Het overige nieuws

Pelt - Weer consultaties in MariaziekenhuisZoomMaandag starten de raadplegingen en onderzoeken in het Mariaziekenhuis geleidelijk aan terug op. Moet je naar het ziekenhuis komen? Dan kan je dat met een gerust hart doen.  Wel wordt gevraagd onderstaande afspraken te respecteren.
- Je afspraak gaat ENKEL door als je een sms of telefoontje hebt gekregen. Men start in het ziekenhuis de raadplegingen geleidelijk op. Dit betekent dat eerst voorrang wordt gegeven aan raadplegingen die voorheen uitgesteld waren.
 - Kom alleen, (…) Het hele nieuwsbericht

Morgen is het 1 mei

Donderdag 30 april 2020
Pelt - Morgen is het 1 meiZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
De wolf krijgt in Vlaanderen de hoogste beschermingsgraad, heeft minister Zuhal Demir vandaag aangekondigd. Bij een opzettelijke doding van een wolf kan de dader voortaan de maximale gevangenisstraf van vijf jaar krijgen en een boete van 500.000 euro oplopen. De minister heeft vandaag bij de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet ingediend dat deze wijzigingen behelst. De wolf krijgt op die manier dezelfde bescherming als de bever en de otter. Inmiddels geldt er een jachtverbod in het leefgebied van de wolf tijdens het voortplantingsseizoen.   

Vogelnest in brand in schouw

Donderdag 30 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend moest de brandweer uitrukken omdat een vogelnest vuur had gevat in de schouw van een woning aan de Eilandweg in Grote-Brogel. De brandweer heeft de schouw vrijgemaakt. Dat nam heel wat tijd in beslag.

Al 5.125 corona-pv's

Donderdag 30 april 2020
De Limburgse politiezones hebben de jongste week 500 corona-pv's opgesteld, meestal voor het maken van niet-noodzakelijke verplaatsingen en het overtreden van het samenscholingsverbod. Sinds het begin van de coronamaatregelen zijn al 5.125 pv's opgesteld. Enkele cijfers: CARMA 884, Lommel 223, HANO 175, Kempenland 230, Tongeren-Herstappe 192, Beringen-Ham-Tessenderlo 422 en Heusden-Zolder 248.
VolgensLimburg.net is de drukte op de recyclageparken de afgelopen dagen opnieuw toegenomen. Dat zorgt geregeld voor files, ook al omdat mensen zich soms voor de tweede keer in 14 dagen aanbieden. Dat mag voorlopig niet, en dus blijft de slagboom voor hen dan gesloten.
De bezoekersaantallen lopen nu ongeveer gelijk met die van een normale week, terwijl gevraagd is om alleen maar te komen als het echt noodzakelijk is. Via mijn.limburg.net kan je nakijken wanneer iemand van het gezin voor het laatst het recyclagepark heeft bezocht en dus of je de eerstvolgende dagen nog terug kan.
Vanaf dinsdag 5 mei zijn de recyclageparken op weekdagen ook een uurtje langer open, dus niet langer volgens de winterregeling. Check zeker vooraf ook altijd de barometer om lange wachttijden te voorkomen.

Niet iedereen heeft internet

Donderdag 30 april 2020
#samentegencorona
In deze coronacrisis verloopt communicatie hoofdzakelijk digitaal. Toch heeft een aanzienlijk deel van de bevolking nog geen internetconnectie, via eender welk apparaat. In totaal heeft 22% van de alleenstaanden in België thuis geen internet. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het gaat voornamelijk om iets oudere personen: bij de 65-74-jarigen gaat het zelfs om 31%. Ook 2% van de schoolgaande kinderen heeft thuis geen toegang tot internet, en kan dus onmogelijk thuis online les volgen.

Code geel: onweer

Donderdag 30 april 2020
Pelt - Code geel: onweerIn de late namiddag en avond worden buien en lokaal onweer verwacht. Tijdens het onweer zouden rukwinden tot 75 km per uur of meer mogelijk zijn. Meestal doet de overlast zich dan lokaal voor, maar voor het KMI zijn de voorspellingen toch genoeg om code geel af te kondigen. Die code staat los van de droogtecode in de natuur.

Mia Pellens overleden

Donderdag 30 april 2020
Pelt - Mia Pellens overledenIn WZC Sint-Jozef is vandaag Mia Pellens overleden, de weduwe van de in 2003 overleden Leo Smeets. Zij was 91 jaar en wordt begraven op de begraafplaats van Boseind na het afscheid in intieme familiekring.

Leven met corona (1)

Donderdag 30 april 2020
Pelt - Leven met corona (1)ZoomVanaf maandag gaat de lockdown een nieuwe fase in. (Cartoon: Fobie)

Brandmelding in Erkestraat

Donderdag 30 april 2020
Pelt - Brandmelding in ErkestraatGisterenavond begon in een huis aan de Erkestraat in Sint-Huibrechts-Lille het plafond te smeulen door een brand in de schoorsteen. De brandweer deed het nodige.

Vijf versterkingen voor Esperanza

Woensdag 29 april 2020
Pelt - Vijf versterkingen voor EsperanzaEsperanza Pelt heeft vijf spelers aangetrokken: linksachter Kenny Ponet en aanvaller Bob Putzeys, beiden van Zonhoven United; middenvelder Jens Meeus van Hoogstraten VV en de verdedigers Niek Van Den Putte en Carlo Palmans, beiden van Bocholt VV.
#samentegencorona
Pelt - Een kunstwerk van KSA Roeland LilleZoomDe jongens van KSA Roeland Lille zitten niet stil. Met z'n allen staken ze de handen uit de mouwen en maakten meer dan 30 werkjes. Die verwerkten ze in een mooi kunstwerk. Vanmiddag gingen ze dat afgeven aan WZC Immaculata in Pelt.

Van code rood naar code oranje

Woensdag 29 april 2020
Pelt - Van code rood naar code oranjeDe regen van gisteren en vandaag heeft de natuur deugd gedaan. Daardoor kan brandfase rood in de natuurgebieden ook teruggeschroefd worden naar code oranje. Dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is. De brandtorens blijven meestal bemand, kinderen mogen niet alleen de natuur in en bezoekers worden tot grote voorzichtigheid aangemaand
Pelt - Steun het Rode Kruis, ook zonder stickerZoomDe impact van het coronavirus op de samenleving is duidelijk voelbaar, voor iedereen. Zo hebben onder andere de mensen die werken in de gezondheidszorg de handen vol en is hun inzet bewonderenswaardig. Maar het virus heeft ook een impact op de jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis.
Maar liefst 770.000 stickers met Suske en Wiske in de hoofdrol waren al gedrukt voor de uitbraak van de coronacrisis in ons land. Liever dan ze weg te gooien geeft het Rode Kruis de stickers cadeau. Ze worden op (…) Het hele nieuwsbericht

Fien Leurs overleden

Woensdag 29 april 2020
Pelt - Fien Leurs overledenIn WZC Immaculata is gisteren Fien Leurs overleden, de weduwe van Toine Neijens. Ze was 84 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden.

Mondmaskers verplicht bij De Lijn

Woensdag 29 april 2020
Pelt - Mondmaskers verplicht bij De LijnVanaf komende maandag 4 mei zal De Lijn terug op hogere capaciteit uitrijden en zal elke reiziger vanaf 12 jaar verplicht zijn een mondmasker te dragen op bus of tram. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters nogmaals bevestigd in het Vlaams parlement. “Die verplichting komt er niet omdat we dat willen, maar omdat het noodzakelijk is en de social distancing niet altijd haalbaar is op het openbaar vervoer," aldus de minister.

Op komst: het virustoerisme

Woensdag 29 april 2020
Pelt - Op komst: het virustoerismeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
"Noord-Limburg is veel minder zwaar getroffen door het coronavirus dan Zuid-Limburg. (...) Hier in Peer ligt het sterftecijfer tussen 15 maart en 15 april zelfs lager dan het sterftecijfer van de vorige 4 jaar. Ik werk ook samen met het Mariaziekenhuis in Pelt en zelfs daar is de situatie tot nu toe steeds onder controle geweest.”
(Huisarts dr. Simon Lenaerts uit Peer, bij Radio2)

Henny's laatste werkdag

Woensdag 29 april 2020
Pelt - Henny's laatste werkdagVandaag werkt Henny Claeys (foto) haar laatste dag in Kinderdagverblijf Karbonkeltje. Daar is ze sinds 1999 aan de slag als kinderverzorgster. Ze staat bij menig ouder uit Pelt gekend als een lieve, geduldige begeleidster met een groot hart voor de kinderen. De collega’s hadden graag op een heel andere manier afscheid van haar genomen, maar door de coronamaatregelen is dit niet mogelijk. Omdat fysieke aanwezigheid door de collega’s onmogelijk was, stuurden zij allemaal (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Geers overleden

Woensdag 29 april 2020
Pelt - Mia Geers overledenGisteren is de uit Meeuwen afkomstige en in Sint-Huibrechts-Lille woonachtige Mia Geers overleden. Zij was 84 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats.Rouwadres: Vaesen-Geers, Smeelstraat 4, 3910 Pelt.
Pelt - Twee spelers verlaten Sporting PeltJarne Arts en Kenzo Van Vlierden trekken de deur van Sporting Pelt achter zich dicht. Zij verkassen naar Kreasa Houthalen.

Joseph Cox overleden

Woensdag 29 april 2020
Pelt - Joseph Cox overledenOp 23 april overleed in Hasselt de uit Overpelt afkomstige Joseph Cox, de echtgenoot van Elisa Van De Broek. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Later is er een herdenkingsviering.

Driemaal vier generaties

Dinsdag 28 april 2020
Pelt - Driemaal vier generatiesZoom
Driemaal vier generaties - het komt niet vaak voor. Centraal op deze foto ziet u Maria Huysmans (88), de trotse moeder, oma en overgrootmoeder van Liliane Tielens (62), Daisy Knevels (41) en Elise Eerdekens (13), Kristel Knevels (39) en Sanne Kelchtermans (14), Karlien Knevels (36) en Charlotte Vermeulen (20 maanden). 

#nationalenaaiactie

Dinsdag 28 april 2020
Pelt - #nationalenaaiactieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Meer hulpvragen bij OCMW's

Dinsdag 28 april 2020
Pelt - Meer hulpvragen bij OCMW'sDe Limburgse OCMW's krijgen sinds de coronacrisis meer vragen om financiële hulp. Er zijn ook heel wat mensen en gezinnen bij die voor het eerst beroep doen op een OCMW, zo blijkt. Het OCMW van Tongeren registreert 10 tot 15 procent meer aanvragen. Ook in Lommel bijvoorbeeld is het aantal aanvragen toegenomen.

Geldautomaat weer operationeel

Dinsdag 28 april 2020
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Geldautomaat weer operationeelZoomEr kan weer geld gehaald worden uit de geldautomaat van Argenta op het Sooi Willemsplein. De automaat is weer gevuld en geactiveerd.  

Vandalisme op Roosendijk

Dinsdag 28 april 2020
Pelt - Vandalisme op RoosendijkVandalen hebben een ruit van het scoutslokaal op de Roosendijk in Neerpelt ingegooid. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

Wisselvallig weer

Dinsdag 28 april 2020
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig weerDepressies en storingen doen geregeld hun intrede in ozne streken. De neerslagkansen blijven de volgende dagen erg hoog en de temperaturen zijn aan de lage kant.
Vandaag trekt een storing over onze regio met veel wolken en van tijd tot tijd lichte regen. Later wordt het droger en zijn er enkele opklaringen. Na de middag komt echter een aantal buien tot stand, soms pittig met kans op een donderslag. De maxima liggen rond 17 graden en de wind waait matig uit het zuidwesten. Woensdag zijn er (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe leerstof

Dinsdag 28 april 2020
Pelt - Nieuwe leerstofZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Henri Cuyvers overleden

Dinsdag 28 april 2020
Pelt - Henri Cuyvers overledenVandaag is Henri Cuyvers overleden, de echtgenoot van Lena Simons. Maandag zou hij 85 jaar worden. De uitvaartdienst en de begrafenis zullen in beperkte kring plaatsvinden. 

Blijf binnen!

Dinsdag 28 april 2020
#samentegencorona
Pelt - Blijf binnen!ZoomEmma De Quick, Sara Schroyen, Sigi Hendrix en Robin Wellens hebben een cover gemaakt van het nummer 'Binnen' van Marco Borsato. En dat wordt in deze coronatijden: blijf binnen. "Zoals we allemaal merken, eisen de maatregelen stilaan hun tol op de bevolking. En omdat het net nu cruciaal is dat we ze nog een tijdje blijven respecteren, heb ik samen met een aantal goede vrienden besloten om hier een nummer naar te herwerken. Enerzijds om iedereen een hart onder de riem te steken en anderzijds om deze toch (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gezien in Bosland
Pelt - Eerste geslaagde broedgeval van raven in BoslandZoomIn Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen, werd het eerste bevestigde broedgeval van raven vastgesteld door Natuur en Bos.
Al meerdere jaren worden daar raven waargenomen, waaronder ook jonge vogels. Ze voelen zich er dan ook echt thuis. Een divers bos- en natuurbeheer uitgevoerd binnen Bosland zorgt voor een ideaal leefgebied met voldoende rust en voedsel. De aanwezigheid van diverse predatoren zoals de wolf en vos zorgt voor voldoende prooiresten. Alhoewel hij alles lust, verkiest hij (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Koningsdag in Nederland. Polonaise!Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Het Covid19-virus is via de lucht overdraagbaar. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wetenschappelijk aangetoond. Daardoor is voor het eerst bewijs geleverd dat social distancing noodzakelijk is. Afstand houden, dus!

Alice Vanderhenst overleden

Maandag 27 april 2020
Pelt - Alice Vanderhenst overledenGisteren is in WZC Immaculata in Overpelt Alice Vanderhenst overleden, de weduwe van de in 2009 overleden Thieu Loenders. Zij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme familiekring plaats in de parochiekerk Sint-Martinus van Overpelt-Centrum.

Monique Vanherck overleden

Maandag 27 april 2020
Pelt - Monique Vanherck overledenZaterdag is de in Sint-Huibrechts-Lille woonachtige Monique Vanherck overleden, de echtgenote van Alain De Bock. Zij was 58 jaar. Het afscheid en de crematie vinden plaats in beperkte kring. Rouwadres: fam. De Bock, Fierkens Heikant 6, 3910 SInt-Huibechts-Lille.

Noëlla is drachtig

Maandag 27 april 2020
Pelt - Noëlla is drachtigZoomHet Agentschap Natuur en Bos laat weten dat er wolvenwelpjes op komst zijn. "Naar aanleiding van de recente berichten over het al dan niet drachtig zijn van Noëlla willen we iedereen geruststellen. Het in Limburg gevestigde wolvenpaar stelt het goed en wolvin Noëlla is wel degelijk drachtig. Als alles verder goed blijft gaan, is een Vlaamse wolvenroedel in de maak. De geboorte van welpen zal niet lang meer op zich laten wachten. De eerste weken na de geboorte leiden wolven een onopvallend (…) Het hele nieuwsbericht

Vogels vallen raam aan

Maandag 27 april 2020
Pelt - Vogels vallen raam aanZoomEén van de meest voorkomende oproepen in het voorjaar in het Natuurhulpcentrum (NHC) in Oudsbergen gaat over zangvogels die ramen of spiegels aanvallen. Niet onlogisch. In het voorjaar start namelijk de broedperiode voor vogels, en de eerste fase is het afbakenen van een territorium. Mannetjes moeten indruk maken op vrouwtjes. Naast hun soms geweldig klinkende zang doen ze dit ook door aan het vrouwtje te laten zien dat ze sterk genoeg zijn om een goed territorium af te bakenen waarin jongen veilig en (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Pelt - Een overzichtje van de maatregelenZoomDe maatregelen die afgelopen vrijdagavond werden afgekondigd, zorgen nog voor veel vragen. De overheid geeft dit schema mee met de belangrijkste maatregelen. Op deze site kan je ook nog alle info vinden over het coronavirus.

Container in brand

Maandag 27 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
De brandweer moest vanmorgen uitrukken omdat er brand was ontstaan in een container aan het voetbalveld aan de Eikenlaan in Bocholt. De brand was snel geblust. Hoe de brand ontstond, is nog niet geweten.

Huwelijksnacht

Maandag 27 april 2020
Pelter Hükske
Pelt - HuwelijksnachtZoomVooral in deze heel vreemde tijden vol slecht nieuws en stress is een beetje humor welkom. Bel daarom eens iemand op die alleen zit. Hij of zij zal er blij mee zijn. Je kan dan onder andere ook deze mop vertellen over Jos, de vrijgezel, die het in zijn eerste huwelijksnacht al bijna ‘verkloot’ had… Liefst in het Pelter dialect natuurlijk! Houd er in ieder geval de moed in! Tot volgende maandag! (Fons Tuyaerts) 
Vrijdag is Adrienne Van Puymbroeck overleden. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
Pelt - Naar een heropening der scholenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
UPDATE De lokale politie Beringen Ham Tessenderlo is op zoek naar de verdachte van de feiten van intrafamiliaal geweld in Beringen van gisterennamiddag. Op zaterdag 25 april omstreeks 13u30 werd de lokale politie Beringen Ham Tessenderlo in kennis gesteld van feiten van intrafamiliaal geweld op de Stalsesteenweg te Beringen. Toen de ploegen de ter plaatse kwamen troffen ze er de 46-jarige moeder en haar 28-jarige dochter aan. Beiden werden gekwetst afgevoerd naar het (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Weer nieuwe wolven gespot in WalloniëZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Pelt - Opgepast: valse sites voor mondmaskersZoomDe afgelopen weken werden massaal nieuwe domeinnamen geregistreerd met een verwijzing naar COVID-19 en meer specifiek naar mondmaskers. "Een deel van deze domeinen is waarschijnlijk geregistreerd door criminelen die ze willen gebruiken om valse websites en webshops te lanceren. Nu het sociale leven weer op gang zal komen, maken we ons allemaal klaar om dit veilig te kunnen doen. Bedrijven bestellen mondmaskers voor medewerkers en ook particulieren gaan ernaar op zoek. Maar wees op je hoede voor valse webshops als je online mondmaskers wil kopen", waarschuwt de overheid. 
Tips over een veilig internet kan je vinden op de site van safeonweb. Er circuleren trouwens ook weer veel valse mails. Die mails kan je best melden via verdacht[!]safeonweb.be 

'Ik geef om jullie'

Zaterdag 25 april 2020
Een lezer stuurde ons onderstaande tekst om over na te denken. "Laat het een ode zijn aan alle mensen die, waar ook ter wereld, zorg dragen voor anderen," mailt hij. "Zorg dragen, in de breedste betekenis van het woord. Het mag ook een welgemeende en hartelijke dankuwel zijn aan allen die zich zo goed mogelijk proberen te houden aan alle maatregelen. Het is ook een luide oproep aan hen die de maatregelen niet zo nauw nemen of negeren, om het roer om te gooien - vooral uit respect voor allen, (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Eerstelijnszone Noord-Limburg, de Welzijnsregio en Focus Noord hebben gezamenlijk beschermingsmateriaal aangekocht voor de eerstelijnszorgers in de regio.
In een eerste actie werd een groepsaankoop van 720 flessen ontsmettende alcoholgel geplaatst, die aan de hulpverleners konden verdeeld worden. Nu zijn 27.000 FFP2-gekeurde filters beschikbaar gesteld door Eurofilters uit Pelt. Voorzitter Welzijnsregio Ann Van Dorpe: “We zijn heel blij dat we met deze unieke samenwerking tussen (…) Het hele nieuwsbericht

Vier generaties, dankzij Kaat

Zaterdag 25 april 2020
Pelt - Vier generaties, dankzij KaatZoomOok in deze coronatijd gaat het leven verder. Zo werd op 26 maart Kaat Biemans geboren. Ze zorgde meteen voor vier generaties. Op de foto, op veilige afstand van elkaar: Elisa Van Lishout (89), Huguette Bloemen (53), Lisbeth Mille (31) en het nieuwste zonnetje in huis: Kaat Biemans.

Beestenwagen in brand

Zaterdag 25 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
De brandweer moest deze namiddag uitrukken naar de Ruitersbaan in Wauberg Peer waar een voertuig voor het vervoer van dieren had vuur gevat. De brandweer had de wagen snel geblust maar de beestenwagen is verloren. Hoe de brand ontstond, is niet geweten.

Kienen voor het goede doel

Zaterdag 25 april 2020
Pelt - Kienen voor het goede doelZoomNa drie kwissen "Blijf in uw kot" werd gisteravond in SHLille nu eens een kienavond "Blijf in uw kot voor het goede doel" georganiseerd. Er namen - via WhatsApp en Zoom - 45 huishoudens aan deel om te strijden voor de 24 prijzen, verdeeld over 6 kienseries. Dat leverde het mooie bedrag van 688,50€ op voor het goede doel "De Genietfabriek". (Kim Beckers)

Verzoeknummers op de beiaard

Zaterdag 25 april 2020
Pelt - Verzoeknummers op de beiaardZoomBeiaardier Jan Verheyen speelt sinds de lock-down verzoeknummers op de beiaard, op zaterdag en zondag om 11 uur. Deze week zijn er minder verzoeknummers binnengekomen en daarom speelt hij een selectie uit de liedjes die de afgelopen weken werden aangevraagd. Je kan het concert ook online volgen via https://www.facebook.com/beiaardneerpelt/. Daar kan je ook meedoen aan de quiz: “Herken de melodie”.
Pelt - Mondkapjes worden verplicht bij De LijnZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Al 4,3% heeft antistoffen

Zaterdag 25 april 2020
Pelt - Al 4,3% heeft antistoffenDe immuniteit van de Vlaamse bevolking voor Covid-19 is verdubbeld in 2 weken tijd. In totaal heeft 4,3% van de bevolking in België antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek dat Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, uitvoert in samenwerking met het Rode Kruis Vlaanderen en Le Service du Sang. Ondertussen werden 1327 bloedstalen getest op de aanwezigheid van antilichamen tegen SARS-CoV-2.
De groepsimmuniteit bouwt zich langzaam maar zeker op, maar blijft (…) Het hele nieuwsbericht

700 mondmaskers voor Sint-Oda

Vrijdag 24 april 2020
Pelt - 700 mondmaskers voor Sint-OdaZoomVertegenwoordigers van vijf ondernemingen - Derdaele+, Het Huiskantoor, Van den Boer Concept, bouwonderneming Lamers en Prik & Tik - hebben vanmiddag 700 medische mondmaskers van het type FFP2 overhandigd aan algemeen directeur Lut Smeets van Sint-Oda (rechts op de foto). Zij was heel blij met dat cadeau.

Tablets voor BBO-TIO

Vrijdag 24 april 2020
Pelt - Tablets voor BBO-TIOZoomHet Buitengewoon Beroepsonderwijs Overpelt heeft van de serviceclub Kiwanis Noordoost-Limburg 6 tablets gekregen. Die zijn bedoeld voor leerlingen die thuis geen pc of tablet hebben. Op die manier kunnen ze toch contact houden met de school en digitaal lessen volgen. Op de foto de twee schooldirecteurs en twee afgevaardigden van Kiwanis, op veilige afstand van elkaar. 
Alle winkels mogen op 11 mei weer open, op voorwaarde dat hygiënische maatregelen worden nageleefd. Bedrijven mogen op 4 mei weer openen op voorwaarde dat er duidelijke veiligheidsprotocollen zijn die op sectorniveau zijn vastgelegd. Dat is zonet beslist op de Nationale Veiligheidsraad. Die besliste ook dat mondmaskers voortaan verplicht worden op bus en trein.
De Limburgse politiekorpsen hebben afgelopen week 726 corona-pv's opgesteld. Enkele cijfers: CARMA 101, Lommel 10, HANO 21, Kempenland 56, Tongeren-Herstappe 47 en Beringen-Ham-Tessenderlo 38. Sommige politiezones schreven de helft minder pv's uit, vergeleken met een week eerder. Dit kan te maken hebben met de versoepeling van de maatregelen.

Gunther D'Hondt overleden

Vrijdag 24 april 2020
Pelt - Gunther D'Hondt overledenIn het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is vanmorgen Gunther D'Hondt overleden. Hij was 46 jaar en spelend lid van toneelgroep Daton, de toneelgroep van Davidsfonds Lommel. De afscheidsplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden. Rouwadres: Luc D'Hondt, Lindestraat 1 bus 2 3910 Pelt.

Barbara Verlinden overleden

Vrijdag 24 april 2020
Pelt - Barbara Verlinden overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Barbara Verlinden overleden, de echtgenote van Guido Rutten. Ze was 62 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in beperkte kring plaatsvinden.
Pelt - Bijeenkomst van de nationale veiligheidsraadZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)

Weersverandering!

Vrijdag 24 april 2020
Weerbericht
Pelt - Weersverandering!De anticyclonale condities beginnen stilaan te verzwakken. Eerst zien we wat meer wolken, al blijft het voorlopig nog droog. Na het weekend kunnen storingen tot onze streken doordringen en nemen ook de neerslagkansen toe. Het wordt bovendien wat kouder.
Vandaag wordt een zonnige dag met slechts enkele stapelwolken en wat hoge sluierbewolking. Het wordt warm bij maxima rond 22 graden. Er staat een zwak briesje uit het noordwesten.
Zaterdag maken wolkenvelden in de ochtend plaats (…) Het hele nieuwsbericht

Daar is de buxusmot weer

Vrijdag 24 april 2020
Pelt - Daar is de buxusmot weerZoomIn al de coronatijden zouden we haast de buxusmot vergeten. De rupsen zijn er al weer en vreten lustig in onze tuin de buxus kaal. Natuurpunt geeft op deze site tips hoe je de buxusmot kan bestrijden op een natuurvriendelijke manier. (foto Stephan Volders)

De coronacijfers in Limburg

Donderdag 23 april 2020
Pelt - De coronacijfers in LimburgZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

De 'sonic boom' gehoord?

Donderdag 23 april 2020
Pelt - De 'sonic boom' gehoord?ZoomDeze namiddag heeft een F16 (foto) van de vliegbasis Kleine Brogel tijdens een Operational Check Flight weer de geluidsmuur doorbroken. Bij de controle van de motor versnelt de testpiloot het toestel boven 1200 km/u. Dat veroorzaakt - zoals vorige week - een 'sonic boom', die in de regio gehoord werd. 
Defensie had deze test op voorhand aangekondigd. "We proberen altijd zo transparant mogelijk te zijn en gaan mee met de moderne (…) Het hele nieuwsbericht

Boetiek Ta'ri failliet verklaard

Donderdag 23 april 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag damesboetiek Ta-ri gevestigd aan de Koning Albertlaan in Neerpelt failliet verklaard. De onderneming had zelf de boeken neergelegd. Schuldvorderingen moeten voor 23 mei ingediend worden.

Al 334 coronadoden in ziekenhuizen

Donderdag 23 april 2020
In de Limburgse ziekenhuizen zijn tot op heden 334 coronapatiënten overleden. Er werden nu al 982 coronapatiënten uit de Limburgse ziekenhuizen ontslagen.

Dat wordt een lang geboortekaartje

Donderdag 23 april 2020
Pelt - Dat wordt een lang geboortekaartjeZoomPaul Smeets maakte vanmorgen op een vensterraam in het Lindel deze macro-opname van vele tientallen baby-spinnetjes, pas uit het ei gekomen. 
Pelt - Cafetaria BinnenHOF via 'Ring Ring' weer openZoomBinnenHOF is gesloten sinds 12 maart en daar missen ze de bezoekers. Waarschijnlijk gaat het nog even duren voordat men opnieuw mag openen. Daarom komt het cafetaria vanaf 27 april naar jou, voor een gezellige babbel, voor iets wat je heel graag wil vertellen, voor een vraag,… Cafetariamedewerkster Christine is elke werkdag tussen 9 en 11 uur te bereiken op het nummer 0478/66 56 92. Je kan met haar bellen of Whatsappen. Zij zal ook proberen om je in contact te brengen met andere bezoekers. Zo krijg je toch weer een beetje het gevoel om in BinnenHOF te zijn!
Pelt - Herkol-velden in orde voor volgend seizoenZoomDe terreinen van SV Herkol waren toe aan een professionele opknapbeurt. Het natte voorjaar had zijn tol geëist voor de velden. Door het hele coronagebeuren kon men de terreinen vroeger dan voorzien onder handen laten nemen.

Harrie Eerdekens overleden

Donderdag 23 april 2020
Pelt - Harrie Eerdekens overledenVandaag is Harrie Eerdekens overleden, de weduwnaar van Elly Vossen. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Rouwadres: Hoekstraat 42/1 3910 Pelt.

Garagisten terug aan het werk

Donderdag 23 april 2020
Pelt - Garagisten terug aan het werkZoom                                                                           (Cartoon: Fobie) 

Met de groeten uit... Thailand

Donderdag 23 april 2020
Pelt - Met de groeten uit... ThailandZoomSoms krijgen we een foto binnen die we echt geweldig vinden. Zoals deze foto van een krab. Patrick Jacobs ging er aan de kust in Thailand even voor zitten en kon het beestje tot op een paar centimeter benaderen. Het was een ijdele krab, want ze poseerde en liep niet weg. Let op die twee oogjes onder die antennekes!  
Met de groeten uit... Thailand
Zoom

Nico Hoes weg bij Kadijk

Donderdag 23 april 2020
Nico Hoes trekt de deur achter zich dicht bij SK Kadijk. Hij maakt de overstap naar de Antwerpse derdeprovincialer Rauw Sport Mol.

Jan Spooren overleden

Donderdag 23 april 2020
Pelt - Jan Spooren overledenOp 17 april overleed Jan Spooren, de weduwnaar van de in 2013 overleden Lieske Serroyen. Hij was 96 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Later vindt een afscheidsviering plaats.

Nieuwe vennootschap: Kloepoek

Woensdag 22 april 2020
Jasper Hendriks uit Lommel, Tom Aegten uit Pelt en Billy Laeremans uit Hamont-Achel hebben de besloten vennootschap Kloepoek opgericht met zetel aan de Lommelsebaan in Hechtel-Eksel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de vervaardiging van verlichtingsapparaten en gespecialiseerde beeld-, verlichting- en geluidstechnieken.

Wat ziet u in deze boom?

Woensdag 22 april 2020
Pelt - Wat ziet u in deze boom?ZoomIn het Hobos staat deze mooie - maar dode - boom. Daniël Schuurmans maakte er een foto van. Het is een boom waarbij je je verbeelding kan laten werken. Wat zie je er in? 

Hilda Testelmans overleden

Woensdag 22 april 2020
Pelt - Hilda Testelmans overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Hilda Testelmans overleden, de weduwe van Pierre Hermans. Ze was 69 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring gehouden worden. Begroeting met coronabeperkingen: maandag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch. 
Nadat de voorbije dagen al enkele Limburgse gemeenten aankondigden mondmaskers aan te zullen kopen voor hun inwoners, vroegen verschillende lezers zich af of hun gemeente dat ook zou doen. Dat hoeft niet. Vandaag heeft het provinciebestuur beslist om voor heel Limburg een samenaankoop te doen. Op die manier wil men een opbod voorkomen, zegt gedeputeerde Inge Moors. De gemeentebesturen zijn meteen op de hoogte gebracht en kunnen inschrijven voor de samenaankoop.

Mondmaskers mét Limburg-logo

Woensdag 22 april 2020
Pelt - Mondmaskers mét Limburg-logoZoom                                                                               (Cartoon: Fobie)
Het Vlaams onderwijsveld stelt voor, de scholen de mogelijkheid te geven om vanaf vrijdag 15 mei te openen voor een deel van de leerlingen, die dan een deel van de week les zouden kunnen krijgen in hun klas. Concreet gaat het dan om de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar (4 dagen per week), van het 6de leerjaar (2 dagen per week) en de scholieren van het laatste jaar secundair onderwijs (1 dag per week in het ASO, 2 dagen per week in het TSO, KSO en in zowel het 6de als het 7de jaar BSO). Na 1 week komt er een evaluatie met het oog op eventuele uitbreiding naar andere leerjaren. Een en ander is bekendgemaakt door Vlaams onderwijsminister Ben Weyts. Vrijdag zou de nationale veiligheidsraad een beslissing terzake nemen.

Mia Vande Broek overleden

Woensdag 22 april 2020
Pelt - Mia Vande Broek overledenVandaag is Mia Vande Broek overleden, de weduwe van Jef Gielen. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in zeer beperkte kring.

Vegetatie in brand

Woensdag 22 april 2020
Aan de Napoleonweg in Overpelt vloog gisterenavond vegetatie in brand. De schade bleef beperkt. Eerder was er daar ook al een brandje.
#samentegencorona
Pelt - Corona: naar versoepeling vanaf 4 mei?De experten die zich buigen over de exitstrategie voor de coronacrisis pleiten voor een gedeeltelijke heropening voor de bedrijven en winkels vanaf 4 mei. Dat meldt Le Soir. Vanaf die datum zouden inperkingsmaatregelen progressief opgeheven kunnen worden voor bepaalde niet-essentiële activiteiten.
Telewerk zou verplicht blijven waar dat mogelijk is. Voorwaarde is ook dat de statistieken de goede kant blijven opgaan.
Ook een avond met familie of goede vrienden zou weer toegelaten (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
In het weekend van 1 mei - dat is over een kleine twee weken - is in Nederland de autosnelweg A2 wegens onderhoudswerken afgesloten van vrijdag 1 mei (21u) tot maandag 4 mei (5u). De afsluiting betreft het stuk tussen knooppunt Leenderheide en oprit 35 (Leende) in de richting van Maastricht. Ook de op- en afritten richting Maastricht zijn afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid en moet rekening houden met extra reistijd tot een half uur, meldt Rijkswaterstaat.
Het verkeer vanuit Eindhoven en Den Bosch dat richting Maastricht wil, wordt vanaf knooppunt Leenderheide omgeleid via de A67. Vanaf knooppunt Zaarderheiken gaan weggebruikers via de A73 naar Maastricht. Het lokale verkeer wordt ter plaatse omgeleid.
In Nederland woedt al twee dagen een brand in de Peel. Die blijkt erg moeilijk te bedwingen omdat het vuur doordringt in de ondergrond en zich daar uitbreidt via het veen. De brand en de bestrijding ervan zorgen voor geuroverlast vanwege de rook die door de heersende windrichting ook tot bij ons kan geraken.
Pelt - Ondertussen, in de doe-het-zelfzaak...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: Jacoel

Dinsdag 21 april 2020
Luc Jacobs uit Overpelt en Christine Coelus uit Lommel hebben de besloten vennootschap Jacoel opgericht met zetel aan de Schutterijstraat in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitbaten van drankgelegenheden en hotels en de groot- en kleinhandel in voedingswaren en dranken.
Pelt - Museum zet audiotours tijdelijk onlineZoomHet Gallo-Romeins Museum van Tongeren is sinds 13 maart gesloten. Zowel de permanente tentoonstelling als de tijdelijke expositie ‘Dacia Felix’ zijn sindsdien niet meer toegankelijk. Beide tentoonstellingen konden bezocht worden met audiogidsen. Die biedt het museum nu tijdelijk online aan. Je kan ze raadplegen via de website van het museum
De permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum vertelt (…) Het hele nieuwsbericht

Aanhoudend zonnig, wel wind

Dinsdag 21 april 2020
Weerbericht
Pelt - Aanhoudend zonnig, wel windHet omvangrijke en krachtige hogedrukgebied nabij Scandinavië kan onafgebroken het weerbeeld in onze streken domineren. Wolken komen er niet aan te pas en de zon is dan ook vanaf de vroege ochtend tot de late avond aanwezig. Er staat wel een strakke wind. De heldere condities houden tot het einde van de week aan, al zwakt de wind wat af. In het weekend zijn er wat meer wolken.
Morgen/woensdag is het al uitermate zonnig bij het ochtendgloren. De zon blijft volop aanwezig tot ze in de avond achter (…) Het hele nieuwsbericht

Corona-woonerven in Brussel

Dinsdag 21 april 2020
Pelt - Corona-woonerven in BrusselZoomAlle straten binnen de Brusselse Kleine Ring worden woonerf tot de coronamaatregelen aflopen. Je mag er dan maximum 20km/u rijden. (Cartoon: Fobie)

'Uitzonderlijk'

Dinsdag 21 april 2020
Vandaag gelezen
"Het noorden van Limburg wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk groot areaal Europees en Vlaams beschermde natuur."
(De Vlaamse Minaraad in zijn advies aan de Vlaamse regering over het complex project Noord-Zuidverbinding)
Pelt - Ondertussen, bij het woonzorgcentrum...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Martha Verpoorten overleden

Dinsdag 21 april 2020
Pelt - Martha Verpoorten overledenVandaag is de uit Lommel afkomstige en in Pelt woonachtige Martha Verpoorten overleden, de weduwe van Pierre Vandebroek. Zij was 98 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
#samentegencorona
Het bezoeken van je partner valt sinds 17 april officieel onder de essentiële verplaatsingen. Dat betekent dat je hiervoor ook de grens mag oversteken. Let wel: de bewijslast ligt bij de persoon die hiervoor de grens oversteekt. Voorbeelden zijn onder andere een papier met naam, adres en telefoonnummer van de partner, een foto van het koppel, en kopie van de identiteitskaart van de partner... De politie voert controles uit. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een boete.

Het is niet wat u denkt

Maandag 20 april 2020
Pelt - Het is niet wat u denktZoomEen argeloze toeschouwer zou bij deze foto denken dat vader merel behoorlijk de huid vol wordt gescholden door zijn zoon of dochter. Maar dat is niet zo. Het jong wil méér eten (foto onder), want dat moet hij van zijn vader krijgen omdat moeder op een tweede legsel zit te broeden. Bovendien zitten er nog twee andere bekjes op eten te wachten. Het gebeurt allemaal in de tuin van Godelieve Tijskens op het Hènt, die ons deze mooie foto stuurde.
Het is niet wat u denkt
Zoom
Woorden van Jef
Het Openbaar ministerie heeft één jaar effectieve celstraf en een boete van 1.200 euro gevorderd tegen een man uit Bree die in Peer bij een coronacontrole betrapt werd op het maken van een nodeloze verplaatsing. De man reed met zijn fiets een agent aan. De agent was drie dagen werkonbekwaam. De betichte daagde niet op in de rechtbank. Het vonnis valt op 18 mei. (PG)
#samentegencorona
Welzijnsregio Noord-Limburg en de Eerstelijnszone Noord-Limburg organiseerden een bevraging naar nood aan beschermingsmateriaal bij de eerstelijnshulpverleners. In samenwerking met de ondernemersclubs van Focus Noord doen ze zorgaanbieders in de eerste lijn een aanbod van chirurgische mondmaskers met kwaliteitscertificaat (wegwerp) en alternatieve kwaliteitsvolle FFP2-maskers. Vanaf eind deze week kunnen de maskers verdeeld worden naar organisaties/personen die hulp en/of zorg verlenen (…) Het hele nieuwsbericht

Corona: de cijfers...

Maandag 20 april 2020
Pelt - Corona: de cijfers...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Bromfiets gestolen

Maandag 20 april 2020
Pelt - Bromfiets gestolenOnbekenden hebben vermoedelijk afgelopen weekend een bromfiets gestolen. Die stond in de veranda van een huis in de Zonhoekstraat.

André Verhoeven overleden

Maandag 20 april 2020
Pelt - André Verhoeven overledenGisteren is de uit Neerpelt afkomstige en in Leopoldsburg woonachtige André Verhoeven overleden, de weduwnaar van Mieke Meijnen en de levenspartner van Hélène Verpoorten. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

Woord van de week: raambezoek

Maandag 20 april 2020
De taaltelefoon heeft weer een nieuw woord opgenomen: raambezoek. Door de coronamaatregelen is het niet toegestaan om op bezoek te gaan bij vrienden of familie. Daarom organiseren sommige zorginstellingen raambezoeken of raamvisites. Zo kunnen bewoners hun familieleden in levenden lijve zien, zonder dat er risico is op besmetting. Ook kersverse ouders krijgen tegenwoordig raambezoek. Veilig vanachter het glas tonen ze hun baby aan de mensen buiten.

Code rood in natuurgebied

Maandag 20 april 2020
Pelt - Code rood in natuurgebiedZoomIn Limburg is de code "rood" afgekondigd. Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Vuur maken is verboden, zo meldt het Agentschap Natuur en Bos.
Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten. (Foto Rudy Schoofs)

Jacobus Schroyen overleden

Maandag 20 april 2020
Zaterdag is de uit Overpelt afkomstige Jacobus Schroyen overleden, de echtgenoot van Maria Lauwers. Hij was 81 jaar. De uitvaart vindt plaats in intieme kring. Rouwadres: fam. Schroyen-Lauwers p/a Guldensporenlaan 18 3530 Houthalen.

De paasvakantie is voorbij

Maandag 20 april 2020
Pelt - De paasvakantie is voorbijZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Hygiënische deuropener

Maandag 20 april 2020
#samentegencorona
Pelt - Hygiënische deuropenerZoomDrukkerij Eerlingen en Winters Gereedschapsmakerij uit Pelt en Borealis Beringen hebben voor het Beringse bedrijf Aspel een hygiënische deuropener geproduceerd. "De HYDO20 is een verlengstuk dat op standaard deurklinken gemonteerd kan worden om deuren te openen en te sluiten met je onderarm in plaats van je hand. Op deze manier hopen we te helpen de verspreiding van corona te beperken", zegt Aspel-CEO Vincent Pairet in Made in Limburg. Het bedrijf heeft nu zo’n 2.000 stuks beschikbaar en wil die gratis verdelen bij ziekenhuizen, woonzorgcentra, scholen enzomeer.

De leugenrobot

Maandag 20 april 2020
Pelter Hükske
Pelt - De leugenrobotZoomDriek heeft zich, zoals wij allemaal tijdens deze corona-lockdown, thuis bezig gehouden. Maar Driek heeft een… leugenrobot gebouwd! En die blijkt nog te werken ook. Misschien zelfs een beetje té goed, want… waarom krijgt ook zijn vrouw er van de robot van langs?
Kom, ge kent zeker iemand die alleen zit. Bel hem of haar gewoon eens op, en… wedden dat ge hem of haar met deze mop even aan het lachen brengt?
Houd u goed en tot maandag! (Fons Tuyaerts)

Ondertussen, op Grote Heide...

Zondag 19 april 2020
Pelt - Ondertussen, op Grote Heide...Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Anna Peeten overleden

Zondag 19 april 2020
Pelt - Anna Peeten overledenIn WZC Sint-Jozef is vandaag Anna Peeten overleden, de weduwe van Gerard Bernaerts. Ze was 96 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring worden gehouden.

Explosie bij Nyrstar

Zondag 19 april 2020
Bij Nyrstar heeft zich vanmiddag een explosie voorgedaan. De oorzaak was een gasophoping. Er zijn geen gewonden gevallen. De schade blijkt beperkt te zijn.

Bermbrand op industrieterrein

Zondag 19 april 2020
Pelt - Bermbrand op industrieterrein
Gisterenavond brak er een bermbrand uit in het Nolimpark. De brandweer was het vuur snel meester. De brand werd mogelijk veroorzaakt door een sigarettenpeukje.

Godelieve Govers overleden

Zondag 19 april 2020
Pelt - Godelieve Govers overledenVrijdag is de uit Lommel afkomstige en in Pelt woonachtige Godelieve Govers overleden. Zij was 62 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Lindel-Hoeven.

Het zit er aan te komen...

Zaterdag 18 april 2020
Pelt - Het zit er aan te komen...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Melktandje van een mammoetje

Zaterdag 18 april 2020
Pelt - Melktandje van een mammoetjeZoomElke maand licht het Gallo-Romeins Museum van Tongeren een bijzonder object uit zijn collectie toe. Deze maand is dat de melktand van een mammoet. Die melktand (foto) werd gevonden bij opgravingen in Veldwezelt (Lanaken) waar ook sporen van neanderthalerkampen werden aangetroffen. De kies van dit mammoetkalf is liefst 6cm hoog. Het dier moet ongeveer 50.000 jaar geleden hebben geleefd.
Mammoeten hadden naast twee slagtanden vier kiezen: twee in de onderkaak en twee in de bovenkaak. De ribbels van de kiezen dienden om steppegrassen en dwergstruiken fijn te kauwen. Tijdens hun leven wisselden mammoeten vijfmaal van tanden. Rond hun 35ste gebeurde dat voor het laatst. Die tanden gebruikten ze letterlijk tot op het bot. Vele mammoeten stierven rond hun 50ste of 60ste van ontbering: ze konden hun voedsel niet meer vermalen...

Museum in quarantaine... (3)

Zaterdag 18 april 2020
Pelt - Museum in quarantaine... (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Er was er eentje jarig!

Zaterdag 18 april 2020
Chel mag het zeggen
Pelt - Er was er eentje jarig!Zal ik nog eens een open deur intrappen? Mensen zijn rare wezens!
Woensdagmorgen, 15 april: om een uur of acht geraak ik geeuwend uit mijn droomwereld en in de werkelijkheid. De dag kondigt zich veelbelovend aan: de zon staat stralend aan het azuurblauwe firmament. Merels fluiten enthousiast en ongestoord hun vrolijkste lied. Geen herrie op de bouwwerf in de buurt: er wordt blijkbaar niet gewerkt vandaag. Ja, ik slaap met het venster open. Altijd.
Nu behoor ik tot de groep mensen die zelden last (…) Het hele nieuwsbericht

Lied troost in coronatijd

Zaterdag 18 april 2020
Pelt - Lied troost in coronatijdZoomDe Duitse componist Christoph Siemons, die zelf een tijdje voor zijn leven moest vechten, componeerde een coronalied. Het wordt gezongen door een groep van zo'n 100 muzikanten. Siemons wil met zijn lied troost en hoop geven.

Ties Vanhees overleden

Zaterdag 18 april 2020
Pelt - Ties Vanhees overledenDinsdag is de uit Sint-Huibrechts-Lille afkomstige en in Genk woonachtige Ties Vanhees overleden, de echtgenoot van Christiane Meesters. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Bertha Royackers overleden

Zaterdag 18 april 2020
Pelt - Bertha Royackers overledenIn WZC Vinkenhof in Houthalen-Helchteren is op 12 april de uit Overpelt afkomstige Bertha Royackers overleden, de weduwe van Toine Plessers. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring.

Zacht en wisselvallig

Zaterdag 18 april 2020
Weerbericht
Pelt - Zacht en wisselvalligAan de zuidelijke flank van een krachtig hogedrukgebied over Scandinavië, kunnen storingen tijdelijk tot over onze streken doordringen. De neerslagkansen nemen daarbij toe. De volgende dagen dwingt het hogedrukgebied de storingen terug naar het zuiden en wordt het stralend zonnig weer met maxima die vrij hoog zijn voor de tijd van het jaar. Er komt wel een strakke wind te staan.
Vandaag wisselen zwaar bewolkte perioden af met enkele opklaringen. In de ochtend kan er hier en daar een (…) Het hele nieuwsbericht

Wees niet bang voor vleermuizen

Vrijdag 17 april 2020
Pelt - Wees niet bang voor vleermuizenZoomHet is me wat geweest, de voorbije maanden. Vleermuizen kregen de schuld van de coronacrisis. Maar het zit toch wat ingewikkelder in elkaar, zeggen wetenschappers. Vleermuizen verspreiden geen COVID-19. Mensen verspreiden COVID-19 door het virus van mens op mens over te dragen.   
De verstoring en vernietiging van leefgebieden en de handel in wilde dieren op ongecontroleerde wildmarkten worden genoemd als oorzaken van het ontstaan van het virus en de COVID-19-uitbraak. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Verzoeknummers en quiz

Vrijdag 17 april 2020
Pelt - Verzoeknummers en quizZoomBeiaardier Jan Verheyen speelt nog steeds verzoeknummers op zaterdag en zondag om 11 uur. De concerten zijn ook live te volgen op de Facebookpagina van beiaard Neerpelt. Op zaterdag speelt hij volgende liedjes: Für Elise (Beethoven), Limburg alleen (Jo Erens), We zullen doorgaan (Ramses Shaffy), Someday (Alan Menken), Shine on you crazy diamonds (Pink Floyd). Op zondag speelt hij een quiz met de online-luisteraars. Hij speelt een fragment van een bekend liedje. Als je weet welk lied het is, kan je dat in de comments laten weten en als cadeau speelt hij dan het hele lied. Verzoeknummers blijven welkom via deze link.

Annulaties in CC Palethe

Vrijdag 17 april 2020
CC Palethe moet door de coronamaatregelen al zijn voorstellingen en cursussen tot en met 3 mei annuleren. Het gaat om Erhan Demirci (23 april), Tom Van Stiphout en Nina Babet (24 april), Culturele trilogie (26 april), Caféconcert NP Presley (28 april) en de cursus "Bakstenen of kunst" (vanaf 29 april). De reeds gekochte tickets van deze voorstellingen worden terugbetaald.

Geen diocesane Lourdesbedevaart

Vrijdag 17 april 2020
Het coronavirus zorgt er nu ook voor dat de jaarlijkse Limburgse diocesane bedevaart naar Lourdes niet doorgaat. "Gezien het nog een tijd zal duren vooraleer alles weer een beetje genormaliseerd zal zijn en wij op een veilige manier op bedevaart naar Lourdes kunnen gaan, hebben de diocesane bedevaartorganisaties van ons land beslist om de bedevaarten naar Lourdes te annuleren. Derhalve moeten wij u met spijt in het hart meedelen dat wij onze Limburgse bedevaart van 15 tot 20 juli dan ook annuleren", laat voorzitter Paul Gielen weten. 
Vorig jaar nam er nog een recordaantal van 457 Limburgers deel aan de diocesane Lourdesbedevaart.

Corona-art (2): de toren van Babel

Donderdag 16 april 2020
Pelt - Corona-art (2): de toren van BabelZoom                                (Cartoon: Fobie - vrij naar Pieter Bruegel)

Coronadoden in de grensgemeenten

Donderdag 16 april 2020
Grensgevallen
In Valkenswaard zijn er tot nog toe 24 personen bezweken aan het coronavirus. In Cranendonck vielen er al 20 dodelijke slachtoffers, in Bergeijk 4. 

Zitdagen belastingen geannuleerd

Donderdag 16 april 2020
Dit jaar organiseert de FOD Financiën geen sessies om burgers te helpen bij het invullen van hun belastingaangifte. Het is volgens de FOD onmogelijk om de sessies te laten plaatsvinden met respect voor de afstandsregels en andere veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden.
De FOD Financiën zegt dat hij zijn dienstverlening en het goede verloop van de indiening van de aangiften wel wil blijven verzekeren. Je aangifte (grotendeels vooraf ingevuld) of (…) Het hele nieuwsbericht

Glasbollen en kledingcontainers

Donderdag 16 april 2020
Pelt - Glasbollen en kledingcontainersZoomIn je buurt staan glasbollen en textielcontainers.
Brengt u glas naar de bol? Zorg er dan voor dat u het glas in de juiste bol deponeert en neem het terug mee naar huis als de glasbol vol is.
Kast opgeruimd? Breng uw textiel niet naar de textielcontainer. Door de coronacrisis verlopen de sortering en de afvoer van het textiel moeizaam. De textielophalers zitten hierdoor met een opslagprobleem. Hou textiel dus nog even bij zodat het na de coronacrisis een tweede leven kan krijgen via de textielcontainers.

Sciensano roept jouw hulp in!

Donderdag 16 april 2020
Pelt - Sciensano roept jouw hulp in!Sciensano houdt een 2de COVID-19 gezondheidsenquête die focust op de impact van de huidige crisis op onze levensstijl en ons welzijn. Ze rekenen ook nu op een massale deelname van de burgers. Ben je 18 jaar of ouder en woonachtig in België? Vul dan deze online vragenlijst vóór 23 april 2020 in. Dit duurt slechts 15 minuten en jouw deelname maakt echt een verschil!
Pelt - Veiligheidsraad laat bezoek in rusthuis toeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie) 

Doop volwassenen uitgesteld

Woensdag 15 april 2020
Pelt - Doop volwassenen uitgesteldDoor de coronamaatregelen wordt het doopsel van Limburgse volwassenen verdaagd naar een later moment. De kandidaat-dopelingen (catechumenen in kerkelijke termen) worden in normale omstandigheden gedoopt en gevormd in de paaswake. Pastorale eenheden of federaties zoeken nu in samenspraak met de catechumenen een geschikte zondag om hun catechumeen te laten dopen zodra de publieke liturgie terug mogelijk wordt. In Limburg zijn er dit jaar veertien catechumenen.

Beiaardcantus nu op 5 september

Woensdag 15 april 2020
De voor 30 mei geplande beiaardcantus wordt verschoven naar zaterdag 5 september. Die beslissing hebben de organisatoren genomen na de jongste beslissingen van de nationale veiligheidsraad inzake massa-evenementen. De al verkochte tickets blijven geldig.

Ook geen Pukkelpop dit jaar

Woensdag 15 april 2020
Pelt - Ook geen Pukkelpop dit jaarZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Pelt - Weer 100 gezichtsbeschermers voor Sint-OdaZoomFifty One-club De Teuten heeft vandaag 100 gezichtsbeschermers geschonken aan Sint-Oda. Daar zit men vooral om beschermingsmateriaal voor het personeel verlegen.
De nationale veiligheidsraad heeft de maatregelen die al van kracht waren om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, verlengd tot en met 3 mei 2020.
Daarnaast zijn enkele maatregelen versoepeld. Bewoners van zorginstellingen en woonzorginstellingen mogen bezoek ontvangen van één vooraf aangeduide persoon, op voorwaarde dat deze de laatste 2 weken geen ziekteverschijnselen heeft en op voorwaarde dat het steeds om dezelfde persoon gaat. Ook mensen die zich niet kunnen verplaatsen en anders geïsoleerd zouden wonen mogen op deze manier bezoek ontvangen. Tuincentra en doe-het-zelfzaken kunnen weer openen onder dezelfde maatregelen die gelden voor voedingswinkels.Telewerk zal bovendien nog enige tijd de norm blijven.
Een gefaseerde heropstart van de verschillende soorten ondernemingen wordt intussen sector per sector bekeken.

Limburgers veranderen reisplannen

Woensdag 15 april 2020
Pelt - Limburgers veranderen reisplannenZoomMeer dan 8 op de 10 Limburgers veranderen hun reisplannen in de zomer van 2020. Zelfs indien de Belgische grenzen open zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de opleiding Toerisme en Recreatiemanagement van Hogeschool PXL.
“Stel: we zijn enkele maanden verder en het coronavirus is onder controle. De Belgische grenzen zijn terug open. Zou jij op reis gaan?” Met deze vraag in het achterhoofd stelde de hogeschool een eenvoudige enquête op die via de sociale media verspreid werd. Bijna (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Corona-art (1): meisje met FFP-maskerZoom                                                 (Cartoon: Fobie, vrij naar Vermeer)
De nieuwe data voor de eerstecommunieviering voor iedere parochie in Neerpelt zijn de volgende:
- zondag 30 augustus 9.00 uur: Grote Heide
- zondag 6 september 11.00 uur: Boseind
- zondag 27 september 9.00 uur: Herent
- zondag 27 september 11.00 uur: Neerpelt-centrum
- zaterdag 10 oktober 10.00 uur: Sint-Huibrechts-Lille
De nieuwe data voor de vormselviering:
- zaterdag 19 september 9.00 uur: Boseind en Herent
- zaterdag 19 september 11.00 uur: Centrum, Grote Heide en Sint-Huibrechts-Lille.
De parochiefederatie wenst langs deze weg de kinderen, de begeleiding en de catechisten nog een mooie voorbereidingstijd toe.

Ria Sools overleden

Woensdag 15 april 2020
Pelt - Ria Sools overledenGisteren is Maria Sools overleden, de echtgenote van Lambert Stelten. Ze was 77 jaar. De afscheidsdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Rouwadres: Leukenstraat 35, 3900 Pelt.

De koning wordt 60

Woensdag 15 april 2020
Pelt - De koning wordt 60Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Marc Vrijsen overleden

Woensdag 15 april 2020
Pelt - Marc Vrijsen overledenGisteren is de uit Lommel afkomstig Marc Vrijsen overleden in Sint-Oda in Overpelt. Hij zou eind deze maand 58 jaar worden. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Tuinmeubilair gestolen

Dinsdag 14 april 2020
Er is ingebroken in een tuinhuis aan de Lavendelstraat in Neerpelt. Er is tuinmeubilair weg.

Cetti's zanger in het Hageven

Dinsdag 14 april 2020
Vandaag gezien
Pelt - Cetti's zanger in het HagevenZoomPas vorige week hoorden we voor het eerst over een zangvogeltje dat "Cetti's zanger" heet. Vanavond kregen we een foto van dat vogeltje binnen - Jos Keppens fotografeerde het in het Hageven. De vogel valt erg op door zijn plotselinge uitbarstingen van zeer luide en heldere zang. De naam "Cetti's zanger" blijkt een eerbetoon te zijn aan de Italiaanse wetenschapper Francesco Cetti. Cetti's zanger
Cetti's zanger in het Hageven
Zoom

Wielertoerist gewond

Dinsdag 14 april 2020
Pelt - Wielertoerist gewondOp het kruispunt van de Gortenstraat en de Hunnebergstraat in Overpelt raakten vandaag een wielertoerist en een auto in een aanrijding betrokken. De wielertoerist is daarbij gewond geraakt.

Theo Stappers overleden

Dinsdag 14 april 2020
Pelt - Theo Stappers overledenIn Lommel is vandaag de uit SHLille afkomstige Theo Stappers overleden, de echtgenoot van Jet Meuris. Hij was 81 jaar. De crematie en de uitvaartdienst zullen in besloten kring plaatsvinden. . Begroeting met inachtname van de coronabeperkingen kan donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt.

Landbouw lijdt onder de droogte

Dinsdag 14 april 2020
Pelt - Landbouw lijdt onder de droogteZoomHet heeft al een paar weken nauwelijks geregend en daardoor is de zandgrond in de Kempen flink uitgedroogd. Landbouwers moeten hun velden nu al beregenen. De pompen om water uit de grond te trekken en de sproeitoestellen zijn dit jaar dus erg vroeg opgesteld want normaal moeten de velden pas tegen de zomer extra water krijgen.

Museum in quarantaine (2)

Dinsdag 14 april 2020
Pelt - Museum in quarantaine (2)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Een online museumbezoek

Dinsdag 14 april 2020
Pelt - Een online museumbezoekZoomOm de verspreiding van het coronavirus te vertragen is het Gallo-Romeins Museum in Tongeren momenteel gesloten. Dat geldt helaas ook voor de expo 'Dacia Felix'. Maar het museum stelt nu 30 topstukken en -ensembles uit die tentoonstelling aan je voor: virusvrij en virtueel. Geniet tijdelijk van die audiotour 'Dacia Felix' online!

Koppel overvallen in woning

Dinsdag 14 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 83-jarige man en zijn 71-jarige partner zijn vanochtend door drie mannen overvallen in hun woning aan de Overpelterbaan in Eksel. Zij werden verplicht om de kluis te openen. Over de buit die de daders konden maken is nog niets geweten. Het parket Limburg tilt zwaar aan de feiten. De daders droegen handschoenen en bivakmutsen. 

750 coronaboetes in paasweekend

Dinsdag 14 april 2020
De Limburgse politiekorpsen hebben tijdens het paasweekend 750 coronaboetes uitgeschreven. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe 20, Beringen-Ham-Tessenderlo 92, CARMA 101, HANO 29, Kempenland 33, Lommel 37, Heusden-Zolder 31.

Ballastival afgelast

Dinsdag 14 april 2020
Het Ballastival dat voorzien was voor 16 mei zal niet doorgaan vanwege het coronavirus. Het wordt verschoven naar zaterdag 8 mei 2021, zo melden de organisatoren. De tickets blijven geldig; zonodig worden ze terugbetaald. Stuur in dat geval een mail naar ballastival[!]gmail.com.

Museum in quarantaine

Dinsdag 14 april 2020
Pelt - Museum in quarantaineZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Bosbrand in Holheide

Dinsdag 14 april 2020
Pelt - Bosbrand in HolheideGisterenavond ontstond brand in een bos aan de Holvenstraat in Holheide, in de buurt van het asielcentrum Valkenhof. De brandweer was het vuur snel meester. De brandoorzaak is niet gekend.

Pascaline Hendrikx overleden

Dinsdag 14 april 2020
Pelt - Pascaline Hendrikx overledenIn Sint Oda is gisteren Pascaline Hendrix overleden. Ze was 56 jaar. De uitvaartdienst zal in beperkte kring plaatsvinden. Rouwadres: fam. Hendrix, Beemdenweg 9, 3294 Molenstede-Diest.  
Pelt - Nieuwe voorzitter HandbalfederatieJean-François Hannosset (50 - foto) wordt de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Handbalfederatie. Hij volgt uittredend voorzitter Piet Moons op die in juni van vorig jaar omwille van gezondheidsredenen zijn afscheid aankondigde. Jean-François Hannosset begon 36 jaar geleden als speler bij Villers, werd vervolgens trainer bij Waterloo en komt nu aan het hoofd van de federatie.

Jonge gezinnen tijdens corona

Dinsdag 14 april 2020
Pelt - Jonge gezinnen tijdens coronaZoom                                                              (Tekening: Dirk van Bun)

Boer zoekt hulp: helpdeoogst.be

Dinsdag 14 april 2020
Pelt - Boer zoekt hulp: helpdeoogst.beZoomVlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits lanceert vandaag de online site helpdeoogst.be. Daarmee ondersteunt de minister de land- en tuinbouwers die op zoek zijn naar extra helpende handen voor de oogst. Op de site van VDAB kunnen heel eenvoudig #COVID19 vacatures geplaatst worden en kunnen geïnteresseerden in een job zich melden. In april heeft de land- en tuinbouwsector naar schatting zo’n 15.000 seizoenarbeiders nodig. In mei zijn er dat er nog meer.
Op de (…) Het hele nieuwsbericht

Doe uw zeg over de Dommel

Maandag 13 april 2020
Pelt - Doe uw zeg over de DommelZoomDe wereld lijkt wel stil te staan in deze merkwaardige coronatijden. Gelukkig kabbelt de Dommel rustig verder. Een maand geleden nog kwamen bijna 100 mensen in Peer en Pelt bijeen met hun ideeën en concrete acties voor die rivier. Klassiekers zijn infiltratie, buffering,… maar de bewoners lieten ook weten dat we bewuster met water moeten leren omgaan, dat biodiversiteit en ecologie belangrijk zijn in functie van klimaatopwarming en dat het water absoluut meer zichtbaar mag worden en de ruimte (…) Het hele nieuwsbericht

Boris Johnson is weer thuis

Maandag 13 april 2020
Pelt - Boris Johnson is weer thuisZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Luikerweg twee dagen afgesloten

Maandag 13 april 2020
Grensgevallen
Van morgen/dinsdagavond 19u tot donderdag 16 uur is de Luikerweg (N69) tussen Lommel en Valkenswaard afgesloten in verband met herstelwerkzaamheden aan het asfalt.
De weg is volledig afgesloten voor doorgaand verkeer tussen de rotonde Heuvel (Bergeijksedijk - Dorpsstraat) en de Zuidelijke Randweg (Valkenswaard). De rotonde Heuvel (waar de N69 Zuid kruist met de Bergeijksedijk-Dorpsstraat) blijft wel open voor lokaal verkeer tussen Borkel en Schaft en Bergeijk. Tussen Maaij en de rotonde Heuvel (Bergeijksedijk-Dorpstraat) is éénrichtingsverkeer voorzien, zowel voor doorgaand verkeer vanuit België richting Eindhoven als voor bestemmingsverkeer.
Pelt - Coronamatregelen te laks opgevolgdZoomWaarnemend gouverneur Michel Carlier roept op tot meer burgerzin en gezond verstand. Hij richt zich in de eerste plaats tot  de mensen die het afgelopen weekend nonchalant omgingen met de coronamaatregelen. Over heel de provincie moest de politie optreden en boetes uitdelen voor nodeloze verplaatsingen en samenscholingen.
Pelt - KMO’s zwaar getroffen door coronacrisisZoomDrie op vier Limburgse KMO’s hebben als gevolg van de coronacrisis hun activiteiten volledig of gedeeltelijk moeten staken. Zij hopen eind april/ begin mei hun activiteiten te kunnen hervatten. Dat zegt Unizo.

Eddy Witters overleden

Maandag 13 april 2020
Pelt - Eddy Witters overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Eddy Witters overleden. Hij zou donderdag 52 jaar worden. De uitvaartliturgie vindt in beperkte kring plaats in de Sint-Martinuskerk in Overpelt-Centrum.

Mia Kenis overleden

Maandag 13 april 2020
Pelt - Mia Kenis overledenGisteren is Mia Kenis overleden, de weduwe van Gust Van Moll. Ze was 92 jaar. Het afscheid en de begrafenis vinden plaats in beperkte kring.

Ria Vander Horst overleden

Maandag 13 april 2020
Vrijdag is de in Neerpelt woonachtige Ria Vander Horst overleden. Zij was 68 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
Pelt - De voordelen van 'in uw kot blijven'Zoom                                                              (Tekening: Dirk Van Bun)

Hij is er weer

Maandag 13 april 2020
Pelt - Hij is er weerZoomGelukkig zie je af en toe nog kieviten. Op akkers kan je ze nauwelijks onderscheiden, maar in volle vlucht vallen ze op door hun hoekige vliegstijl. Walter Reijnders kon er een fotograferen tijdens een zeldzame rustpauze 

'Piste aux Etoiles'

Maandag 13 april 2020
Woorden van Jef
Pelt - 'Piste aux Etoiles'Vanmorgen in mijn bed kwam "Piste aux Etoiles" plots voor de gordijnen van mijn geest tevoorschijn. Ik herinner me dat mijn moeder daar graag naar keek. Dat circusoptreden op Rijsel (een Franse zender die wij in West-Vlaanderen goed konden ontvangen met onze antenne) was het enige TV-programma waarbij ze niet in slaap viel in haar relaxzetel. Mijn vader zat dan op de bank zijn krant te lezen, want hij zag liever "Marnix" of "The Fugitive" die op datzelfde moment op de BRT te zien waren. Hij (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Inkomende transfers bij SV HerkolSV Herkol heeft al twintig spelers aangetrokken met het oog op het komende seizoen : Dennis van Gulik (Lindel-Hoeven) ; Jerome Habets (Lindel-Hoeven); Daan Wauters (Park Houthalen); Ruud Van den Dungen (Lindel-Hoeven) ; Brentl Geysmans (Lutlommel); Vincent Warson (Bregel Sport); Timo Goossens (Bocholt VV) ;Cedric Claeys (Lindel-Hoeven); Niels Vanhelden (Racing Reppel) Michael Tambak (Park Houthalen); Wouter Nijsen (Thes Sport); Tibo Cuyvers (Esperanza Pelt); Kevin Thijs (Esp. Pelt); Pieter Pinxten (Gr. Heide); Dieter Creemers (Patro Eisden) ; Toon Van Veldhoven (Achel VV); Bjarne Catteeuw (Bocholt VV); Brecht Evens (Bocholt VV); Mike Van der Sluis (Grote Heide) en Dieter Creemers (Patro Maasmehelen).

De verloving

Maandag 13 april 2020
Pelter Hükske
Pelt - De verlovingZoomDe maatregelen en de epidemie beginnen zwaar te wegen. Zeker voor al diegenen die volledig alleen zitten. Misschien ken je zo iemand, in het rusthuis of op een appartement, die heel alleen zit. Bel hem of haar eens op?
En als ’t van pas komt: vertel deze mop in het Pelter, in de taal van toen. Het zal zeker deugd doen!
Blijf intussen gezond. En tot volgende maandag! (Fons Tuyaerts)

De klokken zijn gul dit jaar

Zondag 12 april 2020
Pelt - De klokken zijn gul dit jaarZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - Coronavragen voor HuurderssyndicaatHet Limburgs Huurderssyndicaat krijgt de jongste weken heel wat vragen van huurders op de privémarkt. De meest gestelde vraag gaat over een aanpassing van de huurprijs. Maar volgens het Huurderssyndicaat is er niets wettelijk voorzien, de huurder kan alleen hopen op een inschikkelijke verhuurder.

Werkplaats uitgebrand

Zondag 12 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Pelt - Werkplaats uitgebrandDeze namiddag is aan de Bindemansweg in Hechtel een werkplaats uitgebrand. Die was ondergebracht in een bijgebouw van een huis. De brandweer kon de woning vrijwaren. De brandoorzaak is niet gekend.

De ZadenBib gaat digitaal

Zondag 12 april 2020
Terwijl het coronavirus wereldwijd om zich heen grijpt, voelen de tuinliefhebbers toch de voorjaarskriebel. Ze halen gretig hun zaaidoosjes weer naar boven, maar… omdat alle bibliotheken zijn gesloten, is ook de ZadenBib dicht. Daarom gaat die bib nu digitaal. Op die website vind je onder het tabblad binnengebrachte zaden een overzicht per soort: bloemen, tomaten, bonen en erwten enz. Wil je zaadjes uit die ZadenBib? Gewoon even het formulier invullen dan.

Visarend boven het Hageven

Zondag 12 april 2020
Pelt - Visarend boven het HagevenZoomVandaag gezien boven de Hagevense vennen: een visarend, de enige roofvogel die alleen vis eet. En soms een vis kan grijpen die even zwaar is als hijzelf. (Foto Marcella Stappers)

Veilig Pasen (2)

Zondag 12 april 2020
Pelt - Veilig Pasen (2)Zoom                                                                        (Cartoion: Fobie)

Veilig Pasen!

Zondag 12 april 2020
Pelt - Veilig Pasen!Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
De kerkklokken zijn terug in het land en vanmiddag om 12u zullen ze luiden als teken van troost en hoop voor de slachtoffers van het coronavirus. Dat melden de bisschoppen van België. "Mogen onze klokken troost en hoop bieden aan slachtoffers van het coronavirus en aan al wie hen nabij zijn. Mogen ze een hart onder de riem steken bij wie strijden tegen het coronavirus, in het bijzonder bij onze zorgverstrekkers. Mogen ze ons allen met elkaar verbinden. Ook dit jaar zal het Pasen zijn!" aldus de boodschap.
Als gevolg van de coronacrisis zijn de vormsel- en eerstecommunievieringen in Overpelt verschoven naar latere datum. De vormselvieringen vinden op zondag 20 september plaats: om 9 uur in Lindel-Hoeven, om 11 uur in Overpelt-Centrum. De data voor de eerstecommunievieringen: zaterdag 12 september (14 uur) in Lindel-Hoeven, zondag 27 september (9 uur) in Holheide en zondag 4 oktober (11 uur) in Overpelt-Centrum.
Pelt - Annie maakte al meer dan 700 mondmaskersZoom"In de Weidenstraat heeft onze buurvrouw Annie Coenen al meer dan 700 mondmaskers gemaakt. Onder andere voor het ziekenhuis, de buurt, Delhaize, Alvo,... en ze is er nog steeds aan het maken!" mailt Tessa Damen. "Gelukkig zijn er nog vrijwilligers zoals zij die hun steentje bijdragen..."

Leon Gielen overleden

Zaterdag 11 april 2020
Pelt - Leon Gielen overledenDonderdag is in WZC Huize Uilenspiegel in Zwartberg de uit Overpelt afkomstige Leon Gielen overleden, de echtgenoot van Maike Lambrechts. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

De wereld na corona?

Zaterdag 11 april 2020
Pelt - De wereld na corona?Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Ondertussen, aan het kanaal...

Zaterdag 11 april 2020
Pelt - Ondertussen, aan het kanaal...ZoomOok daar geldt de vereiste voor "social distancing"! (Foto A. Stevens)

Warm weekend

Zaterdag 11 april 2020
Weerbericht
Pelt - Warm weekendHet hogedrukgebied dat voor het prachtige lenteweer zorgt, evacueert in het weekend naar het oosten. Hierdoor kunnen storingen vanuit het westen tot over onze streken doordringen, al zijn ze vrij verzwakt. Na het weekend bouwt stilaan een nieuw hogedrukgebied op, maar eerst volgen er enkele koude dagen.
Vandaag maakt de zon in de namiddag plaats voor enkele wolken. Het blijft meestal droog bij maxima rond 22 of 23 graden. Er is weinig wind.
Zondag - Paasdag - zijn er wat meer (…) Het hele nieuwsbericht

Hilda Dederen overleden

Zaterdag 11 april 2020
Pelt - Hilda Dederen overledenDonderdag is in WZC Hoge Vijf in Hasselt de uit Tongeren afkomstige Hilda Dederen overleden. Zij was 81 jaar en kleuteronderwijzeres aan de Rijksbasisschool in Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Peter Rubens overleden

Zaterdag 11 april 2020
In zijn woonst in Montceaux (Fr.) is op 1 april de uit Neerpelt afkomstige Peter Rubens overleden, de echtgenoot van Agnès Perrin. Hij was 49 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.

100 mondmaskers voor Sint-Oda

Vrijdag 10 april 2020
GVHV Lommel is vandaag 100 FFP2-mondmaskers gaan afleveren bij Sint-Oda. Volgens Luc Ectors, dokter bij Geneeskunde voor het Volk in Lommel en voorzitter van de PVDA in Pelt, gebeurde dat omdat uit informatie van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap blijkt dat er vandaag al in een kwart van de instellingen voor mensen met een beperking een besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Ook binnen vzw Stijn, waartoe Sint-Oda behoort, zouden al besmettingen bij personeel en bewoners gemeld (…) Het hele nieuwsbericht

Oeps! Iets vergeten...

Vrijdag 10 april 2020
Pelt - Oeps! Iets vergeten...ZoomVandaag kwam hij wat later, de knal die door een F16 van de vliegbasis Kleine Brogel werd geproduceerd toen een testpoiloot het toestel door de geluidsmuur liet vliegen. We hadden dat gisteren aangekondigd. Maar er was nog een ander mooi verschijnsel: het toestel liet op een hoogte van bijna 12000 meter een fraaie condensstreep achter waardoor men kon zien dat het een grote bocht maakte. Het leek alsof de piloot iets vergeten was... Daarover was vooral op Nederlandse sociale media nogal wat te doen. Peter Geven zag het van op de Grote Heide en maakte deze foto.   
Pelt - Rusthuizen hebben nood aan zuurstofZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Paasklokken bij de beiaard

Vrijdag 10 april 2020
Pelt - Paasklokken bij de beiaardZoomDeze week is er geen beiaardconcert op zaterdag, want de klokken zijn naar Rome. Maar op Paasdag zijn de klokken terug thuis en dan speelt de beiaard om 11 uur. Er zijn opnieuw heel wat verzoeknummers binnengekomen. Het concert is ook weer live te volgen via de Facebook-pagina van beiaard Neerpelt.
Hier is de playlist van de week: Bist du bei mir (J.S. Bach), Hallelujah (L. Cohen), Mariaklokje en Psalm 46, Let it go (uit Frozen), Here comes the sun (The Beatles), Erbarme zich (uit (…) Het hele nieuwsbericht
Nu de recyclageparken weer geopend zijn blijven de bezoekers komen. Met als gevolg: sinds woensdag opnieuw files. "De bezoekersaantallen van de afgelopen dagen liggen in lijn met de bezoekersaantallen op een normale dag. Dit betekent dat heel wat bezoekers ook komen als het niet noodzakelijk is en dat dit opnieuw voor files zal zorgen gezien de beperkingen in het aantal toegelaten bezoekers op het recyclagepark," aldus Limburg.net. "Gezien zaterdag traditioneel de drukste dag is, vreest Limburg.net opnieuw voor files en roept men iedereen op om enkel te komen als het noodzakelijk is.
Middenstandsorganisatie UNIZO is heel tevreden nu de regering ingaat op haar verzoek om de solden te verschuiven naar 1 augustus. In een recente UNIZO-enquête via Checkmarket gaf 73% van de zelfstandige handelaars, uit de mode- maar ook heel wat andere sectoren, aan vragende partij te zijn voor zo'n uitstel. "Deze maatregel zal onze handelaars, die momenteel noodgedwongen gesloten zijn, na de heropening wat extra ademruimte geven", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. 
Pelt - Al 2.697 inbreuken op coronamaatregelenDe Limburgse politiezones hadden tot en met gisteren al 2.697 inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe 74, Heusden-Zolder 150, Beringen-Ham-Tessenderlo 210, CARMA 501, HANO 94, Kempenland 104 en Lommel 110.

WMC een jaar opgeschoven

Vrijdag 10 april 2020
Grensgevallen
De 19de editie van het mondiale Wereld Muziek Concours in Kerkrade wordt verplaatst van 2021 naar 2022. "Er heerst op dit moment te veel onzekerheid om het WMC in 2021 doorgang te laten vinden,” zegt WMC-voorzitter Max Kousen.

Josée Swinnen overleden

Vrijdag 10 april 2020
Pelt - Josée Swinnen overledenIn WZC Sint-Jozef is vandaag Josée Swinnen overleden, de echtgenote van Mathieu Vinken. Ze was 84 jaar. De afscheidsdienst en de begrafenis zullen in beperkte kring plaatsvinden.

Extra campagne tegen zwerfvuil

Vrijdag 10 april 2020
Pelt - Extra campagne tegen zwerfvuilZoom We zitten allemaal al een tijdje in ons kot en dat heeft heel wat gevolgen. Ook op de openbare netheid. Daarom lanceert Mooimakers een extra campagne. Om de schaarse tijd die we buiten kunnen spenderen, voor iedereen aangenaam te houden en je afval niet achter te laten. Ze gaan ook gericht communiceren daar waar het probleem groot is, bijvoorbeeld op supermarktparkings. Wil je deze campagne zelf ondersteunen? Dat kan. In webwinkel van Mooimakers vind je een gratis downloadpakket met social posts om te delen op je eigen kanalen.

De klokken vertrokken naar Rome

Donderdag 9 april 2020
Pelt - De klokken vertrokken naar RomeZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Zo klein, zo blauw

Donderdag 9 april 2020
Puur natuur
Pelt - Zo klein, zo blauwZoomNu we enkel nog kunnen wandelen vanuit ons "kot" letten we wat meer op de pracht van de natuur. Je zou er zo overheen lopen, maar de kleine bloemetjes op de foto staan gewoon tussen onkruid in de houtwallen. Jean Vandijck fotografeerde dit bosvergeetmijnietje (Myosotis Sylvatica) - nog geen centimeter in doormeter, maar het valt erg op door zijn felblauwe kleuren. 

Awel, ik wil praten

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Pelt - Awel, ik wil pratenZoom
Awel is gestart met een nieuwe campagne. De huidige situatie rond corona zorgt voor spanningen en dat is een gevaarlijke cocktail. Daarom is het belangrijk dat jongeren weten dat ze er niet alleen voor staan. Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Awel werkt volledig anoniem. Dat betekent dat enkel de oproeper en Awel op de hoogte zijn van het contact. Bovendien is een gesprek met Awel helemaal gratis. Meer info via deze link.
Pelt - Campagne 'Opstaan en samen doorgaan'ZoomKamer van Koophandel Limburg dringt er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de expertengroep die de exitstrategie moet voorbereiden op aan om snel een actieplan op te stellen zodat de economie gefaseerd en met inachtneming van alle noodzakelijke gezondheids- en sanitaire voorschriften kan heropstarten. “We moeten nu snel werk maken van zo’n slimme heropstart van de economie. Per week waarin we verder werken zoals vandaag, lijden we miljarden euro’s schade. We zien dat andere (…) Het hele nieuwsbericht

Koop in je buurt!

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Pelt - Koop in je buurt!ZoomVlaams minister van Economie Hilde Crevits lanceert samen met VLAIO, Unizo, NSZ en VLAM de website koopinjebuurt.be. Dit platform is een online verzamelplaats waar je als consument lokale handelaars op terug kan vinden. We roepen alle handelaars op zich dan ook te registreren via een van de verschillende initiatieven.
Binnenkort wordt er ook een gemeenschappelijke zoekmachine aan het nieuwe platform toegevoegd die het zoeken in de websites van de partners nog vergemakkelijkt. De coronacrisis slaat (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in uw kot...

Donderdag 9 april 2020
Pelt - Ondertussen, in uw kot...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Wachten op de 'boem'

Donderdag 9 april 2020
Pelt - Wachten op  de 'boem'ZoomDeze middag en morgen kan u mogelijk een “Sonic Boom” horen. Elke 200 vlieguren ondergaat de motor van een F16 zijn fase-inspectie. Na de “GO” in de testbank van de vliegbasis Kleine Brogel wordt de motor (foto) terug in de F16 gemonteerd. Eén van de testpiloten gaat dan geautoriseerd supersoon vliegen en even met een snelheid van 1200km/u door het luchtruim klieven (zo heet dat dan). Dat is sneller dan het geluid, vandaar de "boem" die u op de grond hoort. UPDATE De "boem" kwam er om 14.27u. (Foto KB Air Base)

Praten met dementerenden

Donderdag 9 april 2020
Mag ik naar huis? Waar is mijn moeder? Iedereen die een alzheimerpatiënt in zijn omgeving heeft, weet dat communiceren vaak lastig is – of je nu op afstand bent of dichtbij. Jorien Marcus ging na hoe je het beste zo’n gesprek kunt voeren. Lees het bij het Genootschap Onze Taal.

Riek Wins overleden

Donderdag 9 april 2020
Pelt - Riek Wins overledenZaterdag is Hubertina Lubberdina Riek Wins overleden, de echtgenote van Dick van Erkel. Ze was 86 jaar. De afscheidsdienst heeft in besloten kring plaats gevonden. Condoleren via een mail naar vanerkelcaroline[!]hotmail.com of r_vanerkel[!]msn.com.

Met de groeten uit Thailand

Donderdag 9 april 2020
Pelt - Met de groeten uit ThailandZoomPatrick Jacobs moest in Thailand lang wachten voor hij dit beestje uit zijn schelp zag kruipen. Let op die twee oogjes vooraan! Het is een heremietkreeftje, maar in feite is het een soort krab. Bij Wikipedia vindt u er alles over. Een prachtige foto!
Pelt - Maak van je tuin een lenteparadijsZoomWe hebben allemaal veel meer tijd om in de tuin te werken, dat zien we overal in het straatbeeld. Natuurpunt geeft in deze coronatijd 13 tips om van je tuin een echt paradijs te maken. Klik via deze link. Je kan er ook gratis een e-book bestellen.

Een auto kopen vanuit je zetel

Woensdag 8 april 2020
Promotekst
De gezondheid van de klanten en medewerkers bij Beliën Automotive Group krijgt nu uiteraard absolute voorrang. Het is daarom dat wij, net als vele andere ondernemingen, 2 weken geleden de deuren van onze showrooms sloten. Het spreekt voor zich dat de verkopers nog altijd ten dienste staan van onze klanten en via de klassieke kanalen te bereiken zijn, zoals telefoon, mail of Facebook. Maar er is meer. Vermits door de logische verlenging van de maatregelen onze verkopers geen face-to-face contact meer (…) Het hele nieuwsbericht
In normale tijden zouden vanavond op de prachtige accommodaties van SK Kadijk de finales van de voetbalbeker der gewesten doorgaan. Er stonden 3 heel mooie derby's op het programma: Verbroedering Lommel tegen Kattenbos Sport, Lindel-Hoeven VV tegen Kadijk SK en tot slot SV Herkol tegen Achel VV. Maar door de lockdown werden zoals iedereen al wist alle voetbalwedstrijden verboden.
Omdat de 3 winnaars mogen deelnemen aan de Beker van België besliste het bestuur van de gewesten (Noord/West) om de deelnemers hieraan door het lot aan te duiden. En dus mogen Verbroedering Lommel, Kadijk SK en Achel VV deelnemen aan de competitie voor de Beker van België.

FunRun wordt afgelast

Woensdag 8 april 2020
#samentegencorona
Pelt - FunRun wordt afgelastZoomDit jaar zal er geen tweede editie komen van de Dommelhof FunRun. Het sportevenement was nog maar aan z’n tweede editie bezig, maar die zal niet plaatsvinden op 6 juni 2020. Er werd gezocht naar een ander moment dit jaar, maar die werd om verschillende redenen niet gevonden, aldus de organisatoren. “Het belangrijkste is natuurlijk de gezondheid van de deelnemers, supporters en onze vrijwilligers. We willen geen risico lopen en dat valt in deze tijden niet te rijmen met een dergelijke evenementen.” vertelt Jan Cornelissen. 

Alexander Bijnen overleden

Woensdag 8 april 2020
Pelt - Alexander Bijnen overledenMaandag is de in Overpelt woonachtige Alexander Bijnen overleden. Hij was 44 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Help de helpers

Woensdag 8 april 2020
#samentegencorona
Pelt - Help de helpersZoomZorginstellingen overtreffen momenteel zichzelf in de strijd tegen COVID-19. Daarbij vallen soms personeelsleden weg wegens ziekte. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceerde daarvoor al aan het begin van de uitbraak een oproep naar vrijwilligers met een medische achtergrond om zich aan te bieden als inzetbare reserve. Dat aanbod wordt nu uitgebreid en aangeboden via een nieuw vrijwilligersplatform ‘Help de helpers’  Zorginstellingen kunnen er snel en gericht op zoek gaan naar (…) Het hele nieuwsbericht

Dreamteam in het handbal

Woensdag 8 april 2020
Het dreamteam in de BeNeleague van het handbal (2019-2020) is verkozen. Het bestaat uit doelman Clem Leroy (Bocholt), rechter hoek Bart Köhlen (Pelt), rechter opbouwer Serge Spooren (Bocholt), spelverdeler Dario Polman (Bevo), linker opbouwer Joao Ramos (Lions), linker hoek Tommie Folke (Pelt) en cirkelspeler Yves Vancosen (Visé).

Van Grote Heide naar Lutlommel

Woensdag 8 april 2020
Davy Belmans van tweedeprovincialer  Sporting Grote Heide zal komend seizoen de kleuren van Lutlommel VV verdedigen.

Henri Coemans overleden

Woensdag 8 april 2020
Pelt - Henri Coemans overledenIn Sint-Huibrechts-Lille is gisteren Henri Coemans overleden, de echtgenoot van Lieske Nijssen. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in heel beperkte kring. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Boseind.

Ondertussen, in Wuhan...

Woensdag 8 april 2020
Pelt - Ondertussen, in Wuhan...Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Hooibrand in stal

Dinsdag 7 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Kwikstraat in Peer heeft deze namiddag een partij hooi vuur gevat in een stal. De brandweer heeft het hooi uit de stal verwijderd en vervolgens geblust.
Ben Maas uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Algemene Elektriciteitswerken Maas opgericht met zetel aan de Vogelkersstraat. Het aanvangskapitaal van de vennootschap bedraagt 1.700 euro.

Jos Van de Broek overleden

Dinsdag 7 april 2020
Pelt - Jos Van de Broek overledenIn het Vesaliusziekenhuis in Tongeren is zondag Jos Van de Broek overleden, de weduwnaar van Mia Plompen. Hij was 94 jaar. De uitvaartliturgie zal in familiekring worden gehouden. Begroeting - met inachtname van de Covid-19-maatregelen - donderdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch in Overpelt.

Katrien Poelmans overleden

Dinsdag 7 april 2020
Pelt - Katrien Poelmans overledenGisteren is Katrien Poelmans overleden, de echtgenote van Michel Tielemans. Ze was 82 jaar. De crematie en de uitvaartdienst zullen in besloten kring worden gehouden. Begroeting - met inachtname van de coronabeperkingen - donderdag (17.30-18u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Brandfase oranje

Dinsdag 7 april 2020
Pelt - Brandfase oranjeVanaf vandaag geldt preventieve brandfase ORANJE in de Limburgse bossen. Plannen om te gaan wandelen? Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Houd kinderen onder toezicht. Vuur maken is zoals steeds verboden.

Recyclageparken weer open

Dinsdag 7 april 2020
Pelt - Recyclageparken weer openZoom(                                                                        (Cartoon: Fobie)

Vrijetijdsbesteding anno 2020

Maandag 6 april 2020
Pelt - Vrijetijdsbesteding anno 2020Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Zingen voor jarige opa

Maandag 6 april 2020
Pelt - Zingen voor jarige opaZoom"Afgelopen vrijdag werd onze opa, Jos Heynen, 88 jaar en dit wilden we toch niet zomaar voorbij laten gaan. Dus zijn we voor het raam in de Nieuwstraat gaan zingen, op veilige afstand van elkaar..." (Katrien Schuurmans)
Zingen voor jarige opa
Zoom

Jos Claes overleden

Maandag 6 april 2020
Pelt - Jos Claes overledenVandaag is Jos Claes overleden, de echtgenoot van Ida Theunissen. Hij was 76 jaar. Het afscheid zal in besloten kring plaatsvinden. Schriftelijk rouwadres: Lepelstraat 55. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Suska Rijks overleden

Maandag 6 april 2020
Pelt - Suska Rijks overledenIn WZC Kapittelhof in Lommel is gisteren de uit Overpelt afkomstige Suska Rijks overleden, de weduwe van Remi Nicasi. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring. Haar asurne wordt bijgezet op de begraafplaats van Lommel-Werkplaatsen.

Diefstal uit bestelwagen

Maandag 6 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Uit een bestelwagen aan de Goolderheideweg in Bocholt zijn allerhande werkmaterialen gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.
Gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan 5 jaar mogen voortaan wel de auto nemen om zich te verplaatsen voor recreatieve activiteiten. Ook personen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen, mogen de wagen nemen. Dat laat het federaal crisiscentrum weten, in de richtlijnen voor de politie en de bevolking naar aanleiding van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
Pelt - Recyclageparken morgen weer openMorgen gaan de recyclageparken van Limburg.net weer open. U gaat er weer één keer per 14 dagen terecht kunnen. Bij de ingang gaat u een bord zien waarop u nog eens kunt lezen waar u op moet letten. Nog een paar vragen en antwoorden:
- Kan er een afspraak gemaakt worden? Nee, een afspraak is niet nodig. De toestroom wordt beperkt via de slagbomen.
- Geldt de regel van één keer per 14 dagen per park? Nee, U kunt 1 keer per 14 dagen in één (…) Het hele nieuwsbericht

Oproep tot getuigen

Maandag 6 april 2020
Pelt - Oproep tot getuigenGisternamiddag rond 14.15 uur gebeurde er een aanrijding tussen 2 fietsers in de buurt van jeugdverblijf “De Winner”, op het fietsroutenetwerk tussen knooppunt 256 en 257. Een vrouw is daar in aanrijding gekomen met een man; ze maakte een zware val. De mannelijke fietser is even gestopt maar reed vervolgens door zonder zijn identiteit bekend te maken. De politie vraagt aan de man (tegenpartij) om zich te melden. Tevens worden eventueler getuigen gevraagd telefonisch contact op te nemen met de lokale politie van politiezone HANO, tel. 011 440 820.
Pelt - 80 euro voor uitvaarten en huwelijken
Voor kerkelijke uitvaarten en huwelijken in het bisdom Hasselt vervalt zolang de coronamaatregelen van kracht zijn het gewone tarief van 275 euro. Er wordt wel een bijdrage van 80 euro gevraagd om minimaal de kosten te dekken. Voor een afscheidsgebed op de begraafplaats wordt geen bijdrage gevraagd”. Dat schreef bisschop Patrick Hoogmartens vandaag aan pastorale medewerkers en kerkbesturen van het bisdom Hasselt.

Maria Meekers overleden

Maandag 6 april 2020
Pelt - Maria Meekers overledenGisteren is Maria Meekers overleden, de echtgenote van Jos Gijbels. Ze was 72 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring.

Ludo Geysmans overleden

Maandag 6 april 2020
Pelt - Ludo Geysmans overledenZaterdag is Ludo Geysmans overleden, de echtgenoot van Lutgarde Deckers. Hij was 60 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats De Roosen in Neerpelt.

'Doe eens een belletje'

Maandag 6 april 2020
#samentegencorona
Pelt - 'Doe eens een belletje'Zoom"Een derde van alle Belgische huishoudens bestaat uit slechts één persoon. Het gaat over 1,7 miljoen mensen van alle leeftijden. Vaak hebben zij het extra moeilijk in deze tijd. Denk daarom aan hen: geef hen een belletje en bied een luisterend oor", laat Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.
Op de spoorlijn tussen Lommel en Mol is vanmorgen een persoonsongeval gebeurd. Daardoor is de treindienst onderbroken en moeten reizigers tijdelijk gebruik maken van vervangbussen.

Voader wèère

Maandag 6 april 2020
Pelter Hükske
Pelt - Voader wèèreZoomIn deze moeilijke tijden blijven we ‘in ons kot’ en gaan we alleen naar buiten als het echt nodig is. Maar we kunnen elkaar wél opbellen, we kunnen elkaar spreken en zien met Skype en WhatsApp, we kunnen samen het beiaardconcert volgen op Facebook…
En we kunnen herinneringen ophalen over ‘de tijd van toen’ – over de tijd dat in feite alle jongens ‘naar den troep’ moesten. En hoe vindingrijk ze ook toen al waren om eens thuis te zijn.
Voortvertellen, in het Pelter dialect natuurlijk! Tot volgende maandag. (Fons Tuyaerts)
Pelt - De échte kampioenen van VlaanderenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Maria Loos overleden

Zondag 5 april 2020
Pelt - Maria Loos overledenVandaag is Maria Loos overleden, de weduwe van de in 2006 overleden Hein Verhoeven. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Lindel-Hoeven.
Pelt - Echtpaar sterft aan coronavirusZoomIn het Mariaziekenhuis is een Nederlands echtpaar dezelfde dag overleden aan het coronavirus. Nelly van Lint (74) stierf eerst, haar echtgenoot Jan Janssen (79) 4,5 uur later. Beiden waren zeer gekend in het sociale leven van Hamont, Maaseik en Weert.

Hou vast voor een houvast

Zaterdag 4 april 2020
Pelt - Hou vast voor een houvastZoomEen mooie tekening van Peltenaar Dries Peeten. In deze tijden heb je een houvast nodig. Anderzijds moet je héél voorzichtig zijn, wil je een ander eens goed vastpakken, terwijl je het toch zo graag zou doen...

Een drive-in tegen corona

Zaterdag 4 april 2020
#samentegencorona
Pelt - Een drive-in tegen coronaZoomGisteren organiseerde WICO TIO in Pelt zijn eerste drive-in om zowat 120 gezichtsbeschermers te verdelen en productiematerialen in te zamelen. Wat nog geen week geleden begon als een ideetje van enkele geëngageerde TIO-leerkrachten en losse medewerkers, is inmiddels een breed gedragen initiatief geworden met ondersteuning van o.a. Welzijnsregio Noord-limburg en het Mariaziekenhuis.
Om de verdeling van gezichtsbeschermers en het inleveren van materialen veilig te organiseren voorziet TIO ook (…) Het hele nieuwsbericht

Mooi lenteweer

Zaterdag 4 april 2020
Weerbericht
Pelt - Mooi lenteweerMorgen/zondag wordt het een stralend zonnige en erg warme dag. Het kwik bereikt gemiddeld 20 of 21 graden. De zuidoostenwind spant aan tot matig.
Maandag komt er na de middag meer bewolking opzetten en in de avond is er kans op wat regen in het westen. De maxima liggen rond 19 graden en er staat een matige wind uit het zuiden tot het zuidwesten.
Dinsdag begint grijs en mistig, maar later breekt de zon door. Bij een zwak briesje uit het oosten liggen de maxima rond 18 (…) Het hele nieuwsbericht
De voorbije vier dagen zijn in totaal 20 coronapatiënten vanuit Limburgse ziekenhuizen naar een andere provincie vervoerd. De patiënten worden verplaatst om te voorkomen dat het te druk wordt op sommige afdelingen intensieve zorgen.
Pelt - Ondertussen, in het gemeentehuis...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Dimitar Fotev overleden

Zaterdag 4 april 2020
Vandaag is Dimitar Fotev overleden, de weduwnaar van Snezhanka Foteva. Hij was 76 jaar. Het afscheid vindt plaats in heel beperkte kring. Rouwadres: Bolk-Foteva, Lillerheidestraat 2.

Herkol trekt nieuwe keeper aan

Zaterdag 4 april 2020
Pelt - Herkol trekt nieuwe keeper aanHerkol heeft Creemers, tweede doelman van Patro Maasmechelen, aangetrokken. Een gevolg daarvan is dat doelman Roy Franken zich heeft uitgeschreven.
Handballer Eligio Pepels zal komend seizoen de kleuren van Sporting Pelt verdedigen. De 24-jarige Pepels speelde twee seizoenen voor Handbal Tongeren.

René Lehaen overleden

Zaterdag 4 april 2020
Pelt - René Lehaen overledenIn Lommel is woensdag de uit Neerpelt afkomstige René Lehaen overleden, de levensgezel van Jan Goverde. Hij was 76 jaar. Er zijn geen publieke afscheidsmomenten.

Genoeg gelachen! Ernstig nu.

Zaterdag 4 april 2020
Chel mag het zeggen
Pelt - Genoeg gelachen! Ernstig nu.Er zijn periodes waarin ik graag een tijdje alleen ben. Als je weet dat je op om het even welk moment via je gsm, skype of Facebook vrijwel iedereen met wie je van gedachten wil wisselen, meteen kunt bereiken, krijgt het gevoel van eenzaamheid immers geen enkele kans. ‘Alleen’ hoeft helemaal geen synoniem met ‘eenzaam’ te zijn.
Nochtans heeft het iets onwezenlijks, deze afzonderingsperiode. En ik stel vast dat ik toch wat vaker naar mijn telefoontje grijp dan vóór het (…) Het hele nieuwsbericht
In het Belang verscheen vandaag een artikel over de komst van een huisartsenwachtdienst naar Bree. Men zou uit dat artikel kunnen afleiden dat het de bedoeling is dat mensen uit heel Noord-Limburg, die in het weekend in de wachtpost een huisarts willen raadplegen, voortaan naar Bree zouden moeten gaan. Maar dat klopt niet. "De wachtpost in Bree is vanaf vanavond gewoon een uitbreiding," zegt dr. Jeunen van de overkoepelende vzw. "Hij is er vooral voor mensen uit Maaseik, Kinrooi, Meeuwen en Bree. De wachtdienst in Pelt blijft bestaan, voor de overige gemeenten."
De wachtdienst is geopend in het weekend en op feestdagen. Sinds de coronacrisis kan men er alleen nog terecht na een voorafgaand telefoontje naar het nummer 011 60 40 60; u geeft dan uw gegevens en vraag door, en een huisarts zal u terug contacteren. Heeft u dringende medische hulp nodig, bel dan 112.

Alternatief voor Romereizen

Vrijdag 3 april 2020
Pelt - Alternatief voor RomereizenZoomIn een wereld zonder Covid-19 zouden op dit moment zo'n 400 leerlingen en leerkrachten van de WICO-scholen in Pelt, Lommel en Hamont als afsluiter van hun middelbare schooltijd op de bus zitten voor een onvergetelijke reis door Italië. Helaas! Italië is op slot en zij moeten in hun kot blijven. Om de gedachten wat te verzetten, werd er dinsdagavond door de begeleiding van de verschillende scholen één alternatief gelanceerd: de #coromareis!! Elke dag zal er via de eigen Instagrampagina een Italiaanse stad worden bezocht en wordt al wie wil 'meereizen' met een coromachallenge uitgedaagd. Woensdag werden er koffers gepakt met de challenge 'Ik ga op reis & ik neem mee ...', gisteren stond de 'Scheve toren' op het programma. Vandaag was het uitkijken naar 'balkonscènes' in Verona ... De reis verloopt voorspoedig en leverde al erg creatieve foto's en filmpjes op! 
Ouders mogen het huwelijk van hun kinderen niet meer bijwonen. Huwelijken kunnen enkel nog doorgaan in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vandaag beslist in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Andere maatregelen: begrafenissen mogen nog maximaal door 15 personen worden bijgewoond. En meerdaagse schooluitstappen worden geschrapt voor heel het schooljaar.
Pelt - De mondmaskers zijn aangekomen...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Rooskleurig bij Britt en Evi

Vrijdag 3 april 2020
Pelt - Rooskleurig bij Britt en EviZoom"Wij - Britt Hendrix en Evi Bloemen - zijn twee studenten orthopedagogie aan de UCLL campus Diepenbeek. Voor een opleidingsonderdeel dienen wij 120 uren te vullen met een creatief project. Omdat we in deze moeilijke Covid-19 tijden iedereen de kans willen geven om op een originele manier in contact te treden met elkaar hebben wij 'Rooskleurig by Britt en Evi' opgestart. Hiermee kunt u een zelfgemaakt roosje versturen, mét een kaartje met eigen tekst bijgevoegd, in de regio's Pelt en (…) Het hele nieuwsbericht

Teutenroute afgelast

Vrijdag 3 april 2020
Normaal gezien zou op 17 mei de 21ste Teutenroute worden gereden ten voordele van de strijd tegen MS. Maar omwille van de coronacrisis is het evenement afgelast.

Nieuwe vennootschap: Totomo

Vrijdag 3 april 2020
De besloten vennnootschap Phymac uit Overpelt en de besloten vennootschap Healthy Living uit Rijswijk (Ned.) hebben de besloten vennootschap Totomo opgericht met zetel aan de Edward Anseelestraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de vervaardiging van sanitair aardewerk en groothandel in hout, bouwmaterialen en sanitair.

Nieuwe vennootschap: LIMACc

Vrijdag 3 april 2020
Jill Custers uit Overpelt heeft de besloten vennootschap LIMACc opgericht met zetel aan de Rietstraat. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer managementondersteuning en -consulting.

Verzoeknummers op beiaard

Vrijdag 3 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Pelt - Verzoeknummers op beiaardZoomTijdens de coronacrisis speelt beiaardier Jan Verheyen twee keer per week op de beiaard. Hij speelt zowel op zaterdag als op zondag, telkens om 11 uur. De concerten duren een half uur tot drie kwartier. Zoals je eerder kon lezen, kan je verzoeknummers op voorhand doorgeven. Voor dit eerste weekend kwamen er al heel wat verzoekjes binnen. Alles samen is het een mooi programma met muziek in diverse stijlen...
Op zaterdag speelt Jan Het lied van Pelt (Jos Meekers), Comptine d’un altre (…) Het hele nieuwsbericht

Astrid Van Beylen overleden

Vrijdag 3 april 2020
Pelt - Astrid Van Beylen overledenIn WZC Sint-Jozef in Neerpelt is gisteren de uit Lommel afkomstige Astrid Van Beylen overleden, de echtgenote van Willy Linsen. Zij was 70 jaar en medeoprichtster van Benelux Cars. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Lommel-Centrum.
De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft in samenspraak met de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Handball Francophone een competitiehervorming in de nationale en regionale competities doorgevoerd. Zoals de bonden vorige week al aankondigden zijn er geen dalers, enkel stijgers. Vandaag werd er beslist dat er ook geen kampioenen aangeduid worden omdat niet alle competities afgewerkt werden. Voor wat betreft de BENE-League, de grensoverschrijdende competitie met zes Belgische en zes (…) Het hele nieuwsbericht

Marcel Weckx overleden

Vrijdag 3 april 2020
Pelt - Marcel Weckx overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Marcel Weckx overleden, de echtgenoot van Magda Haex. Hij was 76 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring.

Op reis na het coronatijdperk

Vrijdag 3 april 2020
Stel: we zijn enkele maanden verder en het coronavirus is onder controle. De Belgische grenzen zijn terug open. Zou jij op reis gaan? Dat willen de studenten Toerisme en Recreatiemanagement van Hogeschool PXL maar al te graag weten. Daarom stelden ze een eenvoudige enquête op om te peilen naar het reisgedrag van de Limburgers na het coronatijdperk. De resultaten zullen een indicatief beeld geven van de reisplannen tussen juli en december 2020.
De bedoeling is om een zicht te krijgen op (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Trajectcontrole op Kamperbaan actiefVanaf vandaag wordt de automatische snelheidscontroleapparatuur in de flitspalen langs de Kamperbaan in Hechtel-Eksel geactiveerd. Het is een systeem met trajectcontrole, waardoor de snelheid niet wordt gemeten op één vaste plaats (die waar de flitspaal staat), maar over een veel langer traject. Dit maakt het onmogelijk om de snelheidsmeting te ontlopen door te vertragen ter hoogte van de flitspaal. De Politiezone Kempenland heeft fors ingezet op trajectcontrole. Bij de ingebruikname van (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Morgen start het huismussentelweekendZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Leven in tijden van corona

Donderdag 2 april 2020
Pelt - Leven in tijden van coronaZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Pelt - Mathieu Mertens blijft Esperanza trainenTrainer Mathieu Mertens blijft ook volgend seizoen trainer van Esperanza Pelt. De club versterkte zich bovendien met Niek Van Den Putte, Jens Meeus en Carlo Palmans.

Steun voor het Mariaziekenhuis

Donderdag 2 april 2020
Pelt - Steun voor het MariaziekenhuisZoomOnder het motto "Samen sterk" heeft Rotary Overpelt Noord-Limburg 10.000 euro gedoneerd aan het Mariaziekenhuis in Pelt. De coronapandemie geeft een heel andere wending aan ons leven en dus ook aan het 50-jarig bestaan van de Rotary-afdeling, zegt de afdeling. Dit jubileumjaar staat in het teken van “Lokale hulp en maatschappelijk engagement”. Wat kunnen we vandaag beter doen dan mee inzetten tegen corona? "De ziekenhuizen en hulpverleners staan in de frontlinie en geven iedere dag het (…) Het hele nieuwsbericht

Al 1.513 corona-PV's in Limburg

Donderdag 2 april 2020
Pelt - Al 1.513 corona-PV's in LimburgDe Limburgse politiekorpsen hebben al 1.513 corona-PV's opgesteld, voornamelijk voor het overtreden van het samenlevingsverbod en het maken van nodeloze verplaatsingen. De politiezone CARMA maakte de meeste PV's, namelijk 305. De politiezone Lommel maakte er 22, de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo 160, de politiezone HANO 38, de politiezone Kempenland 60 en de politiezone Tongeren-Herstappe 33.
Pelt - Een Ronde van Vlaanderen op rollenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Jos Grobben overleden

Donderdag 2 april 2020
Pelt - Jos Grobben overledenVandaag is in Overpelt de uit Kleine-Brogel afkomstige Jos Grobben overleden, de echtgenoot van Liza Dilissen. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Sciensano roept jouw hulp in!

Donderdag 2 april 2020
Pelt - Sciensano roept jouw hulp in!De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in België heeft ons dagelijks leven stevig door elkaar geschud. Sciensano lanceert daarom de COVID-19 gezondheidsenquête om de impact ervan op onze gezondheid, ons gebruik van gezondheidsdiensten en onze leefgewoonten te achterhalen. Sciensano is de organisatie die ons dagelijks de cijfers en grafieken rond corona bezorgt. Ben je 16 jaar of ouder en woonachtig in België? Vul dan deze online vragenlijst vóór 9 april 2020 in. Dit duurt slechts 15 minuten en jouw deelname maakt echt een verschil!

Corona: landelijke cijfers

Donderdag 2 april 2020
Pelt - Corona: landelijke cijfersZoomGisteren zijn er 584 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, 363 "ex-corona's" hebben het ziekenhuis mogen verlaten. Vandaag liggen er in totaal 6.716 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen. Met 1.144 mensen op intensieve zorgen is zo'n 54 procent van de huidige capaciteit ingenomen. Gisteren zijn in ons land opnieuw 183 mensen aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 1011.

De visie van Fobie

Donderdag 2 april 2020
Pelt - De visie van FobieZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Geen Sanicole Airshow dit jaar

Donderdag 2 april 2020
Met pijn in het hart laat Geoffrey Buekenberghs vandaag weten dat de jaarlijkse Sanicole Airshow op het vliegveld van Hechtel-Eksel verschoven wordt naar 2021. "Met veel ontzag hebben wij de afgelopen weken en dagen de media gevolgd. Iedereen, maar zeker niet in het minst onze provincie Limburg gaat door een zeer zware periode," zegt hij. "We hebben dan ook binnen onze organisatie het mogelijke doorgaan van onze vliegshow in 2020 intensief besproken en met zeer veel pijn in het hart moet ik jullie meedelen dat wij unaniem de beslissing genomen hebben om de 42e International Sanicole Airshow dit jaar te annuleren en uit te stellen naar volgend jaar." De nieuwe editie staat nu gepland op 10 & 12 september 2021.

Positief denken...

Donderdag 2 april 2020
Pelt - Positief denken...ZoomEn als het nog niet voor mei is, dan gaan we voor juni! (Tekening Dirk Van Bun)

Peter Theuwissen overleden

Donderdag 2 april 2020
Gisteren is Peter Theuwissen overleden. Hij was 52 jaar. De uitvaart en de crematie worden in besloten kring gehouden. Online condoleren kan via info[!]uitvaartcentrum-vandebosch.be.
Pelt - WICO TIO: drive-in voor gezichtsbeschermersZoomWico-campus TIO heeft inmiddels 16 3D-printers bijeen gekregen voor zijn actie ten voordele van de mensen in de eerstelijnszorg: men wil hen zo snel mogelijk gezichtsbeschermers uit kunststof leveren. Inmiddels draaien de 3D-printers op volle toeren, want er zijn bijna 300 stuks besteld en men  hoopt er tegen vrijdag 50 klaar te hebben.
Voor ieders veiligheid nemen de medewerkers maximale preventiemaatregelen in acht. Ze (…) Het hele nieuwsbericht
WICO TIO: drive-in voor gezichtsbeschermers
Zoom

Ondertussen, bij de notaris...

Woensdag 1 april 2020
Pelt - Ondertussen, bij de notaris...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Pizza's voor het zorgpersoneel

Woensdag 1 april 2020
#samentegencorona
Pelt - Pizza's voor het zorgpersoneelZoomDe Turkse gemeenschap van Hechtel-Eksel en omgeving zorgde vandaag bij het Mariaziekenhuis voor de levering van enkele tientallen pizza's voor het personeel. Ze waren gebakken door Koksal Mutlu van kebabzaak Baskent in Wijchmaal. En ze waren lekker! zeggen ze in het ziekenhuis.

Nieuwe vennootschap: Storelux

Woensdag 1 april 2020
Bauke Jansen uit Deurne (Ned.) heeft de besloten vennootschap Storelux opgericht met zetel aan de Haltstraat in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoort de groothandel in stoffen en het adviseren, begeleiden en uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van woning- en projectinrichtingen.

Wietplantage ontmanteld

Woensdag 1 april 2020
Pelt - Wietplantage ontmanteldGisteravond viel de politie binnen in een huis aan de Kloterstraat in Kaulille. Men trof er een wietplantage aan. Die werd vandaag ontmanteld door de civiele bescherming. UPDATE De politie pakte de bewoner op. Het gaat om een Amerikaans militair.

Corona: landelijke cijfers

Woensdag 1 april 2020
Pelt - Corona: landelijke cijfersZoomGisteren zijn opnieuw 123 mensen in België aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 828. Gisteren werden 560 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging tegenover de vorige dagen. 436 mensen mochten het ziekenhuis verlaten en dat is een record. Daardoor stabiliseert het aantal mensen met corona in Belgische ziekenhuizen nagenoeg op 4.995. Op intensieve zorg liggen 1.088 patiënten, een toename met 67. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.189 tot 13.964. De stijging heeft vooral te maken met het opdrijven van het aantal testen.

Maurice Dilissen overleden

Woensdag 1 april 2020
Pelt - Maurice Dilissen overledenVrijdag is Maurice Dilissen overleden. Hij was 84 jaar. De crematie en de uitvaartliturgie vinden in besloten kring plaats. Condoleren kan via info[!]uitvaartcentrum-vandebosch.be
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt