Het overige nieuws

Ondertussen, in Bethlehem...

Zondag 31 december 2023
Pelt - Ondertussen, in Bethlehem...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Huidhonger?

Zondag 31 december 2023
Vandaag gelezen
Huidhonger is niet verdwenen: in navolging van Japanse ‘cuddle cafés’ openen knuffelcoaches in Amsterdam hun deuren. Je kunt er tegen betaling terecht voor een uurtje tegen elkaar aan liggen, diep in elkaars ogen kijken of een aai over de bol. Seks is uit den boze.
                                                                                  (Het Parool)

Mia Walbers overleden

Zondag 31 december 2023
Pelt - Mia Walbers overledenVandaag is Mia Walbers overleden, de weduwe van Frie Geens. Ze was 95 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zondag 7 januari (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Trainers Grote Heide blijven

Zondag 31 december 2023
Pelt - Trainers Grote Heide blijvenMarco Vandendert (T1) en zijn assistent Knevels zullen komend seizoen ook derde provincialer Grote Heide trainen.

Vuurwerk bij storm?

Zondag 31 december 2023
De visie van Fobie
Pelt - Vuurwerk bij storm?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Weg van thuis op 25,2 jaar

Zondag 31 december 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten bedraagt 25,2 jaar. 63% van de jongeren doen dat op een leeftijd tussen de 21 en 28 jaar. Daarnaast is 15% een vroege nestverlater: ze zijn dan 21 jaar of jonger. 22% verlaat het huis pas op de leeftijd van 28 jaar of ouder. 
In de populatie thuisverlaters zijn er iets meer mannen dan vrouwen en heeft 5% niet de Belgische nationaliteit. 47% van de jongeren die het ouderlijk huis verlaten zijn hooggeschoold. (Statistiek Vlaanderen)

Dode door vuurwerk

Zaterdag 30 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Nederlands-Limburgse Neeritter, niet ver van Maaseik, is vanavond een 36-jarige man om het leven gekomen bij het afsteken van vuurwerk. Dat meldt de Nederlandse politie. Een tweede betrokkene werd zwaargewond.
Pelt - Kyani Joosten SACN-atlete van het jaarZoomKyani Joosten (foto) uit SHLille is op het clubfeest van Sporting Atletiek Club Neerpelt uitgeroepen tot "Atlete van het jaar". In haar categorie (scholieren) rijgde ze afgelopen seizoen de records aan elkaar. Ook Laurens Vanderlinden en Juul Derickx waren voor de titel genomineerd.
Volgens voorzitter Louis Geboers was dit 43ste seizoen het meest succesvolle ooit uit de geschiedenis van SACN. Liefst 110 SACN-atleten konden achter hun naam de vermelding "Limburgs kampioen" zetten.
Tijdens de feestavond werden ook 90 atleten gehuldigd waarvan er 18 een bijzondere prestatie hadden gerealiseerd. Dankzij het kerstcadeau van hoofdsponsor Deco blijven de lidgelden volgend seizoen ongewijzigd.

Geen vuurwerkshow in Hasselt

Zaterdag 30 december 2023
Door de aanhoudende wind en wisselende weersomstandigheden heeft Winterland Hasselt beslist om de voorziene vuurwerkshow van oud naar nieuw te schrappen.

De spoorwegkathedraal

Zaterdag 30 december 2023
Tegenligger
Pelt - De spoorwegkathedraalZoom(door Gert Cuppens)
Wie googelt op de termen “top 20 railway stations” komt gegarandeerd op lijsten uit waar Antwerpen Centraal Station bij de mooiste stations ter wereld vermeld wordt. Voor het Amerikaanse "Newsweek" krijgt dit station een verdienstelijke vierde plaats. Op de website "World’s 20 Most Beautiful Train Stations – Fodors Travel Guide" staat Antwerpen CS zelfs op nummer 1.
Dit station wordt ook wel vaak een spoorwegkathedraal genoemd en (…) Het hele nieuwsbericht

Annie Bierkens overleden

Zaterdag 30 december 2023
Pelt - Annie Bierkens overledenGisteren is Annie Bierkens overleden, de weduwe van François Swusten. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerpelt-Centrum. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Severens aan de Leopoldlaan. Condoleren: uitvaartzorg-severens.be

De Maaslandstier is gered!

Zaterdag 30 december 2023
Pelt - De Maaslandstier is gered!Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Nieuw: IT voor ondernemers

Vrijdag 29 december 2023
Ruben Schoups (29) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap IT voor ondernemers opgericht met zetel aan de Moffelstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer IT consultancy en support, procesoptimalisatie en projectmanagement.

Inbraak in handelszaak mislukt

Vrijdag 29 december 2023
Pelt - Inbraak in handelszaak misluktOnbekenden ondernamen een inbraakpoging in een handelszaak aan de Lindelsebaan in Overpelt. De benadeelde legde gisteren klacht neer tegen onbekenden.

Ria Claassen overleden

Vrijdag 29 december 2023
Pelt - Ria Claassen overledenGisteren is Ria Claassen overleden, de echtgenote van Gerrit Jansen. Ze was geboren in Valkenswaard en werd 90 jaar. Volgende week zaterdag 6 januari is er om 10u een afscheidsviering in aula Pelterhof van uitvaartzorg Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Pauline Stevens overleden

Vrijdag 29 december 2023
Pelt - Pauline Stevens overledenDinsdag is Pauline Stevens overleden. Ze was geboren in Neerpelt en werd 90 jaar. De afscheidsdienst en de crematie vinden in besloten kring plaats. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Jan Vanderheyden overleden

Vrijdag 29 december 2023
Pelt - Jan Vanderheyden overledenIn WZC Sint-Jozef is gisteren Jan Vanderheyden overleden, de weduwnaar van Thérèse Gielen. Hij was 99 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiale kring. Begroeting: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan. Condoleren: www.uitvaartzorg-severens.be.

Mia Van den Broek overleden

Vrijdag 29 december 2023
Pelt - Mia Van den Broek overledenDinsdag is Mia Van den Broek overleden, de weduwe van de in 2021 gestorven Jef Vangansewinkel. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op begraafpaats De Roosen.

Solidariteit alom

Vrijdag 29 december 2023
De visie van Fobie
Pelt - Solidariteit alomZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Naar jaarlijkse gewoonte telt Voka – KvK Limburg de pagina’s van het Belgisch Staatsblad. Er van uitgaande dat ze elke pagina gelezen hebben aan een snelheid van drie minuten per pagina, hebben ze meer dan 250 dagen moeten lezen. Behoorlijk wat tijd, maar iedere Belg wordt geacht de wet te kennen.
2023 komt daarmee in de buurt van 2021, het recordjaar. Ook de Europese regelgeving en rapporteringslasten zijn stevig toegenomen. Voka – Kamer van Koophandel Limburg pleit voor (…) Het hele nieuwsbericht

Leo Franssen overleden

Donderdag 28 december 2023
Pelt - Leo Franssen overleden
Gisteren is Leo Franssen overleden. De uitvaartdienst van "Nonkel Lei" zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Verkoop vuurwerk in Limburg hoog

Donderdag 28 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Vuurwerkwinkels in Limburg verkopen ook dit jaar weer veel vuurwerk. Nochtans heerst er een vuurwerkverbod in 24 Limburgse gemeenten. Een groot deel gaat de grens over naar Nederland omdat daar geen knalvuurwerk of pijlen meer mogen verkocht worden. Vanuit Nederland wordt dan weer gesignaleerd dat er veel minder vuurwerk verkocht is dan in vorige jaren. (Radio 2 e.a.)

Germaine Weckx overleden

Donderdag 28 december 2023
Pelt - Germaine Weckx overledenDinsdag is in WZC Ploegdries in Lommel Germaine Weckx overleden, de weduwe van Jef Branders. Ze was geboren in Overpelt en werd 91 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in familiekring, waarna de asverstrooiing op de begraafplaats van Overpelt-Fabriek. Begroeting: vrijdag 5 januari (19.30-20uur). Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Virginie De Hondt overleden

Donderdag 28 december 2023
Pelt - Virginie De Hondt overledenOp 23 december overleed Virginie De Hondt, de weduwe van de in 2018 gestorven Arnold Franssen. Zij was 90 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Veldwezelt.

Nieuwe vennootschap: Wilgenhof Jumps

Woensdag 27 december 2023
Dorien Leynen (32) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Wilgenhof Jumps opgericht met zetel aan de Sint-Jansstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer klein- en groothandel in dieren, verhuur van stallen en kleinhandel in toebehoren voor de paardensport.
Willem-Tell Eksel heeft het Belgisch kampioenschap kruisboogschieten 10 meter diopter gewonnen. KVNA uit Pelt legde beslag op de tweede plaats.

O.L.S. 2024 definitief in Beekdaelen

Woensdag 27 december 2023
Pelt - O.L.S. 2024 definitief in BeekdaelenZoomHet Oud Limburgs Schuttersfeest zal volgend jaar op de eerste zondag van juli in de Nederlands-Limburgse fusiegemeente Beekdaelen worden georganiseerd. Dat is vandaag bekendgemaakt. Aanvankelijk zou schutterij Sint-Antonius uit Nederweert, die het OLS dit jaar won, de organisatie op zich nemen, maar ze gooide enkele dagen geleden de handdoek in de ring. Dat zorgde voor een reeks alternatieve voorstellen, waarbij dat van de schutterijen uit Beekdaelen het uiteindelijk haalde. Het O.L.S. is een jaarlijks schuttersfeest voor schutterijen die de buks hanteren.

Loeki Renders overleden

Woensdag 27 december 2023
Pelt - Loeki Renders overledenZondag is Loekie Renders overleden, de echtgenote van Peter Hartgers. Ze was 84 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Op weg naar 6 januari

Woensdag 27 december 2023
Pelt - Op weg naar 6 januariZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Fietsen rond Manhattan

Woensdag 27 december 2023
Van onze man in New York
Pelt - Fietsen rond ManhattanZoomVeel steden willen fietsvriendelijker worden, ook New York City, zegt onze man in New York, Dirk Vandenberk: "Men werkt al jaren om het mogelijk te maken om letterlijk rond het eiland van Manhattan te kunnen wandelen en fietsen. Op veel plaatsen, waar er genoeg ruimte is tussen de oevers en wegen die het eiland omringen, zijn er al fiets- en wandelpaden aangelegd. Er zijn echter grote stukken waar er niet genoeg ruimte voorhanden is om dit 52 km lange project, Manhattan Greenway genaamd, aan land te verwezenlijken. Aan de oever van de ‘East River’ in midtown Manhattan is zopas een nieuw stuk van deze rondweg geopend (foto's). Het nieuwe gedeelte is volledig op pijlers in de rivier gebouwd. Men heeft er vijf jaren aan gewerkt en de kosten zijn opgelopen tot bijna 190 miljoen dollar. Nu maar afwachten of er nog geld zal vrijkomen om de nog ontbrekende stukken snel in te vullen."
Fietsen rond Manhattan
Zoom

Zacht tot volgend jaar

Dinsdag 26 december 2023
Weerbericht
Pelt - Zacht tot volgend jaarNa de invloed van een mobiel wigje van hoge druk is het opnieuw de beurt aan depressies en storingen om het weerbeeld te bepalen. Het gaat daarbij ook stevig waaien en bij momenten zijn er zware windstoten. De temperaturen blijven erg hoog - alvast tot het einde van het jaar is er geen winter in zicht, al wordt het laatste weekend van dit jaar wel iets koeler.
Morgen verlaat lichte regen in de ochtend de regio. Daarna is het overwegend droog met later mogelijk ook enkele opklaringen. Het gaat (…) Het hele nieuwsbericht

Miet Steegen overleden

Dinsdag 26 december 2023
Pelt - Miet Steegen overledenOp kerstdag is Mia Steegen overleden, de weduwe van Swa Van Nuffelen. Mietje was geboren in Borgerhout en werd 91 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in Uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Het is maar dat je 't weet
Limburgers die buitenshuis willen gaan feestvieren tijdens oudejaarsnacht, kunnen ook dit jaar gebruikmaken van Feestbussen die de hele nacht blijven rijden tot in het nieuwe jaar. 
In totaal rijden dit jaar op 31 december en 1 januari 25 bussen uit over 20 lijnen. De bussen vervoeren de feestvierders over zowel lange trajecten naar de grotere uitgaanscentra als korte trajecten naar lokale feesten. “Het project is een mooie samenwerking tussen het Limburgs provinciebestuur, (…) Het hele nieuwsbericht

Naar duurzame energie bij kerken

Dinsdag 26 december 2023
Op 18 januari 2024 organiseren de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg en het Platform Toekomst Parochiekerken een inspirerend netwerkmoment voor gemeenten, steden, kerkbesturen en andere geïnteresseerden rond het thema duurzame energie.
Hoe kan de parochiekerk energiezuiniger gemaakt worden? Hoe de ecologische voetafdruk verminderen? Wat is energiedelen en wat zijn energiegemeenschappen? Hoe past energie in een neven- of herbestemming? Programma en inschrijven

Nat en warm...

Dinsdag 26 december 2023
De visie van Fobie
Pelt - Nat en warm...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: Kapsalon Geelen

Maandag 25 december 2023
Geert Geelen (54) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Kapsalon Geelen opgericht. De vennootschap is gevestigd aan de Broesveldstraat.

Vermogensongelijkheid

Maandag 25 december 2023
Vandaag gelezen
"Als er in het jaar nul al economen waren geweest, zou een van hen in Bethlehem vast een plotselinge, plaatselijke piek in de vermogensongelijkheid hebben gemeten. Drie Wijzen leverden bij de ouders van een pasgeborene in een stal ongevraagd een klein fortuin af. Mooie geschenken: wierook, mirre en goud. Maar hoe kwamen die Wijzen er zelf eigenlijk aan?"
(Maarten Schinkel in de NRC)

Kerstmis anno 2023

Maandag 25 december 2023
Pelt - Kerstmis anno 2023Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Ozze kerstboeëm

Maandag 25 december 2023
Pelter Hükske
Pelt - Ozze kerstboeëmZoom ’t Is vandaag ne specioalen daag. Doveur gin gewoeën mop, mer iet over Kòòrsmis, het aauwd Pèlter woord vur ‘Kerstmis’. En ne wêns vur öllie allemoal – in’t Pèlter natürlek. Had öllie goed eh, en tot tekomede móndig. (Fons)

Kerst bij Rembrandt

Zondag 24 december 2023
Pelt - Kerst bij RembrandtZoomRembrandt schilderde dit prachtige kersttafereel in 1647. Behoorlijk indrukwekkend...
Vandaag gelezen
Vanaf 1 januari zijn smartphones verboden in klaslokalen op de middelbare school in Nederland. Het verbod moet de concentratie en de prestaties van leerlingen verbeteren, aldus een rapport aan de overheid.
(De Volkskrant)

Kerstmis in Midden-Limburg

Zondag 24 december 2023
Pelt - Kerstmis in Midden-LimburgZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Padeldames Vlaams kampioen

Zondag 24 december 2023
Pelt - Padeldames Vlaams kampioenZoomOp de valreep van 2023 werd de damespadelploeg van Katrien Vervoort nog Vlaams kampioen in de categorie senior dames 3. Katrien bracht samen met Kim van Geel, Sally de Jong, Irma van der Heijden, Anniek Evens en Marie-José Schoenmakers de beker mee naar Neerpeltse Tennisclub. De eerste NTC-kampioenenploeg in padel! Dikke proficiat dames!!

Kerstkaartactie met cadeaubonnen

Zondag 24 december 2023
Promotekst
Pelt - Kerstkaartactie met cadeaubonnenZoomVastgoed Fransen lanceert in samenwerking met lokale ondernemers Leonidas, L&E Cookingware, De Studio, Esenzo, Consentec, Harlekijn, optiek Moreau en Vicky Winters een speciale kerstkaartactie.
Het middelpunt van deze actie is de directe omgeving rond het Marktplein in Neerpelt waar momenteel renovatiewerken plaatsvinden om het plein in 2024 te transformeren tot een vernieuwde ontmoetingsplaats.
Om deel te nemen ontvangen alle inwoners in Pelt op 26 en 27 december een kerstkaart in hun (…) Het hele nieuwsbericht

Jenny Sels overleden

Zondag 24 december 2023
Pelt - Jenny Sels overledenVandaag is Jenny Sels overleden, de weduwe van Jaak Baeken. Ze was geboren in Balen en werd 96 jaar. Donderdag (10u) is er een afscheidsdienst in uitvaartcentrum Severens. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in dat uitvaartcentrum. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Senioren feesten bij Sporting Grote HeideZoomBij Sporting Grote Heide vierden de senioren gisteren hun kerstfeest. Met als dresscode kledij uit de oudheid. Het was een erg geanimeerde avond met als hoofdactiviteiten de doop van nieuwe spelers, karaoke voor de spelersvrouwen en een barbecue. En het feest duurde tot in de vroege uurtjes, maar op de Grote Heide zijn ze dat gewoon! (MV)

Kerstmis aan zee

Zondag 24 december 2023
Pelt - Kerstmis aan zeeZoomIn Oostende is gisteren een jonge dolfijn aangespoeld...  (Cartoon: Fobie)
Gezondheid
Pelt - Een gezonde balans in het nieuwe jaarVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: voeding en alcohol.
Het nieuwe jaar is traditioneel het moment waarop velen van ons reflecteren op het afgelopen jaar en nieuwe doelen stellen voor de toekomst. Een veelvoorkomend thema is het streven naar een gezondere levensstijl, waarbij voeding en alcohol vaak centrale rollen spelen. En dan worden dikwijls goede maar onhaalbare voornemens gemaakt, (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - 1800 euro voor de Warmste WafeltjesZoomGitte, Elena, Fran en Annelies trotseerden wind en regen om op de donderdagmarkt in Overpelt en de zaterdagmarkt in Neerpelt (foto) hun zelfgebakken wafeltjes te verkopen. Gelukkig was menig marktbezoeker hen gunstig gezind en konden ze voor €600 wafels aan de man brengen. De serviceclubs "the ladies circle" en "Kiwanis" besloten om het bedrag te verdubbelen. Dit maakt dat de meisjes €1800 konden overmaken aan De Warmste Week. Proficiat!
Pelt - Op zijn paasbest naar de kersttafelZoom                                                               (Cartoon: Dirk Van Bun)

1,6 miljoen euro in Trevi-fontein

Zaterdag 23 december 2023
Vandaag gelezen
Pelt - 1,6 miljoen euro in Trevi-fonteinZoomUit de Trevifontein hebben de Romeinse stadsdiensten dit jaar in totaal ruim 1,6 miljoen euro aan munten opgevist, een recordbedrag. Wat ze ook opvisten: horloges, ringen, en... gebitten.
Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome, luidt de legende. Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in Rome. Drie muntjes gooien zou leiden tot een huwelijk of... echtscheiding. (Bron: Il Messaggero, foto Pexels)
Pelt - Handbal: Bocholt en Pelt spelen gelijkIn de laatste wedstrijd van het jaar in de BENE-League van het handbal hebben Sezoens Achilles Bocholt en Sporting Pelt 25-25 gelijk gespeeld. De ruststand was 10-15. Jeroen De Beule van Bocholt liep een ernstige blessure op. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Een mooi punt op verplaatsing bij de tweede in de rangschikking, Bocholt. Bij een gelijkspel hou je altijd een dubbel gevoel over: “We hadden moeten winnen” maar ook: “We hadden nog kunnen (…) Het hele nieuwsbericht

KRC Peer B - Sparta Lille 2-1

Zaterdag 23 december 2023
Pelt - KRC Peer B - Sparta Lille 2-1KRC Peer B heeft vanavond Sparta Lille verslagen met 2-1. Voor KRC Peer B scoorden E. Snoeks en Schrijvers. Vandervelden scoorde voor Sparta Lille.

Zacht, winderig en nat

Zaterdag 23 december 2023
Weerbericht
Pelt - Zacht, winderig en natIn een strakke westelijke tot noodwestelijke luchtstroming worden storingen geregeld naar onze streken gestuurd. Er wordt ook erg zachte lucht aangevoerd, waarbij de maxima in de dubbele cijfers uitkomen. Het zal wel al duidelijk zijn dat Kerstmis 2023 groen zal verlopen. 
Zondag brengt een storing veel wolken en perioden met regen. In de avond zijn er wat meer drogere perioden. Met wat geluk verloopt Kerstavond meestal droog. Het is wel erg zacht bij maxima rond 11 of 12 graden en er staat een (…) Het hele nieuwsbericht

Vrede op aarde

Zaterdag 23 december 2023
Pelt - Vrede op aardeZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Een kerstcolumn!

Zaterdag 23 december 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Een kerstcolumn!Nooit liggen de winkels zo vol als nu. Zelden was mijn inspiratiezolder zo leeg. Je kunt als bescheiden columnist in deze periode toch bijna niet anders dan meehuilen met de wolven in het winterse bos. Ik bedoel: je lezers verwachten toch van je dat je mee galoppeert in de eindejaarswensenrace!
En kijk, dan komt mijn recalcitrante aard onvermijdelijk weer naar boven. Als iets er iets per se moet, dan is er meer dan één Brabants trekpaard nodig om de voor naast de vorige even recht te ploegen. Dat (…) Het hele nieuwsbericht

Een lichtjeswandelzoektocht

Vrijdag 22 december 2023
Heb je zin om de mooie kerstversiering in Pelt te bewonderen en mee te doen aan een leuke zoektocht? Dan is de lichtjeswandelzoektocht zeker iets voor jou! Tot en met 7 januari kan je de route van 3km wandelen tussen 17u en 21u. Ze vertrekt en eindigt aan het Regenboogplein bij de kerk op Grote Heide. Meer info kan je hier vinden.
Pelt - Kerstfeest bij OKRA Overpelt-Centrum en -FabriekZoom
Voor het kerstfeest van Okra Overpelt-Centrum en -Fabriek hadden niet minder dan 125 leden ingeschreven. Traditie is dat bij dat kerstfeest sandwiches en een krentenbol op het menu staan. Toen het jaarprogramma werd voorgesteld bleek dat het goed gevuld is met kiennamiddagen, feesten, uitstappen en infonamiddagen. Fietsen, wandelen, fitgym en kaarten komen elke week terug. 
Daarna volgde ontspanning met Rudi, waarbij duchtig werd meegezongen. Na het kerstgebakje werd de namiddag afgesloten met de beste wensen voor iedereen. (Lambert Loenders) 

Chinese link bij het Vlaams Belang!

Vrijdag 22 december 2023
Pelt - Chinese link bij het Vlaams Belang!Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Frans Coenen overleden

Vrijdag 22 december 2023
Pelt - Frans Coenen overledenDinsdag is Frans Coenen overleden, de weduwnaar van Simonne Stassen en de levenspartner van Martine Souffriau. Hij was geboren in Neerpelt en werd 82 jaar. Donderdag (12u) is er een afscheidsplechtigheid in de aula van Huis Verwilt, Lierbaan 177 in Putte, gevolgd door de bijzetting van de urne in het columbarium op de begraafplaats van Putte. Online condoleren via www.verwilt.be

Frieda Bokken overleden

Vrijdag 22 december 2023
Pelt - Frieda Bokken overledenZaterdag is Frieda Bokken overleden. Ze was geboren in Bree, woonde in Sint Oda en zou eind deze maand 63 jaar geworden zijn. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Condoleren: familie Frieda Bokken, p/a Brogelerweg 24, 3950 Bocholt, of online via www.uitvaartzorgvanhove.be.

Grootschalige politieactie

Vrijdag 22 december 2023
Pelt - Grootschalige politieactieIn september waren aspirant-hoofdinspecteurs van de Limburgse politieschool PLOT aanwezig op een studiedag rond proactief werken. Tijdens hun opleiding moesten ze een actieplan rond een actuele politionele uitdaging uitwerken. De lokale politiezone LRH nam het voortouw in dit initiatief en zorgde ervoor dat een grootschalige politieactie in de steigers kon worden gezet. Aan deze provinciale actie namen uiteindelijk 11 lokale politiezones  deel, in samenwerking met de Federale Wegpolitie Limburg, (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Kerstfeest Clementiaanschool in HolheideZoomJuf Hilde en de leerkrachten van de Clementiaanschool in Holheide vierden met de kinderen het kerstfeest in de overvolle parochiekerk. Met het kerstspel, liedjes en muziek, gebracht door enkele kinderen met muziektalent, werd het een reuzemooie viering.

Natte Kerst

Vrijdag 22 december 2023
Pelt - Natte KerstEen witte Kerstmis zit er ook dit jaar weer niet in, maar kerstsfeer moet je toch zelf maken. Dat kan je doen met lichtjes, lekker eten, gezelligheid en met muziek natuurlijk. Dat gaat best goed op de 48 kerstklokken van de Neerpeltse beiaard. Daarom speelt de beiaardier nog eens sfeervolle kerstliedjes. Te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt vanaf 11 uur. 

Fietsvergoeding gaat omhoog

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Volgend jaar gaat de fietsvergoeding omhoog. Wie van en naar het werk fietst kan daar volgend jaar 0,35 euro per kilometer voor krijgen. De Kamer keurde vandaag een wetsontwerp van Vincent Van Peteghem in die zin goed.

Kerstfeest bij Okra Grote Heide

Donderdag 21 december 2023
Pelt - Kerstfeest bij Okra Grote HeideZoomOkra Grote Heide organiseerde weer een geslaagd kerstfeest voor de leden. Na een welkomstwoord en een korte bezinning rond het thema licht, kon er lekker gesmuld worden van de heerlijke maaltijd. Ondertussen zorgde Harry voor rustige muziek. De 90-jarigen, 80-jarigen en mensen die al 25 jaar lid zijn werden in de bloemetjes gezet. Om af te sluiten was er de traditionele tombola met mooie prijzen. Daarna werden de dansbenen losgegooid. Na afloop kreeg iedereen een kleine attentie mee naar huis samen met het jaarprogramma, zodat men al kan uitkijken naar de volgende activiteit. (Rik Molemans)
Kerstfeest bij Okra Grote Heide
Zoom

Goed nieuws voor lezers in Spanje

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Goed nieuws voor lezers in SpanjeInternetgazet is voortaan in Spanje weer goed te lezen. Dat vernemen we van mensen die daar verblijven. Sinds zowat een jaar was de Internetgazet in Spanje moeilijk bereikbaar. Waaraan dat lag weten we niet - we hebben tot op hoog niveau geprobeerd de oorzaak te vinden en daar iets aan te doen, maar allemaal boter aan de galg. Vanavond bereikte ons het bericht dat het allemaal weer goed is gekomen. ¡Bienvenidos de nuevo, lectores de España! 

Starters: beste november in jaren

Donderdag 21 december 2023
Economisch nieuws
In november 2023 kwamen er 599 nieuwe Limburgse bedrijven bij. Dat zijn 8,9% meer starters dan een jaar geleden. Dit is het beste cijfer voor november sinds 2017. Door deze stijging daalt het totale (voorlopige) verschil licht naar -4,01%, maar het is zo goed als zeker dat we voor 2023 niet meer de kaap van 9000 starters zullen overschrijden zoals dat de afgelopen twee jaar wel het geval was, zegt VOKA.

Voetganger (82) aangereden

Donderdag 21 december 2023
Pelt - Voetganger (82) aangeredenZoomBij een verkeersongeval op het kruispunt van Kloosterstraat en Norbertinessenlaan is vanmiddag een 82-jarige voetganger gewond geraakt toen hij aangereden werd door een personenwagen. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. De chauffeur van de personenwagen, een 57-jarige Peltenaar,  bleef ongedeerd.

Mia Vermeiren overleden

Donderdag 21 december 2023
Pelt - Mia Vermeiren overledenDinsdag is Mia Vermeiren overleden, de weduwe van de in 1967 gestorven Jaak Sleurs en de echtgenote van Willy Monten. Zij was 98 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Lindel-Hoeven. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Met mes naar vrederechter

Woensdag 20 december 2023
Het Openbaar ministerie heeft 1 jaar cel met probatieuitstel gevorderd tegen een veertiger uit Pelt omdat hij een mes bij zich had toen hij naar een vrederechter ging voor de behandeling van een zaak. Hij had eerder gedreigd haar neer te zullen steken. Op 17 januari wordt er vonnis geveld in deze zaak. (PG)

Daar is corona weer

Woensdag 20 december 2023
De visie van Fobie
Pelt - Daar is corona weerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

LHVV B wint van Heusden 06

Woensdag 20 december 2023
Pelt - LHVV B wint van Heusden 06
In Vierde Provinciale heeft Lindelhoeven VV B vanavond Heusden 06 verslagen met 3-1. Hierdoor pakt Koersel B op basis van het doelpuntensaldo de eerste periodetitel. Voor LHVV scoorden Giel Leën, Gert Geunens en Michiel Geys.
LHVV B doet een goede zaak in het klassement. Op 6 januari spelen de eerste elftallen thuis vriendschappelijk tegen KSK Meeuwen.
En nog nieuws uit LHVV: Chris Corens is ook volgend seizoen trainer van LHVV A. Hij begint dan aan zijn vijfde seizoen. Feestje!

Josée Janssen overleden

Woensdag 20 december 2023
Pelt - Josée Janssen overledenDinsdag is Josée Janssen overleden, de weduwe van Frans Vanderheijden. Ze was 87 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Overpelt-centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Studeer in stilte

Woensdag 20 december 2023
Pelt - Studeer in stilteZoom Studenten die een rustige plek zoeken om te blokken, kunnen van zaterdag 23 december tot en met vrijdag 2 februari terecht op drie studieruimtes in Pelt. Dagelijks stelt de gemeente tot wel 60 studieplekken ter beschikking.
De studieruimtes zijn De Vliering boven het Oud Dommelhof (Neerpelt), den Drossaerd (Lindel-Hoeven) en OC Sint-Hubertus (Sint-Huibrechts-Lille). Binnen deze periode kunnen studenten elke dag – van maandag tot zondag - inchecken in de studieruimte naar keuze, (…) Het hele nieuwsbericht

Lieske Schuurmans overleden

Woensdag 20 december 2023
Pelt - Lieske Schuurmans overledenVandaag is Lieske Schuurmans overleden, de weduwe van Guillaume Claes. Ze was geboren in Achel en werd 95 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een afscheidsplechtigheid in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-centrum. Begroeting: zondag (11-11.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Kerstmis puur

Woensdag 20 december 2023
Pelt - Kerstmis puurZoom Vorige vrijdag vond in de kerk van Boseind de eerste Peltse Singalong plaats, een initiatief van de vzw Beiaard en orgel. Op het podium stonden de koren Concinite en Daytime. Zij brachten elk een kort concert.
Daarnaast was er het handbellenkoor ‘Bellness’. Uniek, want zo zijn er maar twee in heel België. Een bell choir speelt in groep, maar klinkt als één instrument. Maar de nadruk lag deze avond bij de samenzang. Iedereen kent kerstliedjes en het was heel sfeervol toen de volle zaal meezong. De teksten hoefde je niet op voorhand van buiten te leren; die werden geprojecteerd op groot scherm. Dit werd begeleid door Jan Verheyen op de toerbeiaard. Paul Vandenbempt dirigeerde niet alleen de koren, maar zorgde er ook voor dat het publiek de maat kon houden.
Het werd een mooie, warme, afwisselende en sfeervolle avond. Achteraf kon iedereen nog napraten bij een Glühwein of chocomelk. “Zo moet Kerstmis zijn,” was een veel gehoorde reactie. "Dit is de start van een nieuwe traditie in Pelt.” (JV)
Pelt - Negen schutterijen willen OLS organiserenNegen schutterijen van de Nederlands-Limburgse gemeente Beekdaelen willen het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) organiseren. Die organisatie was onzeker geworden nadat de Sint-Antoniusschutterij van Nederweert, die het OLS vorig jaar won, de handdoek in de ring gooide. Nu hebben de schuttersverenigingen van Beekdaelen - Schimmert, Vaesrade, Sweikhuizen, Puth, Schinnen, Oirsbeek, Amstenrade, Doenrade en Merkelbeek - voorgesteld dat zij die taak overnemen. De fusiegemeente Beekdaelen viert volgend jaar haar vijfjarig bestaan, dus dat komt goed uit.
Het OLS-bestuur moet het voorstel nog goedkeuren.

Twee gewonden op Noord-Zuid

Dinsdag 19 december 2023
Pelt - Twee gewonden op Noord-ZuidGisterennamiddag vielen twee gewonden bij een kop-staartaanrijding op de Noord-Zuid verbinding. De slachtoffers zijn uit Maaseik en Beringen.

Driemaal goud voor SACN in Dilsen

Dinsdag 19 december 2023
Pelt - Driemaal goud voor SACN in DilsenZoomOp de LCC-veldloop in Dilsen heeft SACN afgelopen weekend drie overwinningen en acht podiumplaatsen binnengehaald. Voor de overwinningen zorgden Roos Verheyen (pupillen - foto), Tuur Verheyen (miniemen) en Lowie Wouters (scholieren). (Foto Marc Faes)

Nieuwe vennootschap Lieven Vanbuel

Dinsdag 19 december 2023
Lieven Vanbuel uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Lieven Vanbuel opgericht met zetel aan de Rietstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren de uitoefening van de kinesitherapie en de osteopathie.
Pelt - Als die van Tuinhier aan het koken slaan...Zoom"Gedaan met cordon bleu, vanaf nu canard à l'orange op het kerstmenu." Zo'n 40 leden (!) van Tuinhier 't Hent-Lille hadden ingeschreven voor de kookdemonstratie. Als voorgerecht werd bruschetta met o.a. verse sambal en scampi's bereid, als hoofdgerecht eend met sinaasappelsaus en als nagerecht crumble van appel en peer en tiramisu.Vaste chef An kreeg de hulp van haar souschefs die al jaren bij Tuinhier kookles volgen.
Na afloop ging iedereen vol goede ideeën naar huis. Dat belooft voor de Kerst! (FT)
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen twee jaar ondervroeg Statbel, het Belgische statistiekbureau, elk kwartaal zo'n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. 40% van de Belgen ondervond moeilijkheden om rond te komen in het derde kwartaal van 2023.
Dat zijn er meer dan precies twee jaar geleden, toen de metingen voor deze enquête zijn begonnen. Op dat moment vond 36% het eerder moeilijk, moeilijk of zeer moeilijk om rond te komen.
Als we de evolutie over deze twee (…) Het hele nieuwsbericht

Kerstfeest bij Ferm SHLille

Dinsdag 19 december 2023
Pelt - Kerstfeest bij Ferm SHLilleZoomFerm SHLille vierde vorige week haar kerstfeest. 105 leden genoten van lekker eten, ze konden lachen door de ontspanningsgroep en vooral gezellig babbelen. Ferm SHLille wenst iedereen fijne feestdagen!
Pelt - Noorderhart nu coördinerend centrum borstkankerNoorderhart Mariaziekenhuis heeft van het Vlaams Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin officieel de erkenning voor het “coördinerend gespecialiseerd oncologisch zorgprogramma voor borstkanker” ontvangen. “Een mijlpaal die de voortdurende inzet en toewijding van ons borstchirurgisch team en ons multidisciplinaire zorgteam weerspiegelt,” zegt algemeen directeur Hans Ramaekers. “Sinds de initiële erkenning als satelliet borstkliniek in 2014 (…) Het hele nieuwsbericht

Grad Baeten overleden

Dinsdag 19 december 2023
Pelt - Grad Baeten overledenIn Achel is zaterdag Grad Baeten overleden, de weduwnaar van Mia Driesen. Hij was geboren in Neerpelt en werd 81 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Zit-zumba in De Gorten

Dinsdag 19 december 2023
Pelt - Zit-zumba in De GortenZoomWil je op een leuke manier bewegen? Hou je van vrolijke, zuiderse muziek? Kom dan naar Zit-Zumba! Zit-Zumba is al zittend bewegen op leuke muziek, helemaal aangepast aan jouw mogelijkheden. Door de aanstekelijke ritmes en gezellige sfeer kost het je weinig moeite om je lichaam en geest in goede conditie te houden. Zit-Zumba is voor iedereen en alle leeftijden. Ook geschikt voor mensen in een rolstoel of mensen die niet (lang) kunnen staan. Bovendien zijn de lessen uniek in Noord-Limburg en ver daarbuiten.
Tip: zoek je nog een leuk kerstcadeau voor een minder mobiel iemand? Geef een abonnement voor Zit-Zumba cadeau! De lessen worden professioneel opgebouwd. Ze worden gegeven in trefpunt “De Gorten” in de Boemerangstraat 2A. Start lessen: woensdag 10 januari 2024 van 14u tot 15u. Inschrijven of meer info: Karen Van Otterdijk – klimroos[!]kli.stijn.be of 011/34 91 50. (Foto Paul Smeets)
Zit-zumba in De Gorten
Zoom

Klimaatbedenkingen

Dinsdag 19 december 2023
Tegenligger
Pelt - KlimaatbedenkingenZoom(door Gert Cuppens)
De grote klimaatconferentie COP28 is nog niet zo lang geleden geëindigd. Wat daar het meeste aandacht trok, was de discussie over hoe men zo snel mogelijk het gebruik van fossiele brandstoffen kon beëindigen. En het spreekt voor zich dat openbaar vervoer en elektrische treinen daarin een hoofdrol spelen.
Samen met mij zijn er heel wat pendelaars die dagelijks de trein nemen om naar het werk te gaan. Dat betekent dan ook heel wat auto’s minder in het verkeer. (…) Het hele nieuwsbericht

Zuster Maria Vandervelden overleden

Dinsdag 19 december 2023
Pelt - Zuster Maria Vandervelden overledenZaterdag is zuster Maria Vandervelden overleden. Zij was 88 jaar en afkomstig van Sint-Huibrechts-Lille. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de kapel van het Hof in Sint-Niklaas.
Pelt - Prins Frans II kan nog altijd voetballenZoomFrans II, prins van De Liller Meulewiekers en zelf nog ex-jeugdtrainer bij Sparta, kreeg gisteren de eer om de derby tussen Sparta-Lille en Esperanza Pelt B op gang te trappen. Samen met zijn entourage werd er hevig gesupporterd voor de Spartanen. Toch kwam Esperanza al na 13 minuten op voorsprong. En kort voor de rust kon Esperanza nog eens tweemaal de Lilse netten doen trillen. Sparta kwam na de rust duidelijk gemotiveerd uit de kleedkamers en vocht terug. Boons kon de eer nog redden door in (…) Het hele nieuwsbericht

Geslaagd kerstconcert in het Lindel

Maandag 18 december 2023
Pelt - Geslaagd kerstconcert in het LindelZoomGisteren beleefden ruim 500 bezoekers een bijzonder kerstconcert in de Sint-Corneliuskerk in het Lindel. Overdagkoor Daytime (boven) en vocaal ensemble Vocalix (foto onder) gaven daar het beste van zichzelf in een attractief optreden met mooie kerst- en andere melodieën. Willy Reynders :"Deze unieke samenwerking van Vocalix én Daytime bekoorde het talrijk opgekomen publiek als nooit tevoren. Wij zijn ervan overtuigd: het zal niet bij deze ene keer blijven!"
Geslaagd kerstconcert in het Lindel
Zoom

Limburg.net: geleidelijke heropstart

Maandag 18 december 2023
Pelt - Limburg.net: geleidelijke heropstartGeleidelijk start Limburg.net weer op. Vanaf morgen, 19 december, is de klantendienst weer beperkt bereikbaar. Er wordt wel gevraagd om alleen te bellen met dringende vragen. Kan je vraag wachten, stel dan je telefoontje uit. Ook de website is weer online, net als mijn Limburg.net. Meldingen kunnen hier worden doorgegeven. Verder zijn nog niet alle functionaliteiten beschikbaar, zoals aanvragen en betalingen. "We werken er hard aan om ook die weer beschikbaar te maken," zeggen ze bij Limburg.net.

Gertrude Wetsels overleden

Maandag 18 december 2023
Pelt - Gertrude Wetsels overledenGisteren is Gertrude Wetsels overleden. Ze was geboren in Bocholt en werd 87 jaar. Vrijdag (10.30u) is er een afscheidsplechtigheid in de decanale kerk van Overpelt-Centrum, gevolgd door de begraving van de urn op de begraafplaats van Pelt. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Frans Passage overleden

Maandag 18 december 2023
Pelt - Frans Passage overledenVrijdag is Frans Passage overleden, de echtgenoot van Mathilde Bormans. Hij was 76 jaar. De afscheidsdienst en de urnebegraving op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (18.30-19.30u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Daar is 'All Things Automatic' weer

Maandag 18 december 2023
Na het debuut van in 2015 ging "All Things Automatic", een Leuvense band met roots in Pelt, op zoek naar een nieuwe sound. Samen met producer Luuk 'Shameboy' Cox heeft het trio een nieuw geluid gevonden: intieme nummers, spaarzaam gekleurd met bas, gitaar en synths. Maak alvast een plekje vrij in je hart. The roots van het trio liggen in de nineties.
Niet alles is automatisch. Liedjes over pesten op de speelplaats, een oorlog die niet te vermijden is, het ondraaglijk missen van je geliefde, de wereld van je kind ontdekken en hem uitnodigen deel te nemen aan jouw wereld en het onvermogen om je ziel kwijt te kunnen als je de juiste taal niet vindt. Ontdek het in deze 6 nieuwe songs van ATA. Ze staan hier op Spotify.

Zebracinema: 'Past Lives'

Maandag 18 december 2023
Pelt - Zebracinema: 'Past Lives'Zoom"Past Lives" - Celine Song - VS - 107'
  Jeugdvrienden Nora en Hae Sung verloren elkaar uit het oog toen Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreerde. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en komen ze via het internet opnieuw met elkaar in contact. Ze fantaseren over een weerzien, maar dat komt er niet van. Nog eens twaalf jaar later is Nora getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde wanneer hij haar opzoekt in New York.
Een ontroerend en sterk filmdebuut van toneelschrijver Celine Song, dat balanceert op de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en hoe dat leven had kunnen zijn. Deze film was de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance in het begin van het jaar.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - Scooterrijdster gewond in FabrieksstraatIn de Fabrieksstraat raakte een scooterrijdster gewond toen een auto haar de pas afsneed. De automobilist pleegde vluchtmisdrijf. Het ongeval gebeurde zaterdagavond.

Ne witte wôrst

Maandag 18 december 2023
Pelter Hükske
Pelt - Ne witte wôrstZoomZjefke vrugt zich aaf wa pa en ma gisteren oaved in bèd hemme zitten ète…
Had öllie nog goed eh, en tot tekomede móndig!
Fons

Verlies en winst voor DHCO

Zondag 17 december 2023
Pelt - Verlies en winst voor DHCODe eerste ploeg van DHCO heeft dit weekend met 25-37 verloren van Uilenspiegel. Bij de rust was het al 10-16.
De beloften wonnen verdiend met 34-19; ruststand 15-10.
Op 20 januari start het seizoen opnieuw met een thuiswedstrijd tegen DHC Waasmunster.
In de kwartfinale voor de beker van Limburg in het dameshandbal heeft Sporting Pelt, na verlengingen, met 26-22 gewonnen van Sezoens Achilles Bocholt. Bij de rust was het 7-13 en vóór de verlengingen 19-19. Bocholt had drie punten voorsprong gekregen omdat Pelt in tweede nationale speelt. 

Grote Heide wint van Louwel

Zondag 17 december 2023
Pelt - Grote Heide wint van Louwel
In Derde Provinciale heeft Sporting Grote Heide met 2-1 gewonnen van Eendracht Louwel. De eerste helft werd vooral getekend door veel middenveldspel zonder uitgespeelde kansen, met een logische 0-0 aan de rust. Na de de koffie had Robbe Beliën snel de kans om Grote Heide op voorsprong te schieten, maar de bal ging naast. Even later zette Jonas Theunis dan toch Grote Heide verdiend op voorsprong: 1-0.
In de 70ste minuut omspeelde Tibo Didden van Louwel de verdediging en met enige meeval scoorde hij de gelijkmaker: 1-1. In de 77ste minuut realiseerde de keeper van Grote Heide een verre uittrap.De keeper van Louwel greep mis en Jonas Theunis kon succesrijk afronden: 2-1!
Pelt - B-ploeg Esperanza klopt Sparta LilleDe tweede ploeg van Esperanza Pelt heeft vandaag Sparta Lille verslagen met 1-4. De doelpunten werden gescoord door Ayatullah Karimou (2), Martijn Vervloet en Matthias Boons. Bij de rust was het al 0-3.
Pelt - Metallic verliest nipt 1/2de finale VK padelZoomDoor de winst in de finale tegen Kermt vorige week mocht het Team Frank van K. Metallic Tennis & Padel club deelnemen aan het Vlaams Kampioenschap padel dat gisteren plaatsvond in Vilvoorde. Door de loting waren ze rechtstreeks geplaatst voor de halve finale. Tegenstander werd MVP Padel uit Evergem. Beide teams wonnen 2 wedstrijden, maar spijtig genoeg had Evergem 1 set meer gewonnen waardoor ze de finale haalden. Al bij al een prachtprestatie van Team Frank, dat bestaat uit Frank Winters, Tom Eerdekens, Jordy Hex en Mario Theeuwen.

Ze zijn er vroeg bij...

Zondag 17 december 2023
Pelt - Ze zijn er vroeg bij...Zoom...daar in SHLille: "De buurt van het Wijerpad en de Schoolstraat wenst iedereen fijne feestdagen!"
In eerste promo mannen van het volleybal heeft VC Pelt A met 3-1 verloren van Gr. Maaseik. Na tien wedstrijden staat VC Pelt A vierde in de stand.

'Vredeslicht' in Pelt

Zaterdag 16 december 2023
Pelt - 'Vredeslicht' in PeltZoomDeze namiddag werd in de gebouwen van het voormalige TIO het "Vredeslicht" doorgegeven aan de Oekraïense gemeenschap. Op de foto pastoor-deken Jan Philippe en Philo Van Herk.

Sporting verliest van Aalsmeer

Zaterdag 16 december 2023
Pelt - Sporting verliest van AalsmeerIn de BENE-League van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond met 32-28 verloren van Green Park Aalsmeer. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
In een rechtstreeks duel om aansluiting bij de top 4 te houden heeft Sporting Pelt het onderspit moeten delven in en tegen Aalsmeer. Het contrast met de thuiswedstrijden van Sporting is groot! Vooral de eerste helft heeft ons de das omgedaan. Het begon gelijkopgaand: 4-4 na 10 minuten en na een kwartiertje stond het (…) Het hele nieuwsbericht

HCO wint van Desselgem

Zaterdag 16 december 2023
Pelt - HCO wint van DesselgemZoomHCO heeft vanavond in de laatste wedstrijd voor de winterstop Desselgem verslagen met 27-24. Dat moest een gemakkelijke opdracht worden, want Overpelt stond voor deze match mooi vierde in de Liga 2 reeks, de bezoekers voorlaatste. Maar gemakkelijk was het allerminst, Overpelt was de volledige eerste helft op achtervolgen aangewezen, pas in de 14e minuut van de tweede helft kwam het langszij, en die voorsprong zouden ze niet meer afgeven (Foto HCO) Meer foto's

Bregel Sport klopt SV Herkol

Zaterdag 16 december 2023
Pelt - Bregel Sport klopt SV HerkolBregel Sport heeft vanavond SV Herkol verslagen met 3-0. Aan de rust was de stand 2-0. Thomas had in de 20ste minuut gescoord. Choua maakte de 2-0 in de 26ste minuut en Verstraeten legde in de 61ste minut de eindstand vast.

Tweemaal winst voor LHVV

Zaterdag 16 december 2023
Pelt - Tweemaal winst voor LHVVLindelhoeven VV is vanavond bij As-Niel Utd gaan winnen met 1-3. As-Niel Utd kwam in de 30ste minuut op voorsprong maar Lemmens hing in de 34ste minuut de bordjes gelijk. Goudsmet scoorde in de 61ste minuut de 1-2 en Meeus legde in de 73ste minuut op strafschop de eindstand vast. As-Niel Utd trof lat en paal. De tweede ploeg van Lindelhoeven VV won thuis met 3-1van KRC Peer B. De ruststand was 2-1.

Leopoldsburg verliest van Kadijk

Zaterdag 16 december 2023
Pelt - Leopoldsburg verliest van KadijkK ESK Leopoldsburg heeft vanavond met 2-4 verloren van Kadijk. De eerste goal voor Kadijk was een own-goal van K ESK, vervolgens scoorden Molenberghs (2) en Crijns nog voor de bezoekers. Voor Leopoldsburg scoorden Cominotto en Dufrane.

Helson B verliest van Kadijk B

Zaterdag 16 december 2023
Pelt - Helson B verliest van Kadijk BIn Vierde Provinciale heeft Helson B met 2-3 verloren van Kadijk B.

Esperanza speelt gelijk

Zaterdag 16 december 2023
Pelt - Esperanza speelt gelijkIn een flauwe wedstrijd heeft Esperanza Pelt bij Betekom 0-0 gelijkgespeeld. UPDATE Een verslag van Esperanza:
Een zeer degelijke tot uitstekende eerste helft, gepaard met een ondermaatse tweede. Dit seizoen hadden we het nog niet meegemaakt. Was het vervroegde aanvangsuur of het natte kunstgras de redenen?
De eerste helft was Pelt duidelijk de betere met zeer veel balbezit. De thuisploeg trok een dubbele muur op, Pelt kreeg een drietal mogelijkheden op een (…) Het hele nieuwsbericht

Damesvoetbal: Zonhoven - Kadijk 1-4

Zaterdag 16 december 2023
Pelt - Damesvoetbal: Zonhoven -  Kadijk 1-4In eersteprovinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk met 1-4 gewonnen van Zonhoven Utd. Kadijk staat zevende in de stand.
Het is maar dat je 't weet
In 2022 startten in het Vlaamse en Brusselse Gewest toch nog in totaal 529 ondernemingen een landbouwactiviteit op. Tussen 2010 en 2019 daalde het aantal starters met uitzondering van de jaren 2014 en 2017. Sinds 2019 stijgt het aantal startende landbouwbedrijven opnieuw.
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Algemeen genomen daalde het aantal stoppende landbouwbedrijven van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek in het aantal stoppende bedrijven. (Departement Landbouw en Visserij)

Kerstfeest bij Femma Boseind

Zaterdag 16 december 2023
Pelt - Kerstfeest bij Femma BoseindZoomBij Femma Boseind hebben de leden dinsdag het kerstfeest gevierd. Het werd een gezellig samenzijn met lekker eten in een feestelijk versierde omgeving. De ontspanning werd gebracht door de toneelgroep van Femma Retie. Het ging er geamuseerd en ook stemmig aan toe. Enkele creatieve en handige dames hadden ook mooie en kleurrijke poppetjes, gnoompjes, sneeuwmannetjes, pantoffeltjes... gebreid of gehaakt. Die werden verkocht voor het goede doel: De Klimroos, MS Liga en Noorderhart Ziekenhuis in Pelt.
Kerstfeest bij Femma Boseind
Zoom

Kinderen hebben het niet gemakkelijk

Zaterdag 16 december 2023
Om over na te denken
„Ik ben nog christelijk opgevoed en ik zou daar niet naar terug willen, maar het gaf me wel een kader. Je wist wat belangrijk was in het leven. Het is voor kinderen nu helemaal niet meer vanzelfsprekend om te leren welke waarden ertoe doen, in het gezin, op school, onder je leeftijdsgenoten.”
Kinderarts Elise van de Putte in de NRC

Kerstfeest bij OKRA Lille

Vrijdag 15 december 2023
Pelt - Kerstfeest bij OKRA LilleZoom90 Okra-leden van SHLille beleefden vorige week een mooi kerstfeest. In zijn openingswoord kondigde voorzitter Piet fier aan dat er de laatste maand verschillende nieuwe leden tussen 55 en 65 jaar werden ingeschreven. Maar de 80- en 90-jarigen werden zeker niet vergeten; zij ontvingen een mooi kerstcadeau. De tombola met talrijke prijzen kon natuurlijk niet ontbreken en na de bezinning werd er nog een lekker feestmenu verorberd. Iedereen ging tot slot voldaan naar huis met een lekkere kerstattentie. (CT)

Kerstfeest bij OKRA Neerpelt-Centrum

Vrijdag 15 december 2023
Pelt - Kerstfeest bij OKRA Neerpelt-CentrumZoomOkra Neerpelt-Centrum vierde het kerstfeest en huldigde haar jubilarissen. Na een heerlijke maaltijd en nadien nog een gezellige babbel was de namiddag weer snel voorbij en ging iedereen weer voldaan huiswaarts. (Denis Vandersanden)
Kerstfeest bij OKRA Neerpelt-CentrumKerstfeest bij OKRA Neerpelt-Centrum
Zoom

Wonen in Limburg het goedkoopst

Vrijdag 15 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Vlaams Gewest waren huizen en appartementen in het derde kwartaal van 2023 het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 355.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 462.500 euro. Appartementen kostten er 259.600 euro.
In Limburg waren de huizen en appartementen het goedkoopst: 255.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 320.000 euro voor een open bebouwing. De mediaanprijs voor appartementen bedroeg er 236.250 euro. (Statbel)
De raadkamer in Hasselt heeft vandaag Michel Dylst, voormalig voorzitter van de KS Vriendenkring, samen met twee ex-bestuursleden, zijn ex-vrouw, een vriend en een ex-mijnwerker doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ze worden er van verdacht dat ze tussen 2020 en 2022 2,5 miljoen euro van de vzw KS Vriendenkring verduisterd hebben.  
Een deel van dat geld zou gebruikt zijn voor seksfeesten en renovaties aan de woning van Dylst. Zijn ex-vrouw kreeg 210.000 euro geld van (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: AWS

Vrijdag 15 december 2023
Ruben Scheepers (35) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Algemene Werken Scheepers (AWS) opgericht met zetel in Heikant. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer metsel- en voegwerken, klinkerwerken, de vervaardiging van metalen constructiewerken, isolatiewerken en het ontwerpen van tuinen en parken.

Rustig weer in het weekend

Vrijdag 15 december 2023
Weerbericht
Pelt - Rustig weer in het weekendDe kern van een krachtig hogedrukgebied komt over het noorden van Frankrijk te liggen en kan tot maandag het weerbeeld in onze regio domineren. We bevinden ons wel aan de noordelijke flank van het hogedrukgebied, waardoor er toch nog vochtige zeelucht tot onze streken kan doordringen. Vanaf dinsdag nemen de neerslagkansen opnieuw toe. Het blijft de hele periode vrij zacht.
Vandaag blijft het droog en na de middag komen er stilaan wat meer opklaringen opzetten. Het is wel nog niet zeker of de zon vaak (…) Het hele nieuwsbericht

Zingen met Kerstmis

Vrijdag 15 december 2023
"Kerstmis is een feest van lichtjes in het donker, maar ook van muziek, die elk jaar weer van de zolder wordt gehaald. Er is een gigantisch oeuvre van kerstliedjes en dat klinkt schitterend op echte kerstklokjes. Daarom hoort u weer kerstliedjes van toen en nu en van overal op de Neerpeltse beiaard. Te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt om 11 uur.
"En wat is er nog leuker dan kerstliedjes luisteren? Zelf meezingen! En dat kan! Wij organiseren onze eerste Singalong, samen met de koren Daytime en Concinite en het handbellenkoor Bellness op vrijdagavond 15/12 om 19.30 uur in de Kerk van Boseind. Kom gezellig meedoen. Een ticket kost 10€ en daarvoor krijg je ook een Glühwein of chocomelk. Dit is een duurzaam evenement; daarom vragen we iedereen om zelf een tas, zjat, mok of beker mee te brengen. Zo heb je meteen ook een gespreksonderwerp: wie heeft de mooiste ;-).” (Jan Verheyen)

In de ban van de martelmoord

Donderdag 14 december 2023
Vandaag gelezen
"Limburg is in de ban van de martelmoord. Hoe is het zover kunnen komen met de drugscriminaliteit? In de drugsstatistieken zijn vrouwen van Marokkaanse origine zwaar ondervertegenwoordigd. Nochtans groeiden die vrouwen op in hetzelfde gezin als hun broers. Wat bepaalt of een persoon de foute keuzes maakt in het leven: omstandigheden of eigen wil?'"
(Politicoloog Fouad Gandoul in De Tijd)

Caroline Wijnen overleden

Donderdag 14 december 2023
Pelt - Caroline Wijnen overledenGisteren is in Hasselt Caroline Wijnen overleden, de echtgenote van Jaak Dijlmans. Zij was 88 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kuringen.

Selectie Red Wolves voor Cyprus

Donderdag 14 december 2023
Pelt - Selectie Red Wolves voor CyprusHandbalbondscoach Yérime Sylla heeft vanmorgen zijn definitieve selectie voor de belangrijke EK-barragewedstrijd tegen Cyprus bekend gemaakt. Die wedstrijd wordt op woensdag 10 januari om 18.00 u in de Alverberg in Hasselt gespeeld. De return wordt op zondag 14 januari 2024 om 16.00 u Belgische tijd gespeeld. De winnaar plaatst zich voor de EK-kwalificatiecampagne die in het najaar 2024 van start gaat. In aanloop van de belangrijke interland gaan de Red Wolves van 4 tot 8 januari op stage op de Faeröer-eilanden.
Opvallend is dat van Achilles Bocholt geen enkele speler geselecteerd is. Van Sporting Pelt behoren Nick Dekens, Louis Delpire, Robbe Spooren en Seppe Vandenboer tot de uitverkorenen. Hubo Handbal levert Louis Marchal en Arthur Vanhove.
Pelt - Ook vandaag nog problemen bij Limburg.netDe problemen die bij Limburg.net dinsdagnacht veroorzaakt werden door een hacker blijven ook vandaag nog aanhouden. Dat bevestigt directeur Kris Somers. De kantoren en de website blijven onbereikbaar. De bemande containerparken zijn open, maar omdat alles manueel geregistreerd moet worden, kunnen er vertragingen ontstaan.

Miet Keunen overleden

Donderdag 14 december 2023
Pelt - Miet Keunen overledenDinsdag is Miet Keunen overleden, de weduwe van Frie Ceyssens. Zij was 97 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk aan de Hazelarenstraat in Hasselt.

Hubert Renckens overleden

Woensdag 13 december 2023
Pelt - Hubert Renckens overledenVandaag is Hubert Renckens overleden, de echtgenoot van Julie Winters. Hij was geboren in Overpelt en werd 84 jaar. Het afscheid zal plaatsvinden in alle sereniteit. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.

Germaine Witters overleden

Woensdag 13 december 2023
Pelt - Germaine Witters overledenGisteren is Germaine Witters overleden, de echtgenote van Gust Molemans. Ze was geboren in Neerpelt en werd 87 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

100 doden in zone-30

Woensdag 13 december 2023
Om over na te denken
Vorig jaar zijn 100 mensen om het leven gekomen op zone-30 wegen in Nederland. Dat is een stijging van 86% ten opzichte van de periode 2019-2021.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Limburg.net gehackt: storing in recyclageparkenOmwille van technische problemen is Limburg.net tijdelijk onbereikbaar. Ook de recyclageparken ervaren hinder. Stel je bezoek uit, mocht het niet dringend zijn. UPDATE Dat meldde Limburg.net vanmiddag. Vanavond werd bekendgemaakt dat de onderneming gehackt werd: "Op 13 december rond 01.00 uur ‘s nachts is Limburg.net gehackt. Limburg.net heeft onmiddellijk de noodprocedure opgestart en heeft uit veiligheidsoverwegingen zelf al haar systemen platgelegd. Het kantoor van Limburg.net is hierdoor momenteel niet bereikbaar. Specialisten onderzoeken de situatie en doen er alles aan om de digitale dienstverlening zo snel mogelijk terug operationeel te krijgen. Deze problemen hebben geen enkele impact op de gewone huis-aan-huis ophaling. Ook de bemande recyclageparken blijven open, met aangepaste dienstverlening. Enkel het onbemande park is gesloten omdat er geen toegangscontrole mogelijk is."
De Federale Gerechtelijke politie Limburg (FGP Limburg) heeft vorige donderdagavond vijf Albanezen gearresteerd die er van verdacht worden, deel uit te maken van een inbrekersbende. De bende zou woninginbraken hebben gepleegd in heel België.
FGP Limburg voerde onderzoek naar aanleiding van een woninginbraak in Beverlo. Op zeer korte tijd kon een dievenbende in beeld worden gebracht, bestaande uit Albanese onderdanen, die opereerde vanuit de Brusselse regio. De bende liet zich in met (…) Het hele nieuwsbericht

Hilda Dillen overleden

Woensdag 13 december 2023
Pelt - Hilda Dillen overledenZondag is Hilda Dillen overleden, de echtgenote van Michel Aerts. Zij was 89 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Een boek over Kongolo

Dinsdag 12 december 2023
Leon Alders was vorig jaar in het Congolese Kongolo, waar op 1 januari 1962 20 paters werden vermoord. Hij heeft zijn indrukken en (veel) foto's nu gebundeld in een boek. Dat kost 25 euro en kan besteld via leon.alders[!]skynet.be.

Het wordt kouder

Dinsdag 12 december 2023
Weerbericht
Pelt - Het wordt kouderWisselvallig en zacht weer maakt de komende dagen plaats voor meestal droog en kouder weer. Een hogedrukgebied komt over ons land te liggen en houdt de neerslagkansen sterk beperkt. Wel is er kans op nevel, mist en lage bewolking, waaruit soms toch nog een spat motregen kan vallen. Het weekend verloopt droog met ook wat meer kans op zon.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en vallen verspreid enkele buien. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden met soms een streepje zon. De (…) Het hele nieuwsbericht

Protest tegen hotelplan van Tops

Dinsdag 12 december 2023
Grensgevallen
Paardensportondernemer Jan Tops wil bij zijn Tops International Arena in Valkenswaard een hotel annex zwembad bouwen. Dat hotel zou 60 kamers krijgen, volgens Tops noodzakelijk om zijn gasten de mogelijkheid te bieden te overnachten. Gemeente en provincie zijn daar voor te vinden. Maar er is protest tegen de plannen ontstaan. De natuur- en landschapsorganisatie Groen en Heem wil er absoluut niet van weten, zo bleek bij de Nederlandse Raad van State waar de organisatie een spoedprocedure is gestart. De staatsraad doet begin januari een spoeduitspraak; op de uitspraak ten gronde is het nog langer wachten.

'Musica Con Gusto' in première

Dinsdag 12 december 2023
Pelt - 'Musica Con Gusto' in premièreZoomZondag ging in de Muzezaal in Palethe het projectorkest Musica Con Gusto in première. Het orkest, samengesteld uit tal van getalenteerde muzikanten uit de hafabra-wereld, studeerde in een paar weken tijd een hoogstaand programma in en begeleidde vier uitmuntende solisten: mezzosopraan Elisabeth Alders, saxofonist Pieter Pellens, cornettist Lode Violet en Renato Meli op euphonium. Het orkest o.l.v. Sander Jakubka liet een sterk staaltje vakmanschap zien en kreeg dan ook een meer dan verdiende staande ovatie. (CN)
Het moest er eens van komen: de Kunstacademie Noord-Limburg pakt uit met een naaktkalender! Voor de India-actie moesten de beeldende kunstenaars van de Kunstacademie een nieuwe hit bedenken en liefst iets wat in het oog springt. Zo kregen ze het idee om een naaktkalender uit te brengen.
Deze verjaardagskalender is gevuld met juweeltjes: zorgvuldig geselecteerde modelschetsen van de leerlingen uit de ateliers tekenkunst en model. Een drukwerk van hoge kwaliteit, waardoor je de kunstwerken ook nog apart zou kunnen inkaderen. Een gedurfd, stijlvol cadeau waarmee je zeker scoort. Hier een voorproefje...

Christ Plessers overleden

Dinsdag 12 december 2023
Pelt - Christ Plessers overledenGisteren is Christ Plessers overleden, de weduwnaar van Plien Thijs. Hij was 94 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting van de urn: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Invallen in onderzoek naar drugs

Dinsdag 12 december 2023
Een grootscheepse actie onder leiding van de Tongerse onderzoeksrechter heeft vanochtend geleid tot verschillende arrestaties in Limburg, Luik en Nederland. De actie kadert in een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met het internationaal transport van verdovende middelen en met de opzet en organisatie van locaties voor de productie en stockage van synthetische drugs. Dat meldt het parket Limburg.
In dit internationaal onderzoek werkte de Federale Gerechtelijke (…) Het hele nieuwsbericht

Maria De Vrindt overleden

Dinsdag 12 december 2023
Pelt - Maria De Vrindt overledenZondag is in Peer Maria De Vrindt (90) overleden, de weduwe van de in 1966 gestorven Emiel Ulenaers. Zij was afkomstig van Overpelt en wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel-Eksel na het afscheid in beperkte kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Opnieuw meer huwelijken

Maandag 11 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in het Vlaamse Gewest 26.571 huwelijken gesloten. Tussen 2000 tot 2020 schommelde het jaarlijkse aantal huwelijken rond de 25.000. In 2020 viel dat aantal terug tot 19.145. Dat was mede het gevolg van de ingevoerde beperkingen op het organiseren van huwelijksfeesten in de context van de Covid-19-pandemie.
In 2022 werden ook 23.179 wettelijke samenwoningen afgesloten. Tussen 2000 en 2011 steeg dat aantal van 2.040 tot 23.532. Sindsdien is het nagenoeg stabiel gebleven, met een (…) Het hele nieuwsbericht
Vrijdagavond om 19.30u kunnen Peltenaren gaan meezingen tijdens een Kerst-Singalong in de kerk van Boseind. Die Singalong is opgezet door beiaardier Jan Verheyen, de koren Concinite en Daytime en het handbellenkoor Bellness. Na afloop worden glühwein of warme chocolademelk geserveerd. Omdat men een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk wil achterlaten, word je gevraagd om zelf een herbruikbare beker mee te brengen.
Tickets (10 euro) kunnen besteld worden via een mail aan beiaardneerpelt[!]gmail.com met vermelding van 'naam en aantal' (kinderen onder 12 jaar gratis); die tickets zullen dan aan de kassa klaar liggen. Ook op de avond zelf kunnen nog tickets gekocht worden.

OLS volgend jaar niet in Nederweert

Maandag 11 december 2023
Pelt - OLS volgend jaar niet in NederweertHet Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal volgend jaar, op de eerste zondag van juli, niet in Nederweert plaatsvinden: de organiserende schutterij Sint-Antonius uit die gemeente heeft zich teruggetrokken. Dat is bij het OLS als een bom ingeslagen.
"Het is de eerste keer in de historie van ons OLS dat dit gebeurt," schrijft de federatiesecretaris aan de leden-schutterijen. "Hier hebben we geen draaiboeken of reglementen voor. De federatie heeft dan ook direct een team samengesteld dat al aan de slag is (…) Het hele nieuwsbericht

Kerstfeest bij OKRA 't Haspershoven

Maandag 11 december 2023
Pelt - Kerstfeest bij OKRA 't HaspershovenZoomAfgelopen woensdag vierde Okra ‘t Haspershoven zijn kerstfeest. 40 leden mochten aanschuiven aan het kerstmenu in de Leenzaal.De leden werden verwelkomd door Tiny Winters en vervolgens kon iedereen aan tafel voor een lekker middagmaal. Any Time zorgde voor de muzikale omlijsting en zo werd het een heel gezellige namiddag. De dag werd afgesloten met een lekker gebakje en iedereen ging tevreden naar huis met een kleine Sinterklaas-attentie.(Louis Pellens)

Matigen is de sleutel

Maandag 11 december 2023
Gezondheid
Pelt - Matigen is de sleutelVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: cholesterol.
Klopt het dat cholesterol slecht is voor ons lichaam?
Cholesterol is een beetje als een superheld in ons lichaam. Het helpt bij het bouwen van cellen en maakt hormonen, maar te veel ervan kan problemen veroorzaken. Ons lichaam maakt zelf al een groot deel van de cholesterol aan waardoor we niet meer zoveel nodig hebben uit (…) Het hele nieuwsbericht

Anna Heijligen overleden

Maandag 11 december 2023
Pelt - Anna Heijligen overledenOp 7 december is in Leopoldsburg Anna Heijligen overleden, de echtgenote van Renaat Meus. Zij was 80 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Zebracinema: 'Juniper'

Maandag 11 december 2023
Pelt - Zebracinema: 'Juniper'Zoom"Juniper" - Matthew J. Saville - Nieuw-Zeeland - 94'
De 17-jarige Sam is een rebelse, depressieve tiener. Noodgedwongen moet hij voor zijn oma Ruth zorgen, die aan haar rolstoel gebonden is. De terugkerende herinneringen aan haar tijd als oorlogsfotografe doen haar naar de fles grijpen. Langzaam maar zeker komen Sam en Ruth, ondanks haar woede-uitbarstingen, dichter tot elkaar. Ze bloeien allebei op tot de tijd hen inhaalt en ze de realiteit onder ogen moeten zien.
Een emotionele film met schitterend acteerwerk, vooral van de fantastische Charlotte Rampling. Zij geeft de film een verfrissende zuurheid, zodat hij nergens klef sentimenteel wordt.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Bè de woarzegster

Maandag 11 december 2023
Pelter Hükske
Pelt - Bè de woarzegsterZoomDò zit ne miens bè en woarzegster, en hij wilt wieëte watter git gebeure. Lüstert. En had öllie goed! Tot tekomede móndig.
Fons
Pelt - Padelteam Metallic regionaal kampioenZoomHet team van K. Metallic Tennis & Padel Club, bestaande uit Frank Winters, Tom Eerdekens, Mario Theeuwen en Jordy Hex, werd in zijn reeks van de Senior Open Padel Cup (500-800 pnt) regionaal kampioen door in de finale Smash Kermt met 0-4 te verslaan. Hierdoor zijn ze ook geplaatst voor het Vlaams Padel Kampioenschap dat volgend weekend in Vilvoorde plaats vindt. Proficiat voor deze prestatie en succes volgende week!

De Kolis heeft de grootste

Zondag 10 december 2023
Pelt - De Kolis heeft de grootsteZoomDe verlichte brandtoren (foto) torent 's avonds in de Torenstraat weer ver over de Kolis en omstreken uit. Dat is te danken aan de verlichte kerstboom die eergisteren werd "geïnstalleerd". De installatie meet van bodem tot top precies 28 meter en is daarmee waarschijnlijk de grootste verlichte virtuele kerstboom van Limburg.
Alles werd gerealiseerd door vrijwilligers (foto onderaan): Davy Luyckx, Thimo Luyckx, Tony Kaufmann, Thibault Vlems en Leo Brouwers. Ze mogen terecht fier zijn op hun project, dat echt wel een lichtpunt is geworden in deze eindjaarsperiode. (JH)
De Kolis heeft de grootste
Zoom

Specht lust pindakaas

Zondag 10 december 2023
Pelt - Specht lust pindakaasZoomDit jaar geen hazelnoten in de tuin van Godelieve Tijskens op het Hènt. Dan maar pindakaas gehangen, en oeps, de specht lust dat...

Kadijk B wint van Halen

Zondag 10 december 2023
Pelt - Kadijk B wint van HalenIn Vierde Provinciale heeft Kadijk SK B met 3-1 gewonnen van Halen.
Pelt - Gelijkspel voor Sporting Grote HeideSporting Grote Heide heeft vandaag 2-2 gelijkgespeeld in en tegen SLW Maaseik. Kobe Alen kon na een kwartier 1-1 gelijk maken nadat Schoonbroodt uit klaarblijkelijke buitenspelpositie de score had geopend voor Maaseik. Daarna kon Maaseik er 2-1 van maken uit penalty. In de 80ste minuut scoorde Placide Avouzoa Njoh de gelijkmaker.

Jaak Vangansewinkel overleden

Zondag 10 december 2023
Pelt - Jaak Vangansewinkel overledenGisteren is Jaak Vangansewinkel overleden, de weduwnaar van Elisa Coumans. Hij was geboren in Grote-Brogel en werd 93 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Dameshandbal:  Sporting - Brasschaat: 27-21In tweede nationale dames van het handbal heeft Sporting Pelt Brasschaat geklopt met 27-21. Sporting Pelt voert het klassement aan.
Pelt - Dameshandbal:  Eupen - Overpelt 41-29In eerste nationale van het dameshandbal heeft DHCO met 41-29 verloren van Eupen. Overpelt staat voorlaatste in de stand. De beloften verloren met 34-30. Zondag komt Uilenspiegel naar Overpelt.
Pelt - Handbal: Sporting - Montegnée 32-18In tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt Montegnée verslagen met 32-18. Sporting Pelt staat op een gedeelde vierde plaats.

Kadijk en Kattenbos spelen gelijk

Zaterdag 9 december 2023
Pelt - Kadijk en Kattenbos spelen gelijkZoomKadijk SK heeft vanavond 2-2 gelijkgespeeld tegen Kattenbos Sport. Voor Kadijk scoorde Dawda Jarju tweemaal. (Foto Albert Loos)

Sporting Pelt klopt Hurry Up

Zaterdag 9 december 2023
Pelt - Sporting Pelt klopt Hurry UpIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt met 31-25 gewonnen van het Nederlandse Hurry Up. UPDATE Een verslag van Sven Spooren: 
Na de winst van D1, H3 en H2 eerder op de dag konden H1 niet achter blijven! En dus namen de jongens het heft in handen. Niels Vansloot, stilaan naar zijn oude vorm aan het groeien, hielp zijn team op voorsprong (4-3 na 10'). Vanaf dan liep Sporting verder uit van de opponent uit Zwartemeer. Geholpen door een (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Esperanza wint van Schoonbeek-BeverstEsperanza Pelt heeft vanavond Schoonbeek-Beverst verslagen met 2-1. Voor Esperanza scoorden Jarne Mols en Maico Gerritsen, die in de 93ste minuut een terugstuitende kopbal van Jan Smolders binnentikte.

Herkol SV verliest van Achel VV

Zaterdag 9 december 2023
Pelt - Herkol SV  verliest van Achel VVHerkol heeft vanavond thuis tegen Achel VV verloren met 2-4. Bij de rust was het nog 1-1, maar in de tweede helft kwam Herkol zowaar op voorsprong: 2-1. In de laatste tien minuten van de wedstrijd zette Achel met drie doelpunten de scheve situiatie recht: 2-4. 

LHVV is herfstkampioen

Zaterdag 9 december 2023
Pelt - LHVV is herfstkampioenLindelhoeven VV is herfstkampioen in Tweede Provinciale. Het versloeg vanavond Maasland NO met 0-1.

Henri Elen overleden

Zaterdag 9 december 2023
Pelt - Henri Elen overledenDonderdag is Henri Elen overleden, de echtgenoot van Mia Boonen. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Hij wordt begraven op de begraafplaats van Pelt-Centrum. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Voetbalwedstrijd uitgesteld

Zaterdag 9 december 2023
Pelt - Voetbalwedstrijd uitgesteldIn Vierde Provinciale is de wedstrijd tussen LHVV B en Heusden 06 uitgesteld vanwege de slechte staat van het veld in het Lindel.

Voetbalwedstrijd uitgesteld

Zaterdag 9 december 2023
Pelt - Voetbalwedstrijd uitgesteldDe voetbalwedstrijd tussen KRC Peer B en Sparta Lille, die om 18u in Peer zou starten, is uitgesteld vanwege de slechte staat van het veld.
Pelt - 30 quiztafels bij Sporting Grote HeideZoomZeg nooit meer dat 13 een ongeluksgetal is, want gisteravond won tafel 13 de quiz van de spelersraad van Sporting Grote Heide. In totaal waren daar 30 tafels van elk zes personen bezet voor die quiz. 180 man!! De presentatoren waren Ward Leyssen en Rob Gielen. Na Tafel 13 werd het team Whiskypedia tweede en Sparta 2 derde. De winnaars krijgen een etentje in de Scoutsrally aangeboden.

De 3-30-300 regel

Zaterdag 9 december 2023
Vandaag gelezen
"Kent iemand de 3-30-300 regel? Het is een bijna universele regel, opgesteld voor de openbare besturen. En hij luidt: 'Vanuit elk huis moeten drie grote bomen zichtbaar zijn, er moet 30 % boomkruinbedekking zijn in de buurt en het dichtstbijzijnde waardevolle park of groene ruimte moet binnen de 300 meter van je woonplaats zijn.'
In sommige Limburgse dorpen dwepen ze met de regel: 0-0-0".
(Limburgse Bomenwerkgroep)

Kerk Holheide al in kerststemming

Zaterdag 9 december 2023
Pelt - Kerk Holheide al in kerststemmingZoomDe Sint-Barbarakerk in Holheide baadt al in kerststemming. Onder leiding van Jaak Nouwen werd er prachtige kerstversiering aangebracht. Er staat onder meer een wensboom en er is ruime aandacht voor vrede. De versiering kan bewonderd worden van 10 december tot 6 januari, telkens van 13 tot 17 uur.

Binnenkort breekt de vrede uit!

Zaterdag 9 december 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Binnenkort breekt de vrede uit!Nog zestien keer slapen. Sinterklaas is een paar dagen geleden in gestrekte draf over de talloze zonnepanelen naar de haven gesneld waar zijn stoomboot met stampende motoren klaar lag om hem terug naar Spanje te brengen. Zijn knechten stonden al lang niet meer op het dek te lachen: het was immers bar koud hier en het kon niet vlug genoeg gaan. En de kerstman was al in aantocht hoor! Zijn kudde rendieren stond al ingespannen vóór de volgepakte koets te trappelen van ongeduld. Jaja, de concurrentie is (…) Het hele nieuwsbericht

Damesvoetbal: Kadijk speelt gelijk

Vrijdag 8 december 2023
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk speelt gelijkIn het damesvoetbal hebben de dames van SK Kadijk vanavond 0-0 gelijk gespeeld tegen Elen.

Pluimvee moet weer afgeschermd

Vrijdag 8 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Pluimvee moet vanaf morgen weer worden afgeschermd om te voorkomen dat de dieren worden besmet met het vogelgriepvirus. Dat heeft minister van Landbouw David Clarinval vanavond bekendgemaakt nadat in Diksmuide een tweede besmetting met vogelgriep werd vastgesteld.

Wist je al...

Vrijdag 8 december 2023
...dat het treinkaartje vanaf februari weer duurder wordt? De NMBS maakte vandaag bekend dat de tarieven vanaf die datum met 5,9 procent zullen stijgen.

Vredeslicht komt naar Limburg

Vrijdag 8 december 2023
Kerk
Pelt - Vredeslicht komt naar LimburgZoomHet Vredeslicht dat door een 12-jarig Palestijns meisje werd aangestoken in Bethlehem, wordt op maandag 11 december vanuit de basiliek van Tongeren over de zeven dekenaten van het bisdom Hasselt verdeeld.
Elk jaar ontsteekt een kind aan het begin van de maand december in Bethlehem het Vredeslicht. Dan gaat dit licht per vliegtuig naar Oostenrijk zonder dat de vlam gedoofd wordt. Vervolgens geven mensen het licht door aan elkaar over heel Europa en intussen ook ver (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Fietser (44) gewond bij verkeersongevalOp het kruispunt van de Venderstraat en de Oude Brugstraat in Sint-Huibrechts-Lille botsten gisterennamiddag rond 16 uur een vrachtwagen en een 44-jarige fietser uit Pelt. Deze laatste, die op een elektrische fiets reed, raakte daarbij gewond, maar moest niet naar het ziekenhuis.

Robert Schuurmans overleden

Vrijdag 8 december 2023
Pelt - Robert Schuurmans overledenDonderdag is Robert Schuurmans overleden, de echtgenoot van Simonne Bleyen. Hij was 83 jaar. De uitvaart wordt in besloten kring gehouden. Begroeting: dinsdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Zacht weer, maar erg wisselvallig

Vrijdag 8 december 2023
Weerbericht
Pelt - Zacht weer, maar erg wisselvalligEen storing trekt op zaterdag over onze streken met flink wat regen en wind. Ook zondag is het nog erg winderig, maar wel vaker droog. De dagen nadien is het nog enige tijd zacht, maar wisselvallig met regen of buien. Halfweg volgende week wordt het droger, maar ook gevoelig kouder.
Vandaag is het grijs en mistig met soms wat motregen. Na de middag wordt het stilaan overwegend droog en tegen de avond zijn er enkele opklaringen mogelijk. Bij een zwakke tot soms matige zuidwestenwind liggen de maxima (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Schuermans overleden

Vrijdag 8 december 2023
Pelt - Jan Schuermans overledenGisteren is Jan Schuermans overleden, de weduwnaar van Elza Bergs. Hij was geboren in Kaulille en werd 88 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een plechtige eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Het is maar dat je 't weet
Bijna een op de twee grote bedrijven gebruikt artificiële intelligentie (AI). Artificiële intelligentie is in de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt en is in korte tijd voor iedereen toegankelijk geworden. Deze doorbraak is ook duidelijk zichtbaar in de bedrijfswereld, zoals blijkt uit de laatste resultaten van de enquête over het gebruik van ICT en e-commerce in bedrijven uitgevoerd door Statbel, het Belgische statistiekbureau. In de loop van dit jaar gebruikte bijna een op de zeven bedrijven (13,8%) artificiële intelligentie. Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers geldt dit voor een op de twee (47,9%).
Het is maar dat je 't weet
Zelfstandig ondernemerschap is steeds aantrekkelijker voor personen jonger dan 30 jaar. In 2021 waren 128.177 Belgen onder de 30 jaar zelfstandig ondernemer. Dat is een stijging van 15,9% ten opzichte van 2017, toen het er 110.632 waren. Met een stijging van 22,2% was Vlaanderen het gewest met de grootste toename van het aantal jonge ondernemers.(Statbel)

Brand in koeienstal

Woensdag 6 december 2023
Pelt - Brand in koeienstalDe brandweer rukte deze namiddag uit voor een brand in een koeienstal aan de Zandstraat in Sint-Huibrechts-Lille. De brand werd veroorzaakt door een microbiologische reactie in de mestput.

Heftruck in brand

Woensdag 6 december 2023
In een opslagplaats aan de Siberiëstraat vatte gisterenavond rond 18.30 uur een heftruck vuur. Er is beperkte schade.
Pelt - Eendracht Termien - Esperanza Pelt 3-3Eendracht Termien en Esperanza Pelt hebben vanavond 3-3 gelijk gespeeld. Voor Termien scoorden Stefani (2) en Dauwe. Maico Gerritsen maakte de drie doelpunten van Esperanza. Voor deze inhaalwedstrijd daagden 180 toeschouwers op.
Pelt - Botsing in Boelehoef: 20-jarige gewondBij een aanrijding tussen twee auto's in Boelehoef is een 20-jarige vrouw uit de gemeente gewond geraakt. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 17.30 uur. De andere autombilist, een Ier, bleef ongedeerd.

Wat als een drugsdealer ziek is?

Woensdag 6 december 2023
Tribunaliteiten
Pelt - Wat als een drugsdealer ziek is?De man die voor het arbeidshof van Gent stond had negentien maanden ziekte-uitkeringen ontvangen. Achteraf bleek, ziek als hij was, dat hij in die periode toch aan het werk was. Dat leidde de ziekenkas af uit een vonnis van de correctionele rechtbank dat hem veroordeelde voor drugshandel tijdens twaalf van die negentien maanden. De ziekenkas eiste daarom 15.621 euro terug. De dealer vocht de beslissing van de ziekenkas aan en uiteindelijk moest het arbeidshof dus oordelen. Volgens het arbeidshof moest de man (…) Het hele nieuwsbericht

Christiane Schurgers overleden

Woensdag 6 december 2023
Pelt - Christiane Schurgers overledenGisteren is Christiane Schurgers overleden, de weduwe van de in 2005 gestorven Toine Heijlen. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt maandag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Zij wordt begraven op de begraafplaats van Lindelhoeven. Begroeting: zondag (18-18.30 uur) in de aula.

Minder geboorten dan overlijdens

Woensdag 6 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er opnieuw minder geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest: 63.284 geboorten tegenover 67.528 overlijdens. Dat resulteerde in een negatief natuurlijk saldo van -4.244. Ook in 2020 overschreed het aantal overlijdens het aantal geboorten. Er waren toen 70.919 overlijdens tegenover 62.798 geboorten met een negatief natuurlijk saldo van -8.121. Tussen 2000 en 2019, en in 2021, waren er steeds meer geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest. Dat gaf telkens een positief natuurlijk saldo. (Agentschap Zorg en Gezondheid)

Lachende koeien aten bieten

Dinsdag 5 december 2023
Vandaag gelezen
"Koeien die bieten eten, lachen de hele dag. Een lachende koe wappert met haar oren."
Boer Jos van der Linden (100) in De Volkskrant.

Sint bezoekt Wico campus Overpelt

Dinsdag 5 december 2023
Pelt - Sint bezoekt Wico campus OverpeltZoomDe Sint heeft vandaag een bezoek gebracht aan Wico campus Overpelt. Hij ontmoettte er naar verluidt alleen maar brave jongeren.

Stijgende temperaturen

Dinsdag 5 december 2023
Weerbericht
Pelt - Stijgende temperaturenDe volgende dagen komen we in een westcirculatie terecht. Daarbij worden geregeld Atlantische storingen over onze regio gestuurd en wordt ook erg zachte lucht aangevoerd. In het weekend kan het kwik ruim boven 10 graden uitkomen, maar de hogere neerslagkansen moeten we er wel bijnemen. Op korte termijn zijn er drogere momenten.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en komt er op veel plaatsen nevel en mist voor. Daarbij valt ook geregeld wat motregen. Na de middag zijn er stilaan wat meer (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Internationale dag van de vrijwilligerZoomVandaag, 5 december, is het Internationale dag van de vrijwilliger. Op deze dag worden vrijwilligers gevierd en in de bloemetjes gezet. Want vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze samenleving. Door hun inzet in de sport, de zorg, het onderwijs, de culturele sector, de welzijnssector of het verenigingsleven in het algemeen kunnen activiteiten en taken waar geen of minder geld voor is, toch plaatsvinden. Vrijwilligerswerk is bovendien prettig om te doen en het levert vaak leuke en boeiende ervaringen op.
Vrijwilligers, jullie verdienen een dikke duim!

Nieuwe vennootschap: Dyca

Dinsdag 5 december 2023
Geert Thijs (38) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Dyca opgericht met zetel aan de Astridlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer scouting van voetbalspelers en sportlui, advies op het gebied van bedrijfsbeheer en bedrijfsvoering, public relations en reclame, marketing en communicatie en webdesign.
Het is maar dat je 't weet
De resultaten van leerlingen in het onderwijs in Vlaanderen gaan er verder op achteruit. Dat blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek dat vanmorgen is bekendgemaakt.
De resultaten van de Vlaamse leerlingen gaan significant achteruit voor zowel wiskunde, lezen als wetenschappen. De daling is telkens scherper dan gemiddeld binnen de OESO. Er zijn slechts 4 landen (Nederland, Finland, IJsland, Griekenland) waar de resultaten voor wetenschappen en voor lezen respectievelijk sinds 2006 en 2009 nog (…) Het hele nieuwsbericht

Jos Driesen overleden

Dinsdag 5 december 2023
Pelt - Jos Driesen overledenZondag is Jos Driesen overleden, de weduwnaar van Annie Evens. Hij was 81 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Kerstconcert is uitverkocht

Dinsdag 5 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Het kerstconcert van Overdagkoor Daytime en Vocalix op zondag 17 december om 15u in de Sint-Corneliuskerk in het Lindel is uitverkocht.
Kerk
Vorig jaar waren er in de parochies en pastorale eenheden 657 benoemde leken werkzaam. Daarnaast waren er in de caritatieve sector (ziekenhuizen, woonzorgcentra, voorzieningen voor mensen met een handicap 1.223 benoemde leken pastoraal werkzaam. Het aantal vrijwilligers in de parochies bedroeg vorig jaar 125.478. (Jaarverslag katholieke Kerk van België)

Georges Schalley overleden

Maandag 4 december 2023
Pelt - Georges Schalley overledenZondag is in Kleine-Brogel Georges Schalley overleden, de echtgenoot van Gertrude Evens. Hij was geboren in Neerpelt en werd 66 jaar. Zaterdag (10.30u) is er in de parochiekerk van Kleine-Brogel een afscheidsliturgie. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
Zizou Bergs is op de ATP-ranglijst gestegen van de 153ste naar de 129ste plaats. Hij wordt daarmee de tweede Belg op die lijst, na David Goffin, die drie plaatsen zakt naar de 111de plaats In februari stond Bergs nog 112de, maar half oktober zakte hij naar de 185ste plek.

Grenscontroleactie kent succes

Maandag 4 december 2023
Pelt - Grenscontroleactie kent  succesZoomAfgelopen zaterdag, tussen 16u00 en 02u00, bundelden de politiezones PZ Lommel, PZ Hano en PZ Kempenland, in samenwerking met VLABEL, hun krachten met de Nederlandse collega’s van de eenheid Oost-Brabant voor een grootschalige grensoverschrijdende controleactie, meldt politie Lommel.
Gerechtelijk: er werden 5 pv's opgesteld voor verdovende middelen, waarbij twee personen worden verdacht van drugshandel. Een van deze personen moet voor de onderzoeksrechter verschijnen; 1 pv wegens het niet (…) Het hele nieuwsbericht

Peter Bloemen overleden

Maandag 4 december 2023
Pelt - Peter Bloemen overleden
Op 30 november is Peter Bloemen overleden. Hij was 36 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in Dienstencentrum Sint Oda in Overpelt. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur).

Inbraken in Pater Vandaelstraat

Maandag 4 december 2023
Pelt - Inbraken in Pater VandaelstraatDeze voormiddag werd er ingebroken in een woning in de Pater Vandaelstraat in Overpelt. De dader had een raam stukgeslagen en met geweld een achterdeur opengebroken. Het is nog niet duidelijk wat er gestolen werd. UPDATE Later werd bekend dat er nog een tweede inbraak is geweest in dezelfde straat. De dader probeerde daar eerst een raam open te breken; toen dat mislukte geraakte hij binnen via de achterdeur. De buit bestaat uit goedkope sieraden van een van de kinderen.
Om over na te denken
Het aantal kinderen en jongeren die nood hebben aan crisishulp bereikte vorig jaar een recordhoogte met meer dan 15.000 oproepen. Vooral tienermeisjes vragen intensieve aandacht. Tussen 2017 en 2022 steeg het aantal vragen voor deze specifieke groep met 71%. Dat zou te maken hebben met de impact van sociale media op hun zelfbeeld.
(Bron: Het Laatste Nieuws)
Het is maar dat je 't weet
De meeste jongeren blijven dicht tot zeer dicht bij de ouders wonen. 45 procent blijft binnen een afstand van 5 kilometer en 13 procent zelfs binnen een afstand van 1 km. De gemiddelde afstand bedraagt 14km. Bij hooggeschoolde jongeren ligt de gemiddelde afstand wat hoger. (Statistiek Vlaanderen)

Zebracinema: 'Holly'

Maandag 4 december 2023
Pelt - Zebracinema: 'Holly'Zoom"Holly" - Fien Troch - België - 103'
"Holly’ is de indrukwekkende, vijfde langspeelfilm van Belgisch filmmaker Fien Troch (bekend van ‘Home’ en ‘Kid’). In dit mysterieus verhaal kijkt ze opnieuw naar de harde wereld waarin jongeren soms ongewild terechtkomen. Holly is een 15-jarig meisje dat een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben. Alle ogen zijn op haar gericht. Lerares Anna is geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly. Overal waar ze komt geeft Holly rust, warmte en hoop aan wie ze ontmoet.
‘Holly’ ging in wereldpremière in de officiële competitie van het Filmfestival van Venetië, waar hoofdrolspeler Cathaline Geeraerts van de filmpers de Prijs voor Beste Actrice kreeg, en de film was onlangs ook de openingsfilm van Film Fest Gent.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Ne platte baand...

Maandag 4 december 2023
Pelter Hükske
Pelt - Ne platte baand...ZoomSus van Driek van Toon, dieë wow op zè gemaak nò de voetbal gön kiêke, dò kriegtie tillefon van z’n dòòchter Zjozee. Die stit mè ne platte baand. Lüstert…
En had öllie goed, eh! ’t Is winter, dä wèl. Blieft vursichtig, en tot tekomede móndig. Fons
Zaterdagavond werden de fans van de Zwartedoos verwend met twee optredens voor de prijs van één. De zaal was weer goed volgelopen voor dit dubbelconcert, met vóór de pauze HT Roberts. Hij is een Oost-Vlaamse zanger en songwriter die zijn wortels heeft in de folk en blues van over het water. Zijn teksten zijn vaak melancholisch en verhalend, en zijn stem is warm en doordringend. Hij werd muzikaal begeleid door Sara De Smedt en Nils De Caster.
Na de pauze was het de beurt aan (…) Het hele nieuwsbericht
Twee optredens voor de prijs van éénTwee optredens voor de prijs van één
Zoom
Pelt - Acht podiumplaatsen voor SACN in BreeZoomHet leek voor atletiekclub SACN haast een thuiswedstrijd met de 92 atleten die zich ingeschreven hadden voor het Limburgse crosscriterium in de Boneput in Bree.
Bij de pupillen haalde Roos Verheyen zilver, Yfke Stessens goud, Robbe Faes zilver; bij de miniemen was er brons voor Nienke Mennen en goud voor Tuur Verheyen. Stan Bax haalde brons bij de cadetten en Lowie Wouters zilver bij de scholieren. Voor Tahnée Vandebroek was er goud bij de juniors. Drie keer goud dus, en acht podiumplaatsen voor SACN! Op de foto: Robbe Faes, die zilver haalde. (Foto Marc Faes)
Pelt - Handbal: Wezet - Sporting Pelt 20-21In tweede nationale mannen van het handbal heeft Sporting Pelt met 20-21 gewonnen van Wezet. Bocholt staat vierde in de stand, Wezet laatste.

De kracht van verbeelding

Zondag 3 december 2023
Vandaag gelezen
"Wie de wereld wil begrijpen, of zelfs veranderen, heeft verbeelding nodig."
Filmcriticus Gawie Keyser in de NRC.
Pelt - Sparta Lille verliest van SV BreugelIn Vierde Provinciale heeft Sparta Lille met 2-4 verloren van SV Breugel. De doelpunten: Scheidler 1-0, Beijk 1-1, Dujourie 1-2, Van Hertum 2-2, Vrijsen 2-3, Teirlinck 2-4.
Pelt - Geen winnaar in Eksel B - Kadijk BEksel B en Kadijk B hebben vanmiddag op het veld van Eksel de bordjes in evenwicht gehouden: 2-2. De doelpunten: Kelgtermans 1-0,’ Van Hout 1-1,  Ulenaers 2-1, R. Thijs 2-2.

SV Peer wint van Esperanza Pelt B

Zondag 3 december 2023
Pelt - SV Peer wint van Esperanza Pelt BIn Vierde Provinciale heeft SV Peer met 1-0 gewonnen van Esperanza Pelt B. Akkerlmans maakte het doelpunt. Aan de rust was de stand 0-0.
Pelt - Achel B wint derby tegen Grote HeideIn Derde Provinciale heeft Achel VV B de derby tegen Grote Heide gewonnen met 3-0. Stijn Deckers scoorde 0-1 in de 35ste minuut. een tweede Achels doelpunt viel vlak voor rust na een mooi uitgespeelde actie die door Milan Vossen werd afgewerkt. In de tweede helft probeerde Grote Heide moedig terug te komen, maar de efficiëntie bij de afwerking ontbrak en in de 90ste minuut maakte de Achelse invaller Brent Stelten er nog 0-3 van...

FC Helson klopt SV Herkol

Zondag 3 december 2023
Pelt - FC Helson klopt SV HerkolFC Helson heeft vanmiddag Herkol verslagen met 4-0. Aan de rust was de stand 1-0. De doelpuntenmakers waren Moerenhout (2), Van Geneugden en Montagnino.

DHCO tegen Hubo Hasselt

Zondag 3 december 2023
Pelt - DHCO tegen Hubo HasseltGisteravond speelden de beloften en de dames van de eerste ploeg van DHCO thuis tegen Hubo Hasselt. De beloften wonnen met 24-20 (rust 7-11); de eerste ploeg verloor na een spannende wedstrijd met 21-25 (rust 11-13). Volgende week maakt men de verplaatsing naar Eupen.

De Sint was op de markt

Zondag 3 december 2023
Pelt - De Sint was op de marktZoomGisteren was Sinterklaas op de weekmarkt in Neerpelt. Rustig over de markt wandelen, wat inkopen doen of een koffietje drinken zat er voor hem helaas niet. Jong en oud klampten hem aan voor een foto of een selfie. Zelf was de Sint duidelijk geïnteresseerd in fleece leggings (foto). In Spanje heeft zijn gevolg dat niet nodig, maar hier... UPDATE Meer foto's
Pelt - Stimulus-prijs voor WICO-StembendeZoomOp 14 november meldden we al dat WICO de Stimulus-prijs heeft gewonnen. Die bestaat sinds 1999 en is bedoeld om het vak techniek te stimuleren in de Euregio Maas-Rijn. Daarbij wordt vooral gekeken naar de jeugd. Donderdag werd de prijs uitgereikt. Coördinator Rik Vliegen van de WICO-Stembende kreeg een beeldje van Jan Pieter Minckelers uit handen van de kunstenaar (foto boven), directrice Lieve Lemmens van de WICO-Juniorcampus mocht uit handen van Wil Lemmens een cheque in (…) Het hele nieuwsbericht
Stimulus-prijs voor WICO-Stembende
Zoom
Zizou Bergs (ATP 153) heeft vandaag in Yokkaichi (Japan) het Challenger-tennistornooi gewonnen, het zevende uit zijn carrière. In de finale versloeg hij de Amerikaan Michael Mmoh (ATP 114) in twee sets: 6-2, 7-6 (7/2). Daar had hij vorig jaar in Italië nog van verloren.
Vandaag gelezen
"Slechts 6 procent van de werknemers in de Limburgse bedrijven beschikt over een universitair diploma. Over heel Vlaanderen is dit gemiddeld 11 procent."
(Wouter Vanderbiesen van POM-Limburg in het POM-blad)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Het aantal stoppende landbouwbedrijven daalde van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek. (Departement Landbouw en Visserij)

Sinterklaas op 'den' Herkol

Zaterdag 2 december 2023
Pelt - Sinterklaas op 'den' HerkolZoomGisteravond nam de Sint, ondanks zijn drukke agenda, ook nog even tijd voor een bezoekje aan de voetbalkantine van SV Herkol om de jongens en meisjes van de jeugdwerking SVH/SVB te verrassen. Zoals steeds was hij weer volledig op de hoogte van alle uitslagen van de jeugdteams en de kwaliteiten van alle spelertjes. Voor hij hen uitzwaaide wenste hij hen nog een sportief seizoen. En hij ging zijn scoutpieten nog wel eens regelmatig op bezoek sturen. En dan was het lekker!

Sporting verliest bij Kras/Volendam

Zaterdag 2 december 2023
Pelt - Sporting verliest bij Kras/VolendamIn de BENE-league van het handbal is Sporting Pelt gaan verliezen bij Kras/volendam. Uitslag: 30-27. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
De zege was niet onverdiend voor Volendam, wél vermijdbaar voor Sporting dat de evenknie was van Volendam, maar door teveel slordigheden in aanval de rode loper in de slotfase uitrolde voor onze tegenstander. Eigenlijk was heel de wedstrijd gelijk opgaand. Sporting nam de leiding, maar Volendam nam over via Scholl: 6-5 na 10'. (…) Het hele nieuwsbericht

Esperanza wint bij Turnhout

Zaterdag 2 december 2023
Pelt - Esperanza wint bij TurnhoutEsperanza Pelt is bij Turnhout gaan winnen met 0-2. De doelpunten vielen beide in de tweede helft: eerst via Maico Gerritsen, daarna door Joël di Biniamu.

Geen winnaar in Peltse derby

Zaterdag 2 december 2023
Pelt - Geen winnaar in Peltse derbyDe wedstrijd tussen Lindelhoeven en Kadijk, voor de eerste plaats in Tweede Provinciale, heeft geen winnaar opgeleverd: 1-1. Crijns van Kadijk opende de score, Joos Mues kon na een corner voor LHVV gelijk maken.

Twee inbraken in Grote Heide

Zaterdag 2 december 2023
Pelt - Twee inbraken in Grote Heide
Dieven drongen binnen in een huis aan de Vinkendreef en aan het Jagerspad. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten. Over de buit in de Vinkendreef is nets geweten, in het Jagerspad werden geld en juwelen gestolen.

KFC Hamont 99 B - Lindelhoeven B 7-4

Zaterdag 2 december 2023
Pelt - KFC Hamont 99 B - Lindelhoeven B 7-4KFC Hamont 99 B heeft deze namiddag Lindelhoeven VV B geklopt met 7-4.

Damesvoetbal: STVV B - Kadijk 3-4

Zaterdag 2 december 2023
Pelt - Damesvoetbal: STVV B - Kadijk 3-4In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk met 3-4 gewonnen van STVV B. Na 7 wedstrijden staat Kadijk zevende in de stand met 8 punten.

Suzanne Damm overleden

Zaterdag 2 december 2023
Pelt - Suzanne Damm overledenGisteren is Suzanne Damm overleden, de weduwe van de eerder dit jaar gestorven Jacques Timmers. Zij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.

'Combineer studierichting met AI'

Zaterdag 2 december 2023
Grensgevallen
Pelt - 'Combineer studierichting met AI'ZoomDe Amerikaan Ian Goodfellow (foto) heeft gisteren op de TU Eindhoven de Holst Memorial Lecture Award ontvangen. Dat is een prestigieuze prijs die al sinds 1977 wordt toegekend aan een belangwekkend onderzoeker in de technische wetenschap. Goodfellow krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar kunstmatige intelligentie, met name in de richting van generatieve AI. Generatieve AI bestaat uit getrainde algoritmes die onder andere tekst, afbeeldingen en audio kunnen voorspellen en genereren. ChatGPT is veruit de bekendste en meest gebruikte generatieve AI-tool.
Ian Goodfellow is op dit moment hoofdonderzoeker bij Deepmind, een Brits bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie dat in 2014 werd overgenomen door Google. Goodfellow adviseerde de studenten in de zaal om een multidisciplinaire carrière na te streven. “Denk aan een combinatie als AI en recht of AI en medicijnen.” (Foto TU/E)

Een winters weekend

Zaterdag 2 december 2023
Weerbericht
Pelt - Een winters weekendTijdelijk kan een hogedrukgebied zich ontfermen over het weerbeeld in onze streken. Het is daarbij overwegend droog, maar er zijn lage wolken en vooral de temperaturen hebben winterse waarden. In de nacht vriest het algemeen. Zondag komt een storing opzetten. De eerste neerslag hierop valt als sneeuw, maar later wordt dat regen en sneeuw en nog later regen. Na het weekend bereiken Atlantische storingen onze regio en wordt het stilaan zachter. Daarbij wordt het ook regenachtig.
Vandaag is (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Vandervelden overleden

Zaterdag 2 december 2023
Pelt - Maria Vandervelden overledenVorige week donderdag is Maria Vandervelden overleden, de weduwe van Joannes Schrooten. Ze was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 78 jaar. De uitvaartdienst en de asverspreiding werden in besloten kring gehouden.

Levensverwachting bedraagt 82,6 jaar

Zaterdag 2 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 bedroeg de levensverwachting in het Vlaamse Gewest 82,6 jaar. Bij mannen ging het om 80,7 jaar, bij vrouwen om 84,6 jaar. Bij mannen is dat iets hoger dan in 2021, bij vrouwen iets lager. Vorig jaar lag de levensverwachting 3,9 jaar hoger bij vrouwen dan bij mannen.
In de periode 2000-2019 is de levensverwachting trendmatig toegenomen: van 78,5 jaar in 2000 naar 82,7 jaar in 2019 voor de totale bevolking (+4,2 jaar). Die stijging ligt hoger bij mannen (+5,1 jaar) dan bij vrouwen (+3,3 jaar). (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Film 'Zondebokken' binnenkort in CC PaletheZoomBosland Cinema organiseert in CC Palethe twee voorstellingen van de film "Zondebokken". Daarin komen de Bokkenrijders terug tot leven, een dievenbende die in de achttiende eeuw gewelddadige overvallen pleegde in onze contreien. Wie ook tot leven komt is drossaard Clercx, de genadeloze uitroeier van de Bokkenrijders. Hij woonde op het Hobos in Pelt en een deel van de film speelt zich daar ook af. De gemeente gaf tevens een subsidie van 4000 euro aan de filmmakers.
Redenen genoeg dus om (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bij tankstation Van Raak bij Poppel is er door de overvloedige regenval water in de ondergrondse opslagtank gelekt. Daardoor zijn gisteravond verscheidene auto's na het tanken bij Van Raak stilgevallen, want ze kregen een mix van benzine en water in hun tank. Toen dat duidelijk werd heeft de uitbater de pompen stilgelegd. De auto's moesten getakeld worden.
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
14/05

Timmy, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Aantal jaartjes zullen we maar niet noemen want het kan al tellen.Proficat van vake en moeke

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt