Het overige nieuws

Fietser van 16 en 39 jaar gewond

Woensdag 30 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op de Molenweg in Zonhoven botsten gisterennamiddag twee fietsers. Beiden raakten gewond. Het gaat om een 16-jarige uit Zonhoven en een 39-jarige uit Maaseik.

Controle met drones in fietsstraten

Woensdag 30 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
De politie van Heusden-Zolder zet een drone in voor controles in de fietsstraten. Een agent kijkt op een scherm naar de beelden van de drone en alarmeert dan zijn collega's in de fietsstraat die de overtreders meteen kunnen verbaliseren.

Kerk 'vermoeid en zelfs uitgeblust'

Woensdag 30 november 2022
Vandaag gelezen
"Onze Kerk is vermoeid en zelfs uitgeblust. Dat heeft zo zijn redenen: wie zich pastoraal engageert, rent in de meeste gevallen van de ene kerk naar de andere. Zo proberen pastores om liturgie, catechese en hier en daar wat diaconie in stand te houden. Zelf werk ik al tientallen jaren in die pastoraal. Uit ervaring weet ik dat keuzes maken en rationaliseren – en daardoor ruimte creëren voor iets nieuws – in de praktijk heel lastig is. Dat heeft te maken met het grote dilemma van de Kerk: als ze de (…) Het hele nieuwsbericht

Psychologische steun voor juryleden

Woensdag 30 november 2022
Het is maar dat je 't weet
De FOD Justitie biedt voortaan een volwaardig aanbod voor psychologische ondersteuning aan. Extern is dit bedoeld voor juryleden in assisenzaken die nadien nood hebben aan psychologische ondersteuning. Intern is het gericht op magistraten en medewerkers van Justitie in geval van ingrijpende werkgerelateerde problemen. Concreet kan Justitie mensen uit beide doelgroepen doorverwijzen naar een netwerk van therapeuten doorheen het land. Daarvoor is een samenwerking opgezet met Pobos, een (…) Het hele nieuwsbericht

Beenhouwerij Dekeyzer

Woensdag 30 november 2022
Woorden van Jef
Houthalen-Helchteren - Beenhouwerij DekeyzerJe zou het mij niet nageven, maar ooit werkte ik bij een slager.
Als jonge gast deed ik 57 jaar geleden een vakantiejob bij de toen befaamde Beenhouwerij Dekeyzer, gevestigd aan de Nieuwpoortse steenweg te Oostende. Ik droeg bestellingen rond met een hiertoe uitgeruste fiets waarop vooraan op een ijzeren gestel een rieten mand rustte waarin de in rood papier gewikkelde biefstukken en koteletten lagen te wachten op hun bestemming. Zoals een postbode rangschikte ik de pakketjes volgens een uitgestippelde ronde (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Aerts overleden

Woensdag 30 november 2022
Houthalen-Helchteren - Maria Aerts overleden
Zondag is Maria Aerts overleden, de weduwe van Roger Janssen. Zij was 79 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in Herebaan West,11.
Vandaag gelezen
"Voetbalsupporters zijn vrij irrationeel. Wees maar zeker dat de Grote Markt van Brussel opnieuw zal vollopen als de Rode Duivels de halve finale of finale halen. En dan zegt iedereen dat hij er altijd in blijven geloven is.”
(Mark Van Vugt, hoogleraar psychologie, in HBVL)

Mistig en koud

Woensdag 30 november 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Mistig en koudEen krachtig hogedrukgebied over Rusland bepaalt het weer in onze streken op korte en lange termijn. In de onderste luchtlagen van de atmosfeer zit echter veel vochtigheid. Nevel, mist en lage wolken overheersen dan ook en het is nog de vraag of die door de dag opgelost geraken. Het wordt bovendien ook kouder. In het weekend gaat het licht vriezen.
Vandaag wordt het in de ochtend uitkijken op de weg. Er komt verspreid mist voor en die kan plaatselijk het zicht beperken tot minder dan 50m. De mist (…) Het hele nieuwsbericht

Ex-mijnwerkers krijgen valse mails

Maandag 28 november 2022
De Pensioendienst waarschuwt de ex-mijnwerkers voor valse mails die momenteel in omloop zijn waarin de ex-mijnwerkers gevraagd worden om geld te storten om hun dossier in orde te maken. Het gaat om bedragen tot 1.700 euro. Met dat geld zou dan het dossier over de rente op de achterstallen op de pensioenen kunnen worden opgesteld. Maar over de rente op de achterstallen is er helemaal geen akkoord, benadrukt de Pensioendienst.
Het is maar dat je 't weet
Het percentage huishoudens met toegang tot internet is verder gestegen tot 94% in 2022. In 2017 was dit 86% en in 2012 nog maar 78%. Huishoudens met schoolgaande kinderen hebben vrijwel allemaal toegang tot internet in vergelijking met 93% van de huishoudens zonder kinderen. Gemiddeld heeft een huishouden 5 apparaten of systemen in huis om online te gaan. Huishoudens met schoolgaande kinderen hebben gemiddeld 7,5 apparaten of systemen tegenover 4,3 bij huishoudens zonder kinderen. Het internetgebruik door (…) Het hele nieuwsbericht

Eregouverneur Vandermeulen overleden

Maandag 28 november 2022
Houthalen-Helchteren - Eregouverneur Vandermeulen overledenZoomOp zijn 94ste verjaardag is gisteren eregouverneur van Limburg Harry Vandermeulen (94) is overleden. Hij volgde in 1978 in die functie Louis Roppe op en bleef gouverneur tot in 1995. UPDATE Vanwege de gouverneur en de leden van de bestendige deputatie kregen we volgende reactie:
Eregouverneur Harry Vandermeulen is misschien wel de meest erudiete gouverneur die Limburg tot dusver kende. Hij was een intellectueel en had de schijn van ontoegankelijk te zijn. Niets was (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: Houthalen - Gent 21-21

Zondag 27 november 2022
Houthalen-Helchteren - Handbal: Houthalen - Gent 21-21In eerste nationale van het handbal hebben Houthalen en DB Gent 21-21 gelijkgespeeld. Houthalen staat vierde in de stand op drie punten van leider Eynatten-Raeren.

Bestelwagen rijdt voetganger aan

Zondag 27 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op de Halveweg in Zonhoven is vanavond een voetganger aangereden door een bestelwagen. Het slachtoffer is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht.
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: Houthalen - Aarschot 2-8In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen met 2-8 verloren van leider FP Aarschot. La Baracca staat voorlaatste in de stand.
Houthalen-Helchteren - WK 2022: België verliest van MarokkoOp het wereldkampioenschap voetbal in Quatar heeft België met 0-2 verloren van Marokko. De ruststand was 0-0.

Auto tegen gevel: drie gewonden

Zondag 27 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
In de Heuvenstraat in Zonhoven is vanmorgen een auto tegen de gevel van een bakkerij beland na een botsing met een andere auto. Bij het ongeval zijn drie personen gewond geraakt.

Drie dagen gestoord treinverkeer

Zondag 27 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Drie dagen gestoord treinverkeerVolgende week zal het treinverkeer drie dagen te maken hebben met staking. De grote vakbonden staken op dinsdag 29 november. De vakbond van de treinbestuurders plakt er dan nog twee stakingsdagen achteraan. Vanaf 29 november tot en met 1 december is er dus enkel een minimale dienstverlening. Kijk dus zeker daags voordien na of je trein wel rijdt. En kijk het best de dag zelf ook nog eens, want 100% garantie zal er die dagen jammer genoeg niet zijn.

Sportverslaggeving

Zondag 27 november 2022
Vandaag gelezen
Nieuwsluisteraars die weinig hebben met sport worden van de zender verdreven door het doordringende hysterische volume dat met sportverslaggeving vergezeld schijnt te moeten gaan.
                                           (Marisa Monsanto in De Volkskrant).

Breugel - Eendracht Houthalen 9-3

Zaterdag 26 november 2022
Houthalen-Helchteren - Breugel - Eendracht Houthalen 9-3Twaalf doelpunten in een wedstrijd, daar heb je nog eens wat aan. Vanavond won SV Breugel thuis met Eendracht Houthalen met 9-3.

Weerstand Koersel - FC Helson 2-3

Zaterdag 26 november 2022
Houthalen-Helchteren - Weerstand Koersel - FC Helson 2-3In Eerste Provinciale heeft Weerstand Koersel vanavond thuis verloren van Helson Helchteren: 2-3.

Herkol wint van Park Houthalen

Zaterdag 26 november 2022
Houthalen-Helchteren - Herkol wint van Park HouthalenHerkol blijft vriend en tegenstander verrassen. De Peltse club won vanavond met 1-4 op het veld van Park Houthalen. Voor Herkol scoorden Tom Kusters, Ferre Wiels, Dries Foqué en een speler van de thuisploeg die een owngoal maakte.

Volgende week kouder

Zaterdag 26 november 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Volgende week kouderEen storing komt opzetten vanuit het westen en brengt zondag regen over onze streken. Tot dan is het echter droog, maar de wolken nemen gestaag toe. Na het weekend bouwt stilaan een hogedrukgebied op over Rusland en die stuurt koude lucht naar onze streken. Het kwik gaat daarbij flink onderuit.
Morgen/zondag is het zwaar bewolkt tot betrokken en in de loop van de ochtend gaat het vanuit het westen regenen. Er zijn ook wel nog droge perioden, maar de zon krijgen we niet te zien. De maxima blijven (…) Het hele nieuwsbericht

Controles op meerdere locaties

Donderdag 24 november 2022
Houthalen-Helchteren - Controles op meerdere locatiesPolitie CARMA voerde gisterenvond in de gemeente een actie uit op meerdere locaties. In totaal werden 51 voertuigen en 73 personen gecontroleerd. Niemand van de bestuurders had teveel gedronken. Zes personen waren geen drager van de veiligheidsgordel en drie bestuurders waren niet in orde met hun rijbewijs. Verder werden nog een viertal verkeersovertredingen vastgesteld.

WK voetbal: België verslaat Canada

Woensdag 23 november 2022
Houthalen-Helchteren - WK voetbal: België verslaat CanadaIn zijn eerste wedstrijd op de wereldbeker voetbal in Qatar heeft België Canada verslagen met 1-0, dank zij een doelpunt van Batshuayi. Thibaut Courtois stopte een penalty. Canada zorgde voor 21 doelpogingen, België voor 7...

Geen massa-immigratie van moslims

Woensdag 23 november 2022
Vandaag gelezen
Christenen vormen de grootste groep onder de nieuwkomers in Vlaanderen: 38 procent is christen, 27 procent is vrijzinnig of gelooft niet, 26 procent is moslim. Er is dus hoegenaamd geen sprake van een massa-immigratie van moslims zoals sommigen beweren. (Kerk & leven)
Het is maar dat je 't weet
In 2020 volgde 51% van de werknemers van bedrijven en instellingen een voortgezette beroepsopleiding. Dat zijn opleidingen die deels door de werkgever worden bekostigd en gericht zijn op het vergroten van de competenties van de werknemer. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van de bevraging van permanente beroepsopleiding die Statbel organiseerde bij meer dan 3.000 Belgische bedrijven. De financiële sector neemt de leiding als werkgever met het hoogste percentage werknemers dat een voortgezette beroepsopleiding volgt. Bedrijven met 10 tot 49 werknemers bieden verhoudingsgewijs minder voortgezette beroepsopleidingen aan. (Bron: Statbel)

Hilda Cosemans overleden

Woensdag 23 november 2022
Houthalen-Helchteren - Hilda Cosemans overledenOp 18 november is Hilda Cosemans overleden, de weduwe van Achiel Van den broeck. Zij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Oost. Vanaf 10 uur gelegenheid tot groeten in de kerk.
Bedrijfsnieuws
Tien studenten van Hogeschool PXL in Hasselt gaan de kans krijgen om te zetelen in het directiecomité van tien Limburgse bedrijven. Dat is een initiatief van PXL en werkgeversorganisatie Voka-Limburg. Met de samenwerking willen PXL en Voka het Limburgse bedrijfsleven en het hoger onderwijs nauwer met elkaar verbinden. “De studenten leren op die manier meedraaien in het hart van een bedrijf”, zegt PXL-voorzitter Frank Smeets. Werkgeversorganisatie Voka-Limburg en Hogeschool PXL werken al 20 jaar samen.

Maria Loysch overleden

Dinsdag 22 november 2022
Houthalen-Helchteren - Maria Loysch overledenZondag is Maria Loysch overleden, de echtgenote van Lambert Lijnen. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Maria Theresia Vesters overleden

Dinsdag 22 november 2022
Houthalen-Helchteren - Maria Theresia Vesters overledenOp 18 november is Maria Theresia Vesters overleden, de echtgenote van Urbain Drieskens. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Auto over de kop op E314

Dinsdag 22 november 2022
Houthalen-Helchteren - Auto over de kop op E314Gisterenavond ging een auto over de kop op de E314 in Houthalen. Daarbij zijn twee gewonden gevallen.

Hugo 't Syen overleden

Dinsdag 22 november 2022
Houthalen-Helchteren - Hugo 't Syen overledenOp 18 november is Hugo 't Syen overleden. Hij was 68 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: vandaag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Gabriël De Ridder overleden

Dinsdag 22 november 2022
Houthalen-Helchteren - Gabriël De Ridder overledenOp 19 november is Gabriël De Ridder overleden. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).
Het Limburgse parket heeft op een week tijd 552 rijbewijzen ingetrokken voor gsm'en aan het stuur. Tijdens de vorige actie, die liep van midden mei tot midden juni, zijn 585 rijbewijzen ingetrokken.
Houthalen-Helchteren - Project voor bevraging van WZC-bewonersZoomVanaf 2023 kunnen bewoners van Vlaamse woonzorgcentra hun mening geven over hoe zij de kwaliteit van leven, wonen en zorg ervaren. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Crevits.
Verschillende woonzorgcentra organiseren vandaag al gelijkaardige initiatieven, elk met hun eigenheid. Vlaanderen kiest nu de weg van meer wetenschappelijke uniformiteit en ondersteunt de woonzorgcentra in deze bewonersparticipatie. Ook worden de onderlinge vergelijking en transparante bekendmaking van (…) Het hele nieuwsbericht

Basketbal: Hasselt - Houthalen 56-52

Maandag 21 november 2022
In eerste landelijke dames van het basketbal heeft Houthalen met 56-52 verloren van Hasselt BT. Quarters: 15-10, 11-14 (26-24), 9-16 (35-40), 21-12.
72 procent van de Belgische bevolking woont binnen een straal van 5 km van een oprit van een autosnelweg, 91% binnen een straal van 10 km en 99 procent binnen een straal van 20 km. Er zijn slechts twee Belgische gemeenten waar de bevolking verder dan 20 km woont van de dichtstbijzijnde oprit van een snelweg: Hamont-Achel en Vresse-sur-Semois. (Statbel)
Houthalen-Helchteren - E. Houthalen verliest van V. LommelEendracht Houthalen heeft deze namiddag de punten niet kunnen thuishouden: tegen Verbroedering Lommel werd het 3-4. 

Houthalen VV wint bij KMR Biesen

Zondag 20 november 2022
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV wint bij KMR BiesenIn Derde Provinciale is Houthalen VV met 2-4 gaan winnen bij KMR Biesen.
Houthalen-Helchteren - Zepperen-Brustem - Park Houthalen 3-2Park Houthalen is bij Zepperen-Brustem gaan verliezen met 3-2. Voor Park Houthalen scoorden Olivieri en Bieniek. Na 12 wedstrijden staat Park Houthalen vijfde in de stand met 22 punten, op 9 punten van leider Zepperen-Brustem.
Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts vraagt de gemeentebesturen om voor oudejaarsnacht een verbod op het afsteken van vuurwerk en aanverwante op te leggen. Het afsteken van vuurwerk loopt immers niet altijd even goed af voor mens of dier. Elk jaar leidt het tot ongelukken met materiële schade tot gevolg. Soms geraken mensen ook gewond. Naast het materieel en menselijk leed, heeft het afsteken van vuurwerk ook dierenleed tot gevolg, zegt de minister. Hij roept alle steden en gemeenten dan ook op om binnen hun bevoegdheden vuurwerk op oudejaarsavond te bannen.
Het is maar dat je 't weet
Een groeiend aantal gezinnen in Limburg doet een beroep op de armoedevereniging Sint-Vincentius voor het komende Sinterklaasfeest. De vereniging schat dat het aantal gezinnen dat daarvoor komt aankloppen met 10 tot 20 procent is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Voor het eerst zijn daar ook gezinnen met tweeverdieners bij.
De Sint-Vincentiusvereniging telt 37 lokale afdelingen in Limburg. Samen ondersteunen ze het jaar rond gezinnen en alleenstaanden die niet breed hebben of in armoede leven. Tijdens de Sinterklaasperiode zamelt de vereniging speelgoed in en verdeelt dat dan over de gezinnen die er nood aan hebben. (Radio 2)
Het is maar dat je 't weet
Onverwachte uitgaven doen is moeilijk voor meer dan een Belg op vijf. In Brussel en Wallonië is respectievelijk 35,7% en 32,9% van de bevolking niet in staat om een onverwachte uitgave te doen, terwijl dat in Vlaanderen 14% is. Bovendien kan meer dan een Belg op tien het zich niet veroorloven om beschadigde of versleten meubels te vervangen (14,4%), om regelmatig deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten (11,1%) of om wekelijks een bedrag uit te geven voor persoonlijke behoeften (11,9%). (Statbel)

FC Helson - Herk FC 1-3

Zaterdag 19 november 2022
Houthalen-Helchteren - FC Helson - Herk FC 1-3In eerste provinciale heeft FC Helson vanavond thuis met 1-3 verloren van Herk FC. Na 12 wedstrijden staat FC Helson voorlaatste in de stand met 7 punten en een doelpuntensaldo van 11/24.

FC Helson B - Lindelhoeven B 0-2

Zaterdag 19 november 2022
Houthalen-Helchteren - FC Helson B - Lindelhoeven B 0-2In vierde provinciale C heeft FC Helson B  vanavond  thuis met 0-2 verloren van Lindelhoeven VV B. Voor LHVV scoorden Hendrik Thijs en Gijs Deferm.

Zaalvoetbal: La Baracca- Ranst 9-6

Zaterdag 19 november 2022
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: La Baracca- Ranst 9-6In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen Solana Ranst geklopt met 9-6. Het is de eerste overwinning van La Baracca dit seizoen. Na 8 wedstrjden staat La Baracca tiende in de stand met 3 punten.

Inbraak in winkel

Zaterdag 19 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder is ingebroken in een winkel. Of er buit is gemaakt, is niet geweten. De inbraak is gisterenavond vastgesteld.

Nieuwe vennootschap: HaVoC

Zaterdag 19 november 2022
Hans Vogels (30) uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap Hans Vogels Consulting, verkort HaVoC, opgericht met zetel aan de Steenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitoefenen van management, consulting-, beheers- en beleggingsactiviteiten.

Sluiting dreigt voor Gillis-parken

Zaterdag 19 november 2022
Grensgevallen
Met een ongekende operatie brengen Nederlandse gemeenten het imperium van campingmagnaat Peter Gillis aan het wankelen. Volgens het Algemeen Dagblad gaan vijf gemeenten met een Gillis-park vergunningen eisen voor zijn vakantieparken. Omdat de kans klein is dat hij die krijgt, dreigt sluiting voor vijf van de negen Nederlandse parken. Eén park is al gesloten. Recreatiepark Slot Cranendonck is een van de laatste aanwinsten van Oostappen Groep. Ook hier heeft Peter Gillis binnenkort een exploitatievergunning nodig. 

Moeilijk jaar voor bioscoopzalen

Zaterdag 19 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 telde ons land 75 vestigingen die als hoofdactiviteit de uitbating van een cinematografische projectiezaal hebben. Er waren 7.453.797 toeschouwers. Dit is een stijging van 35% ten opzichte van 2020 (5.538.934 toeschouwers). Ten opzichte van 2019 (19.877.878 toeschouwers) blijft dit nog steeds een daling met 63%. Ook de bruto ontvangsten exclusief BTW stegen naar 64,9 miljoen euro, een stijging van 44% ten opzichte van 2020 (45,0 miljoen) maar ook nog steeds een sterke daling ten opzichte van 2019 (160,2 miljoen). Het Vlaams Gewest was goed voor 46% van de toeschouwers, het Brussels Gewest voor 17% en Wallonië ten slotte voor 37% van het aantal toeschouwers. (Statbel)

Alfonsine Cuypers overleden

Zaterdag 19 november 2022
Houthalen-Helchteren - Alfonsine Cuypers overledenGisteren is Alfonsine Cuypers overleden, de weduwe van de in 2014 gestorven Louis Meykens. Zij was 87 jaar en afkomstig uit Wijchmaal. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: disndag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers in Zolder.

Ferdinand Bielen overleden

Zaterdag 19 november 2022
Houthalen-Helchteren - Ferdinand Bielen overledenOp 15 november is Ferdinand Bielen overleden, de echtgenoot van Irene Poelmans. Hij was 75 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Oost. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.
De huidige turbulente economische situatie met de hoge energie- en grondstoffenprijzen zet extra druk op de financiële situatie van de Vlaamse ondernemingen. Om de Limburgse ondernemingen te helpen in deze huidige energiecrisis en hen voor te bereiden op de klimaatuitdaging en duurzame energietransitie, gaat de Vlaamse Regering akkoord met een kapitaalverhoging van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) van 30 miljoen euro. Met deze extra middelen kan de LRM via het product (…) Het hele nieuwsbericht

Koud weekend

Vrijdag 18 november 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Koud weekendEen storing trekt vanuit het westen over het land, maar wordt door een hogedrukgebied over Scandinavië terug naar het zuidwesten gedrongen. Dit gaat gepaard met aanvoer van zeer koude lucht. Deze situatie is echter maar tijdelijk, want reeds op zondag bereiken Atlantische storingen onze streken vanuit het westen. Daarachter wordt ook weer wat zachtere lucht aangevoerd.
Vandaag is het vrij zonnig, maar er zijn ook een aantal stapelwolken die vooral na de middag enkele regenbuien kunnen (…) Het hele nieuwsbericht

Familie-uitstap bij de wolven

Vrijdag 18 november 2022
Houthalen-Helchteren - Familie-uitstap bij de wolvenZoom"Welkom Wolf" heeft vandaag unieke beelden vrijgegeven van een wildcamera op een grasland in Helchteren. De beelden zijn afgelopen nacht rond half twaalf gemaakt. Op de wildcamera van Robby Scheelen zijn 12 van de 13 wolven van de Limburgse roedel samen te zien.
Zelfs binnen de militaire domeinen is het niet eenvoudig om alle wolven samen op de foto te krijgen, zegt Jan Loos van "Welkom Wolf". Af en toe slaagt het cameranetwerk van ANB/INBO daarin. Maar het is zeer uitzonderlijk - en zelfs voor het (…) Het hele nieuwsbericht
Kerk
Vanaf 1 januari 2023 wordt de bijdrage van de gelovigen bij kerkelijke huwelijken en uitvaarten in het aartsbisdom Mechelen-Brussel en in de bisdommen Antwerpen, Brugge, Gent en Hasselt opgetrokken naar 300 euro. De stijging met 25 euro tegenover het huidige bedrag, van kracht sinds januari 2019, is onder meer het gevolg van de inflatie, oplopende energierekeningen en andere kosten eigen aan het kerkgebouw.

'Geld maakt de sport kapot'

Vrijdag 18 november 2022
Vandaag gelezen
Houthalen-Helchteren - 'Geld maakt de sport kapot'De Duitse bisschop Stefan Oster, naar eigen zeggen in zijn jeugd een begenadigde voetballer én al jaren supporter van Bayern München, heeft ernstige bedenkingen heeft bij het WK voetbal in Qatar. "Het wordt de komende weken gespeeld in een woestijn, waar uiteraard geen gras groeit. Dat illustreert volgens hem bij uitstek hoe de sport almaar sterker ten prooi is aan de commercialisering. Het maakt duidelijk dat geld alles domineert en dat de wereldvoetbalbond FIFA gedreven wordt door hebzucht. Dat (…) Het hele nieuwsbericht

300 muzikanten op een podium

Vrijdag 18 november 2022
Houthalen-Helchteren - 300 muzikanten op een podiumZoomOp zaterdag 3 en zondag 4 december verzamelen maar liefst 300 muzikanten op het podium van het cultureel centrum CCHA in Hasselt. Vijf Limburgse koren, aangevuld met een kinderkoor, drie solisten en een symfonische orkest, brengen dan het iconische repertoirestuk Carmina Burana van Carl Orff. Voor dit stuk baseerde Orff zich op een verzameling van 24 lyrische gedichten. Dat is de grootste en beroemdste verzameling middeleeuwse teksten die tot de zogenaamde vagantenliteratuur behoren.
De (…) Het hele nieuwsbericht

Praat eens met je koe

Donderdag 17 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Aan de Universiteit Maastricht en het NL-Lab in Amsterdam werken onderzoekers, biologen en dataspecialisten aan de ontwikkeling van een "koeienvertaalapp" voor de smartphone. Die zou de signalen van een koe moeten vertalen in het Nederlands of Engels, waarna de toehoorder ook zou kunnen "terugpraten" in de taal van de koe zelf. Dat zou moeten leiden tot een betere communicatie tussen boer en koe en vervolgens tot een verbeterde leefomstanigheid voor het dier. (Bron: De Volkskrant)

Carpoolparkings worden gereinigd

Donderdag 17 november 2022
Houthalen-Helchteren - Carpoolparkings worden gereinigdZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer zal in de nacht van de komende twee weekends de carpoolparkings in Limburg reinigen. Op die parkings geldt dan van vrijdagavond 20u tot zaterdagochtend 6u een parkeerverbod.
Tijdens de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 november zijn de volgende parkings aan de beurt: Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen, Paal (Beringen) en Tongeren.  In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 november reinigt het agentschap de carpoolparkings  Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen.

38 rijbewijzen ingetrokken

Donderdag 17 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
De politie van Heusden-Zolder heeft deze week al 38 rijbewijzen ingetrokken voor gsm'en aan het stuur. De betrapte chauffeurs moeten hun voertuig acht dagen aan de kant laten staan.

Rustpauze voor gedeputeerde Lambrechts

Donderdag 17 november 2022
Bert Lambrechts, Limburgs gedeputeerde van o.m. Milieu en Klimaat, Onderwijs, Veiligheid, Waterbeheer en Mobiliteit, neemt op doktersadvies rust, minstens tot en met 1 januari 2023. Dat heeft het provinciebestuur vandaag bekendgemaakt. Lambrechts: "Het is een feit dat ik in het rood ben gegaan en te lang alle signalen heb genegeerd. Mijn arts heeft mij met de neus op de feiten moeten drukken. Op zijn advies zal ik mijn activiteiten drastisch moeten terugschroeven. Het leven, mijn familie, mijn vrienden en (…) Het hele nieuwsbericht

'De kanarie in de koolmijn'

Woensdag 16 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Tussen 1973 en 2018 verminderde het gemiddelde aantal zaadcellen bij mannen wereldwijd met meer dan 50 procent. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek onder leiding van de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem en de Icahn School of Medicine in New York.
Sinds 1972 daalde het gemiddelde aantal zaadcellen elk jaar met ongeveer 1 procent, aldus de onderzoekers. Maar sinds (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraak in flat: tv weg

Woensdag 16 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Er is ingebroken in een appartement aan de Beringersteenweg in Zonhoven. De dieven gingen met een tv aan de haal. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

Niet bang zijn voor een wolf...

Woensdag 16 november 2022
Houthalen-Helchteren - Niet bang zijn voor een wolf...Zoom...ook al passeert hij door je tuin. Dat zegt het Natuurhulpcentrum (NHC) naar aanleiding van de hysterische berichten over een wolf die over een weide in de buurt van woningen loopt. Het NHC: "Er duiken af en toe beelden op van wolven die 's ochtends of 's avonds doorheen tuinen lopen. Net zoals elk ander wild dier is het normaal dat dieren soms door tuinen passeren. Ze doen dit trouwens al 5 jaar, dagelijks, maar zeker jonge dieren zijn vaak wat vroeger of later actief dan gemiddeld. Met 9 opgroeiende (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsster (57) gewond bij aanrijding

Woensdag 16 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Deze voormiddag is in de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder een 57-jarige fietsster aangereden door een voertuig. Zij raakte daarbij gewond.
In eerste provinciale van het zaalvoetbal heeft Houthalen LB B met 4-6 verloren van Fortuna Landen A. Na acht wedstrijden staat Houthalen LB B voorlaatste in de stand met 4 punten en een doelpuntensaldo van 20/37.

Zaalvoetbal: Visé - La Baracca 11-3

Woensdag 16 november 2022
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: Visé - La Baracca 11-3In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen met 11-3 verloren van leider Celtic Visé. Na zeven wedstrijden staat La Baraccca laatste in de stand met 0 punten en een doelpuntensaldo van 18/45.

Wisselvallig en winderig

Woensdag 16 november 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Wisselvallig en winderigEen omvangrijke en krachtige depressie nabij IJsland is de sturende motor voor het weer in onze streken. Storingen en buien bereiken onze regio met de regelmaat van de klok, maar tussendoor is er ook wel ruimte voor de zon. Bij momenten staat er veel wind en de temperaturen gaan stilaan omlaag. In het weekend blijven de maxima onder 10 graden.
Vandaag is het zonnig in de ochtend, maar er komen stilaan stapelwolken opzetten die rond en kort na de middag enkele lokale buien lossen. Later in de (…) Het hele nieuwsbericht

ZINQ krijgt lening voor uitbreiding

Woensdag 16 november 2022
Bedrijfsnieuws
Het verzinkingsbedrijf ZINQ, dat is het vroegere Galva Power en een van oorsprong Duits familiebedrijf gespecialiseerd in het thermisch verzinken van staal, krijgt bij de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM een achtergestelde lening van 10 miljoen euro. Met het verse kapitaal zal ZINQ de verdere uitbouw en internationalisering van de hele groep financieren. In Limburg heeft ZINQ een hoofdkwartier in Houthalen-Helchteren en een bijkomende vestiging in Pelt en stelt het 150 mensen te werk.

Registreer je bij De Watergroep

Woensdag 16 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Wordt er in je straat een lek vastgesteld of is er storing in het waterleidingnetwerk? Dan brengt De Watergroep je graag proactief op de hoogte via een e-mail of sms. In dat bericht vermeldt ze wat er precies aan de hand is, hoe lang de storing zal duren en wanneer de situatie terug genormaliseerd is. Wil je deze updates ontvangen? Dan kan je je gegevens toevoegen via de klantenzone op de website van De Watergroep

Twee jaar cel voor steekpartij

Dinsdag 15 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Twee jaar cel voor steekpartijTwee jaar cel en een boete van 1.600 euro: dat is de straf die een dertiger uit Beringen vandaag heeft gekregen omdat hij in januari 2018 een 41-jarige man met een mes in de buik stak in een café in Heusden-Zolder. Het slachtoffer verbleef meerdere dagen op intensieve zorgen en was ruim vier maanden werkonbekwaam. Aanleiding voor de steekpartij was een discussie over een vrouw. (PG)

Maaike Kenis overleden

Dinsdag 15 november 2022
Houthalen-Helchteren - Maaike Kenis overledenGisteren is Maaike Kenis overleden, de weduwe van Lucien Claes en de levenspartner van Felix Wouters. Zij was 87 jaar en afkomstig uit Paal. Het afscheid vindt zaterdag (9.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Paal-Tervant. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen.

Woninginbraak in Snelwegstraat

Dinsdag 15 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Dieven verschaften zich toegang tot een woning aan de Snelwegstraat in Heusden-Zolder. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De feiten zijn gisterenavond vastgesteld.

René Gerits overleden

Dinsdag 15 november 2022
Houthalen-Helchteren - René Gerits overledenZondag is René Gerits (92) overleden, de echtgenoot van Herma Beuker.  Hij woonde in Genk maar was afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Drie juwelendiefstallen

Maandag 14 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder is ingebroken in twee woningen aan de Schootstraat en in een huis aan de Drij Dreven. Telkens maakten de daders juwelen buit. Vermoedelijk zijn de inbraken die gisterenavond werden vastgesteld het werk van dezelfde daders.

Week van het afvalteam

Maandag 14 november 2022
Houthalen-Helchteren - Week van het afvalteamZoomOp de stelplaats van Limburg.net in Beringen kregen de afvalophalers vandaag een cadeautje in het kader van de Week van het afvalteam. Deze Vlaamse campagne benadrukt dit jaar de topprestaties van de afvalophalers want wat zij doen is topsport. De afvalophalers van Limburg.net lopen dagelijks gemiddeld 8,37 km en ze tillen natuurlijk ook wat gewicht. Om dat in de kijker te zetten, werden ze vandaag in Beringen getrakteerd op een massage, een receptie en een presentje. Limburg.net roept iedereen op om hun afvalteam te bedanken via een tekening aan het raam of op de afvalzak. Een dikke duim mag ook!
Week van het afvalteamWeek van het afvalteam
Zoom

Woninginbraak in Canadastraat

Maandag 14 november 2022
Houthalen-Helchteren - Woninginbraak in CanadastraatIn een woning aan de Canadatraat is gisterenavond een inbraak vastgesteld. Er werd geld gestolen.

Kijk eens naar dat Gezondheidskompas

Maandag 14 november 2022
Vlaanderen zet sterk in op preventie en het bevorderen van de gezondheid van burgers met tal van initiatieven. Een gezonde levensstijl of het vroegtijdig ontdekken van problemen kan heel wat gezondheidsrisico’s of zware problemen voorkomen. In samenwerking met de Diabetes Liga en op initiatief van het agentschap Zorg en Gezondheid werd het ‘Gezondheidskompas’ ontwikkeld. Via een online webapplicatie op gezondheidskompas.be (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: Houthalen - Kraainem 29-29

Maandag 14 november 2022
Houthalen-Helchteren - Handbal: Houthalen - Kraainem 29-29In eerste nationale mannen van het handbal hebben Houthalen en Kraainem 29-29 gelijkgespeeld.

Vader Abraham overleden (2)

Zondag 13 november 2022
Houthalen-Helchteren - Vader Abraham overleden (2)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Actievoerders houden niet op

Zondag 13 november 2022
Houthalen-Helchteren - Actievoerders houden niet opZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Ruime winst voor Houthalen VV

Zondag 13 november 2022
Houthalen-Helchteren - Ruime winst voor Houthalen VVIn Derde Provinciale heeft Houthalen VV met 6-0 gewonnen van K. Grimbie 69. De doelpuntenmakers waren Oxonoudis, Pinna, Kaddouri, Paredis en Pilliteri (2). Aan de rust was de stand al 3-0. Houthalen VV staat met ruime voorsprong aan de leiding.

Grote schade aan woning na ongeval

Zondag 13 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
In de Bruinstraat in Zonhoven is vanochtend rond 3 uur een woning zwaar beschadigd geraakt nadat een auto tegen de gevel reed. De bestuurder ramde ook een auto en een brievenbus.

Kwart werknemers werkt parttime

Zondag 13 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werkte 26,5% van de medewerkers in deeltijd. Deeltijdwerk betreft 42,1% van de vrouwelijke werknemers en 11,6% van de mannelijke werknemers. Viervijfdetijdswerk is de meest populaire deeltijdregeling, zowel voor vrouwen als voor mannen. Voor vrouwelijke werknemers zijn de belangrijkste redenen om in deeltijd te werken 'zorg voor kinderen of afhankelijke personen' (24,6%), gevolgd door 'andere persoonlijke redenen' (24,1%) en 'geen voltijdse baan kunnen vinden of uw baan is niet voltijds aangeboden' (…) Het hele nieuwsbericht

Bree-Beek - FC Helson 2-1

Zaterdag 12 november 2022
Houthalen-Helchteren - Bree-Beek - FC Helson 2-1In eerste provinciale is FC Helson vanavond met 2-1 gaan verliezen bij GS Bree-Beek.

E. Houthalen verliest van Kattenbos

Zaterdag 12 november 2022
Houthalen-Helchteren - E. Houthalen verliest van KattenbosIn derde provinciale B ging Eendracht Houthalen vanavond met 4-1 onderuit op het veld van Kattenbos Sport.

Park Houthalen verliest in Achel

Zaterdag 12 november 2022
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen verliest in AchelIn eerste provinciale heeft Park Houthalen vanavond met 1-0 verloren bij Achel VV. Die stand was al bij de rust bereikt.

Bree-Beek B - Helson B 4-0

Zaterdag 12 november 2022
Houthalen-Helchteren - Bree-Beek B - Helson B 4-0In vierde provinciale C heeft Helson B vanavond met 4-0 verloren van GS Bree-Beek B.

Handbal: Kreasa naar kwartfinales

Zaterdag 12 november 2022
Houthalen-Helchteren - Handbal: Kreasa naar kwartfinalesKreasa Houthalen heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Beker van België handbal. Het won van Jemeppe met 20-31. In de kwartfinales komt Kreasa uit tegen Hubo handbal.

Maurice Meekers overleden

Zaterdag 12 november 2022
Houthalen-Helchteren - Maurice Meekers overledenOp 8 november is in Helchteren Maurice Meekers overleden, de weduwnaar van Josephine Schrooten en de levenspartner van wijlen Maria Kerkhofs. Hij was 88 jaar en afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: maandag (19-20 uur) in Uitvaartzorg De Linde aan de Bosstraat in Helchteren.

Krijgen we een strenge winter?

Zaterdag 12 november 2022
Houthalen-Helchteren - Krijgen we een strenge winter?Zoom'Brengt Sint-Maarten zonneschijn, 't zal een koude winter zijn'.
Als we deze oude weerspreuk moeten geloven dan krijgen we een strenge winter. Want gisteren, op Sint-Maarten, kregen we mooi weer met een prachtige zonsondergang. (Foto Gust Ischen)
Het is maar dat je 't weet
Ondanks de populariteit van Sint-Niklaas en de opmars van de kerstman, blijft Sint-Maarten (Sinte-Mette) populair als volksheilige. Over de echte ontstaansgeschiedenis van het Sint-Maartenfeest wordt veel gespeculeerd.
Vaak wordt verondersteld dat het feest teruggrijpt op een Germaans winterfeest, maar ook een zuiver kerkelijke oorsprong is mogelijk. Na het zingen van de Sint-Maartenliedjes en nadat de kinderen hun geschenk hebben ontvangen van Sint-Maarten, keert hij volgens de traditie terug naar de (…) Het hele nieuwsbericht

Droog tot maandag

Vrijdag 11 november 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Droog tot maandagAlvast tot maandag in de late namiddag blijft een hogedrukgebied het weer bepalen in onze streken met aangename maxima, maar wel koude nachten. Na de doortocht van een storing op maandagavond wordt het wisselvallig en iets koeler. De nachten worden dan wel weer wat zachter.
Morgen maakt de zon opnieuw haar opwachting en kan ze nagenoeg de hele dag het weerbeeld domineren. Er komen slechts enkele hoge wolkensluiers voor en het blijft uiteraard droog. Na een koude ochtend bij minima rond 4 graden kan het (…) Het hele nieuwsbericht

Juwelendiefstal in Welvaartstraat

Vrijdag 11 november 2022
Houthalen-Helchteren - Juwelendiefstal in WelvaartstraatIn een woning aan de Welvaartstraat is gisteren een inbraak vastgeteld. Onbekenden gingen er met juwelen aan de haal.

Vader Abraham overleden

Vrijdag 11 november 2022
Houthalen-Helchteren - Vader Abraham overledenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Twee woninginbraken

Vrijdag 11 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder zijn twee woninginbraken gepleegd. De dieven sloegen toe aan de Witte Barier en in de Grootveldstraat. De inbraken werden gisterenavond vastgesteld.
Het is maar dat je 't weet
22,9 procent van de Vlaamse huishoudens heeft geen auto tegenover 25 procent van de Waalse en 53,7 procent van de huishoudens in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 47,1 procent van de Belgische huishoudens heeft één auto, 20,3 procent heeft er twee en 5,6 procent meer dan twee. De cijfers slaan op 2021. (Statbel).

Kamal zoekt Limburgse ondernemers

Vrijdag 11 november 2022
Radio en TV
Houthalen-Helchteren - Kamal zoekt Limburgse ondernemersZoomVoor het derde seizoen van Andermans Zaken zoekt Kamal Kharmach gepassioneerde Limburgse ondernemers bij wie de zaken niet zo goed gaan. Dat mogen eenmanszaken zijn, familiebedrijven, ambachten, winkels, maar evengoed een vzw … Alles is mogelijk. Andermans Zaken is een tv-programma op één waarin Kamal Kharmach ondernemers en organisaties die in slechte papieren zitten, begeleidt naar een betere toekomst. Kamal is zelf ondernemer en docent economie en hij laat zich bijstaan door (…) Het hele nieuwsbericht

Boeren betalen 1/3 meer voor grondhuur

Donderdag 10 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 betaalden Belgische boeren een derde meer voor grondhuur dan in 2011. Vorig jaar moest een Belgische landbouwer gemiddeld 322 €/ha per jaar betalen voor de huur van akkerland en 280 €/ha voor grasland. In 10 jaar tijd is de pachtprijs van landbouwgrond van akkerland met 33% gestegen en die van grasland met 21%. De prijsstijging is het belangrijkst in Vlaanderen. (Statbel)

Botsing in Violierenstraat

Donderdag 10 november 2022
Houthalen-Helchteren - Botsing in ViolierenstraatVanmorgen rond 8.45 uur botsten twee auto's in de Violierenstraat in Houthalen-Oost. Een 40-jarige vrouw uit de gemeente raakte daarbij gewond.

Jean Hermans overleden

Donderdag 10 november 2022
Houthalen-Helchteren - Jean Hermans overledenOp 6 november is Jean Hermans overleden. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring waarna hij wordt begraven op de begraafplaats van Helchteren. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in de begroetingruimte van aula 't Sant in Hechtel.

GSM-gebruik aan het stuur? Rijverbod!

Donderdag 10 november 2022
Houthalen-Helchteren - GSM-gebruik aan het stuur? Rijverbod!ZoomWie volgende week betrapt wordt op gsm-gebruik aan het stuur is zijn rijbewijs voor een periode van acht dagen kwijt. Bovendien zal hij/zij zich moeten verantwoorden voor de politierechter. Dat heeft parket Limburg vanmiddag bekendgemaakt.
“Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer. Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Het is duidelijk een hardnekkig probleem," aldus het parket. "Bestuurders weten dat het niet mag, maar denken toch vaak dat het kan. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk." Vandaar deze actie, dus. (Foto Pexels)
Houthalen-Helchteren - Uitslag Kaulille - E. Houthalen behoudenDe uitslag van de wedstrijd in derde provinciale B tussen FC Kaulille en Eendracht Houthalen op 29 oktober, die stopgezet werd bij een 3-2 stand, blijft behouden. De scheidsrechter legde de wedstrijd stil nadat speler Erdinç Durusoy van Eendracht Houthalen een zware blessure opliep en naar het ziekenhuis moest gebracht worden.

Astrid Somville overleden

Woensdag 9 november 2022
Houthalen-Helchteren - Astrid Somville overledenGisteren is Astrid Somville (54) overleden, de echtgenote van Ronny Rouwet. Zij woonde in Peer maar was afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt zaterdag (13 uur) plaats in aula 't  Sant in Hechtel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Minder Belgen weduwe of weduwnaar

Woensdag 9 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 verloren 41.885 personen hun echtgenoot en werden zo weduwe of weduwnaar: 69,1% vrouwen en 30,9% mannen. Het aantal verweduwingen daalde met 7,3% ten opzichte van het COVID-19-jaar 2020 ; ten opzichte van 2019 was er een lichte stijging. Ten opzichte van de pre-COVID-jaren 2019, 2018 en 2017 blijft het Belgische cijfer verweduwingen wel aan de hoge kant met respectievelijk + 5,6%, +3,9% en +4,1% meer verweduwingen in 2021. Meer dan de helft van de weduwen en weduwnaars was ouder dan 75 jaar (55,1%). (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: Houthalen verliest nipt

Woensdag 9 november 2022
Houthalen-Helchteren - Handbal: Houthalen verliest niptIn eerste nationale van het handbal (mannnen) heeft Houthalen met 26-25 verloren van Apolloon Spurs. Houthalen staat derde in de stand.

Goedbedoelde raad

Woensdag 9 november 2022
Danny doet Danny
Houthalen-Helchteren - Goedbedoelde raadHeel af en toe voel ik de behoefte om mijn aandoening uit de doeken te doen. Zoals nu. Ik lijd aan dwangmatig dubbelzinnig denken en wervelende woordspelerigheid, vrij vlot te verwarren met vervelende woordspelerigheid. Regen maakt mij neerslachtig, zeg ik weleens, terwijl ik er geen hol van meen. ’t Is gewoon enorm bevredigend om regen en neerslag in één zin uit te spreken, zonder dat iedereen dat meteen doorheeft. Sporadisch neem ik wel eens de trein. Excuseer.

Gelukkig leef ik er al (…) Het hele nieuwsbericht

Zwaargewonde op Terlaemenlaan

Dinsdag 8 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op de Terlaemenlaan in Heusden-Zolder is deze voormiddag de bestuurder van een speedpedelec tegen een bestelwagen gebotst. Hij liep daarbij zware verwondingen op en is naar het ziekenhuis gebracht.

'Vrouwen zijn geen puppy's'

Dinsdag 8 november 2022
Vandaag gelezen
Vrouwen zijn een geschenk. God heeft de man niet geschapen en hem daarna een puppy gegeven om mee te spelen. Hij heeft man en vrouw geschapen als gelijken. (Paus Franciscus op Kerknet)

Zonnig en zacht

Dinsdag 8 november 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zonnig en zachtNa de doortocht van een storing op woensdag bouwt een hogedrukgebied op over onze streken. Het wordt dan stabiel en rustig weer met vrij veel zon. De maxima zijn hoog voor de tijd van het jaar, maar de nachten worden kouder en er is kans op nevel en lokaal mist.
Vandaag staat er een strakke zuidelijke wind met windstoten tot 50 km/u. Wolkenvelden wisselen af met enkele opklaringen. Er is ook ruimte voor de zon, al zijn de wolken vaak in de meerderheid. Tot de avond blijft het, op een enkele bui in (…) Het hele nieuwsbericht

Geen stipte treinen?

Dinsdag 8 november 2022
Vandaag gelezen
"Wanneer het slecht gaat met de trein, gaat het slecht met de samenleving."
(Sander Schimmelpenninck in de Volkskrant)

Inbreker aangetroffen in bad

Maandag 7 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Toen een man die aan de Koerselsebaan in Heusden-Zolder woont het voorbije weekend thuis kwam, trof hij een inbreker aan in zijn bad. De inbreker kon vluchten via het badkamerraam. Later bleek dat de man geld had gestolen in de slaapkamer.

Mooie tijden, maar toch...

Maandag 7 november 2022
Woorden van Jef
Houthalen-Helchteren - Mooie tijden, maar toch...Als opgroeiende jongen vertrok ik om tien voor acht met de fiets naar school, waar de dag begon met een gebed en een half uur studie. Met 200 jongens als vee in een stal, in absolute stilte gebogen over boeken. Zo was dat. Wie durfde te praten kreeg twee uur strafstudie. De surveillant, met de edeler naam van subregent (een priester met een lange soutane) Attila genaamd, bewaakte ons. Als het tijd was om naar de klas te vertrekken tikte hij twee keer droogweg met zijn liniaal op zijn lessenaar. Dat was het (…) Het hele nieuwsbericht

Rijdt uw bus woensdag?

Maandag 7 november 2022
Woensdag is er op initiatief van de vakbonden een stakingsactie in het land. Die kan gevolgen hebben voor het openbaar vervoer. Wat De Lijn betreft kan men achter deze link nagaan welke bussen rijden. Ritten die stilliggen worden niet getoond.

Energiepremie heeft vertraging

Maandag 7 november 2022
Het is maar dat je 't weet
De federale energiepremie van 196 euro voor gas en elektriciteit kan in november nog niet worden toegekend, maar wordt in december dubbel verrekend op de energiefactuur. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd bij La Première (RTBF), meldt De Tijd.

Juwelendiefstal in Rode Kruislaan

Zondag 6 november 2022
In een woning aan de Rode Kruislaan zijn juwelen gestolen. De diefstal werd vrijdag vastgesteld.

Houthalen VV - KF Smeermaas 4-0

Zondag 6 november 2022
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV - KF Smeermaas 4-0In derde provinciale C heeft Houthalen VV de punten thuis gehouden tegen KF Smeermaas. Het won met 4-0. Kryuchkov (2), Sirfouq en Paredis maakten de doelpunten.

E. Houthalen - Grote Brogel 4-1

Zondag 6 november 2022
Houthalen-Helchteren - E. Houthalen - Grote Brogel 4-1In derde provinciale B heeft FC Eendracht Houthalen vanmiddag Sporting Grote Brogel verslagen met 4-1.
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen verliest van Bree-BeekEersteprovincialer Park Houthalen heeft vanmiddag thuis met 0-1 verloren van GS Bree-Beek A.
Het is maar dat je 't weet
In België is het percentage van de bevolking tussen 16 en 74 jaar dat moeilijkheden of grote moeilijkheden ondervindt om rond te komen, gestegen van 11,7% in het derde kwartaal 2021 tot 16,1% in het tweede kwartaal 2022. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de driemaandelijkse enquête over de levensomstandigheden van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dit aandeel is het grootst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 29,4%. Daarna volgt Wallonië met 21,1% en Vlaanderen met 10,8%.
Houthalen-Helchteren - Sportsector krijgt Vlaamse energiesteunZoomVlaams minister van Sport Ben Weyts wil sportclubs op zowel korte als lange termijn ondersteunen tijdens deze energiecrisis. Vlaanderen heeft hiervoor een steunpakket van € 53 miljoen klaar, dat in de eerste plaats inzet op structurele maatregelen. “Heel wat van onze sportclubs zijn in deze crisis extra kwetsbaar, omdat ze in het verleden onvoldoende hebben kunnen investeren in energiezuinigheid en duurzaamheid. We moeten deze crisis aangrijpen om een structurele verbetering te realiseren voor de clubs", zegt de minister.

Helson - Achel 0-0

Zaterdag 5 november 2022
Houthalen-Helchteren - Helson - Achel 0-0Achel VV is bij KFC Helson niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel.

Zware schade bij woningbrand

Zaterdag 5 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Vanavond ontstond brand in een huis aan de Schansstraat in Heusden-Zolder. Er is zware schade. De woning is tijdelijk onbewoonbaar.

Helson B verslaat Molenbeersel

Zaterdag 5 november 2022
Houthalen-Helchteren - Helson B verslaat MolenbeerselIn Vierde Provinciale heeft Helson B vanavond HO Molenbeersel verslagen met 1-0.

Koud weekend

Zaterdag 5 november 2022
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Koud weekendAan de voorzijde van een storing, die zondag over onze streken schuift, kan een mobiele wig voor droog en stabiel weer zorgen. Er wordt echter wel koude lucht aangevoerd. Na de doortocht van de storing op zondag wordt het na het weekend zachter, maar licht wisselvallig.
Vandaag is het koud in de ochtend en de maxima komen niet hoger dan 11 of 12 graden. De dag start wel vrij zonnig, maar na de middag is er meer bewolking. Het blijft overwegend droog en de wind waait matig uit het (…) Het hele nieuwsbericht

Louise Lijnen overleden

Zaterdag 5 november 2022
Houthalen-Helchteren - Louise Lijnen overledenOp 1 november overleed Louise Lijnen, de weduwe van Jef Geuns. Zij was 97 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) bij Begrafenissen Witters en Baers in Zolder.
Houthalen-Helchteren - Dertig maanden cel voor tiental diefstallenDertig maanden cel waarvan de helft met uitstel en een boete van 8.000 euro met volledig uitstel. Dat is de straf die een dertiger uit Houthalen-Helchteren gekregen heeft. De man kreeg de straf voor het plegen van een tiental diefstallen, het vernielen van een wagen en het belagen van een vriendin.
Het is maar dat je 't weet
Boudewijn de Groot (78) heeft een nieuwe plaat gemaakt, zijn veertiende album al. Dat melden enkele Nederlandse media. De plaat heet "Windveren" en de zanger wil er vooral de jeugd mee aanspreken. Het album telt twaalf liedjes en er zit een boek bij met interviews. Begin volgend jaar komt ook een nieuwe plaat uit van Vreemde Kostgangers, de band waarvan de Groot deel uitmaakte, samen met Georges Kooymans en Henny Vrienten. Het zal de laatste plaat van die band zijn, want Kooymans is ziek - hij heeft ALS - en Henny Vrienten overleed in april.

Dertiger gewond bij botsing

Vrijdag 4 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Een 32-jarige man uit Beringen is gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's in de Ubbelstraat in Heusden-Zolder. Het ongeval gebeurde rond de middag.

Nieuwe vennootschap: CL Beton

Vrijdag 4 november 2022
Enzo Cinquegrani uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap CL Beton opgericht met zetel aan de Europarklaan. Het gaat om een algemene bouwonderneming.

Loverboy riskeert vier jaar cel

Vrijdag 4 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Loverboy riskeert vier jaar celHet Openbaar ministerie heeft vier jaar cel en een boete van 24.000 euro gevorderd tegen een 24-jarige loverboy uit Heusden-Zolder. Hij wordt ervan beticht twee minderjarige meisjes in de prostitutie te hebben gedreven. De man, die eerder al veroordeeld werd voor drugsdelicten, kwam niet opdagen voor de bahndeling van de zaak. Op 2 december wordt er vonnis geveld. (PG)
Het is maar dat je 't weet
Op 31 december 2021 waren er 1.094.607 btw-plichtige ondernemingen in België. Dit komt neer op een jaarlijkse groei van 4,2%, iets hoger dan in voorgaande jaren, toen die groei tussen 2016 en 2020 gemiddeld 3,9% per jaar bedroeg. Het aantal nieuwe ondernemingen bedroeg 114.559 eenheden, of 9,7% meer dan in 2020, terwijl 70.720 ondernemingen hun activiteiten staakten, of 9,9% meer dan in 2020. (Statbel)

Jongeren vinden vier springtuigen

Donderdag 3 november 2022
Jongeren hebben met een metaaldetector vier oude springtuigen aangetroffen aan de Eynderweg in Helchteren. De ontmijningsdienst DOVO komt de tuigen ophalen.
Het is maar dat je 't weet
Wie vanaf 23 november een huis of appartement verkoopt of schenkt dat van voor 2001 dateert, moet een extra attest toevoegen aan zijn verkoopdossier: het asbestattest. Wacht niet tot het laatste moment om dat document aan te vragen. ‘Want zonder attest geen verkoop,’ schrijft De Tijd.

Twee gewonden bij botsing

Donderdag 3 november 2022
Houthalen-Helchteren - Twee gewonden bij botsingEen 47-jarige vrouw uit Houthalen-Helchteren en een 72-jarige vrouw uit Genk raakten giterenavond rond 20.45 uur gewond bij een aanridjing tussen twee auto's. Het ongeval gebeurde in de Hoevenzavellaan in Genk.

Vakbondsactie op 9 november

Donderdag 3 november 2022
Houthalen-Helchteren - Vakbondsactie op 9 novemberHet gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op woensdag 9 november een algemene actiedag. De actie is niet gericht tegen De Lijn, ook al neemt personeel van De Lijn eraan deel. De routeplanner van De Lijn zal vanaf maandagavond 7 november, zowel op de website als in de app, alle ritten tonen die zullen rijden op woensdag 9 november. Ritten die niet rijden, worden niét getoond. De routeplanner toont altijd de meest recente situatie en kan dus na maandag nog lichtjes wijzigen, bv. door last-minute ziektemeldingen van chauffeurs.
Het is maar dat je 't weet
Vorig jaar werden 22.156 huwelijken ontbonden; dat is een lichte stijging van 4% ten opzichte van het COVID-jaar 2020. Het aantal echtscheidingen blijft wel lager dan in 2019 (22.435) en alle voorgaande jaren sinds 2014. De duur van het huwelijk voor de echtscheiding verandert nauwelijks, met 15 jaar. Vier op de tien huwelijken eindigen in een echtscheiding. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
In 2021 gingen 37.768 koppels wettelijk samenwonen. Dit is een lichte stijging van 4% ten opzichte van 2020, maar het aantel ligt nog steeds ver onder het niveau van 2019 (40.801 aangiften). Er waren relatief meer paren die hun wettelijk samenwonen beëindigen (+12%), maar ook dit blijft ruim onder het niveau van 2019. De gemiddelde duur van wettelijk samenwonen vóór beëindiging blijft stijgen: van 5,2 jaar in 2020 naar 5,4 jaar in 2021. In 2021 was het huwelijk in 54,1% van de gevallen de reden voor het beëindigen van een wettelijk samenwonen en in 36,4% van de gevallen de verklaring in onderling overleg. In 2021 gingen ongehuwden voor het eerst wettelijk samenwonen rond de leeftijd van 31 jaar. (Statbel)

Drie woninginbraken op De Hoef

Woensdag 2 november 2022
Houthalen-Helchteren - Drie woninginbraken op De HoefEr is gisteren in drie woningen ingebroken op De Hoef. De daders maakten geld en juwelen buit.
.

Marcel Willems overleden

Woensdag 2 november 2022
Houthalen-Helchteren - Marcel Willems overledenOp 27 oktober is in Zonhoven Marcel Willems overleden, de echtgenoot van Jacqueline Haveneers. Hij was 83 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Maurice Caubergs overleden

Dinsdag 1 november 2022
Houthalen-Helchteren - Maurice Caubergs overledenOp 25 oktober is Maurice Caubergs overleden. Hij was 83 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen.

Weg met laptop en gsm's

Dinsdag 1 november 2022
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Platwijersweg in Zonhoven is ingebroken in een woning. De dieven gingen met een laptop en gsm's aan de haal. De inbraak is gisterenmorgen vastgesteld.
Het is maar dat je 't weet
Fotograaf Stephan Vanfleteren graaft in de ziel van de mijnwerker. Naar aanleiding van 30 jaar mijnsluiting en het project "Mijn-kracht" fotografeerde hij meer dan 75 koolputters die gewerkt hebben in de Limburgse steenkoolindustrie. Vanfleteren beeldhouwt zijn onderwerp met intense contrasten en subtiele grijswaarden. Hij duikt in de diepte op zoek naar licht in de blikken van de oud-mijnwerkers. De grote expo "Kompelkoppen" is een visueel document van indringende portretten van arbeiders die uit (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Gepofte kastanjes bij de SpanjaardenZoomGisteravond vierde de Spaanse club Hogar Espanol Halloween met gepofte kastanjes. Vicente en Thiery stonden achter het barbecue-stel waarop ze de kastanjes lieten poffen. Toen de kastanjes op waren, schakelde het duo over op “stokjes” ofte arrosticini. (Jef Lingier)
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen