Het overige nieuws

Pelt - Vrijspraak voor Kadijk SK in omkoopaffaireHet beroepscomité van Voetbal Vlaanderen heeft Kadijk SK vrijgesproken in een zaak van poging tot omkoping door een speler van Weerstand Koersel B. Kadijk SK leverde het bewijs dat de club wel degelijk de poging tot omkoping meldde. De club kreeg een boete van 100 euro omdat dit laattijdig gebeurde.

Belgisch op beiaard

Vrijdag 31 mei 2024
Pelt - Belgisch op beiaardZoomOnze beiaardier Jan Verheyen bereidt zijn zomerconcerten voor. Volgende week speelt hij in het kasteel van Mafra, bij Lissabon (Portugal). Op vraag van de organisatie stelde hij een Belgisch programma samen. Hij gaat er echte Vlaamse beiaardstukken spelen, maar ook medleys van Belgische popmuziek, wereldhits en een medley van Jacques Brel. Voordat hij hiermee op verplaatsing gaat, test hij het eerst eens uit op de Neerpeltse beiaard. Dus: als u morgen over de markt wandelt, dan bent u testpubliek. Te horen vanaf 11 uur.
Het is maar dat je 't weet
De mediaanprijs van de verkochte woonhuizen lag in 2023 in het Vlaamse Gewest op 328.800 euro. Dat betekent dat de helft van de woonhuizen duurder was dan 328.800 euro en de andere helft minder duur. Bij woonhuizen in gesloten of halfopen bebouwing ging het om 298.120 euro, bij woonhuizen in open bebouwing om 410.000 euro. De mediaanprijs van appartementen lag in 2023 op 245.000 euro. In vergelijking met 2022 zijn de mediaanprijzen van gesloten en halfopen bebouwingen met 4,6 procent gestegen, van open bebouwingen met 3,8 procent. Bij appartementen gaat het om een prijsstijging van 4,3 procent.

Hemelwater

Vrijdag 31 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - HemelwaterZoals de Inuit heel wat woorden hebben voor soorten sneeuw, geloof ik dat wij inmiddels een heel arsenaal aan woorden voor verschillende regens hebben. Plens, plieder, guts, stort, ouwe wijven, miezer,… u kent er vast nog wel een paar. Zou het ooit wennen, dit Ierse weer? Het blijft maar met bakken uit de hemel vallen. Alsof we in een vicieuze cirkel van drash zijn beland. We pompen of verzuipen. Tussen twee buien door maak ik een wandelingetje. Even koppie legen. Groene dingen kijken. Dat helpt altijd. Ik stap het pad af tussen de frisgroene bomen, zie hoe de sloten en de beek al dubbel zo breed zijn. De zon komt piepen en laat het waterige landschap even in een postkaartje veranderen. De koeien staan op stal of tot aan hun uier in het natte weiland. Er kampeert een troep eenden naast hen. Die vinden het allemaal te gek, dit kwakkelweer. In de verte rommelt het. Terwijl ik met versnelde pas naar huis hobbel, bedenk ik er nog een paar: mot, hoos, pijpenstelen, …
Pelt - Nog eens een staking bij De LijnHet ABVV organiseert op maandag 3 juni een nationale betoging in Brussel. Ook het ACOD Openbare Diensten zal deelnemen aan deze actie. Dit resulteert voor De Lijn in een verstoorde dienstregeling in heel Vlaanderen. De Lijn zorgt voor een aangepaste dienstregeling. Reizigers kunnen hun route vanaf zaterdagnamiddag raadplegen via de app en de website van De Lijn.

Jos Severens overleden

Donderdag 30 mei 2024
Pelt - Jos Severens overledenIn Lommel is op 29 mei Jos Severens overleden, echtgenoot van wijlen Hilda Scrayen. Hij was 85 jaar. Volgens de wens van Jos zal de afscheidsviering in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Vrouw (23) gewond botsing

Woensdag 29 mei 2024
Pelt - Vrouw (23) gewond botsingGisterennamiddag botsten twee voertuigen op het kruispunt van de Astridlaan en de N71 in Overpelt. Daarbij is een 23-jarige vrouw uit Lommel gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.
De Peltse linksback Saar Janssen is opgeroepen voor de Red Flames. Ze is 18 jaar en speelt bij OH Leuven. Als vijfjarige begon zij te voetballen bij Sparta Lille.
Bob Alders (38) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Alders Bob opgericht met zetel aan de Nieuwstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het restaureren van bouwwerken, het ontwikkelen van residentiële bouwprojecten, chapewerken, stukadoorswerk, schrijnwerk en loodgieterswerk.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden 80.598 woningen verkocht in het Vlaamse Gewest. Sinds 2016 ligt de verkoop van woningen duidelijk hoger dan in de jaren daarvoor. Met bijna 100.000 verkochte woningen waren 2019 en 2022 piekjaren. In 2023 lag het aantal verkochte woningen weer lager dan in 2022. 46 procent van de in 2023 verkochte woningen waren gesloten en halfopen bebouwingen, 32 procent waren appartementen en 22 procent waren huizen in open bebouwing. De verkoop van huizen in gesloten of halfopen bebouwing is ten opzichte van 2022 met 20 procent  afgenomen, de verkoop van huizen in open bebouwing met 21 procent De verkoop van appartementen is minder sterk afgenomen, -12 procent.

Ontsnapte wallaby is terecht

Dinsdag 28 mei 2024
Pelt - Ontsnapte wallaby is terechtZoomOnze fotograaf Paul Smeets had een week terug een wallaby gespot in het Hobos, de foto die hij ons bezorgde stond binnen de kortste keren ook in de nationale media, tot en met op de VRT-website. De wallaby bleek ontsnapt te zijn in Hechtel-Eksel, maar vandaag kwam er goed nieuws, want 'Djoey' (zo heet ie dus) is terug bij zijn baasje Jeroen. Hij werd gespot bij de firma Heras, waar hij niet over de 2 meter hoge hekken kon springen. Hij is niet alleen herenigd met Jeroen, maar ook met Randy, ook een wallaby. 
Kort nieuws van bij de buren
In 2033 zullen er volgens de demografische vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen naar verwachting bijna 1,05 miljoen personen van 18 jaar of ouder alleen wonen in het Vlaamse Gewest. Dat zijn afgerond 79.000 alleenwonenden meer dan in 2023. Tussen 2023 en 2033 zal het aantal alleenwonenden zo stijgen met 8 procent. Tussen 2013 en 2023 was die stijging groter (+ 17 procent).
Pelt - Johan Van der Velden overledenIn Pelt is op 27 mei Johan Van der Velden overleden, echtgenoot van Rita Boeckx. Hij was 82 jaar. De afscheidsviering van Johan zal plaatshebben in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille op dinsdag 4 juni om 10u30. Samenkomst in de kerk vanaf 10u. U kan Johan nog een laatste groet brengen op maandag 3 juni tussen 18u en 18u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Roger Wilms overleden

Dinsdag 28 mei 2024
Pelt - Roger Wilms overledenIn Pelt is op 27 mei Roger Wilms overleden, echtgenoot van Mia Vander Elst. Hij was 77 jaar. De afscheidsviering van Roger heeft plaats in besloten kring. U kan Roger nog een laatste groet brengen op donderdag 30 mei tussen 19u30 en 20u in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Zebra Cinema: Poor Things

Dinsdag 28 mei 2024
Pelt - Zebra Cinema: Poor ThingsZoomPoor Things | Yorgos Lanthimos | VS | 141 min
Bella Baxter is ontsproten aan het brein van Godwin Baxter. Hij pretendeert dat Bella zijn dochter is. In werkelijkheid heeft hij haar lichaam na een zelfmoordpoging uit de Theems opgevist. Vervolgens heeft hij bij haar de hersenen van een foetus ingeplant. Aanvankelijk gedraagt ze zich als een kind en spreekt ze haar vader met “god” aan. Maar geestelijk wordt ze snel volwassen. Het leven in isolement – haar vader houdt haar binnen – is niet meer aan haar besteed. 
Dit is cinema die echt nérgens mee te vergelijken valt: een ongewone kostuumfilm in sierlijke esthetiek en met prachtige dialogen. Virtuoos en bizar. Gek en geniaal.
Vanavond in Dommelhof om 20u15
Op de Breugelweg in Overpelt, ter hoogte van de Wedelse Molen, is een bever doodgereden. Eerder werd er daar ook al een bever het slachtoffer van het verkeer.
Pelt - Brievenbus vernield in OverpeltZoomAan de Kerkdijk in Overpelt werd in de nacht van zondag op maandag een brievenbus vernield. Vandalisme of een ongeval? De bewoonster stelde maandagmorgen om 8u de feiten vast en ging zich in de buurt bevragen en ook bij het verdeelcentrum van B-post 'of het misschien te maken had met de postbedeling'. Er werd contact opgenomen met de postbode van dienst en die wist te vertellen dat hij op zijn ronde al om 05.30 uur de vernielde brievenbus zag liggen. In de rustige schoolbuurt heeft niemand een nachtelijke knal of slag gehoord.
Pelt - Poging tot diefstal in woning BreugelwegOp zondag 26 mei, iets na middernacht, werd gepoogd in te breken in een woning op de Breugelweg. De politie vond duidelijke braaksporen, vermoedelijk door het gebruik van een schroevendraaier ter hoogte van het slot. Maar de inbreker moest onverrichterzake op zijn stappen terugkeren. 
Pelt - 33 SACN atleten, 16 medaillesZoom
Gisteren stond in Tessenderlo het Limburgs Kampioenschap Jeugd op het menu. SACN ging met 33 atleten naar de andere kant van Limburg, en zou 's avonds terugkeren met maar liefst 16 medailles. Vijf keer mochten ze zelfs op het hoogste schavotje als Limburgs Kampioen! Jayden Vanhamond (foto) zelfs twee keer met posstok en speerwerpen.
Waren ook de beste van Limburg: Wout Claes (discus), Tuur Verheyen (1.000m) en Finn Schuermans (80m.).
Bij de SACN waren ze er ook trots op dat 80 % van hun atleten daar hun persoonlijk record weer hebben aangescherpt. (SACN)
Gezondheid
Pelt - Pompelmoes(sap) en medicatie: oplettenPompelmoessap komt van de pompelmoes, een grote citrusvrucht die lijkt op een sinaasappel maar wat zuurder en bitterder smaakt. Veel mensen drinken pompelmoessap omdat het vol zit met vitamines. Maar in combinatie met de inname van medicatie moet er opgelet worden.
Wat gebeurt er in je lichaam?
Als je medicijnen slikt, gaat het medicijn door je maag en darmen naar je bloed. Je lever helpt bij het verwerken van het medicijn zodat het goed werkt. Maar pompelmoessap kan de lever in (…) Het hele nieuwsbericht
Kevin Buschgens uit Overpelt heeft de besloten vennootschap KIT Consulting opgericht met zetel aan de Langstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het ontwerpen en programmeren van computerprogramma's, de aan- en verkoop van hard- en software, gegevensverwerking en webhosting.
Dennis Van Hees (33) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Custom Creations opgericht met zetel aan de Bolakkerstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de klein- en groothandel in artikelen voor verlichtingsarmaturen en woninginrichting, de montage van muurkasten en inbouwkeukens, de vervaardiging van stoelen en zitmeubels en het uitbaten van een bed & breakfast.

Poetin en de overwinning

Maandag 27 mei 2024
Pelt - Poetin en de overwinningZoomVur de verandering es e mopke oet Oekraïne…
Ge wit hoe gèèr dezze doa Poetin hemme.
Had öllie goed eh!
Fons
Pelt - J16 van Sporting Pelt Vlaams KampioenZoomBij 'den handbal' zitten alle competities in hun eindfase, met doorgaans een titel als bekroning, hetzij een Vlaamse, hetzij een Belgische. In Sporthal de Hekers in Zwijnaarde wonnen de J16 van Sporting Pelt met 24-22 van Hubo Handbal en zo zijn ze Vlaams kampioen. Proficiat mannen, ook aan de trainers Nick en Tanguy, en begeleiders ! Volgende week trekken ze naar Visé voor de Belgische titel! (Sporting Pelt)
Het is maar dat je 't weet
Recreatieve fitness is de sportieve activiteit met het meeste dopinggevallen: 22 van de 37 overtredingen in 2023 werden vastgesteld in fitnesscentra. Daarnaast liepen in de competitiesport ook 3 bodybuilders, 2 voetballers, 2 kickboxers en 2 ijshockeyspelers tegen de dopinglamp. Zwemmen, basket, boksen, golf, triatlon en volleybal telden elk één dopinggeval. Bij alle andere sporttakken werd geen enkele sporter vervolgd.

Jean-Pierre Vos overleden

Zaterdag 25 mei 2024
Pelt - Jean-Pierre Vos overledenIn WZC Sint Jozef is vandaag Jean-Pierre Vos overleden, hij was 72 jaar. De uitvaartdienst en asverstrooiing zal plaatsvinden in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Patrick Derickx trainer B

Zaterdag 25 mei 2024
Pelt - Patrick Derickx trainer BZoomNa een meerjaren-cursus heeft Patrick Derickx zijn diploma trainer-B behaald, specialisatie Horde-Ver-sprint ! Omdat de toptrainers uitsterven en er van onder uit niet voldoende trainers met ervaring door groeien zijn ze bij SACN heel blij dat ze weer een trainer bij hebben met de nodige ervaring en het gegeerde diploma trainer B. (SACN)

Lgbtqia+ toiletten

Zaterdag 25 mei 2024
Chel mag het zeggen
Pelt - Lgbtqia+ toilettenDe Nederlandse dichter Herman Gorter schreef het al in 1889: “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”. Het was een episch gedicht dat ik als student gedwongen werd te lezen. De beginregels geven aan dat mensen van toen het gewoon vonden dat er met elk nieuw voorjaar ook een soort nieuwe wereld ontstond. Een wereld waarin die andere poëet Willem Willem Kloos op een morgen uit zijn bed stapte in de overtuiging dat hij “een God was in het diepst van zijn gedachten”. Een wereld met andere, (…) Het hele nieuwsbericht

M14 van DHCO Vlaams kampioen

Zaterdag 25 mei 2024
Pelt - M14 van DHCO Vlaams kampioenZoomDe meiden van de M14 van Dames Handbal Club Overpelt hebben vandaag gewonnen tegen Hubo Hasselt in de VHV finale. Zo zijn ze nu ook Vlaams kampioen. Ze speelden een sterke wedstrijd met mooi samenspel, een sterke verdediging en een super keeper. Bij de rust was het 11-8, maar in de tweede helft werd serieus afstand genomen: eindstand 28-16. Volgende week strijden ze nog om de Belgische titel. (DHCO)
Pelt - Gestolen zonnepanelen: vier arrestatiesDe Federale Gerechtelijke Politie van Limburg voerde zeven huiszoekingen in Hasselt, Vilvoorde en Tongeren in een onderzoek rond mogelijke diefstallen van ladingen zonnepanelen. De diefstallen vonden plaats in Nederland, onder andere op Schiphol en in Oosterhout. De totale buit zou een waarde hebben van minimum 1.174.000 euro. De gestolen zonnepanelen werden door Limburgse vennootschappen getransporteerd naar verschillende loodsen in Lummen, Gingelom en Pelt om van daaruit te worden verkocht op de zwarte markt. In totaal werden er vier personen gearresteerd waarvan de onderzoeksrechter één persoon onder aanhoudingsmandaat plaatste. De speurders namen diverse relevante documenten in beslag naast een zelf gefabriceerd vuurwapen.
Pelt - Damesploeg Pelter Petanque Limburgs KampioenZoomOp zondag 5 mei 2024 behaalden de dames van Pelter Petanque Club een bronzen trofee op het Limburgs Kampioenschap in Boekt. Meer recent deden ze het nog beter met een gouden trofee en werden ze Limburgs Kampioen! Een dikke proficiat aan alle dames en doe zo verder.

Seizoenen op de vlucht

Vrijdag 24 mei 2024
Pelt - Seizoenen op de vluchtZoomLente, herfst, winter, zomer. De seizoenen lijken elkaar de afgelopen weken, maanden continu af te wisselen. Gisteren zomer, vandaag weer herfst… Daarom hoort u op de beiaard fragmenten uit de vier seizoenen van Vivaldi in willekeurige volgorde, afgewisseld met filmmuziek voor winterse avonden, doorspekt met zomerse deuntjes of vrolijke lenteliedjes, opgekleurd met sombere herfstklanken… De natuur lijkt in de war te zijn; de beiaard ook. Te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt vanaf 11 uur.”

Marc Vandebroek overleden

Vrijdag 24 mei 2024
Pelt - Marc Vandebroek overledenMaandag is Marc Vandebroek (65) overleden. Hij woonde in Peer en was afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Pelt - Esperanza trekt doelman Herkol aanEsperanza Pelt heeft doelman Robbe Pinxten van SV Herkol aangetrokken. Kaan Tanriver verkast naar Turkse Rangers. Voetbal Vlaanderen heeft inmiddels laten weten dat Esperanza komend seizoen in Tweede Afdeling speelt.

Vakbondsactie bij De Lijn

Vrijdag 24 mei 2024
Pelt - Vakbondsactie bij De LijnZoom
Door een vakbondsactie is er vandaag hinder bij de dienstverlening in Limburg. De chauffeurs leggen het werk neer omdat De Lijn hun dienstroosters de dag zelf vaak nog aanpast. Ze vinden dat hun balans tussen werk en privé daardoor verstoord raakt. Meer dan de helft van de busritten vandaag is geschrapt. Kijk nu of je bus rijdt op onze website via de routeplanner, haltepagina of lijnpagina. Je kan deze informatie ook terugvinden in onze app. Ritten die niet gereden worden, zie je niet verschijnen in de routeplanner. "We betreuren ten zeerste de hinder en het ongemak die de vakbondsactie met zich zal meebrengen", laat De Lijn weten.

Laat er soep zijn

Vrijdag 24 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - Laat er soep zijnEen nieuwe lente, een oud, afgezaagd geluid. Er zijn verkiezingen op komst en we worden weer om de oren geslagen met loze beloften en simplistische slogans die je in minder dan één zin een betere wereld beloven. Slogans zonder inhoud, maar lekker gemakkelijk te behappen. Want dat hebben de mensen graag. Liever Mc Politiek dan een bord gezonde soep, waarin allerlei groenten en kruiden samen in het pannetje zwemmen.
We zijn toch geen kleuters die dreinen om ongezonde, vettige, hapklare brokken? We (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Bestuurder speedpedelec (40) gewondOp het kruispunt van de Sint-Antoniusweg en de Molenstraat in Neerpelt raakten een fietser en de bestuurder van een speedpedelec vanmorgen in een aanrijding betrokken. Deze laatste, een 40-jarige man uit de gemeente, raakte daarbij gewond.

Inbraak in tuinhuis in Boseind

Donderdag 23 mei 2024
Pelt - Inbraak in tuinhuis in BoseindIn Boseind is ingebroken in een tuinhuis aan de Korenbloemstraat. Er is tuingereedschap gestolen. De diefstal werd vandaag gepleegd.

Gerard Geerts overleden

Donderdag 23 mei 2024
Pelt - Gerard Geerts overledenIn Lommel is op 22 mei Gerard Geerts overleden, echtgenoot van Mia Kerkhofs. Hij was 84 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in aula 't Sant in Hechtel, en dit op maandag 27 mei om 10u30. Samenkomst in de aula vanaf 10u15. Er is gelegenheid tot groeten, samen met de familie, in het funerarium Witters te Eksel op zondag 26 mei van 18u tot 18u30.

De woensdagtrappers naar Brecht

Donderdag 23 mei 2024
Pelt - De woensdagtrappers naar BrechtZoomDoor het onvoorspelbare weer waren er ook deze woensdag slechts 6 woensdagtrappers aan de start voor de (vorige week uitgestelde) rit naar Brecht. We rijden langs de kanaal tot Dessel om dan langs rustige kronkelende wegen door de natuur te rijden: via Retie naar Kasterlee en dan door de Hoge Rielen naar Lille. De wind is best wel pittig, het blijft grijs maar van regen blijven we gespaard. Vandaag ook niet echt een bezienswaardigheid gepland, maar tussen Wechelderzande en Zoersel worden we toch bij het rijden door het boscomplex Blommerschot weer verrast door de vele lila-paarse Rododendrons over een afstand van toch bijna 2 kilometer. Ze hebben dit jaar wel al veel geleden door de regen, maar het blijft een mooie bloemenzee. In (West)Malle stoppen we in de buurt van de abdij voor onze middagpauze aan café 't Vermoeden (met wel een erg speciaal toilet). We rijden daarna nog even verder tot in Brecht, om dan langs het kanaal de terugweg aan te vatten. Gelukkig de wind een beetje mee, via Turnhout en Arendonk naar Retie. Een onderbroken jaagpad doet ons een omweg maken via Postel. Bij de tussenstop daar drinkt er iemand een "Westmalle dubbel" (terwijl hij in Westmalle koffie dronk!). We vatten de laatste 30 km aan in een aangenaam zonnetje, via Luyksgestel en het Hageven komen we na 162 km aan in Lille. (Eric Swinnen)

Staking bij De Lijn op vrijdag

Woensdag 22 mei 2024
Pelt - Staking bij De Lijn op vrijdagOpgelet voor wie de bus neemt om naar school of het werk te gaan of voor andere verplaatsingen. Deze vrijdag wordt hinder verwacht bij De Lijn in Limburg door een stakingsactie van de drie vakbonden. Die hebben opgeroepen om het werk neer te leggen omdat ze mistevreden zijn over de communicatie over de werkroosters. Gisteren zaten directie en bonden voor een verzoeningsgesprek rond de tafel, zonder resultaat. De Lijn verwacht dat 4 op de 10 van haar eigen chauffeurs zullen rijden en voorziet een aangepaste dienstregeling. Raadpleeg daarvoor best de website of app van De Lijn.
Pelt - Stefan 'Frits' Meyssen overledenIn Pelt is op 21 mei Stefan 'Frits' Meyssen overleden, echtgenoot van Margo Diepvens. Hij was 60 jaar. De afscheidsviering van Frits heeft plaats in besloten kring. U kan Frits nog een laatste groet brengen op dinsdag 28 mei tussen 19u30 en 20u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Auto belandt in struikgewas

Dinsdag 21 mei 2024
Pelt - Auto belandt in struikgewasEen 24-jarige Lommelaar is vanavond gewond geraakt toen hij met zijn auto van de Noord-Zuidverbinding in Overpelt in het struikgewas belandde. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht.
Het is maar dat je 't weet
Iets minder dan de helft van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder had in 2023 minstens wekelijks contact met buren (45%) en niet-inwonende familie (48%). 39% had minstens wekelijks contact met vrienden of kennissen. Daartegenover staat dat 24% van de bevolking minder dan maandelijks contact had met buren, 22% met niet-inwonende familie en 25% met vrienden of kennissen. Statistiek Vlaanderen)

Top vijf qua tewerkstelling

Dinsdag 21 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,1% van de werkenden tussen 20 en 64 jaar in het Vlaamse Gewest actief in de gezondheidszorg en maatschappelijke diensten en 13,4% in de industrie. Daarmee zijn dat de sectoren met het hoogste aandeel werkenden. De top 5 van sectoren met het hoogste aandeel werkenden van 20 tot 64 jaar werd in 2023 vervolledigd door de groot- en detailhandel en reparatie van voertuigen (12,4%), het onderwijs (9,6%) en de sector openbaar bestuur, defensie en sociale zekerheid (7,1%).
Pelt - Diefstal met braak in de Woudweg
In een woning aan de Woudweg  is ingebroken, vermoedelijk tussen 23u30 en 5u in de nacht van maandag op dinsdag. Ramen en een deur werden geforceerd om de woning binnen te komen.

Michel Wouters overleden

Dinsdag 21 mei 2024
Pelt - Michel Wouters overledenIn Sint-Huibrechts-Lille is op 19 mei Michel Wouters overleden, echtgenoot van Leneke Beckers. Hij was 90 jaar. De afscheidsviering zal plaatshebben in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille op maandag 27 mei om 10u30. U kan Michel nog een laatste groet brengen op zondag 26 mei van 19u tot 19u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Pelt - Dood in vrachtwagen in Overpelt-FabriekBij transportbedrijf Alders aan de Emiel Vlieberghlaan in Overpelt-Fabriek is vanochtend een Hongaarse trucker dood aangetroffen in zijn vrachtwagen. Omdat de doodsoorzaak niet meteen duidelijk startte het parket een onderzoek op. Vermoedelijk gaat het om een natuurlijk overlijden.
Pelt - Brons voor Jens Vandenberk en Ma-BelleZoomJens Vandenberk (een Lommelaar die in Pelt woont) heeft met Ma-Belle van het Eegdeken een mooie 3e plaats behaald in de CSI2* GP 1m45 "Henders & Hazel" te Lummen. Winnaar, in de barrage van 13 ruiters, was de Olympische medaillewinnaar (Tokio) Pieter Devos (BEL) met Karamba Z de Poteau Z die Harry Allen (IRL) met Kazelli VDL nog net voor bleef. De geroemde "heilige graspiste" moest echter plaats maken voor de mooie "Graden zandpiste" wegens te nat en te gevaarlijk voor de paarden. Vorige week won op die graspiste ook al een Olympische medaillewinnaar (Londen), met name Gerco Schröder (NED) met Jackpot de CSI2* die toen Elke Appeltans (BEL) met Basic Instinct Z klopte in een barrage van 2 ruiters. (Foto's Rik Vander Sanden) Meer foto's
Brons voor Jens Vandenberk en Ma-BelleBrons voor Jens Vandenberk en Ma-Belle
Brons voor Jens Vandenberk en Ma-BelleBrons voor Jens Vandenberk en Ma-Belle
Zoom

Opnieuw treinperikelen

Dinsdag 21 mei 2024
300 woorden van Rudi
Pelt - Opnieuw treinperikelenNa een verkwikkende dag in de stad van Rubens en Jordaens lazen we een minder verkwikkend bericht op het stationsbord met de vertrektijden. “Deze trein rijdt niet”, gevolgd door “Vertrekt wel vanuit Berchem”.
We hadden die dag twee stadsfietsen gereserveerd en we hadden nog twintig minuten tijd, dus ik stelde voor om met de stadsfiets naar Berchem te rijden. Mijn telefoon leerde me dat het negen minuten zou duren.
Mensen die ons zagen moeten zeker gedacht hebben: “Die (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Zebra Cinema: '20.000 Species of Bees'Zoom20.000 especies de abejas Estibaliz Urresola Solaguren | Spanje | 129 min 
De familie van de achtjarige Cocó (Sofi á Otero) staat erop haar Aitor te noemen, ook al herkent zij zich niet langer in het gender verbonden aan die naam en nog minder in de verwachtingen die deze met zich meebrengt. Cocó is echter niet de enige die moet opboksen tegen twijfels en angsten. Terwijl Cocó’s moeder Ane door een professionele en emotionele crisis gaat, brengen ze de zomer door bij haar eigenwijze grootmoeder Lita, wat de nodige spanningen met zich meebrengt.
Deze Spaanse film is een kalme en delicate coming-of-age en een krachtige ode aan een identiteit zonder labels.
Vanavond in Dommelhof om 20u15
Pelt - Aanrijding op het spoor in LommelHet treinverkeer is momenteel voor onbepaalde duur volledig onderbroken tussen Mol en Hamont vanwege een aanrijding op de sporen in Lommel. De IC-treinen Antwerpen-Centraal - Lier - Hamont rijden enkel tussen Antwerpen-Centraal en Mol. Er worden zo snel mogelijk vervangbussen ingelegd.
UPDATE De hinder is voorbij, alle treinen rijden weer normaal.
Pelt - Lokomotion repeteert voor optreden in PeltZoomHet Lommels jeugdkoor Lokomotion heeft de afgelopen weken volop gerepeteerd voor hun dubbelconcert aanstaande zondag 26 mei te Pelt. Samen met gemengd koor Concinite brengen ze een symfonie van aarde, wind, vuur en water. Tijdens dit aperitiefconcert bezingen de twee koren elk op hun manier de vier natuurelementen. Het aanwezige publiek zal dan ook getrakteerd worden op een erg gevarieerd programma dat zowel jong als oud kan bekoren. Afgelopen vrijdag werd er door Lokomotion hard gewerkt aan de afwerking van de liederen. Het jeugdkoor werd hiervoor begeleid door pianist Jean-Marie Van Broeckhoven. Nieuwsgierig naar het resultaat van hun harde werk? Welkom op zondag 26 mei om 14u in de Sint-Jozefskerk te Boseind, Pelt. (Marjolein Lenders)
Het is maar dat je 't weet
Mannen werken meer ‘s avonds en ‘s nachts dan vrouwen. In 2023 was 15,4% van de werkende mannen in de avond aan de slag, tegenover 8,8% bij de vrouwen. Bij nachtwerk ging het om 4,5% bij de mannen tegenover 1,9% bij de vrouwen. Het aandeel mannen en vrouwen dat in het weekend werkt, is min of meer gelijk. Bij zaterdagwerk was het aandeel mannen in 2023 (21,1%) nagenoeg even groot als het aandeel vrouwen (20,4%). Ook bij zondagwerk was dat het geval, met respectievelijk 12,6% en 12,0%. Mannen (16,0%) werkten meer dan vrouwen (11,6%) in ploegverband, maar vrouwen (40,8%) werkten iets meer dan mannen (38,6%) van thuis uit.

Zjefke kan goe rèkene

Maandag 20 mei 2024
Pelt - Zjefke kan goe rèkeneZoomDe miester van Zjefke verjört, en ze hemmen e klèè fistje inne klas. Lüstert.
En had öllie goe, eh! Tot tekomede móndig.
Fons
Pelt - Sybren Gijbels wint darttoernooi in NijlenZoomNeerpeltenaar Sybren Gijbels nam vandaag deel aan een darttoernooi in Nijlen. De dag begon met een poule systeem, waarin Sybren 1 match verloor. Daarna waren het wedstrijden waar het toernooi er bij verlies op zat. Maar Sybren verloor niet meer, ook niet in de finale tegen Lennert Faes. Sybren won met 6-3.

Mia Umans overleden

Zondag 19 mei 2024
Pelt - Mia Umans overledenIn Pelt is op 18 mei Mia Umans overleden, echtgenote van wijlen René Hendrickx. Zij was 94 jaar. De afscheidsviering van Mia vindt plaats in besloten familiekring. U kan de urne van Mia nog een laatste groet brengen op vrijdag 24 mei van 18u tot 18u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Het is maar dat je 't weet
Sinds begin dit jaar hebben de ondernemingsrechtbanken 2.224 faillissementen in het Vlaamse Gewest uitgesproken. Dit cijfer ligt 12,3 procent hoger dan het vorige record uit 2013 (1.980).
Pelt - Sporting Pelt verliest 1e finalewedstrijdZoomSporting Pelt mocht het vanavond opnemen tegen Sezoens Achilles Bocholt, de eerste finalewedstrijd voor het landskampioenschap. Bij de rust zag het er nog goed uit voor Pelt, het stond toen 13-14 voor. Maar na het einde van de tweede helft was het 32-29, Sporting Pelt moet dus volgende zaterdag winnen om nog kans te maken op de titel.

Goud voor Kyani Joosten

Zaterdag 18 mei 2024
Pelt - Goud voor Kyani JoostenZoomTwee atleten van de SACN schreven zich in voor de Vlaamse Kampioenschappen Atletiek te Kortrijk die vandaag plaatsvonden. Bart Boutsen kwam uit op de 400m, hij behaalde daarbij de 13de plaats. Kyani Joosten kwam, zag en overwon bij het polsstokspringen met een sprong op Europees niveau. Zij ging over 3m90, maar liefst een halve meter hoger dan de tweede. 
Pelt - Bocholt klaar voor Sezoens Rally 2024ZoomIn en rond Bocholt wordt zaterdag de 47e Internationale Sezoens Rally betwist, een wedstrijd die nu (weer) tot de grote Belgische klassiekers dient te worden gerekend (zoals Haspengouw, Ieper, Spa en Sankt-Vith). Het kloppend hart van de rally bevindt zich op de sportzone De Damburg. Niet alleen daar zijn de wagens ‘in alle rust’ te bezichtigen, maar ook op het Kerkplein waar ze drie keer halt houden. Wie naar de Damburg wil komen met de wagen parkeert best op parking 7 (Publieksparking langs de Reppelerweg, te bereiken via de Meierbroekstraat).
Het parcours voor de deelnemers is 275 km lang, waarvan 140 km tegen de klok. 30 % van de route is onverhard. In elke zone worden 3 Krono Proeven gehouden, ze beginnen in de zone Goolder (start 8u26) om dan via Brueghel (8u57) en Gerdingen (10u53) naar Veldhoven (11u16) te rijden. Wie de wagens op het Kerkplein wil zien, daar stoppen ze rond 9u33, 13u42 en 17u51.
Maar liefst 91 wagens schreven zich in voor de wedstrijd van het Belgian Rally Championship. Na de ‘echte’ race komen er nog 21 oude rallyglorieën, en dit in de Slowly Sezoens Demo-reeks. 

Vandaag (vrijdag) werden alle wagens uitgebreid getest. Niet alleen werd alles in en buiten de wagen grondig geïnspecteerd, ook de kledij en de schoenen van de rijders werden aan een controle onderworpen.
Zaterdagochtend om 8u mag de eerste wagen van start gaan, richting de start van de eerste Krono Proef op Goolderheide. Omstreeks 20u23 zouden we moeten weten wie op het podium mag. Meer foto's

Erika van den Berg overleden

Vrijdag 17 mei 2024
Pelt - Erika van den Berg overledenIn Kleine Brogel is in het bijzijn van haar naasten Erika van den Berg overleden, partner van Miel Vennekens. Zij was 56 jaar. De uitvaartdienst zal naar wens van Erika in besloten kring worden gehouden. U kan Erika nog een laatste groet brengen in het uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt op donderdag 23 mei van 19u tot 19u30. 
Pelt - Gereedschap gestolen uit containerDe voorbije nacht is een container opengebroken aan de Slonkstraat in Overpelt. De dieven gingen met gereedschap aan de haal.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag het aandeel werkenden in het Vlaamse Gewest dat minstens de helft van de werkdagen avondwerk en nachtwerk verricht op respectievelijk 12,3% en 3,3%. Daarnaast lag het aandeel werkenden dat minstens op 2 zondagen per maand werkt op 12,3% en het aandeel met zaterdagwerk op 20,8%. Ten slotte kwam het aandeel werknemers met ploegenarbeid op 13,9% en het aandeel werkenden dat minstens af en toe thuiswerkt op 39,6%.  Bijna al die flexibele arbeidsvormen, met uitzondering van zaterdagwerk, zijn tussen 2013 en 2023 toegenomen. Bij thuiswerk (+18,0 procentpunten) en ploegenarbeid (+ 5,9 procentpunten) was die toename het grootst.

United by drama

Vrijdag 17 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - United by dramaHet had een knus avondje moeten worden, met hapjes en puntenlijsten, met meningsverschillen over een liedje en vooral met heel veel ouderwetse gezelligheid. Het werd een kouwe kermis vol politiek gelazer, een discutabele diskwalificatie, nepapplaus en een kapotte trofee. Zoals elk jaar roept dat songfestival mensen op om het grondig met elkaar oneens te zijn, maar nooit eerder vond ik de sfeer zo grimmig, zo on-eurovisie.
Het feestje van verdraagzaamheid en een overdosis glitter kreeg dit jaar wel een erg (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 14 procent van de bevolking in het Vlaamse Gewest in een huishouden dat aangeeft dat het zich geen week vakantie buitenshuis per jaar kan veroorloven om financiële redenen. Dat komt overeen met ongeveer 900.000 personen. Bij een aantal groepen ligt het aandeel dat zich geen week vakantie kan veroorloven hoger dan gemiddeld. De hoogste aandelen waren in 2023 te vinden bij huurders (35%) en bij eenoudergezinnen (32%). Ook bij laaggeschoolden (27%), werklozen (25%), alleenstaanden (25%) en niet-actieven (exclusief gepensioneerden) lag het aandeel met vakantiearmoede hoger dan gemiddeld.

Een bank om even uit te rusten

Donderdag 16 mei 2024
Pelt - Een bank om even uit te rustenZoomWanneer je met de hond gaat wandelen, moet die aan de leiband. Dat is niet alleen veiliger voor hond en medemens, maar het baasje kan dan ofwel het tempo aangeven, ofwel het tempo van de hond proberen te volgen. Maar in een hondenlosloopzone mag die leiband er af, en heeft de hond vrij spel. En dan kan het baasje even uitrusten. Alleen... in de hondenlosloopzone Pelt (Parkoever) stond nog geen bank. Maar nu wel! (Foto Jacqueline van den Elsen)
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag koerierdienst Quality Parcel Service uit Pelt failliet verklaard. De uiterste datum om schuldvorderingen in te dienen is 15 juni.

Pierre Cox overleden

Donderdag 16 mei 2024
Pelt - Pierre Cox overledenIn Pelt is op 15 mei Pierre Cox overleden, echtgenoot van wijlen Lieske Jansen. Hij was 94 jaar en kreeg de Eremedaille 1e klas voor Daden van Moed en Zelfopoffering van het Carnegie Hero Fund. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. U kan Pierre nog een laatste groet brengen op woensdag 22 mei van 20u tot 20u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Henri Renckens overleden

Donderdag 16 mei 2024
Pelt - Henri Renckens overledenIn Pelt is op 14 mei Henri Renckens overleden, echtgenoot van Rosa Jansen. Hij was 84 jaar. De afscheidsviering zal plaatshebben in de Sint Corneliuskerk van Pelt-Lindel op dinsdag 21 mei om 10u30. Samenkomst in de kerk vanaf 10u. U kan Henri nog een laatste groet brengen op maandag 20 mei van 18u tot 18u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Partnerbijdrage
Pelt - Ledverlichting trends voor in de woonkamerZoomVerlichting is al lang niet meer een praktisch onderdeel van het interieurontwerp. Het speelt een grote rol in hun inrichting. Trends in de inrichting van showrooms vertalen zich ook in een aanpak van het verlichtingsvraagstuk. Moderne interieurs werden gedomineerd door allerlei led lampen. Dankzij hen is het mogelijk om zowel traditionele als gedurfde concepten te implementeren. Wil je in de woonkamer led verlichting verwerken? We raden je dan aan om de volgende trends toe te passen.
Momenteel zijn de (…) Het hele nieuwsbericht

Succesvolle tweede 'Multimove'

Donderdag 16 mei 2024
Pelt - Succesvolle tweede 'Multimove'ZoomWoensdag 15 mei namen meer dan 60 kinderen van 't Herent, de Kolis en Kleine Brogel deel aan de tweede editie van de Multimove georganiseerd door de jeugdwerking van voetbalclubs SV Herkol en SV Breugel. Onder begeleiding van de eigen jeugdtrainers en jeugdspelers van U15 en U13, namen de allerkleinsten deel aan diverse spelvormen en konden zo kennismaken met de club.
Pelt - De woensdagtrappers in de regenZoomMet de voorspelde regen daagden er niet zo veel woensdagtrappers op vanmorgen. Ze besloten om de geplande rit richting Brecht (Antwerpen) te annuleren, want daar regende het al flink. Dan maar meer naar het noorden, om de regen te ontwijken. Ze reden in aangenaam weer richting Aarle-Rixtel (achter Helmond), om vanaf daar over fietspaden het Wilhelminakanaal te volgen. Na een tussenstop in Son en Breugel (voor de meesten wel bekend van de Ikea die er ligt) passeerden we Eindhoven Airport - je rijdt rond Eindhoven over prachtige brede fietspaden - om dan naar de Hovenring te rijden.Sommigen zullen hem al wel eens opgemerkt als ze op de autostrade rond Eindhoven reden, zo ontdekte ik hem ook en maakte ik er een jaar of 5 geleden een fietsroute langs. Elke keer ben ik nog onder de indruk en kan ik het niet laten om een volledig rondje te rijden. Zoals een woensdagtrapper die er nog nooit geweest was in Liller dialect opmerkte opmerkte "det kriegen ze in Bels niet klaor". Na een rondje Hovenring reden we dan verder over de fietspaden richting Veldhoven. Toen we meer naar de grens reden was de pret voorbij, de eerste druppels deden ons de rit wat inkorten, de druppels werden regen maar al bij al viel het nog mee. Even voorbij het Hageven werd het zelfs terug droog, na 130 km beetje nat maar toch tevreden in de Bosuil geland. (Eric Swinnen)
Het is maar dat je 't weet
In 2023 zette ongeveer één op drie Vlaamse bedrijven minstens één AI-technologie in. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van één op vier in 2022. Vooral de opkomst van instrumenten zoals ChatGPT blijken deze stijging te verklaren. Ook de aandacht voor cyberveiligheid neemt toe bij de Vlaamse bedrijven, maar blijft beperkt. Zo heeft slechts één op de drie bedrijven minstens één cyberveiligheidsmaatregel genomen het afgelopen jaar.
Minister (…) Het hele nieuwsbericht

Jaak Boonen overleden

Woensdag 15 mei 2024
Pelt - Jaak Boonen overledenMaandag is Jaak Boonen overleden. Hij was 94 jaar en afkomstig uit Kleine-Brogel. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Martinuskerk in Overpelt-Centrum. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Ria Scheelen overleden

Woensdag 15 mei 2024
Pelt - Ria Scheelen overledenVandaag is geheel overwacht Ria Scheelen overleden, levenspartner van Danny Hendriks. Zij was 64 jaar. De uitvaartliturgie zal samen met haar moeder gehouden worden in de Dekenale kerk St.-Martinus te Pelt-centrum en dit op maandag 20 mei om 10u30. Samenkomst en gelegenheid tot condoleren in de kerk vanaf 10u. Er is gelegenheid om Ria te groeten in het uitvaartcentrum Vandebosch in Overpelt op zondag 19 mei van 18u tot 19u. 

Gie Schapmans overleden

Woensdag 15 mei 2024
Pelt - Gie Schapmans overledenIn Pelt is op 14 mei Gie Schapmans overleden, echtgenoot van wijlen Julia Cardeynaels. Hij was 81 jaar. De afscheidsviering vindt plaats op donderdag 23 mei om 10u in crematorium Stuifduin te Lommel. U kan Gie nog een laatste groet brengen op woensdag 22 mei tussen 19u30 en 20u in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Pelt - Werken aan middeneiland oprit E314ZoomVanaf woensdagavond 15 mei wordt 3 nachten lang tussen 21.00 uur en 06.00 uur gewerkt aan het middeneiland op de Grote Baan ter hoogte van de afrit van de E314 vanuit Genk. Het middeneiland wordt volledig opgebroken.
Verkeer op de Grote Baan richting Houthalen-Helchteren kan ’s nachts enkel over de linkerrijstrook.
Ook op de afrit van de E314 vanuit Genk is er maar 1 rijstrook beschikbaar om richting Houthalen-Helchteren te rijden.
Verkeer richting Zonhoven kan niet naar links afslaan, maar moet ook rechtsaf richting Houthalen-Helchteren om verderop de Grote Baan te keren.
De oprit richting Centrum-Zuid/E314 Lummen blijft gewoon open.
Fietsers rijden sinds woensdagochtend 15 mei in beide richtingen via het dubbelrichtingsfietspad aan de zijde van de carpoolparking en maken gebruik van de nieuwe fietslus onder de brug. (Foto Jens Veraa)

Nieuwe vennootschap: 21nine

Woensdag 15 mei 2024
Yves Emmers uit Pelt heeft de besloten vennootschap 21nine opgericht met zetel in Rietkolk in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer grafisch design, het wrappen van auto's, het ontwerpen en voeren van reclame- en promotiecampagnes en borduren en drukken op textiel.

Jetje Kwanten overleden

Dinsdag 14 mei 2024
Pelt - Jetje Kwanten overledenIn WZC Het Perrehof te Peer is op 13 mei Jetje Kwanten overleden, echtgenote van wijlen Jaak Scheelen. Zij was 98 jaar. De uitvaartliturgie zal gehouden worden in de Dekenale kerk St.-Martinus te Pelt-centrum op maandag 20 mei om 10u30. Er is gelegenheid om Jetje te groeten in het uitvaartcentrum Vandebosch te Overpelt, en dit op zondag 19 mei van 18u tot 18u30.
Pelt - Fietsster (30) en auto botsenEen 30-jarige fietsster uit Pelt is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op het kruispunt van de Ringlaan en de Dorpstraat in Overpelt. Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 8 uur. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging.

Gerard Spooren overleden

Dinsdag 14 mei 2024
Pelt - Gerard Spooren overledenIn Pelt is op 9 mei Gerard Spooren overleden, echtgenoot van wijlen Mientje Eben. Hij was 87 jaar. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Daar is de 8e lijn!

Dinsdag 14 mei 2024
Pelt - Daar is de 8e lijn!ZoomBij 'de autokeuring' in Hechtel-Eksel werd deze voormiddag een nieuwe keuringslijn in gebruik genomen: lijn 8, de achtste lijn! De veelvuldige bezoeker zal wel opmerken dat lijn 4 uit een lijn a en lijn b bestaat, maar boven deze nieuwe lijn staat alvast een 8. Groep Autoveiligheid, de privé maatschappij die instaat voor zowel autokeuring als het rijexamen (in de provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Babant oost) doet deze investering met het oog op (…) Het hele nieuwsbericht
Daar is de 8e lijn!Daar is de 8e lijn!
Daar is de 8e lijn!
Zoom
Kort nieuws van bij de buren
In 2023 werkten in totaal 171.333 personen bij de lokale besturen in het Vlaamse Gewest. Het gaat om de som van de tewerkstelling bij de provincies, autonome provinciebedrijven, gemeentebesturen, Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW’s), verenigingen van OCMW’s, autonome gemeentebedrijven, intergemeentelijke samenwerkingsbedrijven, hulpverleningszones en lokale politiezones. Omgerekend naar voltijdse jobs gaat het om 137.813 voltijdse equivalenten (VTE). In 2023 waren er 1.170 VTE meer werkzaam bij de lokale besturen dan in 2022 (+0,9%). Tussen 2010 en 2023 steeg het aantal VTE met 5,1%.
Pelt - Wie wil klasgids worden en de natuur intrekken?ZoomWerkgroep Isis werd in 1970 in Peer opgericht, met als doel de vallei van de Dommel en de Bollisserbeek te beschermen. Nu, meer dan 50 jaar later, is dat doel uitgebreid tot bijna gans Noord-Limburg. Maar de werkgroep is dus nu op zoek naar klasgidsen voor de boeiende natuuractiviteiten van Isis, om kinderen te helpen om de natuur te ontdekken. 
Ervaring is niet vereist, zin om bij te leren en een 'enthousiasmerende' instelling om de kinderen in verbinding te brengen met de natuur des te meer. Je bepaalt zelf hoe vaak en waar je wil gidsen, maar uiteraard wordt eerst de nodige vorming en ondersteuning voorzien. In de periode van mei tot juni is het centraal thema de kennismaking met een 'beekactiviteit'. 
Wie interesse heeft kan contact opnemen met laura (laura[!]werkgroepisis.be).

Zebra Cinema: 'Black Tea'

Dinsdag 14 mei 2024
Pelt - Zebra Cinema: 'Black Tea'ZoomBlack Tea | Abderrahmane Sissako | Mauretanië | 110 min 
Tot ieders verbazing zegt een jonge Ivoriaanse vrouw op haar trouwdag nee tegen haar. Ze emigreert naar de Afrikaanse wijk van Guangzhou in China en werkt er in de theewinkel van Cai die haar de rituelen van een theeceremonie aanleert. Ze worden verliefd op elkaar, maar worstelen allebei met hun verleden.
Dat regisseur Sissako mooie films kan maken wisten we al lang, maar hier lijkt hij Wong Kar-Wai naar de kroon te steken. De film is in prachtige kleuren gedraaid met oog voor detail. Het verhaal is meeslepend en lyrisch.
Vanavond in Dommelhof om 20u15
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 2,3 procent van de bevolking in het Vlaamse Gewest in een huishouden dat het zich niet kan veroorloven om de woning voldoende te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 personen. Het aandeel van de bevolking dat de woning omwille van financiële redenen onvoldoende kan verwarmen schommelt sinds 2014 rond 2%.

Juwelendievegges veroordeeld

Maandag 13 mei 2024
Pelt - Juwelendievegges veroordeeldDe rechtbank heeft vier vrouwen die woninginbraken pleegden in onder meer Beringen, Hamont-Achel en Pelt zware straffen opgelegd. De dievegges waren vooral uit op juwelen en bankkaarten en sloegen toe tussen augustus 2022 en februari 2023. Om in de woningen binnen te getraken braken zij doorgaans de voordeur open. (PG)

Fernanda Luyten overleden

Maandag 13 mei 2024
Pelt - Fernanda Luyten overledenIn Pelt is op 13 mei Fernanda Luyten overleden, echtgenote van wijlen Jan Daemen. Zij was 98 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. U kan Fernanda nog een laatste groet brengen op donderdag 16 mei tussen 19u30 en 20u in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Pelt - Limburgse kampioenen in finale Virtuoso 2024ZoomDe Vlaamse Amateurmuziek-organisatie (VLAMO) palmde gisteren het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen in voor de finale van de solistenwedstijd Virtuoso editie 2024.
Maar liefst 120 eerder geselecteerde solisten uit het gehele Vlaamse landsgedeelte speelden er, verspreid over verschillende instrumentengroepen en categorieën, op verschillende podia.
Onder de 120 topmuzikanten was er ook een mooie afvaardiging van de Kunstacademie Noord-Limburg. Maar liefst tien (…) Het hele nieuwsbericht
Limburgse kampioenen in finale Virtuoso 2024
Zoom
Pelt - Legt de F35 het Belgische luchtruim plat?ZoomEen opmerkelijke uitspraak van Johan Decuyper in De Tijd dit weekend. Hij is de CEO van luchtverkeersleider Skeyes die opmerkt dat de F35 veel meer (lucht)ruimte gaat nodig hebben voor oefeningen dan de F16. Zo goed als heel het gebied van Oost-België tot Aarlen. En om dat veilig te doen zou dan de ganse burgerluchtvaart boven dat gebied moeten stil gelegd worden. Een ondenkbare piste, aldus nog Decuyper, die de hint geeft dat de Belgische luchtmacht dan beter in grotere landen gaat oefenen. Wat niet simpel zal zijn, want meerdere landen heb daar ondertussen al luchtruimte geboekt. 
De levering van de F35 in Kleine Brogel is overigens pas voorzien voor 2027. Eerst dient nog de ganse infrastructuur om het nieuwe toestel te huisvesten én onderhouden aangepast dienen te worden. Baggermaatschappij Jan De Nul staat in voor die opdracht in Kleine Brogel. 
Het nieuwe toestel heeft al voor meer commotie gezorgd, zeker nadat bekend geraakte dat deze bij het opstijgen vijf keer meer lawaai zou maken dan een F16. Bij het landen zou het zelfs tot 20 keer luider zijn. De legerleiding stelt hier tegenover dat er minder vluchten zullen zijn, vermits er meer met de simulator zal worden gevlogen. Het feit dat de kostprijs per vlieguur tot drie keer hoger zou liggen dan bij de F16 zal daar wellicht ook in meespelen.
Pelt - Net geen podium voor SACN in Beker van VlaanderenZoomSporting Atletiekclub Neerpelt mocht gisteren naar Nieuwpoort om de Beker van Vlaanderen '1ste landelijke' te betwisten. Na promotie vorig jaar hadden ze de ambitie om nog een stapje hoger te gaan, hetgeen - gelet op de ploeg - niet onrealistisch was. Maar natuurlijk zou het ook afhangen welke ploegen ze tegen zouden krijgen in de hogere afdeling. De SACN-atleten presteerden allen op niveau met meerdere positieve uitschieters ! SACN behaalde dan ook het maximale aantal punten dat binnen hun bereik lag. Met 228 punten hadden ze maar 6 puntjes tekort om het podium te belanden. De club wenst een speciaal dankwoord te richten aan ploegsamensteller Daan stevens, hij zorgde een mooie homogene ploeg.
Gezondheid
Pelt - Diepvriesgroenten en -fruit even gezond als vers?Het kiezen voor verse groenten en fruit kan een flinke aanslag zijn op je portemonnee. Daarom kiezen mensen soms voor de diepvriesvariant. Daarnaast is het handig om bepaalde producten op voorraad te hebben, zodat je niet steeds naar de winkel hoeft te rennen. Maar zijn diepvriesproducten net zo voedzaam als vers?
Diepvriezen is een proces waarbij alle biologische processen worden stilgelegd, waardoor groenten en fruit in hun originele staat behouden blijven. Aangezien groenten en fruit rijk zijn aan (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Zjefke moet zich bèter lieëre waasseZoomDe juffrouw hit Zjefke iet te zegge, en Zjefke moet nò de bel efkes bliêve…
Lüstert.
En profiteert ondertusse mer van’t goe weer – zoe lang ast blieft!
Tot tekomede móndig.
Fons
Pelt - Darter Sybren Gijbels wint tegen profspelerZoomNeerpeltenaar Sybren Gijbels nam vandaag deel aan een groot darttoernooi in Arendonk. Gijbels speelde een ganse dag op hoog niveau. Bij de laatste 16 komt hij uit tegen profdarter Mario Van Denbogaerde. Hier wist Sybren de overwinning op zijn naam te zetten met als eindstand 4-1. Bij de laatste 8 ging het er spannend aan toe, maar helaas, Sybren verloor hier van Belmans Kevin met 5-4.
Pelt - Waar kleine clubs, groot in kunnen zijnZoom
Wij berichtten al over de jeugdhappening bij Herkol, maar vrijdagavond stond er wel iets speciaals op het programma. Er waren namelijk 12 wedstrijden '11-tegen-11' op groot veld die geleid werden door scheidsrechters Michael Cillen, Jochen Heyligen en gelegenheidsref Ronny Nijssen, maar tevens ook door de 13-jarige Alain du Chatinier, bijgestaan door de 14-jarige Djibril Daff en Arsene du Chatinier als lijnrechters. Alain en Djibril waren ook op zaterdag actief voor het leiden van de 36 wedstrijden van U8 tot en met U10 samen met 14 andere jeugdspelers van onze U13 en U15. De aanwezige teams complimenteerden de jeugdwerking voor dit 'scheids fluit scheids' initiatief en de manier waarop de wedstrijden werden geleid. De organisatie was ook trots op zijn jeugdspelers die het aandurfden om de taak als scheidsrechter op te nemen, want voor sommigen was het echt wel spannend. De jeugdwerking was ook dankbaar naar Arsene en Alain du Chatinier, Jack Karsmakers en Jurgen Colaers om de hele dag deze jongens naast het veld te begeleiden. (JoHe)

Jeugdhappening SV Herkol

Zondag 12 mei 2024
Pelt - Jeugdhappening SV HerkolZoomVrijdag 10 en zaterdag 11 mei vond het jaarlijkse jeugdtornooi van SV Herkol plaats. Dit jaar vonden maar liefst 19 teams de weg naar 'Achter de toren' in Herkol, zij brachten in totaal 37 ploegen verdeeld over 5 leeftijdscategorieën op de been die meer dan 70 wedstrijden betwisten. Ook de jeugdwerking van SV Herkol & SV Breugel zelf was aanwezig met een team in elke categorie.
Pelt - Brons voor Hermien Peters op Wereldbeker kajakZoomHermien Peters van de Neerpeltse Watersportclub heeft de Wereldbeker kajak in het Hongaarse Szeged afgesloten met een bronzen medaille in het Olympisch nummer K1 500 m. Zij moest enkel de Nieuw-Zeelandse Aimee Fisher en Lisa Carrington laten voorgaan. Een topprestatie van Hermien met het oog op de Olympische Spelen! (Peter Van Lishout)
Pelt - Esperanza Pelt verliest van Berg en DalIn de eindronde van Derde Afdeling VV (bijkomende stijgers) heeft Esperanza Pelt deze namiddag met 3-1 verloren van K. Berg en Dal VV. In de 22ste minuut kwam Esperanza op voorsprong via Gerritsen. In de 56ste minuut maakte Goossens een owngoal. Berg en Dal scoorde nog in de 85ste en en de 89ste minuut. Esperanza wacht nu de licentiedossiers van Patro, KV Oostende en Aalst nog af alvorens zekerheid te hebben over promotie naar tweede afdeling.
Pelt - Noorderlicht was opnieuw te zien ?Zoom(Cartoon Fobie)
Pelt - Ereplaatsen voor kajakkers op de WereldbekerZoomOp de tweede dag van de Wereldbeker-wedstrijden in het Hongaarse Szeged streden deze namiddag de Peltse kajakkers in twee A-finales 500m. Artuur Peters behaalde een knappe 4-de plaats in K1 op dit niet-Olympisch nummer. (Peter Van Lishout)
Kort nieuws van bij de buren
Limburgers kunnen nog drie jaar langer op een goedkope manier  asbestafval thuis laten ophalen. Het project van Limburg.net, de provincie en De Huisdokter werd vier jaar geleden opgestart om komaf te maken met asbestvervuiling. De Vlaamse regering heeft beslist om het project verder te zetten en investeert 2,25 miljoen euro.
Het is maar dat je 't weet
In het schooljaar 2023-2024 telde de Vlaamse Gemeenschap 2.723 basisscholen. Daarvan waren er 2.517 in het gewoon basisonderwijs en 206 in het buitengewoon onderwijs. De basisscholen waren daarmee goed voor 67% van alle onderwijsinstellingen. In het secundair onderwijs waren er 1.130 scholen, waarvan 988 in het gewoon en 142 in het buitengewoon onderwijs. Dat komt overeen met een aandeel van 28% van alle instellingen. Alle andere instellingen samen waren goed voor 6% van de onderwijsinstellingen. Het gaat om 165 academies (deeltijds kunstonderwijs), 32 centra voor volwassenenonderwijs, 13 centra voor basiseducatie, 16 hogescholen en 6 universiteiten.

Er gebeurt nooit iets

Zaterdag 11 mei 2024
Chel mag het zeggen
Pelt - Er gebeurt nooit ietsWoensdag 8 mei. Het is kwart voor vijf. Ik ben net het huis uit gejaagd door iemand die mijn bureautje binnengedrongen is, gewapend met een indrukwekkende stofzuiger. Ik zit in de weg. Dan maar even de kranten gaan doorbladeren in De Kroon. Het moet te voet. Mijn fietssleutel heb ik tijdens de overhaaste aftocht vergeten. Driehonderd en elf stappen ver is het van mijn voordeur tot die van mijn bekende stamkroeg. Hoeveel meter dat is, weet ik nog niet. Dat vergt ingewikkeld rekenwerk en wiskunde was niet mijn (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - A-finale voor kajakkers op WereldbekerwedstrijdZoomVandaag ging voor de Neerpeltse kajakkers de eerste Wereldbeker sprint van start in het Hongaarse Szeged. Op deze eerste dag ging Artuur Peters van start in het niet-olympisch nummer K1 500 m en Lize Broekx met Hermien Peters namen deel in de K2 500 m. Op dit nummer zijn beide dames reeds geselecteerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Beide boten dienden deze namiddag zowel de reeksen als de halve finales op hun nummer af te leggen. De K2-dames wonnen hun reeks met de snelste tijd van alle boten in deze categorie en gingen zo door naar de halve finale. In deze halve finale eindigden zijn tweede achter het Poolse duo en plaatsten zij zich zo voor de A-finale die op zaterdagnamiddag gevaren wordt. Artuur Peters beëindigde zijn reeks op een tweede plaats achter de Argentijn Vernice. Ook hij kwalificeerde zich voor de halve finale en eindigde daar op een derde plaats achter de Hongaar Kopasz en de een Rask. Beide finales worden zaterdag namiddag gevaren. Zaterdagavond gaat Artuur dan nog van start in de reeks van de K1 1000 m, zijn Olympisch nummer, en varen Hermien Peters en Amber Van Broekhoven hun reeks in de K1 500 m. (Peter Van Lishout)
De UHasselt gaat twee jaar lang op drie locaties in Limburg testen hoe het verkeer duurzamer en veiliger kan worden. Het project krijgt de naam 'Innovatieve Proeftuin MIA in Actie'. Het gaat om testen die verkeersconflicten proactief inschatten met AI, maar ook infraroodcamera's die gebruikt worden bij wegenwerken en dataverzameling over het gebruik van Hoppinpunten.
Het is maar dat je 't weet
Van 1 januari tot 15 april van dit jaar kregen al 50 Limburgers een tijdelijk huisverbod opgelegd van de rechtbank. Zo'n verbod, dat initieel geldt voor maximaal 2 weken, verbiedt de agressieve partner om thuis te verblijven en contact te hebben met de rest van het gezin. De persoon moet zich ook laten begeleiden.

Thieu Van Werde overleden

Vrijdag 10 mei 2024
Pelt - Thieu Van Werde overledenIn Hamont is Thieu Van Werde overleden, hij was 85 jaar. De afscheidsviering van Thieu vindt plaats in familiekring. U kan Thieu nog een laatste groet brengen op dinsdag 14 mei tussen 19u30 en 20u in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Pelt - Verkeersongeval op kruispunt Leopoldlaan/HofwegZoomOp het kruispunt van de Leopoldlaan met de Hofweg te Pelt deed zich woensdag iets na 18 uur een verkeersongeval met gekwetsten voor. Het ging om een aanrijding tussen een personenwagen (bestuurd door een 83 jarige man uit Pelt) en een bromfietser, een jongen van 16 jaar, tevens uit Pelt. De bromfietser werd licht gekwetst, overbrenging naar het ziekenhuis bleek niet nodig. 

Brons voor Stefaan Cools

Vrijdag 10 mei 2024
Pelt - Brons voor Stefaan CoolsZoomGisteren werd op een zonovergoten piste in Leuven het Belgisch Kampioenschap over 10.000 meter betwist. Er was met Stefaan Cools maar één atleet van SACN aanwezig, maar die deed het (in de categorie M55) met een 3e plaats wel schitterend. Over die 10 km deed Stefaan 37 minuten en 16 seconden. De winnaar deed er iets meer dan 2 minuten korter over. Op de foto Stefaan met zijn al even blije coach Luc.
Het is maar dat je 't weet
De cultuursector telt zo'n 47.600 arbeidsplaatsen. De tewerkstelling in de cultuursector kende tussen 2007 en 2010 een toename tot ruim 52.000 arbeidsplaatsen. Nadien volgde een daling. Tussen 2015 en 2019 bleef het aantal arbeidsplaatsen min of meer stabiel rond de 47.000. In 2020 was er als gevolg van de Covid-19-crisis een daling van de tewerkstelling te zien. Sindsdien nam het aantal arbeidsplaatsen opnieuw toe.

Fietsie foetsie

Vrijdag 10 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - Fietsie foetsieZoomHet is druk in mijn kop. Spitsuur op het werk, file in mijn agenda. Om even te ontspannen ga ik zondagmiddag lekker naar een concert luisteren. Het is Muziekfestival, dus overal kan je gaan genieten van jeugdige stemmen uit heel Europa. Ik stap op mijn fiets en rijd naar het Michielshof waar de eerste koren al klaar staan. Ze zingen prachtig. Kippenvel!
Later die middag ga ik met een oud-collega nog naar tal van andere concerten kijken en tegen de avond kom ik moe maar helemaal voldaan weer thuis. De (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - De Woensdagtrappers reden dinsdag...Zoom... naar Hoeselt. De regen in de ochtend weerhield enkelen om toch te vertrekken, de regen bleef de rest van de dag echter achterwege! Eenmaal voorbij Bilzen, door de velden richting Hoeselt, werd het effect van de regen tijdens de nacht duidelijker. Smalle beekjes stroomden van de velden op de wegjes en brachten ook vettige leem mee. De fietsen waren daardoor al erg vuil toen ze bij de "betonnen kop" aankwamen en het zorgde ook voor een eerste platte band bij Richard. Gelukkig kwam in de namiddag de zon er een beetje door. Wegenwerken in Romershoven (die vorig jaar al bezig waren) deden ons een omweg maken, want daar was de modder nog erger! Een tweede platte band voor Richard in de buurt van het stadion van KRC Genk zorgde nog voor een oponthoud. Na 150km kwamen we toch tevreden in Lille aan... Een goede training voor de 4daagse! (Eric Swinnen)
Pelt - Bree-Beek B - Lindelhoeven B 3-1In de eindronde bijkomende stijgers in Vierde Provinciale heeft Lindelhoeven VV B vanmiddag met 3-1 verloren van GS Bree-Beek B. Voor Lindelhoeven VV B scoorde Vrolix.

Op tijd invoegen!

Donderdag 9 mei 2024
Pelt - Op tijd invoegen!ZoomWe kregen al enkele berichten van lezers die in Houthalen-Helchteren, komende van het noorden, de oprit van de E314 naar Leuven wilden nemen... maar iets te ver reden. Inderdaad, sinds kort rit ligt de oprit iets vroeger dan voorheen, 't is dus van opletten geblazen. En op tijd invoegen! Misschien dat de foto's die Jens Veraa er gisteren nam wat meer duidelijkheid kunnen scheppen. Meer foto's
Op tijd invoegen!
Zoom
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,8% van de 25- tot 64-jarigen kortgeschoold, 38,9% middengeschoold en 45,4% hooggeschoold. Kortgeschoolden zijn personen zonder een einddiploma van het secundair onderwijs. Middengeschoolden hebben het secundair onderwijs of het postsecundair niet-hoger onderwijs met succes afgewerkt. Hooggeschoolden beschikken over een diploma hoger onderwijs. Het aandeel kortgeschoolden daalde tussen 1999 en 2023 van 42,3% naar 15,8%. Een omgekeerde evolutie was er bij de middengeschoolden en de hooggeschoolden: in vergelijking met 1999 zijn de aandelen midden- en hooggeschoolden duidelijk gestegen (respectievelijk van 32,5% naar 38,9% en van 25,2% naar 45,4%). Het aandeel hooggeschoolden is het sterkst gestegen.

Elza Witters overleden

Woensdag 8 mei 2024
Pelt - Elza Witters overledenGisteren is Elza Witters overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Jos Baldewijns. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscbeid vindt plaats in intieme familiekring. Gelegenheid tot groeten in Uitvaartcentrum Donkers-Cuypers, Kiewitstraat 120, 3500 Hasselt op zondag 12 mei 2024 van 18.30 tot 19 uur.
Pelt - Lindelhoeven VV trekt verdediger aanLindelhoeven VV heeft verdediger Romano Vaes aangetrokken. Hij komt over van KRC Peer.
Het is maar dat je 't weet
In de loop van 2023 werden in de Vlaamse Gemeenschap 6.767 nieuwe personen onder elektronisch toezicht geplaatst. Daarbij krijgt de betrokkene een enkelband waardoor hij of zij beperkt wordt in de vrijheid om zich te verplaatsen. Na een daling in 2016 was er in de daaropvolgende jaren telkens een toename van het aantal nieuwe personen onder elektronisch toezicht. In 2023 was die stijging het hoogst (+31 procent). Elektronisch toezicht wordt vooral gebruikt voor korte straffen. In 2023 waren 9 op de 10 personen met een nieuwe enkelband mannen. (Agentschap Justitie en Handhaving)

Mia Jannis overleden

Dinsdag 7 mei 2024
Pelt - Mia Jannis overledenIn Pelt is vandaag Mia Jannis overleden, echtgenote van Henri Thijs. Zij was 94 jaar. Volgens wens van Mia zal de uitvaartdienst in besloten kring plaatsvinden. U kan haar nog een laatste groet brengen, samen met de familie, op vrijdag 10 mei van 18u tot 18u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Robert Winters overleden

Dinsdag 7 mei 2024
Pelt - Robert Winters overledenMaandag 6 mei is Robert 'Rob' Winters overleden, hij was 64 jaar, woonachtig in Hasselt en afkomst uit Pelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.donkers-uitvaartverzorging.be
Vlaams minister van Onderijs Ben Weyts investeert deze maand 437.000 € in scholenbouw in Limburg, van groot belang 'voor de vele leerlingen, leraren en personeelsleden die dagelijks aan de kwaliteit van ons onderwijs werken', aldus de minister. In WICO wordt alvast zo'n 22.900 € geïnvesteerd in grondige renovatiewerken en in een verhoging van een eerder toegekende subsidie.
Bob Alders (38) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Alders Bob opgericht met zetel aan de Nieuwstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer chapewerken, isolatiewerkzaamheden, restauratie van bouwwerken en elektrotechnische installatiewerken.

Helma Selhorst overleden

Dinsdag 7 mei 2024
Pelt - Helma Selhorst overledenZondag is Helma Selhorst overleden. Zij was 77 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11uur) plaats in aula 't Sant aan het Rode Kruisplein in Hechtel.

Het wandeldoosje

Dinsdag 7 mei 2024
300 woorden van Rudi
Pelt - Het wandeldoosjeBent u een flaneur? Ik alleszins wel. Ook Willem Elsschot was een fervent stadswandelaar. Er is zelfs een boekje over verschenen: ‘U schijnt de stad niet goed te kennen?’ Hierin nemen de auteurs ons mee naar de steegjes, de etablissementen en de minder bekende plekken van Antwerpen waar hij graag vertoefde. Tijdens het flaneren is het immers een kunst om minder gekende paden te bewandelen. De edele kunst van het verdwalen, zeg maar.
“Wandelen om te kijken en gezien te worden”, zegt (…) Het hele nieuwsbericht

Zebracinema: 'Scrapper'

Dinsdag 7 mei 2024
Pelt - Zebracinema: 'Scrapper'ZoomCharlotte Regan | Verenigd Koninkrijk | 84 min
De twaalfjarige Georgie woont na het overlijden van haar moeder op haar eentje in een Londense flat en wil dat zo houden. Ze liegt de maatschappelijk werkers voor dat ze samenleeft met haar oom en steelt fietsen om te overleven. Aan haar zelfstandig leventje komt een einde wanneer een jongeman, die zichzelf voorstelt als haar vader, plotseling opduikt. Ook al is de film bij momenten brutaal in zijn eerlijkheid, toch is het warme, charmante en uiteindelijk ontroerende cinema, gedrenkt in pasteltinten en gefilmd in speelse videoclipstijl.
Vanavond in Dommelhof om 20u15

Luc Swinnen overleden

Maandag 6 mei 2024
Pelt - Luc Swinnen overledenZaterdag is Luc Swinnen overleden, de echtgenoot van Ria Walbers. Hij was 64 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Overpelt-Centrum. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.
Het is maar dat je 't weet
Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar werden er in Limburg 254 faillissementen uitgesproken. Dat is bijna 11 procent meer dan vorig jaar. Het is geleden van voor de coronacrisis (2019) dat er nog zoveel vonnissen van faillissement waren.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag het aandeel zelfstandigen in de werkende bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest op 14,4 procent. Het gaat om personen met een hoofdactiviteit als zelfstandige. Dat is het hoogste percentage in de periode 1999-2023. Naarmate de leeftijd toeneemt, stijgt ook het aandeel zelfstandigen in de werkende bevolking: in 2023 ging het bij 20- tot 34-jarigen om 8,9 procent procent en bij 55- tot 64-jarigen om 18,2 procent. Het aandeel zelfstandigen neemt toe met het onderwijsniveau: bij kortgeschoolden ging het in 2023 om 12,7 procent bij hooggeschoolden om 16,1 procent.

Jos Ras overleden

Maandag 6 mei 2024
Pelt - Jos Ras overledenIn Pelt is op 6 mei Jos Ras overleden, echtgenoot van Liliane Vangerven. De afscheidsdienst vindt plaats in intieme kring. U kan Jos nog een laatste groet brengen op vrijdag 10 mei om 14u. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
In de kijker
Pelt - ’t is veulste druk oppe bus no hoêsZoomGe mugt er toch es mei laache, zeker?
Had öllie goed en tot tekomede móndig.
Fons
Pelt - Daan Van Selst op Vlaams kampioenschap meerkampZoomDaan Van Selst vertegenwoordigde SACN op het Vlaams kampioenschap meerkamp te Aalst. En hij ging voor goud ! De eerste dag zat hij op schema met een 2de plaats, met verspringen sprong hij met 6m23 een nieuw persoonlijk record. Ook op de 400m liep Daan een nieuw persoonlijk record. Op de 2de dag stond Daan na 7 nummers op een 2de plaats met slechts 49 puntjes achter op de 1ste! Polsstok leverde ook een persoonlijk record op met 3m90.  Na het speerwerpen was goud buiten bereik, maar er moest nog gelopen worden voor het zilver of brons met de 1500 meter, het minst geliefde nummer van de meerkampers! De kampioen van Vlaanderen had uiteindelijk 6475 punten, Daan behaalde 6275 punten, een nieuw persoonlijk en clubrecord, op de voet gevolgd door de bronzen atleet met 6198 punten.

Kadijk SK B uitgeschakeld

Zondag 5 mei 2024
Pelt - Kadijk SK B uitgeschakeldIn Vierde Provinciale B (bijkomende stijgers) is Kadijk SK B uitgeschakeld na 3-2 verlies vanmiddag bij Herk FC B. Voor Kadijk SK B scoorden Hendriks en Karafiloski.
Pelt - Lindelhoeven VV B gaat doorIn Vierde Provinciale (bijkomende stijgers) heeft Lindelhoeven VV B zich vanmiddag geplaatst voor de volgende ronde. Het schakelde Uikhoven uit met 3-0. Leën, Dilissen en Poelmans maakten de doelpunten. Donderdag (15 uur) speelt Lindelhoeven VV B uit bij Bree-Beek B.
Pelt - Kadijk SK naar volgende rondeIn Tweede Provinciale (bijkomende stijgers) gaat Kadijk SK naar de volgende ronde. Het won vanmiddag met 1-2 van KVV Hoeselt. Vankemenade bracht Kadijk in de 22ste minuut op voorsprong. Soubry hing de bordjes in de 38ste minuut gelijk. Ulenaers scoorde in de 92ste minuut de winninggoal. Kadijk speelt donderdag (15 uur) tegen Vlijtingen VV.
Pelt - Kyani Joosten behaalt EK-limietZoomOp de polsstokwedstrijd in Diefflen, Duitsland, heeft Kyani Joosten gisteren een mooie sprong van 4 meter gemaakt. Dit overtrof de limiet voor het EK U18, die op 3m83 ligt. Na haar sprong over 3m85 in de eerste poging was ze al ontzettend blij, maar toen de lat werd verhoogd naar 4 meter, lukte het haar ook om in haar eerste poging erover te gaan. Daarmee werd de EK-limiet behaald, Kyani kijkt alvast uit naar haar deelname aan het EK in Slovakije.

Suska Brusselaers overleden

Zaterdag 4 mei 2024
Pelt - Suska Brusselaers overledenIn Pelt is gisteren Suska Brusselaers overleden, de echtgenote van wijlen Laurent Jansen. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Overpelt. De afscheidsdienst vindt plaats op zaterdag 11 mei om 11u30 in de aula van crematorium Stuifduin in Lommel. U kan Suska nog een laatste groet brengen op vrijdag 10 mei tussen 18u en 18u30 in uitvaartcentrum Severens te Lommel. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
De rechter in Hasselt heeft gisteren het faillisement uitgesproken van de besloten vennootschap C&G Deluxx uit Pelt. De neerlegging van de ontvangen schuldvorderingen gebeurt op 1 juni. Het PV van Verificatie wordt opgemaakt op 13 juni.

Jenneke Snoekx overleden

Vrijdag 3 mei 2024
Pelt - Jenneke Snoekx overledenIn Pelt is op 3 mei Jenneke Snoekx overleden, echtgenote van wijlen Henri Janssen. Zij was 89 jaar. De afscheidsviering van Jenneke vindt plaats in intieme kring. U kan Jenneke nog een laatste groet brengen op dinsdag 7 mei van 19u30 tot 20u in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Marc Snokx overleden

Vrijdag 3 mei 2024
Pelt - Marc Snokx overledenIn Lommel overleed op 2 mei Marc Snokx, levenspartner van Gilbert Brulmans en zijn schatjes Tibo en Noodle. Hij was 52 jaar. U kan Marc nog een laatste groet brengen op donderdag 9 mei tussen 18u30 en 20u bij uitvaartcentrum Severens te Lommel. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Duizend en een maal dank!

Vrijdag 3 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - Duizend en een maal dank!ZoomMet twee stevige bonzen op de deur (want de bel doet het niet) krijg ik een bruine envelop overhandigd. Ik weet wat erin zit en bedank hem van harte, alsof hij me persoonlijk het mooiste cadeautje heeft gegeven. Hij lacht een rij parelwitte tanden bloot als hij ziet hoe blij ik ermee ben. “Goeie post?” vraagt hij. “De beste, vriend! Hierin zit mijn eerste boek! Het allereerste exemplaar!”
Het is heel vreemd, je eigen kop op je eigen boek met de verhalen en liedjes die je de afgelopen (…) Het hele nieuwsbericht
Het parket Limburg heeft de voorbije drie maanden het rijbewijs van 590 bestuurders ingetrokken voor het gebruik van de gsm aan het stuur. Dat is gemiddeld 6,5 per dag. Sinds 1 februari pakt het parket afleiding aan het stuur strenger aan. Wie betrapt wordt, moet zijn rijbewijs 15 dagen inleveren.

Als je baas verliefd is

Donderdag 2 mei 2024
Tribunaliteiten
Pelt - Als je baas verliefd isVolgens onderzoek uit 2019 had 28% van de werknemers in ons land ooit een relatie met iemand op het werk (bron: DS). Cijfers over afgewezen “minnaars” op het werk vindt u niet. Hoewel ook dat voorkomt. Dat zag u op tv. Maar niet alle storende pogingen tot seksuele toenadering op het werk komen op tv en/of leiden tot gevangenisstraf.
Zo was er een zaakvoerder van een bedrijf op zoek naar een interieurontwerper. En hij vond er één. Geen twintig dagen na haar aanwerving (het was een zij) (…) Het hele nieuwsbericht

Herman Geerst overleden

Donderdag 2 mei 2024
Pelt - Herman Geerst overledenIn Pelt is Herman Geerst overleden, echtgenoot van Jeanneke Van Sloot. Hij was 73 jaar. De uitvaartdienst vindt plaats in besloten kring. U kan Herman nog een laatste groet brengen in het uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt, en dit op zondag 5 mei van 16u tot 16u30.

Woningprijzen in 2023

Donderdag 2 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg 260.000 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 369.000 euro. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het duurste gewest. Huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 495.000 euro. Voor huizen in open bebouwing was dit 932.500 euro. Het Waals Gewest was het goedkoopste gewest met een mediaanprijs van 176.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing en 290.000 euro voor huizen in open (…) Het hele nieuwsbericht

Twee aanvallers voor SV Herkol

Donderdag 2 mei 2024
Pelt - Twee aanvallers voor SV HerkolSV Herkol heeft twee aanvallers aangetrokken: Ensar Isik van Brabantia Eindhoven en Bryan Janga van FC Oda Weert.
Pelt - Mini-cursus referee SV Herkol/SV BreugelZoomDinsdagavond werden de jeugdspelers van de U13 en U15 door de jeugdwerking SV Breugel/SV Herkol opgetrommeld voor een mini-cursus voor de opleiding tot clubscheidsrechters. Referee recruiter Paul Smolders heette hen hartelijk welkom en probeerde de meisjes en jongens alvast warm te maken voor de taak als scheidsrechter, niet alleen voor het sportieve aspect maar ook voor de eigen persoonlijke ontwikkeling. Je leert beslissingen te nemen en pakt je verantwoordelijkheden op, want zonder (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - SACN-atleten springen hoog in HerentalsZoomVandaag presteerden de atletiekers van SACN weer heel goed tijdens een wedstrijd in Herentals. Louandrea Reijnen vestigde met haar overwinning in het polsstokspringen bij de cadetten vrouwen een persoonlijk record met 2m53. Dat deed ook Lars Theunis (foto) die bij de scholieren mannen met de polsstok over 4m20 ging, naast een persoonlijk record ook een clubrecord. (Foto Jean Vandijck)

Kvraagetaan de Fixkes

Woensdag 1 mei 2024
Pelt - Kvraagetaan de FixkesZoomGisterenavond waren de Fixkes te gast in Palethe. Vooral met hun grootste hit 'Kvraagetaan' zijn ze bij het grote publiek bekend. Intussen speelden ze al een hele lijst van geestige, soms ironische songs bij elkaar. Momenteel toeren ze met een verzoekjestournee. Iedereen kon vragen stellen, nummers aanvragen en zo werd een speellijst samengesteld voor hun eerste theatershow. Ambiance verzekerd... (Foto's Sonja Sleurs)
Kvraagetaan de FixkesKvraagetaan de Fixkes
Zoom

U-17 Kadijk spelen kampioen

Woensdag 1 mei 2024
Pelt - U-17 Kadijk spelen kampioenZoomMet statistieken om U tegen te zeggen (8 keer de nul gehouden, doelsaldo van +44 en slechts 1 verlieswedstrijd) kroonde de U-17 van Kadijk zich verdiend tot kampioen. In de galawedstrijd versloeg het team van trainer Vandersanden de buren van Lindelhoeven met 5-0 cijfers. (Kris Theeuwen)
28/08

Ik ben blij dit te vernemen dat jullie zolang bij elkaar zijn. Van harte gefeliciteerd. Rina ( + Geert Deckers)

Rina Bergs
22/08

Ik zou de 2 dames en de heer die mij Vandaag op de brug in de Gortenstraat uit mijn hachelijke situatie gered hebben van ganser harte willen bedanken. Dikke knuffel.

Sebas en K Seyssens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt