Het overige nieuws

Twee nieuwe spelers voor Kadijk SK

Donderdag 29 februari 2024
Pelt - Twee nieuwe spelers voor Kadijk SKKadijk SK heeft twee spelers aangetrokken: Sem Holans van Bocholt en Michiel Thijs van KFC Hamont 99.

Sporting spreekt met Lions-spelers

Donderdag 29 februari 2024
Pelt - Sporting spreekt met Lions-spelersSporting Pelt spreekt met één of twee spelers van de Nederlandse handbalclub Lions richting volgend seizoen. Dat is vanavond bevestigd. Die contacten dateren ook al van vóór de problemen die Lions nu heeft - de club is eergisteren failliet verklaard, maar mag de competitie in de BENE-league nog afwerken.
"Dus eerder reguliere transfergesprekken richting volgend seizoen. Wat niet wegneemt dat die beslissingen nu snel kunnen vallen," aldus Diederik Stollman van Sporting. Het zou dan kunnen gaan om Bram Kleijkers en Rob Schmeits, maar dat is niet bevestigd.

Nieuwe vennootschap: Ingeniosus

Donderdag 29 februari 2024
Bartholomeus Piggen uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Ingeniosus opgericht met zetel aan de Heesakkerstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer ondersteuning op het vlak van informatica en telecommunicatie, dataverwerking en de ontwikkeling van websites en software.

Fietser aangereden in Koning Albertlaan

Donderdag 29 februari 2024
Pelt - Fietser aangereden in Koning AlbertlaanOp de Koning Albertlaan is vanmorgen rond half elf een 70-jarige fietser uit Pelt aangereden door een auto bestuurd door een 60-jarige inwoner van Peer. De fietser werd daarbij gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht.

Schrikkeldag eerst niet op 29 februari

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wist je dat 29 februari nog geen 500 jaar bestaat als datum? Daarvoor was er wel al een schrikkeldag, maar niet op 29 februari. In plaats daarvan werd er tussen 23 en 24 februari een tweede 24 februari toegevoegd. Dat is de schrikkeldag in de Juliaanse kalender, ingevoerd door Julius Caesar in 45 voor Christus. Die voegde een extra dag elke vier jaar toe om de kalender beter af te stemmen op het zonnejaar. De aarde draait namelijk niet in 365 dagen rond de zon, maar wel in 365 dagen 5 uur, 48 minuten en 46 (…) Het hele nieuwsbericht

Omgevingsvergunning voor Corda Arena

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Omgevingsvergunning voor Corda ArenaZoomVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft aan Corda Campus NV, een dochter van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), een omgevingsvergunning afgeleverd voor een hypermoderne digitale arena op Corda Campus in Hasselt. De Corda Arena wordt met zijn 10.000 m² de eerste en grootste digitale arena van het vasteland. Buiten de hoogtechnologische toepassingen en de multifunctionele indeling van de arena, zal de helft van het volume bestaan uit verhuurbare kantoorunits die bij (…) Het hele nieuwsbericht
Omgevingsvergunning voor Corda Arena
Zoom

Hélène Custers overleden

Donderdag 29 februari 2024
Pelt - Hélène Custers overledenDinsdag is Hélène Custers overleden, de weduwe van Jacques Eerdekens. Zij was 84 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid en de asverspreiding op de begraafplaats Kruisveld in Hasselt vinden plaats in intieme kring.

Pa post portretten

Donderdag 29 februari 2024
Tribunaliteiten
Pelt - Pa post portrettenOm hoe laat gaat uw kind slapen? Eet het voldoende fruit en moet het naar de kapper? Nog moeilijker: wie beslist daarover? U of uw ex-partner? In wetboeken vinden gescheiden levende ouders geen antwoord op deze vragen, want elk tijdperkje heeft zijn eigen pedagogische vraagstukken. Vandaar dat soms rechters moeten beslissen. In een recente uitspraak van het Hof van Beroep van Gent ging het bijvoorbeeld over de vraag van een jong meisje om een tijdelijke tatoeage aan te brengen op een onschuldige plaats. Kort boven (…) Het hele nieuwsbericht

Wist je dat...

Donderdag 29 februari 2024
...er vandaag in Pelt 13 inwoners jarig zijn? Dertien!!! Op een schrikkeldag!

Een digipunt in de bib

Donderdag 29 februari 2024
Vanaf overmorgen 2 maart is er elke zaterdag tussen 10 en 12u een digipunt in bib Palethe.  Heb je concrete vragen over je pc, tablet of smartphone? Gaat er daarbij iets niet zoals jij het wil? Of ben je de concrete werkwijze vergeten? Wil je een app toevoegen? Vind je je foto's niet meer terug? Krijg je de bijlage van de mail niet open? De digihelpers zitten klaar om je te helpen!
In de bib in Neerpelt is er elke woensdag tussen 14u en 16u een digipunt, in de bib in Palethe dus iedere zaterdag tussen 10u en 12u. Deze dienst is gratis en je hoeft niet vooraf in te schrijven.

Steeds meer Belgen combineren 2 banen

Donderdag 29 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vijf procent van de Belgen combineert twee banen. Dat is maar liefst een kwart meer dan tien jaar geleden. Opvallend, bijna 68 procent meer 65-plussers heeft tegenover tien jaar geleden een tweede baan. (Visie)
Het is maar dat je 't weet
Meer dan 7.000 Belgen vieren om de 4 jaar hun schrikkelverjaardag. Op 1 januari 2023 telde België 7.220 personen die op 29 februari jarig zijn. Proportioneel gezien wonen de meesten van hen in de provincie Namen met 0,069% van de bevolking, gevolgd door Henegouwen met 0,066% en Luik met 0,064%. De provincie met het kleinste aantal schrikkeljarigen is Limburg: 0,053% van de bevolking. (Statbel)

50 wietplantages en drugslabs ontdekt

Woensdag 28 februari 2024
Pelt - 50 wietplantages en drugslabs ontdektIn Limburg zijn vorig jaar 50 cannabisplantages en drugslabs opgerold dankzij het anonieme drugsmeldpunt. Het aantal meldingen via dat telefoonnummer - het gratis nummer 0800 20877 - is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat is vandaag gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag van de Limburgse federale gerechtelijke politie.

Gezonder met regel '3-30-300'

Woensdag 28 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Gezonder met regel '3-30-300'ZoomDe kwantitatieve regel ‘3-30-300’ is een zeer goede maatstaf voor een gezonde en leefbare omgeving. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven in opdracht van Agentschap voor Natuur en Bos.  
Het ‘3-30-300’-concept verduidelijkt dat verschillende aspecten een rol spelen bij de impact van stedelijk groen:
- de ‘3’ stelt dat vanuit elk huis minstens drie goed ontwikkelde bomen zichtbaar moeten zijn. Hiermee wordt het (…) Het hele nieuwsbericht

Yvo Joosten overleden

Woensdag 28 februari 2024
Pelt - Yvo Joosten overledenVandaag is Yvo Joosten overleden, de weduwnaar van Laurette Velghe, die in 2022 stierf. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaarzorg-severens.be.
"Wij, de 70-jarigen van Lindel-Hoeven, komen dit jaar samen. Wij zijn nog op zoek naar de gegevens van enkele personen: Jos Vermeesen, Louis Paesen, Mathieu Gielen, Marcel Theeuwen en René Vandingenen. Ze mogen ons contacteren op het nummer 0476 496256 (Marcel Vandekerkhof) of mailen naar elly.hoogstijns[!]hotmail.com."

'Pas op met gebruik van pesticiden'

Woensdag 28 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
"Het is belangrijk dat we als samenleving eindelijk meer nadenken over de gevolgen van het gebruik van pesticiden op onze gezondheid. Vooral jonge boeren zouden twee keer na moeten denken over welke producten ze gebruiken. Het kan van groot belang zijn voor hun gezondheid op lange termijn.”
Voormalig VRT-journaliste Siel Van der Donckt die op 58-jarige leeftijd Parkinson kreeg en dat o.m. wijt aan omgevingsfactoren zoals pesticiden, waaronder glyfosaat. (Bron: VRTnieuws)

'De wolf is belangrijk'

Dinsdag 27 februari 2024
Vandaag gelezen
"De wolf is belangrijk in ons ecosysteem. Wolven houden de herten en everzwijnen mee in toom en omdat ze de zieke dieren er eerst uithalen, blijven die populaties gezond."
(Koen Van Muylem, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, in een reactie op het CD&V-voorstel om de absolute bescherming van de wolf in Vlaanderen op te heffen).

Zwarte gaten

Dinsdag 27 februari 2024
Tegenligger
Pelt - Zwarte gatenZoomGert Cuppens maakt voor zijn werkverplaatsingen gebruik van de trein. En dat is in ons land altijd een avontuur...
Er zijn een viertal modellen van treinen die tussen Hamont en Antwerpen pendelen. Het model dat ik het langste gewend ben, is de dieseltrein. Dit is het enige model waarbij je niet van de ene wagon naar de andere kan overstappen tijdens het rijden. Dan is er nog de elektrische dubbeldekker. En heel af en toe zie je het laatste nieuwe elektrische model. Doorgaans rijdt die enkel tussen Mol (…) Het hele nieuwsbericht
Zwarte gaten
Zoom
Nog 1300 tickets zijn beschikbaar voor deelname aan de BoslandTrail 2024. Dat is vandaag bekend geworden. Vorige woensdag pas werd de nieuwe editie aangekondigd waarbij de vertreklocatie van Hechtel-Eksel naar de Lommelse Soeverein wijzigt. Zaterdag zouden de inschrijvingen starten, maar vlak na de opening crashte de inschrijvingswebsite waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag de start naar zondag te verschuiven. ‘Op zaterdagochtend hadden we erop gerekend heel wat mensen te verwelkomen (…) Het hele nieuwsbericht

Opnieuw wisselvallig

Dinsdag 27 februari 2024
Weerbericht
Pelt - Opnieuw wisselvalligStoringen verbonden aan depressies ten zuiden van IJsland naderen gestaag onze streken en verdrijven de wig van hoge luchtdruk, die nog even voor droog weer kan zorgen. Komende nacht mogen we de eerste regendruppels verwachten en morgen valt er geregeld regen. Daarna komt een depressie erg dicht bij onze regio te liggen en zorgt voor onstabiele ontwikkelingen met een aantal buien op vrijdag en tijdens het weekend.
Vandaag zorgt een wig van hoge luchtdruk voor een zonnige namiddag met enkele (…) Het hele nieuwsbericht

Jos Nouwen wint zetterstornooi KWB

Dinsdag 27 februari 2024
Pelt - Jos Nouwen wint zetterstornooi KWBZoomNa zes weken kaartplezier zijn bij KWB Holheide de zetterskampioenen 2024 gekend. In totaal streden 59 kaarters - waaronder 12 moedige vrouwen! - voor deze felbegeerde titel. In het eindklassement kroonde Jos Nouwen (rechts) zich nipt (788 punten) tot winnaar, gevolgd door Mia Gielen (785 punten). Christa Beckers (ontbreekt op de foto) werd eervol derde met 778 punten. Proficiat aan de winnaars en aan alle deelnemers!
Pelt - Tekort aan plasma(donoren) in LimburgZoomEr is dringend nood aan meer plasmadonoren in Limburg. Er is begin van het jaar al een oproep geweest waardoor er even een toename was van plasmadonatie, maar dat is terug stil gevallen.
"Jaarlijks hebben we steeds meer en meer plasma nodig. Plasma wordt voor heel veel doeleinden gebruikt . De onwetendheid over plasma is erg groot. Voor kankerpatiënten, bij brandwonden, immuunziekten, antistollingsziekten of prematuren is plasma onontbeerlijk. Ook in medicatie en verzorgingsproducten zit vaak (…) Het hele nieuwsbericht

Wildcamera gestolen

Maandag 26 februari 2024
Pelt - Wildcamera gestolenUit een tuin in de Dorpsstraat is afgelopen nacht een wildcamera gestolen. Vermoedelijk dezelfde daders richtten er bovendien baldadigheden aan en trokken de stekker van een fontein uit, meldt de lokale politie HANO.

Zebracinema: 'Amal'

Maandag 26 februari 2024
Pelt - Zebracinema: 'Amal'Zoom
"Amal" - Jawad Rhalib - België - 107'
Een jonge vrouw staat huilend onder de douche. Ze heeft kwetsuren aan haar schouder. Het is de rug van Mounia, een adolescente die, omdat ze lesbisch is, gepest en mishandeld wordt door enkele medeleerlingen. In haar Brusselse middelbare school neemt Amal, de lerares Frans, het voor haar op.
Een ijzersterke Lubna Azabal levert als Amal een hartverscheurende prestatie af. Ze zet een sterke en vastberaden vrouw neer die langzaam bezwijkt onder het ondraaglijke gewicht van onverdraagzaamheid. Haar ogen kijken met liefde en wanhoop tegelijk. De dialogen zijn geloofwaardig in een strak scenario zonder losse eindjes.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Het oma-effect

Maandag 26 februari 2024
300 woorden van Rudi
Pelt - Het oma-effectIn de stad was ik getuige van het oma-effect. Achteraf besefte ik dat het wellicht een universeel effect is, maar net zoals met veel zaken in het leven moet je ermee geconfronteerd worden om het klaar en duidelijk te zien.
We zaten in een koffiezaak waar ook verse soep op het menu stond. We zagen een dampende kom soep passeren. Het rook zoals de soepgeur die in mijn neus drong als ik vroeger over de grote kiezel met de fiets naar school reed. In heel wat huishoudens werd de soep ’s morgens vroeg al (…) Het hele nieuwsbericht

Heure miens vermist

Maandag 26 februari 2024
Pelter Hükske
Pelt - Heure miens vermistZoomZjannien kumt bij de polies oan en gèft heure miens op as… vermist. Lüstert! En had öllie goed, eh! Misschien kumt de lente toch wa vrüger? Tot hei tekomede móndig!
(Fons Tuyaerts)...

Ruime overwinning voor Kadijk SK B

Zondag 25 februari 2024
Pelt - Ruime overwinning voor Kadijk SK BIn Vierde Provinciale B heeft Kadijk SK B met 0-6 gewonnen van Zelo Halen A. Aan de rust was de stand 0-4. De doelpuntenmakers waren Trigueno Mansilla (2), Masumbuko Kalala (2), Karafiloski en R. Thijs.
Pelt - SV Breugel verliest van Lindelhoeven B
SV Breugel heeft gisterenavond met 2-3 verloren van Lindelhoeven VV B. Voor SV Breugel scooorden Vrijsen en Jongeneelen. Vrolix, Dilissen en Geys maakten de doelpunten van Lindelhoeven VV B. De winninggoal viel in de 95ste minuut.
Pelt - FC Helson B verliest van Esperanza BIn vierde provinciale B heeft FC Helson B gisterenavond met 1-7 verloren van Esperanza Pelt B. Esperanza Pelt liep 0-7 uit met doelpunten van Vervloet (2), Karimou (2), Mola (2) en Oualit. Sblendorio scoorde de 1-7.
Pelt - Oefening baart kunst, ook in het judoZoomVandaag was er, voor beginnende judoka's, een oefentornooi in Hamont. De opzet van zo'n tornooi is kinderen op een aangename manier kennis te laten maken met wedstrijdjudo, zonder al direct te focussen op winnen/verliezen. Voor het judoteam Ōkami, met judoka's uit Pelt en Hechtel-Eksel, namen uiteindelijk zeven judoka's deel. Ze zijn na een namiddag vechten niet alleen een ervaring rijker, maar mochten ook een mooie medaille in ontvangst nemen... en aan de foto te zien smaakt dit naar meer!

Sparta Lille wint van KRC Peer B

Zondag 25 februari 2024
Pelt - Sparta Lille wint van KRC Peer BIn vierdeprovinciale B heeft Sparta Lille KRC Peer B geklopt met 3-2. Voor Sparta Lille scoorden Van Hertum, Knefati en Vandervelden. Schrijvers en Carpentier maakten de doelpunten van KRC Peer B. Van Gaal (KRC Peer B) pakte rood.
Pelt - Sporting Grote Heide houdt punten thuisIn derdeprovinciale B heeft Sporting Grote Heide SLW Maaseik vanmiddag met een 3-2 nederlaag naar huis gestuurd. Voor Sporting Grote Heide scoorden Bloemen, Gulix en Cloots. Rutar van SLW Maaseik werd vlak voor affluiten uitgesloten wegens tweemaal geel.

Schoonbeek-Beverst klopt Esperanza

Zondag 25 februari 2024
Pelt - Schoonbeek-Beverst klopt EsperanzaEsperanza Pelt heeft vanmiddag met 3-2 verloren van KEWS Schoonbeek-Beverst. In de 20ste minuut scoorde Siebe Paesen de 0-1 en vier minuten later verdubbelde Jan Smolders de voorsprong. In de 34ste minuut scoorde Schoonbeek-Beverst de 1-2, meteen de ruststand. In de tweede helft scoorde KEWS Schoonbeek-Beverst nog twee keer.
Pelt - SACN schittert op kampioenschappen mastersZoomDe Belgische en Limburgse atletiekkampioenschappen voor de masters, gisteren in Louvain-La-Neuve, zijn voor atletiekclub SACN een succes over de hele lijn geworden, met negen Belgische medailles, 17 Limburgse en vier Limburgse records.
Hier zijn de gelauwerden:
- Jan Sleurs M75: 200m: BK zilver, LK goud, Limburgs record; 1500m: BK zilver, LK zilver.
- Mia Palmans W70: 200m: BK zilver, LK goud; 800m: BK goud, LK goud
- Frieda Hendrikx W70: 400m: BK (…) Het hele nieuwsbericht

Het voetbalweekend van Pelt

Zondag 25 februari 2024
Pelt - Het voetbalweekend van PeltVrijdag 23 februari
- Kadijk SK – Wiemismeer Zutendaal (Dames): 7 - 1

Zaterdag 24 februari
- Helson-Helchteren B – Esperanza Pelt B: 1 - 7
- Lindelhoeven VV – Paal-Tervant: 1 - 0
- Kattenbos Sport – Kadijk SK: 1 - 2
- SV Breugel – Lindelhoeven VV B: 2 - 3
- Park Houthalen – SV Herkol: 0 - 1

Zondag 25 februari
- Schoonbeek-Beverst – Esperanza Pelt 3 - 2
- Sporting Grote Heide – SLW Maaseik  3 - 2 
- Sparta Lille – KRC Peer B 3 - 2
- VE Zelo Halen – Kadijk SK B  0 - 6
Pelt - Biljarten: Verbroedering BC wint ploegenbekerZoomGisteravond vond in het clublokaal van KMV Neerpelt, OC De Kentings, de biljartfinale plaats van de ploegenbeker. Liefst 38 ploegen (!) hadden ingeschreven. Uiteindelijk bleven de teams van Verbroedering BC uit Overpelt en K. BC Vrij Vermaak uit Lommel over die mochten strijden voor een prijzentafel van maar liefst 1.200€. Na een spannende finale-avond en een uitgebreide receptie zag het talrijk opgekomen publiek dat Verbroedering BC de overwinning op haar palmares mocht bijschrijven. Proficiat aan de finalisten en aan KMV Neerpelt BC voor de mooie organisatie! (Erwin Vanbuel)

Adrienne Voets overleden

Zondag 25 februari 2024
Pelt - Adrienne Voets overledenGisteren is Adrienne Voets overleden, de echtgenote van Bèr Dirkx. Jèn was 87 jaar.  Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van het Lindel. Begroeting: woensdag (19.30)20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be. 
Pelt - Lindelhoeven VV  A klopt FC Paal-TervantIn tweede provinciale B heeft Lindelhoeven VV A een nipte zege behaald tegen FC Paal-Tervant. Uitslag: 1-0. Jonas Meeus scoorde het doelpunt in de 23ste minuut. Op het einde van de wedstrijd claimde FC Paal-Tervant een strafschop maar de scheidsrechter ging er niet op in. Maes van FC Paal-Tervant werd uitgesloten na twee gele kaarten.
Pelt - Kattenbos Sport verliest van Kadijk SK An tweedeprovinciale B moest Kattenbos Sport gisterenavond met 1-2 de duimen leggen voor Kadijk SK A. Kuijlaars bracht Kattenbos op het kwartier op voorsprong. In de 20ste minuut nette Molenberghs de gelijkmaker. Een kwartier later legde Dierickx de eindstand vast. Van Casand van Kattenbos Sport kreeg kort voor affluiten een rode kaart voor fout op Jarju.
Pelt - SV Breugel verliest van Lindelhoeven VV BSV Breugel ging gisterenavond met 2-3 de boot in tegen Lindelhoeven VV B. SV Breugel kon tot twee keer toe een achterstand ongedaan maken. De winninggoal van Lindelhoeven VV viel in de 95ste minuut.

Sporting Pelt wint van Izegem

Zondag 25 februari 2024
Pelt - Sporting Pelt wint van IzegemZoomSporting Pelt - Izegem: 36-27
Het moet (nogmaals) gezegd : Izegem speelt helemaal niet als rodelantaarndrager! Het speelt met veel energie en gaat mee de strijd aan. Ook het hoge tempo schuwen ze niet, hoewel ze wellicht zelf ook weten dat hun dit zuur opbreekt na 45 minuten… Zo ook gisterenavond. Er werd aan een verschroeiend tempo gespeeld. Dat zorgde niet voor afscheiding het eerste kwartier ondanks flink beukwerk van Spooren en Antic. Via 5-5 (10min) ging het vervolgens wat stroever voor (…) Het hele nieuwsbericht

WInst voor DHCO

Zondag 25 februari 2024
Pelt - WInst voor DHCODe dames van de eerste ploeg van DHCO hebben gisteren in Gent hun eerste wedstrijd in de playdowns gewonnen met 20-41. De ruststand was 11-18. Zaterdag 9 maart speelt DHCO thuis tegen Union Beynoise.
Pelt - Park Houthalen verliest van SV HerkolPark Houthalen moest gisterenavond met 0-1 de duimen leggen tegen SV Herkol. Het doelpunt viel in de 18de minuut en werd gescoord door Plessers. Park Houthalen zit duidelijk in een dipje. Het behaalde slechts twee punten in vier wedstrijden. SV Herkol had sinds half november niet meer gewonnen.

Zaaien met de Zadenbib

Zaterdag 24 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De lente is in aantocht, en dat betekent dat het tijd is om te beginnen met zaaien! De Zadenbib Noord-Limburg staat klaar om je hiermee te helpen. De rekjes van de bib zijn gevuld met een grote diversiteit aan zaden van bloemen, groenten, kruiden en sierplanten.
Ga gerust langs in één van de deelnemende bibliotheken in Hamont-Achel, Pelt, Lommel, Peer, Bocholt of Eksel. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om zaden te ontlenen. De zakjes kan je gratis meenemen. Heb je (…) Het hele nieuwsbericht

Tilleke Van Beurden overleden

Zaterdag 24 februari 2024
Pelt - Tilleke Van Beurden overledenGisteren is Mathilda Van Beurden overleden, de echtgenote van Hendrik Winters. Tilleke was geboren in Beerse en werd 72 jaar. Het afscheid heeft plaats in besloten kring. Begroeting: woensdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Damesvoetbal: winst voor Kadijk

Zaterdag 24 februari 2024
Pelt - Damesvoetbal: winst voor KadijkZoomDe dames van Kadijk SK hebben gisteren met 7-1 gewonnen van Wiemesmeer. Bij de rust was het nog maar 1-0, maar na de onderbreking werd het een doelpuntenkermis. De Peltse doelpunten werden gemaakt door Sanne Lehaen (3x), Karen Janssens-Lens, Ada Lambrecht en Valentina Aerts. Voor wie goed telt komt één doelpunt te kort, dat was een own-goal. Meer foto's
Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd is op zoek naar een tiental gastgezinnen in Noord-Limburg die Oekraïense kinderen willen opvangen tijdens het festivalweekend van 26 tot 29 april.  
Geïnteresseerden kunnen mailen naar emj.overnachting[!]gmail.com. 

Twee gewonden bij botsing

Vrijdag 23 februari 2024
Pelt - Twee gewonden bij botsingOp het kruispunt van de Kaulillerweg en de Peerderbaan in Pelt botsten gisterenavond twee auto's. Een 23-jarige uit Pelt en een 70-jarige uit Hamont-Achel raakten daarbij gewond.

Wisselvallige periode

Vrijdag 23 februari 2024
Weerbericht
Pelt - Wisselvallige periodeDepressies, storingen en buienlijnen bepalen het weerbeeld tijdens het weekend. Nadien nemen de neerslagkansen wat af en zijn er zowaar ook enkele droge dagen in het verschiet.
Morgen/zaterdag is het best wel fris in de ochtend bij minima rond 3 of 4 graden. De atmosfeer is licht onstabiel, waarbij er naast opklaringen ook stapelwolken ontstaan, die af en toe een bui lossen. Bij een matige zuidelijke wind liggen de maxima rond 8 graden. Zondag is het droog in de ochtend, maar de wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Louis Theuwis overleden

Vrijdag 23 februari 2024
Pelt - Louis Theuwis overledenGisteren is Louis Theuwis overleden, de echtgenoot van Germaine Schildermans. Hij was geboren in Overpelt en werd 85 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53 in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Vredesklokken

Vrijdag 23 februari 2024
Pelt - VredesklokkenMorgen is het twee jaar geleden dat de Russische president Poetin besloot Oekraïne binnen te vallen. Zoveel vernielingen, doden, gewonden en leed later lijkt er nog steeds geen einde aan die oorlog te komen. Ondertussen is er ook nog de oorlog in Gaza bij gekomen. Daarom morgen op de beiaard nog maar eens de muzikale oproep om het vuur te staken, met allerhande vredesliederen en liedjes uit Oekraïne. Na de dood van Aleksej Navalny is het lied “Die Gedanken Sind Frei” ook op zijn plaats... Luister morgenvoormiddag mee tijdens de weekmarkt in Neerpelt.

'Beyond the Edge' in première

Vrijdag 23 februari 2024
Vanavond gaat in Tongeren "Beyond the Edge" in première, een voorstelling van choreograaf en circusartiest Piet Van Dycke. In "Beyond the Edge" bewegen de artiesten over een levensgrote installatie van ladders en zoeken ze hun grenzen op. 
De voorstelling - met acht Limburgse jongeren - gaat over hoogtes en het opzoeken van grenzen. Choreograaf Piet Van Dycke werkt voor de voorstelling voor het eerst samen met jongeren tussen 13 en 24 jaar. Alle acht hebben ze een verschillende achtergrond (…) Het hele nieuwsbericht

Stikstofdecreet vanaf morgen van kracht

Donderdag 22 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag werd het stikstofdecreet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Daarmee worden alle reductiemaatregelen om de hoeveelheid stikstof terug te dringen voor het eerst in de geschiedenis van Vlaanderen juridisch verankerd. Het decreet treedt in werking op de dag die volgt op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad, dus morgen. Dat wil zeggen dat omgevingsvergunningsaanvragen na 23 februari 2024 volgens het nieuwe beoordelingskader gewikt en gewogen zullen worden, zo laat Vlaams minister (…) Het hele nieuwsbericht

Auto op dak beland

Donderdag 22 februari 2024
Pelt - Auto op dak belandOp de Noord-Zuidverbinding is een auto op zijn dak beland. Het bleef bij blikschade. Het ongeval gebeurde in de late namiddag rond 17.30 uur.

Samenwerking Ballasthoeve & Depolim

Donderdag 22 februari 2024
Promotekst
Pelt - Samenwerking Ballasthoeve & DepolimZoomTwee Noord-Limburgse bedrijven uit de recreatiesector slaan de handen in elkaar. Depolim Motorhomes uit Lommel en Camping De Ballasthoeve uit Pelt gaan een samenwerking aan om het toerisme in de regio nog extra te promoten. Depolim gaat twee caravans leveren die door De Ballasthoeve zullen verhuurd worden om hiermee de toenemende vraag naar kamperen in te vullen. Sinds corona wil iedereen wel eens proeven hoe het is op een camping en hiervoor kan men zeker terecht bij De Ballasthoeve, in 2022 door ACSI nog uitgeroepen tot beste “Kleine camping van het jaar”.
Bij de foto: de overhandiging van de sleutels van de eerste caravan tussen Rudi Stevens van Depolim en Wendy van camping De Ballasthoeve.
Pelt - 'Laat je toekomst niet stelen door je gsm'Zoom
Deze emotionele videoclip van Pommelien Thijs ondersteunt een nieuwe verkeerscampagne die wijst op het gevaar van gsm'en op de fiets. Een gelijkaardig verhaal en videoclip zagen we al in Nederland met Snelle en Smoorverliefd. Of het nu bewust of onbewust is: foutief gedrag ligt meestal aan de basis van een verkeersongeval. De voornaamste killers zijn genoegzaam bekend: rijden onder invloed, onaangepaste of overdreven snelheid én afleiding. Om over deze problematiek van het gebruik (of misbruik) van de smartphone in het verkeer zeer doelgericht te sensibiliseren, ging Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in zee met de VRT voor een nieuwe grootschalige campagne met als titel ‘Het beste moet nog komen’. Het gezicht van de spraakmakende campagne: Pommelien Thijs, die in de rol van Eva kruipt.

Gis Ponsaerts overleden

Donderdag 22 februari 2024
Pelt - Gis Ponsaerts overledenGisteren is Gis Ponsaerts overleden, de echtgenoot van Brigitte Schoemans. Hij was geboren in Wommersom (Linter) en werd 79 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Daar is Louis!

Donderdag 22 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Storm Louis trekt vanavond over ons land. De voorspellingen van het KMI geven aan dat onze provincie binnen code oranje valt. Dit betekent dat we ook in Limburg een vrij krachtige tot zeer krachtige wind (5 tot 7 Beaufort) mogen verwachten. Zeer lokaal en zeer tijdelijk kunnen deze snelheden hoger liggen, bijvoorbeeld in geval van zware (onweers)buien.
Plaatselijke schade of hinder is mogelijk. Het noodnummer 1722 is actief voor hulp van de brandweer waarbij er niemand in (…) Het hele nieuwsbericht

André Vaesen overleden

Donderdag 22 februari 2024
Pelt - André Vaesen overledenDinsdag is André Vaesen overleden, de echtgenoot van Mia Mertens. Hij was geboren in Neerpelt en werd 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring en wordt gevolgd door de asverstrooiing op de strooiweide van het Boskerkhof van Hamont. Online condoleren via Vanhove Uitvaartzorg.

Alexi Zaczagkis verlaat SV Herkol

Donderdag 22 februari 2024
Pelt - Alexi Zaczagkis verlaat SV HerkolAlexi Zaczagkis van SV Herkol maakt de overstap naar Eendracht Mechelen-aan-de-Maas.

De zesde Bosland Trail: alle details

Donderdag 22 februari 2024
Pelt - De zesde Bosland Trail: alle detailsZoomWe kondigden het gisterenavond al aan: op 23 en 24 augustus 2024 zal de 6e editie van de Bosland Trail plaats vinden, volgens de organisatie de grootste ééndagstrail van de Benelux. De eerste editie vond plaats in 2018 met zo'n 1.300 deelnemers, dat aantal steeg met de jaren. De grootste nieuwigheid bij deze editie is dat de start (en aankomst) verschoven wordt van Hechtel-Eksel naar de Soeverein te Lommel. Een unieke (…) Het hele nieuwsbericht
De zesde Bosland Trail: alle detailsDe zesde Bosland Trail: alle details
Zoom

Amstel Gold Race blijft...

Woensdag 21 februari 2024
De visie van Fobie
Pelt - Amstel Gold Race blijft...ZoomWant de gemeenteraad van Vaals heeft gisteravond een voorstel van het gemeentebestuur verworpen. In dat voorstel werden grootschalige fietsdoortochten in de gemeente - zoals de Amstel Gold Race - verboden. (Cartoon: Fobie)

Onstuimige donderdag

Woensdag 21 februari 2024
Weerbericht
Pelt - Onstuimige donderdagEen uitloper van een hogedrukgebied, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan tot Frankrijk, kan nog tijdelijk voor droog weer zorgen in onze regio. Storingen naderen echter gestaag en stilaan en uiteindelijk komt er ook regen opzetten. Eerst is dat een drupje motregen, maar vanaf woensdagnamiddag wordt dat meer intense regen. Donderdag wordt het erg onstuimig: niet alleen valt er flink wat regen, maar het gaat ook erg hard waaien met windstoten tussen 70 en 90 km/u. De temperaturen blijven zowel overdag als tijdens (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Vastgoed: huis duurder, flat goedkoperZoomHoewel Hasselt in 2023 de goedkoopste provinciehoofdstad was in Vlaanderen om een huis te kopen, steeg de algemene prijs van een huis in Limburg met gemiddeld 3,9 procent. Een huis kostte daar gemiddeld 307.935 euro. In Tongeren, Gingelom, Sint-Truiden, Heers en Dilsen-Stokkem betaal je het minst voor een huis, in Diepenbeek, Lummen, Alken, Hasselt en Hamont-Achel het meest.
De prijs voor een appartement steeg afgelopen jaar het meest in Limburg. Een appartement in de provincie (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Terwijl de arbeidsmarkt smeekt om opleidingen bouw, houtbewerking en elektriciteit, bieden scholen straks meer sport-, kunst- en kantoorrichtingen aan. ‘Er is een mismatch tussen het onderwijsaanbod en de werkvloer.’
(De Tijd)

Maaren Ovnicek weg bij SV Herkol

Dinsdag 20 februari 2024
Pelt - Maaren Ovnicek weg bij SV HerkolRechtervleugelverdediger Maaren Ovnicek (22) trekt de deur achter zich dicht bij eersteprovincialer SV Herkol. Hij verkast naar Eendracht Termien.
Pelt - De 'Dommeltrippers' zijn er weer klaar voorZoomZaterdag werd door wandelclub “De Dommeltrippers” de start gegeven van het nieuwe werkjaar met een gezellige “nieuwjaarshappening”. Een 75-tal leden was op post in de mooie zaal Dommelgalm. En zoals het een wandelclub past werd er, bij prima wandelweer, gestart met een gezonde wandeling doorheen de bossen van de Leukens, het Dommelhofpark en de bossen achter de Scoutsrally. Terug aangekomen in de zaal stond de koffie al klaar. Met een korte ledenvergadering, een Powerpoint-presentatie “Dommeltrippers 2023”, een lekker drankje en smakelijke boterhammen met spek of kipkap werd het voor iedereen een gezellige namiddag. Voor de leden een prima start voor de gezellige activiteiten en wandeltochten in 2024! (FS)

Over bomen...

Dinsdag 20 februari 2024
Vandaag gelezen
Pelt - Over bomen...Zoom"Men beseft nog te weinig dat de helft van het organisme “boom” niet zichtbaar is, maar onder het maaiveld (onder de grond) zit. Beide helften zijn perfect in evenwicht: als je aan de ene helft morrelt, gewild of ongewild, dan gaat dat zijn repercussies hebben op de andere helft."
Jef Van Meulder, van de Limburgse Bomenwerkgroep

Handbal: Kembit-Lions failliet

Dinsdag 20 februari 2024
Pelt - Handbal: Kembit-Lions faillietUPDATE Een van de tegenstanders van Sporting Pelt in de Bene-League van het handbal, Kembit-Lions, is deze namiddag failliet verklaard. Er is een curator aangesteld.
De club uit Sittard-Geleen was in grote financiële problemen gekomen door een recente uitspraak van de rechter, die Lions heeft veroordeeld tot het betalen van meer dan 50.000 euro aan oud-speler João Ramos in een conflict rond zijn rol en zijn verloning na een langdurige afwezigheid ingevolge een blessure. Ondanks het faillissement wil Lions het lopende seizoen afmaken. De club staat momenteel op de derde plaats in de BENE-League, achter Bocholt en Wezet. Sporting staat zevende.

Hermine Van de Weghe overleden

Dinsdag 20 februari 2024
Pelt - Hermine Van de Weghe overledenGisteren is Hermine van de Weghe overleden, de echtgenote van Guido Hermans. Ze was 74 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Nieuwe vennootschap: 8en

Maandag 19 februari 2024
Tom Aegten uit Overpelt heeft de besloten vennootschap 8en opgericht met zetel aan de Driesstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de vervaardigng, installatie en reparatie van computers, randapparatuur, elektrische en verlichtingsapparaten; het verhuren en leasen van tv-toestellen en andere audio- en videoapparatuur en het ontwerpen en bouwen van showrooms en podia.

Ronny Scheelen overleden

Maandag 19 februari 2024
Pelt - Ronny Scheelen overledenVandaag is Ronny Scheelen overleden, de echtgenoot van Anita Van Samang. Hij was geboren in Overpelt en werd 63 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

De zoute waarheid

Maandag 19 februari 2024
Gezondheid
Pelt - De zoute waarheidZout dient als smaakmaker en wordt door velen gebruikt, zelfs als we het niet bewust toevoegen aan onze voeding. Het is moeilijk te vermijden omdat het vaak van nature aanwezig is in voedingsmiddelen of al tijdens het bereidingsproces wordt toegevoegd.
Wat doet zout met ons lichaam? Wanneer zout in onze bloedbaan terechtkomt, fungeert het als een magneet voor water. Als we te veel zout consumeren, kan ons lichaam meer water vasthouden om het extra zout te verdunnen. Dit kan leiden tot een (…) Het hele nieuwsbericht

Zebracinema: 'The Zone of Interest'

Maandag 19 februari 2024
Pelt - Zebracinema: 'The Zone of Interest'Zoom"The Zone of Interest" - Jonathan Glazer - VS - 106'
Kampcommandant Rudolf Höss woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dat laat ze zich niet meer afnemen.
Een indrukwekkende film. Nooit eerder was een film over Auschwitz zo beklemmend zonder dat er ook maar iets van de gruwel te zien is. Een genadeloos meesterwerk! Onovertroffen!
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Extra campagne 'Veilig naar school'

Maandag 19 februari 2024
Pelt - Extra campagne 'Veilig naar school'ZoomVandaag gaan 150 000 Limburgse kinderen terug naar school na een deugddoende krokusvakantie. Voorbijgaande jaren vond de “Veilig naar school”-actie enkel plaats in september. Vanaf dit jaar organiseert de gouverneur in samenwerking met het provinciebestuur, de burgemeesters, de politiediensten en het parket de “Veilig naar school”-actie ook na de krokusvakantie.
Het organiseren van regelmatige acties voor veilig schoolverkeer draagt bij aan een consistentere boodschap. Dit (…) Het hele nieuwsbericht

Opa z’n piêp oêt

Maandag 19 februari 2024
Pelter Hükske
Pelt - Opa z’n piêp oêtZoom
Opa zit op zè gemaak in zènne zètel z’n piêp te roeëke, asser iniens iet gebeurt. Lüstert…
En had öllie goed, eh!
Tot tekomede móndig.
Fons

Esperanza trekt aanvaller aan

Zondag 18 februari 2024
Pelt - Esperanza trekt aanvaller aanAanvaller Gregory Polino van KAC Betekom zal komend seizoen de kleuren van Esperanza Pelt verdedigen. Polino is 27 jaar.

Grote-Brogel - Grote Heide 1-2

Zondag 18 februari 2024
Pelt - Grote-Brogel - Grote Heide 1-2In derde provinciale heeft Sporting Grote-Brogel gisteren met 1-2 verloren van Sporting Grote Heide. Aan de rust was de stand 0-1. Voor Sporting Grote-Brogel scoorde Kesters. Geenen en Cloots maakten de doelpunten van Sporting Grote Heide.

Lindelhoeven VV laat punten liggen

Zondag 18 februari 2024
Pelt - Lindelhoeven VV laat punten liggenLindelhoeven VV is vanmiddag niet verder geraakt dan een 2-2 gelijkspel op het veld van FC Turkse in Beringen. In de 50ste minuut kwam FC Turkse op voorsprong via Caliskan. In de 82ste minuut hing Goudsmet de bordjes gelijk maar zes minuten later kwam FC Turkse opnieuw op voorsprong via Bilican. In de 89ste minuut scoorde Mues de 2-2.

Het Peltse voetbalweekend

Zondag 18 februari 2024
Pelt - Het Peltse voetbalweekendZaterdag 17 februari: 
- Kadijk SK B – Sparta Lille: 1 - 1
- Esperanza Pelt B – FC Eksel B: 1 - 2
- Sporting Grote Brogel – Sporting Grote Heide: 1 - 2
- SV Herkol – Herk FC: 2 - 2
- Lindelhoeven VV B – Helson Helchteren B: 1 - 1
- Esperanza Pelt – U23 Beerschot: 1 - 0  
- Kadijk SK – St. Elen: 1 - 0

 Zondag 18 februari: 
- Turkse FC – Lindelhoeven VV: 2 - 2 
Pelt - Kadijk SK heeft aan één doelpunt genoegTweedeprovincialer Kadijk SK had gisterenavond aan één doelpunt genoeg om de volle buit te te pakken tegen St. Elen. Ulenaers scoorde het doelpunt in de 23 ste minuut. De Elense keeper Celis hield de ingevallen Dewit van een tweede doelpunt voor de thuisploeg. Doelpuntenmaker Ulenaers viel gekwetst uit. Meer foto's

Beiaardcantus op 29 juni

Zondag 18 februari 2024
Pelt - Beiaardcantus op 29 juniZoomJe zou het niet zeggen, maar het is al zes jaar geleden dat in Neerpelt de eerste Beiaardcantus werd gehouden. En nu komt er een tweede! Op zaterdag 29 juni op het vernieuwde Kerkplein in Neerpelt, meldt Kristof Geerits namens de organisatie. "We hopen van dit evenement een fantastisch volksfeest te maken waar alle verschillende generaties en persoonlijkheden elkaar kunnen ontmoeten en samen een feest kunnen vieren. Daarom nodigen we jullie allemaal uit voor onze ticketverkoop op zaterdag 16 (…) Het hele nieuwsbericht

Herkol laat zege uit handen glippen

Zaterdag 17 februari 2024
Pelt - Herkol laat zege uit handen glippenZoomHerkol - Herk FC eindigde vanavond op 2-2. Dries Foque en Sander Plessers bezorgden Herkol een 2-1 voorsprong, maar in blessuretijd kwam Herk nog op gelijke hoogte. Meer foto's / Nog meer foto's. Een uitgebreid wedstrijdverslag: Om nog een waterkans te behouden om volgend seizoen ook in eerste provinciale te kunnen spelen had SV Herkol dringend (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: Sporting klopt Bevo

Zaterdag 17 februari 2024
Pelt - Handbal: Sporting klopt BevoIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt thuis met 30-26 gewonnen van het Nederlandse Bevo. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Het was inderdaad een wedstrijd met 2 gezichten! De eerste helft was voor Bevo (11-16), de tweede nog duidelijker voor Sporting Pelt (19-10). Sporting begon nochtans met veel grinta aan de wedstrijd: agressieve dekking, snelle omschakelingen, veel druk in de aanval,… Maar toch kon Bevo gelijke tred houden (4-4 na 10 (…) Het hele nieuwsbericht

Sporting Pelt thuis tegen Bevo

Zaterdag 17 februari 2024
Pelt - Sporting Pelt thuis tegen BevoSporting Pelt wil absoluut nog de komende drie thuiswedstrijden winnen om in de rangschikking van de BENE-League op te klimmen. Vanavond staat dan ook weer een avond tophandbal in Dommelhof op het programma. Allen daarheen! De wedstrijd start om 20.15u in de sporthal.

Wisselvallig, maar nog steeds zacht

Vrijdag 16 februari 2024
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig, maar nog steeds zachtWe zijn al de helft van februari gepasseerd en hoewel de temperaturen op langere termijn wat lager uitkomen, is er in de verschillende weermodellen geen winterweer in zicht. De rest van de maand liggen de maxima rond of iets boven de normale waarden. Om te stellen dat er geen winter meer komt, is echter nog wat voorbarig. De koude lucht bevindt zich niet zo heel ver af en de wind moet maar even naar een noordelijke sector draaien om de koude lucht tot in onze streken te laten doordringen. Op korte termijn is het (…) Het hele nieuwsbericht
Puur natuur
Pelt - Daar zijn de krokussen... en de hommelsZoomVan vroege krokussen verschieten we niet meer, maar een vroege hommel medio februari - da's wat anders. Marcella Stappers fotografeerde er gisteren een in haar tuin. Het was er toen ook wel het weer voor, met 17 graden in de zon...
Pelt - Vlaamse regering vindt akkoord met boerenZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Gerarda Geens overleden

Vrijdag 16 februari 2024
Pelt - Gerarda Geens overledenWoensdag is Gerarda Geens overleden, de echtgenote van Theo Sijbers. Zij was 89 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Meulenberg. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen.

Carmen Van Werde overleden

Vrijdag 16 februari 2024
Pelt - Carmen Van Werde overledenIn Roeselare is woensdag Carmen Van Werde overleden, de partner van Kevin Dejagere. Ze was geboren in Neerpelt en werd 41 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Bertha Tielens (102) overleden

Donderdag 15 februari 2024
Pelt - Bertha Tielens (102) overledenVandaag is Bertha Tielens overleden, de weduwe van Michel Claes. Ze was geboren in Eksel en werd 102 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Max en Luna populairste hondennamen

Donderdag 15 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Max en Luna populairste hondennamenZoomMax en Luna zijn de populairste hondennamen in Vlaanderen, Simba en Nala de meest gekozen kattennamen. Max en Luna zijn de populairste hondennamen in Vlaanderen, dat blijkt uit cijfers van het platform DogID. Op het moment dat je een hond aankoopt, is het verplicht om je viervoeter daar te registreren. De populairste honden- en kattennamen van 2023:
- Honden (reu
) Max, Milo, Jack, Ollie, Marcel, Charlie, Balou, Cooper, Oscar, Maurice.
- Honden (teef) Luna, Nala, Mila, Lola, Stella, Pippa, Bella, Billie, Odette, Bo.
- Katten
(kater) Simba, Felix, Milo, Leo, Marcel, Oscar, Maurice, Boris, Loki, Max.
- Katten (kattin)
Nala, Luna, Mila, Lola, Lily, Marie, Molly, Lilly, Odette en Stella.
Pelt - 'Sjoekesdag' ipv Valentijn op Grote HeideZoomGisternamiddag was er weer een van de zes kiennamiddagen van het jaar bij OKRA Grote-Heide. OKRA viert op 14 februari sjoekesdag, een alternatief voor Valentijn. Tijdens de traditionele kiennamiddagen krijgen de deelnemers een kop koffie met een wafel aangeboden. Op sjoekesdag werd de wafel vervangen door een sjoeke, dat door de deelnemers met veel smaak werd opgegeten. Al de leden van OKRA zijn voor elkaar sjoekes en daar hoort dan ook het bijpassend gebakje bij... (Rik Molemans)
Grensgevallen
UPDATE Wellicht vanaf februari 2027 gaat Eindhoven Airport gedurende vijf maanden dicht. Oorzaak is de beslissing van het Nederlandse ministerie van Defensie, eigenaar van het vliegveld, om de start- en landingsbaan volledig te vernieuwen, meldt Eindhovens Dagblad. De definitieve beslissing wordt vóór eind februari verwacht.
Naast die renovatie wordt ook het systeem om bij mist te kunnen landen - kostprijs 10 mio euro - sterk verbeterd. En voor het (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Een culturele dans tussen N.-Limburg en Z.-AfrikaZoomAnnick Helsen (foto) is afkomstig van Peer, woonde verscheidene jaren in Lommel en liet een tijd geleden samen met haar partner, die afkomstig is van Pelt, Noord-Limburg achter zich voor een onvergetelijk avontuur aan de andere kant van de wereld: Zuid-Afrika. Ze gaat voortaan af en toe vanuit dat verre land een column voor de Internetgazet schrijven. Dit is de eerste.
De keuze voor Zuid-Afrika was er een van hart en ziel. De kleurrijke cultuur, de betoverende landschappen en de (…) Het hele nieuwsbericht

Rob Werrelmann overleden

Woensdag 14 februari 2024
Pelt - Rob Werrelmann overledenVandaag is Rob Werrelmann overleden,  de weduwnaar van Annie van Wielink, die vorig jaar stierf. Hij was geboren in Eindhoven en werd 88 jaar. De uitvaart zal plaatsvinden in besloten kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Jos Daniëls overleden

Woensdag 14 februari 2024
Pelt - Jos Daniëls overledenGisteren is Jos Daniëls overleden, de echtgenoot van Jeannine Boonen. Hij was 72 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring. Begroeting: zaterdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Uitzonderlijk hoge maxima

Woensdag 14 februari 2024
Weerbericht
Pelt - Uitzonderlijk hoge maximaStoringen bevinden zich vlakbij onze streken en zorgen voor veel wolken en soms ook neerslag. Er wordt echter bijzonder zachte lucht aangevoerd. Donderdag is dat erg warme lucht vanuit het zuiden en kan het recordwarm worden. De neerslagkansen zijn dan ook beperkt. De volgende dagen wordt het wat minder zacht, maar de maxima blijven meestal in de dubbele cijfers.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en zo nu en dan valt er wat lichte regen of motregen. Er komen echter ook langere droge (…) Het hele nieuwsbericht

Natasha Pulley: 'Stad 40'

Woensdag 14 februari 2024
Het boek van de maand
Pelt - Natasha Pulley: 'Stad 40'ZoomWe hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Stad 40" van Natasha Pulley. Hier gaat-ie! 
Wie graag een stevige, confronterende en aangrijpende thriller leest, komt met ‘Stad 40’ absoluut aan zijn trekken.
Het verhaal speelt zich af in het Rusland van de jaren ’60, wanneer de nucleaire ontwikkeling en wedloop met de Verenigde Staten in volle (…) Het hele nieuwsbericht

Frankrijk en Spanje het populairst

Woensdag 14 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De twee populairste buitenlandse vakantiebestemmingen voor Belgen zijn vorig jaar nog populairder geworden. De Belgen maakten tijdens de zomer van 2023 2,38 miljoen reizen naar Frankrijk, een stijging van 14% ten opzichte van 2022. Dit is meer dan een derde (34,3%) van het totale aantal reizen naar het buitenland. Spanje is een andere bestemming die steeds populairder wordt. Er werden 790.000 reizen naar Spanje gemaakt, een stijging van 9,4% ten opzichte van 2022.
Gezondheid
Pelt - Sterfte door darmkanker kleiner door koffieZoomOnderzoekers hebben een sterk verband gevonden tussen meer koffiedrinken en minder kans op sterfte bij darmkanker. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De bevindingen geven hoop op meer kans op overleving bij darmkanker, met behulp van een toegankelijke stap: meer koffiedrinken.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat deelnemers die meer dan 4 kopjes koffie per dag dronken - in vergelijking met deelnemers die minder dan 2 kopjes per dag dronken - 32 procent minder kans hadden op terugkeer van darmkanker na behandeling. Daarnaast hadden ze minder kans op sterfte bij darmkanker, waarbij blijkt dat 3 tot 5 kopjes per dag het beste zijn om die kans te verkleinen.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat koffie de kans op lever- en baarmoederhalskanker verkleint. (Bron: Wageningen University & Research)(Foto Pexels)
Op het tennistornooi van Rotterdam werd Zizou Bergs al in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij verloor in twee sets van de Rus Andrey Rublev, de nummer 5 in de ATP-ranking. Zizou staat 132ste. Setstanden: 7-5, 6-3. 

Aloha bezorgd rond ontwikkeling kind

Dinsdag 13 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vanaf dinsdag 20 februari kan je in het Huis van het Kind in Hamont-Achel wekelijks terecht voor Aloha. Daar zoekt men naar een antwoord op iedere vraag of zorg rond de ontwikkeling of een (vermoeden van een) beperking bij kinderen.
Voor de regio Noord-Limburg werd het Huis van het Kind Hamont-Achel voorgesteld als uitvalsbasis door Gezin Centraal. Het is een toegankelijke en mooie locatie en er komen verschillende diensten in samen zoals het consultatiebureau, (…) Het hele nieuwsbericht

Minder geboorten in 2023

Dinsdag 13 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden voorlopig ongeveer 110.400 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn zo’n 5.200 geboorten minder dan gemiddeld in de periode 2019-2022, ofwel een daling met 4,5%.
De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een daling in het Vlaamse Gewest (-2,3%) en in het Waalse Gewest (-5,0%) en een nog steviger daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-12,0%) ten opzichte van de periode 2019-2022. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal geboorten in het jaar 2023 van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Henri Vanendert overleden

Dinsdag 13 februari 2024
Pelt - Henri Vanendert overledenGisteren is Henri Vanendert overleden, de echtgenoot van Paulina Thaens. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Lindel-Hoeven. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Weer goud, zilver en brons voor SACN

Maandag 12 februari 2024
Pelt - Weer goud, zilver en brons voor SACNZoomOp het Vlaams kampioenschap veldlopen in Diest heeft Frieda Hendrikx van atletiekclub SACN gisteren goud behaald bij de W70. Margot Swinnen haalde zilver bij de W60. Er was een bronzen medaille voor Witze Vandeweyer (eerstejaarsscholier) en Zjef Ceunen (beloften). SACN had 19 atleten ter plaatse en kon het winterseizoen in het veld mooi afsluiten!. Op de foto: Margot Swinnen. (LG)

Jean Engelen overleden

Maandag 12 februari 2024
Pelt - Jean Engelen overledenIn Mol is zaterdag Jean Engelen overleden, de weduwnaar van Hilda Grobben, die in 2020 stierf. Hij was geboren in Beverlo en werd 79 jaar. Het afscheid zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag 16 februari (19-19.30u) in funerarium Vanhoof, Turnhoutsebaan, Mol.
Peltenaar Zizou Bergs blijft voorlopig de beste Belgische tennisspeler in de ATP-ranglijst. In de aangepaste lijst van vandaag blijft hij één plaats voor David Goffin staan. Bergs staat 132ste.

Ondertussen, aan de kust...

Maandag 12 februari 2024
De visie van Fobie
Pelt - Ondertussen, aan de kust...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Sportmix in de sportregio N.-Limburg

Maandag 12 februari 2024
Pelt - Sportmix in de sportregio N.-LimburgZoomOp zondag 3 maart organiseert Sportregio Noord-Limburg - met de gemeenten Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt - Sportmix. Dit is een sportieve voormiddag waarbij kinderen samen met oma en opa kunnen deelnemen aan tal van leuke sporten. Tijdens de Sportmix maken kinderen samen met hun grootouder kennis met verschillende sporten. Op het programma staan onder andere een rolstoelparcours, G-spelen, boogschieten, oude Vlaamse spelen, kantelmuur, stuntvalmat en Nelson’s balspelen. Daarnaast kunnen er ook virtual reality games gespeeld worden én is er LEGO voorzien.
Sportmix gaat door op zondag 3 maart van 10.00 tot 12.00 uur in sportcentrum Dommelhof, Toekomstlaan 5 in Pelt. Deelname kost 2 euro per persoon inclusief consumptie. Inschrijven gebeurt ter plaatse.

Vanaf vandaag: vuilniszakken afhalen

Maandag 12 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Vanaf vandaag: vuilniszakken afhalenZoomVanaf vandaag kan je je tegoed aan huisvuilzakken afhalen. Iedere inwoner, gedomicilieerd in Pelt op 1 januari van dit jaar, heeft recht op een tegoed van een aantal rollen. Die kunnen op diverse punten afgehaald worden (zie www.gemeentepelt.be/huisvuilzakken). Maar het kan de komende dagen ook op een afhaalmoment in elk van de negen dorpen:
• Maandag 12/2 (vandaag!) in de Peel (Neerpelt-centrum)
• Dinsdag 13/2 in OC Sint-Hubertus (Sint-Huibrechts-Lille)
• Woensdag 14/2 in zaal Pax (Grote Heide)
• Donderdag 15/2 in De Kentings (Boseind)
• Vrijdag 16/2 in De Vranken (Herent)
• Maandag 19/2 in de foyer van CC Palethe (Overpelt-centrum)
• Dinsdag 20/2 in Den Drossaerd (Lindel)
• Woensdag 21/2 in de Schakel (Overpelt-Fabriek)
• Donderdag 22/2 in zaal Holheide
Je kan langskomen van 15.30 tot 18.30 uur. Vergeet je identiteitskaart niet.

Zebracinema: 'Dumb Money'

Maandag 12 februari 2024
Pelt - Zebracinema: 'Dumb Money'Zoom"Dumb Money" - Craig Gillespie - VS - 104'
In 2021 zet een groep amateurbeleggers en Redditgebruikers de beleggingswereld op zijn kop door massaal aandelen te kopen van de verliesmakende winkelketen GameStop. Ze creëerden eigenhandig een ’short squeeze’ waarmee ze, door samen te spannen tegen de grootgewichten van de beurs, een van de grootste hedgefunds op Wall Street neerhaalden. Dit ongelooflijke, maar waargebeurde 'David versus Goliath'-verhaal is geestig, goed en amusant, dankzij de aanstekelijke personages.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Ondertussen, in de VS...

Maandag 12 februari 2024
De visie van Fobie
Pelt - Ondertussen, in de VS...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Oas familie moês

Maandag 12 februari 2024
Pelter Hükske
Pelt - Oas familie moêsZoomAs ge vrüger kükskes hat inne kaas, daan krigde oech wèl es muis op bezük…
Lüstert.
En had öllie goed, eh! Onderhaand is ’t wir veurjoar...
Tot tekomede móndig.
Fons

Buien vanuit het zuidwesten

Zondag 11 februari 2024
Weerbericht
Pelt - Buien vanuit het zuidwestenVannacht verdwijnen de buien in Vlaanderen en zijn er bredere opklaringen. De minima komen uit op een graad of 5. De wind neemt daarbij wat in kracht af.
Morgen is het droog in de ochtend en zijn er opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden. We krijgen ook de zon te zien. Na de middag zijn er meer stapelwolken en kan er lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De grootste kans op een bui is voorbehouden voor het binnenland en de Ardennen. Na een frisse start, klimt het kwik tot een graad of 8. De wind waait matig uit een westelijke sector. 
Dinsdag wordt een overwegend droge dag bij een afwisseling van wolken en zon. Na de middag komt er wel meer hoge bewolking opzetten. Er staat een matige zuidzuidwestenwind en de maxima liggen rond 10 graden.
Michel NULENS

De echte Fobie in de klas

Zondag 11 februari 2024
Pelt - De echte Fobie in de klasZoomDe klassen van het vijfde leerjaar van Basisonderwijs De Linde kregen afgelopen week bezoek van Fobie. Fobie heet eigenlijk Stijn Lauwers. Hij is de man die de Internetgazet regelmatig prachtige cartoons bezorgt - niet alleen over Pelt, overigens. De leerlingen kregen van hem heel wat feitjes, weetjes en ook tips over strips, illustraties en cartoons van eigen bodem te horen. Hoe komt een strip tot stand? Hoe maak je een cartoon? En vooral, hoe maken we samen een cartoon?
Het bezoek van Fobie kadert in een aanbod van de Bib van Pelt aan de scholen. Meer foto's kan je bekijken op de website van de school.  

Grote Heide wint van Wijchmaal

Zondag 11 februari 2024
Pelt - Grote Heide wint van WijchmaalSporting Grote Heide heeft vanmiddag met 5-0 gewonnen van Sporting Wijchmaal. De doelpuntenmakers waren Beliën (2), Geenen, Gielen en Avouzoa Njoh. Cloots en Przybylski van Sporting Grote Heide en Segers en Terrasi van Sporting Wijchmaal pakten geel.

Grenstrappers verslaan Pelt B

Zondag 11 februari 2024
Pelt - Grenstrappers verslaan Pelt BGrenstrappers Lommel-Kolonie heeft vanmiddag met 3-0 gewonnen van Pelt B. Willekens, Verstraelen en Baselmans zorgden voor de doelpunten. De scheidsrechter trok zeven (!) gele kaarten.

Zilver voor Daan op BK meerkamp

Zondag 11 februari 2024
Pelt - Zilver voor Daan  op BK meerkampZoomOp het Belgisch kampioenschap meerkamp in Louvain-La-Neuve was Daan van Elst (foto) de enige SACN-deelnemer afgelopen weekend. Maar hij haalde zilver bij de scholieren!
Daan begon deze zevenkamp uitstekend. Op de 60m vlak en in het verspringen boekte hij meteen een persoonlijk record. Op de eerste dag stond ook nog kogelstoten op het programma, en laat hem daar héél goed in zijn. Hij was dan ook de beste van alle atleten. In het polsstokspringen maakte hij gebruik van een nieuwe polsstok. Hij sprong daarmee 3,80m, ook weer een persoonlijk record.
Zaterdagavond was Daan met 2573 punten slechts 34 punten verwijderd van het goud en stond hij op de tweede plaats.
Op de tweede dag werd hij 6de in de 60m horden, winnaar in het hoogspringen en 6de in de afsluitende 1000m, een zwaar nummer.
En zo behaalde Daan van Selst na een meer dan succesvolle meerkamp zilver met 4733 punten. Met voor SACN een ijzersterk clubrecord er bovenop. Proficiat, Daan! (LG)

Treingezellen

Zondag 11 februari 2024
Tegenligger
Pelt - TreingezellenZoomMorgen vieren de Duitsers Rosenmontag. Het is een jarenlange gewoonte dat ik dat op de trein vier met mijn treingezellen. Die maandag, die vlak voor aswoensdag valt, is zowat het hoogtepunt van alle carnavalsvierders. Op de trein vieren we dat uiteraard beperkt. Niemand komt verkleed, want na een werkdag kan je je moeilijk nog eens snel omkleden. Het is de bedoeling om met de treingezellen bij te praten bij een biertje, wijntje of iets fris.
Maar de tijden zijn veranderd. Waar we vroeger met (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Biljarten: KMV Neerpelt wint bekerfinaleZoomGisteravond vond in het lokaal van biljartclub “De Ketsers” in Hechtel de finale plaats van hun biljarttornooi. Deze finale ging tussen KMV Neerpelt bc en bc Hand in hand uit Lommel. Na een spannende avond waren het uiteindelijk de Neerpeltenaren die de beker mee naar hun clublokaal De Kentings mochten nemen. De winnende ploeg bestond uit Franky van Ampting, Gerard Hensen en Erwin Jansen. Proficiat! (Erwin Vanbuel)
Pelt - De Peltse voetbaluitslagen (7-11 februari)Woensdag 7 februari:
- Lindelhoeven VV B – Kadijk B: 5 - 2 

Donderdag 8 februari:
- KFC Hamont 99 – Lindelhoeven: 2 - 2

Vrijdag 9 februari: 
- W. Koersel – Herkol: 3 - 0
- Sparta Lille – Zelo Halen: 0 - 0

Zaterdag 10 februari: 
- FC Eksel – Kadijk SK (dames): 6 - 1
- KFC Diest – Esperanza Pelt: 0 - 3
- Thes Sport Tessenderlo – Kadijk SK: 1 - 2

Zondag 11 februari: 
- Sp. Grote Heide – Sp. Wijchmaal: 5 - 0
- GT Lommel Kolonie – Esperanza Pelt B: 3 - 0

Scheidsrechters aan de spaghetti

Zondag 11 februari 2024
Pelt - Scheidsrechters aan de spaghettiZoomVandaag organiseerden de Noord-Limburgse voetbalscheidsrechters in de zaal van 't Pelterke hun jaarlijkse spaghettidag. De referees zijn immers van alle markten thuis. Ze mochten vanmiddag hun kookkunsten tonen en lekkere Italiaanse specialiteiten op het bord toveren voor de talrijk aanwezige bezoekers. En ze mochten hun fluitje thuis laten! (JH)
Scheidsrechters aan de spaghetti
Zoom

De paddenoverzet is gestart

Zondag 11 februari 2024
Pelt - De paddenoverzet is gestartZoomDeze week is de ondertussen traditionele paddenoverzet aan de Witherendreef, bij de Groote Hof, weer gestart. Jong en oud zetten zich jaarlijks in om honderden amfibieën te helpen met een veilige overtocht naar hun geboortepoel. Daar kunnen ze dan de komende weken zorgen voor hun nageslacht.
Die overzethulp is nodig want de ‘paddenpoel’ is omgeven door de op- en afrit van de Noord-Zuid. Zonder hulp overleven de meeste exemplaren de oversteek niet.
De actie wordt (…) Het hele nieuwsbericht
De paddenoverzet is gestart
Zoom
Zizou Bergs (ATP 133) heeft zich vanmorgen geplaatst voor de hoofdtabel van het tennistornooi in Rotterdam. In de tweede ronde versloeg hij de Italiaan Giulio Zeppieri (ATP 111) in twee sets: 6-3 en 7-5.

Sporting verliest van Hubo Hasselt

Zondag 11 februari 2024
Pelt - Sporting verliest van Hubo HasseltIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt gisteravond met 31-29 verloren van Hubo Handbal. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Wat een verschil alweer. Sporting Pelt is op verplaatsing onherkenbaar in vergelijking met de thuiswedstrijden! Het miste gisteren grinta en overtuiging waardoor Hubo Handbal verdiend met de overwinning ging lopen. Het was een ronduit slechte wedstrijd.
Ook de thuisploeg liep niet over van vertrouwen en zo kon Sporting (…) Het hele nieuwsbericht

Tweede periodetitel voor Kadijk SK

Zaterdag 10 februari 2024
Pelt - Tweede periodetitel voor Kadijk SKIn tweedeprovinciale B heeft Kadijk SK de tweede periodetitel gepakt. Het won vanavond met 1-2 van THES Sport Tessenderlo. Aan de rust was de stand 0-1. Dierickx had in de 39ste minuut gescoord. In de 50ste minuut scoorde Moons voor THES de gelijkmaker. In de 90ste minuut maakte Molenberghs de 1-2 op een discutabele strafschop.

Esperanza Pelt te sterk voor Diest

Zaterdag 10 februari 2024
Pelt - Esperanza Pelt te sterk voor Diest
Esperanza Pelt is vanavond in Diest gaan winnen met 0-3. Aan de rust was de stand 0-1.  De doelpuntenmakers waren Daoudi (2) en Paesen. Scheidsrechter Bury trok zes gele kaarten. Voor de wedstrijd daagden zo'n 300 toeschouwers op.
Pelt - Handbal: Sporting Pelt klopt UilenspiegelIn tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 31-40 gewonnen van Uilenspiegel. Sporting Pelt staat tweede in de stand.

Paul Schildermans overleden

Zaterdag 10 februari 2024
Pelt - Paul Schildermans overledenGisteren is Paul Schildermans overleden, de echtgenoot van Mia Leyssen. Hij was geboren in St.-Huibrechts-Lille en werd 85 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Sterk KFC Exelle klopt Kadijk SK

Zaterdag 10 februari 2024
Pelt - Sterk KFC Exelle klopt Kadijk SKZoomAl om 10u deze ochtend speelden de dames van KFC Eksel tegen de buren van Kadijk SK Overpelt. Een derby die niet zonder belang was, want Eksel stond voor aanvang van de wedstrijd 2 punten voor op Kadijk. Nodeloos te vermelden dat de bezoekers uit Pelt dus liefst zouden winnen om haasje over te doen in het klassement van 1e Provinciale. Maar dat zat er nooit in, Eksel scoorde slechts 1 keer in de eerste helft, maar wel nog 5 keer na de onderbreking. Met een eerreddend doelpunt van Kadijk mocht de scheids bij 6-1 affluiten. Meer foto's

Carnaval in wolvengebied

Zaterdag 10 februari 2024
Pelt - Carnaval in wolvengebiedZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - Welke school wil speelplaats vergroenen?ZoomOp donderdag 15 februari gaat de nieuwe projectoproep van ‘Natuur in je School’  van minister Zuhal Demir van start. Vlaamse scholen kunnen vanaf dan tot 13 mei een voorstel indienen om hun speelplaats te ontharden en te vergroenen met steun. Daarvoor voorziet Demir een investeringsbudget van 5 miljoen euro. Met die steun kunnen scholen de oppervlakte of kwaliteit van de natuur op hun domein aanzienlijk vergroten, of via ontharding en vergroening bijdragen aan klimaatadaptatie (…) Het hele nieuwsbericht

Weerstand Koersel - Herkol: 3-0

Zaterdag 10 februari 2024
Wedstrijdverslag
Pelt - Weerstand Koersel - Herkol: 3-0Pas in de slotfase legde SV Herkol, met een overvloed aan jonge spelers, zich neer bij de nederlaag. In de 1ste helft hielden beide ploegen mekaar in evenwicht en meer dan schampschoten vielen er niet te noteren. De wedstrijd brak open toen Cerigioni in één tijd een vrijschop van Putzeys overhoeks op de slof nam: 1-0 (50’). Vijf minuutjes later liet dezelfde speler de kans liggen om de wedstrijd te beslissen…. En het was wachten tot 5 minuutjes voor affluiten aleer Olivier Asnong op aangeven van de ingevallen Bartels alle twijfel kon wegnemen : 2-0 (85’). Na een solo van 50 meter deed Olivier nog een duit bij in het zakje: 3-0. (Jan Luts) 

Wereldpeulvruchtendag

Zaterdag 10 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is het Wereldpeulvruchtendag. Leve de bonen, kikkererwten en linzen! De Verenigde Naties hebben deze dag ingesteld omdat peulvruchten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde voeding: ze zorgen voor een verbetering van de bodemvruchtbaarheid en hebben een positieve invloed op het milieu. Peulvruchten

Kindercarnaval op Grote Heide

Vrijdag 9 februari 2024
Pelt - Kindercarnaval op Grote HeideZoomOok op de Grote Heide was er kindercarnaval, van basisschool De Regenboog. Eerst samenkomen op de speelplaats, dan een stoet door de buurt, en vervolgens feest in de turnzaal. Veel foto's van Leon Alders achter deze link.

Wolken boven het ziekenhuis

Vrijdag 9 februari 2024
Pelt - Wolken boven het ziekenhuisZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Landbouw en natuur

Vrijdag 9 februari 2024
Vandaag gelezen
"Landbouwers gebruiken zowat 44.000 hectare grond in bos of natuurgebied. Omgekeerd ligt 15.000 hectare 'beheerde' natuur op landbouwgrond. Tegelijk nemen paarden, alpaca's en andere hobbydieren van private eigenaars veel meer schaarse landbouwgrond in."
(Apache)

Politie vol lof voor de boeren

Vrijdag 9 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Politie CARMA en de Federale Politie Limburg waarderen het professionele gedrag van de boeren tijdens de protestactie vandaag in Genk. Dat hebben ze vanmiddag laten weten. Aan de demonstratie ging vorige week overleg vooraf.
De politie kijkt vandaag tevreden terug op het verloop van het protest. Vanuit heel Limburg kwamen boeren via diverse invalswegen naar Genk, wat lokaal voor verkeershinder zorgde. De tractorcolonnes verplaatsten zich echter zonder noemenswaardige incidenten richting Thor Park. Rond (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Fietsster (37) aangereden op rotondeIn Overpelt is vanmorgen rond 9.15 uur een 37-jarige fietsster uit de gemeeente aangereden op de rotonde op de Ringlaan. Zij raakte lichtgewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

Rust op een vrijdagmorgen...

Vrijdag 9 februari 2024
Pelt - Rust op een vrijdagmorgen...Zoom...bij de kapper.
Het is maar dat je 't weet
De Limburgse Vincentius verenigingen hebben vorig jaar elke maand 4.112 gezinnen geholpen met steunpakketten, dat is een recordaantal. Het aantal kinderen en alleenstaanden dat geholpen wordt, is bijzonder hoog. De organisatie trekt aan de alarmbel, want er is nood aan nog meer financiële steun.

Lindelhoeven B klopt Kadijk B

Donderdag 8 februari 2024
Pelt - Lindelhoeven B klopt Kadijk BLindelhoeven VVB B heeft met 5-2 gewonnenvan Kadijk SK B. Voor Lindelhoeven VV B scoorden Vrolix (2), Dingenen, Deferm en Hellings. De doelpuntenmakers van Kadijk SK waren Karafiloski en Masumbuko Kalala.
Pelt - Lindelhoeven VV speelt gelijk in HamontLeider Lindelhoeven VV is vanavond niet verder geraakt dan een 2-2 gelijkspel op het veld van KFC Hamont 99. Aan de rust was de stand 0-0. Lindelhoeven kwam twee keer voor maar KFC Hamont 99 sloeg terug. De doelpunten van Lindelhoeven VV werden gemaakt door Vaesen. Meli scoorde de twee doelpunten van KFC Hamont 99.
Pelt - Noorderhart-ziekenhuis behoudt kwaliteitsnormZoomHet Noorderhart Mariaziekenhuis heeft met succes de audit van Qualicor Europe (voorheen NIAZ) doorlopen. Dat betekent dat de accreditatiestatus van het ziekenhuis met vijf jaar is verlengd.
Algemeen directeur Hans Ramaekers: “Ondanks de uitdagingen van de COVID- periode heeft het ziekenhuis zijn kwaliteitswerking kunnen handhaven en versterken. Dit werd bevestigd door de zes auditoren van Qualicor tijdens de evaluatie afgelopen november."  Vandaag werd de accreditatieverlenging gevierd met friet voor alle medewerk(st)ers...

Verkeershinder door boerenprotest

Donderdag 8 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Meer dan 500 boeren zullen morgenvoormiddag met hun tractoren naar Genk trekken om actie te voeren tegen de opgelegde milieumaatregelen. Ze trekken in negen colonnes vanuit heel Limburg naar de Onderwijslaan in Genk. Een delegatie boeren wil dan gaan praten met de Europese ministers die op dat moment vergaderen op het Thor Park. De actie van de landbouwers zal verkeershinder tot gevolg hebben.

Bijna 1 op 5 loopt risico op armoede

Donderdag 8 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
2.150.000 landgenoten, of 18,6% van de Belgische bevolking, lopen een risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de nieuwe armoedecijfers voor 2023 die Statbel, het Belgische statistiekbureau, vandaag publiceert op basis van de enquête naar de inkomens en levensomstandigheden.

Lily Jacobs overleden

Donderdag 8 februari 2024
Pelt - Lily Jacobs overledenVandaag is Lily Jacobs overleden, de weduwe van Eddy Julien. Ze was 66 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Het Peltse voetbalweekend (7-11 februari)De Peltse voetbalclubs maken er wel een lang weekend van: het bestaat uit maar liefst 5 speeldagen. Gisteren (woensdag) speelde Lindelhoeven VV B thuis al tegen Kadijk B: einduitslag 5-2. Vanavond mag het eerste elftal van leider Lindelhoeven op bezoek bij KFC Hamont 99. Vrijdag speelt Herkol uit tegen W. Koersel, Sparta Lille ontvangt Zelo Halen. Zaterdagvoormiddag trekken de dames van Kadijk SK naar die van FC Eksel, 's namiddags spelen de heren van Esperanza Pelt tegen KFC Diest, terwijl het eerste elftal van Kadijk naar Thes Sport Tessenderlo reist. Zondag tenslotte ontvangt Sporting Grote Heide Sporting Wijchmaal, het B-team van Esperanza trekt naar GT Lommel Kolonie. 

Zuster Rosalie Eerdekens overleden

Donderdag 8 februari 2024
Pelt - Zuster Rosalie Eerdekens overledenGisteren is zuster Rosalie Eerdekens (97) overleden. Zij was afkomstig uit Hechtel en lid van de congregatie van de zusters Jozefienen. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de kapel van Het Hof in Sint-Niklaas.
Pelt - Trainer Bart Peeters weg bij SV HerkolNa dit seizoen zal Bart Peeters niet langer trainer zijn van eersteprovincialer SV Herkol. Dat hebben club en trainer in onderling overleg besloten.

Pelt in de Alpen

Donderdag 8 februari 2024
Pelt - Pelt in de AlpenZoomMaak eens een filmpje over hoe het zou zijn als Pelt in de Alpen lag. Zo ongeveer luidde de opdracht die Maria Goekens in haar filmclub kreeg. Het resultaat mag er zijn. Zou jij willen dat Pelt in de Alpen lag?  

Flink wat hemelwater

Woensdag 7 februari 2024
Weerbericht
Pelt - Flink wat hemelwaterEen storing schuift over onze streken, trekt daarna naar het zuiden, maar keert op haar stappen terug en trekt opnieuw over onze regio. Dit alles gebeurt de komende 24 uur. Hierbij valt er ook flink wat neerslag, tussen 20 en 30 mm. Ook in het weekend valt er nog wat regen, maar zijn de hoeveelheden beduidend minder.
Morgen is het koud in de ochtend bij temperaturen van slechts enkele graden boven het vriespunt. Er komt, na droog weer in de nacht, al vlug regen opzetten. Samen met de regen wordt (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV B wint van Kadijk B

Woensdag 7 februari 2024
Pelt - LHVV B wint van Kadijk BZoomLindelhoeven VV B heeft vanavond de derby tegen Kadijk SK B gewonnen. Uitslag: 5-2. LHVV liep uit tot 3-0, toen kwam Kadijk terug tot 3-2, maar LHVV kon nóg twee goals in het mandje leggen. De doelpunten voor LHVV werden gescoord door Martijn Vrolix (2), Dries Dingenen, Gijs Deferm en Tijl Hellings. Voor Kadijk scoorden Karafiloski en Kalala. Meer foto's

Tony Baselet overleden

Woensdag 7 februari 2024
Pelt - Tony Baselet overleden
In Hechtel is gisteren Tony Baselet overleden, de echtgenoot van Silvia Knippenberg. Hij was 66 jaar, voormalig schepen en OCMW-voorzitter. Het afscheid vindt maandag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: zaterdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.
Pelt - Zes Vlaamse schuttersmedailles voor Oude StamZoom
Op het Vlaamse Jeugdschutterskampioenschap hebben 14 jongeren van van Oude Stam Neerpelt het niet slecht gedaan: naast 4 gouden medailles waren er ook 2 bronzen en 2 ereplaatsen. De gelauwerden:
Vlaams kampioen: Sien Kauffmann longbow U18 dames; Caio Belmonte Mombelli U18 heren; Thibaut Ruttens longbow U15 heren; en Nina Lenaerts longbow U15 dames.
Bronzen medaille: Caitlin Quanten recurve U21 dames; Vince Lubse recurve U13 heren.
Ereplaatsen: 4e Julie Kuypers recurve U18 dames; Eline Kuypers recurve U21 dames.

Basket: Pelt A wint van Baclo Lommel

Woensdag 7 februari 2024
Pelt - Basket: Pelt A wint van Baclo LommelHet eerste herenteam van basketbalclub BBC Pelt heeft zondag mooie prima overwinning geboekt. In sportcentrum De Soeverein in Lommel werd met ruime cijfers gewonnen van topper Baclo Lommel. De flink gehavende Lommelnaren, die de tweede plaats op de ranglijst stevig bezetten, werden op een 44-61 nederlaag getrakteerd.
Door de zege steeg het vaandelteam van Pelt naar de zesde plaats. De beslissing viel pas in het vierde kwart, dat met 8-20 werd gewonnen. Mede door scores van Mike Willekes (24 punten) en (…) Het hele nieuwsbericht

Zondag Lichtstoet in Neerpelt

Woensdag 7 februari 2024
Carnaval
Pelt - Zondag Lichtstoet in NeerpeltZoomZoals aangekondigd trekt de Lichtstoet van De Gezellen van Taxandria zondagavond 11 februari vanaf 19.33u door de straten van Neerpelt-Centrum. Ze wordt voorafgegaan door een reclamestoet. Hou er rekening mee dat het moeilijk parkeren zal zijn in Neerpelt, ook al omdat het centrum uren voordien is afgesloten en de vorming van de stoet in de Stationsstraat gebeurt. Hierboven een kaartje met de route van de Lichtstoet. De toegangsprijs voor de stoet bedraagt 4 euro.
Meer info

Nieuwe vennootschap: Manzi

Dinsdag 6 februari 2024
Brahim Zimmermann uit Pelt heeft de besloten vennootschap Manzi opgericht met zetel aan de Jos Verlindenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer projectontwikkeling voor en handel in onroerend goed, het bouwrijp maken van terreinen, de aanleg van begraafplaatsen, beheer van gebouwen en het ontwerpen en aanleggen van tuinen, parken en recreatieterreinen.

Zaterdag start carnaval in SHLille

Dinsdag 6 februari 2024
Carnaval
Pelt - Zaterdag start carnaval in SHLilleZoomDe eerste optocht van het nieuwe carnavalsseizoen gebeurt al sinds jaar en dag in SHLille. Dat is zaterdagnamiddag weer het geval. Laten we hopen op goed weer! De route van de stoet vind je hierbij.
Verkiezingen
CD&V-schepen Els Kuppens zal de 6de plaats bekleden op de Vlaamse lijst van haar partij bij de parlementsverkiezingen van 9 juni. Huidig burgemeester Dennis Fransen gaat de opvolgerslijst bij de federale verkiezingen duwen. Dat is vanavond bekendgemaakt.

Papier in brand in Herfststraat

Dinsdag 6 februari 2024
Pelt - Papier in brand in HerfststraatVanochtend brak er brand uit in papier onder de overkapping van een speeltuintje aan de Herfststraat in Neerpelt. De brandweer deed het nodige. Volgens de politie was het papier in brand gestoken.

Paddentrek komt op gang

Dinsdag 6 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Paddentrek komt op gangZoomDe komende dagen komt op alle natte plekken in Limburg de paddentrek weer op gang. De padden verlaten dan hun winterschuilplaats en trekken naar vijvers en poelen om zich voort te planten. Die tocht is niet zonder risico. Ze moeten vaak de weg oversteken en daar kunnen ze overreden worden. In 22 Limburgse gemeenten, verspreid over 41 locaties, helpen vrijwilligers de padden elk jaar de weg oversteken: ze plaatsen schermen (foto) die de padden tegenhouden. De dieren worden dan in emmers gevangen en naar de overkant gebracht. (Foto Josh Vandijck)

Dartstornooi bij Sint-Oda

Dinsdag 6 februari 2024
Op zaterdag 13 en zondag 14 april organiseert Sint Oda het 1e Open Dartstoernooi. Op zaterdag mogen de G-darters en de koppels hun pijltje gooien. Op zondag zijn de enkelspelers aan de beurt.
Het dartstoernooi vindt plaats in de sporthal van Sint Oda en start om 11.30 uur (de deuren zijn open vanaf 10.00 uur). Er wordt gespeeld op 10 borden. Meedoen? Stuur een mailtje naar receptie[!]oda.stijn.be met je naam, voornaam en de categorie waarin je wil deelnemen. Je zal dan een bevestigingsmailtje krijgen met de betaalgegevens. Na betaling is je inschrijving definitief.  
De leerlingen van het 5de jaar A-finaliteit van WICO campus Overpelt hebben zich de afgelopen maand volledig ondergedompeld in de grote uitdagingen waar wij als wereld voor staan. Door de berichtgeving in het jaaroverzicht van 2023 werd het voor de leerlingen duidelijk dat de klimaatopwarming actueler is dan ooit. Ze zijn daarop een onderzoek gestart naar de oorzaken van het probleem. Is de mens echt verantwoordelijk voor dit wereldprobleem? Hoe liggen de verhoudingen tussen de verschillende (…) Het hele nieuwsbericht
In eerste promo mannen Limburg van het volleybal heeft VC Pelt A met 3-0 verloren van Zonhoven A. VC Pelt A staat vijfde in de stand.

Zuigelingensterfte neemt verder af

Maandag 5 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werden 936 baby’s dood geboren, of stierven ze binnen het jaar na geboorte. In 2000 ging het nog om 1.048 baby’s, of een daling van 11%. Dat blijkt uit zopas gepubliceerde resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Tegenover meer dan twintig jaar geleden steeg het aantal doodgeborenen met 22%, terwijl het aantal overleden baby’s jonger dan een jaar afnam, met 39%. In 2021 werden 597 baby’s stilgeboren. Dat aantal nam toe sinds 2000, toen er 488 baby’s levenloos werden geboren. Het aantal baby’s dat stierf jonger dan een jaar, is afgenomen in ruim twintig jaar tijd, van 560 in 2000 naar 339 in 2021.

Ludo Soogen overleden

Maandag 5 februari 2024
Pelt - Ludo Soogen overledenZaterdag is in Kwaadmechelen Ludo Soogen overleden, de echtgenoot van Lisette Reynders. Hij was 69 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Heselmans in Tessenderlo.

'Bloed' van Lazarus in Palethe

Maandag 5 februari 2024
Pelt - 'Bloed' van Lazarus in PaletheZoomTheatergezelschap Lazarus en filmmaker Robbin Rooze maken van "Bloed", een komedie over euh... bloed, een swingend parcours. Knap is de combinatie van toneel met live technische elementen zoals live filmpjes, live telefoongesprekken, bloedcellen die tot leven komen… Het publiek in Palethe zaterdag genoot ervan, want het spelplezier spatte ervan af en dat werkte aanstekelijk. Meer foto's

Koepeltjes vol met kunst

Maandag 5 februari 2024
Pelt - Koepeltjes vol met kunstZoomHet lijkt wel alsof ze als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn: plexi koepeltjes gevuld met kunst uit de kinderateliers van Kunstacademie Noord-Limburg. Ze werden al gesignaleerd in Oudsbergen, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Peer, Bocholt, Pelt en Lommel. De koepeltjes werden zaterdag geplaatst naar aanleiding van de ‘Dag van de Academies’ maar zullen nog een tijdje blijven staan. Aan deze sfeervolle installaties is immers een wedstrijd verbonden. Wie een leuke prijs wil winnen, kan een wedstrijdformulier afhalen in de hoofdbibliotheken van de deelnemende gemeenten. Veel succes!
Koepeltjes vol met kunstKoepeltjes vol met kunstKoepeltjes vol met kunst
Zoom
Gezondheid
Pelt - Is koffie gezond? Of toch beter thee?Veel mensen genieten wel eens graag van een warme drank. Of dat nu koffie is of thee - dat maakt ieder voor zich uit. Maar hoe gezond zijn deze dranken voor ons lichaam?
Koffie bevat cafeïne en het is net dat deeltje waar we ons zorgen over maken. Cafeïne is een stofje dat een stimulerend effect heeft op ons zenuwstelsel. Zo kan het zorgen voor een verhoogde alertheid en verbeterde concentratie. Maar overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals nervositeit, slapeloosheid, (…) Het hele nieuwsbericht

Noorderhart in de wolken

Maandag 5 februari 2024
Morgenvroeg om 9 uur zullen aan het Noorderhart Mariaziekenhuis de zuurstoftanks leeggelaten worden in het kader van de toekomstige bouwwerken. Dit zal een grote rookwolk met zich meebrengen, meldt het ziekenhuis. "Gelieve niet te panikeren. Dit is volkomen normaal en onschadelijk. Bedankt voor uw begrip."

Zebracinema: 'Het Smelt'

Maandag 5 februari 2024
Pelt - Zebracinema: 'Het Smelt'Zoom"Het Smelt" - Veerle Baetens - België - 113'
Eva is onderweg naar haar geboortedorp voor een herdenking waar ze voor het eerst sinds lang haar oude jeugdvrienden Pim en Laurens zal terugzien. De uitnodiging voor de herdenking bracht rauwe herinneringen uit het verleden weer naar boven. Herinneringen aan een snikhete zomer waarin alles anders werd.
In de koffer van haar auto zit een grote blok ijs om definitief af te rekenen met het verleden.
De debuutroman van Lize Spit sloeg in 2016 in als een bom: genadeloos, meeslepend en onvergetelijk. Geen makkelijk boek om te verfilmen, maar Veerle Baetens nam de handschoen op. Het resultaat is een emotioneel overdonderende film.  
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Wanne vröllieproat!

Maandag 5 februari 2024
Pelter Hükske
Pelt - Wanne vröllieproat!ZoomZjanien en Lieske zitten oppet terras van ’t Vlams Hoês ne krèèm te lekken en… nò de jónges te kiêke.
En dieë kommentaar dieë ge daan hurt, jóng! Lüstert!
Had öllie goed, eh! De snüüw is wir ewèg, de zjierzen hemmen aal jóng en onderhaand is’t lente.
Tot tekomede móndig! (Fons)

Een kusmenu? Nee, kus meNU!

Maandag 5 februari 2024
Pelt - Een kusmenu? Nee, kus meNU!ZoomWie bij een aantal horecazaken in Pelt een Kus meNU-arrangement boekt in de periode rond Valentijn, kan een winkelhierbon ter waarde van 100 euro winnen. Met deze actie wil de Peltse horeca in samenwerking met de gemeente en de Verenigde Handelaars Pelt koppeltjes verwennen én tegelijk de eigen horeca in de kijker zetten.
Elf Peltse zaken reageerden positief en bieden tussen vrijdag 9 en zondag 18 februari een speciaal Kus meNU-arrangement aan. Deelnemen kan door (…) Het hele nieuwsbericht

Gemeente nu ook op WhatsApp

Maandag 5 februari 2024
Pelt - Gemeente nu ook op WhatsAppZoomDe gemeente Pelt heeft het WhatsApp-kanaal Gemeente Pelt gelanceerd. Op die manier wil ze het nieuws en de dienstverlening van de gemeente nog sneller en nog dichter bij de mensen brengen.
WhatsApp-kanalen is een nieuwe toepassing die in België pas sinds halfweg 2023 beschikbaar is. Pelt is één van de eerste Vlaamse gemeenten – en misschien zelfs de eerste – die het nieuwe medium inzet. Het gaat over algemene berichtgeving en verwijzingen naar de dienstverlening. Die (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Dit jaar al 15 doden door woningbrandenIn januari vielen er in ons land liefst 10 dodelijke slachtoffers door woningbranden; deze maand zijn er dat al vijf. In het hele jaar 2022 overleden er 7 Belgen bij woningbranden. De vzw Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens in België, dringt erop aan om voldoende rookmelders te plaatsen in je woning, maar vooral ook er voor te zorgen dat je rookmelders hoorbaar zijn.
Andere maatregelen die je kan nemen: zorg voor een vluchtweg vrij van rommel; leg een zaklamp op de slaapkamer (en zorg dat de batterijen geladen zijn); zorg voor de sleutel van je voordeur op de deur of in de buurt ervan. Sluit bij een brand onderweg naar buiten de binnendeuren. Buiten bel je 112 en ga je niet meer terug naar binnen.

Handbal: Pelt- Sint-Truiden 28-28

Zondag 4 februari 2024
Pelt - Handbal: Pelt- Sint-Truiden 28-28In tweede nationale van het handbal eindigde de wedstrijd Sporting Pelt - Sint-Truiden op 28-28. Sporting Pelt staat op een gedeelde derde plaats.

Daria Safai bij Markant

Zondag 4 februari 2024
Pelt - Daria Safai bij MarkantZoomWie een aangrijpend verhaal wilde horen moest vrijdagavond naar zaal Dommelgalm waar Markant Neerpelt Daria Safai had uitgenodigd. Ze werd geboren in Iran en kwam na protest tegen de verdrukking van de vrouwen in de maatschappij, in de gevangenis terecht. Tijdens haar voorlopige vrijlating slaagde zij erin samen met haar man te vluchten; nu woont ze in het Brusselse waar ze tandarts is maar ook politiek geëngageerd. Na haar verontrustende verhaal beantwoordde ze nog geruime tijd vragen.
Pelt - Limburgse kampioenen bij  judoteam OkamiZoomOp het Limburgs jeugdkampioenschap judo hebben twee judoka's van judoteam Ōkami, Issa Marmouch en Stan Janssen, de gouden medaille veroverd. Brons was er nog voor Daniel Heylen en een 5de plaats voor Ruben Hermans, die zich in de kamp om het brons pas in de golden score gewonnen moest geven.
Pelt - De voetbaluitslagen van Pelt (3-4 februari)Vrijdag 2 februari
Damesvoetbal: Bocholt – Kadijk: 5 - 0

Zaterdag 3 februari:
- Herkol – Bree-Beek:  0 - 3
- FC Paal-Tervant – Kadijk: 0 - 1
- Lindelhoeven – Heusden-Zolder: 8 - 3
- Opglabbeek – Sporting Grote Heide: 3 - 2

 Zondag 4 februari:
- Berg en Dal – Esperanza Pelt: 3 - 1
- Peer SV – Lindelhoeven VV B:  1 - 0
- SK Heusden 06 – Esperanza Pelt B: 1 - 1

Esperanza laat kansen liggen

Zondag 4 februari 2024
Pelt - Esperanza laat kansen liggenEsperanza Pelt liet zaterdag meerdere kansen liggen en verloor met 3-1 van Berg en Dal. Voor Berg en Dal scoorden Voorn, Molenberghs en Vankrunkelsven. Di Biniamu maakte het doelpunt van Esperanza. 250 toeschouwers volgden de wedstrijd.

Kabouters verslaan Grote Heide

Zondag 4 februari 2024
Pelt - Kabouters  verslaan Grote HeideKabouters Opglabbeek heeft de punten thuis gehouden tegen Sporting Grote Heide. Uitslag: 3-2. Aan de rust was de stand 1-0. Kabouters Opglabbbeek kwam 3-0 voor met doelpunten van Stieners, Garcia en Maggen. De doelpunten van Sporting Grote Heide werden gemaakt door Avouzoa Njoh en Beliën. Zaterdag ontvangen de Kabouters Bocholt VV B. Sporting Grote Heide speelt zondag thuis tegen Sporting Wijchmaal.

86 SACN-ers op LCC-veldloop

Zondag 4 februari 2024
Pelt - 86 SACN-ers op LCC-veldloopZoomDe Lommelse atletiekclub DALO had vandaag maar liefst 508 deelnemers in haar jaarlijkse veldloop. De Peltse club SACN maakte er met 86 aanwezige leden weer een thuiswedstrijd van. Op de laatste veldloop van het seizoen haalde de club 8 podiumplaatsen en 2 overwinningen binnen. Die overwinningen leverden goud op voor Tuur Verheyen bij de miniemen en Tahnée Vandebroek bij de juniores. Richelle Van Haandel (vooraan op de foto) haalde zilver bij de scholieren. Al bij al een mooie afsluiter van het winterseizoen!

Vrouw doodgestoken in Eindhoven

Zondag 4 februari 2024
Grensgevallen
In Eindhoven is afgelopen nacht een vrouw doodgestoken. Ze werd rond 3 uur zwaargewond aangetroffen in het stadscentrum en kon niet meer gered worden. De dader is voortvluchtig.
Pelt - Dameshandbal: tweemaal winst voor DHCOGisteravond speelden de beloften en de dames van de eerste ploeg van DHCO thuis tegen Gent. De beloften wonnen vlot met 29-9, de eerste ploeg met 37-19. Volgende week wordt er op verplaatsing gespeeld in het Waalse Sprimont.
Pelt - BC 't Pelterke wint Beker Jef MissottenZoomGisteravond werd bij Overpelt BC de finale gespeeld van de 28ste Beker Jef Missotten voor 55-plussers. BC Bloemenhof nam het op tegen BC 't Pelterke. Deze laatste, met Freddy, Luc en Stef (in licht hemd) trok het laken vlot naar zich toe en mocht de beker in ontvangst nemen.
Pelt - SV Herkol verliest zevende match op rijSV Herkol verloor de zevende wedstrijd op rij. Vanavond werd het thuis 0-3 tegen GS Bree-Beek en de score had nog hoger kunnen oplopen. De doelpunten vielen in het laatste kwartier. Eerst scoorde Eloy Schildermans, dan Seppe Janssen en Robin Van Hoegee. Vrijdag moet SV Herkol aan de slag op het veld van Weerstand Koersel, geen makkelijke wedstrijd.

Monsterscore voor Lindelhoeven VV

Zaterdag 3 februari 2024
Pelt - Monsterscore voor Lindelhoeven VVIn tweede provinviale B heeft Lindelhoeven VV ovetuigend met 8-3 gewonnen van Heusden-Zolder. Aan de rust leidde Lindelhoeven al met 4-0. Mathias Vaesen en Jonas Meeus maakten elk drie doelpunten. De twee andere doelpunten werden gemaakt door Lemmens en Meus.
Pelt - Gevleide zege van Kadijk bij Paal-TervantIn tweede provinciale B heeft Kadijk SK vanavond een gevleide zege behaald bij FC Paal-Tervant. Uitslag: 0-1. Het doelpunt viel in de 21ste minuut en werd gescoord door Noah Vankemenade op aangeven van Jarju. 

Handbal: Sporting verslaat Eupen

Zaterdag 3 februari 2024
Pelt - Handbal: Sporting verslaat EupenIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond Eupen verslagen met 33-26. Sporting staat nu 6de in de rangschikking met vijf punten achterstand op Aalsmeer. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
De doelstelling van de avond was om voorbij Eupen te geraken en dat is gelukt! Dat was zo na de wedstrijd na 60 minuten en dat is nu ook zo in de rangschikking na 17 speelrondes. Gedurende 20 minuten bleef het gelijk opgaan. Robin Schoenaker had (…) Het hele nieuwsbericht

Machteld Verlaek overleden

Zaterdag 3 februari 2024
Pelt - Machteld Verlaek overledenGisteren is Machteld Verlaek overleden. Zij was 23 jaar en afkomstig uit Ronse. Het afscheid vindt zaterdag 10 februari plaats.
Pelt - Lilse Meulen in ’t roëd, geil en grunZoomDe Meulewiekers van SHLille zijn volop bezig met de voorbereidingen van carnaval - volgende week is het immers al zo ver. Het goede weer hebben ze reeds besteld, de praalwagens worden netjes afgewerkt, snoepdozen worden gevuld en de carnavalskostuums hangen klaar. Ook het aanbrengen van de typische carnavalskleuren aan de wieken van de Lilse Meulen, daar waar het ooit allemaal begon voor de Meulewiekers, hoort
daar bij. Enkele leden klommen zelf naar boven om ze netjes in de wieken te bevestigen en zo aan de Lillenaren duidelijk te maken dat ze er klaar voor zijn.
Prins Jan III en zijn nar Marley heten iedereen dan ook van harte welkom om op zaterdag 10 februari vanaf 13.11u de grote stoet te komen aanschouwen. Allen op post voor dit spetterende feest onder het motto van: “Vrolijk dansend en sterrezoat, met de carnavalswagen door de fietsstroat”! 
(Pieter Vangeneugden)

Grijs weekend met hoge maxima

Zaterdag 3 februari 2024
Weerbericht
Pelt - Grijs weekend met hoge maximaTussen depressies over het noorden van Europa en een hogedrukgebied, uitgestrekt van de Atlantische Oceaan via Frankrijk tot de Alpenlanden, overheerst een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming in onze streken. Er wordt bijzonder zachte lucht aangevoerd, maar die wordt vergezeld van storingen. Eerst zijn de storingen relatief zwak, na het weekend worden ze actiever met beduidend meer neerslag.
Vandaag domineert zo een zwakke storing het weerbeeld met vooral veel wolken en af en toe (…) Het hele nieuwsbericht
Welke waren op 1 januari de tien grootste gemeenten van Limburg?
1. Hasselt - 80.786 inwoners
2. Genk - 67.838
3. Beringen - 48.328
4. Sint-Truiden - 41.441
5. Maasmechelen - 40.174
6. Heusden-Zolder - 35.014
7. Lommel - 34.891
8. Pelt - 34.410
9. Bilzen - 32.769
10. Tongeren - 32.116. 
Pelt - Het Peltse voetbalweekend (3-4 februari)Zondag trekt Esperanza Pelt (ondertussen mooi 4e in de stand) naar Berg en Dal. Geen gemakkelijke opdracht, want de tegenstander staat op de 2e plaats in 3e Nationale B. Herkol (nog altijd voorlaatste in 1e Prov) ontvangt Bree-Beek (4e). In 2e Provinciale B blijven Lindelhoeven (1e) en Kadijk (2e) de reeks aanvoeren. Lindelhoeven ontvangt Heusden-Zolder (10e), Kadijk trekt naar FC Paal-Tervant (5e). Sporting Grote Heide (3e Prov) mag naar de tweede in de reeks, Opglabbeek. In 4e Provinciale B mogen Sparta Lille en Kadijk genieten van een weekendje rust, Lindelhoeven B speelt uit tegen Peer, Esperanza Pelt B trekt naar SK Heusden.

Pelt telt 34.410 inwoners

Vrijdag 2 februari 2024
Op 1 januari jongsleden telde de gemeente Pelt 34.410 inwoners. Dat blijkt uit gegevens van de FOD Binnenlandse zaken.

Waarom pannenkoeken met Lichtmis?

Vrijdag 2 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vandaag is het Lichtmis. Waarom eten wij vandaag pannenkoeken? Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.
De vorm en kleur van de pannenkoeken worden daarnaast gezien als een verwijzing naar de zon en dus naar het licht (en (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV haalt Ogun Demirci terug

Vrijdag 2 februari 2024
Pelt - LHVV haalt Ogun Demirci terugNa een jaartje bij K ESK Leopoldsburg keert Ogun Demirci terug naar K. Lindelhoeven VV. Dat maakte de club vanmiddag bekend.
Het is maar dat je 't weet
In vijf jaar tijd hebben elektrische en hybride personenwagens het marktaandeel van benzinewagens overschreden. Dat blijkt uit een eerste, voorlopige balans van het aantal inschrijvingen van motorvoertuigen die opgesteld werd door Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Hybride en elektrische wagens blijven met een marktaandeel van 59% in 2023 de populairste nieuwe wagens in België. In 2019 waren ze goed voor slechts 8% van de verkoop. In 2023 waren 284.608 van de in totaal 481.079 (…) Het hele nieuwsbericht

Kleutervoorstelling in Palethe

Donderdag 1 februari 2024
Pelt - Kleutervoorstelling in PaletheZoomDinsdag en woensdag werden de kleuters van de tweede en derde kleuterklasjes van verschillende scholen in Pelt getrakteerd op een theatervoorstelling op maat. Het gezelschap 'Het Wolk' bracht met de voorstelling 'Brok' een verhaal over... eten.
Femke Platteau en Sarah Van Overwaelle serveerden de kleuters een smakelijk spel met héél voorzichtig nippen en volmondig slurpen, over likkebaarden en watertanden, maar ook over écht écht niet lusten. Aan tafel ontstaat een heerlijke magische droomwereld, waar fantasie tot leven komt en waarin je hongerig kan verdwalen. En op het einde van de voorstelling kon er zelfs een knuffel met de actrices bij... (Sonja Sleurs)
Kleutervoorstelling in PaletheKleutervoorstelling in Palethe
Kleutervoorstelling in PaletheKleutervoorstelling in Palethe
Zoom

Biljarten in 't Pelterke

Donderdag 1 februari 2024
Pelt - Biljarten in 't PelterkeZoomNu zaterdag 3 februari wordt in ’t Pelterke in het biljarten de finale gespeeld van de beker Jef Missotten voor 55-plussers. De finale gaat tussen BC Bloemenhof uit Leopoldsburg en plaatselijke club BC ’t Pelterke. Het toernooi is één van de oudste en al aan zijn 28ste editie toe. Wie eens een spannend avondje biljarten wil zien, is hartelijk welkom in ’t Pelterke. De wedstrijd begint om 19.30 uur.

Eén op vijf kan niet met vakantie

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
21,6% van de Belgische bevolking - wat neerkomt op 2.495.000 personen - heeft onvoldoende financiële middelen om zich een week vakantie te veroorloven. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de enquête naar inkomens en levensomstandigheden in 2023. Tijdens die enquête werden meer dan 6.400 gezinnen door Statbel, het Belgische statistiekbureau, bevraagd over hun financiële mogelijkheden.
Het is maar dat je 't weet
Minister van mobiliteit Lydia Peeters gaat de interfederale werkgroep Wegcode vragen zich te buigen over duidelijker normen voor de sterkte en de afstelling van fietslichten: “Verkeerd afgestelde fietsverlichting kan tegenliggers verblinden en zo voor gevaarlijke omstandigheden zorgen. We moeten fietsers hier daarom voldoende over informeren én sensibiliseren”, aldus de minister. Zij beklemtoont dat de Wegcode vandaag al stelt dat fietsers een “niet-verblindend licht moeten voeren.” Aanleiding voor het ministerieel verzoek is het stijgende aantal klachten over verblindende fietslichten op elektrische fietsen. 

Vrouw (67) gewond bij ongeval

Donderdag 1 februari 2024
Pelt - Vrouw (67) gewond bij ongevalBij een botsing tussen twee personenwagens op het kruispunt Ringlaan / Houtmolenstraat is vanmiddag rond 12u een 67-jarige vrouw uit Pelt gewond geraakt. Ze moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. De andere bestuurder, een 48-jarige man uit Tilburg, bleef ongedeerd.

Kans op blokkade grensovergang E314

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
De kans bestaat dat de grensovergang op de E314 vanavond geblokkeerd zal worden door demonstrerende boeren uit België en Nederland. Dat meldt de VRT. Het zou gaan om 600 boeren: 400 vanuit België en nog eens 200 Nederlandse boeren. Mocht de blokkade werkelijkheid worden, dan zou er grote verkeersoverlast ontstaan.

88 procent Limburgers doet job graag

Donderdag 1 februari 2024
Het is maar dat je 't weet
88 procent van de Limburgers doet zijn job graag. Dat blijkt uit onderzoek van het ACV. Vooral de vele sociale contacten op de werkvloer worden op prijs gesteld. Werknemers gaan vooral op zoek naar 'plezier op het werk'. Ook de waardeing door de werkgever is heel belangrijk, belangrijker zelf dan het loon, aldus het onderzoek.

VOKA wil dat de blokkades stoppen

Donderdag 1 februari 2024
Pelt - VOKA wil dat de blokkades stoppenZoomDe bedrijven in de buurt van het Klaverblad in Lummen hadden vooraf maatregelen genomen tegen de blokkades van de boeren van vanmorgen. Dat blijkt uit een rondvraag door ondernemersorganisatie VOKA-KvK-Limburg bij tientallen bedrijven, vooral in de cluster rond het Klaverblad. Door de blokkades kunnen personeelsleden moeilijk op het werk geraken, en kunnen bedrijven ook amper beleverd worden. Daar hebben ze dus zoveel mogelijk op ingespeeld.
VOKA zegt nog altijd begrip te hebben voor het standpunt van de boeren maar vraagt hen ook redelijk te blijven in hun acties en het economische knooppunt in Limburg niet verder nodeloos te belasten.
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt