Het overige nieuws

Eet meer Limburg

Maandag 30 november 2015
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Eet meer LimburgZoomIn de hotelschool van Hasselt werd de tweede editie van 'Eet meer Limburg' voorgesteld. Dat is een uniek samenwerkingsproject van Provincie Limburg, Hotelschool Hasselt en PUUR Limburg. Op vraag van gedeputeerde voor landbouw Inge Moors (CD&V) heeft Hotelschool Hasselt een Limburgs feestmenu ontwikkeld. Limburgers kunnen het menu zelf bereiden tijdens de feestdagen. De ingrediënten zijn vlot verkrijgbaar in de vele hoevewinkels in onze regio maar kunnen vanaf dit jaar ook in (…) Het hele nieuwsbericht
Eet meer LimburgEet meer LimburgEet meer LimburgEet meer LimburgEet meer Limburg
Eet meer Limburg
Zoom
Pelt - De SLim-controles van afgelopen weekendEnkele gegevens uit de SLim-controles van afgelopen weekend:
- er deden vier lokale politiekorpsen aan mee;
- van 24 bestuurders werd een drugstest afgenomen, de helft daarvan was positief;
-
194 voertuigen werden gecontroleerd op snelheid; 43% reed te snel.
In heel Limburg werden 89 verkeersongevallen gemeld, waarvan 11 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 6 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 53 ademtesten afgenomen, waarvan er 11 (of 21%) positief bleken. Van 6 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 22 gevallen van vluchtmisdrijf.

Petronella van den Heuvel overleden

Maandag 30 november 2015
Neerpelt - Petronella van den Heuvel overleden

Neerpelt

Gisteren is Petronella van den Heuvel overleden, de weduwe van Albert Romsée. Zij was 96 jaar en wordt donderdag gecremeerd, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Boseind.

Jacqueline Theuwissen overleden

Zaterdag 28 november 2015
Neerpelt - Jacqueline Theuwissen overleden

Neerpelt

Vandaag is Jacqueline Theuwissen overleden, de weduwe van Jef Damiaens. Zij was 88 jaar en wordt donderdag in Neerpelt begraven na de afscheidsplechtigheid (10.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Smiley (68)

Vrijdag 27 november 2015
Pelt - Smiley (68)ZoomEen groep sterrenstelsels in de ruimte ziet er uit als een glimlachende kat. Door de publicatie van deze foto wilde de NASA deze week de 100ste verjaardag van Albert Einsteins algemene relativiteitstheorie in de kijker zetten. Volgens de NASA worden de "ogen" van de kat eigenlijk veroorzaakt door een grote galactische botsing. (Foto NASA)

Stalzaagsel in de houtkachel

Vrijdag 27 november 2015
Vandaag gelezen
Nieuw in de sector brandhout zijn de blokken van gebruikt zaagsel uit paardenstallen, die een bedrijf uit Louvain-La-Neuve verkoopt. Dat zaagsel is dus vermengd met paardenmest, maar het wordt gedroogd en gecomprimeerd tot houtrollen die reukloos branden. Eén pallet blokken in zakken weegt 810 kilo en staat gelijk aan 4 stères hout. Het kost 276 euro thuisbezorgd, dus ongeveer even duur als brandhout maar de rollen nemen minder ruimte in, branden rond de 4 uur en geven meer warmte. Momenteel wordt het stalzaagsel nog aangevuld met zaagsel uit zagerijen, vanaf 2017 wil het bedrijf 100% stalzaagsel gebruiken. De boeren mogen het paardenmest, dat in het zaagsel zit, niet als mest gebruiken, en verdienen er op deze manier toch nog iets aan.
(Bron: waalsweekblad.eu)

Al 159 wietplantages opgerold

Vrijdag 27 november 2015
Pelt - Al 159 wietplantages opgeroldHet parket van Limburg heeft dit jaar al 159 wietplantages opgerold, meldt TVL. De drugsbestrijding is één van de prioriteiten van het parket.

Jef Hendriks overleden

Vrijdag 27 november 2015
Overpelt - Jef Hendriks overleden

Overpelt

Gisteren is Jef Hendriks overleden, de echtgenoot van Mia Thijs. Hij was 85 jaar en wordt woensdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (om 10.30 uur) in de kerk van Lindel-Hoeven. Dinsdag om 18.30 uur is er daar een avondwake.

Rome weert gladiatoren

Donderdag 26 november 2015
Vandaag gelezen
Het stadsbestuur van Rome heeft de jacht geopend op nepgladiatoren die toeristen oplichten. Het gaat om mannen die, verkleed als centurion, toeristen proberen geld te ontfutselen. Ze zijn het stadsbestuur al een tijd een doorn in het oog. De gladiatoren zijn, samen met riksjabestuurders, vanaf 8 december niet meer welkom in de stad. (Bron: thelocal.it)
Neerpelt - Handbal: Sporting zaterdag tegen Doornik

Neerpelt

Sporting NeLo staat voor verste en wellicht nog lastigste uitwedstrijd van het seizoen. Zaterdag maakt de club de trip naar het verre Doornik om er Estudiantes Tournai te gaan bekampen. De verplaatsing naar Doornik is en blijft voor elke ploeg een moeilijke hindernis om te nemen, hoewel Doornik door omstandigheden niet zijn beste seizoen doormaakt. Het staat momenteel 5e in de rangschikking en verloor afgelopen weekend nog vrij verrassend in Beyne. Het zal dus zeker volgende zaterdag voor een vol huis (…) Het hele nieuwsbericht

Annita Brebels overleden

Donderdag 26 november 2015

Overpelt

Woensdag is Annita Brebels overleden, de levenspartner van Paul Rombaut. Zij was 58 jaar. De afscheidsviering vindt woensdag (13 uur) plaats in uitvaartcentrum Severens.

Margriet Hermans overleden

Donderdag 26 november 2015
Neerpelt - Margriet Hermans overleden

Neerpelt

In het Mariaziekenhuis is vandaag Margriet Hermans overleden, de weduwe van Henri Royackers en de levenspartner van wijlen Jan Kums. Ze was 83 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Boseind. Maandag om 18.30u is er daar een avondwake.

Voor elektrische treinen tot Hamont

Donderdag 26 november 2015
Vanaf maandag 14 december kunnen er elektrische treinen rijden tussen Herentals en Mol. Een goede zaak, maar het kan nog beter! Om een volwaardige en snellere reizigersdienst uit te bouwen tussen Noord-Limburg en Antwerpen, is de elektrificatie van de spoorlijn Mol-Hamont noodzakelijk. Daarom is er een petitie-actie gestart waarin gevraagd wordt dat er zo snel mogelijk wordt geëlektrificeerd vanuit Mol naar Hamont. Noord-Limburg heeft ook recht op een volwaardige elektrische treindienst! De petitie vindt u hier. Ondertekenen maar!

Slimme duiven

Woensdag 25 november 2015
Vandaag gelezen
 Uit een onderzoek van de universiteit van Californië blijkt dat duiven kunnen worden getraind om op een mammogram kwaadaardige borsttumoren te onderscheiden van gezond borstweefsel. Na een korte training waren de vogels bijna net zo effectief als een jarenlang geschoolde patholoog of radioloog - na twee weken waren ze in 85 procent van de gevallen succesvol. Als de duiven als groep werden genomen en de meerderheidskeuze werd gevolgd, steeg dat percentage zelfs naar 99 procent.
Volgens de onderzoekers kunnen duiven mogelijk helpen bij het ontwikkelen van nieuwe diagnostische technieken. Momenteel moeten er nog menselijke artsen worden ingehuurd om duizenden scans te bekijken om die technieken te verfijnen - een duur en zeer arbeidsintensief proces.
(Bron: scientificamerican.com)

De grootste kloonfabriek ter wereld

Dinsdag 24 november 2015
Vandaag gelezen
De Chinese Boyalife Group gaat "de grootste kloonfabriek ter wereld" bouwen. Dat heeft ze vandaag aangekondigd. In de fabriek zal er onder meer een centrum voor gekloonde dieren, een genenbank en een tentoonstellingsruimte komen. De fabriek komt te staan in de rampzone van de noordoostelijke stad Tianjin waar in augustus meerdere gebouwen ontploften. De bouw gaat minstens 31 miljoen dollar kosten en moet volgend jaar al beginnen. Boyalife Group wil starten met het klonen van Japanse koeien om de prijs van rundvlees omlaag te drukken. (Bron: xinhuanet.com)

62 ongevallen op Limburgse wegen

Dinsdag 24 november 2015
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 62 verkeersongevallen gemeld, waarvan 16 met lichamelijk letsel en 46 met enkel stoffelijke schade. Bij de letselongevallen vielen 1 dode en 10 lichtgewonden.
Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 29 ademtesten afgenomen, waarvan er 7 (of 24 %) positief bleken. Van 4 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 13 gevallen van vluchtmisdrijf.

Overdreven snelheid in september

Dinsdag 24 november 2015
Pelt - Overdreven snelheid in septemberWaar werden tijdens politiecontroles in september in de politiezone de meeste snelheidsovertredingen begaan? Dat was in de Haltstraat in Overpelt (45,21% van de gecontroleerde voertuigen) en... op de Wal in Hamont (43,56%). Dat blijkt uit de statistiek die de politiezone heeft vrijgegeven. De hoogste snelheid werd gehaald op 29 september op de Europalaan in Overpelt: daar werd een automobilist gefotografeerd toen hij aan 120km per uur reed.

Hier extra opletten

Dinsdag 24 november 2015
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Hier extra oplettenDeze week gaat de flitswagen van de lokale politie HANO extra op de snelheid van het verkeer letten op het Ven (Hamont-Achel), De Roosen (Neerpelt) en de Leopoldlaan (Overpelt).

Vertraging in het treinverkeer

Dinsdag 24 november 2015
Deze voormiddag heeft het treinverkeer vertraging ondervonden. Dat had te maken met een persoonsongeval tussen Herentals en Mol, aldus Infrabel. Het ongeval gebeurde op Mols grondgebied. De reizigers op de trein werden geëvacueerd en tussen Herentals en Mol werden een tijdlang vervangbussen ingelegd. UPDATE Rond 13u werd het treinverkeer op de lijn hervat.

Rik Van Moll overleden

Dinsdag 24 november 2015
Pelt - Rik Van Moll overledenIn WZC Sint-Jozef in Neerpelt is gisteren Rik Van Moll overleden, de weduwnaar van Mia Deprez. Hij was op 15 november 89 jaar geworden. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum.

Pelt - 24.861 alcoholtesten tijdens Slim-actiesTijdens de Slim-acties op de Limburgse wegen werden gedurende de eerste 10 maanden van dit jaar 24.861 alcoholtesten afgenomen. Daarvan bleek 3 procent (782) positief. Dat is precies hetzelfde overtredingspercentage als vorig jaar.
Het aantal positieve bestuurders die zwaar onder invloed zijn (> 0,8 promille) blijft nog altijd zeer hoog met 65 procent. Van de 83.644 gecontroleerde voertuigen op snelheid, reden er 7 procent (6.198) te snel. Dit is net hetzelfde percentage als (…) Het hele nieuwsbericht

Mimi Nollen overleden

Maandag 23 november 2015

Neerpelt

Donderdag is Mimi Nollen overleden, de weduwe van Martin Scheeren. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt woensdag (13.15 uur) plaats in het crematorium in Heeze.

Zwarte Piet was er al rond 1800

Zondag 22 november 2015
Vandaag gelezen
Een prenthistoricus heeft de voorgeschiedenis ontdekt van zwarte Piet. De onderzoeker vond een Duits gedicht uit ongeveer 1800 waarin een kerstman met zijn knecht Ruprecht optreedt. De kerstman is een Turk, en Ruprecht is zijn slaaf. Dit werpt nieuw licht op het boek van Jan Schenkman (1850), waarin Sinterklaas voor het eerst te zien is met een donkere knecht. (Bron: ii.nl)

Zware woningbrand in Kaulille

Zondag 22 november 2015
Pelt - Zware woningbrand in KaulilleIn een woning aan de Raakstraat in Kaulille (gem. Bocholt) heeft vanavond rond 19 uur een zware brand gewoed. Daarbij is behoorlijk wat schade ontstaan. De oorzaak van de brand, die in de woonkamer ontstond, is nog niet gekend.

Frans van Ampting overleden

Zondag 22 november 2015
Pelt - Frans van Ampting overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Frans van Ampting overleden, de weduwnaar van Josephina van Hulst. Hij was 83 jaar. De crematiedienst zal in besloten kring worden gehouden. Donderdag om 18.30u is er een gebedswake in de parochiekerk van Overpelt-Holheide.

Bij de dood van Armand

Zaterdag 21 november 2015
Vandaag gelezen
'Vijftig jaar lang pleitte hij onvermoeibaar en met ontwapenende oprechtheid voor vrede en verdraagzaamheid. "Mijn allergrootste wens is een beetje vriendelijkheid," zong hij. Was iedereen maar een beetje als Armand, dan was er niets aan de hand.' (Bron: De Volkskrant)

Geen concert André Rieu

Zaterdag 21 november 2015
Het is maar dat je 't weet
Het concert van André Rieu in Ethias Arena in Hasselt gaat vanavond niet door, meldt Radio2. Het is uitgesteld naar 27 februari. Rieu heeft vanmorgen zelf die beslissing genomen, hij wilde in deze omstandigheden liever niet optreden, zegt de uitbater van de Ethias Arena.

Captagon voor het gevecht

Vrijdag 20 november 2015
Vandaag gelezen
De amfetamine fenethylline, beter bekend onder de merknaam Captagon, is zeer in trek bij de strijdende partijen in Syrië. Het krachtige, sterk verslavende pilletje zorgt voor een enorme energieboost, die strijders op de been houdt tijdens lange vuurgevechten en pijn en angst onderdrukt. Het is ook relatief goedkoop. Volgens dokters heeft Captagon wel een aantal gevaarlijke mogelijke bijeffecten, zoals psychoses en hersenschade. De Syrische politie heeft het moeilijk met Captagon: demonstranten die de pil gebruikten, konden moeilijker worden gemarteld omdat hun incasseringsvermogen aanzienlijk was gestegen. (Bron: washingtonpost.com)

Wat een hondenleven waard is

Vrijdag 20 november 2015
Tribunaliteiten
Op 15 september 2015 boog de vrederechter van het elfde kanton van Antwerpen zich over de aanval van twee Dalmatiërs op Charlie. Charlie was een Cavalier King Charles, in de leeftijd van twee jaar, een hond zoals wijlen Pim Fortuyn en Ronald Reagan er één hadden. De gebeten hond verbleef een week in het ziekenhuis en liep twee weken rond met een spalk. Voor het vredegerecht eiste de baas van het slachtoffer naast de verplaatsings- en administratiekosten (100 euro) ook de terugbetaling van de (…) Het hele nieuwsbericht

Oppassen met vis

Donderdag 19 november 2015
Vandaag gelezen
"Nederlandse visverwerkers gebruiken verboden ontsmettingsmiddelen om vis er mooier uit te laten zien". Dat zegt de Nederlandse voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Hij noemt het gebruik van waterstofperoxide in de visindustrie een publiek geheim: "Malafide bedrijven gebruiken dit om oude vis op te lappen. Vis wordt er weer wit van en het werkt ontsmettend. Door waterstofperoxide toe te voegen kunnen bedrijven verhullen dat ze het niet zo nauw nemen met de hygiëne." (Bron: omroepgelderland.nl)

Kathleen Gielen overleden

Donderdag 19 november 2015

Neerpelt

Gisteren is Kathleen Gielen overleden. Zij was 50 jaar.

Vissen gered

Woensdag 18 november 2015
Vandaag gelezen
Met 'Operatie Ark van Noach' hebben biologen in Brazilië deze week duizenden vissen verplaatst van een rivier die is vervuild door een damdoorbraak naar schone meren. De vissen werden vervoerd in tanks met een inhoud van 1000 liter. Door de doorbraak van de dam van een ertsmijn kwam begin november een giftige modderstroom vrij die een dorpje overspoelde waardoor minstens 17 mensen om het leven kwamen. Nu nog zit een kwart miljoen mensen zonder drinkwater en het kan nog jaren duren voordat de ecologische schade volledig is hersteld. De Braziliaanse presidente Rousseff vergeleek de ramp met het olielek van BP in 2010 in de Golf van Mexico. Volgens een onderzoek zou de dam zijn doorgebroken doordat de betrokken ertsmijn afval in het bekken stortte.(Bron: theguardian.com)

Dood aan achterzijde seksshop

Woensdag 18 november 2015
Grensgevallen
Vanavond is aan de Kerkweg in Valkenswaard een dode man aangetroffen. Het stoffelijk overschot lag aan de achterzijde van een seksshop. De politie startte een onderzoek. Vermoedelijk gaat het om een natuurlijk overlijden.

Julia Janssen overleden

Woensdag 18 november 2015
Neerpelt - Julia Janssen overleden

Neerpelt

Zaterdag is in het rusthuis Julia Janssen overleden, de weduwe van Alfons Timmermans. Ze was 81 jaar. Zaterdag om 10.30u is er een uitvaartdienst in de parochiekerk van Boseind. Vrijdag om 18.30u wordt daar een gebedswake gehouden.

Herman Appeltants overleden

Woensdag 18 november 2015
Pelt - Herman Appeltants overledenGisteren is in Sint-Oda in Overpelt Herman Appeltants overleden. Hij was 52 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Herman was afkomstig van Koersel.
Grensgevallen
Valkenswaard gaat maximaal 400 asielzoekers opvangen in vakantiepark De Brugse Heide. Dat maakte de gemeente vandaag bekend. Het gaat om noodopvang die maximaal vier maanden duurt. De eerste asielzoekers komen aan op 1 december. In september werd een bijeenkomst over asielzoekers in het gemeentehuis nog ruw verstoord door enkele tientallen demonstranten.

Burgemeesters op de trein

Woensdag 18 november 2015
De burgemeesters van negen Noord-Limburgse gemeenten stapten vanmorgen op de trein richting Mol. Daar gaven ze een persconferentie. Met hun actie wilden ze een statement maken richting Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Ben Weyts (N-VA): aan hem wordt gevraagd zijn federale collega van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) onder druk te zetten teneinde de elektrificatie van de spoorlijn Antwerpen-Hamont ook verder te realiseren dan Mol, dat momenteel het eindpunt van die elektrificatie is. (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: zaterdag Sporting-Eynatten

Woensdag 18 november 2015

Neerpelt

Zaterdagavond om 20.30u ontvangt Sporting NeLo in het Dommelhof HC Eynatten. Een voorbeschouwing van Sven Spooren:
De neo-eersteklasser speelt een goed seizoen. Eynatten staat stevig op de vierde plek in het klassement, op slechts 4 punten van Sporting, en verloor enkel tegen de grote drie, in Visé met 38-27, in Merksem met 37-26 en thuis van Sporting NeLo met 24-28. Ze zullen zich zeker in Neerpelt willen tonen en proberen om Sporting een eerste nederlaag toe te dienen om zo de (…) Het hele nieuwsbericht

Losgeld voor een urn

Dinsdag 17 november 2015
Vandaag gelezen
De Chinese politie heeft een onderzoek ingesteld naar criminelen die urnen hebben gestolen van op diverse begraafplaatsen. Ter plaatse lieten de daders briefjes achter met een telefoonnummer. Per urn met as eisten de grafrovers ongeveer 2.800 euro. Een familie betaalde de dieven, maar ze heeft de urn nog niet terug: de dieven bleven om meer geld vragen. (Bron: npr.org)

Mechelaar perste Neerpeltenaar af

Dinsdag 17 november 2015

Neerpelt

De rechtbank in Mechelen heeft een 36-jarige man uit die stad, Enver A., veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur. De man had via chatboxen contact gezocht met een 58-jarige man uit Neerpelt. Ze kwamen overeen dat ze in Mechelen seks zouden hebben. Maar A. eiste dadelijk geld, nam 200 euro uit de portefeuille van de Neerpeltenaar en reed vervolgens met zijn gijzelaar en diens auto naar een bank en drie verschillende tankstations, om op die manier nog eens 1300 euro uit de muur te halen ten nadele (…) Het hele nieuwsbericht

Nelly Truijens overleden

Dinsdag 17 november 2015
Pelt - Nelly Truijens overledenVandaag is Nelly Truijens overleden, de echtgenote van Noël Quenon. Zij was 83 jaar. De rouwplechtigheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de Koninkrijkszaal van Jehovah's Getuigen in Eksel. Daarna zullen haar assen uitgestrooid worden op de begraafplaats van Overpelt.

Philomène Ceelen overleden

Dinsdag 17 november 2015
Overpelt - Philomène Ceelen overleden

Overpelt

Vandaag is Philomène Ceelen overleden, de weduwe van Gerard Peters. Zij was 86 jaar en wordt vrijdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Overpelt-Centrum.

Marleen Bloemen overleden

Dinsdag 17 november 2015
Vandaag is Marleen Bloemen overleden, de weduwe van Bas Verstraaten en de levenspartner van Henk Boom. Ze was 49 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in besloten kring.

Sinterklaas en zijn avondronde

Maandag 16 november 2015

Neerpelt

Gisteren is Sinterklaas aangekomen. Samen met de vele kinderen die hem opwachtten, maakte hij er in Dommelhof een prachtig feest van. Vanaf vandaag gaat hij in het centrum van Neerpelt ook elke avond langs bij kinderen. De mensen die dat moeten regelen werken sinds vorig jaar met een nieuw systeem: de ouders moeten hun kinderen zelf inschrijven op deze site, willen ze dat de Sint met zijn gevolg langs komt. Jonge gezinnen die graag een bezoekje wensen van de Sint (en, belangrijk, die in het Centrum wonen) kunnen zich daar dus aanmelden. Ook is er een Facebookpagina waarop dagelijks de avondrondes nog eens worden vermeld ter herinnering.
Grensgevallen
Internetgigant Google gaat in Eindhoven een digitale werkplaats openen. Het Amerikaanse bedrijf wil daar de digitale vaardigheden van kleine ondernemers bijwerken. Eindhoven werd gekozen omdat het volgens Google de ‘digitale hoofdstad’ van Nederland is.

65 verkeersongevallen in weekend

Maandag 16 november 2015
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 65 verkeersongevallen gemeld, waarvan 23 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 34 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 42 ademtesten afgenomen, waarvan er 10 (of 24%) positief bleken. Van 7 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket. Er waren in totaal 14 gevallen van vluchtmisdrijf.

Een steenmarter in huis

Zondag 15 november 2015
De anonieme grommelaar

Neerpelt

Het moest – of all people – natuurlijk de anonieme grommelaar weer overkomen. Een steenmarter in huis... Hoe we tot de vaststelling zijn gekomen, vertellen we een andere keer wel eens uitgebreid, als we niks anders te vertellen hebben. Feit is dat je opeens geconfronteerd wordt met vreemde geluiden vanuit een zolderruimte waar normaal niets of niemand in of uit kan, een massa dikke vliegen op de slaapkamer ernaast en… elke dag iets duidelijker: stank. Dierentuingeur en erger. (…) Het hele nieuwsbericht

Blijven rijden!

Zaterdag 14 november 2015
Vandaag gelezen
(In dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)
Het stadsbestuur van Madrid gaat parkeermeters in het centrum laten weghalen in de strijd tegen luchtvervuiling. De snelheidslimiet is verlaagd naar 70 kilometer per uur. Bovendien mogen niet-inwoners niet meer parkeren in het centrum van de stad. (Bron: elpais.com)
 
In heel wat Limburgse kerken is vanavond gebeden voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs en voor hun familieleden. Er werd een speciale voorbede geformuleerd en ook in de homilie werd gerefereerd naar de dramatische gebeurtenissen in de Franse hoofdstad.

Al die moeite

Vrijdag 13 november 2015
Vandaag gelezen
Een zestienjarige Syrische jongen groef een tunnel onder een begraafplaats in Istanbul en doorzocht zo stoffelijke overschotten op gouden tanden. Toen zijn tunnel vandaag instortte, begon de jongen te schreeuwen, en werd hij opgemerkt door de politie. Maar hij weigerde uit het graf te klimmen, waarop de politie daar een traangasgranaat  ingooide. Uiteindelijk groef de brandweer hem uit. (Bron: hurriyetdailynews.com)
(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)

De politie kan ook afwassen

Vrijdag 13 november 2015
Grensgevallen
De politie van Eindhoven wordt op de sociale media met lof overladen. Eindhovense agenten kwamen afgelopen week in actie toen de moeder van vijf jonge kinderen met spoed naar het ziekenhuis moest en er geen oppas voorhanden bleek. Ze maakten ontbijt voor de kindjes en deden vervolgens de afwas. Een Facebook-post op de pagina van de politie leverde talloze complimenten op. Met de moeder gaat het intussen beter.

Cath Vanhoudt overleden

Vrijdag 13 november 2015
Neerpelt - Cath Vanhoudt overleden

Neerpelt

In het rusthuis is vandaag Catho Cath Vanhoudt overleden, de weduwe van Jaak Joosten. Ze was 90 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartdienst (om 11 uur) in de Sint-Niklaaskerk.

Neem het recht niet in eigen handen

Donderdag 12 november 2015
Vandaag gelezen
Een rechtbank in Hongarije heeft vandaag een 37-jarige wijnmaker veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. De man had twee jaar geleden gezien hoe een man zijn wijn kwam stelen en besloot de dief een lesje te leren. Hij kocht bij een tankstation vijf liter antivries en vulde in zijn wijnkelder een vat wijn aan met een paar liter antivries. De dief keerde terug en stal de vergiftigde wijn, maar overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis. (Bron: hatc.hu)
(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)

Maandag weer flitsmarathon

Donderdag 12 november 2015
Pelt - Maandag weer flitsmarathonMaandag houden de federale wegpolitie en verschillende lokale politiezones voor de vierde maal een flitsmarathon. Daarmee willen ze snelheidsduivels betrappen en weggebruikers doen nadenken over hun gedrag en hun snelheid op de weg. Aan de actie doen 128 van de 192 lokale politiezones mee.

Aanvragen voor studielening verdubbeld

Donderdag 12 november 2015
Almaar meer Limburgse studenten vragen bij het provinciebestuur een renteloze studielening aan. Op drie jaar tijd verdubbelde het aantal aanvragen tot 85 leningen op een academiejaar. De huidige economische situatie maakt het voor veel ouders moeilijker om de hogere studies van hun kinderen te betalen. Al meer dan 2.000 Limburgse jongeren konden dankzij de renteloze studielening verder studeren. Het bedrag van zo'n studielening bedraagt per academiejaar tussen de 500 en de 3.000 euro. Zelfs studenten die recht hebben op een studiebeurs kunnen de lening aanvullend afsluiten.

Ronny Dirckx overleden

Donderdag 12 november 2015
Overpelt - Ronny Dirckx overleden

Overpelt

Vandaag is Ronny Dirckx overleden. Hij was 71 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Maandag (18.30 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Lindel-Hoeven.

Verbod op koppen gevraagd

Dinsdag 10 november 2015
Vandaag gelezen
De Amerikaanse voetbalbond wil dat er voor jongeren onder de 10 jaar een verbod op koppen tijdens voetbalwedstrijden komt. Daarmee probeert de Amerikaanse bond een rechtszaak af te wenden. Bezorgde ouders sleepten de USSF en andere bonden vorig jaar voor de rechter, omdat zij te weinig zouden doen om hersenletsel bij kinderen te voorkomen. (Bron: bbc.com)

(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)

Nieuwe weg weer afgebroken

Maandag 9 november 2015
Vandaag gelezen
In heel China is boos gereageerd op de afbraak van een nieuwe geasfalteerde weg in de stad Zhengzhou, nauwelijks vijf dagen nadat die weg klaar was. Hoewel lokale ambtenaren zeggen dat de weg is verwijderd omdat hij geen einde kon maken aan verkeersopstoppingen, heeft de centrale overheid een onderzoek ingesteld. Journalisten vermoeden dat de afbraak te maken heeft met corruptie of is bedoeld om de lokale economie en werkgelegenheid te stimuleren. (Bron: en.people.cn)
(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)
;
Het is maar dat je 't weet
Op vrijdag 13 november wordt in België én Nederland de tweede (inter)nationale actiedag tegen woninginbraak georganiseerd onder de noemer ‘Eén dag niet’. Bedoeling is om mensen te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden, zeker nu de donkere dagen eraan komen. De inbrekers zijn verwittigd!

Antoinette Walbers overleden

Maandag 9 november 2015
Overpelt - Antoinette Walbers overleden

Overpelt

Vandaag is Antoinette Walbers overleden., de weduwe van Michel Elen. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de kerk van Overpelt-Holheide.

Laat je zien in het verkeer

Maandag 9 november 2015
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is de provinciaal gecoördineerde thema-actie “Verlichting – zwakke weggebruikers/bromfietsers” van start gegaan. Die is bedoeld om fietsverlichting in de aandacht te brengen in deze donkere dagen. Tot en met 20 november zullen de Limburgse politiekorpsen dan ook kijken naar de zichtbaarheid van fietsers en bromfietsers in het verkeer. Wanneer minderjarigen (-18 jaar) betrapt worden op defecte verlichting of het niet gebruiken van verlichting, kan er gebruik gemaakt worden van het “jongeren-pv” en de hieraan gekoppelde verkeersvormingsklas. Het parket heeft zich geëngageerd om de in het kader van de actie opgestelde processen-verbaal met prioriteit te behandelen.

54 verkeersongevallen in weekend

Maandag 9 november 2015
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 54 verkeersongevallen gemeld, waarvan 7 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 13 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen nam de politie in totaal 30 ademtesten af, waarvan er 6 (of 20%) positief bleken. Van één bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 5 gevallen van vluchtmisdrijf.

Even in New York

Maandag 9 november 2015
De anonieme grommelaar
Even in New York geweest. Ontbijt. Je neemt een plastic bord, plastic mes, plastic vork, plastic lepel, plastic bekertje fruitsap, kartonnen beker koffie. Teruggaan voor een tweede portie: niet meer op dat plastic bord waaruit je net je omelet/hamburger hebt gelepeld. Nieuw plastic bord, mes, vork. Ach, en nog wat cornflakes ook, in een plastic kom. En een pak servetjes. Afruimen? Alles wegwerp, in de oversized afvalzak. Zelfs bij de Italiaan in Little Italy giet de keurige ober het ‘recht uit (…) Het hele nieuwsbericht

'Glow' geopend

Zondag 8 november 2015
Grensgevallen
Pelt - 'Glow' geopendZoomIn Eindhoven is gisteravond het lichtfestival GLOW officieel geopend. Het is een prachtig en voor iedereen toegankelijk openlucht-evenement dat Eindhoven weer een volle week in zijn greep belooft te houden. Mocht u er naartoe willen: parkeer uw auto buiten het centrum en maak gebruik van shuttle-bussen, want parkeren in de binnenstad zit er echt niet in tijdens deze dagen.(Foto Marcella Stappers)

15 jaar bemand ISS

Zondag 8 november 2015
Uit de ruimte
Pelt - 15 jaar bemand ISSZoomAl vijftien jaar - sinds november 2000 - is het International Space Station continu bemand door mensen. Bijgaande foto, genomen vanuit dat ruimtestation (bovenaan), werd op 9 augustus gemaakt door astronaut Scott Kelly. Hij toont heel mooi ons Melkwegstelsel en onderaan de aarde. (Foto NASA)

Het woord van het jaar

Zaterdag 7 november 2015
Vandaag gelezen
'Sjoemelsoftware' is gekozen tot woord van het jaar 2015. Dat is bekendgemaakt tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal in Breda. 'Sjoemelsoftware' is software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden. Tweede werd 'vluchtelingencrisis', derde 'beefgebied', voor het door aardschokken geteisterde gebied in Groningen.(Bron: Genootschap Onze Taal)

Democratie en appartementen

Vrijdag 6 november 2015
Tribunaliteiten
De vereniging die in Vlaanderen het meest voorkomt is de vereniging van mede-eigenaars. In het kleinste dorp vinden we appartementen en dus verenigingen van mede-eigenaars die samen eigenaar zijn van een appartementsgebouw. Het hoogste gezag van zo’n vereniging is de algemene vergadering, een soort parlement dat de wet en de democratische spelregels moet respecteren. Dat loopt niet altijd van een leien dakje.
Zo besliste de algemene vergadering van een flatgebouw in Antwerpen met een meerderheid (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Door de komst van 800.000 vluchtelingen zal de tabaksindustrie in Duitsland een zeldzame stimulans krijgen. Veel vluchtelingen komen uit Syrië, waar 48 procent van de mannen rookt. Dat betekent dat de Duitse tabaksindustrie jaarlijks 810 miljoen sigaretten extra zal produceren. De laatste 5 jaar nam de verkoop van sigaretten in Europa juist met 21 procent af. (Bron: Bloomberg)

Ontvoeringspoging of grap ?

Vrijdag 6 november 2015
Grensgevallen
Toen twee leerlingen van respectievelijk van 8 en 10 jaar woensdagmiddag in de  Papaverstraat in Bergeijk fietsten, stopte een auto met twee mannen aan boord voor hen. De ene deed de kofferbak open terwijl de andere in hun richting liep en 'Pak ze' riep. De kinderen konden ontkomen. Inmiddels wordt onderzocht of het om een ontvoeringspoging of om een wansmakelijke grap gaat.
Vlaams minister van toerisme Ben Weyts investeert 273.527 euro in 8 Limburgse vakantieverblijven die een breder publiek willen bedienen. De uitbaters kunnen met die steun gerichte moderniseringswerken uitvoeren. De Kompel in Beringen-Mijn krijgt 37.989 euro, De Bosberg in Houthalen 10.406 euro, Vakantiehuis Akindo in Lommel 22.461 euro, JVC De Royer Brem in Gruitrode 19.001 euro en De Winner in Overpelt 18.800 euro.

Michel Heylen overleden

Vrijdag 6 november 2015
Neerpelt - Michel Heylen overleden

Neerpelt

Zondag is Michel Heylen overleden, de echtgenoot van Marie-Thérèse Eerdekens. Hij was 77 jaar en schonk zijn lichaam aan de wetenschap. Het afscheid werd intiem gehouden.

Eindhoven Airport twee weken dicht

Donderdag 5 november 2015
Grensgevallen
Van 30 mei tot en met 16 juni gaat Eindhoven Airport dicht. Er zijn dan geen vluchten mogelijk, omdat de toplaag van het asfalt van de startbaan wordt vernieuwd.

Nachtvergunning in Valkenswaard

Donderdag 5 november 2015
Grensgevallen
De burgemeester van Valkenswaard heeft stadscafé De Senaat aan de Luikerweg een nachtvergunning gegeven. Die geldt voor een jaar. Door de vergunning mag het café zijn sluitingstijd in het weekend verruimen: in de vrijdagnacht tot uiterlijk 05.00 uur (in plaats van 02.30 uur), en in de nacht van zaterdag op zondag tot uiterlijk 06.00 uur (in plaats van 03.30 uur). Bij de voorbereiding van de vergunning werden ook de omwonenden betrokken.

Politie zoekt 'lustkapper'

Donderdag 5 november 2015
Vandaag gelezen
In de Nederlandse provincie Groningen is de politie op zoek naar een man die doet alsof hij kapper is en vrouwen vraagt of hij hun haren mag knippen. Hij ruïneert daarbij hun kapsels. Sinds juli van dit jaar heeft de politie negen klachten binnengekregen.
Enkele jaren geleden werd de man veroordeeld wegens aanranding, waarbij de rechtbank opmerkte dat de man "een unieke drang heeft om in haar te kroelen en te wrijven". Sindsdien beging hij voor zover bekend geen strafbare feiten tijdens de knipbeurten. (Bron: RTV Noord)
(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)

Gratis naar... 'Comedy in 't Hent'?

Donderdag 5 november 2015
Zaterdag om 20u is het weer Comedy in 't Hent in OC De Vranken met Bert Kruismans, Johnny Trash en Nigel Williams!. Naar bijna jaarlijkse gewoonte mogen we weer gratis kaarten weggeven. Wie het eerst mailt naar comedyhent[!]hotmail.com - woonplaats vermelden! - wint er een! Tickets zijn ook nog aan de kassa verkrijgbaar (10 euro) of in VVK (8 euro, bij Sekura in De Koel in Overpelt en in 't Winkeltje op 't Hènt).

NMBS zoekt treinbegeleiders

Woensdag 4 november 2015
De NMBS legt jobtreinen in bij de zoektocht naar treinbegeleiders. Ben je sociaal en verantwoordelijk, heb je een diploma secundair onderwijs en druk je je vlot uit in beide landstalen? Surf dan eens naar deze website

Vrouw vliegt spontaan in brand

Woensdag 4 november 2015
Vandaag gelezen
In het Duitse stadje Flensburg zagen twee voorbijgangers gisteren een vrouw op een bankje spontaan in brand vliegen. Volgens ooggetuigen maakte ze geen geluid. Een omstander sloeg de vlammen uit met zijn jas en redde het slachtoffer. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht en verkeert in kritieke toestand. Er bestaan theorieën over het plotseling in brand vliegen van mensen, zonder aanwijsbare uitwendige oorzaak, zegt Wikipedia. (Bron: Flensburger Tagesblatt)
(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)

Lizette Prenen overleden

Woensdag 4 november 2015
Neerpelt - Lizette Prenen overleden

Neerpelt

Donderdag is de uit Neerpelt afkomstige Lizette Prenen overleden, de weduwe van Albert Segers. Zij was 92 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de kerk van Dilsen.

Jef Gielen overleden

Woensdag 4 november 2015
Overpelt - Jef Gielen overleden

Overpelt

Gisteren is Jef Gielen overleden, de echtgenoot van Mia Vande Broek. Hij was 90 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Vrijdag (18.30 uur) is er een avondwake in de kerk van Overpelt-Centrum.

Gratis naar... Bruno Van Obbergen?

Dinsdag 3 november 2015
Pelt - Gratis naar... Bruno Van Obbergen?Morgen/woensdagavond om 20.30u spreekt Vlaams kinderrechtencommissaris Bruno Van Obbergen (foto) in CC Palethe in Overpelt over "Het kind van onze dromen". Hij bespreekt de verschillende beelden die er van kinderen bestaan en hoe wij, volwassenen, ons verhouden tot die kinderen. Want hoe wij kijken naar kinderen zegt alles over onszelf. Met alle mogelijke instrumenten proberen we onze kinderen in kaart te brengen: statistieken, percentielen, ontwikkelingsschema’s… Maar is het wel zo interessant om te focussen op het gemiddelde? Zouden we niet beter meer aandacht besteden aan de veelheid aan beelden van kinderen die er vandaag bestaan?
Een ticket kost 10 euro. Maar misschien kunt u er gratis naartoe? Als u morgennamiddag vanaf 14.30u belt naar 011/645952 bij Palethe maakt u kans op een vrijkaart! (Foto Palethe)
Het bisdom Hasselt organiseert in samenwerking met Caritas België op maandag 9 november om 19 uur een infomoment over de vluchtelingencrisis.
De vluchtelingenstroom richting Europa zorgde in Limburg voor een spontane reactie van solidariteit. Er ontstonden allerhande initiatieven, en vanuit het bisdom klonk een oproep om eventueel woningen ter beschikking te stellen en vluchtelingen gastvrij te ontvangen. Op dit ogenblik zijn de vluchtelingen in de aanvraagfase, maar daarna komen ze (…) Het hele nieuwsbericht

Geen vissenblazen meer in bier

Dinsdag 3 november 2015
Vandaag gelezen
Voor het eerst in 256 jaar zal de Ierse brouwer Guinness vanaf medio 2016 geen vissenblazen meer gebruiken bij de productie van zijn bier. De lijm die uit gedroogde vissenblazen werd gehaald, werd gebruikt om het gistingsproces te verbeteren en het bier helderder te maken. Soms bleven minuscule stukjes vissenblaas in het bier zitten. (De Tijd)
Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.
Pelt - 103 weekendongevallen in het verkeerIn het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 103 verkeersongevallen gemeld, waarvan 23 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 3 zwaargewonden en 22 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 72 ademtesten afgenomen, waarvan er 5 (of 7%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 16 gevallen van vluchtmisdrijf.

Jozef De Buyser overleden

Maandag 2 november 2015
Neerpelt - Jozef De Buyser overleden

Neerpelt

Gisteren is Jozef De Buyser overleden, de echtgenoot van Gilberte Van Oostveldt. Hij was 80 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de kerk van Boseind. Vrijdag (18.30 uur) is er daar een avondwake.
Overpelt - Met de groeten uit... St.-Martens-LatemZoom

Overpelt

Een lezeres was dit weekend in de buurt van Sint-Martens-Latem. Ze maakte daar deze foto van de romantische Leie.
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt