Het overige nieuws

De wintercompetitie in de hal van de Neerpeltse Tennisclub werd vanwege het coronavirus 14 dagen vroeger afgesloten. 176 deelnemers (126 dubbelspelers en 50 enkelspelers) speelden in 10 reeksen ruim 460 wedstrijden. Deze sportieve winteractiviteit zou op 7 april feestelijk worden afgesloten, maar omwille van de huidige beperkende maatregelen kan dat feestje nu niet doorgaan.

Een hart onder de riem

Dinsdag 31 maart 2020
#samentegencorona
Pelt - Een hart onder de riemZoomMensen worden zeer creatief in tijden van corona. Jean Vandijcks zoon heeft een popkoor in As met leden uit Neerpelt, Hamont tot Oudsbergen en stuurde een filmpje dat het resultaat is van een unieke samenwerking. Op een bestaand nummer (“Mag ik dan bij jou” van Claudia de Breij) schreven ze een nieuwe tekst en zorgde pianist/dirigent Peter Vandijck voor een 3-stemmig arrangement. Hij zong een oefenopname in en bezorgde deze aan de koorleden die elk hun partij inoefenden en daarna thuis (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Het Bloemencorso in Valkenswaard gaat dit jaar niet door. Het corso zou plaatsvinden op zondag 13 september. Volgend jaar zal het worden ingehaald, op 12 september 2021. Dat heeft de organisatie vanavond laten weten.

De visie van Fobie

Dinsdag 31 maart 2020
Pelt - De visie van FobieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Het wordt warmer

Dinsdag 31 maart 2020
Pelt - Het wordt warmerEen uitloper van een hogedrukgebied ten westen van Schotland kan het weerbeeld in onze streken domineren met nagenoeg heldere condities. In het tweede deel van de week kunnen zwakke storingen onze regio bereiken en is wat neerslag niet uitgesloten. In het weekend schuift een hogedrukgebied over onze streken en wordt met een zuidelijke luchtstroming gevoelig zachtere lucht aangevoerd.
Morgen zijn er in de ochtend enkele lokale mistbanken mogelijk. Daarbij vriest het algemeen. De stralende zon kan (…) Het hele nieuwsbericht

Yvonne Thonissen overleden

Dinsdag 31 maart 2020
Pelt - Yvonne Thonissen overledenIn WZC Immaculata is gisteren de uit Bocholt afkomstige Yvonne Thonissen overleden, de weduwe van de in 1999 overleden Henri Kenis. Ze was 92 jaar. De afscheidsviering en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden.

Docufilm 'De Stig' op Eén

Dinsdag 31 maart 2020
Vanavond om 21.25u zendt Eén de docufilm "De Stig" uit, over het leven en de zware revalidatie van profwielrenner Stig Broeckx. In deze intrigerende film van Eric Goens krijgen we het wonderbaarlijke verhaal van Stig Broeckx te zien, een wielrenner die drie jaar na zijn doodsmak tijdens de Baloise Belgium Tour een opzienbarend revalidatieproces doormaakt, waarbij MS Reva in Pelt een grote rol speelt. Een zelden geziene ode aan de wilskracht!
Pelt - Aantal besmettingen per gemeenteZoomSciensano, het onderzoeksinstituut van Volksgezondheid, publiceerde vandaag een kaart van ons land die een beeld geeft hoeveel inwoners per gemeente er met zekerheid besmet zijn met het coronavirus.  Beringen telt 63 besmette inwoners,  Bocholt 19, Hamont-Achel 13, Hechtel-Eksel 12, Heusden-Zolder 61, Houthalen-Helchteren 38, Leopoldsburg 7, Lommel 36, Oudsbergen 18, Peer 11, Pelt 33 en Tongeren 41.
Kort nieuws van bij de buren
Op de Reppelerweg in Bocholt botsten deze namiddag een 88-jarige fietser uit Bocholt en een vrachtwagen. De fietsster raakte daarbij gewond.

Kapperszaken blijven dicht

Dinsdag 31 maart 2020
Pelt - Kapperszaken blijven dichtZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Pelt - Slechts om de twee weken naar recyclageparkVolgende week dinsdag gaan de recyclageparken weer open, maar om de toestroom te beperken wordt er slechts elke 14 dagen één bezoek per gezin toegelaten. Als je je vroeger terug aanmeldt zal de toegang geweigerd worden. Dat heeft Limburg.net vanmiddag bekendgemaakt.
Ook worden de openingsuren van de recyclageparken terug op winteruur gezet. Dit betekent dat alle recyclageparken sluiten om 16u en op donderdag om 17u.

Enquête rond corona

Dinsdag 31 maart 2020
#samentegencorona
Pelt - Enquête rond coronaDe Universiteit Antwerpen vraagt voor de 3de dinsdag op rij om een enquête in te vullen voor hun onderzoek rond het coronavirus. Ga via deze link naar de bevraging.

Corona: de landelijke cijfers

Dinsdag 31 maart 2020
Pelt - Corona: de landelijke cijfersZoomGisteren werden 485 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, een lichte daling tegenover de vorige dagen. 168 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, waardoor nu 4.920 mensen met corona in de ziekenhuizen liggen. Op intensieve zorg zijn er dat 1.021, een toename met 94. De afgelopen 24 uur zijn opnieuw 98 mensen aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 705. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 876 tot 12.775. 

Containerparken terug open

Dinsdag 31 maart 2020
Pelt - Containerparken terug openZoomLimburg.net heeft vanochtend vernomen dat de recyclageparken onder strenge voorwaarden vanaf dinsdag 7 april terug open mogen gaan. Er komen wel strikte richtlijnen voor de bezoekers: er mogen er niet teveel tegelijk binnen, ze moeten afstand houden en in de auto blijven in de wachtrij. Toch vraagt de minister dat mensen alleen naar het containerpark gaan als het echt niet anders kan.

Jeanne van Susteren overleden

Dinsdag 31 maart 2020
Pelt - Jeanne van Susteren overledenZaterdag is Jeanne van Susteren overleden. Zij was 68 jaar. Als gevolg van de coronacrisis zijn er geen publieke afscheidsmomenten. Later wordt er een herdenkingsdienst gehouden.

Ondertussen, in Brussel...

Maandag 30 maart 2020
Pelt - Ondertussen, in Brussel...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Pelt - Huismussen tellen, in drie stappenZoomVogelbescherming Vlaanderen organiseert komend weekend weer het 'Huismussentelweekend'. Vorig jaar telden ongeveer 4000 gemotiveerde deelnemers de huismussen in hun eigen tuin of onmiddellijke omgeving. Nu we met z'n allen in 'ons kot' moeten blijven, hoopt Vogelbescherming Vlaanderen stiekem dat deze keer meer mensen zullen meedoen. Het is eenvoudig en plezierig en het kost maar een paar minuten. Doe het in drie stappen:
1. Ga gedurende 5 tot 10 minuutjes buiten staan, bij voorkeur in de (…) Het hele nieuwsbericht

Woord van de week: covidioot

Maandag 30 maart 2020
Pelt - Woord van de week: covidiootDe taaltelefoon heeft ook deze week weer een nieuw woord in het teken van het coronavirus. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er heel wat veiligheidsmaatregelen ingevoerd, zoals de afstandsregel. Een covidioot is iemand die – met opzet of uit domheid – die regels negeert. Door hun onverantwoordelijk en egoïstisch gedrag brengen covidioten de gezondheid van anderen mogelijk in gevaar. Covidioot wordt ook wel gebruikt voor iemand die overdreven gaat hamsteren, (…) Het hele nieuwsbericht
Zoals het er gisteren al zat aan te komen, hebben nu ook de bisschoppen samen beslist om tussen Pasen en Pinksteren geen eerstecommunievieringen te organiseren en ook geen vormsels toe te dienen. De vormsels in het bisdom Hasselt worden verschoven naar de weekends van 19 en 20 september, 26 en 27 september en 3 en 4 oktober. De eerste communies worden verschoven naar de maanden september en oktober, vóór de herfstvakantie.

Corona: landelijke cijfers

Maandag 30 maart 2020
Pelt - Corona: landelijke cijfersZoomGisteren werden 536 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. 168 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, waardoor nu 4.524 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen liggen. Op intensieve zorg zijn er dat momenteel 927, een toename met 60. In de afgelopen 24 uur zijn er in ons land opnieuw 82 mensen aan het coronavirus overleden: 46 in Vlaanderen, 22 in Wallonië en 14 in Brussel. Het totaal aantal doden komt daarmee op 513. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.063 tot 11.899: 683 in Vlaanderen, 164 in Wallonië, 198 in Brussel en 18 van voorlopig onbekende origine.
Pelt - Kinderen gaan dezer dagen op berenjacht...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Pelt - Watergroep waarschuwt voor valse facturen De Watergroep kreeg van enkele klanten de melding dat er momenteel valse facturen de ronde doen. Kreeg je een e-mail van afzender 'Watergroep' (niet "DE Watergroep") in je mailbox met als onderwerp 'Eind jaarafrekening' of 'De jaarrekening'? Wissen!
Hoe herken ik een e-mail van De Watergroep? 
- Afzender: steeds een e-mailadres met [!]dewatergroep.be
- Rekeningnummer: controleer of het rekeningnummer gelijk is aan het rekeningnummer van je laatst betaalde waterfactuur. (Bij deze valse facturen is er sprake van een Duits bankrekeningnummer).
- Facturen van De Watergroep komen terecht in je persoonlijke online klantenzone. Daar kan je al je waterfacturen raadplegen.
- Een digitale waterfactuur van De Watergroep via e-mail omvat steeds de factuur als bijlage.

Ich bin hei de bás

Maandag 30 maart 2020
Pelter Hükske
Pelt - Ich bin hei de básZoomBèèste Peltenèèr,
Het is ginnen hennigen tiêd, dès ‘t minste wa we kunne zegge. Ge mugt allieën mer het hoês oêt as’t moet: vur ’t wèèrk, nò de winkel, nò den dokter, nò de baank of de pòòst. Of wandele in de bürt. En: vur ander miense te helpe. Widde wa: düt dè!
En natürlik mugde de miense die allieën zitte wèl opbelle. Vur wa nie … dees mop? In ’t Pelter, dè’s van èèges.
Had och goe! En tot de komede móndig - as’t God blieft, zeje ze vrüger. (Fons Tuyaerts)

Sprankelend licht

Zondag 29 maart 2020
Vandaag gezien
Pelt - Sprankelend lichtZoomNa een koele dag met veel wind kregen we als toemaatje een dreigende wolkenlucht met toch een sprankelende straal voor de hoop die we deze dagen zeker niet mogen opgeven. (Gust Ischen)

VatanaCup afgelast

Zondag 29 maart 2020
Pelt - VatanaCup afgelastHet bestuur van Kadijk SK heeft als gevolg van de coronacrisis beslist de VatanaCup, gepland voor 9 mei, af te gelasten. De club zal elders ook niet deelnemen aan tornooien.

Brandje in kelder

Zondag 29 maart 2020
Pelt - Brandje in kelderIn de kelder van een woning aan de Wilgenstraat in Overpelt ontstond vanavond een brandje aan de waterpomp dat nogal met wat rookontwikkeling gepaard ging. De brandweer heeft het huis geventileerd.

Ondertussen, in New York...

Zondag 29 maart 2020
Pelt - Ondertussen, in New York...ZoomDe Amerikaanse president Trump heeft een groot hospitaalschip naar New York gestuurd om daar ingezet te worden in de strijd tegen het coronavirus. (Cartoon: Fobie)
Pelt - Canvas zoekt kinderen van de migratieZoomVoor ‘Kinderen van de migratie’, een documentairereeks over de geschiedenis van België als migratieland, is Canvas op zoek naar boeiende vertellers: zowel de eerste generatie, die hier in de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 aankwam, als hun kinderen en kleinkinderen. Heb jij zelf een bijzonder verhaal of willen jouw (groot)ouders hun ervaringen delen? Mail dan naar kinderenvandemigratie[!]canvas.be en vermeld zeker je telefoonnummer. (foto Bruno Roncardin)

Corona: landelijke cijfers

Zondag 29 maart 2020
In de voorbije 24 uur zijn er in het land 78 nieuwe sterfgevallen ingevolge het coronavirus gemeld, wat het totaal op 431 brengt. Er liggen 4.138 mensen in het ziekenhuis die besmet zijn, 629 meer dan gisteren. Van die groep liggen 867 mensen op intensieve zorg, een stijging met 78 ten opzichte van zaterdag. Het totale aantal infecties rondt de kaap van de 10.000 en ligt nu op 10.836.
Maar er is hoop: tot nog toe zijn in totaal 1.359 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard: een stijging van 296 in de voorbije 24 uur.

Code geel in de bossen

Zondag 29 maart 2020
Pelt - Code geel in de bossenZoom
Het lijkt onwaarschijnlijk na zoveel regen in het voorjaar maar ondertussen is het in de Limburgse bossen al weer te droog. Daarom kondigt het Agentschap Natuur en Bos code geel af voor de natuurgebieden. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. En natuurlijk gelden ook nog de coronamaatregelen: hou voldoende afstand!

Met de groeten uit Thailand

Zondag 29 maart 2020
Pelt - Met de groeten uit ThailandZoomEen prachtige foto van Patrick Jacobs, die in Thailand woont. Gewoon een eenzame boom op een golfterrein. Nu ja, gewoon... Geweldig mooi!
Pelt - Geen voetbal meer dit seizoen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Bosuilfeest afgelast

Zondag 29 maart 2020
Het traditionele Bosuilfeest, voorzien voor 1 mei, wordt afgelast wegens de coronacrisis. "Het lijkt ons niet aangewezen in deze tijd zoveel generaties samen te brengen," zegt Jan Triki. "We hopen samen met U dat deze periode snel voorbij is en dat we u dan weer mogen begroeten in de speeltuin en in het cafetaria."

World Choir Games uitgesteld

Zondag 29 maart 2020
Vanwege de coronacrisis is de 11de editie van de World Choir Games uitgesteld en verschoven naar 2 tot en met 12 juli 2021.

#tijdvoornatuur

Zondag 29 maart 2020
Pelt - #tijdvoornatuurZoomNatuurpunt grijpt de coronacrisis aan om even stil te staan bij het belang van de natuur en trekt tegelijk aan de alarmbel. "We moeten zorg dragen voor elkaar én de natuur, zodat we de natuurgebieden niet hoeven te sluiten. Allemaal samen naar hetzelfde natuurgebied tijdens het weekend, is een slecht idee in coronatijd én in het broedseizoen. Als de kieviten loslopende honden moeten verjagen in plaats van te baltsen, zijn we verkeerd bezig. Bezoekjes beter spreiden tijdens de week, (…) Het hele nieuwsbericht
Op 1 april zal Kind en Gezin de consultatiebureaus heropenen. In het kader van de volksgezondheid is het essentieel dat jonge kinderen de nodige vaccinaties krijgen. Hiervoor is Kind & Preventie dringend op zoek naar vrijwilligers die voornamelijk het bewaken van de maatregelen in verband met de nodige afstand regelen. Er wordt slechts één ouder toegelaten en de hygiënische maatregelen moeten opgevolgd worden. Die controles doen de vrijwilligers. Men is op zoek naar tijdelijke vrijwilligers tussen 18 en 65 jaar. Stuur je gegevens door naar info[!]kinderpreventie.be en geef zeker aan in welke gemeente je wil helpen. (MV)

De lente hangt in de lucht

Zaterdag 28 maart 2020
Pelt - De lente hangt in de luchtZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Ook Den Drossaerd blijft dicht

Zaterdag 28 maart 2020
De beslissing van de Nationale veiligheidsraad heeft ook gevolgen voor Parochiaal centrum Den Drossaerd: de maatregelen daar worden eveneens verlengd. Meer info

Pol Hoekx overleden

Zaterdag 28 maart 2020
Pelt - Pol Hoekx overledenDonderdag is de uit Overpelt afkomstige en in Lommel wonende Pol Hoekx overleden, de echtgenoot van Victoire Claes. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Zijn asurne wordt bijgezet op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

Geef aan 'Ik zorg mee'

Zaterdag 28 maart 2020
Pelt - Geef aan 'Ik zorg mee'ZoomOp enkele dagen tijd schonken maar liefst 580 mensen/organisaties in totaal al 28.166,75 euro aan de actie "Ik zorg mee" van het Mariaziekenhuis. Een vrijwillige bijdrage kan je storten op BE36 4527 5216 4181, met de vermelding ‘Ik zorg mee’. Wil je weten waar het geld aan besteed wordt? Kijk dan eens achter deze link. 

Corona: landelijke cijfers

Zaterdag 28 maart 2020
De afgelopen 24 uur zijn er in ons land 64 mensen gestorven ingevolge het coronavirus, tegenover 69 gisteren. 575 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis, 85 meer dan gisteren. Op de intensive care worden 99 patiënten verpleegd.
Het totale aan corona gelinkte dodental is opgelopen tot 353. Er zijn 3717 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 789 van hen liggen op de afdeling intensieve zorgen. In totaal mochten ook al 1063 mensen het ziekenhuis verlaten.

Gaby Keunen overleden

Zaterdag 28 maart 2020
Pelt - Gaby Keunen overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Gaby Keunen overleden, de weduwe van Emiel Lommelen. Ze was 93 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring.

Romy Weismann overleden

Zaterdag 28 maart 2020
Pelt - Romy Weismann overledenGisteren is in het Mariaziekenhuis Romy Weismann overleden, de echtgenote van Maria Boereboom. Ze was 61 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring.
Tibo Pollaris (Pelt) zal volgend jaar de kleuren van KFC Eksel verdedigen. Pollaris is een ex-jeugdspeler van Eksel.

Het wordt kouder

Zaterdag 28 maart 2020
Weerbericht
Pelt - Het wordt kouderHet hogedrukgebied dat de afgelopen dagen verantwoordelijk was voor het zonnige weer evacueert naar het oosten van Europa en verliest zijn invloed op onze regio. Verzwakte storingen zorgen daarbij voor meer wolkenvelden, maar de neerslagkansen zijn erg beperkt. Tijdens het weekend wordt de luchtstroming noordelijk en kan koude arctische lucht onze streken bereiken. Het wordt daarbij nog een stukje kouder en tijdens de nacht gaat het opnieuw vriezen.
Vandaag is het zonnig in de ochtend, maar (…) Het hele nieuwsbericht

Kijk eens naar de zon!

Zaterdag 28 maart 2020
Pelt - Kijk eens naar de zon!ZoomVandaag iets niet alledaags: een zonsondergang waar je gewoon recht kan in kijken. Door atmosferische omstandigheden van het warme weer van gisteren ontstond er een soort smoglaag waar de zon in verdwijnt. En zo wordt het sterke licht sterk afgezwakt en zie je mooie kleurovergangen van de zon. In 2 foto's samengevat met een tijdsverschil van amper 3 minuten. (Gust Ischen)
Kijk eens naar de zon!
Zoom

De helden van de slapeloosheid

Zaterdag 28 maart 2020
Pelt - De helden van de slapeloosheidZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

We schakelen weer over

Zaterdag 28 maart 2020
Pelt - We schakelen weer over
Komende nacht gaat de zomertijd in. We moeten dan uurwerken en klokken een uur vooruit zetten, want om 2 uur wordt het dan 3 uur. Concreet betekent dat een uurtje minder slapen. Morgenavond blijft het dan ook een uur langer licht.
Het Wereld Natuur Fonds vraagt iedereen om vanavond tussen 20.30 uur en 21.30 uur zo weinig mogelijk elektriciteit te gebruiken, tijdens het jaarlijkse  wereldwijde evenement Earth Hour. Het is bedoeld om energie te besparen en stil te staan bij klimaatverandering.

Rik Biddeloo overleden

Zaterdag 28 maart 2020
Pelt - Rik Biddeloo overledenGisteren is de uit Neerpelt afkomstige Rik Biddeloo overleden, de echtgenoot van Marie-Jeanne Vanden Eynde. Hij was 73 jaar. Er zijn geen publieke afscheidsmomenten als gevolg van de coronacrisis.

OLS verplaatst naar 2021

Vrijdag 27 maart 2020
Het Oud-Limburgs Schuttersfeest zal dit jaar niet plaatsvinden. Vanavond is besloten het vanwege de coronacrisis te verplaatsen naar volgend jaar. Het OLS zal dan gehouden worden op de eerste zondag van juli in het Nederlands-Limburgse plaatsje Meijel.

Allemaal in hetzelfde schuitje

Vrijdag 27 maart 2020
"We realiseren ons dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, zwak en gedesoriënteerd, maar tegelijkertijd belangrijk en noodzakelijk, omdat we allemaal geroepen zijn om samen te roeien."
       (Paus Franciscus, vandaag in Rome, over de coronacrisis)
Het is maar dat je 't weet
De regeringsmaatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan worden verlengd tot en met zondag 19 april. Dat heeft premier Wilmès bekendgemaakt na afloop van de bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad. Het gaat dan onder meer om het samenscholingsverbod en de winkels (behalve voedingszaken en apotheken) die moeten gesloten blijven. Na 19april is er een mogelijkheid om de maatregelen opnieuw met twee weken te verlengen, tot en met 3 mei. Er komt geen beperking op een fietstochtje. Fietsen in groep daarentegen kan hoegenaamd nog altijd niet. Of de scholen op maandag 20 april weer opengaan is nog niet duidelijk.

Het blijf-in-uw-kot-gebod

Vrijdag 27 maart 2020
Tribunaliteiten
Pelt - Het blijf-in-uw-kot-gebodIn een geruchtmakende zaak moest het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich buigen over de klacht van een Italiaanse burger die twee jaar onder speciaal politietoezicht was geplaatst. Hij zou een gevaar vormen voor de maatschappij, mocht daarom zijn woning ’s nachts niet verlaten en moest in zijn gemeente blijven wonen. Ook zijn recht op communicatie en verenigingsleven werd gedeeltelijk aan banden gelegd.
De man was nochtans niet veroordeeld en de maatregel was louter preventief. Vandaar dat (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, op café...

Vrijdag 27 maart 2020
Pelt - Ondertussen, op café...Zoom                                                            (Tekening: Dirk Van Bun)
De elektrificatiewerken aan de spoorlijn Mol-Hamont zijn door de coronacrisis tijdelijk opgeschort met uitzondering van kabelwerken die nog worden uitgevoerd. Dat meldt Infrabel. Het lijkt er dan ook op dat de elektrificatie wellicht pas volgend jaar een feit zal zijn.
De afgelopen 24 uur zijn in Limburg opnieuw elf coronapatiënten overleden. Dat brengt het totale aantal overlijdens in Limburg op 47.
Pelt - 'Coronatelefoontjes' voor de bisschopMgr. Hoogmartens, bisschop van Hasselt, wordt de jongste dagen naar aanleiding van de coronacrisis overstelpt met telefoontjes en e-mails. “Als ik door Hasselt fiets, spreken mensen mij zelfs op straat aan”, aldus de bisschop. “Mensen zijn zeer angstig. Wat gaan we nog meemaken? Hoelang gaat het nog duren?”. Daarnaast klinken ook puur religieuze vragen: “Hoe kunnen we Palmzondag, de Goede Week en Pasen - de hoogdagen van de katholieke Kerk - toch intens beleven nu er geen vieringen zijn?” Ik verwijs hen naar vieringen die onder meer via het internet worden aangeboden en tracht hen de diepe betekenis van Palmzondag, de Goede Week en Pasen uit te leggen," aldus mgr. Hoogmartens.

Geen dalers in het handbal

Vrijdag 27 maart 2020
Pelt - Geen dalers in het handbalDe Koninklijke Belgische Handbalbond, de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Francophone de Handball hebben na onderling overlegd beslist dat er naar volgend seizoen toe in de nationale, regionale en provinciale reeksen enkel stijgers en bijgevolg geen degradanten zullen zijn. De komende weken en maanden wordt werk gemaakt van een grondige competitiehervorming. Details worden op 3 april bekend gemaakt.
Het is maar dat je 't weet
Meerdere musea stellen hun virtuele deuren open en bieden in deze bijna-lockdown periode toch een ruim aanbod of op zijn minst een inkijk in hun collectie. Deze mag je zeker niet missen:
Van Gogh Museum Groundfloor, Amsterdam, Netherlands — Google Arts & Culture
Works of Art | Heilbrunn Timeline of Art History | The Metropolitan Museum of Art
The British Museum 
Ook voor de kids zijn er enkele toppers:
https://www.metmuseum.org/art/online-features/metkids/
https://cmom.org/learn/cmom-at-home/
Eén van de mooiste en zeker een unieke gelegenheid is uiteraard de virtuele tour van de Musei Vaticani waar de bezoeker de Sixtijnse Kapel helemaal voor zichzelf heeft. En gerust kan blijven staan zonder dat hij voortgeduwd wordt!

Muziek van hoop en verbinding

Vrijdag 27 maart 2020
Pelt - Muziek van hoop en verbindingZoomDe beiaard speelt nog steeds door. Corona kunnen we enkel samen overwinnen, hoor je overal. Daarom spelen we muziek die mensen verbindt, zoals de nationale volkshymnes. Zowel het Limburgse, het Vlaamse, het Belgische als het Europese volkslied weerklinkt, maar ook het Italiaanse en het Spaanse volkslied, om de twee landen waar oorona het hardst toeslaat, een hart onder de riem te steken. Daarnaast speelt beiaardier Jan Verheyen ook nog liederen die veel hoop en troost brengen, naast Spaanse en Italiaanse (…) Het hele nieuwsbericht

Al 575 'corona-pv's'

Vrijdag 27 maart 2020
Pelt - Al 575 'corona-pv's'In de periode tussen de afkondiging van de beperkingen rond de coronacrisis en vanmorgen 9 uur heeft de politie in Limburg al 575 pv's opgesteld. Het waren allemaal overtreders die een niet-essentiële verplaatsing maakten of die op heterdaad betrapt werden bij een samenscholing. Aanhoudingen zijn tot nu toe nog niet gebeurd. Politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo stelde 62 pv's op, Carma 124, Hano 20, Heusden-Zolder 21, Kempenland 24, Lommel 7 en Tongeren-Herstappe 11.
Van zodra iemand in (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbalcompetitie stopgezet

Vrijdag 27 maart 2020
In het voetbal worden alle jeugd- en amateurcompetities, die sinds midden maart stilliggen, definitief stopgezet. Dat heeft de crisiscel van de KBVB beslist in het belang van de volksgezondheid. De stand van 12 maart 2020 bepaalt het sportief eindklassement. Dat geldt voor alle afdelingen en reeksen van het jeugd- en amateurvoetbal. Over het profvoetbal is er nog geen beslissing.
Pelt - 1.023 Limburgers besmet met coronavirusZoomVolgens de jongste cijfers zijn er nu 1.023 Limburgers besmet met het coronavirus. Dat zijn er 159 meer dan gisteren. Graag zouden we vermelden hoeveel aanvankelijk besmette mensen inmiddels het ziekenhuis genezen hebben verlaten, maar deze cijfers krijgen we niet binnen.
Pelt - Alken meest getroffen door coronavirusZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: Sarriette

Donderdag 26 maart 2020
Bina Snoekx uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Sarriette opgericht met zetel aan de Kerkstraat in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer de inrichting, de uitbating, het beheer en de verwerving van horecabedrijven.

#IKREDLEVENS

Donderdag 26 maart 2020
#samentegencorona
Pelt - #IKREDLEVENSZoomDe Vlaamse overheid kondigde zonet haar nieuwe #IKREDLEVENS-campagne aan. De huidige situatie vraagt om burgerzin en iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De campagne wil met drie belangrijke ‘checks’ mensen aanzetten om goede gewoontes aan te nemen en vol te houden. Voor de campagne werkt de overheid nauw samen met de Vlaamse mediasector. "Tijdens de coronacrisis kan iedereen het verschil maken. Door de richtlijnen strikt (…) Het hele nieuwsbericht

Negen coronapatiënten overleden

Donderdag 26 maart 2020
In Limburg zijn de jongste 24 uur negen coronapatiënten overleden. In het AZ Vesalius is een eerste coronapatiënt bezweken. In onze provincie zijn nu al 35 personen overleden aan het virus.

Maximum vier zakken afval

Donderdag 26 maart 2020
Pelt - Maximum vier zakken afvalOm zoveel mogelijk ophalingen te kunnen blijven garanderen beperkt Limburg.net het aantal aangeboden afvalzakken tot vier per afvalsoort. Voor huisvuil en pmd was het aantal aangeboden zakken al beperkt tot vier door de richtlijnen van de Vlaamse overheid. Limburg.net beperkt nu ook het aantal aangeboden groenafvalzakken tot maximaal 4 zakken per gezin. In gemeenten waar met containers wordt gewerkt is het niet meer toegelaten om extra zakken naast de container aan te bieden.
Dat (…) Het hele nieuwsbericht

Sjel Weckx overleden

Donderdag 26 maart 2020
Pelt - Sjel Weckx overledenVandaag is Sjel Weckx overleden, de weduwnaar van Mia Truyens. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Coronalied door Sint-Vincentius

Donderdag 26 maart 2020
Pelt - Coronalied door Sint-VincentiusZoomDit lied kregen we aangereikt door Danny Huysmans van de Lommelse Sint-Vincentiusvereniging. Het werd gemaakt door de Limburgse afdeling van deze organisatie die voor voedselbedeling zorgt voor de armsten in onze samenleving.
Limburg telt nu 864 coronabesmettingen. Dat zijn er 186 meer dan gisteren. De streek van Sint-Truiden is de zwaarst getroffen regio.
De Limburgse burgemeesters en Limburg.net vragen de Vlaamse regering de recyclageparken gefaseerd terug te laten opengaan. De raad van bestuur van Limburg.net heeft hierover gisternamiddag digitaal vergaderd. Limburg.net ondersteunt een gefaseerde heropening van de recyclageparken, met inachtneming van de afstandsregels. "We hebben de gouverneur laten weten dat te vragen via zijn federale connecties", aldus Luc Wouters, burgemeester van Lummen en voorzitter van Limburg.net. De recyclageparken werden op 18 maart gesloten op bevel van minister Zuhal Demir, naar aanleiding van de coronacrisis. Ze blijven voorlopig nog dicht tot 3 april.
Pelt - Nu vele kerken leeg of gesloten zijn...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Rood is de kleur van de liefde

Woensdag 25 maart 2020
Vandaag gezien
Pelt - Rood is de kleur van de liefdeZoomWat liefde en hoop kunnen we in deze periode zeker gebruiken want als we viroloog Van Ranst mogen geloven zal het nog zeker een jaar duren vooraleer we terug een normaal leven kunnen leiden. Dat zei hij vanavond in De Afspraak. (foto Gust Ischen)
Pelt - 2,5 miljard schade voor onze economieZoomHet aantal Limburgse bedrijven waarbij de omzet minstens halveerde is op een week tijd gestegen van 25 naar 40%. Dat zegt de nieuwe bevraging van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Maar liefst 32,4% van de respondenten ziet zelfs een omzetdaling van 75% of meer. Bovendien heeft 56% van de Limburgse ondernemingen reeds de tijdelijke werkloosheid aangevraagd. “De schade bedraagt nu al 2,5 miljard euro voor onze provincie”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “We (…) Het hele nieuwsbericht
Door de coronamaatregelen is de criminaliteit in Limburg fors gedaald. Ook de drugscriminaliteit is door de sluiting van de Nederlandse grens en de grenscontroles gedaald. Er gebeuren ook minder verkeersongevallen.
Als je het nog niet wist: de wandelknooppunten zijn uitgebreid tot Neerpelt, Sint-Huibrechts-Lille en Hamont-Achel. Je kan zelf een route samenstellen, vertrekkend van in de buurt waar je woont. Het interactieve systeem geeft de lengte van de wandeling aan terwijl je meer knooppunten kiest. Kaartje afdrukken en wandelen maar. Veel wandelplezier! P.S.: wel de coronaregels in het oog houden.

Willem Vanhoudt overleden

Woensdag 25 maart 2020
Pelt - Willem Vanhoudt overledenGisteren is Willem Vanhoudt overleden, de echtgenoot van Maria Knevels. Hij zou vrijdag 91 jaar worden. De afscheidsplechtigheid en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden. Rouwadres: Overwegstraat 5, 3910 Neerpelt.
Bij de reiniging van vijf carpoolparkings in Limburg werd afgelopen weekend 4,9 ton veegvuil van de parkeerplaatsen en 1,46 ton slib uit de afvoerkolken verwijderd. Voor de eerste keer moest er ook geen enkel voertuig worden getakeld: iedereen had zich keurig gehouden aan de oproep om afgelopen vrijdagnacht niet op die parkings te parkeren. Komend weekend - de nacht van vrijdag op zaterdag - worden de parkings van Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen onder handen genomen.

De visie van Fobie

Woensdag 25 maart 2020
Pelt - De visie van FobieZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Momenteel zijn er 683 Limburgers besmet met het coronavirus. Dat zijn er bijna honderd meer dan gisteren. Met 683 besmettingen blijft Limburg van alle provincies koploper in ons land. In de Limburgse ziekenhuizen liggen nu 281 patiënten, 68 meer dan gisteren.
Pelt - Handbal: Bocholt kampioen BENE-leagueHandbalclub Achilles Bocholt is uitgeroepen tot kampioen van de BENE-League van afgelopen seizoen. Door de huidige coronamaatregelen zal er geen Final4 georganiseerd kunnen worden. Daarop is door de BENE-League besloten de eindstand van de reguliere competitie als definitieve eindstand aan te houden.
In tegenstelling tot andere sportcompetities is de volledige BENE-Leaguecompetitie van 22 speelrondes afgewerkt. Daarin was Achilles Bocholt met 9 punten voorsprong met afstand de sterkste ploeg.

Chatten met de Opvoedingswinkel

Dinsdag 24 maart 2020
De nieuwe coronarichtlijnen brengen heel wat nieuwe pedagogische uitdagingen met zich mee. De Opvoedingswinkel Noord-Limburg lanceert daarom voor de eerste keer de mogelijkheid om via de chatfunctie van Facebook met hen in contact te komen. Iedere woensdagnamiddag tussen 13 en 16 uur kan je al je vragen rond opvoeding en ontwikkeling stellen in een privébericht via https://www.facebook.com/OpvoedingswinkelNL.
Daarnaast vind je ook extra tips over hoe je corona kan uitleggen aan jonge kinderen, thuis werken met kinderen in huis, speel- en doetips, lezen/voorlezen/podcasts, educatief materiaal, samenvatting van diensten/organisaties waar je online bij terecht kan met vragen,… op de website www.groeimee.be.
Hebt u in het weekend of op feestdagen dringend een huisarts nodig? Dan moet u er even rekening mee houden dat de wachtpost in de Stationsstraat in Pelt gezien de coronacrisis vanaf vrijdag 27 maart met gesloten deuren werkt. U belt eerst naar 011 60 40 60, geeft uw gegevens en vraag door, en een huisarts zal u binnen de 2 uur terug contacteren. Heeft u dringende medische hulp nodig, bel dan 112.

Gerrit Polet overleden

Dinsdag 24 maart 2020
Vandaag is de in Neerpelt woonachtige Gerrit Polet overleden. Hij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Pelt - Kappers moeten nu ook helemaal dichtZoomNa handelszaken en winkels moeten nu ook kappers verplicht de deuren sluiten tot minstens 5 april. Dat bevestigt de Unie van Belgische Kappers, dat al langer voor deze maatregel pleitte.

Mariette Van Meeuwen overleden

Dinsdag 24 maart 2020
Pelt - Mariette Van Meeuwen overledenGisteren is Mariette Van Meeuwen overleden, de weduwe van François Scheelen. Ze was 78 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring worden gehouden. Condoleren kan via info[!]uitvaartcentrum-vandebosch.be.

Corona treft Limburg zwaar

Dinsdag 24 maart 2020
Pelt - Corona treft Limburg zwaarZoomHet aantal coronabesmettingen is opnieuw gestegen. Na de daling van gisteren is de euforie weer helemaal gaan liggen. Op maandag 23 maart werden 526 nieuwe gevallen gerapporteerd. Daarvan wonen er 381 in Vlaanderen, 87 in Wallonië en 38 in Brussel. Er is geen informatie over de woonplaats van de overige 20 gevallen. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 4269.
Limburg blijft nog altijd het zwaarst getroffen met 600 patienten. In de ziekenhuizen zijn er in totaal 1859 (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in Limburg...

Dinsdag 24 maart 2020
Pelt - Ondertussen, in Limburg...Zoom                                                                                   (Cartoon: Fobie)

Stralende zon

Dinsdag 24 maart 2020
Weerbericht
Pelt - Stralende zonDe weerkaarten geven nog steeds zonovergoten condities in onze streken. Dankzij een krachtig hogedrukgebied over het oosten van Europa krijgen wolken geen kans om tevoorschijn te komen. Er wordt daarbij aanhoudend droge landlucht vanuit het oosten aangevoerd. De volgende dagen verliest het hogedrukgebied aan kracht en stilaan zijn er enkele wolken mogelijk. In het weekend kunnen verzwakte storingen over onze regio schuiven en de kans op een drup regen neemt gestaag toe.
Vandaag is het stralend (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Pelt - Opgepast voor corona-oplichters!De federale politie waarschuwt voor criminelen die van de coronacrisis misbruik maken om mensen op te lichten. Ze maken gebruik van de bezorgdheid en angst die er heerst om te proberen online mondmaskers, niet toegelaten vaccins, luchtreinigers, voedingssupplementen, essentiële oliën, enz. te verkopoen. Als je al iets ontvangt na betaling, zijn dat namaakproducten waarvan de werking niet bewezen is of die mogelijk zelfs schadelijke effecten hebben. Ga er dus in geen geval op in.
#samentegencorona
CAW Limburg organiseert de hulpverlening anders naar aanleiding van de coronacrisis. De bereikbaarheid van de hulpverlening per telefoon en chat breidt uit. Er is nood aan goede hulp, zo blijkt uit de praktijk. Vorige week verdubbelde het aantal chatgesprekken bij het JAC. Door de bereikbaarheid van het JAC en het Volwassenenonthaal te verhogen, biedt CAW Limburg mensen met kopzorgen een luisterend oor. Coronacrisis
De coronacrisis zet CAW Limburg aan om de hulpverlening anders te (…) Het hele nieuwsbericht
In Limburg zijn er nu al vijftien coronadoden. In de Limburgse ziekenhuizen verblijven momenteel 177 besmette patiënten van wie 38 op intensieve zorgen. De meeste coronapatiënten (53) verblijven in het Jessaziekenhuis in Hasselt.

Jacqueline Hendrickx overleden

Maandag 23 maart 2020
Pelt - Jacqueline Hendrickx overledenVandaag is de uit Neerpelt afkomstige en in Lommel woonachtige Jacqueline Hendrickx overleden, de echtgenote van Jan Janssen. Ze was 76 jaar. De crematie en de uitvaartdienst zullen in besloten familiekring plaatsvinden.

Eddy Verweijen overleden

Maandag 23 maart 2020
Pelt - Eddy Verweijen overledenGisteren is de uit Achel afkomstige Eddy Verweijen overleden, bewoner van Sint-Oda in Overpelt. Hij was 66 jaar. Hij zal in intieme kring worden begraven.
Het is maar dat je 't weet
Grensarbeiders die werkzaam zijn in vitale sectoren kunnen een speciaal vignet aanvragen om sneller de grens tussen België en Nederland door te komen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteravond bekendgemaakt. Het vignet moet voorkomen dat Nederlanders en Belgen met een cruciaal beroep, bijvoorbeeld zorgverleners, lang moeten wachten bij de Belgische grens. Meer info
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Meld geweld in gezin via hulplijn 1712Tijdens de coronacrisis verwacht de telefonische hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. Vandaag al krijgen vele politiezones en parketten meer klachten over familiaal geweld. Achter de hulplijn 1712 staat men klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden. Men zal tijdens de coronacrisis telefonische en online permanentie blijven voorzien. 
Meld geweld in gezin via hulplijn 1712
Zoom

Geen missen tot en met 19 april

Maandag 23 maart 2020
In alle Belgische kerken worden tot en met 19 april geen missen opgedragen. Dat hebben de Belgische bisschoppen beslist. Dit betekent dat er geen vieringen zijn in de Goede Week, met Pasen en op Beloken Pasen. Alle doopsels en kerkelijke huwelijken worden uitgesteld. Vormselvieringen en eerste communies die tot en met 19 april gepland zijn, worden geschorst. Wat de vormselvieringen en eerste communies na 19 april betreft, is het voor het ogenblik te vroeg om al definitieve beslissingen te nemen. De bisschoppen zullen zo snel mogelijk en van zodra de maatregelen van de regering dit toelaten daarover de nodige informatie verstrekken.

Myriam Van Belleghem overleden

Maandag 23 maart 2020
Pelt - Myriam Van Belleghem overledenIn RVT Immaculata is zaterdag Myriam Van Belleghem overleden, de echtgenote van Roger Van Herck. Ze was 85 jaar. De uitvaartliturgie zal in besloten kring plaatsvinden.

Thieu Gielen overleden

Maandag 23 maart 2020
Pelt - Thieu Gielen overledenIn WZC Sint-Jozef is gisteren Thieu Gielen overleden. Hij was 80 jaar. Het afscheid zal plaatsvinden in besloten kring.
Pelt - Vanaf vandaag alternatieve treindienstVanaf vandaag is er een alternatieve treindienst van toepassing, meldt de NMBS. De treinen rijden volgens een aangepast aanbod op het volledige net. Plan uw reis vanaf de dag voor uw vertrek via de NMBS-app of nmbs.be voor meer info.

Helpen via hulpvoorhelden.be

Maandag 23 maart 2020
#samentegencorona
Pelt - Helpen via hulpvoorhelden.be
Overal schieten solidariteitsacties als paddenstoelen uit de grond.
De website hulpvoorhelden.be bijvoorbeeld. In amper 48 uur tijd hebben er al meer dan 5.000 vrijwilligers hun diensten aangeboden aan onze zorginstellingen in de strijd tegen het coronavirus. De Limburgers hebben wel nog een duwtje in de rug nodig, want slechts 1% van de aanmeldingen kwam uit Limburg. Boodschappen doen of brengen voor zorgverleners, praatjes maken met ouderen die deze dagen in eenzaamheid moeten doorbrengen, maaltijden maken of brengen: het zijn allemaal diensten die Limburgers kunnen aanbieden om zorginstellingen in de buurt te helpen. Dus Limburg: go, go, go! Meer info via deze link.

Blijf in uw kot!

Maandag 23 maart 2020
Pelt - Blijf in uw kot!ZoomDoe zoals deze springspin: blijf thuis en neem geen risico's door zonder echte reden anderen op te zoeken! (Foto Frido Van Hertum)

In ózzen tiêd...

Maandag 23 maart 2020
Pelter Hükske
Pelt - In ózzen tiêd...ZoomOok in deze vreemde en vooral vreselijke tijden is een glimlach nodig... Vertel als het kan deze mop verder, zeker aan die mensen die nu volledig geïsoleerd zitten in een tehuis, zonder bezoek van familie of vrienden! En als het kan, vertel het dan in ons sappig dialect van Pelt. Houd u gezond – we duimen voor elkaar - en tot volgende maandag! (Fons Tuyaerts)
Door de coronacrisiskan de voedselbedeling van Sint-Vincentius niet meer plaatsvinden in de Open Poort. Sint-Vincentius wijkt nu tijdelijk uit naar de Peltanusstraat 9 achter het gemeentehuis van Overpelt. De laatste bedeling van maart is op donderdag 26 maart, in april zal er een bedeling zijn op 9 en 23 april, telkens van 9 tot 11:30 uur. De klanten kunnen met hun afhaalbon van het OCMW of CAW een 'kant-en-klaar pakket' afhalen. Het is verpakt in een nieuwe grote winkeltas. Er zijn wel (…) Het hele nieuwsbericht

Vandalisme in Boseind

Zondag 22 maart 2020
Pelt - Vandalisme in Boseind
Vandalen smeten een steen door een raam van een woning in de Korenbloemstraat. Dat gebeurde gisterenmorgen.
Woorden van Jef
Pelt - Ieder huiske heeft zijn kruiskeWat de toiletpapierhype in de grootwarenhuizen betreft: lang, lang geleden was ik in Oeganda. Ik verbleef er enige weken in een klein dorpje. Daar was natuurlijk geen WC zoals wij die kennen. Het huiske bevond zich in een krakkemikkig bouwsel van golfplaten in de bananenplantage. Toen ik mijn gevoeg gedaan had, bleek er geen wc-papier te zijn, maar wel blaadjes. Ja, blaadjes van een boom. Zachte blaadjes van een speciale boom, noem het de toiletboom of zoiets. Wel, ik voel nog altijd de (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in Wuhan...

Zondag 22 maart 2020
Pelt - Ondertussen, in Wuhan...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

#samen #tousensemble

Zondag 22 maart 2020
Commentaar
Eerder deze maand werd de coronadreiging nog door velen afgeschilderd als paniekzaaierij door de media. Ondertussen heeft een periode van amper anderhalve week ons in een andere wereld gekatapulteerd, een ander land, een ander dorp, ja zelfs in families waarin iedereen anders met elkaar moet omgaan. Het virus ‘discrimineert’ niet, niet tussen afkomst of geloof, niet tussen rang of stand, niet tussen jong en oud. Niets is nog wat het een maand geleden was, en ook al zullen we deze crisis vroeg (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Pelt - Fake News: helikopters boven LimburgNoodplanning en Crisisbeheer Limburg laat weten dat er op sociale media weer valse berichten de ronde doen. "Er doen op sociale media geruchten de ronde dat vanavond om 23u40 een aantal helikopters de provincie Limburg vanuit de lucht zouden ontsmetten om zo het coronavirus uit te roeien. We willen iedereen op het hart drukken dat dit niet zal gebeuren en het bericht dus fake news is!", laat Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.
Van alle Vlaamse provincies telt Limburg met 478 gevallen het grootste aantal bevestigde coronabesmettingen. In Oost-Vlaanderen zijn er met 347 het minst. Limburg telt nu al tien coronadoden.
Pelt - Containerunits bij het MariaziekenhuisZoom
Het wordt weer wat frisser en dan is het niet aangenaam in een tent. Vandaar dat de blauwe triage-tent op de parking van het Mariaziekenhuis in Pelt vervangen is door een containerunit (foto boven). Ook de seingevers hebben een containerunit gekregen van waaruit ze nu warm en droog kunnen werken. Die unit (foto onder) zie je staan als je de parking van het ziekenhuis oprijdt.  
Containerunits bij het Mariaziekenhuis
Zoom
#samentegencorona
Pelt - Sporten? Ja, maar niet met de autoZoom
We delen nog graag deze boodschap van onze politie. "Mooi weer en sporten? Dat mag, maar zonder zich te verplaatsen met de wagen".

Ondertussen, aan de grens...

Zondag 22 maart 2020
Pelt - Ondertussen, aan de grens...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Pelt - We beginnen steeds meer op mekaar te lijkenZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Enkele verduidelijkingen

Zaterdag 21 maart 2020
#samentegencorona
Er heerst blijkbaar nog onduidelijkheid over het advies om buiten te bewegen. Vanavond is daar verduidelijking over gekomen. Individuele fysieke activiteit in buitenlucht (of in gezinsverband) kan zolang het op wandelafstand van je huis is. Bijvoorbeeld:
- Alleen paardrijden vanaf de stal bij je thuis kan, maar niet als je naar de manege gaat.
- Vissen aan een kleine vijver kortbij kan, maar niet als iedereen aan een visvijver zit, ook niet op 1,5m afstand.
- Wandelen in de buurt kan, maar niet als je daarvoor de auto neemt tot een natuurgebied.
- Werken in je volkstuin kan, maar niet als dit een plek van samenkomst wordt.
Pelt - 'Blijf in uw kot, ook tijdens het weekend'Het Crisiscentrum vraagt met aandrang om maximaal binnen te blijven, ook tijdens het weekend! "Stel je training of fietstocht aub uit. Luchtje scheppen? Doe dat in je straat of wijk!", luidt de mededeling. Meer info van het crisiscentrum via deze link.

Stinkende bomen gaan weg

Zaterdag 21 maart 2020
Grensgevallen
Valkenswaard laat de naar poep stinkende bomen in de Dokter Dagevosstraat verwijderen. Het gaat om de Ginkgo Biloba, de Japanse notenboom. De bewoners hadden hun beklag gemaakt over de stank van de bomen.

Al zeven coronadoden in Limburg

Zaterdag 21 maart 2020
In Limburg zijn al zeven personen overleden aan het coronavirus. Het aantal besmette patiënten in Limburgse ziekenhuizen bedraagt momenteel 149. Daarvan liggen er 30 op intensieve. In de ziekenhuizen van Pelt en Tongeren zijn nog geen coronapatiënten overleden. In het Mariaziekenhuis in Pelt verblijven negen coronapatiënten, in het ziekenhuis in Tongeren zeven.

Klokken luiden als applaus

Zaterdag 21 maart 2020
#samentegencorona
Pelt - Klokken luiden als applausZoomVanaf morgen zullen tot het einde van de corona-epidemie elke zondag de klokken van alle katholieke kerken in ons land samen luiden van 9.55 uur tot 10 uur. Met dit initiatief wil de katholieke gemeenschap van ons land in deze moeilijke periode iedereen een hart onder de riem steken, in het bijzonder de zieken en allen die zich voor hen inzetten: dokters, verpleegkundigen, thuiszorgers en mantelzorgers, in instellingen, ziekenhuizen en elders.Een teken van hoop én medeleven, van troost en dank. Tevens is het een oproep tot gebed. Want ook al kunnen christenen tijdelijk niet fysiek samen bidden, individueel of in het gezin kan het uiteraard onverminderd.

Rik Witters overleden

Zaterdag 21 maart 2020
Pelt - Rik Witters overledenGisteren is de uit Lommel afkomstige Rik Witters overleden, de levensgezel van Ria Frederix. Hij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in heel intieme familiekring. Zijn urne wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Overpelt-Centrum.

Meester Methaan en de Piezema

Zaterdag 21 maart 2020
Chel mag het zeggen
Pelt - Meester Methaan en de PiezemaWij schrijven september 1962. Het decor: de retoricaklas in het St.-Hubertuscollege in Neerpelt. Leerling Diel draagt een bril met glazen als de bodems van een inmaakbokaal. Een vrolijke kerel, die Diel. Zijn gezicht staat altijd op lachen. Het lijkt wel of hij niet ernstig kán kijken.
Er komt een nieuwe leraar vandaag. Met geacteerde zelfzekerheid stapt de man binnen. Wij kijken hem aan. Spanning! Ook vriendelijke Diel peilt hem. Reactie van de nieuwe docent, die onterecht vermoedt dat Diel hem (…) Het hele nieuwsbericht

Een bloemetje voor iedereen

Vrijdag 20 maart 2020
Pelt - Een bloemetje voor iedereenZoomDoor het coronavirus COVID-19 is ons gewone leven even stil gevallen. Een goed moment om nog eens rondom ons heen te kijken en te genieten van elke geur en kleur. Bijvoorbeeld van deze hommel, die maar al te graag wou laten zien dat de natuur nog steeds mooi is! (Foto: Patrick Marquenie)
Grensgevallen
De ziekenhuizen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant slaan alarm. De toestroom van coronapatiënten is er zo groot dat andere patiënten er niet meer terecht kunnen. De provincie telt 1.012 personen die besmet zijn door het coronavirus.

Al 445 vluchten geschrapt

Vrijdag 20 maart 2020
Grensgevallen
Deze week zijn 40 procent van de vluchten op Eindhoven Airport geschrapt, maar na het weekend ligt de luchthaven door het coronavirus pas echt plat. Al 445 vluchten van en naar Eindhoven Airport werden er dit jaar geschrapt. En dat is nog maar het begin. Deze week vertrekt nog ongeveer 60 procent van de vliegtuigen, vanaf maandag wordt het pas echt stil. Transavia en Ryanair, de twee belangrijkste luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven, schrappen vanaf volgende week (nagenoeg) alle vluchten. Wel zijn er noodvluchten om gestrande Nederlanders op te halen uit landen als Marokko, Spanje en Egypte.
Vanwege de coronacrisis is de 23ste Kolisbostocht van wandelclub De Dommeltrippers afgelast. Ze was gepland voor zondag 19 april.
Pelt - Corona: bisschop blij met solidariteitIn een vandaag opgenomen videoboodschap zegt mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, verheugd te zijn met de groeiende solidariteit die ontstaat naar aanleiding van de coronacrisis. "In het hart van de mens leeft iets zeer edels", aldus de bisschop. "Het bruisend leven in haast alle continenten is stilgevallen. Wij hebben dat nog nooit meegemaakt". De bisschop leeft onder andere mee met de gezinnen met kleine kinderen die het wellicht niet makkelijk hebben door deze crisis en met de ouderen die haast geen bezoek kunnen krijgen.

Kantoren bisdom gesloten

Vrijdag 20 maart 2020
Wegens de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn de kantoren van het bisdom Hasselt gesloten tot en met 5 april. Het bisdom is in de voormiddag op het nummer 011 28 84 40. Ook het Pastoraal Informatiecentrum is gedurende deze periode gesloten.

Van koud naar zeer zonnig

Vrijdag 20 maart 2020
Weerbericht
Pelt - Van koud naar zeer zonnigEen krachtige kern van hoge druk trekt via Schotland naar de Oostzee en kan het weer in onze streken bepalen. Door de sterke drukstijgingen krijgen wolken nauwelijks kans om te ontwikkelen. Er wordt echter ook koude landlucht vanuit het noordoosten en later het oosten aangevoerd met lage maxima en tijdens de nacht is er kans op vorst. Eerst zorgt echter een zwakke storing voor veel wolken met nu en dan wat lichte regen.
Vandaag zorgt de zwakke storing voor veel wolken en af en toe valt (…) Het hele nieuwsbericht

Einde van de handbalcompetitie

Vrijdag 20 maart 2020
Pelt - Einde van de handbalcompetitieZoomOmwille van de aanhoudende coronacrisis hebben de Koninklijke Belgische Handbalfederatie in samenspraak met de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Francophone de Handball vandaag beslist dat alle nationale, regionale en provinciale competities definitief stopgezet worden. Met andere woorden: de competities eindigen vandaag en zullen op een later tijdstip niet hernomen worden.
 Voor wat betreft de modaliteiten rond stijgen en dalen wordt later een beslissing genomen. De geplande finales van de Beker van België bij de dames en heren, voorzien voor 11 april, worden eveneens niet gespeeld.

Corona: grenzen gesloten

Vrijdag 20 maart 2020
Sinds 15u zijn de landsgrenzen gesloten. Naar het buitenland rijden kan alleen nog voor essentiële verplaatsingen, zoals bijvoorbeeld het woon-/werkverkeer. Winkelen of tanken in het buitenland is niet meer toegelaten. Ook Nederlanders mogen België niet meer binnen. De politie is inmiddels met controles begonnen, ook op de kleinere wegen.
Wilt u toch de grens over, dan kan het handig zijn dat u attesten/bewijzen kan voorleggen met de reden van uw verplaatsing, zoals een attest van uw werkgever wanneer u de grens over moet om in Nederland of Duitsland te gaan werken.
#samentegencorona
Pelt - Rode Kruis zoekt crisisvrijwilligersZoomHet coronavirus (Covid-19) heeft ons land in de greep. Woonzorgcentra, bloedcollectes en eventueel andere instellingen bereiden zich zo goed mogelijk voor op personeelsuitval omwille van het virus. Zij kunnen extra helpende handen goed gebruiken. Als crisisvrijwilliger bied je ondersteuning bij logistieke taken zoals bedden opmaken of maaltijden rondbrengen. Zo help je deze instellingen die kampen met personeelstekorten. Je helpt als crisisvrijwilliger door logistieke taken op te nemen. Medische (…) Het hele nieuwsbericht

Autokeuring beperkt terug open

Vrijdag 20 maart 2020
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft na overleg met GOCA bereikt dat de keuringsstations op woensdag 25 maart terug opengaan. Gezien de situatie en de achterstand zal dit enkel zijn voor de bedrijfs- en transportvoertuigen, bussen, prioritaire voertuigen en technische herkeuringen. Voor de andere categorieën (waarvan het keuringsattest verstreek na 13 maart 2020) zal de termijn verlengd worden met 4 maanden, na het opheffen van de crisismaatregelen.

Zet je afval tijdig buiten

Vrijdag 20 maart 2020
Pelt - Zet je afval tijdig buitenLimburg.net en de ophaalfirma’s stellen alles in het werk om de ophalingen te laten doorgaan. Op dit ogenblik lukt het nog om volgens het voorziene schema te werken. Om de ophalers te beschermen, worden extra voorzorgsmaatregelen genomen.
Naast de gebruikelijke hygiënische maatregelen mogen er maximaal 2 mensen (1 chauffeur en 1 ophaler) tegelijkertijd in de cabine van de ophaalwagen zitten. Hierdoor zijn er soms 2 wagens actief in een ophaalzone waar er anders maar (…) Het hele nieuwsbericht

Corona: ook Flixbus stopt

Vrijdag 20 maart 2020
Vanwege de opgelegde reisbeperkingen is FlixBus gestopt met alle internationale verbindingen van en naar België. "Vanwege de annulering van lijnen in België en Duitsland is het onvermijdelijk dat ook de lijnen van en naar Nederland worden gestopt," zo luidt het op de website van het vervoersbedrijf. "Alle passagiers hebben recht op volledige terugbetaling van de betaalde prijs zonder annuleringskosten in de vorm van een voucher die naar het voor de boeking gebruikte e-mailadres wordt gestuurd."
Pelt - Olympische vlam opgehaald in AtheneZoom                                                                       (Cartoon: Fobie) 

Geen markt, wel beiaardmuziek

Vrijdag 20 maart 2020
Pelt - Geen markt, wel beiaardmuziekZoomNu alle concertzalen gesloten zijn, is er enkel nog de beiaard. Hiervoor hoef je niet samen te scholen. Je kan rustig rondwandelen met een sociale afstand of je blijft in je kot en je zet het raam open… De beiaardier speelt vanuit zijn quarantainekamer boven in de toren. Hij speelt zaterdagvoormiddag vooral liederen die hoop en doorzetting uitdrukken, zoals “We zullen doorgaan” (Ramses Shaffy), “Always look on the bright side of life” (Monty Python), (…) Het hele nieuwsbericht
De politiediensten hebben de opdracht gekregen om permanent controles uit te voeren om het strikt naleven van de maatregelen van de nationale veiligheidsraad te verzekeren. Sommige politiekorpsen, zoals Politie Kempenland, zetten daar nu ook de drones voor in. Er wordt inmiddels ook meer gecontroleerd aan de grenzen. 

Corona: Diagnosecentrum dicht

Donderdag 19 maart 2020
Het is maar dat je 't weet
Het Diagnosecentrum aan de Binnenring in Lommel gaat dicht tot en met 5 april. Dat wordt gemeld op Facebook: "Wegens de verstrengde maatregelen aangaande het indijken van het covid-19 virus en de daarmee gepaard gaande economische weerslag, zijn wij helaas genoodzaakt om voorlopig alvast tot en met 5 april onze deuren te sluiten," zo luidt het. Gemaakte afspraken worden geannuleerd.

Vrouw verwond door ex-partner

Donderdag 19 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de woning die zij samen met haar moeder betrekt aan de Kloosterstraat in Hechtel-Eksel is vanochtend een 22-jarige vrouw zwaar verwond met een mes door haar ex-partner. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht. De politie kon de man, een dertiger, in de woning inrekenen. De man handelde onder invloed van drugs.

Geen voetbal tot en met 30 april

Donderdag 19 maart 2020
Alle voetbalwedstrijden op amateur-, provinciaal en gewestelijk niveau van jeugd en seniors worden tot en met 30 april afgelast. Collectieve trainingen blijven tot nader order voor alle voetbalclubs in België opgeschort tot en met 5 april, zoals beslist door de nationale veiligheidsraad

Corona: blijf in beweging!

Donderdag 19 maart 2020
#samentegencorona
De hogeschool Thomas More in Turnhout raadt iedereen aan om in beweging te blijven tijdens deze coronacrisis. Ze lanceerde daarom een fitheidsprogramma. Daar vind je tips om je fysieke conditie op peil te houden en aanbevelingen voor de gezondheid. “Het concept bestaat uit drie onderdelen”, zegt docent Niels Van Werde. “Met Fitt Challenge is er elke dag een nieuwe uitdaging om aan je fysieke fitheid te werken. Bij Fitt Steps zijn blijven bewegen en het aantal stappen per dag belangrijk. En met Fitt Tip krijg je elke dag een tip om deze periode op een gezonde en leuke manier door te komen.”

Corona: nieuwe verduidelijkingen

Donderdag 19 maart 2020
#samentegencorona
De overheid heeft heel wat verduidelijkingen gepubliceerd in verband met de eergisteravond genomen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus:
- Bezoek aan familie die niet onder hetzelfde dak woont wordt afgeraden, behalve om hulp te bieden aan kwetsbare personen (om bijstand en zorgen te voorzien voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen).
- Wat als je met je partner niet samenwoont onder hetzelfde dak? De nieuwe (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Het Mariaziekenhuis werkt sinds vandaag met een nieuw triagesysteem op de dienst spoedgevallen, dat kondigden we eerder deze week al aan. Alle patiënten voor de spoed moeten zich eerst melden in de blauwe tent op de bezoekersparking. Patiënten met luchtweginfecties worden doorverwezen naar een speciaal ingerichte tent waar ze verder worden onderzocht. Alle andere patiënten zonder koorts en/of luchtweginfecties kunnen naar de ‘normale’ dienst spoedgevallen.
Om (…) Het hele nieuwsbericht

Corona: mag ik nog de grens over?

Donderdag 19 maart 2020
#samentegencorona
Vanuit Nederland wordt gesignaleerd dat er nog altijd veel Belgen naar Nederland komen, om er te winkelen of zo. "Eindhovens Dagblad" wijdde er gisteren een groot artikel aan. Maar dat grensverkeer mag eigenlijk niet meer. Het mag alleen nog om te gaan werken, in het kader van een co-ouderschapsregeling of om zorg te gaan verlenen aan een hulpbehoevend familielid of persoon waarmee je een zorgband hebt.
Anders mag het dus NIET meer, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Alle hens aan dek in warenhuizen

Donderdag 19 maart 2020
Door het abnormale hamstergedrag van de afgelopen dagen is het bij de warenhuizen alle hens aan dek om de rekken te vullen. De distributiecentra draaien op volle toeren om de winkels zo snel mogelijk te bevoorraden. Sommige producten zoals aardappelen, melk en oh ja, wc-papier waren bij Colruyt bijvoorbeeld nog niet overal terug aangevuld. Toch laat Colruyt weten dat ze volop werken om de toestand te normaliseren. "Iedere klant heeft recht op basisproducten. Daarom vragen we je om solidair te zijn (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Boswachters mogen boetes uitschrijvenZoomVanaf vandaag kunnen al de boswachters van ANB boetes uitschrijven aan wandelaars die de opgelegde coronamaatregelen niet respecteren. Hou je dus aan de algemene richtlijnen en geniet van onze natuur! (Foto Leon Van Ham)

Hulplijn voor ondernemers

Donderdag 19 maart 2020
#samentegencorona
Pelt - Hulplijn voor ondernemersZoom
Unizo heeft een extra hulplijn voor ondernemers opgestart. Ook op hun website kan je terecht voor alle informatie over maatregelen in verband met het coronavirus.

Coronavirus en zwangerschap

Donderdag 19 maart 2020
Ben je zwanger en heb je vragen over het coronavirus en het effect op je zwangerschap of bevalling? Of wil je graag meer informatie over de coronamaatregelen op de afdeling materniteit en het secretariaat gynaecologie van het Mariaziekenhuis? Het ziekenhuis heeft er een interessante webpagina over gemaakt.

Vandaag gehoord

Donderdag 19 maart 2020
Het is maar dat je 't weet
"Humor en troost bannen misschien niet het virus, wel de angst." (Stijn Lauwers)

Even wat verstrooiing

Donderdag 19 maart 2020
#samentegencorona
Pelt - Even wat verstrooiingZoomDe Nederlandse politie heeft op zijn website veel kleurplaten, raadseltjes en andere dingen voor kinderen staan.  Kijk maar eens hier. Veel plezier ermee!

Afstand houden in de winkel!

Donderdag 19 maart 2020
Pelt - Afstand houden in de winkel!Zoom(Maak er een print van, kinderen kunnen deze prent dan inkleuren...)                                                                 
(Cartoon: Fobie)

Ook Brent Vanhees naar Helson

Donderdag 19 maart 2020
Pelt - Ook Brent Vanhees naar HelsonBrent Vanhees van Esperanza Pelt verdedigt komend seizoen de kleuren van Helson. Eerder werd al de overstap van Esperanzaspelers Verbiest en Nijsten naar de club uit Helchteren aangekondigd.

Nederland sluit grenzen

Woensdag 18 maart 2020
Grensgevallen
Pelt - Nederland sluit grenzenZoomNederland sluit voor dertig dagen zijn grenzen voor burgers van buiten de Europese Unie. De Nederlandse politie bereidt zich inmiddels voor op een lockdown-scenario. In Nederland zijn nu al 58 personen overleden aan het coronavirus.

Helaba, jongelui!

Woensdag 18 maart 2020
"Jongeren lijken niet te snappen dat het in die coronacrisis ook om hùn leven gaat. EN om dat van anderen, zoals dat van hun ouders, grootouders, hun andere familieleden, vrienden, kennissen,... Alles wat de regering aan de bevolking vraagt, lijkt bij veel jongeren langs hun rug af te lopen. Samenscholingsverbod? Ammehoela! Afstand houden? Pffff, laat dat maar aan de oudjes over.
Jongelui, vorig jaar hebben jullie ons, ouderen, wakker geschud met jullie klimaatmarsen. Terecht! Aandacht voor het klimaat is nodig. Te lang heeft onze generatie daar wellicht te weinig aandacht aan besteed.
Jammer genoeg kunnen wij geen coronamars houden, maar alsjeblieft, volg de regels die de overheid uitvaardigt! Realiseer je dat we, om uit deze crisis te komen, ook jullie hulp nodig hebben.
Geef ons nog de kans om straks samen met jullie aan het klimaat te werken!" (E.S.)
Economisch nieuws
Pelt - Corona: ook Profel sluit tijdelijkDe directie van Profel heeft vanmiddag de vakbonden geïnformeerd dat alle bedrijfsactiviteiten vanaf morgen worden stopgezet en dat het personeel thuis kan blijven. De tijdelijke sluiting betreft de business units ‘ramen en deuren’ en ‘extrusie en veredeling’. De fabrieken liggen in Pelt, Achel en Temse. Over een herneming van de activiteit spreekt Profel zich niet uit, "aangezien dat afhankelijk is van vele factoren en uiteraard enkel in veilige omstandigheden zal gebeuren. Profel volgt hierbij de richtlijnen van de overheid en medische experts van dichtbij op. Profel zal haar klanten en leveranciers in alle transparantie informeren over gevolgen van deze productiepauze. De communicatie met de particuliere eindklant blijft zoals altijd via de verdelers (Profel Experts) lopen."

Michel Kuppens overleden

Woensdag 18 maart 2020
Pelt - Michel Kuppens overledenVandaag is de in Neerpelt woonachtige Michel Kuppens overleden, de echtgenoot van Rina VanMeensel. Hij was 74 jaar en wordt begraven op de begraafplaats van Boseind na het afscheid in familiekring.

Gerard Geerts overleden

Woensdag 18 maart 2020
Pelt - Gerard Geerts overledenVandaag is Gerard Geerts overleden, de weduwnaar van Lutgarde Ceyssens en de vriend van Irma de Brouwer. Hij was 65 jaar. Begroeting en afscheid zullen in besloten kring plaatsvinden.

Carpoolparkings worden gereinigd

Woensdag 18 maart 2020
Pelt - Carpoolparkings worden gereinigdZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer gaat weer de carpoolparkings in Limburg reinigen. Tijdens de reinigingswerken geldt daar een parkeerverbod zodat de aannemer grondig en efficiënt te werk kan gaan. De reiniging gebeurt immers grotendeels met een grote borstelwagen. Gezien daarmee niet tussen en onder auto’s kan gereinigd worden, is het belangrijk dat de parking volledig leeg is tussen 20.00 uur en 6.00 uur.
Komende vrijdagnacht reinigt het agentschap de carpoolparkings in Halen, (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen...

Woensdag 18 maart 2020
Pelt - Ondertussen...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Lichtgewonde bij verkeersongeval

Woensdag 18 maart 2020
Pelt - Lichtgewonde bij verkeersongevalBij een botsing tussen een bromfiets en een auto is vanmiddag rond 13.30u een 19-jarige vrouw uit Pelt lichtgewond geraakt. Zij bestuurde de bromfiets. De autobestuurster, een 59-jarige vrouw uit Dilsen-Stokkem, bleef ongedeerd. Het ongeval gebeurde op de Leopoldlaan.
Het is maar dat je 't weet
In alle natuurgebieden van het Agentschap Natuur en Bos hebben de boswachters de afgelopen dagen coronarichtlijnen opgehangen. "Je mag op veilige afstand van elkaar wandelen in de gebieden. Kom enkel in gezinsverband wandelen en vermijd wandelingen met grootouders of mensen uit risicogroepen. Je moet ook afstand houden van elkaar en als het te druk is, zoek een ander plekje in de natuur", laat ANB weten.
De boswachters signaleren dat veel parkings bij de natuurgebieden overvol staan. Er is ook (…) Het hele nieuwsbericht
Kerkelijke uitvaarten mogen alleen nog in heel beperkte kring doorgaan: met slechts enkele nabestaanden, die voldoende afstand houden van elkaar. Rekening houdend met de nieuwe maatregelen die de burgerlijke overheid vandaag laat ingaan, wijzen de Belgische bisschoppen erop dat een kerkelijke uitvaart momenteel alleen nog kan doorgaan in heel beperkte kring. Dit betekent dat men slechts met enkele nabestaanden in het kerkgebouw aanwezig is en op voldoende afstand van elkaar. Een tweede mogelijkheid bestaat (…) Het hele nieuwsbericht

Help mondmaskers maken

Woensdag 18 maart 2020
#samentegencorona
Pelt - Help mondmaskers makenZoomOm het tekort aan mondmaskers voor de zorgsector aan te pakken, wordt maakjemondmasker.be gelanceerd. Op deze site vind je het correcte patroon en handleiding om de broodnodige mondmaskers te naaien. Er circuleerden eerder al patronen, maar deze zijn minder getest en dus minder of zelfs helemaal niet veilig. Dit burgerinitiatief roept iedereen op om aan de slag te gaan onder het motto: ‘Wij laten onze zorgverleners niet stikken’. Meer info, instructies en hoe de mondmaskers opgehaald worden, is te vinden op maakjemondmasker.be.

Kan ik nog boodschappen doen? Ja!

Woensdag 18 maart 2020
#samentegencorona
Pelt - Kan ik nog boodschappen doen? Ja!ZoomHet crisiscentrum laat nogmaals weten dat hamsteren niet nodig is. "Alle voedingswinkels blijven open, ook in het weekend. Het is dus niet nodig om eten of andere zaken in te slaan. Denk ook aan anderen", laat het Crisiscentrum weten.

Johnny Voners overleden...

Dinsdag 17 maart 2020
Pelt - Johnny Voners overleden...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Mooi lenteweer

Dinsdag 17 maart 2020
Weerbericht
Pelt - Mooi lenteweerEen uitloper van het hoog der Azoren kan het weer in onze streken bepalen. Na de doortocht van een storing op het einde van de week, stijgt de luchtdruk opnieuw. De wind komt dan echter uit een oostelijke sector en voert gevoelig koudere lucht aan.
Morgen is er veel zon in de ochtend. Later komen er echter meer wolken opzetten, maar het blijft droog. Bij maxima rond 17 of 18 graden wordt het warm. De zuidwestenwind spant aan tot matig. 
Donderdag maken opklaringen in de ochtend (…) Het hele nieuwsbericht

Anniek Rosseneu overleden

Dinsdag 17 maart 2020
Pelt - Anniek Rosseneu overleden
Gisteren is Anniek Rosseneu onverwacht overleden. Zij was 31 jaar. Als gevolg van de coronacrisis vindt het afscheid in besloten kring plaats.

Geen autokeuringen meer

Dinsdag 17 maart 2020
Pelt - Geen autokeuringen meerZoomNa overleg met de overheid werd beslist dat de activiteiten van de autokeuringscentra in Vlaanderen worden opgeschort, vanaf woensdag 18 maart 2020 tot nader te bepalen datum.
M.a.w. er zullen geen keuringen uitgevoerd worden in de keuringscentra, noch op verplaatsing. De duurtijd van deze maatregel is momenteel niet gekend.

Fluvius schort werken op

Dinsdag 17 maart 2020
Pelt - Fluvius schort werken opZoomOok Fluvius neemt maatregelen in verband met het coronavirus. "Alle niet-dringende interventies waarbij we in contact komen met onze klanten (of andere collega's) worden voorlopig stilgelegd. Het gaat onder meer om gewone aansluitingen, het ombouwprogramma van de digitale meter en investeringswerken in de straat. Bij die investeringswerken zorgen we er wel voor dat we de werven veilig achterlaten. Onze diensten brengen de klanten waarbij de afspraken niet doorgaan op de hoogte", laat Fluvius (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
DAF gaat in Eindhoven de productie van vrachtwagens voorlopig staken, vanwege het coronavirus. Het bedrijf geeft een tekort aan onderdelen en de zorgen van het personeel over een mogelijke coronabesmetting op het werk als redenen. In Westerlo wordt de band donderdagavond stilgelegd. DAF telt in Eindhoven zowat 6000 FTE's, in Westerlo ongeveer 2.200.
De Gezinsbond SHLille annuleert zijn activiteiten en bijeenkomsten met meer dan 10 personen tot alvast 19 april. Concreet gaat het om de Ladies Night van vrijdag 3 april en het ontbijt van Paasmaandag 13 april. Men bekijkt nog of deze activiteiten alsnog op een latere datum georganiseerd kunnen worden.

Ondertussen, in de Wetstraat...

Dinsdag 17 maart 2020
Pelt - Ondertussen, in de Wetstraat...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Pelt - Parket zal strafrechtelijk optredenHet parket zal optreden tegen diegenen die de maatregelen in deze coronacrisis niet naleven. "We bevinden ons in volle crisis en er wordt burgerzin en solidariteit van de hele bevolking verwacht. We beseffen dat het voor vele handels- en horecazaken geen evidentie is om tot (tijdelijke) sluiting over te gaan. Desalniettemin zal ook het parket haar verantwoordelijkheid opnemen en er mee op toe zien dat de maatregelen worden nageleefd omdat een niet-naleving verregaande en dramatische gevolgen kan (…) Het hele nieuwsbericht

De recyclageparken vanmorgen...

Dinsdag 17 maart 2020
Pelt - De recyclageparken vanmorgen...Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Recyclageparken gesloten

Dinsdag 17 maart 2020
UPDATE Het gaat snel met de coronacrisis en voortdurend komen er nieuwe beslissingen. Zo sluiten alle recyclageparken deze namiddag, met onmiddellijke ingang. Het gaat om een beslissing van Vlaams minister Zuhal Demir. Heel wat parken kregen de afgelopen dagen tot 50% meer bezoekers en die drukte ging in tegen de richtlijn om met velen tegelijk te verzamelen en onnodige verplaatsingen te maken. Dus gaan de containerparken vanaf vanmiddag op slot.
Pelt - Bezoek aan recyclageparken beperktZoomNet als zaterdag is er vandaag een overrompeling op de recyclageparken van Limburg.net. Ondanks de oproep om enkel de hoogstnoodzakelijke verplaatsingen uit te voeren staan er vandaag ellenlange wachtrijen aan alle recyclageparken van Limburg.net.
In normale omstandigheden kan op het recyclagepark de afstand van 1,5 m goed gerespecteerd worden. "Aangezien we nu een abnormale drukte zien, zijn we genoodzaakt het maximum aantal voertuigen op de parken te beperken. Hierdoor riskeren de (…) Het hele nieuwsbericht

Opgepast voor fake news

Dinsdag 17 maart 2020
Pelt - Opgepast voor fake newsOp sociale media circuleren momenteel veel valse berichten in verband met het coronavirus. VRTNWS heeft een overzicht gemaakt van dit fake news. Bekijk via deze link de info.

Aanwinst voor Herkol

Dinsdag 17 maart 2020
Pelt - Aanwinst voor HerkolHerkol heeft Toon Van Veldhoven (Achel) aangetrokken met het oog op komend seizoen. Van Veldhoven speelde eerder onder meer voor Lommel.
Vanwege de coronacrisis gaat Delhaize vanaf morgen 's morgens tussen 8 en 9 uur voorrang geven aan 65-plussers. Ook zal het aantal klanten dat op hetzelfde moment in de winkel mag zijn, beperkt worden tot 1 klant per 15m². Er komt beveiligingspersoneel aan de ingang om op die beperking te letten.
De Aldi gaat voortaan het aantal klanten in de winkel beperken tot 25 per keer. Andere klanten moeten dan buiten wachten tot iemand de winkel weer verlaat.
Pelt - Fietsster (49) gewond bij ongevalOp het kruispunt van de Hamonterweg en de Boelehoef in Neerpelt raakten vanmorgen kort voor 8 uur een auto en een 49-jarige fietsster uit Hamont-Achel in een aanrijding betrokken. De vrouw liep lichte verwondingen op en is voor verzorging naar het Mariaziekenhuis in Overpelt gebracht.
Juez Merino uit Pelt heeft de besloten vennootschap REVA Construct opgericht met zetel aan de Hamonterweg in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer stukadoorswerk, het plaatsen van parketvloeren, gevelreiniging en waterdichtingswerken.
Pelt - Corona: 14 procent minder busrittenDe Lijn schakelt vanaf woensdag over op een aangepaste dienstverlening met minder bussen en trams. De laatste dagen zijn er veel minder reizigers, stelt Vlaamse vervoersmaatschappij. Er melden zich een hoger aantal personeelsleden van De Lijn ziek en de vervoersmaatschappij wil vermijden dat de komende tijd willekeurig ritten worden geschrapt. Vandaar wordt de dienstregeling structureel aangepast om ze voorspelbaar te houden: het aanbod busritten neemt af met 14 procent, en het aantal tramritten met 10 procent.

Limburg.net en het coronavirus

Maandag 16 maart 2020
In lijn met de huidige maatregelen van de federale overheid blijft de dienstverlening van Limburg.net voorlopig gegarandeerd, zo meldt de Limburgse afvalmaatschappij.
- De recyclageparken blijven voorlopig open tijdens de normale openingsuren en ook de afvalophaling gaat voorlopig gewoon door zoals gepland. Limburg.net roept wel op om niet-noodzakelijke bezoeken aan het recyclagepark uit te stellen en vraagt parkwachters en bezoekers om de hygiënemaatregelen te respecteren om de kans op (…) Het hele nieuwsbericht
De  overheid nam nieuwe maatregelen in de strijd tegen de corona-epidemie. Zij laat wat  erediensten betreft enkel nog uitvaarten toe in beperkte kring. Doopsels en kerkelijke huwelijken worden niet meer toegestaan, ook niet in beperkte kring.
Naar aanleiding van de getroffen maatregelingen door de federale overheid omwille van het coronavirus zal ook het parochiesecretariaat van de Sint-Martinusparochie gesloten blijven gedurende de opgelegde periode. Voor de reeds bestelde misintenties gedurende deze periode kan men nadien op het secretariaat een nieuwe datum aanvragen. De herdenkingsvieringen voor de overleden medeparochianen zullen op een later tijdstip plaatsvinden; de betrokken families zullen van deze nieuwe datum zo snel mogelijk op de hoogte gebracht worden. De Taizéviering van zaterdag 28 maart is eveneens geannuleerd.
Vandaag gelezen
"Door de snelle verspreiding van het coronavirus hebben steeds meer mensen last van hoestschaamte. Mensen met hoestschaamte hebben het gevoel dat personen in hun omgeving het hun kwalijk nemen als ze in het openbaar hoesten en zo mogelijk virussen verspreiden. Ze schamen zich en zijn bang dat anderen denken dat ze zich onverantwoord gedragen", lezen we vandaag op de taaltelefoon van de Vlaamse Overheid.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Corona: groepsactiviteiten verbodenDe gouverneur en het nationaal crisiscentrum hebben nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus bekendgemaakt:
- Groepsactiviteiten zoals groepsfietstochten, groepswandelingen,... zijn verboden. Je kan nog gaan wandelen, fietsen, lopen,... maar niet in groep (bijvoorbeeld geen wekelijkse fietstocht met groep wielertoeristen) en met behoud van de social distance (minimum 1.5 meter tussen personen).
- Het is belangrijk dat deze social distance overal behouden blijft! (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Trainer Reeckmans weg bij basket PeltJean-Paul Reeckmans zal komend seizoen eersteprovincialer basketbal Pelt niet meer trainen.

Volleyseizoen beëindigd

Maandag 16 maart 2020
Het volleyseizoen 2019-2020 wordt als definitief beëindigd beschouwd. Alle verder geplande wedstrijden en evenementen worden afgelast, met inbegrip van de finales van de Beker van Limburg, maar ook alle provinciale, landelijke en nationale eindronden, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Eerstdaags wordt ook een beslissing genomen over stijgen en dalen na deze competitie en de gevolgen voor de inschrijvingen en de reeksindeling voor de volgende competitie.

De nieuwe buurvrouw

Maandag 16 maart 2020
Pelter Hükske
Pelt - De nieuwe buurvrouwZoomEen goed contact met de buren is toch wel erg belangrijk. Zeker ook met de nieuwe buren…
Voort vertellen… ook in tijden van Corona. Misschien aan de telefoon? In de rusthuizen zitten onze bejaarden nu praktisch van de wereld afgesloten. Maar altijd vertellen in ons Pelter dialect. Hou je goed, verzorg je en tot volgende maandag! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Horeca en scholen dicht in NederlandDe Nederlandse overheid heeft besloten dat alle horecazaken en scholen de deuren moeten sluiten in het kader van de coronacrisis. Ook de crèches gaan dicht tot 6 april, net als sportclubs. Er wordt opvang geregeld voor mensen die in de cruciale sectoren werken. Rechtbanken gaan er vanaf dinsdag alleen nog dringende zaken behandelen; publiek is in de rechtszaal niet meer welkom.
Pelt - Ondertussen, bij de nationale veiligheidsraad...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - Waarschuwingen corona via BE-AlertDe corona-epidemie is een prangende noodsituatie in ons land. Bij een noodsituatie wil binnenlandse zaken u graag snel verwittigen. Daarom maakt de federale overheid gebruik van BE-Alert. Dat is een systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via e-mail (momenteel). Registreer je vandaag nog op www.be-alert.be.

Vooral niet onderschatten

Zondag 15 maart 2020
Het is maar dat je 't weet
Niet dat we iedereen nodeloos ongerust willen maken over het coronavirus. maar het kan geen kwaad, even onderstaande tekst te lezen. Het is een toelichting van prof. Wim Derave, professor aan de UGent, over de te verwachten impact van het coronavirus. Moraal: wees erg op je hoede en beperk absoluut je contacten. Doen! (Red.)
"Onze taak is duidelijk. De besmettingsgraad voor dit fel onderschatte virus is 2 à 3. Dit betekent dat elke besmette persoon gemiddeld 2 à 3 andere mensen besmet. Dit (…) Het hele nieuwsbericht

Hier en daar een kuchje

Zondag 15 maart 2020
Vandaag gelezen
"Aangezien er nog teveel mensen naar mijn goesting het Coronamonster niet begrijpen of er simpelweg te laks mee omgaan, hopelijk bij deze een wake-upcall. 
Gezond was ik, hier en daar een kuchje. Op nog geen 24 uur tijd veranderden mijn longen in hoestmonsters, kwam ik in ademnood, kreeg ik een beklemmend gevoel op de borst en hoestte ik bloed op.
Al snel was het duidelijk. Corona had mij akelig snel beet..
Na de eerste topzorgen op spoed mocht ik samen met mijn man (ook corona) naar huis. (…) Het hele nieuwsbericht

Kruisbekken in het Hobos

Zaterdag 14 maart 2020
Pelt - Kruisbekken in het HobosZoomJos Keppens fotografeerde in het Hobos dit koppeltje kruisbekken. Het zijn wintergasten, hun verblijf loopt naar het einde, en ze verschijnen meestal op plaatsen waar er veel sparrenkegels zijn. Hun gekruiste bek is dan weer zeer handig om deze kegels te openen. Mannetjes met hun steenrode kleur (foto boven) zijn gemakkelijk te onderscheiden van de grijs-groen-geel gekleurde vrouwtjes.
Kruisbekken in het Hobos
Zoom

Waarom hamsteren? Daarom!

Zaterdag 14 maart 2020
Pelt - Waarom hamsteren? Daarom!Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - De Tuinhierders kunnen weer beginnenZoomDe leden van Tuinhier Overpelt voelen de lente en laten het coronavirus niet aan hun hart komen. Zij bestelden weer massaal potgrond, kwamen die vandaag afhalen en kunnen de eerstvolgende weken flink aan het werk in hun eigen tuin. Er waren heel wat leden (foto) die het bestuur vandaag kwamen helpen bij het klaren van deze klus. (Anny Truyens)

Petanquekampioenen

Zaterdag 14 maart 2020
Pelt - PetanquekampioenenZoomBij de Pelter Petanque Club werd ploeg D (foto) clubkampioen na de wintercompetitie.
Het is maar dat je 't weet
Reisorganisatie Corendon heeft de komende twee tot vier weken alle vakantievluchten geannuleerd. Aanleiding is de coronacrisis. Het gaat vooralsnog om vluchten die vanaf morgen tot en met woensdag 31 maart vertrekken. Corendon vliegt o.m. vanaf Eindhoven Airport naar verschillende bestemmingen in Turkije en Spanje.
Kort nieuws van bij de buren
Bij een verkeersongeval op de Noord-Zuidverbinding in Eksel is vandaag een zwaargewonde gevallen. Een auto vloog er door de middenberm en ging over de kop. De bestuurder zat bekneld in zijn voertuig en moest door de brandweer bevrijd worden.

Wielerclub schorst activiteiten

Zaterdag 14 maart 2020
WTC "Allemaal op de fiets" schort tot nader te bepalen datum alle activiteiten op ivm het coronavirus. Het zal dan ook nog even duren vooraleer ze met hun nieuwe outfit de baan op kunnen.

Recyclageparken blijven open

Zaterdag 14 maart 2020
De recyclageparken van Limburg.net blijven voorlopig open tijdens de normale openingsuren en ook de afvalophaling gaat voorlopig gewoon door zoals gepland. Limburg.net vraagt iedereen wel om niet-noodzakelijke verplaatsingen naar het recyclagepark uit te stellen.

Om middernacht sloten de cafés

Zaterdag 14 maart 2020
Pelt - Om middernacht sloten de cafésZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Van Esperanza naar Helson

Zaterdag 14 maart 2020
Pelt - Van Esperanza naar HelsonMichiel Nijsten (Esperanza Pelt) zal komend seizoen de kleuren van Helson verdedigen.

Henri Theunissen overleden

Zaterdag 14 maart 2020
Op 9 maart overleed de uit Sint-Huibrechts-Lille afkomstige Henri Theunissen, de echtgenoot van Leona François. Hij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (19 uur) plaats in de parochiekerk H. Familie in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Nieuwe vennootschap: PhysioNext

Vrijdag 13 maart 2020
Steffen Vangansewinkel uit Sint-Huiibrechts-Lille heeft de besloten vennootschap PhysoNext opgericht met zetel aan de Kaulillerweg in Sint-Huibrechts-Lille. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer kinesitherapie, osteopathie, pijntherapie en warmtetherapie.

't Zijn tijden...

Vrijdag 13 maart 2020
Pelt - 't Zijn tijden...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Corona: overzicht informatie

Vrijdag 13 maart 2020
Pelt - Corona: overzicht informatieNoodplanning en Crisisbeheer Limburg heeft op hun website alle recente informatie gebundeld in verband met het coronavirus en de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. Meer info via deze link.

Geen gezamenlijke doopvieringen

Vrijdag 13 maart 2020
Pelt - Geen gezamenlijke doopvieringenHet bisdom Hasselt heeft deze namiddag praktische richtlijnen gepubliceerd in verband met het coronavirus. Tot 3 april zullen er geen gezamenlijke doopvieringen plaatsvinden. Huwelijken en uitvaarten kunnen plaatsvinden in beperkte kring. Geplande catechesebijeenkomsten voor vormsel en eerste communie gaan niet door. Over de geplande vormsel- en communievieringen is het nog te voorbarig om een beslissing te nemen, luidt het. "We wachten op verdere richtlijnen van de overheid voor de periode na 3 april", aldus het bisdom. Eerder werd er al gemeld dat er vanaf dit weekend geen eucharistievieringen of woorddiensten plaatsvinden.

Rita Lehaen overleden

Vrijdag 13 maart 2020
Pelt - Rita Lehaen overledenVandaag is Rita Lehaen overleden, de echtgenote van Ludo Theunis. Zij was 79 jaar. Omwille van het verbod van samenkomst veroorzaakt door het coronavirus zal Rita te ruste gelegd worden op de begraafplaats van Pelt omringd door haar echtgenoot, kinderen en kleinkinderen. Rouwadres: Eindstraat 2, Pelt.

Geen 'klok-down'

Vrijdag 13 maart 2020
Pelt - Geen 'klok-down'ZoomHet coronavirus zorgt voor ongeziene maatregelen, maar de beiaard gaat niet in klok-down. Vanuit zijn quarantaineplekje boven in de toren speelt beiaardier Jan Verheyen rustig verder. Zijn programma is geïnspireerd door wat er allemaal gebeurt. Zo staat er morgen Italiaanse en Chinese muziek op het programma, om onze sympathie te betuigen met de Italianen en Chinezen die al zo hard getroffen werden door corona. Daarnaast speelt hij liedjes met een refrein van 20 seconden, want je moet je handen minstens 20 seconden wassen. Deze melodieën kunnen daarbij helpen: Ketchup Song (Las Ketchup), Africa (Toto), Oops, I did it again (Britney Spears), Staying alive (Bee Gees)... Tot slot speelt hij ook de hits van voor de uitbraak van het coronavirus, zodat we toch ook kunnen dromen van hoe het was en hoe het weer zal zijn.
Jan speelt morgenvoormiddag tijdens de weekmarkt in Neerpelt.
Vanaf morgenavond middernacht worden in de Belgische scholen alle lessen opgeschort tot 3 april, het begin van de paasvakantie. Er wordt tot die tijd wel voor opvang in de scholen gezorgd. Crèches blijven open.
Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vanavond beslist.
Andere besluiten gaan over de winkels: apothekers, voedingswinkels en winkels waar men dierenvoeding kan krijgen, blijven open. Alle andere winkels sluiten in het weekend. 
Alle cafés en restaurants gaan dicht vanaf morgennacht. Verder worden alle recreatieve activiteiten - op het vlak van sport, cultuur,... - geannuleerd. Aan bejaarden is gevraagd thuis te blijven om besmetting door het coronavirus te voorkomen.
De maatregelen gelden tot en met 3 april, het begin van de paasvakantie.

Het leven is hard

Donderdag 12 maart 2020
Pelt - Het leven is hardZoom                                                                  (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: DNM Beheer

Donderdag 12 maart 2020
Mariëlle de Brouwer uit Pelt heeft de besloten vennootschap DNM Beheer opgericht met zetel in Boelehoef in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer alle activiteiten van management, consultancy, marketing en after-sales.
Pelt - Chiro en Scouts zetten activiteiten on holdZoomChirojeugd Vlaanderen heeft vandaag beslist om al de activiteiten stopt te zetten tot eind van de maand. Er zal geen chiro georganiseerd worden op de komende drie zondagen. De Scouts en Gidsen Vlaanderen doen hetzelfde. Dit werd overeengekomen met alle nationale koepelorganisaties voor het jeugdwerk in Vlaanderen in nauw overleg met Vlaams minister Dalle voor Jeugd.
De maatregel is ondubbelzinnig: alle geplande activiteiten, tochten, spelen, weekends, feesten, enz. dienen te worden geannuleerd (…) Het hele nieuwsbericht

Geen Missen meer in kerken

Donderdag 12 maart 2020
De Belgische bisschoppen schorsen alle openbare liturgische bijeenkomsten van de katholieke Kerk vanaf komend weekend 14 en 15 maart tot alvast vrijdag 3 april. Doopsels, huwelijken en uitvaarten kunnen plaatsvinden in beperkte kring.

Kaartjes voor WZC-bewoners

Donderdag 12 maart 2020
Omwille van de dreiging van het coronavirus moeten de woonzorgcentra hun deuren sluiten voor bezoekers. En dan zitten die bejaarden daar tot na de paasvakantie. Waarom hen geen kaartje of een brief sturen? Op die manier wordt de eenzaamheid van de bewoners wat doorbroken. Dit kan naar iemand specifiek of eerder algemeen. In elk WZC zorgen de mensen van het woon- en leefteam ervoor dat die post bij de bewoners geraakt.

Zwembad dicht t/m 31 maart

Donderdag 12 maart 2020
Het zwemcomplex Dommelslag in Pelt gaat tot en met 31 maart dicht. Dat heeft de LAGO-groep beslist in samenspraak met de betrokken overheden. Algemeen directeur Diether Thielemans: “Wij willen met deze maatregel onze verantwoordelijkheid opnemen en de zwakkeren in onze maatschappij beschermen. We blijven benadrukken dat zwemmen veilig is en dat dit geen verhoogd risico met zich meebrengt, maar de sociale interactie van onze bezoekers kan wel zorgen voor een verdere verspreiding van het virus.”

Geen handbal tot einde maart

Donderdag 12 maart 2020
De Koninklijke Belgische Handbalfederatie, de Ligue Francophone de Handball en de Vlaamse Handbalvereniging hebben vanmorgen beslist om alle handbalcompetities op nationaal, regionaal en provinciaal niveau tot 31 maart niet te laten doorgaan. De vriendschappelijke dubbele interland van de Black Arrows volgende week in Hasselt gaat eveneens niet door.
Pelt - Corona: politie sluit wijkkantoor PeltAangezien het wijkkantoor Overpelt van de lokale politie HANO gelokaliseerd is in het dienstencentrum Pelle Melle, en dit dienstencentrum gesloten is om besmettingen met het coronavirus te vermijden, is ook het wijkkantoor gesloten. U kan steeds terecht in het hoofdkantoor te Neerpelt.

Corona: afgelastingen voetbal

Donderdag 12 maart 2020
"Gelet op de recente ontwikkelingen hebben de KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League in overleg met de autoriteiten en de Corona-stuurgroep het volgende besloten:
• Alle jeugd- en amateurwedstrijden en trainingen worden afgelast, van zowel veldvoetbal als futsal en minivoetbal
• De wedstrijden van dit weekend in de Pro League (1A en 1B en de Women’s Superleague) zullen achter gesloten deuren gespeeld worden, zonder fans dus
• De bekerfinale van zondag 22 maart wordt uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum
• Ook de internationale toernooien voor U17 en U19 (zowel jongens als meisjes) zullen niet doorgaan
• Alle activiteiten in het Nationaal Voetbal Centrum in Tubize (trainingen, detectiedagen, activiteiten van arbitrage, …) worden tot nader order opgeschort.
De afgelasting geldt al zeker tot 31 maart."

Snelheidsbeperking in Nederland

Donderdag 12 maart 2020
Pelt - Snelheidsbeperking in NederlandZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Basketbal Vlaanderen heeft omwille van het coronavirus beslist dat alle wedstrijden tot en met 31 maart worden afgelast. Ook in het volleybal is besloten alle volleybalwedstrijden op alle niveaus op te schorten tot einde maart.

Nieuwe vennootschap: PVDS

Woensdag 11 maart 2020
Pieter Van De Sijpe uit Sint-Huibrechts-Lille heeft de besloten vennootschap PVDS opgericht met zetel aan de Rikkaartstraat in Sint-Huibrechts-Lille. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer het verstrekken van advies in alle belastingaangelegenheden en inzake sociale wetgeving en loonberekeningen.

Cocaïnetrafiek: huiszoekingen

Woensdag 11 maart 2020
Vanochtend voerden de FGP’s van Antwerpen en Limburg simultaan huiszoekingen uit in dossiers die betrekking hebben op een vermoedelijke criminele organisaties die actief zijn in cocaïnetransporten en cocaïneverkoop. In twee aan mekaar gelinkte strafonderzoeken werden er vandaag in Limburg 21 huiszoekingen uitgevoerd (o.a. in Genk, Hasselt, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Dilsen-Stokkem, Hoeselt en Zonhoven) naast 19 huiszoekingen in het arrondissement Antwerpen. De geviseerde (…) Het hele nieuwsbericht

Lente in aantocht

Woensdag 11 maart 2020
Weerbericht
Pelt - Lente in aantochtLangs de noordoostelijke flank van een hogedrukgebied over de Atlantische Oceaan worden storingen en buienlijnen naar onze streken gestuurd. Het is de volgende dagen wisselvallig. Het weekend lijkt droog te verlopen en na het weekend brengt een uitloper van het Azorenhoog een voorproefje van de lente. vandaag zorgt een storing voor talrijke wolken en perioden met regen. Na de middag wordt het even wat droger, maar nadien komt er opnieuw wat regen opzetten. De maxima liggen rond 14 graden en er staat (…) Het hele nieuwsbericht

Bromfietsster tegen boom

Woensdag 11 maart 2020
Op het Eind in Achel is gisterenavond een 57-jarige bromfietsster uit Pelt tegen een boom gereden. Zij liep daarbij verwondingen op.
Pelt - Inbraak in Vinkendreef en BerkenlaanGisteren is ingebroken in een woning aan de Vinkendreef in Neerpelt. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. In een huis in de Berkenlaan in Overpelt-Fabriek zijn juwelen gestolen.

Drugsbende veroordeeld

Woensdag 11 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft vandaag straffen gaande van vijftien maanden tot vijf jaar uitgesproken tegen twaalf leden van een bende die wietplantages opzette in Hechtel-Eksel en Hoeselt. Zij kregen elk ook een boete van 6.000 euro. Omdat zij illegaal elektriciteit aftapten moeten zij 120.000 euro schadevergoeding betalen.;(PG)

Lies Voets overleden

Woensdag 11 maart 2020
Pelt - Lies Voets overledenIn WZC Immaculata is vandaag Lies Voets overleden, de weduwe van Henri Schuurmans. Ze was 88 jaar. De afscheidsviering zal plaatshebben in besloten kring. UPDATE Vanwege de corona-maatregelen is er geen begroeting.
De Nederlandse en Belgische handbalfederaties hebben in overleg besloten de BENE-League Final4 komend weekend niet door te laten gaan. In overleg met de 4 finalisten wordt bekeken of er op een later moment alsnog invulling aan de BENE-League Final4 wordt gegeven.
De ontwikkelingen omtrent de verspreiding van het coronavirus in Nederland volgen elkaar in hoog tempo op. Gistermiddag zijn in Noord-Brabant nieuwe maatregelen voor evenementen afgekondigd. Door de burgemeesters van de (…) Het hele nieuwsbericht

Theo Monten overleden

Woensdag 11 maart 2020
Pelt - Theo Monten overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Theo Monten overleden. Hij was 53 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Boseind. Begroeting: vrijdag (19-20u) thuis in de Lepelstraat 19.

Hogeschool PXL drie weken dicht

Woensdag 11 maart 2020
Het is maar dat je 't weet
Door het coronavirus sluit Hogeschool PXL in Hasselt vanaf morgen/donderdag preventief de deuren voor minstens drie weken. De lessen gaan online door.

Twee nieuwe natuurinspecteurs

Woensdag 11 maart 2020
Limburg krijgt twee nieuwe natuurinspecteurs bij. Er zijn er momenteel zes maar drie daarvan zijn langdurig ziek. De afgelopen jaren was de Natuurinspectie afgeslankt. Daar was heel wat kritiek op, vooral na de dood van wolvin Naya.
Het is maar dat je 't weet
Vanaf morgen worden in heel Nederland de maximumsnelheden voor snelwegen aangepast. In plaats van 120 km/u en 130 km/u mag men daar voortaan tussen 6u en 19u maximum 100 km/u rijden. Hier leest u er alles over.

Vijftien flitspalen beschadigd

Dinsdag 10 maart 2020
Pelt - Vijftien flitspalen beschadigdZoomVorig jaar zijn er in Limburg vijftien flitspalen beschadigd, dat zijn er drie keer zo veel als in 2016. De herstellingen in Limburg hebben de overheid meer dan 30.000 euro gekost. Limburg staat op een trieste tweede plaats wat dat aantal beschadigde flitspalen betreft.

Ivo Thijs overleden

Dinsdag 10 maart 2020
Pelt - Ivo Thijs overledenVandaag is Ivo Thijs overleden, de echtgenoot van Christiane Stappers. Hij was 63 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.

Mia Jansen overleden

Dinsdag 10 maart 2020
Pelt - Mia Jansen overledenGisteren is de uit Neerpelt afkomstige en in Kleine Brogel woonachtige Mia Jansen overleden, de echtgenote van Pierre Vanbaelen. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Vrijdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Kleine Brogel waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Nieuwe vennootschap: Solid Pelt

Dinsdag 10 maart 2020
Nema Invest uit Pelt heeft de besloten vennootschap Solid Pelt opgericht met zetel aan de Karel Pinxtenlaan in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verlenen van administratieve prestaties en computerservices, projectontwikkeling in de vastgoedsector en de leasing van onroerende goederen.
Pelt - Vloggers riskeren celstraf en boeteTwee Nederlandse vloggers uit Pelt, die voor hun vlog gingen overnachten in tuincentrum Pelckmans in Lommel, riskeren een celstraf van tien maanden en een boete van 4.000 euro. Dat bleek vandaag voor de rechtbank in Hasselt. De zaakvoerders van het tuincentrum hadden hen gedagvaard om een herhaling van dergelijke stunt te voorkomen. Ze stelden zich geen burgerlijke partij, maar wilden weten waarom de twee dat gedaan hadden. De Nederlanders stuurden echter hun kat naar de rechtbank.  
Op de Justitielaan probeerde een onbekende gisteravond even voor 22u een broodautomaat open te breken. De poging mislukte.

Code geel: hevige regen

Dinsdag 10 maart 2020
Pelt - Code geel: hevige regenHet KMI verwacht nog tot morgenochtend hevige regenval. Code geel blijft tot dan actief. "Vermits het de voorbije dagen al vrij veel geregend heeft, zijn problemen met wateroverlast op sommige plaatsen niet uit te sluiten. Het speciale noodnummer 1722 is actief voor niet-levensbedreigende hulp", laat het Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.

Jef Bloemen overleden

Dinsdag 10 maart 2020
Pelt - Jef Bloemen overledenZondag is de uit Sint-Huibrechts-Lille afkomstige en in Hechtel woonachtige Jef Bloemen overleden, de echtgenoot van Gilberte Bernaerdts. Hij was 81 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Er is vrijdag (19-19.30 uur) gelegenheid tot groeten in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Ondertussen, in Italië...

Dinsdag 10 maart 2020
Pelt - Ondertussen, in Italië...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie) 

Dokter Léon Demilie overleden

Dinsdag 10 maart 2020
Op 5 maart is in Pelt dokter Léon Demilie overleden, de weduwnaar van Marie-Thérèse Evers. Hij was 89 jaar, dokter van de Philips fabrieken in Lommel en mede-oprichter van Rotary Overpelt Noord-Limburg. Het afscheid vond plaats in strikte intimiteit.

Twee tieners gewond

Maandag 9 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen rond 8 uur belandde in de Bosstraat in Hamont een auto in de berm. De bestuurder kwam er met de schrik vanaf maar zijn twee passagiers - 16 en 18 jaar en afkomstig uit Budel - raakten gewond.
Grensgevallen
Pelt - Politie vuurt waarschuwingsschot afBij de aanhouding van een 24-jarige man uit Bergeijk in Valkenswaard heeft de politie vanavond een waarschuwingsschot gelost. De man, die met een mes was gewapend, zou passanten bedreigd hebben. Toen politieagenten hem probeerden op te pakken vluchtte hij en loste de politie een waarschuwingsschot. De man is vervolgens gearresteerd. Hij verzette zich hevig tegen zijn arrestatie maar kon onder controle worden gebracht. Het zou om een verwarde man gaan.
Pelt - Trappistdegustatie in Achelse KluisDit jaar start de Achelse Kluis met een uniek concept: een degustatie van 9 Belgische trappistenbieren waarvan er 5 elders moeilijk tot niet verkrijgbaar zijn. De bieren worden aangeboden in proefglaasjes van 17,5 cl.. In volgorde (met vermelding van het alcoholpercentage) zijn dat Westmalle extra van 4,8°, Achel Bruin van 8° met cara en ambermout van het vat, Chimay blauw van 9°, Rochefort 8 van 9.2°, Orval van 6.2°, Achel Blond late hopt van het vat van (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Nog meer maatregelen door coronavirus?Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Pelt - Zebracinema: 'A White, White Day'Zoom"Hvitur, hvitur dagur" ("A white, white day") - Hilynur Palmason - IJsland - 2019 - 109'
Wanneer een vrouw op het IJslandse platteland overlijdt, wordt haar man, een politieagent, geplaagd door woede en eenzaamheid. Op zoek naar een zondebok begint hij te vermoeden dat ze een verhouding had. Zijn speurdersinstinct zal het rouwproces een heel andere wending geven.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Knoflook en het coronavirus

Maandag 9 maart 2020
Vandaag gelezen
"Eet tegen het coronavirus elke dag 5 teentjes knoflook. Het helpt geen bal, maar iedereen blijft wel op een veilige afstand." 
                                                                   (In "De Volkskrant")

Zilvere brulleft

Maandag 9 maart 2020
Pelter Hükske
Pelt - Zilvere brulleftZoomVan een verrassing gesproken! Een reis om hun huwelijk te vieren, toch? En de schoonmama mocht ook mee… Voort vertellen in dat sappig dialect van Pelt, natuurlijk! Tot volgende maandag. (Fons Tuyaerts)

Jos Straetemans overleden

Maandag 9 maart 2020
Pelt - Jos Straetemans overledenIn Maaseik is op 1 maart de uit Overpelt afkomstige Jos Straetemans overleden, de echtgenoot van Leonie Cools. Hij was 85 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.

Kadijk wint van Peer SV

Zondag 8 maart 2020
Pelt - Kadijk wint van Peer SVKadijk is bij Peer SV gaan winnen met 2-4. Voor Kadijk scoorden Nico Hoes (3) en Sieben Beijk. Herkol won ook: het versloeg Zepperen met 2-1, na doelpunten van Baerts en Sander Plessers. Sparta Lille verloor, en hoe: bij VK Gestel werd het 8-1. Grote Heide ging tegen KFC Hamont 99 de boot in met 1-5. En Lindel-Hoeven ten slotte kwam thuis tegen Thes Sport B niet verder dan 0-0.
Pelt - Internationale Vrouwendag vandaagZoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Inbraak op De Bemmert

Zondag 8 maart 2020
Pelt - Inbraak op De BemmertDieven hebben toegeslagen in een pand op De Bemmert in Neerpelt. Of zij buit konden maken, is niet bekend. De politie kreeg vanmiddag melding van de feiten.

Sporting niet naar Final Four

Zaterdag 7 maart 2020
Pelt - Sporting niet naar Final FourSporting Pelt gaat niet naar de Final Four van de BENE-league in het handbal. De club verloor vanavond van het Nederlandse Lions met 30-27. De ruststand was 14-12. UPDATE  Een verslag van Sven Spooren: Sporting Pelt stond voor een moeilijke, maar geen onmogelijke opgave: Winnen of gelijk spelen bij Lions! Sporting stond in de rangschikking gelijk met Visé maar in tegenstelling tot eerdere edities was niet het aantal gewonnen wedstrijden (…) Het hele nieuwsbericht

Esperanza verliest in Houtvenne

Zaterdag 7 maart 2020
Pelt - Esperanza verliest in HoutvenneEsperanza Pelt heeft vanavond met 3-1 verloren van KVC Houtvenne. Zaterdag ontvangt Esperanza Helson Helchteren.

Damesvoetbal: verlies voor Pelt

Zaterdag 7 maart 2020
Vandaag hebben de dames van Esperanza Pelt verrassend verloren van Jong St.-Truiden. Uitslag: 1-2. Pelt miste enkele sterkhoudsters en de bezoeksters liepen uit tot 0-2. In het slot redde Eleana Cimmino voor Pelt de eer. Alken won dankzij het forfait van tegenstander Bocholt, zodat Alken op de voorlaatste speeldag alleen leider wordt... Pelt was dat 24 weken lang, maar zal nu wellicht de kampioenstitel aan Alken moeten laten. Die ploeg heeft nu een voorsprong van drie punten op Pelt en een veel beter doelsaldo.

Bert Schoolmeesters overleden

Zaterdag 7 maart 2020
Pelt - Bert Schoolmeesters overledenDinsdag overleed de uit Neerpelt afkomstige Bert Schoolmeesters, de echtgenoot van Muriel Van Ransbeeck. Hij was 50 jaar. Het afscheid vindt maandag (13.15 uur) plaats in de aula van het crematorium in Ukkel. Begroeting: vandaag (14-16 uur) in funerarium Lucas in Edingen.

Sag' mir wo die Jungen sind!

Zaterdag 7 maart 2020
Chel mag het zeggen
Pelt - Sag' mir wo die Jungen sind!Kunstenaars hebben zo hun periodes. De Britse schrijfster Bernadette Murphy beweert onomwonden dat Vincent van Gogh zijn beste werk maakte in de periode dat hij knettergek was (nadat hij vrijwel zijn hele oor afgesneden had). Rik Hamblok uit Lommel kende eerst een figuratieve periode om later een zeer gewaardeerde non-figuratieve artiest te worden. Ook Pablo Picasso schilderde in zijn begintijd vrijwel monochrome blauwe werken: zijn blauwe periode. Blauw blijkt trouwens een prominente kleur te (…) Het hele nieuwsbericht
Toerisme
Pelt - Een pijlschachtgladder in het GRMZoomElke maand licht het Gallo-Romeins Museum van Tongeren een bijzonder object uit zijn collectie toe. Topstuk van de maand maart is deze polijststeen met een groef.
Bij opgravingen op de grens van Neerharen en Rekem ontdekten archeologen een grote prehistorische kampplaats. Ze vonden er deze ‘pijlschachtgladder’ of polijststeen, die voor onze streken uniek is. Hij dateert uit de periode van de Federmesser-mensen, die hier zowat 13.700 tot 12.800 jaar geleden leefden. Zij (…) Het hele nieuwsbericht

Julien tegen Julien

Vrijdag 6 maart 2020
Tribunaliteiten
Pelt - Julien tegen JulienWie via internet reclame maakt heeft de wereld aan zijn voeten. Maar wat als twee ondernemingen met dezelfde naam uitpakken? Erg vervelend, vond de uitbater van hotel Julien - genoemd naar zijn zoon - toen hij werd geconfronteerd met hotel Julien uit Den Bosch. Julien was de architect van dit hotel. Het Antwerpse hotel bestond al sinds 2004 en had als domeinnaam Hotel-Julien.com. Maar, sinds 2017 verscheen op het internet hotel Julien met 'hoteljulien.nl' als domeinnaam. De Antwerpse hotelier liet dit niet (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Italiaanse muziek en regenliedjesZoomGeen Strade Bianche zaterdag, maar wel Italiaanse muziek vanuit de beiaardtoren. Beiaardier Jan Verheyen speelt liedjes zoals Volare (Domenico Modugno), Se Bastasse Una Canzone (Eros Ramazotti), Ti Amo (Umerto Tozzi), La Solitudine (Laura Pausini), Con te partiro (Andrea Bocelli)… Verder zal het u ook niet ontgaan zijn dat het al erg veel geregend heeft. Daarom zijn er ook liedjes over de regen te horen zoals It’s raining, men (Weather Girls), Only happy when it rains (Garbage), Have you ever seen the rain (Creedence Water Revival)… en we hadden ook graag een antwoord op Who’ll stop the rain (Creedence Clearwater Revival). Morgen te horen tijdens de zaterdagmarkt van Neerpelt vanaf 11 uur!

Jan Monten overleden

Vrijdag 6 maart 2020
Pelt - Jan Monten overledenVandaag is de uit Lommel afkomstige Jan Monten overleden, de echtgenoot van Marijke Jutten. Hij was 80 jaar. De afscheidsviering zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Annie Vanbalen overleden

Vrijdag 6 maart 2020
In het Mariaziekenhuis is woensdag Annie Vanbalen overleden. Ze was 78 jaar. De begrafenis heeft plaats in intieme kring.

Twee auto-inbraken

Vrijdag 6 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Kluis in Achel is ingebroken in twee auto's. Om in de wagens te geraken werd telkens een ruit ingeslagen. De feiten werden gisterennamiddag gepleegd. Over de aard en de omvang van de buit is niets bekend.
De afgelopen jaren hebben de gerechtelijke diensten in Limburg met twee specifieke projecten de  economische fraude preventief aangepakt. Het initiatief tot deze projecten volgde nadat werd vastgesteld dat criminelen systematisch schermvennootschappen gebruiken om anoniem te kunnen frauderen. Zulke bedrijven worden op een fictief adres geplaatst en/of voorzien van een strofiguur om zo onder de radar van hun slachtoffers en ook de overheden te blijven. De criminelen kunnen alzo fiscaal en/of sociaal (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Verbiest en Lenaerts naar HelsonSenne Verbiest (Esperanza Pelt) en Ben Lenaerts (Lindel-Hoeven VV) zullen komend seizoen de kleuren van FC Helson verdedigen.

Weinig verletdagen in de bouw

Donderdag 5 maart 2020
Pelt - Weinig verletdagen in de bouwZoomDe zachte winter zorgt voor weinig verletdagen in de bouwsector: er waren deze winter nog maar elf verletdagen bij de Limburgse bouwbedrijven. De warme winter, maar ook modernere technieken zorgden ervoor dat de bouw minder stil lag. Tien jaar geleden waren er 43 verletdagen.

Nieuwe vennootschap: IBC-Tech

Donderdag 5 maart 2020
De uit Neerpelt afkomstige en in Tongeren woonachtige Philip Crochet heeft de besloten vennootschap IBC-Tech opgericht met zetel aan de Henisstraat in Tongeren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de aan- en verkoop van antiek en meubelen en de verkoop van aanhangwagens, sportartikelen en kleding.

Albert Vandijck overleden

Donderdag 5 maart 2020
Pelt - Albert Vandijck overledenVandaag is de uit Overpelt afkomstige en in Lommel woonachtige Albert Vandijck overleden, de echtgenoot van Theresia Geerinckx. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in funerarium Severens aan de Schansstraat.

Zware straf voor dief

Donderdag 5 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Pelt - Zware straf voor diefDe correctionele rechtbank van Hasselt heeft een dertiger uit Lommel tot 36 maanden cel en een zware geldboete veroordeeld voor diefstallen en drugsbezit. Hij sloeg onder meer toe in scholen in Lommel en Pelt. De man kwam al meermaals in aanraking met het gerecht.(PG)
Grensgevallen
Vorig jaar werd er in Eindhoven ingebroken in 1602 auto's. Dat blijkt uit cijfers van de politie. De stad blijkt in trek te zijn bij Oost-Europese dievenbendes, die op bestelling dure onderdelen uit auto's halen: airbags, navigatiesystemen, koplampen e.d.. De buit verhuist nadien naar het thuisland van de daders. De politie geeft eigenaars van auto's de tip om 's nachts de autosleutels binnen in een metalen doosje te bewaren zodat ze van buitenaf niet kunnen worden gedetecteerd.

'Dag van de Zorg' geannuleerd

Donderdag 5 maart 2020
Pelt - 'Dag van de Zorg' geannuleerdZoomDe 'Dag van de Zorg', die gepland was voor zondag 15 maart, is afgelast vanwege het coronavirus. Dat hebben Vlaams minister Wouter Beke en zijn federale collega Maggie De Block beslist op basis van informatie van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het ging om een opendeurdag in zorgcentra, maar de overheid vindt het onverantwoord om een grote massa in contact te laten komen met kwetsbare medemensen zoals bejaarden en zieken.

1 op 5 reed te snel in december

Donderdag 5 maart 2020
Pelt - 1 op 5 reed te snel in decemberIn december controleerde de lokale politie HANO 6225 voertuigen op hun snelheid. Liefst 1185 chauffeurs - ruim 19 procent - waren in overtreding, een percentage dat al lang niet meer werd gehaald. De hoofdvogel werd afgeschoten op de Lozenweg in Hamont-Achel, waar een chauffeur 95km/u reed op een plaats waar dat slechts aan 50 km/u mag. En het hoogste percentage aan overtredingen gold de zone-30 op de Sint-Odilialaan in dezelfde gemeente: daar reden op 3 december 's middags liefst 56,52% van de gecontroleerde voertuigen te snel. De cijfers van de snelheidscontroles staan hier.

Zacht en wisselvallig

Donderdag 5 maart 2020
Weerbericht
Pelt - Zacht en wisselvalligDe straalstroom blijft aanhoudend onze streken teisteren met regenzones en buienlijnen. Daartussen kunnen mobiele wiggen korstondig voor drogere intermezzo's zorgen. De volgende dagen blijven de neerslagkansen dus vrij hoog en de temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar.
Vandaag wordt een regenachtige dag bij 8 graden. De wind kiest voor het oosten en spant aan.
Vrijdag valt er in de ochtend regen. Na de middag wisselen droge perioden af met buien. De maxima (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in het calcio...

Woensdag 4 maart 2020
Pelt - Ondertussen, in het calcio...ZoomSinds het coronavirus heeft toegeslagen, verstommen de racistische spreekkoren op de Italiaanse voetbalvelden, zegt cartoonist Fobie... Hoe zou dat komen?
Grensgevallen
Ryanair heeft verschillende vluchten vanaf Eindhoven Airport naar Italië geschrapt vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om vluchten naar Napels, Rome, Bergamo en Pisa. Tussen 17 maart en 8 april vliegt de Ierse luchtvaartmaatschappij tien keer per week minder dan normaal. Dat meldt een woordvoerster van Eindhoven Airport.

Samen nestkastjes bouwen

Woensdag 4 maart 2020
Pelt - Samen nestkastjes bouwenZoomDeze namiddag verzamelden een 25-tal enthousiaste Tuinhierders-kinderen in de schrijnwerkerij van TIO om nestkastjes te maken. De nodige houten plankjes en nagels werden geleverd door Antoine Vaes. Hij had gezorgd voor op maat gezaagde plankjes zodat de kinderen (soms toch nog met de hulp van papa, opa, mama, oma of nonkel) deze netjes in elkaar konden zetten. Enkelen hebben hun nestkastje nog verder gepersonaliseerd door er hun naam in te laten branden. Daarna kregen ze hun nestkastje mee naar huis.
Maar zij kregen ook “huiswerk” mee: een werkmap, waarin stond op welke veilige plaatsen zij de nestkastjes kunnen ophangen, waar zij op moeten letten bij het ophangen,... - en daarna moeten zij noteren welke vogels er in hun huisje is komen wonen, of er baby-vogeltjes geboren zijn enz. In september worden al de gegevens terug verzameld. Aan de gezichtjes van de deelnemers te zien, was het een leuke namiddag, zowel voor groot als klein! (Anny Truyens)

Nieuwe vennootschap: DP Pelt

Woensdag 4 maart 2020
Tarik Boumadiani uit Bilzen heeft de besloten vennootschap DP Pelt opgericht met zetel aan de Koning Albertlaan in Neerpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitbaten van feestzalen, catering en het uitbaten van een hotel.
Kort nieuws van bij de buren
Een 24-jarige vrouw uit Lommel wordt geinterneerd. Dat heeft de rechter in Hasselt beslist. De rechter nam deze beslissing omdat de vrouw een pistool richtte op een politieagente, waarna de vrouw kon overmeesterd worden. De feiten gebeurden in het politiekantoor.(PG)

Elske Leyssen overleden

Woensdag 4 maart 2020
Pelt - Elske Leyssen overledenGisteren is de uit Bocholt afkomstige Elske Leyssen overleden, de echtgenote van Jan Kerkhofs. Ze was 83 jaar. Dinsdag om 10.30u is er een afscheidsviering met urn in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-Centrum. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Juwelendiefstal in Rietstraat

Woensdag 4 maart 2020
Pelt - Juwelendiefstal in Rietstraat
In een woning aan de Rietstraat in Overpelt gingen inbrekers, die een keukenraam hadden geforceerd, met juwelen aan de haal. De diefstal is gisterenavond gepleegd.

Vrouw (63) gewond bij botsing

Woensdag 4 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op het kruispunt van de Fabriekstraat en Kaulillerdorp in Bocholt botsten deze voormiddag rond 9.30 uur twee auto's. Daarbij raakte een 63-jarige vrouw uit Bocholt gewond.

Kinderlokker veroordeeld

Woensdag 4 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
De correctionele rechtbank van Hasselt heeft vandaag een kinderlokker veroordeeld tot veertig maanden cel. De man deed meisjes van 4, 7 en 11 jaar oneerbare voorstellen. Hij sloeg toe in Hechtel-Eksel en Heusden-Zolder. Hij is voor tien jaar uit zijn burgerrechten ontzet en mag twintig jaar niet met jongeren werken.(PG)
Een verhaal met een dubbel einde, gisterenavond. Een medewerker van het Natuurhulpcentrum moest naar Peer waar enkele wilde konijnen in een niet afgedekte buis waren gevallen en er op eigen kracht onmogelijk uit geraakten. Het ging om vier konijnen, waaronder een zwanger vrouwtje dat na haar val beviel van 4 jongen. Bij aankomst van de NHC-medewerker was dit vrouwtje helaas al overleden, net als haar jongen. De drie andere konijnen werden bevrijd en zijn ondertussen al vrijgelaten.

Jenny Molemans overleden

Woensdag 4 maart 2020
Pelt - Jenny Molemans overledenGisteren is Jenny Molemans overleden, de echtgenote van Tom Akkers. Ze was 79 jaar. De afscheidsdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Leo Vanchaze overleden

Dinsdag 3 maart 2020
Pelt - Leo Vanchaze overledenZondag is de uit Neerpelt afkomstige Leo Vanchaze overleden, de weduwnaar van de in 1992 overleden Josee De Langhe. Hij was 76 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Catharinakerk in Maaseik. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Vancleef in Maaseik.
Het is maar dat je 't weet
Op 1 april - geen grap - organiseren het Parket Limburg en het provinciebestuur in CC Palethe in Pelt een drugsruikavond. Deelnemers gaan er o.m. de geur van een synthetisch drugslab leren herkennen. Je weet maar nooit of je in je buurt ineens zo'n geur waarneemt. En dan kan je dat gratis en anoniem melden bij het Drugsmeldpunt op het nummer 0800 20877.

Inbraak in leegstaand café

Dinsdag 3 maart 2020
Pelt - Inbraak in leegstaand caféAan de Lindelsebaan in Overpelt is via de achterdeur ingebroken in een leegstaand café. Of de dader buit kon maken, is niet bekendgemaakt.
Pelt - Ondertussen, op het kabinet De Block...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Pelt - Waarschuwing voor computerfraudeDe federale gerechtelijke politie (FGP) Limburg heeft de bevolking nogmaals gewaarschuwd voor computerfraude (phishing, hacking) en dit naar aanleiding van een door hen gevoerd grootschalig internationaal onderzoek.
De betrokken Nederlandse organisatie hackte bankgegevens van onwetende personen waarmee vervolgens in België elektromateriaal werd aangekocht bij diverse winkelketens. Het onderzoek heeft aangetoond dat minstens een honderdtal Belgische particulieren gedupeerd zijn.
De (…) Het hele nieuwsbericht

Carnavalsbal bij De Klimroos

Dinsdag 3 maart 2020
Pelt - Carnavalsbal bij De KlimroosZoomVrijdag was er in ontmoetingscentrum De Gorten een verkleed carnavalsbal van De Klimroos, in aanwezigheid van De Gezellen van Taxandria olv prins Rudi den Twidde en prinses Heidi de Urste. De sfeer was geweldig en omdat de Gezellen van oordeel waren dat waar er zo uitbundig carnaval gevierd werd er ook nood was aan een prinsenpaar kwam er een verkiezing en werden Jean en Lily verkozen. Op de foto poseren ze in vol ornaat na hun aanstelling, met de enige echte Klimroosburgemeester Angie. De Gezellen hopen dat deze traditie de komende jaren voortgezet kan worden.  
Pelt - Meer controles op domiciliefraudeZoomHet gerecht in Limburg gaat op zoek naar mensen die onterecht een hogere uitkering krijgen, omdat ze officieel alleen wonen, maar in werkelijkheid toch samenwonen. Het arbeidsauditoraat in Limburg, het deel van het openbaar ministerie dat bevoegd is voor onder meer sociale fraude, gaat strenger controleren op domiciliefraude. Want wie alleen woont, heeft recht op een hoger leefloon of een hogere ziekte- of werkloosheidsuitkering. En daarom sjoemelen sommige mensen daarmee. "We willen vermijden (…) Het hele nieuwsbericht

De eerste wedstrijd

Maandag 2 maart 2020
Pelt - De eerste wedstrijdZoomGisteren was er een eerste oefenwedstrijd voor de nieuwste leden van de judoclub. En het mag gezegd worden... het smaakte naar meer! Iedereen heeft zich goed verweerd en het was mooi om te zien hoe ze de geleerde technieken in de praktijk probeerden om te zetten. De wedstrijd vond in Hamont plaats.

Jan Joosten overleden

Maandag 2 maart 2020
Pelt - Jan Joosten overledenGisteren is oud-leraar Jan Joosten overleden, de echtgenoot van Marie-Thérèse Magnette. Hij was 87 jaar. De uitvaartplechtigheid zal plaatshebben in besloten kring.

Tineke Scheepers overleden

Maandag 2 maart 2020
Pelt - Tineke Scheepers overledenIn het rusthuis in Achel is vrijdag Tineke Scheepers overleden, de echtgenote van Jos Nulens. De afscheidsdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Kort nieuws van bij de buren
Pelt - Drie verdachten gevat na inbraakDe politie arresteerde donderdagavond in Peer drie dertigers. Ze waren eerder op de avond een woning binnengedrongen. Rond 17 uur werd Politie CARMA opgeroepen naar de Kazernelaan in Houthalen-Helchteren. Enkele bewoners stonden in hun woning plots oog in oog met twee onbekende mannen. Het duo vluchtte meteen weg in de richting van Peer, samen met een derde verdachte die buiten de woning in een auto bleef wachten. Niemand raakte gewond en er werd niets gestolen. Na onderzoek kon (…) Het hele nieuwsbericht

Lena Desair overleden

Maandag 2 maart 2020
Pelt - Lena Desair overledenIn WZC Sint-Jozef is vandaag Lena Desair overleden, de weduwe van François Vervecken. Ze was 87 jaar. De crematie en de uitvaartdienst zullen in besloten kring worden gehouden. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Wilma Eman overleden

Maandag 2 maart 2020
Pelt - Wilma Eman overledenZaterdag is in Neerpelt Wilma Eman overleden, de weduwe van de in 2017 overleden Jules Isphording. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats.

Stier in de wei

Maandag 2 maart 2020
Pelter Hükske
Pelt - Stier in de weiZoomEen zomerse dag in juli, enkele decennia geleden. Volop zon. Toen had het jong volk het óók mooi, maar toch een beetje anders dan tegenwoordig. Voor velen onder ons toch wel fijne herinneringen aan een mooie tijd…
Voort vertellen aan wie het hier niet gelezen heeft - natuurlijk in ons mooie Pelter dialect! Tot volgende maandag. (Fons Tuyaerts) 

Zebracinema: 'Judy'

Maandag 2 maart 2020
Pelt - Zebracinema: 'Judy'Zoom"Judy" - Rupert Goold - Engeland - 2019 - 118'
Renée Zellweger is de legendarische Judy Garland in de gelijknamige speelfilm 'Judy'. Nadat haar carrière in Amerika op een laag pitje is komen te staan, reist Judy in 1968 af naar Londen voor een reeks uitverkochte theatershows. Hiermee hoopt ze genoeg geld te verdienen om een stabiel leven te kunnen creëren voor haar kinderen die in Amerika zijn achtergebleven. Judy leeft al sinds ze een kindster was op medicijnen en drank. Er zijn mensen (…) Het hele nieuwsbericht

Basketbal: Pelt - Optima 77-76

Maandag 2 maart 2020
In eerste provinciale heren van het basketbal heeft Pelt Optima verslagen met 77-76. Quarters: 16-30,19-16 (35-46), 21-15 (56-61), 21-15.
Het is maar dat je 't weet
Op initiatief van Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits heeft het Agentschap Innoveren en Ondernemen de hulplijn 0800 20 555 opengesteld voor ondernemers en bedrijven die vragen hebben omtrent het coronavirus. Ook een actuele lijst met de meest gestelde vragen over dit thema wordt beschikbaar gesteld op de website van VLAIO. Veel bedrijven en ondernemers hebben vragen over de impact van het coronavirus. Vooral vragen ze zich af hoe ze moeten omgaan met personeelsleden die in een (…) Het hele nieuwsbericht
In tweede provinciale van het damesvoetbal is de wedstrijd Kadijk - Lille stopgezet bij een 1-2 stand als gevolg van hevige regenval die met hagel gepaard ging.
Ben Lenaerts van Lindel-Hoeven VV zal komend seizoen de kleuren van Helson Helchteren verdedigen.

Hilda Grobben overleden

Zondag 1 maart 2020
Pelt - Hilda Grobben overledenin Mol is vrijdag de uit Neerpelt afkomstige Hilda Grobben overleden, de echtgenote van Jean Engelen. Ze was 70 jaar. Het afscheid zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in funerarium Vanhoof, Turnhoutsebaan 59 in Mol.  

Herkol speelt gelijk

Zondag 1 maart 2020
Pelt - Herkol speelt gelijkHerkol heeft deze namiddag 3-3 gelijk gespeeld bij Torpedo Hasselt. Voor Herkol scoorden Bollen, Willems en Baerts. Hasselt kon in de tweede helft een achterstand van 3-0 ophalen. Kadijk won met 4-0 van Verbroedering Lommel, na doelpunten van Christophe Plessers, Nico Boes, Roy Vanchaze en Toon Thijs. Ook Sparta Lille won: het versloeg Kattenbos met 3-1.

Familiedag bij LHVV

Zondag 1 maart 2020
Pelt - Familiedag bij LHVVZoomZaterdag nodigden de debutantjes en duiveltjes van Lindel-Hoeven VV hun ouders, oma’s en opa’s, nonkels en tantes, broers en zusjes uit om één van hun wedstrijdjes bij te wonen. De toekomstige De Bruynes, Hazardjes,... lieten hun beste kunstjes zien en werden luid aangemoedigd. Achteraf werden de supporters in de kantine getrakteerd op koffie en gebak en werd een groepsfoto gemaakt van de aanwezige sterretjes. Ook werd de sponsor in de bloemetjes gezet en bedankt voor de gulle steun in de voorbije jaren.

Terug wat zachter

Zondag 1 maart 2020
Weerbericht
Pelt - Terug wat zachterNa het bescheiden winterprikje, komen storingen vanuit het westen opzetten en brengen terug zachtere lucht met zich mee. Daarbij gaat de gradiënt ook toenemen en is ook de wind weer van de partij. Het wordt een wisselvallig en winderig weekend.
Vandaag is het droog in de ochtend met opklaringen. Na de middag komt er regen opzetten vanuit het zuiden bij maxima rond 9 graden. Opnieuw is de wind voelbaar aanwezig met rukwinden tot 60 km/u.
Maandag domineren wolken vaak, maar zijn (…) Het hele nieuwsbericht
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt