Het overige nieuws

Pelt - De directeur is de winnaar van de koers!ZoomVandaag, 31 januari, vierden we de nationale dag van de schooldirecteur. Want vandaag was de directeur de winnaar van de koers. Dagelijks leveren zij heel wat inspanningen om van hun school een plaats te maken waar leerlingen en studenten zich volop kunnen ontwikkelen en waar het personeelsteam zich thuis voelt. Zéker bijzondere dank voor hun inzet, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit om in deze onrustige wereld, waar slechte berichten en indringende beelden het nieuws domineren, werk te (…) Het hele nieuwsbericht
De directeur is de winnaar van de koers!
Zoom
Het is maar dat je 't weet
"Hoger opgeleiden worden gemiddeld vijf jaar ouder en leven bovendien veertien jaar langer in goede gezondheid dan lager opgeleiden." (MT/Sprout)

'Jarenlang egoïstisch geleefd'

Dinsdag 30 januari 2024
Vandaag gelezen
"Ik ben me de jongste tijd bewuster van mijn emoties als ik bij mijn ouders thuiskom. Ik heb jarenlang zeer egoïstisch geleefd. Dat is de regel als je aan topsport doet. De jongste jaren besef ik pas welke kansen ze me hebben gegeven."
Voormalig topdanser Wim Vanlessen in De Tijd

Boerenprotest aan het Klaverblad

Dinsdag 30 januari 2024
Donderdag 1 februari zal er een actie zijn van de boeren op het Klaverblad in Lummen. Er zullen vier colonnes vertrekken tijdens de ochtendspits. De boeren verzamelen vanaf 6u aan Floralux in Ham, de kerk van Zwartberg, de douane in Bekkevoort en Ikea Hasselt om dan naar Lummen te rijden. Je kunt dus best de omgeving vermijden...

Ondertussen, in Denemarken...

Dinsdag 30 januari 2024
De visie van Fobie
Pelt - Ondertussen, in Denemarken...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)
Pelt - Schaakkampioenschap met 21 jeugdspelersZoomIn Neerpelt ging zaterdag het 25ste Open Limburgs Jeugdrapidkampioenschap door. Eenentwintig jeugdspelers uit beide Limburgen streden daar voor meerdere titels. Er is in een groep gespeeld, zeven ronden in Zwitsers systeem, maar de eindrangschikking werd volgens leeftijd opgemaakt. Algemeen winnaar was Tejas Lalkota Sai Pranav uit Eisden, gevolgd door Simon Mernier uit Neerpelt en Tim Rubens uit Bilzen.
Kampioenen per categorie zijn:
+16: Shani Selgin (Eisden)
- 16: Martin Mernier (…) Het hele nieuwsbericht

Hogere temperaturen houden aan

Dinsdag 30 januari 2024
Weerbericht
Pelt - Hogere temperaturen houden aanTussen een uitgestrekt hogedrukgebied over het zuiden van Europa en depressies in het noorden worden storingen onder verzwakte vorm over onze regio's gestuurd. Het zijn vooral de wolken die het weerbeeld domineren en af en toe valt een weinig neerslag. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en hier en daar is een spatje motregen mogelijk. Af en toe is er ook een streepje zon, al zijn de wolken wel steeds in de meerderheid. Het kwik (…) Het hele nieuwsbericht

Guillaume Kwanten overleden

Dinsdag 30 januari 2024
Pelt - Guillaume Kwanten overledenGisteren is in Meeuwen Guillaume Kwanten overleden, de weduwnaar van Catharina Kwanten. Hij was 94 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Kaulille. Begroeting: vrijdag (20-20.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Albert Schildermans overleden

Dinsdag 30 januari 2024
Pelt - Albert Schildermans overledenVandaag is Albert Schildermans overleden, de weduwnaar van Jeanne Vanseggelen. Hij was 91 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be. 

Mario Pareyn weg bij SV Herkol

Dinsdag 30 januari 2024
Pelt - Mario Pareyn weg bij SV HerkolEind dit seizoen stopt Mario Pareyn als sportief verantwoordelijke van eersteprovincialer SV Herkol.

Hacking Limburg.net: wees waakzaam

Dinsdag 30 januari 2024
Pelt - Hacking Limburg.net: wees waakzaamAfvalintercommunale Limburg.net gaat meer dan 280.000 brieven sturen naar klanten die persoonlijk getroffen zijn bij de cyberaanval half december. 61 personen die in schuldbemiddeling zaten, werden al gecontacteerd. Daarnaast roept Limburg.net op tot waakzaamheid.
Een gedetailleerde lijst maken van alle gestolen data per individu blijkt niet aangewezen, zegt de intercommunale. De Vlaamse Toezichtcommissie raadt dat uitdrukkelijk af. Limburg.net wacht de officiële richtlijn hieromtrent af. Enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Waar men gaat langs Vlaamse wegen...Zoom...komt men vaak tractoren tegen. (Cartoon Fobie)
Pelt - Frank Leën weg bij Lindelhoeven VVDe 57-jarige Frank Leën, coach van de U17 van Lindelhoeven VV, gaat komend seizoen aan de slag als T2 van KFC Kaulille.

Nieuwe vennootschap: Vlemminx

Maandag 29 januari 2024
Ricardo Vlemminx (31) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Vlemminx opgericht met zetel in Lillerhoef. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer dakwerkzaamheden, het plaatsen van dakgoten en isolatiewerkzaamheden.
Pelt - Huismus meest getelde vogel in LimburgZoomHet grote vogeltelweekend is weer achter de rug. Tijdens de 21ste editie van Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt telden, volgens de voorlopige cijfers, 46.164 enthousiaste deelnemers verspreid over Vlaanderen hun tuinvogels. Er werden 724.776 vogels geteld in 32.855 tuinen. Gemiddeld zagen de vogeltellers 22 vogels van 7 soorten per tuin, dat is iets minder dan vorig jaar. De top 3 is: huismus, koolmees en kauw. In de provincie Limburg werden door 4202 tellers in 2758 tuinen 91.406 vogels geteld. Met (…) Het hele nieuwsbericht

Hilda Brouwers overleden

Maandag 29 januari 2024
Pelt - Hilda Brouwers overledenVrijdag is Hilda Brouwers overleden, de weduwe van Swa Plessers en de partner van Marcel. Ze was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 85 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring, waarna de bijbegraving gebeurt op de begraafplaats aan de Roosendijk in Pelt. Begroeting: woensdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg 24 in Bocholt. 

Jeanne Boonen overleden

Maandag 29 januari 2024
Pelt - Jeanne Boonen overledenGisteren is Jeanne Boonen overleden, de echtgenote van Henri Vos. Ze zou overmorgen/woensdag 73 jaar geworden zijn. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zaterdag (10.30-11u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Vrouwen lezen meer dan mannen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vrouwen lezen meer dan mannen. Dat blijkt uit een enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau. 67% van de vrouwen had minstens één boek gelezen, tegenover 52% van de mannen. Vrouwen zijn ook grotere lezers in termen van volume: 24% heeft in een jaar tijd minstens 10 boeken gelezen, tegenover 15% van de mannen. Wat betreft de totale bevolking behoort 60% tot de categorie van de lezers en 19% tot lezers van minstens 10 boeken.

Zebracinema: 'Io Capitano'

Maandag 29 januari 2024
Pelt - Zebracinema: 'Io Capitano'Zoom
"Io Capitano" - Matteo Garrone - Italië -  121'
Seydou en Moussa, twee tieners, besluiten Dakar te verlaten om naar Europa te trekken; een hedendaagse odyssee die hen confronteert met de valkuilen van de woestijn, de verschrikkingen van een gevangenis in Libië en de gevaarlijke uitdagingen van de zee.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Nieuwe lijst met knelpuntberoepen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Nieuwe lijst met knelpuntberoepenDe VDAB heeft vanmorgen de nieuwe lijst met knelpuntberoepen bekendgemaakt. Dat betekent dat werkzoekenden deze opleidingen gratis kunnen volgen. Ze behouden hun uitkering, en de VDAB komt tussen in de onkosten voor vervoer en kinderopvang. De lijst telt 40 pagina's, met een inleiding van acht pagina's. Knelpuntberoepen

Wêrk inne brouwerij

Maandag 29 januari 2024
Pelter Hükske
Pelt - Wêrk inne brouwerijZoom“En daan vinde iniens het wêrk van ów lève”. Sus van Drieka heget in ieder gevaal gevónne… (Fons Tuyaerts)
Pelt - Judoteam scoorde goed voor beker v/d MijnstreekZoomZaterdag gingen de -11- en -13-jarigen van Judoteam Ōkami aan het werk in Genk, op zoek naar de beker van de Mijnstreek. Na een zware dag van wroeten en vechten in de diepe gewelfsels van de sporthal, wisten ze heel wat medailles mee naar huis te brengen: vier keer goud en zeven keer brons!
Judoteam scoorde goed voor beker v/d Mijnstreek
Zoom

Ian Laenen weg bij SV Herkol

Zondag 28 januari 2024
Pelt - Ian Laenen weg bij SV HerkolIan Laenen trekt de deur achter zich dicht bij SV Herkol. Hij verkast naar KFC Eksel.
Pelt - Provinciale indoorkampioenschappenZoom
Met 34 atleten was atletiekclub SACN afgezakt naar Heusden voor de provinciale kampioenschappen indoor en dat leverde succes op. Podiumplaatsen waren er voor Marie Mertens (zilver in het hoogspringen bij de miniemen), Yfke Stessens (goud in het hoogspringen bij de pupillen en zilver in het kogelstoten), Wout Claes (zilver in het kogelstoten bij de pupillen en goud in het hoogspringen), Leon Ceelen (goud in het verspringen bij de miniemen), Miene Jacobs (brons in het verspringen bij de pupillen), Jayden Vanhamond (brons in de 60m horden bij de miniemen en brons in het kogelstoten), Lyna Smeets (brons in het kogelstoten bij de miniemen) en Finn Schuermans (brons in de 60m bij de miniemen).
Met 11 podiumplaatsen en drie provinciale kampioenen was coach Louis Geboers zeer tevreden! Op de foto: Lyna Smeets.

Kadijk B verliest van Peer SV

Zondag 28 januari 2024
Pelt - Kadijk B verliest van Peer SVKadijk B heeft vandaag met 0-2 verloren van Peer SV. Akkermans en Chiaverini maakten de doelpunten.
Pelt - Sparta Lille verliest van Helson BIn vierdeprovinciale heeft Sparta Lille met 0-2 verloren van FC Helson B.
Pelt - Grote Heide speelt gelijk tegen Kaulille
Sporting Grote Heide is, thuis tegen KFC Kaulille, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2. De wedstrijd was pas op gang gefloten of Nulens scoorde al voor Kaulille. In de 41ste minuut maakte Jarne Verweyen gelijk. Net voor de pauze kreeg Jonas Theunis nog een reuzenkans, maar de bal werd nog van de doellijn weggehaald.
In de tweede helft hetzelfde spelbeeld, tot Dries Bloemen in de 75ste minuut snoeihard binnen trapte. Spel gespeeld, dachten velen, maar in de toegevoegde tijd - die 10 minuten duurde! - kon alweer Nulens de bordjes in evenwicht brengen.

Lindelhoeven VV wint bij Anadol

Zondag 28 januari 2024
Pelt - Lindelhoeven VV wint bij AnadolLindelhoeven VV is bij Anadol gaan winnen met 1-2. Misschien wel een gevleide zege, maar met deze mentaliteit en fysieke kracht is het voor elke tegenstander tot minuut 90 opletten voor de geoliede Anadol-machine, die vandaag soms toch sputterde. De Lindelse doelpunten kwamen van Mathias Vaesen en Jorg Goutsmet.
Pelt - SV Herkol verliest in het MaaslandIn tweedeprovinciale is SV Herkol bij Eendracht Mechelen-a/d-Maas gaan verliezen met 3-0.

Nieuwjaar in de kerkhofbuurt

Zondag 28 januari 2024
Pelt - Nieuwjaar in de kerkhofbuurtZoomDe mensen uit de buurt van het oude kerkhof, die van de Boonskuilstraat en de Oude Kerkhofstraat, vierden hun nieuwjaarsfeest gezellig in de Zandberg.
Nieuwjaar in de kerkhofbuurt
Zoom

Seniorenfeest op Damsheide

Zondag 28 januari 2024
Pelt - Seniorenfeest op DamsheideZoomGisteren hebben de senioren van Damsheide hun feest gevierd met een gezellig samenzijn, met een hapje en een drankje. Gezelligheid was troef! (René Brebels)
Seniorenfeest op Damsheide
Zoom
Pelt - Vogeltelweekend met liedjes over vogelsZoomNatuurpunt vraagt om dit weekend de tuinvogels te tellen. Een kwartier buiten de vogels tellen die je in je tuin ziet en/of hoort. Zoals deze staartmees. Het kan vandaag nog! André Grosemans zorgde voor een playlist op Spotify met liedjes die uitsluitend over vogels gaan. Anderhalf uur lang! (Foto Marcella Stappers)

Clash der giganten in het biljart

Zondag 28 januari 2024
Pelt - Clash der giganten in het biljartZoomNa een aangename finale won Verbroedering BC (foto)uit Overpelt de overbandbandbeker Ronny Willekens tegen BC De Vrienden uit Lommel. De finale in 't Pelterke werd talrijk bijgewoond door supporters en sympathisanten van beide teams. (Stef Franssen)

Handbal: Bocholt - Pelt 33-27

Zaterdag 27 januari 2024
Pelt - Handbal: Bocholt - Pelt 33-27In tweede nationale van het handbal heeft Bocholt Pelt geklopt met 33-27. Bocholt staat tweede in de stand, Pelt derde.

HCO wint van Brasschaat

Zaterdag 27 januari 2024
Pelt - HCO wint van BrasschaatZoomIn Liga 2 van het handbal heeft HCO vanavond in sportcentrum De Bemvoort Brasschaat verslagen met 24-20. Brasschaat is leider in die afdeling, HCO staat tweede. (Foto HC0)

Kadijk wint van Houthalen VV

Zaterdag 27 januari 2024
Pelt - Kadijk wint van Houthalen VVKadijk heeft Houthalen VV verslagen met 4-0, na doelpunten van Noah Vankemenade, Kenneth Ulenaers, Stijn Molenberghs en Dawda Jarju. Meer foto's
Pelt - Esperanza Pelt klopt Zepperen-BrustemIn Derde Afdeling heeft Esperanza Pelt vanavond met 1-0 gewonnen van Zepperen-Brustem. Maico Gerritsen maakte het doelpunt - zijn 1!de al - uit penalty.

OLS op 7 juli in Doenrade

Zaterdag 27 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - OLS op 7 juli in DoenradeHet Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal op 7 juli uiteindelijk plaatsvinden in Doenrade. Dat hebben de organiserende schutterijen uit Beekdaelen besloten. De afgelopen tijd zijn meerdere terreinen onderzocht. Die moeten aan veel voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. De landerijen aan de Vielderweg en Clouserweg in Doenrade zijn volgens het bestuur het meest geschikt. Aan het OLS nemen naast Nederlands-Limburgse ook Belgisch-Limburgse buksschutterijen deel.

Esperanza B klopt SV Breugel

Zaterdag 27 januari 2024
Pelt - Esperanza B klopt SV BreugelIn Vierde Provinciale heeft Esperanza Pelt B vanavond met 1-0 gewonnen van SV Breugel. Leenen maakte het doelpunt.

Mientje Eben overleden

Zaterdag 27 januari 2024
Pelt - Mientje Eben overledenVandaag is Mientje Eben overleden, de echtgenote van Gerard Spooren. Ze was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Dameshandbal: winst en verlies voor DHCOVandaag speelden de beloften en de eerste ploeg van DHCO in en tegen Visé. De beloften wonnen met 17-29, de eerste ploeg verloor met 28-18. Volgende week zaterdag komt Gent op bezoek.
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk - Diepenbeek 1-2In eersteprovinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk met 1-2 verloren van Diepenbeek. Kadijk staat zesde in de stand.

Glyfosaat: Monsanto veroordeeld

Zaterdag 27 januari 2024
Zomaar even tussendoor
Een rechtbank in de VS heeft het chemiebedrijf Monsanto, een dochter van de Duitse groep Bayer, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2,25 miljard dollar aan een man die het bedrijf had aangeklaagd omdat het gebruik van de onkruidverdelger Roundup bij hem kanker van het lymfestelsel zou hebben veroorzaakt. In Roundup is glyfosaat het actieve ingrediënt. Het product mag in ons land vrij door professionelen - zoals landbouwers - gebruikt worden. Bayer betwist de schadelijkheid van glyfosaat en gaat in beroep tegen het vonnis.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Gsm-gebruik aan het stuur: rijbewijs kwijtZoomWie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat-met-scherm hanteert terwijl hij een motorvoertuig bestuurt zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren waarna ook een boete zal volgen. Dat meldt het parket Limburg vanmorgen. Het wil met die maatregel "een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer.” 
Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer, aldus het parket. "Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Tijdens de voorbije jaren heeft parket Limburg samen met de politiediensten herhaaldelijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur. Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een zeer hardnekkige gewoonte en dat af en toe actie voeren niet zal volstaan om gedragsverandering te bekomen." Vandaar de nieuwe maatregel. 
Een Overpelts gezin heeft een tijd geleden in het kippenhok een slapende steenmarter tussen de kippen aangetroffen. Dat meldt het Natuurhulpcentrum (NHC) in de jongste editie van het ledenblad. De kippen waren ongedeerd gebleven.
De Peltenaren brachten het beest naar Opglabbeek voor controle. "Na uitvoerig onderzoek bleek het dier volledig blind te zijn," aldus het NHC. "Omdat steenmarters goed zicht nodig hebben om te kunnen jagen en dus te overleven, is besloten het dier te laten inslapen."

'Floris and the Flames' in Praag

Zaterdag 27 januari 2024
Pelt - 'Floris and the Flames'  in PraagZoomAls er één muziekgroep is die in Limburg het afgelopen jaar als een raket naar boven is geschoten, dan is het wel de Noord-Limburgse band "Floris and the Flames". Donderdagavond traden de Noord-Limburgers op in Praag in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Het concert was georganiseerd door de Belgische ambassade in Tsjechië.
Voor een volle zaal bracht de band een aanstekelijke mix van eigen nummers en herwerkingen van klassieke meesterwerken (Vivaldi, Bach), evenals vurige versies van songs van Queen en Led Zeppelin. Een muzikale rollercoaster die door de aanwezigen laaiend enthousiast werd onthaald. De Belgische ambassadeur was dan ook zeer in zijn nopjes, temeer omdat de muzikanten in zijn residentie verbleven.
Floris and the Flames bestaat uit Floris Willem (viool), Gert Peeten (piano, gitaar en elektronica), Dries Peeten (basgitaar) en Simon Schrooten (drums en percussie).
Wie Floris and the Flames graag eens live aan het werk wil zien, kan terecht op hun op social media (Facebook, Instagram) of website www.florisandtheflames.com.

SK Kadijk trekt middenvelder aan

Vrijdag 26 januari 2024
Pelt - SK Kadijk trekt middenvelder aanMiddenvelder Jarrit Agten zal komend seizoen de kleuren van SK Kadijk verdedigen. Hij is nu speler van Achel VV.
De Vlaamse ministers Lydia Peeters en Zuhal Demir hebben vandaag de plannen voor de tunnels in Houthalen-Helchteren meegedeeld aan de Vlaamse Regering. De plannen maken deel uit van het voorontwerp projectbesluit – fase 1 van Complex Project Noord-Zuid Limburg. Met de mededeling aan de Vlaamse Regering kan vandaag ook de adviesronde van start gaan. Daarna worden de plannen opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse Regering ter goedkeuring. Vervolgens kan het brede publiek reageren tijdens een openbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Jos Jans overleden

Vrijdag 26 januari 2024
Pelt - Jos Jans overledenGisteren is Jos Jans overleden, de echtgenoot van Stanny Bielen. Hij was geboren in Achel en werd 90 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Verder leven zonder autosnufjes

Vrijdag 26 januari 2024
Tribunaliteiten
Pelt - Verder leven zonder autosnufjes“En monteer een rood knipperlicht onder uw auto voor het geval de wind onder de surfplank slaat”, stond dertig jaar geleden al te lezen in het tijdschrift 'Vrij Nederland'. Misschien schertsend bedoeld, maar ook een auto droomt van zelfbestuur en opties zijn voor een autoliefhebber bittere ernst. Ook voor de man die voor het Hof van Beroep van Antwerpen stond en van een autohandelaar een éénjarige specifieke tweedehands sportwagen kocht van een Japans merk, bouwjaar 2016. Mèt regensensor (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Thieu Gijbels wint eerste KWB-dartstornooiZoomKWB Lindel-Hoeven organiseerde donderdag zijn eerste dartstornooi. Na afloop overhandigde voorzitter Francis Vliegen aan de winnaar, Thieu Gijbels, een dure fles wijn. Na het tornooi werd er geklonken op de winnaar (rechts op de foto). En de fles wijn is niet thuis geraakt - Thieu liet ze vallen tijdens de fietstocht naar huis. Hoe zou dat gekomen zijn? Het was wel een zeer geslaagde en plezante dartsavond!

Dries Foque weg bij SV Herkol

Vrijdag 26 januari 2024
Pelt - Dries Foque weg bij SV HerkolDries Foque trekt de deur achter zich dicht bij SV Herkol. Hij verkast naar reeksgenoot FC Helson.

'Weesgedichten' in Pelt

Donderdag 25 januari 2024
Pelt - 'Weesgedichten' in PeltZoomIn het kader van de Poëzieweek (25 tot en met 31 januari) adopteerden 25 Peltenaren de afgelopen weken op uitnodiging van Bibliotheek Pelt een ‘weesgedicht’. Ze - de weesgedichten - werden op verschillende vensters aan de straatkant in Pelt aangebracht. En zo kan iedereen buiten volop genieten van poëzie. Een route die langs de meeste van de gedichten gaat, vind je hier. (Foto gemeente)

111.300 overlijdens in 2023

Donderdag 25 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 111.300 overlijdens in 2023ZoomIn 2023 werden voorlopig ongeveer 111.300 overlijdens in België geregistreerd. Dat zijn er zowat 5.000 minder dan het voorgaande jaar, ofwel een daling met 4,3% tegenover 2022. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2018, 2019, 2021 en 2022 gaat het om een daling van 0,6%. De daling is het meest zichtbaar in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Waals gewest, en wordt waargenomen bij alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 85-plussers. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van Stabel inzake het aantal overlijdens door alle doodsoorzaken in het jaar 2023.

'Brico staat niet te koop'

Donderdag 25 januari 2024
Bedrijfsnieuws
Pelt - 'Brico staat niet te koop'Vandaag meldden diverse media dat winkelketen Brico zou te koop staan. De keten heeft onder andere vestigingen in Beringen, Pelt, Lommel, Genk en Tongeren. De vakbond BBTK heeft daarop gevraagd een bijzondere ondernemingsraad samen te roepen. "Brico staat namelijk al meer dan 10 jaar te koop. Er is echter nog nooit een serieus bod op het bedrijf gedaan. Dat is ook wat er uit de bijzondere Ondernemingsraad kwam: de directie liet ons weten dat er geen overname op de agenda stond en dat er geen (…) Het hele nieuwsbericht

Lisa Vanseggelen overleden

Donderdag 25 januari 2024
Pelt - Lisa Vanseggelen overledenGisteren is Lisa Vanseggelen overleden, de weduwe van Jan Gielen. Ze was 96 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartzorg Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Bjorn Verhoeven naar Radio2

Donderdag 25 januari 2024
Peltenaar Bjorn Verhoeven gaat naar Radio2. Dat is vanmiddag bekendgemaakt. Hij zal er vanaf 5 februari tussen 12 en 13u het middagprogramma voor Limburg presenteren. Bjorn volgt Jana Smeets op, die verhuist naar Radio2 Vlaams-Brabant.

Jacky Gijbels overleden

Donderdag 25 januari 2024
Pelt - Jacky Gijbels overledenGisteren is Jacky Gijbels overleden, de echtgenoot van Alda Perriëns. Hij was 86 jaar en oud-leerkracht van het Sint-Hubertuscollege. Volgende week zaterdag (10.30u) is er een afscheidsviering in de decanale kerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Gratis naar 'Bloed' van Lazarus?

Donderdag 25 januari 2024
Pelt - Gratis naar 'Bloed' van Lazarus?Zoom‘Bloed’ is een nieuwe theatervoorstelling van Lazarus, een collectief van vijf theatermakers dat sinds 2006 origineel Nederlandstalig teksttheater maakt. Hun voorstellingen laten zich kenmerken door baldadige speelsheid en schijnbare lichtvoetigheid. Zelfgeschreven teksten worden afgewisseld met bewerkingen van vaak klassieke (bij voorkeur Oost- Europese) romans. Hun nieuwste voorstelling heet ‘Bloed’, een voorstelling waarin theater met film wordt gecombineerd. (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwjaarsreceptie bij Femma Boseind

Woensdag 24 januari 2024
Pelt - Nieuwjaarsreceptie bij Femma BoseindZoomGisteren vond de nieuwjaarsreceptie van Femma Boseind plaats. Eerst werd een mooie avondwandeling gemaakt, dan waren er bubbels en lekkere hapjes. Het nieuwe jaarprogramma 2024 werd voorgesteld en daarna volgde een gezellige babbel onder zo'n 35 dames. Het nieuwe werkjaar is hiermee goed van start gegaan!
Nieuwjaarsreceptie bij Femma BoseindNieuwjaarsreceptie bij Femma Boseind
Zoom

Wisselvallig weer

Dinsdag 23 januari 2024
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig weerLangs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over Spanje trekken nog enkele regenzones over streken. Ze zijn echter niet zo heel actief, waarbij er dan ook geen grote neerslaghoeveelheden worden verwacht. Op het einde van de week bouwt het hogedrukgebied wat meer op naar het noorden en op de langere termijn overheersen droge condities. Er wordt aanhoudend zachte lucht aangevoerd, al is het zaterdag even wat kouder. Vandaag maken opklaringen in de namiddag plaats voor zwaar bewolkt (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Limburg.net (2): klachten tegen Limburg.netVerschillende gedupeerden hebben een klacht ingediend tegen Limburg.net wegens mogelijke inbreuken op de wet inzake de bescherming van natuurlijke personen met bescherming tot de verwerking ven persoonsgegevens. Het onderzoek naar de totaliteit van deze feiten zal worden gevoerd door de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie te Limburg.
Dat meldt het parket Limburg, dat ook zijn bezorgdheid over het downloaden van gestolen informaticagegevens wil uiten.
"Enerzijds kunnen de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Limburg.net: 'Vragen worden beantwoord'Na de grootschalige cyberaanval die enkele weken geleden aan het licht kwam heeft Limburg.net vandaag contact opgenomen met de specialisten van het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid, en is er permanent overleg met de Gegevensbeschermingsautoriteiten. Limburg.net verleent ook zijn volledig medewerking aan de gerechtelijke instanties in het verdere onderzoek. 
Hans Roggen, woordvoerder van Limburg.net licht toe: “We erkennen de ernst van de gegevensdiefstal en begrijpen de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Botsing op kruispunt op AchelsendijkOp het kruispunt van de Achelsendijk met de Leeuwerikstraat botsten gisternamiddag twee personenwagens. Een daarvan werd bestuurd door een 59-jarige vrouw uit Pelt; ze werd licht gewond aan de arm en zou zich ter verzorging bij een arts aanbieden. De andere bestuurder, een 45-jarige Peltenaar, bleef ongedeerd.

Staf Meylaers overleden

Dinsdag 23 januari 2024
Pelt - Staf Meylaers overledenZaterdag is Staf Meylaers overleden. Hij was geboren in Hamont en zou komende maandag 80 jaar geworden zijn. Vrijdag (10.30u) is er een afscheidsviering in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.. Begroeting: donderdag (19.30-20u) bij Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Nieuwjaarsreceptie van de kruisboogschuttersZoomNaar jaarlijkse gewoonte kwamen de schutters van kruisboogvereniging Koninklijke Vermaak Na Arbeid in parochiezaal De Schakel samen voor hun nieuwjaarsreceptie. Tijdens het gezellig samenzijn werd er een wedstrijd gehouden onder de schutters en werd een jeugdschutter ingewijd in de regels van het kruisboogschieten...

Mathilde Gielis overleden

Dinsdag 23 januari 2024
Pelt - Mathilde Gielis overledenOp 19 januari is Mathilde Gielis overleden, de weduwe van Fons Claes. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Zebracinema: ''The Promised Land'

Dinsdag 23 januari 2024
Pelt - Zebracinema: ''The Promised Land'Zoom
"Bastarden - The Promised Land" - Nikolaj Arcel - Denemarken - 127'
In 1755 reist Kahlen, een straatarme kapitein, naar de ruige Deense heidevelden in Jutland. Hij wil er een kolonie stichten om zo een adellijke titel te kunnen ontvangen. Frederik de Schinkel is de genadeloze plaatselijke baas, die beweert dat de heide in zijn bezit is.
Mads Mikkelsen is opnieuw indrukwekkend als Kahlen. De film zit vol met details en nuances die zorgen voor de nodige emotionele en psychologische diepgang.
Vanavond om 20.15u in Dommelhof


Leve de Limburgse vlaai!

Maandag 22 januari 2024
Pelt - Leve de Limburgse vlaai!ZoomVandaag werd de Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct. De ministers van landbouw van België en Nederland namen vandaag immers het certificaat waarmee de Europese Commissie de Limburgse vlaai als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) erkent, in ontvangst. 
Doorheen de jaren baande de Limburgse vlaai zich een weg van kermissen naar huiskamers. In 1878 beschrijft de Nederlandse auteur Jacobus Craandijk "een Limburgsche eigenaardigheid" die "vlaai" wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Nederlanders in Noord-Limburg

Maandag 22 januari 2024
Vandaag gelezen
"Samen telden de grensdorpen Lommel, Pelt en Hamont-Achel op 1 januari 18.269 inwoners van Nederlandse komaf. Hamont-Achel, het meest vooruitgeschoven grensdorp, bestaat inmiddels voor 41 procent uit Nederlanders."
(Eindhovens Dagblad)
Pelt - Limburg.net bestudeert gegevensdiefstalVRT NWS maakte vandaag bekend dat er extra documenten zouden zijn gehackt door de criminele organisatie die Limburg.net hiermee voor 100.000 dollar wou afpersen. Dat meldt de afvalverwerkende organisatie.
Volgens de VRT zouden er naast de rijksregisternummers ook nog andere persoonlijke gegevens gestolen zijn, zoals leeflonen, schuldbemiddelingen en documenten van erfenissen afkomstig van rechtbanken waarbij de namen van mensen genoemd worden. Met die gegevens kunnen mensen wel degelijk in problemen (…) Het hele nieuwsbericht

Het is weer Vogeltelweekend

Maandag 22 januari 2024
Puur natuur
Pelt - Het is weer VogeltelweekendZoomOp 27 en 28 januari 2024 vraagt Natuurpunt om weer vogels te tellen in je tuin of op je balkon, want dan is het Het Grote Vogeltelweekend.
Waarom tellen? Als heel veel Vlamingen exact een kwartier de tuinvogels tellen, dan krijgt Natuurpunt een massa gegevens binnen waar het mee aan de slag kan. Zo is Het Grote Vogeltelweekend het grootste burgerwetenschapsproject rond tuinvogels in Vlaanderen. En voor jezelf is het een ideaal moment om de pracht van de vogelwereld te leren kennen.
Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en vink. Welke vogels halen dit jaar de top van de ranglijst? Meer info via deze link. (foto Johan Put)

Autospiegels gestolen in Holheide

Maandag 22 januari 2024
Pelt - Autospiegels gestolen in HolheideIn de Holvenstraat in Overpelt zijn dieven met de twee buitenspiegels van een BMW aan de haal gegaan. De diefstal is afgelopen weekend gepleegd. De laatste tijd komen diefstallen van BMW-onderdelen meer voor in de regio.

Vriezen en dooien

Maandag 22 januari 2024
Vandaag gelezen
Het kan vriezen en het kan dooien...maar als je op je smoel gaat zijn ze te laat met strooien. (website Politie Maasland)

Truda Plessers overleden

Maandag 22 januari 2024
Pelt - Truda Plessers overledenGisteren is Truda Plessers overleden, de weduwe van Adriaan Janssen. Ze was 93 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Heb jij al jodiumtabletten in huis?ZoomDe aanwezigheid van verschillende nucleaire sites in België en dicht bij onze landsgrenzen vereist een adequate voorbereiding van de overheid en de bevolking. De overheid herinnert de bevolking regelmatig aan de beschermingsmaatregelen die genomen moeten worden in geval van een nucleair ongeval. Een van deze maatregelen is het in huis hebben van een doosje jodiumtabletten. Daarom lanceert de overheid deze week een sensibiliseringscampagne over de noodzaak om een doosje jodiumtabletten in huis te (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel voor hevige wind

Maandag 22 januari 2024
Pelt - Code geel voor hevige windVandaag waait een zuidwestenwind krachtig in het binnenland en soms zeer krachtig langs de kust. De rukwinden halen 80 tot 90 km/h, of lokaal iets meer. Ook voor Limburg geeft het KMI code geel.

Schère bovve de taggetig

Maandag 22 januari 2024
Pelter Hükske
Pelt - Schère bovve de taggetigZoomBij Ronnie de coiffeur inne Dörpsstroat kome ter oech veul aauw manskèrels vur zich es goe te loate schère.
Want Ronnie, dieën hit er iet op gevónne. Lüstert!
En had öllie goe! Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Kampioenschap van Vlaanderen cadetten & scholierenZoomVoor het Kampioenschap van Vlaanderen cadetten en scholieren in Gent hadden 16 SACN-ers zich ingeschreven. Een mooi aantal, wanneer men weet dat heel wat andere cadetten en scholieren van de atletiekclub deelnamen aan de LCC-veldloop in Alken.
In Gent werden volgende resultaten behaald:
- Juul Dirickx, 60m:  9de; 200m: 6de en persoonlijk record
- Daan Van Selst, kogel: 5de en persoonlijk record; hoogspringen: zilver;
- Lou-Andrea Cantin Reijnen (foto), polsstok: 2m50 brons en persoonlijk record
- Kyani Joosten, 200m: 18de; polsstok: 3m96 goud en persoonlijk en Limburgs record
- Femke Vanhees, 400m: 5de
- Lander Loomans, 200m: 6de en persoonlijk record; kogel: 12m91 zilver.
Met een keer goud, twee keer zilver en één keer brons mag SACN tevreden zijn. Maar ook met de vele persoonlijke records van onze atleten, zegt hoofdtrainer Louis Geboers. (Foto SACN)

Leve de Romeinen!

Zondag 21 januari 2024
Vandaag gelezen
"De dodecaëder herinnert ons eraan hoe geavanceerd de Romeinen waren. Ze hadden vloerverwarming, bouwden wegen en aquaducten, vonden cement uit, hadden een functionerende postdienst, bonden boeken in, vonden de Juliaanse kalender uit, verspreidden een uniforme munteenheid over het hele rijk, waren gastvrij voor vreemdelingen, hadden een zeer ontspannen houding ten opzichte van seks en promiscuïteit, hadden een extreem goed gevoel voor humor (heb je de graffiti in Pompeii gezien?) en hadden enorm veel plezier in het circus."
(William Sitwell in The Telegraph)

HCO wint van Atomix

Zondag 21 januari 2024
Pelt - HCO wint van AtomixIn het handbal heeft HCO gewonnen van Atomix Haacht. Uitslag: 21-22. Volgende week komt Brasschaat op bezoek.
Pelt - Dameshandbal: DHC Overpelt -  Waasmunster 27-34In het handbal (vrouwen eerste nationale) heeft DHC Overpelt met 27-34 verloren van Waasmunster. Aan de rust was de stand 16-16.
Op het Belgian Women's Open snookertoernooi in Brugge is Wendy Jans vandaag derde geworden.
Pelt - Basket: Pelt A - Sint-Truiden C 46-49In derde provinciale A mannen van het basketbal heeft Pelt A met 46-49 verloren van leider Sint-Truiden C. Pelt A staat laatste in de stand.
Gezondheid
Pelt - Voedingssupplementen en hun effectiviteitVoedingssupplementen worden de afgelopen jaren door zeer veel mensen gebruikt, aangedreven door beloften van verbeterde gezondheid en welzijn. We denken dan aan vitamines en mineralen waaronder ijzer en magnesium ressorteren. Maar, in hoeverre zijn deze supplementen echt noodzakelijk en veilig voor willekeurig gebruik?

Het belang van een gebalanceerd dieet:
Vitamines en mineralen worden vaak geadverteerd als DE sleutel tot een optimale gezondheid. Maar (…) Het hele nieuwsbericht
In eerste promo mannen van het volleybal heeft VC Pelt A met 1-3 verloren van leider VTSS Hasselt B. VC Pelt A staat vijfde in de stand.

An Nelissen in Palethe

Zaterdag 20 januari 2024
Pelt - An Nelissen in PaletheZoomNa enkele jaren afwezigheid stond actrice An Nelissen vanavond weer op de planken in CC Palethe met haar nieuwe comedyshow ‘Boomer’. Als volwaardige babyboomer voelt ze zich almaar meer een outsider. Een leuk gegeven om comedy over te maken, vond ze. An speelde met veel enthousiasme en het publiek genoot enorm! Het was vooral lachen met An maar ook met jezelf omwille van de herkenbare leeftijdsperikelen waar een groot deel van het publiek zich zeker in herkend zal hebben. (Foto Albert Loos)

Kaarten met Sint-Theunis

Zaterdag 20 januari 2024
Pelt - Kaarten met Sint-TheunisZoomSint-Theunis op het Hènt, dat is iets speciaals. Er wordt daar niet alleen spek met eieren gegeten of bier gedronken, er wordt ook gewandeld, en er wordt gekaart. Gisteravond bijvoorbeeld. Toen namen in OC De Vranken zowat 60 deelnemers deel aan de Grote Zettersprijskamp Sint-Theunis. En het was gezellig! Vorig jaar waren het de dames die de bovenhand haalden, dit jaar hadden de heren de meeste troeven in handen. Uiteindelijk, na een hele avond zetten, was het Kristof Donckers (rechts op de foto) die als eindlaureaat met de hoofdprijs ging lopen. Ronny Kwanten (midden) en Theo Van Mierlo vervolledigden het podium. Meer foto’s

Een record aan zonnepanelen in 2023

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 hebben Vlamingen alles samen een vermogen van 1.047 MW aan zonnepanelen op hun dak gelegd. Dat is een stijging met 20 procent en een record, zo leren cijfers van de Vlaamse overheid en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Op een jaar tijd is het vermogen aan zonne-energie in Vlaanderen met maar liefst een vijfde gegroeid.

6.600 merkwaardige bomen in Limburg

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 6.600 merkwaardige bomen in LimburgZoomDe Limburgse bomenwerkgroep heeft de afgelopen 6 jaar 6.600 merkwaardige bomen geïnventariseerd en in kaart gebracht. Met dit initiatief wil de werkgroep onder meer gemeenten informeren over het bestaan van die bomen. “Als we kunnen aantonen dat die bomen er zijn, kunnen gemeentebesturen bij een vergunningsaanvraag van een bouwproject daar vanaf het begin rekening mee houden”, zegt Jeroen Rappé van de Limburgse Bomenwerkgroep. "Ook bij openbare werken kan de lijst gebruikt worden om waardevolle bomen niet te beschadigen".

Dooi vanaf zondag

Zaterdag 20 januari 2024
Weerbericht
Pelt - Dooi vanaf zondagStoringen komen vanuit het westen opzetten en maken een einde aan de winterprik. Vooral na het weekend krijgen we erg actieve storingen, die gepaard gaan met veel regen en erg strakke wind. De temperaturen gaan dan echter ook flink omhoog en komen uit in de dubbele cijfers. In de tweede helft van volgende week wordt het rustiger en droger, maar het blijft zacht. Eerst krijgen we nog wat winterweer.
Vandaag is de zon van de partij en het blijft droog. Na de middag komen er wel wat hoge wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Paulie Robert overleden

Vrijdag 19 januari 2024
Pelt - Paulie Robert overledenDinsdag is Paulie Robert overleden, de weduwe van Kees Hendriks. Ze was geboren in Salatiga (Indonesië) en werd 81 jaar. De afscheidsviering vond plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

10.243 faillissementen in 2023

Vrijdag 19 januari 2024
Economisch nieuws
In 2023 werden 10.243 ondernemingen failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van 2022 (9.265 faillissementen) en het op twee na hoogste resultaat van de afgelopen tien jaar. De 5.908 faillissementen die in 2023 in het Vlaams Gewest werden opgetekend, vertegenwoordigen het hoogste totaal voor de periode 2014-2023 en overtreffen het vorige record van 5.287 in 2022. (Statbel)

Nieuwe vennootschap: SHMF

Vrijdag 19 januari 2024
Veselin Kishkilov uit Pelt en Mario Bedrov uit Lommel hebben de besloten vennootschap SHMF opgericht met zetel aan de Fabriekssstraat in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer timmer- en schrijnwerk, interieurafwerking, de installatie van garagepoorten en het plaatsen van rolluiken en zonneweringen.

Doorrijder gearresteerd

Vrijdag 19 januari 2024
Grensgevallen
Pelt - Doorrijder gearresteerdIn Valkenswaard is een man gearresteerd die woensdagavond op de Geenhovensedreef met zijn auto een jonge fietsster aanreed die de straat overstak. Het meisje (13) werd daarbij zwaargewond. De automobilist reed door, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De politie verspreidde daarop een oproep via sociale media, teneinde achter zijn identiteit te komen. De chauffeur heeft zich vanmorgen gemeld en is na verhoor opgesloten. Het gaat om een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Pelt - Cyberaanval bij Limburg.net: 'Schade beperkt'Op 13 december had Limburg.net te maken met een cyberaanval. Limburg.net legde zelf onmiddellijk alle systemen stil. De bemande recyclageparken bleven open, met een aangepaste dienstverlening. Ook de huis-aan-huis ophalingen gingen gewoon door. Na een grondig onderzoek is de omvang van de hack nu duidelijk in kaart gebracht, meldt de organisatie vandaag: "De schade is relatief beperkt, het zijn vooral oude en publieke documenten die gekopieerd werden. Ook enkele 10-jaar oude bestanden met beperkte (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbal: algemene afgelasting

Donderdag 18 januari 2024
Pelt - Voetbal: algemene afgelastingGelet op de huidige toestand van de terreinen na de winterse neerslag van gisteren en de verwachte weersomstandigheden heeft Voetbal Vlaanderen beslist om alle voetbalwedstrijden voor de periode tot en met komende zondag af te gelasten waar het om veldvoetbal gaat.

Dyka levert unieke rioleringsbuizen

Donderdag 18 januari 2024
Dyka Plastics uit Pelt heeft ruim 2500m aan persrioleringsbuizen geleverd voor de aanleg van een nieuwe riolering in de Sint-Apollonialaan in Mol. Die rioleringsbuizen zijn gemaakt uit HDPE, zeer sterk polyethyleen. Ze hebben een diameter van 50cm en een lengte van 22 meter. De fabriek van Dyka in Pelt is de enige in België die dit soort buizen van zulke lengte kan leveren. Omdat ze zo lang zijn moet de aannemer minder laswerk uitvoeren. Bovendien roesten de buizen niet.
Enkele jaren geleden zei topman Luc Tack van Tessenderlo Chemie - waaronder Dyka Plastics ressorteert - ons nog tijdens een persbezoek aan Dyka dat hij niet begreep waarom gemeenten niet méér inzetten op HDPE-persleidingen voor riolering. De voordelen daarvan zijn enorm, zei hij.

Maandag zware storm

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Zoals de weerkaarten er nu bijliggen is de kans groot dat er  zondagnacht een storm over ons heen trekt. Het gaat dan heel hard waaien, tot windkracht 8 of 9. Er wordt gewaarschuwd voor zware windstoten op maandag en voor windval van bomen, die door de vochtige grond makkelijker het loodje leggen bij hevige wind.

Nieuwe vennootschap: Impact Therapie

Donderdag 18 januari 2024
Jelle Van Der Have (32) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Impact Therapie opgericht met zetel aan de Nachtegaalstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren de uitoefening van kinesitherapie en osteopathie.
In Genk is vanmiddag het Natuurrapport 2000-2020 van het Nationaal Park Hoge Kempen voorgesteld. Daaruit blijkt dat er in de voorbije twintig jaar meer dan 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het Nationaal Park werden waargenomen. Bij de dieren wordt de lijst aangevoerd door de kevers (1321 soorten), de nachtvlinders en de paddenstoelen. Bij de planten zijn het meest vaatplanten gezien. Eén op zes van de geëvalueerde soorten is in mindere of meerdere mate bedreigd.
Gezondheid
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een studie besteld naar het verband tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van pesticiden, vooral in de landbouw. Dat heeft hij vandaag geantwoord op een vraag in de Kamer nadat de RTBF gisteren een reportage over dat risico uitzond.
Volgens de minister is uit een studie uit 2013 niet voldoende gebleken dat er een verband bestaat. De nieuwe studie moet gebeuren op basis van geactualiseerde gegevens.
In september van vorig jaar wezen we in de Internetgazet al op een Nederlandse studie die het mogelijk verband tussen Parkinson en het gebruik van glyfosaat ("round up") aantoont.

Judith Parren overleden

Donderdag 18 januari 2024
Pelt - Judith Parren overledenVandaag is Judith Parren overleden, de echtgenote van Luc Van Hertum. Ze was geboren in Bree en werd 63 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Mia Boelaers overleden

Donderdag 18 januari 2024
Pelt - Mia Boelaers overledenGisteren is Mia Boelaers overleden, de weduwe van Henri Claassen, die in 1994 stierf. Ze was 97 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Langzaam maar zeker

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Langzaam maar zekerZoomJe krijgt op den duur de indruk dat dit land langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Wat loopt er nog zoals gepland? Gert Cuppens, trouw pendelaar via de NMBS, keek vanmorgen weer tegen bijgaande melding aan. Dan wil je naar de website van de NMBS, maar die ligt uit. Men verwijst naar de NMBS-app, maar die ligt ook uit. We begrijpen dat mensen daar wanhopig van worden... UPDATE De website was gehackt, meldt de NMBS. Ze is nu weer bereikbaar.

Gladheid heeft ook haar voordelen...

Donderdag 18 januari 2024
De visie van Fobie
Pelt - Gladheid heeft ook haar voordelen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Grensgevallen
Deze week strooit een helikopter in opdracht van de gemeente Valkenswaard en de Bosgroep Zuid Nederland steenmeel over natuurreservaat De Malpie in een bosgebied van 45,4 hectare. 
In steenmeel zitten veel mineralen, goed voor de bosbodem. Door de verzuring van de bodem ontbreken die mineralen nu. Daarbij maakt steenmeel de bodem ook iets minder zuur. Het uitstrooien gebeurt alleen op de plekken waarvan uit (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsers mogen op de rijbaan

Woensdag 17 januari 2024
Pelt - Fietsers mogen op de rijbaanZoomMomenteel zijn er veel fietspaden waar nog niet gestrooid is. Als fietspaden er slecht bij liggen, mogen fietsers op de rijbaan. Niet alle automobilisten en fietsers zijn daarvan op de hoogte, maar het staat wel degelijk in de wegcode. Hou dus rekening met elkaar!

Geen bussen door hevige sneeuwval

Woensdag 17 januari 2024
Pelt - Geen bussen door hevige sneeuwvalZoomDoor de hevige sneeuwval in de provincie Limburg rijden de bussen van de Lijn voorlopig niet meer uit in Limburg. De uiteindelijke beslissing ligt bij de chauffeurs.

Nel van Hoorn overleden

Woensdag 17 januari 2024
Pelt - Nel van Hoorn overledenIn Lindelhoeven is maandag Nel van Hoorn overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Ton van Hirtum. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Rotterdam. Het afscheid vindt dinsdag (14.45 uur) plaats in de aula van het crematorium in Heeze. Begroeting: maandag (18-19 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Slaapzakken voor daklozen

Woensdag 17 januari 2024
Pelt - Slaapzakken voor daklozenAls onderdeel van hun winterhulp delen Caritas Vlaanderen en het Vicariaat Diaconie en Caritas van het bisdom Hasselt slaapzakken uit voor de dak- en thuislozen in Limburg.
De slaapzakken worden onder diverse hulporganisaties verdeeld, zoals CAW Limburg, vzw Onder Ons, de stad Hasselt en Café Anoniem. Zij zorgen ervoor dat de slaapzakken en de hygiënekits de juiste mensen bereiken.

Vogel van het jaar: huismus

Woensdag 17 januari 2024
Puur natuur
Pelt - Vogel van het jaar: huismusZoomDe huismus is uitgeroepen tot de vogel van het jaar 2024. Hoewel deze leuke vogel algemeen bekend is, is het toch een bijzonder kwetsbare soort. Sinds 2010 is hun aantal met 42 procent afgenomen, waardoor ze al enkele jaren op de 'Rode Lijst' staan. Ze vertoeven graag in de buurt van mensen en eenmaal ze een gepaste woonplaats hebben gevonden blijven ze ook generaties lang op dezelfde plaats.
Helaas ondervinden huismussen steeds meer moeilijkheden bij het vinden van geschikte nestplaatsen. Dit komt doordat er steeds minder huizen gebouwd worden met dakpannen en ze bijgevolg minder geschikte plekken vinden om hun nest te maken. (Johan Put)
Vogel van het jaar: huismusVogel van het jaar: huismus
Zoom
Pelt - Meltheads onder stoom op Pelter SkelterZoomLegendarisch! Episch! Waanzinnig goed! Het is slechts een greep uit de vele superlatieven vanuit het aanwezige publiek. Als voorbereiding op hun belangrijke passage op het Eurosonic Festival volgende week in Groningen kwam het beloftevolle Meltheads hun nieuwe setlist 'try-outen' bij Pelter Skelter in Palethe. 300 muziekliefhebbers waren getuige van een band die er meer dan klaar voor is.
De spits werd afgebeten door support RANT, wederom een jonge band afgeleverd door (…) Het hele nieuwsbericht
Meltheads onder stoom op Pelter SkelterMeltheads onder stoom op Pelter Skelter
Zoom

Tesla remt voor wolf in Peer

Dinsdag 16 januari 2024
Pelt - Tesla remt voor wolf in PeerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Nieuwjaarsborrel Achelsendijk

Dinsdag 16 januari 2024
Pelt - Nieuwjaarsborrel AchelsendijkZoomDe nieuwjaarsborrel van de bewoners van de Achelsendijk vond plaats bij Den Hofmeester. En of het gezellig was!

Nieuwjaarsfeest bij Neos Pelt

Dinsdag 16 januari 2024
Pelt - Nieuwjaarsfeest bij Neos PeltZoom
In de grote - omgebouwde - zaal van de Wico JuniorCampus hield Neos Pelt zijn nieuwjaarsfeest, met liefst 108 gasten. Bij een glaasje bubbels en een paar hapjes werden de wensen voor het nieuwe jaar gedeeld. Na de nieuwjaarstoespraak van de voorzitter, die daarin het jaarprogramma toelichtte, was het genieten van de maaltijd tijdens dewelke naar echte Neos-traditie druk gepalaverd werd over alles en nog wat. Het Jakl Shantykoor uit Leopoldsburg zorgde met zeemansliederen voor de ontspanning. Het daagde de aanwezigen zelfs uit om hun gezangen mee uit te beelden, hilariteit in de zaal, maar iedereen deed mee... (JR)
Meer foto's op www.neos-pelt.be

Herman Van den Broeck overleden

Dinsdag 16 januari 2024
Pelt - Herman Van den Broeck overledenGisteren is Herman Van den Broeck overleden, de weduwnaar van Hilda Goovaerts. Hij was geboren in Sint-Katherina-Lombeek en werd 82 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsplechtigheid (om 13u) in crematorium Hofheide (Jennekensstraat 5, Holsbeek). Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Winterprik houdt nog even aan

Dinsdag 16 januari 2024
Pelt - Winterprik houdt nog even aanDe afgelopen dagen waren er grote speculaties over het aantal cm sneeuw dat er woensdag zou vallen. De huidige weermodellen voorzien niet zo heel veel sneeuw in onze regio, hooguit 1 tot misschien 3 cm. Het is wel koud en het koude weer houdt nog aan tot zaterdag. Vanaf zondag gaan de temperaturen in stijgende lijn, maar het gaat daarbij ook harder waaien en de regenkansen nemen toe.
Vandaag is het een droge dag met geregeld zonneschijn. Het sneeuwtapijtje van enkele cm zal een beetje (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Peltcom

Dinsdag 16 januari 2024
Dennis Evens en Alicja Szews, beiden uit Neerpelt, hebben de besloten vennootschap Peltcom opgericht met zetel in Boseind. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitbaten van een krantenwinkel, droogkuis en textielreiniging, verkoop van schoolgerief, kantoorbenodigheden en speelgoed.

Mia Vandeweyer overleden

Dinsdag 16 januari 2024
Pelt - Mia Vandeweyer overledenGisteren is Mia Vandeweyer overleden, de echtgenote van Harrie Eerdekens. Ze was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 84 jaar. De afscheidsdienst en de begraving op begraafplaats De Roosen zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Limburgs veldloopkampioenschap

Maandag 15 januari 2024
Pelt - Limburgs veldloopkampioenschapZoomAtletiekclub SACN nam gisteren met 65 atleten deel aan het Limburgs veldloopkampioenschap in Dilsen-Stokkem. De club haalde met acht titels de meeste gouden medailles binnen.
Voor deze stunt zorgden Frieda Hendrikx, Jan Sleurs, Laurens Vanderlinden, Stefaan Cools, Lowie Wouters, Tuur Verheyen, Yfke Stessens en Roos Verheyen. Ook mocht de club drie bekers in het clubklassement in ontvangst nemen: bij de scholieren meisjes, de seniors mannen en de masters vrouwen. In totaal behaalde SACN op dit snelle parcours maar liefst 15 podiumplaatsen.
Op de foto: drie seniors, met Zjef Ceunen (brons), Lauren Vanderlinden (goud) en Jorne Vanherck (4de).

Dolf Vandeweyer overleden

Maandag 15 januari 2024
Pelt - Dolf Vandeweyer overledenOp 11 januari is Dolf Vandeweyer (87) overleden, de echtgenoot van Lisette Stalmans. Hij woonde in Hasselt en was afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Frida Swusten overleden

Maandag 15 januari 2024
Pelt - Frida Swusten overledenGisteren is Frida Swusten overleden, de weduwe van Jef Rabijns, die in 1991 stierf. Ze was 95 jaar. De afscheidsviering zal in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19.30-20u) bij Uitvaartzorg Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Lucien Peetermans overleden

Maandag 15 januari 2024
Pelt - Lucien Peetermans overledenGisteren is Lucien Peetermans overleden, de echtgenoot van Sonja Dingens. Hij was geboren in Ukkel en werd 62 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (20-20.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Hilda Voet overleden

Maandag 15 januari 2024
Pelt - Hilda Voet overledenGisteren is Hilda Voet overleden, de weduwe van Herman Neirinckx, die in 1988 stierf. Ze was geboren in Eeklo en werd 91 jaar. Het afscheid heeft plaats in besloten familiekring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Adriaan Janssen overleden

Maandag 15 januari 2024
Pelt - Adriaan Janssen overledenGisteren is Adriaan Janssen overleden, de echtgenoot van Maria Franssen. Hij was 92 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsliturgie (om 10.30u) in de Sint--Martinuskerk van Overpelt. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Auto tegen vangrail: bestuurster gewondOp de Noord-Zuid moest een auto gisteravond uitwijken voor een dier dat plotseling de snelweg overstak. De wagen kwam tegen de vangrail terecht. De bestuurster, een 31-jarige vrouw uit Pelt, moest in het ziekenhuis worden opgenomen.

Niet klagen maar dragen

Maandag 15 januari 2024
Vandaag gelezen
"Als je de hele dag klaagt, is dat zowel voor jou als voor de ander vermoeiend. Het vreet energie en het brengt niet veel bij."
(Filmregisseur Stijn Coninx)

Pelt zoekt sportkampioenen

Maandag 15 januari 2024
Pelt zet naar jaarlijkse gewoonte sportkampioenen op provinciaal, nationaal en internationaal vlak in de bloemetjes. Ook verdienstelijke medewerkers in de sportsector komen aan bod. Dat gebeurt op 15 maart tijdens een kampioenenhulde voor de jeugd in Dommelhof en op 22 maart tijdens een sportgala voor de volwassen kampioenen in CC Palethe. De kampioenenhulde 2024 heeft betrekking op sportprestaties geleverd in 2023. Er worden daar ook drie speciale prijzen uitgereikt: Peltse sportverdienste, sportfiguur in de kijker en beloftevolle jongere. Ben je zelf een sportkampioen geworden? Vul het formulier in op www.gemeentepelt.be/kampioenenhulde. Nomineren kan tot en met 1 februari!

Opgevist en uitgeschakeld

Maandag 15 januari 2024
Zizou Bergs werd opgevist voor de hoofdtabel van de Australian Open, maar hij heeft het daar vanmorgen niet kunnen redden tegen de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 7), het zevende reekshoofd. Setstanden 5-7, 6-1, 6-1 en 6-3. De wedstrijd duurde 2u59'.
Pelt - Zebracinema: 'La Passion de Dodin Bouffant'ZoomLa Passion de Dodin Bouffant - Tran Anh Hung - Frankrijk - 145'
Het verhaal speelt zich af in 1885 in en rond de keuken van restauranthouder Dodin en chef-kok Eugénie. Hoewel Eugénie van haar vrijheid geniet in wat meer is dan een werkrelatie, zoekt Dodin uit of ook bij haar de liefde door de maag gaat. Hun onberispelijke kookkunsten worden zo verrukkelijk in beeld gebracht dat het moeilijk is om niet te watertanden bij de nieuwste van de Frans-Vietnamese cineast, in Cannes bekroond met (…) Het hele nieuwsbericht

Dik tien joar jonger

Maandag 15 januari 2024
Pelter Hükske
Pelt - Dik tien joar jongerZoomBij Soej en Suska kunde ’s zónnigs ‘s mörges oech aal es ‘tieën en ‘tander hüre… Lüstert.
Had öllie goe dees daag! Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Mooie cheque voor stichting PelicanoZoomTijdens de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar van de Overpelt Lego Builders Club (OLBC) werd er aan de stichting Pelicano, een stichting tegen kinderarmoede, een mooie cheque van 800 euro overhandigd. Jaarlijks zet de OLBC zich in om een goed doel te steunen met de opbrengst van Kicks and Bricks. Deze cheque werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van alle medewerkers en bezoekers van Kicks and Bricks 2023. (IR)
Pelt - Nieuwe prins bij de Liller MeulewiekersZoomDee namiddag liep het parochiehuis in Sint-Huibrechts-Lille weer overvol met carnavalisten en andere toeschouwers voor het jaarlijkse Frühschoppen. Traditioneel een gezellige namiddag met veel dans en vertier. Onder meer de dames van de Raad van elf, Tim & Jeroen, “Komt goed” en zangeres FEM zorgden voor de zeer aangename sfeer. Uiteraard keek iedereen uit naar de nieuwe prins van de Liller Meulewiekers die op het einde van de namiddag geboren werd. Hij zat verstopt in “De (…) Het hele nieuwsbericht
Het Agentschap Wegen en Verkeer  waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gladde wegen en fietspaden in heel Vlaanderen vanavond, vannacht en morgenvroeg. Voor de komende uren voorspelt het KMI winterse neerslag met de grootste kans in het oosten van het land. Het KMI verwacht 1 tot 5 cm sneeuw in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Op plaatsen waar er winterse neerslag valt is het zeker opletten, maar omdat de wegdektemperaturen in heel Vlaanderen onder nul kunnen gaan is het overal uitkijken voor lokale gladheid. Aan weggebruikers wordt gevraagd om goed op te letten wanneer ze de weg op gaan.  

LHVV B wint van Zelo Halen

Zondag 14 januari 2024
Pelt - LHVV B wint van Zelo HalenIn Vierde Provinciale is Lindelhoeven B met 0-4 gaan winnen bij Zelo Halen. Leën, Dilissen, Geys en Maes maakten de doelpunten.
Pelt - Gelijkspel V. Lommel - Grote HeideOp het moeilijk bespeelbaar veld van Verbroedering Lommel is de wedstrijd van de thuisploeg tegen Sporting Grote Heide op een gelijkspel geëindigd: 1-1. In de 28ste minuut opende Dries Bloemen voor Grote Heide de score. Enkele minuten later kon Wesley Maes aan de overkant op een gemeten voorzet gelijk maken. De tweede helft was nog een aangenaam kijkspel, maar echte doelkansen waren schaars. 

Gerard Spelters overleden

Zondag 14 januari 2024
Pelt - Gerard Spelters overledenGisteren is Gerard Spelters overleden, de weduwnaar van Madeleine Jacobs. Hij was 87 jaar. Donderdag (14u) is er een afscheidsviering in uitvaartcentrum Severens. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in voormeld uitvaartcentrum. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Henny Verlijsdonk overleden

Zondag 14 januari 2024
Pelt - Henny Verlijsdonk overledenGisteren is Henny Verlijsdonk overleden, de weduwe van Leo Heijligers die in 2014 stierf. Ze was geboren in Helmond (Ned.) en werd 80 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten familiekring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Stenen van St.-Martinuskerk losgekomenZoomDonderdag zijn enkele stenen van de Sint-Martinuskerk in Overpelt losgekomen. Ze kwamen op de begane grond terecht waar op dat ogenblik niemand passeerde. Ook een stuk boordsteen kwam naar beneden. De plek is nu afgespannen (foto). De brandweer heeft een controle uitgevoerd maar er hangen geen andere stenen los.

Nieuw prinsenpaar op de Grote Heide

Zaterdag 13 januari 2024
Pelt - Nieuw prinsenpaar op de Grote HeideZoomCarnavalsvereniging De Rare Vogels stelde vanavond haar nieuwe prins voor op de Grote Heide. Prins Benny 1, prinses Mieke en nar Michelle zullen er samen met alle rare vogels en andere karekietjes een top carnavalsfeest van maken! (MK)
Pelt - Kadavresky met 'Les Madeleines de Poulpe'ZoomVanavond was de theaterzaal in CC Palethe gereserveerd voor de jongeren en de liefhebbers van acrobatie. Vijf acrobaten op ski's en in lycra outfit dompelden het publiek onder in een visuele en wervelende show. De jonge mannen lieten zich beïnvloeden door straattheater en hedendaags circus. Op een komische wijze maken ze gebruik van cabaret, burlesque en traditioneel circus om ze uiteindelijk te herontdekken en te restylen. Een heerlijk ontspannende voorstelling voor jong en oud! (Sonja Sleurs)
Kadavresky met 'Les Madeleines de Poulpe'Kadavresky met 'Les Madeleines de Poulpe'Kadavresky met 'Les Madeleines de Poulpe'
Zoom

Esperanza verliest van Geel

Zaterdag 13 januari 2024
Pelt - Esperanza verliest van GeelEsperanza Pelt heeft vanavond met 0-2 verloren van ASV Geel. Bij de rust was het 0-1. Esperanza werd een strafschop onthouden na een handsbal in de zestien. De werstrijd maakte nog maar eens duidelijk dat het Esperanza schort in de afwerking.

Kadijk wint van As-Niel

Zaterdag 13 januari 2024
Pelt - Kadijk wint van As-Niel
Kadijk heeft vanavond met 5-1 gewonnen van As-Niel. Voor Kadijk scoorden Gwenn Dierckx, Stijn Molenberghs en Kenneth Ulenaers. Een speler van As-Niel zorgde bovendien voor een own-goal.

Zwaar verlies voor Sparta Lille

Zaterdag 13 januari 2024
Pelt - Zwaar verlies voor Sparta LilleIn Vierde Provinciale heeft Weerstand Koersel B vanavond met 8-0 gewonnen van Sparta Lille. Piens (2), Jamar (2), Croonenborghs (2), Lemmens en Jannati maakten de doelpunten.
Grensgevallen
Op de Europese kampioenschappen in Apeldoorn is Harrie Lavreysen uit Luyksgestel vanavond opnieuw Europees kampioen in de sprint geworden. In de finale versloeg hij de Pool Mateusz Rudyk. In de halve finale had Harrie al zijn eeuwige rivaal Jeffrey Hoogland verslagen - in de eerste heat met een topsnelheid van ruim 73km/u. Hoogland werd uiteindelijk vierde.
Lavreysen heeft inmiddels in het sprintnummer een olympische gouden medaille, vijf wereldtitels en vier Europese titels op zijn naam staan.
Pelt - Nieuwjaarsreceptie bij Tuinhier OverpeltZoomEen honderdtal leden was weer present op de nieuwjaarsreceptie van Tuinhier Overpelt. Er was drank en hapjes voor iedereen. Bovendien werd het nieuwe jaarprogramma 2024 voorgesteld. De activiteiten die gepland zijn voor dit jaar vielen in de smaak. Het aanbod van de lesavonden is dan ook heel erg gevarieerd. En meteen na de voorstelling van de daguitstappen volgde er een stormloop om toch maar een plaatsje op de bus te bemachtigen. Op het einde van de avond waren beide dagtrips volgeboekt. Een geslaagd begin voor een heerlijk tuinjaar 2024! (Anny Truyens)

Herkol verliest van Torpedo Hasselt

Zaterdag 13 januari 2024
Pelt - Herkol verliest van Torpedo HasseltSV Herkol heeft vanavond thuis met 0-3 verloren van Torpedo Hasselt.

LHVV klopt Hechtel

Zaterdag 13 januari 2024
Pelt - LHVV klopt HechtelLindelhoeven VV heeft vanavond het jaar goed ingezet met een duidelijke 3-0-zege tegen subtopper KFC Hechtel. Voor LHVV scoorden Jonas Meeus, Cedric Claeys en Jorg Goutsmet. Lindelhoeven VV blijft uiteraard leider.

Gelijkspel bij Esperanza Pelt B

Zaterdag 13 januari 2024
Pelt - Gelijkspel bij Esperanza Pelt BDe tweede ploeg van KFC Hamont 99 is bij die van Esperanza Pelt niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Het was een wedstrijd in Vierde Provinciale.
Pelt - Handbal: België wint opnieuw van CyprusZoomDe Belgische mannenhandbalploeg heeft vandaag in Nikosia een overtuigende zege behaald bij Cyprus. Halfweg de partij was het 8–15. Uiteindelijk won België met 22–36. De Red Wolves plaatsen zich zo voor de kwalificatierondes van het EK 2026 waarvan de eerste ronde in het najaar gespeeld wordt.
Een verslag: Cyprus neemt het eerste doelpunt voor zijn rekening maar België neemt via Colman en Cadel meteen over. In tegenstelling tot de heenwedstrijd bepaalt België in de (…) Het hele nieuwsbericht

Winst voor Kadijk-dames

Zaterdag 13 januari 2024
Pelt - Winst voor Kadijk-damesZoomIn de Eerste Provinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk gisteravond met 4-2 gewonnen van D.V. Bilzen. (Foto Albert Loos)

Jos Bloemen overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Pelt - Jos Bloemen overledenGisteren is Jos Bloemen overleden, de echtgenoot van Alda Hendriks. Hij was geboren in Overpelt en werd 81 jaar. Vrijdag (10u) is er een uitvaartplechtigheid in Uitvaartzorg Severens. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in dat uitvaartcentrum. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

833 kilometeruren file per werkdag

Zaterdag 13 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (december 2022 – november 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 833 kilometeruren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 833 kilometer file was gedurende 1 uur. Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. Die is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht

Marcel Thijs overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Pelt - Marcel Thijs overledenDonderdag is Marcel Thijs overleden, de echtgenoot van Miet Monnens. Hij was 73 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Bocholt. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg.
Pelt - Twee gewonden bij botsing in OverpeltVanavond rond 20 uur botsten twee auto's op het kruispunt van de Ringlaan en de Dorpsstraat in Overpelt. Daarbij vielen twee gewonden. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Pelt - Driekoningen bij Samana Grote HeideZoomSamana Grote Heide zette de jaarlijkse traditie verder met de viering van het Driekoningenfeest en alle leden werden er dan ook koninklijk onthaald! Mekaar het beste wensen en klinken op het nieuwe jaar, het deed zichtbaar deugd. De kookmoeders hadden voor een heerlijke maaltijd gezorgd en het Breugheliaans buffet viel erg in de smaak. Een quiz over verschillende onderwerpen deed de aanwezigen in groep denken en overleggen maar gaf ook veel plezier. En dat duurde het hele feest lang! (Rik Molemans)
Driekoningen bij Samana Grote Heide
Zoom

Elza Dewit overleden

Vrijdag 12 januari 2024
Pelt - Elza Dewit overledenGisteren is Elza Dewit overleden, de weduwe van Jean Swinnen. Ze was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 79 jaar. Donderdag (10u) is er een afscheidsdienst in het crematorium in Lommel. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.
Pelt - Lokale schrijfhelden: auteurs gezochtBibliotheek Lommel zoekt Noord-Limburgse auteurs om op zaterdag 27 april tussen 13u en 16u deel te nemen aan een kleinschalige boekenbeurs voor lokale auteurs in de Lommelse bibliotheek. Tijdens dit evenement krijgen de bibliotheekbezoekers de kans om kennis te maken met lokale auteurs. 
Dat zulk initiatief werkt hebben ze ondervonden in de bibliotheek van Bocholt, waar vorig jaar de eerste editie van ‘Lokale Schrijfhelden: Noord- Limburg’ georganiseerd werd. Wil je als (…) Het hele nieuwsbericht

Steffen Moelans overleden

Vrijdag 12 januari 2024
Pelt - Steffen Moelans overledenGisteren is Steffen Moelans overleden. Hij was 40 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Bert Adriaensens overleden

Vrijdag 12 januari 2024
Pelt - Bert Adriaensens overledenMaandag is Bert Adriaensens overleden. Hij was 41 jaar. De uitvaartplechtigheid heeft plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
In de derde kwalificatieronde voor de Australian Open heeft Zizou Bergs (ATP130) vanmorgen in Melbourne opgegeven. Dat was in de wedstrijd tegen de Australiër Dane Sweeny (ATP257). De stand was op dat ogenblik 7-5, 5-7, 0-2 en de wedstrijd was toen 2u13' bezig.

De tip van Jan de boekhandelaar

Donderdag 11 januari 2024
Pelt - De tip van Jan de boekhandelaarZoomZelfstandige boekhandels zijn de jongste jaren dun gezaaid. In Limburg zijn er nog twee overgebleven, en één daarvan staat in de Molenstraat in Genk: "Malpertuis". De boekhandel, een heel fijne, wordt gerund door Jan Feys (foto). We hebben Jan zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Nirwana" van Tommy Wieringa. Hier gaat ie!
-----
Waarom niet als eerste boek mijn absolute topper van 2023 (…) Het hele nieuwsbericht
De tip van Jan de boekhandelaar
Zoom

Nieuwe vennootschap: LJ Karweiwerken

Donderdag 11 januari 2024
Ludo Janssens (42) en Zoë De Vos (41), beiden uit Overpelt, hebben de besloten vennootschap LJ Karweiwerken opgericht met zetel aan de Napoleonweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer karweiwerken, onderhoudwerken, laswerken, tuinonderhoud en bouwwerken.

Voetganger aangereden op Hamonterweg

Donderdag 11 januari 2024
Pelt - Voetganger aangereden op HamonterwegEen 47-jarige voetganger uit Pelt is gisterenavond rond 19.30 uur lichtgewond geraakt toen hij werd aangereden op de Hamonterweg. Overbrenging van het slachtoffer naar het ziekenhuis bleek noodzakelijk. De autobestuurder, een 63-jarige Peltenaar, bleef ongedeerd.

Roger Conjaerts overleden

Donderdag 11 januari 2024
Pelt - Roger Conjaerts overledenDinsdag is in Hamont Roger Conjaerts overleden, de echtgenoot van Betsy Brouwer. Hij was geboren in Overpelt en werd 82 jaar. De afscheidsdienst en de bijzetting van de urne in het columbarium op het Boskerkhof in Hamont zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

17 procent minder winkels

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In Limburg is het aantal winkels de voorbije tien jaar met 17 procent gedaald. Tegelijkertijd steeg het aantal leegstaande handelspanden met meer dan 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de provincie.
De piek lag in 2021 met meer dan 2.200 lege handelspanden. De afgelopen drie jaar is dat aantal wel weer sterk afgenomen.

Nieuwe vennootschap: Rail4Rent

Woensdag 10 januari 2024
Koen Jacobs (42) uit Hamont-Achel en Kristof Christis (38) uit Pelt hebben de besloten vennootschap Rail4Rent opgericht met zetel aan de Kaulillerweg in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het leveren van diensten voor het besturen en begeleiden van treinen en het onderhoud, herstellen en technische controle van treinstellen, treinwagons en locomotieven.

Handbal: Red Wolves kloppen Cyprus

Woensdag 10 januari 2024
Pelt - Handbal: Red Wolves kloppen CyprusZoomDe Red Wolves (foto) hebben vanavond in een uitverkochte Hasseltse Alverberg Cyprus verslagen met 30–18. In de stroeve eerste helft was de jonge ploeg van Yerime Sylla nog zoekende. Halfweg de partij zochten beide teams de kleedkamers op bij een 12-10 stand. Bij aanvang van de tweede helft greep België Cyprus meteen bij de keel. Het spelplezier spatte er bij momenten van af terwijl het publiek kirde van de pret. Morgen/donderdag reizen de Red Wolves naar Cyprus waar ze zaterdagnamiddag de terugwedstrijd spelen. De winnaar mag in het najaar meedoen aan de kwalificatieronde van het EK 2026. (Foto Alain Decamps)

Weg met twee laptops

Woensdag 10 januari 2024
Pelt - Weg met twee laptopsBij een inbraak in de Dorpsstraat in Overpelt gingen dieven met twee laptops aan de haal. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.

Theo Bloemen overleden

Woensdag 10 januari 2024
Pelt - Theo Bloemen overledenIn WZC Sint-Jozef is vandaag Theo Bloemen overleden. Hij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerpelt. Online condoleren: www.uitvaartzorg-severens.be

Mia Sleurs overleden

Woensdag 10 januari 2024
Pelt - Mia Sleurs overledenGisteren is Mia Sleurs overleden, de weduwe van Martinus Hendrikx. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: zondag (11-11.30 uur) bij Uitvaartzorg Severens aan de Leopoldlaan. Condoleren: www.uitvaartzorg-Severens.be

Meer fietsers naar het werk

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vier op de tien werknemers in Limburg (44%) gebruiken de fiets om minstens een deel van het woon-werktraject af te leggen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 5 jaar geleden, toen fietste 22,8%. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Acerta.
Een kwart (25%) van de Limburgse bedienden heeft een bedrijfswagen, dat zijn er iets meer dan in 2022. Het aantal Limburgers dat voor trein, tram of bus kiest om naar het werk te pendelen, is gezakt naar 4,4%, meer dan een procentpunt onder het niveau van voor corona. De Belg woont gemiddeld 20,8 km van het werk, de gemiddelde Limburger iets verder: 25,1 km.
De visie van Fobie
Pelt - Band tussen De Lijn en de Chinezen...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Mia Evers overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Pelt - Mia Evers overledenGisteren is Mia Evers overleden, de weduwe van Jozef Celis. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de Virga Jessebasiliek aan de Kapelstraat in Hasselt.
Gezondheid
Pelt - Voorkomen en verlichten van constipatie: tipsConstipatie is een veelvoorkomend en hinderlijk probleem. Hoe kan voeding helpen om constipatie te voorkomen? Hier bekijken we enkele oorzaken en geef ik advies over wat je zou kunnen doen.
Oorzaken van constipatie:
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan constipatie. Zowel voeding als medicatie kunnen hier een invloed op hebben. Een verminderde gemoedstoestand en gebrek aan lichaamsbeweging zijn eveneens factoren die de darmfunctie negatief kunnen beïnvloeden. Ook (…) Het hele nieuwsbericht

Negen Limburgse titels voor SACN

Maandag 8 januari 2024
Pelt - Negen Limburgse titels voor SACNZoomAcht SACN-atleten streden zaterdag op de Limburgse kampioenschappen afstand, zondag namen 24 SACN-ers deel aan het Limburgs kampioenschap in spurt- en kampnummers, en nog zondag waren er 21 SACN-ers die in Lanaken deelnamen aan het Limburgs veldloopkampioenschap. Na afloop waren dit de Limburgse SACN-kampioenen:
- 200m Thomas Leendertse goud seniors
- 60m Lander Loomans goud cadetten
- polsstok Kyani Joosten goud (beste jaarprestatie (…) Het hele nieuwsbericht
De visie van Fobie
Pelt - Provincie zet alles op FietssnelwegenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Materiaal gestolen in Heikesveld

Maandag 8 januari 2024
Pelt - Materiaal gestolen in HeikesveldBij een inbraak in het Heikesveld in Sint-Huibrechts-Lille is werkmateriaal gestolen. De inbraak is vanmorgen vastgesteld.

Brand in garage in Donkerstraat

Maandag 8 januari 2024
Pelt - Brand in garage in DonkerstraatIn de Donkerstraat ontstond vanmorgen rond 4u een brand in een garage achter een woning. Volgens de brandweer was de oorzaak vermoedelijk een kortsluiting. Het vuur was snel onder controle.

Tom Van Ormelingen overleden

Maandag 8 januari 2024
Pelt - Tom Van Ormelingen overledenZaterdag is Tom Van Ormelingen overleden, de echtgenoot van Lieve Vandormael. Hij was 64 jaar. De uitvaart vindt in intieme kring plaats. Begroeting: donderdag (18.30-19u) in funerarium Witters en Baers, Herebaan-West 11 in Houthalen.
Op 16 maart organiseert Ballastival een eigen Ballastbattle voor Limburgse bands in CC Palethe in Pelt. Geen cover bands, alleen pure creativiteit! Hoe doe je mee? Stuur vóór 1 februari 2024 één van je beste nummers naar battle[!]ballastival.be. Meer info
Het is maar dat je 't weet
‘Verloren Maandag’ is de maandag die volgt op de eerste zondag na Driekoningen, vandaag dus. Vanwaar die naam?
Er circuleren meerdere verklaringen, die terug te brengen zijn tot volgende drie hypotheses:
1. Verloren maandag zou verwijzen naar de verloren maar ook verzworen maandag waarop ambtenaren in het begin van het jaar hun eed aflegden. Een 18de-eeuwse akte uit Leuven noemt de dag voor het eerst verloren, want de eedaflegging van de ambtenaren werd duchtig gevierd en dus (…) Het hele nieuwsbericht
Zizou Bergs is een plaats gezakt op de ATP-ranglijst. Hij staat nu 130ste.

Zebracinema: 'WIL'

Maandag 8 januari 2024
Pelt - Zebracinema: 'WIL'Zoom"Wil" - Tim Mielants - België - 113'
Wil en Lode zijn twee jonge hulpagenten in een bezet Antwerpen. Ze werken gedwongen mee aan de klopjacht op de joden in hun stad. Maar tegelijk steunen ze ook het verzet. Temidden van alle chaos en geweld bloeit de liefde: Wil valt als een blok voor de charmes van Lodes zus Yvette. Klik om marketing cookies te accepteren en deze inhoud in te schakelen Zeer overtuigend maakt regisseur Mielants (De Patrick) duidelijk hoe troebel de grens tussen goed en fout in oorlogstijd kan zijn. Een indringende, soms gruwelijke film, sterk verteld en gespeeld. 
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelter Hükske
Pelt - Dä Nederlands is toch moeilek sehZoomDen Ali hit vur zèn 9 jung – en vur heum en z’n Fatima natürlek oech – en okkazie buske gekòòcht. En now zulle ze es nò de zieë rieën…
Lüstert watter gebeurt as ge liek Ali ow Nederlands nie goe kènt!…
En gèllie, had öllie goe wêrm, eh, mè dezen urste winter vanne joar. Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)

Bèr Leten overleden

Zondag 7 januari 2024
Pelt - Bèr Leten overledenVrijdag is Bert Leten overleden, de echtgenoot van Ida Verhoeven. Bèr was geboren in Neerpelt en werd 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna zijn urne begraven wordt op de begraafplaats van Kaulille. Begroeting: donderdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

De winter nadert...

Zondag 7 januari 2024
Pelt - De winter nadert...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Herkol wint van Kadijk

Zondag 7 januari 2024
Pelt - Herkol wint van KadijkZoomSV Herkol heeft gisteravond de vriendschappelijke wedstrijd bij Kadijk SK gewonnen met 1-5. (Foto Albert Loos) Meer foto's
Pelt - Het nieuwe vervoersplan van De LijnZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Gerry van Lieshout overleden

Zaterdag 6 januari 2024
Pelt - Gerry van Lieshout overledenGisteren is Gerry van Lieshout overleden. Hij was geboren in Hilvarenbeek (Ned.) en werd 71 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Lindelhoeven VV - KSK Meeuwen 3-1

Zaterdag 6 januari 2024
Pelt - Lindelhoeven VV - KSK Meeuwen 3-1Lindelhoeven VV heeft in een vriendschappelijke wedstrijd met 3-1 gewonnen van KSK Meeuwen. Voor de thuisploeg scoorden Joos Mues, Ridah Van Herck en Cédric Claeys. Als gevolg van de hevige regenval werd de match gespeeld op een veld van Lommel SK.

Esperanza Pelt klopt KVK Beringen

Zaterdag 6 januari 2024
Pelt - Esperanza Pelt klopt KVK BeringenIn een vriendschappelijke wedstrijd heeft Esperanza Pelt met 6-0 gewonnen van KVK Beringen. Aan de rust was de stand 4-0. UPDATE Doelpunten: 6' Mols 1-0; 11' Hendrikx 2-0; 33' Scheelen 3-0; 40' Gerritsen 4-0; 54' Paumen 5-0; 56' Scheelen 6-0.

Marcel Voets overleden

Zaterdag 6 januari 2024
Pelt - Marcel Voets overledenGisteren is Marcel Voets overleden, de levenspartner van Julienne Volkaert. Hij was 78 jaar. Het afscheid heeft plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Julia Lodewyckx overleden

Zaterdag 6 januari 2024
Pelt - Julia Lodewyckx overledenDonderdag is Julia Lodewyckx overleden, de echtgenote van Jos Grossard. Ze was geboren in Bocholt en werd 84 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19.30u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Punt aan De Lijn

Zaterdag 6 januari 2024
Vandaag gelezen
Pelt - Punt aan De Lijn"We geven mensen nu de tijd om gewoon te worden aan de nieuwe lijnen. We monitoren ook constant wat er gebeurt, om samen met de vervoerregio eventueel bepaalde aanpassingen te doen. Als aansluitingen bijvoorbeeld niet haalbaar zijn, of als kinderen in bepaalde scholen te laat komen, proberen we zo snel mogelijk bij te sturen. Waar heel veel nood is aan een bijkomende halte, proberen we die vlug te voorzien."
Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn

Daar is de winter

Zaterdag 6 januari 2024
Weerbericht
Pelt - Daar is de winterNa het weekend komt een krachtig hogedrukgebied met kern over de Noordzee te liggen en stuurt in een strakke noordoostelijke luchtstroming koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken. Het wordt een flink stuk kouder met matige nachtvorst en overdag maxima rond of net onder het vriespunt. We krijgen dan wel de zon te zien. Op korte termijn krijgen we nog wat nattigheid te verwerken, maar de koude lucht sijpelt al stilaan over onze regio en de temperaturen komen lager uit.
Vandaag domineren (…) Het hele nieuwsbericht
De rechtbank van Hasselt heeft de bvba Cuyvers Tractoren uit Pelt failliet verklaard. Het gaat om een tractorenreparatiebedrijf. Schuldvorderingen kunnen tot 3 februari ingediend worden bij curator mr. C. Celis.

De wereld van Rik Vander Sanden

Vrijdag 5 januari 2024
Pelt - De wereld van Rik Vander SandenZoom
Als u een verwoed lezer van de Internetgazet bent, dan hebt u hier al vaak foto's gezien van paarden. Van springpaarden. Edele dieren die op jumpings aantreden en dikwijls bereden worden door edele dames of heren. Het is een wereld waarin veel geld omgaat, maar waarin ook vriendschappen voor eeuwig  worden gesmeed.
De paardenfoto's die u hier afgelopen jaar zag, werden gewoonlijk gemaakt door Rik Vander Sanden. Onze paardenfotograaf bij uitstek. Ruiters en amazones kennen hem; paarden zullen hem op den duur ook wel kennen, al kunnen ze dat niet zo laten zien. Rik maakte voor ons een selectie uit de foto's die hij in 2023 maakte op diverse ruitertornooien: Eventing LRV (Overpelt), Tops (Valkenswaard), Breugelhoeve (Peer), SenTower Park (Oudsbergen), Zangersheide (Lanaken), Postelmans (Lummen) en Peelbergen (Kronenberg). Er zijn ook enkele foto's bij van Brussel Masters (Wolvertem) & Azelhof (Lier). Stuk voor stuk mooie prenten, die u echt eens van dichtbij moet bekijken. Dat kunt u achter deze link. Geniet ervan!

Wolven maken minder slachtoffers

Vrijdag 5 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wolven hebben vorig jaar minder schapen en ander vee doodgebeten in Vlaanderen. Tot half december 2023 waren er 80 dieren gedood door een wolf, in 2022 waren dat er bijna dubbel zoveel. Vooral in Limburg is er een sterke daling, omdat veel veehouders de laatste jaren een wolfwerende omheining hebben geplaatst. Het is al het tweede jaar op rij dat het aantal doodgebeten dieren daalt.
Alle zwarte verkeerspunten in Limburg zijn weggewerkt. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De laatste twee in Limburg, allebei in Pelt, zijn eind vorig jaar aangepakt. 
Vorig jaar werden de laatste negen van die gevaarlijke punten in Limburg heraangelegd: in Beringen, Lanaken, Lummen, Maasmechelen en Zonhoven. En ook de laatste twee, allebei in Pelt. Zo werd het kruispunt van de Heerstraat met Boseind heraangelegd en de fietsinfrastructuur aan de spoorwegbrug werd veiliger gemaakt. In oktober kregen de verkeerslichten op de kruispunten van de Heerstraat en de Stationsstraat met het Boseind in Pelt een upgrade om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde productie van gemeentelijk afval per inwoner is in België gedaald van 779 kg in 2021 tot 683 kg in 2022. Dat is een daling met 12,3%.
Op nationaal niveau werd 8.753 ton gemeentelijk afval ingezameld in 2021 en 7.915 ton in 2022. Op jaarbasis is dit een daling van 9,6%. In 2022 werd 46% van het gemeentelijk afval verbrand, 33% werd gerecycled, 19% werd gecomposteerd of gefermenteerd en 0,2% werd gestort. (Statbel)

Nieuwjaarsconcert op de beiaard

Vrijdag 5 januari 2024
Pelt - Nieuwjaarsconcert op de beiaardDe vzw Beiaard en Orgel Pelt wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar. "Dat doen we uiteraard met muziek," zegt beiaardier Jan Verheyen. Op de beiaard speelt de beiaardier de walsen die ook in Wenen te horen zijn tijdens het nieuwjaarsconcert, afgewisseld met enkele liedjes die vorig jaar populair waren. Uiteraard wordt het concert afgesloten met de Radetzkymars. Te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt vanaf 11 uur.

Dorien Hendrikx overleden

Vrijdag 5 januari 2024
Pelt - Dorien Hendrikx overledenOp nieuwjaarsdag is Dorien Hendrikx overleden. Zij was 29 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt dinsdag (13 uur) plaats in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan in Pelt. Begroeting: maandag (19.30-20.30 uur). Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Zondag gemeentelijke nieuwjaarsborrelZoomOvermorgen/zondag organiseert de gemeente een nieuwjaarsborrel voor alle Peltenaren. Samen klinken op een voorspoedig 2024 kan van 10.30 tot 12.30 uur in provinciaal sportcentrum Dommelhof in de Toekomstlaan.
Op het programma: live achtergrondmuziek door trommelkorps Sint-Sebastiaan uit SHLille, Intermezzo en de onthulling van de naam van het verbouwde gemeentehuis aan het Kerkplein.
Er is een ruime fietsenparking en gratis busdienst vanuit elk kerkdorp. Die busdienst is als volgt (…) Het hele nieuwsbericht

Josephina Noots overleden

Donderdag 4 januari 2024
Pelt - Josephina Noots overledenOp 29 december is Josephina Noots (70) overleden, de weduwe van de in 2022 gestorven François Vranckx. Zij woonde in Pelt en was afkomstig uit Kleine-Brogel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Nelly Jonckheere overleden

Donderdag 4 januari 2024
Pelt - Nelly Jonckheere overledenGisteren is in Pelt Nelly Jonckheere overleden, de weduwe van Roger Hebbelinck, die in 1984 stierf. Ze was geboren in Ruddervoorde en werd 92 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

De wijzen kwamen uit het oosten

Donderdag 4 januari 2024
De visie van Fobie
Pelt - De wijzen kwamen uit het oostenZoomHet is bijna Driekoningen...  Een cartoon die aan Dali doet denken. (Cartoon: Fobie)

Auto botst tegen verkeerspaal

Donderdag 4 januari 2024
Pelt - Auto botst tegen verkeerspaalOp de Haagdoorndijk in Neerpelt is gisterenavond een auto tegen een verkeerspaal gereden. De 75-jarige bestuurster uit Hamont-Achel liep daarbij lichte verwondingen op.

Parochieassistente voor Pelt

Donderdag 4 januari 2024
Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hassselt, heeft Marleen Brebels benoemd tot parochieassistente in de pastorale zone Pelt. Zij was 24 jaar actief als parochieassistente in Peer.

Aantal starters in Limburg daalt

Donderdag 4 januari 2024
Uit de cijfers van VOKA blijkt dat het aantal starters in Limburg dit jaar daalt.
"Het afgelopen jaar mochten we 8.558 nieuwe ondernemingen verwelkomen in Limburg. Dat zijn er 565 - of 6,2% - minder dan in 2022. Met meer dan 15.000 gecreëerde arbeidsplaatsen sinds 2015 blijven onze startende ondernemingen een belangrijk aandeel hebben op onze tewerkstelling, al stellen we ook daar een lichte krimp vast. De opeenvolging van crisissen, de stijgende kosten en een onzeker (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Bierbakken tegen mobilhome gesmetenVandalen hebben gisteren lege bierbakken tegen een mobilhome gesmeten in de Jaak Tassetstraat. Het voertuig raakte daarbij beschadigd.

Het nieuwe jaar is begonnen (3)

Woensdag 3 januari 2024
Pelt - Het nieuwe jaar is begonnen (3)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

LHVV speelt zaterdag bij Lommel SK

Woensdag 3 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
LHVV A speelt zaterdag tegen KSK Meeuwen. Vanwege de vele regen wordt de wedstrijd niet thuis gespeeld maar wel op het kunstgras van Lommel SK. Aftrap om 19 uur. De wedstrijd tussen beide B-ploegen werd geannuleerd

Start solden

Woensdag 3 januari 2024
Pelt - Start soldenZoomVandaag start officieel de wintersolden. "De Belgische modehandelaars kijken uit naar de wintersolden. Er valt namelijk veel goed te maken: zowat de helft verkocht dit najaar minder en heeft (te) grote voorraden", weet Retail Detail.

Het nieuwe jaar is begonnen (2)

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Pelt - Het nieuwe jaar is begonnen (2)ZoomPizzabakker Gino zorgde in Napels voor een verkettering omdat hij pizza's met ananas ging verkopen. Heiligschennis! roepen de Napolitani... (Cartoon: Fobie)

Code geel voor felle wind

Dinsdag 2 januari 2024
Pelt - Code geel voor felle windHet KMI waarschuwt voor vanavond en vannacht met code geel in onze provincie voor felle wind.

Moet er nog zand zijn?

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Pelt - Moet er nog zand zijn?Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Swake Meuris overleden

Dinsdag 2 januari 2024
Pelt - Swake Meuris overledenGisteren is Swake Meuris overleden, de partner van Jan Weltens. Hij was 84 jaar. De uitvaartplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting van de urn: maandag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be. 
Kort nieuws van bij de buren
Volgens cijfers van Kind en Gezin blijft Olivia de populairste meisjesnaam en Noah de populairste jongensnaam bij kinderen geboren in 2023, net zoals in 2022. Bij de meisjes is Anna een opvallende stijger, van de 10de naar de 2de plek. Nieuwkomers in de top-10 zijn Renée en Mona op de resp. 8ste en 10de plek. Minder veranderingen zijn er bij de jongensnamen. Daar staat de top-4 in steen gebeiteld: Noah, Arthur, Liam, Adam. De enige nieuwkomer in de top-10 is Matteo, die Lewis uit de hitparade stoot.

Vat met chemisch afval ontdekt

Maandag 1 januari 2024
Pelt - Vat met chemisch afval ontdektOp de Grote Heide is zaterdagavond een vat met chemisch afval aangetroffen. Het vat, dat een schoonmaakproduct voor zwembaden bevatte, lag in de gracht.

Het nieuwe jaar is begonnen (1)

Maandag 1 januari 2024
De visie van Fobie
Pelt - Het nieuwe jaar is begonnen (1)ZoomVoetbalclub Standard Luik - Royal Standard de Liège - heeft haar trainer Carl Hoefkens aan de deur gezet. (Cartoon: Fobie)
Zizou Bergs werd vandaag, samen met de Taiwanees Chak Lam Coleman, op het ATP-tennistoernooi in Hongkong uitgeschakeld in de eerste ronde van het dubbelspel. Het duo verloor in twee sets van een koppel Russen: 6-2, 6-4. Bergs (ATP 129) vloog zondag ook al in de eerste kwalificatieronde uit het enkelspel.

Esperanza speelt oefenwedstrijden

Maandag 1 januari 2024
Pelt - Esperanza speelt oefenwedstrijdenDe drie seniorenploegen van Esperanza Pelt starten het nieuwe jaar met elk een oefenwedstrijd. UPDATE De beloften spelen op 5 januari om 20u thuis tegen Sporting Wijchmaal. Het A-elftal ontvangt KVK Beringen op 6 januari om 17u en Esperanza B speelt op 6 januari om 19u uit bij St.-Dimpna B, een Antwerpse vierdeprovincialer.

'Gelukkig Nieuwjaar in Pelt'

Maandag 1 januari 2024
Pelt - 'Gelukkig Nieuwjaar in Pelt'ZoomOp 21 december werd Tony Claesen (82), die onder meer heel mooie portretten kan tekenen, op het kruispunt van Kloosterstraat en Norbertinessenlaan aangereden door een personenwagen; hij werd daarbij zo erg gewond dat hij nog altijd in het ziekenhuis verblijft. Afgelopen nacht schreef hij daar dit gedicht:

Gelukkig nieuwjaar
Boem patat
boem patat
2024 is begonnen
met toeters en kanonnen
Pelt in lichterlaaie
kruitdampen tussen de vlaaien
vanalles op de stoep en...
her en der wat hondenpoep. 

Tony Claesen  (Archieffoto)

Schómoeder gebeten

Maandag 1 januari 2024
Pelter Hükske
Pelt - Schómoeder gebetenZoomJä miense, vandaag ist nójoar. Ich wens öllie degge gezoond mugt bliêve, en van tiêd nog es mugt laache. Aal is’t mer mè… en schómoeder.
(Zoe ’t schient zien er oech goei, hem ich hüre zegge…). Dò zien teveul streken inne wèreld boezze ècht niks te laachen hemme. Daan zitte we hei toch nog zoe slêcht nie!
Had öllie goe en tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
14/05

Timmy, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Aantal jaartjes zullen we maar niet noemen want het kan al tellen.Proficat van vake en moeke

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt