Het overige nieuws

Een nestkast gehackt...

Woensdag 31 mei 2023
Pelt - Een nestkast gehackt...ZoomIn het Hageven hangt al enige tijd een nestkast voor een torenvalk. Er ligt een ei in - van waar dat komt is ons nog onduidelijk, maar enkele dagen geleden was er bezoek van een eekhoorn. Die had materiaal bij voor het bouwen van een nest en hij/zij leek zich in de nestkast bijzonder op zijn/haar gemak te voelen. Het is boeiend om dat beest in de gaten te houden, hoe de staart wordt gebruikt als beschutting en zo... Mooie video van de Hageven-beheerder!  
Woensdagtrappers
Pelt - Even fietsen naar de VlooybergtorenZoomDe Woensdagtrappers reden vandaag een rit van 150km naar de Vlooybergtoren (foto) in Tielt-Winge. Het zou erg warm worden, niet iedereen houdt van de warmte (pijnlijke voeten bij warmer weer) en daarom vertrok één Woensdagtrapper solo al erg vroeg. De anderen vertrokken zoals altijd om 9 uur. Via Scherpenheuvel ging het richting de Vlooybergtoren. Die toren is toch hoger dan je zou vermoeden (hoogste punt 11m boven de begane grond).
Op de terugweg zorgde de noordoostenwind er voor dat er flink getrapt moest worden om terug in SHLille te geraken... (ES)
Even fietsen naar de Vlooybergtoren
Zoom
Pelt - Oekraïeners zeggen Pryvit Pelt (Hallo Pelt)ZoomZondagnamiddag is er in de oude TIO-school aan de Nieuwe Markt een OekraÏense namiddag. Oekraïense Peltenaren hebben samen met enkele Peltse vrijwilligers het initiatief genomen om een hulpactie op te zetten om medicatie te kopen voor hun mannen aan het front. Zij heten nu zondag iedereen van harte welkom op de speelplaats van de TIO voor een gezellige muzikale namiddag met een hapje en een drankje.
Pelt - Brandweer moet mesthoop blussenOp de Damsheide heeft de brandweer gisteravond rond kwart voor negen een brandende mesthoop moeten blussen. Die had ook al een schutting in brand gezet. De mesthoop was door zelfontbranding beginnen branden en de eigenaar kreeg dat niet geblust, waarna de brandweer werd gealarmeerd.

Louis Snoeckx overleden

Woensdag 31 mei 2023
Pelt - Louis Snoeckx overledenVandaag is Louis Snoeckx overleden, de echtgenoot van Paula Willekens. Hij was geboren in Eksel en werd 78 jaar. Dinsdag (11u) is er een afscheidsviering in de aula van uitvaartzorg Severens aan de Leopoldlaan in Overpelt. Maandag tussen 18.30 en 19u kan men er gaan groeten.  
Het is maar dat je 't weet
De E314 is komend weekend afgesloten in rijrichting Lummen tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Maasmechelen. Het Agentschap Wegen en Verkeer) vernieuwt dan opnieuw een gedeelte van het wegdek.
Het verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 2 juni tot en met maandagochtend 5 juni omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen.
De toplaag geluidsreducerend asfalt volgt over enkele weken. Tot dan rijdt het verkeer aan 90 km/u over de voorlopige onderlaag. In juni volgen nog enkele vergelijkbare werkweekends.

Kelly Deckers overleden

Woensdag 31 mei 2023
Pelt - Kelly Deckers overledenGisteren is Kelly Deckers overleden. Zij was 43 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt zaterdag (12.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.
Morgen/donderdag organiseren Focus Noord vzw, Fedasil, Rode Kruis, Welzijnsregio en VDAB in Pelt een jobbeurs voor nieuwkomers regio Noord-Limburg. Met deze jobbeurs wil men drempels wegnemen bij nieuwkomers om te solliciteren en de match maken met werkgevers uit de regio, om zo hun vele vacatures in te vullen. De beurs vindt plaats in Het Noorderlicht aan de Industrielaan 16.
Het wordt al de derde editie van deze jobbeurs. De eerste keer vond een veertigtal nieuwkomers een job op de beurs (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag Wereld-antitabakdag

Woensdag 31 mei 2023
Pelt - Vandaag Wereld-antitabakdagZoomStop toch met roken. Op medisch vlak is het vrijwel zeker de voorbode van longkanker. Op sociaal vlak word je scheef aangekeken. Op financieel vlak kost roken je een rib uit je lijf. Stoppen dus, liefst nu, direct! Op Wereld-antitabaksdag.
Want dat is het vandaag. In heel de wereld worden de negatieve kanten van het roken - positieve zijn er niet - nog maar eens in de verf gezet.
Het Noorderhart-ziekenhuis zet zich in voor een rookvrije generatie, door patiënten en medewerkers te stimuleren om te stoppen met roken, en door rookstopbegeleiding aan te bieden. Vandaag is er een infostand daarover in het ziekenhuis in Pelt (foto).
Pelt - Die onderste is de gevaarlijksteZoom
Tijdens een opleiding in Dworp voor crisis support teams vloog een koningin van een Aziatische hoornaar het leslokaal binnen. Het beest - waarop in heel het land jacht wordt gemaakt - werd met een welgemikte slag naar de eeuwige jachtvelden geklopt door Benny Schepens. Toevallig lag op de vensterbank al het kadavertje van een ongevaarlijke Europese hoornaar. Maar het was niet Benny's schuld dat die daar lag. In ieder geval houden we er een mooie foto aan over.
De Aziatische hoornaar, die echt jaagt op honingbijen en ze doodt, is op de foto onderaan te zien. Hij heeft gele pootjes en is kleiner dan de Europese hoornaar (boven); deze heeft bruine pootjes. De Europese hoornaar is ongevaarlijk, de Aziatische daarentegen bekwaam om onze bijenvolken uit te roeien. (Foto Benny Schepens)
Pelt - GO! Scholengroep Xpert zet in op energiebesparingZoomVandaag ondertekenden GO! Scholengroep Xpert en Van Roey Services een onderhouds- en energieprestatiecontract voor 9 campussen of 15 scholen van het gemeenschapsonderwijs in Noord-Limburg. Het bedrijf garandeert met dit contract een besparing van 16,5% op elektriciteit, 3% op aardgas en 100% op stookolie voor de gebouwen binnen het 10-jarige traject en een besparing van 29% op elektriciteit en 15% op aardgas voor de gebouwen binnen het 20-jarige traject.
De gegarandeerde besparingen leveren een (…) Het hele nieuwsbericht

Gerrit Cozijnsen overleden

Dinsdag 30 mei 2023
Op 13 mei is Gerrit Cozijnsen overleden. Hij was geboren in Baarn (Ned.) en werd 77 jaar. De uitvaart zal in besloten kring gehouden worden, waarna de asverstrooiing op de begraafplaats van Pelt-Centrum. Condoleren kan via info[!]uitvaartcentrum-Vandebosch.be.
--

Ria Daelman overleden

Dinsdag 30 mei 2023
Pelt - Ria Daelman overledenGisteren is Ria Daelman overleden, de weduwe van de in 1981 gestorven Robert Sleurs en van de in 2004 overleden Tony Monten. Zij was 74 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Zij wordt zaterdag begraven na het afscheid (10.30 uur) in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Henri Theuwis overleden

Dinsdag 30 mei 2023
Pelt - Henri Theuwis overledenGisteren is Henri Theuwis overleden, de weduwnaar van Mia Pinxten, die in 1959 stierf, en die van Nelly Ras, die in 2020 van ons heenging. Hij was 90 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten familiekring. Begroeting: vrijdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat. Het is de laatste begroeting in dat pand; de volgende zullen aan de Leopoldlaan 53 plaatsvinden.

Crisis treft meer mensen

Dinsdag 30 mei 2023
Pelt - Crisis treft meer mensenIn 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit en bereikten de energieprijzen een recordniveau. CAW Limburg - dat mensen helpt die met een welzijnsvraag zitten - voelt al langer de impact van deze crises in het werkveld. De jaarcijfers bevestigen dit aanvoelen. "In 2022 hielp CAW Limburg 13 316 mensen met een welzijnsvraag, 7% meer dan in 2021," zegt algemeen directeur Alain Bielen. ‘We organiseerden in totaal net geen 80 000 contacten om hen te helpen. Uit een eerste analyse maken we op dat deze (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Groot draagvlak voor Nationale ParkenZoomIn opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir werd de voorbije weken een bevraging uitgevoerd bij 600 Vlamingen naar het draagvlak voor de ontwikkeling van Nationale Parken en Landschapsparken in Vlaanderen. Hieruit blijkt volgens de minister dat maar liefst 79% van de Vlamingen positief staan t.o.v. een Nationaal Park. 74% zien een Landschapspark zitten. Bovendien vindt 7 op 10 Vlamingen het fijn dat binnen een straal van 20 kilometer van de woonplaats een Landschapspark of Nationaal Park wordt ontwikkeld. “Vlamingen hebben een hart voor natuur, dicht bij hen in de buurt en willen dat de overheden werk maken van Vlaamse Parken. Het beleid krijgt ruime steun omdat een overgrote meerderheid, ondanks tegencampagnes, inziet dat meer natuur ook meer gezondheid én economische vooruitgang betekent”, reageert Demir.
Vandaag staat het Parkendecreet van Demir geagendeerd in de commissie van het Vlaams Parlement.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Industriegrond in Limburg mogelijk duurderZoomDe Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) overweegt de prijs van industriegrond te verhogen. Dat kan worden afgeleid uit een artikel in het Pomblad, het magazine van de POM Limburg.   "We moeten anders gaan denken over ons ruimtegebruik en meer inzetten op verdichting, ruimtelijk rendement of andere optimalisatiemethoden," zegt Stijn Vercampt, expert ruimtelijke economie binnen POM Limburg. "De ruimte wordt schaars en dus moeten we het geweer van schouder veranderen. Want (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Tienkamp: record voor Daan van SelstOp de tienkamp voor scholieren in Herentals heeft Daan van Selst (foto) van atletiekclub SACN afgelopen weekend in totaal 5579 punten behaald, een record in de clubgeschiedenis. Daarbij verbeterde hij bovendien enkele persoonlijke records. Proficiat!
Het is maar dat je 't weet
De vervoerregio Limburg heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Dat beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze (…) Het hele nieuwsbericht

Zebracinema: 'Tár'

Maandag 29 mei 2023
Pelt - Zebracinema: 'Tár'Zoom
"Tár" - Todd Field - VS - 158'
Lydia Tár is chef-dirigent bij de Berliner Philharmoniker. Ze publiceert boeken en platen en geeft les in New York; ze heeft een hectisch leven. Als een nieuwe celliste auditie doet voor het orkest, voelt Lydia zich meteen aangetrokken tot deze Olga. Alsof haar werkdruk en deze amoureuze afleiding nog niet genoeg zijn, is er ook nog een voormalige assistent-dirigent, Krista Taylor, die steeds verontrustende e-mails stuurt.
Cate Blanchett is indrukwekkend als Lydia Tár. De 158 minuten vliegen voorbij, dankzij Blanchett en de straffe regie van Todd Field, het spookachtige geluidsontwerp en het godverlaten Berlijn. Vijfsterrencinema. 
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Bosland is Vlaanderens énige plekje waar onze eigen zwarte honingbij nog voortplanten kan zonder al te veel risico op verbastering (genetische pollutie) met uitheemse honingbijen die door imkers geïmporteerd worden. In 2016 werd voor het eerst een kleinschalige proef opgezet; ondertussen zijn we enkele jaren verder en komen imkers uit heel Vlaanderen met hun jonge zwarte bijenkoninginnen speciaal naar Bosland om hen hier op bruidsvlucht te laten gaan. Dit was onmogelijk geweest zonder de hulp van Natuur en Bos, lokale Natuurpunt-afdelingen en vrijwilligers.
Zelf zin om mee te bouwen aan het voortbestaan van onze inlandse honingbij? In november gaat er een nieuwe imkercursus van ZwarteBij.org van start in bezoekerscentrum 'De Wulp' in het Hageven (Pelt). Ga zeker al eens een kijkje nemen op 25 juni tijdens de Kennismakingsdag Zwarte Bij in Hechtel!
Pelter Hükske
Pelt - Moeileke woorde in de les NederlandsZoomLöt oas mer probere, die toal van oas veuraawers in iere te haawe. Zoe lang es ’t git. En we kunnen er oech nog es mei laache! Lüstert. En vertèlt ze vort – in dä sappig Pèlter van oas. Had ullie goe! Tot tekomede móndig. Fons

Aanhoudende droogte

Zondag 28 mei 2023
Weerbericht
Pelt - Aanhoudende droogteEen krachtig hogedrukgebied nabij Engeland blijft het weerbeeld op korte en lange termijn domineren. Wel kan er af en toe een erg verzwakte storing even onze regio aandoen. Neerslag wordt er evenwel niet verwacht, maar tijdelijk zijn er meer wolken en er is wat verandering in de temperaturen.
Morgen/maandag zijn er veel hoge en later middelhoge wolken, die ervoor zorgen dat de zon gesluierd is. Dat heeft ook zijn invloed op de temperaturen. De maxima liggen rond 19 graden en de noordoostenwind blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Jeannine Van Werde overledenVandaag is Jeannine Van Werde overleden, de echtgenote van Jean-Paul Engelen. Ze was 70 jaar. Vrijdag om 10.30u is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van SInt-Huibrechts-Lille. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Pelt - NWC wint EK ploegaflossing in BriggHet EK ploegaflossing kajak in het Engelse Brigg is vandaag gewonnen door Erwin Smids, Sander Janssen, Tom Verduyckt en Joris Geers van de NWC. Elk van hen nam één discipline voor zijn rekening. Zij mogen zich dus kronen als Europees kampioen! Op het EK Quadrathlon middellange afstand - 1,5 km zwemmen, 7 km kajak, 30 km fietsen en 10 km lopen werd Nick Verduyckt vice-Europees kampioen achter de Hongaar Ferenc Scima. In deze wedstrijd werd William Peters 5de.
Op de laatste dag van de Wereldbeker kajak in het Poolse Poznan werden vandaag nog twee A-finales afgewerkt met deelname van NWC-leden. Artuur Peters werd, samen met zijn Mechelse kompaan, 6de in de K2 500 m. Bij de dames werden Lize Broekx en Hermien Peters op dit nummer 7de.
Pelt - Sporting heeft een kampioenenploegZoomEn dat is de ploeg van de U14. Die werd vandaag in Bocholt Belgisch kampioen in het handbal! Na een spannende wedstrijd en 7-meters klopten ze Sprimont met 33-31. De toekomst van Sporting Pelt is verzekerd. Proficiat, jongelui! (Foto's Sporting)
Sporting heeft een kampioenenploegSporting heeft een kampioenenploegSporting heeft een kampioenenploeg
Zoom
Pelt - Weer twee clubrecords verbeterd bij SACNOp de atletiekmeeting in Eindhoven hebben twee atleten van SACN gisteren het clubrecord verbeterd. Sara van Bakel liep op de 80m 11”23 en Juul Derickx (foto) verpulverde het oude clubrecord 300m horden - dat uit 2004 stamde - met maar liefst 3”. Het nieuwe clubrecord is nu 40”98.
Pelt - Ondertussen, bij de WB kajak in Poznan...Op de tweede dag van de Wereldbeker kajak in het Poolse Poznan werden vandaag twee finales en twee halve finales met NWC-deelname afgewerkt. Artuur Peters werd 8ste in de finale K1 1000 m en de K4 500 m dames met Lize Broekx, Hermien Peters, Amber Van Broekhoven en de Mechelse Anastasia Okunkova werden 9de. In de namiddag werden dan de halve finales K2 500 m gevaren. Zowel Artuur Peters met zijn Mechelse kompaan Bram Sikkens wisten zich, met een tweede plaats, te verzekeren voor de A-finale. Ook Lize Broekx (…) Het hele nieuwsbericht

Advertenties

Zaterdag 27 mei 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - AdvertentiesSoms erger ik me dood aan de stupiditeit die er in advertenties gedemonstreerd wordt. Ik vraag me dan wel eens af of er echt mensen zijn die zich dat product, na het zien of horen van zoveel verregaande infantiele domheid, toch nog aanschaffen.
Gisteravond nog zag ik op een of andere TV-zender voor de zoveelste keer een sliert kerels die zich in volstrekt belachelijke huppeldanspasjes over het scherm bewogen, terwijl ze zongen dat hun schorten vuil waren. Ze tonen zich telkens stomverbaasd als ze van het (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - NWC-ers doen het goed op WB in PoznanVandaag ging de Wereldbeker kajak van start in het Poolse Poznan. De Neerpeltse Watersportclub vaardigde vier clubleden af. Op de eerste dag kon Artuur Peters zich al plaatsen voor de A-finale K1 1000 m. Hij won zijn reeks en werd tweede in de halve finale. Verder plaatste hij zich, samen de zijn Mechelse bootpartner Bram Sikkens, met een overwinning in hun reeks voor de halve finale in K2 500 m.
Ook Lize Broekx en Hermien Peters konden zich zowel in K2 500 m (3-de plaats in de reeks) als in K4 500 m (5de plaats in de reeks), samen met Amber Van Broekhoven en de Mechelse Anastasia Okunkova, plaatsen voor de halve finales op beide nummers. Deze halve finales worden op zaterdag varen evenals de finale K1 1000 meter met Artuur Peters.

Tina Turner op de markt

Vrijdag 26 mei 2023
Pelt - Tina Turner op de marktDeze week moest de wereld afscheid nemen van Tina Turner, die een indrukwekkende carrière wist op te bouwen. Ze laat dan ook liedjes na die in het collectieve geheugen gegrift staan. Omdat ze mooi melodieus zijn, blijven liedjes goed overeind als ze op beiaard gespeeld worden. Daarom dus: Tina boven! Letterlijk te nemen: vanuit de toren hoor je morgen de muziek van Tina Turner op de weekmarkt in Neerpelt vanaf 11u. Beiaardier Jan Verheyen speelt o.a. Golden eye, Proud Mary, What’s love got to do with it, Simply the best enz...
Pelt - Natuurpunt lanceert de 'Insectenzomer'ZoomVanaf 1 juni lanceert Natuurpunt de Insectenzomer. Met de slogan 'Niet meppen, wel appen' vraagt de campagne aandacht voor de enorme achteruitgang van insecten en maakt ze de mensen bewust van de wonderbaarlijke en supernuttige insectenwereld. Bedoeling is om tussen 1 juni en 31 augustus zoveel mogelijk insecten in kaart brengen met de soortenherkennings-app ObsIdentify.
Elke twee weken zet Natuurpunt een andere soort in de kijker. Daardoor wil men de angst die veel mensen (…) Het hele nieuwsbericht

Françoise Gillardin overleden

Donderdag 25 mei 2023
Pelt - Françoise Gillardin overledenVandaag is Françoise Gillardin (68) overleden. Zij was afkomstig van Neerpelt en woonde in Hasselt. Voor de uitvaart zorgt Uitvaartzorg Smeets in Hasselt.
Om over na te denken
"Helikopter vervangt bebakeningsbollen" - een groot item vanmiddag in het VRT-televisienieuws. Alsof het om een regelrechte primeur zou gaan.
Raar.
Want al op 1 maart van vorig jaar brachten wij het bericht dat Elia in onze regio de bebakeningsbollen liet vervangen vanuit een helikopter. Zou Noord-Limburg dan toch te ver van Brussel liggen? (PP)

Zizou Bergs uitgeschakeld

Donderdag 25 mei 2023
Zizou Bergs is er gisteren niet in geslaagd zich te plaatsen voor de derde kwalificatieronde van Roland Garros. Hij verloor van de Portugees Frederico Ferreira in twee sets.
Na afloop heeft Zizou meerdere haatberichten gekregen via sociale media. Zizou's vader vermoedt dat de reacties komen van gokkers die hun geld verloren hebben na de wedstrijd. UPDATE "Ik heb een dikke huid tegen dergelijke berichten gekweekt," zegt hij bij Sporza

Tijd om te hooien

Woensdag 24 mei 2023
Pelt - Tijd om te hooienZoom"Is het weer in mei te mooi, dan krijgt de schuur maar weinig hooi", is een oude weerspreuk. (foto Gust Ischen)
Vanaf 1 juni start het uitvaartcentrum Severens, nu nog in de Houtmolenstraat, vanuit het vroegere "Carrefour"-complex aan de Leopoldlaan 53. Dat is voor de gelegenheid versierd met kunstwerkjes van de bewoners van Sint Oda. Zaterdag kunnen inwoners van Pelt en omstreken er een kijkje nemen tijdens de opendeurdag. Het pand werd enkele jaren geleden, na het vertrek van Carrefour, gekocht door de DELA-groep, waarvan Uitvaartzorg Severens deel uitmaakt.

Pastorale eenheden fuseren

Woensdag 24 mei 2023
Kerk
In september fuseren de pastorale eenheden De Goede Herder (Overpelt) en Sint-Willibrordus (Neerpelt). Iedereen kon de voorbije maand een nieuwe naam voor de uitgebreide pastorale eenheid voorstellen. Uit de binnengekomen voorstellen werden er vier geselecteerd door de leden van beide pastorale teams: Sint-Franciscus, Johannes, Petrus en Paulus én Het levend water. In de weekendvieringen van 3-4 juni kunnen de gelovigen hun stem uitbrengen. Tot 4 juni kan men ook per mail stemmen: jan.philippe[!]belgacom.net.

Henri Kwanten overleden

Dinsdag 23 mei 2023
Pelt - Henri Kwanten overledenGisteren is Henri Kwanten overleden, de echtgenoot van Sophia Ooms. Hij was geboren in Bree en werd 91 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring; Begroeting: pinkstermaandag (11-11.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Het wordt opnieuw warmer

Dinsdag 23 mei 2023
Weerbericht
Pelt - Het wordt opnieuw warmerEen hogedrukgebied strekt zich uit van de Atlantische Oceaan, via het Verenigd Koninkrijk tot de lage landen. Daarbij overheerst een noordelijke stroming met aanvoer van een aantal wolkenvelden, maar vaak ook met veel zon. De aangevoerde lucht is eerst nog vrij fris, maar de volgende dagen ruimt de wind naar het noordoosten en bereikt warmere en drogere lucht onze streken.
Vandaag maken wolkenvelden na de middag plaats voor steeds meer zon. Tegen de avond wordt het zelfs vrij zonnig. Bij een (…) Het hele nieuwsbericht

Sonja Beliën overleden

Dinsdag 23 mei 2023
Pelt - Sonja Beliën overledenGisteren is Sonja Beliën overleden, de echtgenote van Michel Van der Heyden. Ze was geboren in Hamont en werd 52 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Frans Agten overleden

Dinsdag 23 mei 2023
Pelt - Frans Agten overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Frans Agten overleden, de weduwnaar van Thoke Mertens, die in 2016 stierf. Hij was 92 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaats vinden, waarna de asurn begraven wordt op het Boskerkhof. Begroeting: donderdag (19.30-20.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Weer actie tegen gsm-en aan het stuurZoomGsm-gebruik achter het stuur is duidelijk een hardnekkig probleem. Bestuurders weten dat het niet mag maar denken toch vaak dat het kan. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk, zegt het Parket Limburg. Daarom is er samen met de politiediensten van het arrondissement opnieuw een gsm-actie georganiseerd. Ze loopt van morgen/woensdag 24 mei t.e.m. donderdag 25 mei. Bij vaststelling van gsm-gebruik aan het stuur zal het rijbewijs van de bestuurder onmiddellijk worden ingetrokken voor een periode van acht dagen.

Zizou Bergs stoot door

Dinsdag 23 mei 2023
Zizou Bergs heeft zich gisteren geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van Roland Garros. Hij haalde het van de Amerikaan Johnson.
Pelt - De Bokkerijders fietsen voor KotKZoomAfgelopen weekend namen De Bokkerijders voor de vijfde keer deel aan de 1000km voor Kom op tegen Kanker. 12 fietsers reden in 3 teams in totaal 3000km. Hiervoor haalden ze €16.500 op in de strijd tegen kanker! Sinds de eerste deelname in 2017 maakt dit al ruim €80.000. Bovendien reden er nog 4 andere teams uit Pelt mee, wat nog eens goed was voor €22.000. Meer foto's
Pelt - Jeugdkampioenschappen atletiekZoomAtletiekclub SACN was met 25 jonge atleten present in Lanaken. Daar streed de jeugd voor de provinciale kampioenstitels. De club behaalde in totaal vier titels en 11 podiumplaatsen.
Lou Schildermans (foto) haalde goud met de discus en zilver met de kogel; voor Ties Beks was er zilver op de 300m; Jayden Vanhamond haalde goud in het speerwerpen; Pieter Voets deed hetzelfde in het hoogspringen; voor Milan Kuppens was er brons op de 60m; Tuur Verheyen behaalde goud op de 1000m en zilver in (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Botsing op Boelehoef: één gewondeBij een botsing tussen twee personenwagens op de Boelehoef is zaterdagnamiddag de inzittende van een personenwagen gewond geraakt. Ze moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Het gaat om een 64-jarige vrouw uit Pelt.

Mènnen otto gepikt

Maandag 22 mei 2023
Pelter Hükske
Pelt - Mènnen otto gepiktZoomGerard zit ón den toeëg mèd e laank gezicht. Driek wilt wieëte hoe dä kumt. Lüstert! En profiteert van’t goe weer, now dettet git. Tot tekomede móndig, en had ullie goe! (Fons Tuyaerts)

Zebracinema: 'The Fabelmans'

Maandag 22 mei 2023
Pelt - Zebracinema: 'The Fabelmans'Zoom"The Fabelmans" - Steven Spielberg - VS - 151'
De kleine Sammy Fabelman groeit in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog op in Arizona. Nadat zijn ouders hem meenemen naar ‘The Greatest Show on Earth’ wordt hij op slag verliefd op film. Gewapend met een camera begint Sammy thuis zelf films te maken, tot grote vreugde van zijn creatieve moeder. Zijn vader daarentegen ziet het meer als een hobby.
Hollywoodlegende Steven Spielberg brengt een diep persoonlijk en tegelijk fictief portret over zijn eigen jeugd. Hij graaft in zijn herinneringen en toont op zijn typische magistrale wijze de ervaringen die hem gevormd hebben tot de filmmaker die hij vandaag is. Een ode aan de magie van films die ons helpen de waarheid over elkaar en onszelf te zien.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - De seizoensbrochure van Palethe is klaarZoomCC Palethe heeft zijn nieuwe seizoensbrochure klaar. Misschien heb je ze al zien liggen toen je tijdens het afgelopen weekend toevallig even langs liep. Maar in de loop van deze week vallen de brochures ook in de brievenbussen. Je kan er ook een afhalen aan de balie, of ze online bekijken. Op dinsdag 30 mei is er de jaarlijkse presentatieavond en op woensdag 31 mei om 12u start de ticketverkoop.
Pelt - Succes voor Peltse skiërs op BK in PeerZoomAfgelopen donderdag werd in Snow Valley in Peer het skiseizoen 2022-2023 afgesloten met het Belgisch Kampioenschap Indoor. In de voormiddag vonden de kwalificaties plaats waarmee de atleten zich konden kwalificeren voor de finales in de namiddag. In die finales behaalden drie Peltenaren een podium.
Thor Calle (10) werd in het alpine indoor skiën Belgisch kampioen U10 bij de heren. Zijn zus Sterre (14) was het snelst in haar categorie U14 dames en haalde zo de tweede Belgisch (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Ondertussen, in Sint-Truiden...ZoomDaar verwachten ze nog meer drag queen shows in de Minderbroederskerk... (Cartoon: Fobie)

Melanie Mulkens overleden

Zondag 21 mei 2023
Pelt - Melanie Mulkens overledenGisteren is Melanie Mulkens overleden, de weduwe van Martin Vanchaze, die vorig jaar stierf. Ze was geboren in Achel en werd 73 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (17.30-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
Pelt - 'Liberation Garden' in 'De Ochtend'ZoomHet VRT-radioprogramma "De Ochtend" bracht een verhaal over "Liberation Garden". Het pas geopende museum in Leopoldsburg vertelt op een eigentijdse en interactieve manier de aangrijpende verhalen van gewone mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Curator Peter Schrijvers benadrukt het belang van Leopoldsburg als locatie voor het museum, waar het unieke erfgoed en het bijzondere verhaal van de regio centraal staan. Het museum moet Limburg en Vlaanderen positioneren als een aantrekkelijke bestemming voor WO II-toerisme. Met speciale aandacht voor jongeren hoopt het museum een nieuwe generatie te betrekken bij het begrijpen en herdenken van deze periode. Luister 8 minuten naar interessante info

De Oekraïense lente

Zondag 21 mei 2023
Pelt - De Oekraïense lenteZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)

Zo jong en al Vlaams kampioen!

Zaterdag 20 mei 2023
Pelt - Zo jong en al Vlaams kampioen!ZoomDe J14 (foto) van Sporting Pelt hebben zich vandaag tot Vlaams kampioen gekroond. Proficiat! Ze versloegen Hubo Handbal met 25-17. De M15 van Sporting verloren in de finale met 13-17 van Hestia Bilzen.

Jan Vanchaze overleden

Zaterdag 20 mei 2023
Pelt - Jan Vanchaze overledenGisteren is Jan Vanchaze overleden, de echtgenoot van Ria Vanderhoydonks. Hij was 76 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

DHCO verliest van Hubo

Zaterdag 20 mei 2023
Pelt - DHCO verliest van HuboDameshandbalclub DHCO heeft vandaag tweemaal verloren van Hubo Handbal, dat zich meteen kroont tot de eerste Vlaamse kampioenen. De M17 verloren met 24-22, de M19 met 29-12. Spijtig!
Pelt - Limburgse kampioenen kogelslingeren bij SACNZoomVoor het Limburgs kampioenschap kogelslingeren vaardigde Sporting Atletiekclub Neerpelt drie atletenaf. En ze werden alledrie kampioen! Voor deze stunt zorgden Froukje Heylen bij de juniors, in een nieuw clubrecord met 36m42; Tine Frederix bij de masters vrouwen, ook met een clubrecord van 18m20; en Patrick Coene bij de masters mannen met - je raadt het nooit - een nieuw clubrecord met 30m53. Dat alles onder toeziend oog van trainer Pascal Snoeks. Proficiat atleten en trainer! Op de foto, vlnr: Patrick Coene, trainer Pascal Snoeks, Tine Frederix en Froukje Heylen

En de Woensdagtrappers?

Zaterdag 20 mei 2023
De Woensdagtrappers
Pelt - En de Woensdagtrappers?ZoomRijden de Woensdagtrappers niet meer? Vorige week stond Baal op het programma, maar vanwege het voorspelde slechte weer werd de rit geannuleerd. Deze week geen woensdagrit, omdat de meesten sinds donderdag tot en met zondag op vierdaagse naar Doetinchem in Nederland zijn. Donderdag 135km naar Doetinchem, vrijdag en zaterdag een rit van 100km in de Achterhoek, zondag 145km terug naar SHLille.
Tot nog toe goed fietsweer, heel mooie ritten door de vele open vlaktes maar wel een pittige noordoostenwind. En als je Achterhoek zegt, dan denken wij Oerend hard aan Normaal. Dat monument (foto) werd vrijdag in het begin van de rit bezocht.

Jaak Schaekers overleden

Zaterdag 20 mei 2023
Pelt - Jaak Schaekers overledenGisteren is Jaak Schaekers overleden. Hij werd geboren in Hechtel en werd 84 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
Nu het opnieuw warmer wordt - en de natuur dus droger - is het risico op natuurbranden groter. Daarom heeft het Agentschap Natuur en Bos code geel afgekondigd in de provincies Limburg en Antwerpen. Het is niet meer toegelaten vuur te maken in de bossen en natuurgebieden. Ook roken is er verboden. De brandwseer en de natuurbeheerders zijn extra waakzaam, zeker met de zonnige dagen in het verschiet.

DHCO wint bij Sprimont

Vrijdag 19 mei 2023
Gisteravond speelden de dames van de 1ste ploeg van DHCO hun laatste wedstrijd van het seizoen in Sprimont. Ze wonnen met 26-27. Zo eindigen ze op de 4de plaats in de rangschikking. De beloften eindigen na de play-offs op de 2de plaats.
Pelt - SACN was op Vlaamse kampioenschappenDrie atleten van atletiekclub SACN hebben vandaag deelgenomen aan de Vlaamse kampioenschappen in Gent. De grootste kanshebber op een podiumplaats was Kyani Joosten in het polsstokspringen. Ze is nog scholiere; tussen al het seniorengeweld behaalde ze een mooie vierde plaats met een sprong van 3m60.
Anneleen van de Schoepen werd op de 5000m bij de senioren 13de met een nieuw persoonlijk record. Op de 400m werd junior Ruben Allaert eveneens 13de, met een tijd van 50”55. Voor de leken onder ons: dat is sneller dan 28 km/u!
Pelt - 5de Indiana Jones-film op festival van CannesZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)  
De provincieraad heeft gisteravond ingestemd met het voorstel om de 19 sociale huisvestingsmaatschappijen en verhuurkantoren in de provincie te fusioneren. De nieuwe entiteit zal BV Wonen in Limburg heten.

Jan Van Dingenen overleden

Donderdag 18 mei 2023
Pelt - Jan Van Dingenen overledenGisteren is Jan Van DIngenen overleden. Hij was 63 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten familiekring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Het is maar dat je 't weet
Verkeersinstituut VIAS is in april gestart met een speciaal proefproject rond groene zwaailichten in personenwagens van vrijwillige brandweerlieden. Dankzij die ‘hoffelijkheidslichten’ moeten ze herkenbaar zijn voor andere weggebruikers wanneer ze onderweg zijn naar de kazerne voor een dringende interventie. Het proefproject gaat acht maanden duren, meldt Het Laatste Nieuws.
Pelt - Handbal: DHCO-teams in VHV-jeugdfinalesBij DHCO hebben de meisjes van de M17 en M19 zich geplaatst voor de VHV-jeugdfinales in Merksem. Zij strijden voor de Vlaamse en de Belgische titel. Beide spelen ze zaterdag in Merksem tegen Hubo Hasselt. Allez, dames!
Pelt - Jonas Meeus (Lindelhoeven) topschutterJonas Meeus (Lindelhoeven VV) is topschutter in tweede provinciale B. Hij maakte 27 doelpunten.

Inbraak aan Kolisbos

Woensdag 17 mei 2023
Pelt - Inbraak aan KolisbosEen onbekende heeft gisteren ingebroken in een woning aan Kolisbos. Hij brak een raam van de slaapkamer open en nam juwelen mee.
Het ministerie van defensie is niet van plan zich te engageren om de kandidatuur van Bosland voor een Nationaal Park te steunen. Dat zei minister van Defensie Ludivine Dedonder vandaag in de commissie landsverdediging van de Kamer, in antwoord op een vraag van Kamerlid Verduyckt. "We willen voor bosbeheer blijven samenwerken met het Agentschap Natuur en Bos, maar het militair gebruik blijft prioritair, boven natuurrecreatie en toerisme," aldus de minister.
Het is maar dat je 't weet
De aangekondigde nieuwe brug over de Maas in Maaseik zal wellicht in 2026 klaar zijn. Dat maakte Vlaams minister Lydia Peeters vanmorgen bekend in Maaseik. De voorbereidingen voor de brug zijn al gestart en tegen de zomer 2024 moeten de eerste werken beginnen. De nieuwe brug komt ten zuiden van de bestaande. De huidige brug rust op twee pijlers in de Maas, de nieuwe krijgt slechts één centrale pijler.

Pachtprijs blijft stijgen

Woensdag 17 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 betaalde een Belgische landbouwer gemiddeld 329 €/ha per jaar voor de huur van geploegde grond en 287 €/ha voor grasland. In 10 jaar tijd is de pachtprijs van geploegde grond met 32,7% gestegen en de prijs van grasland met 20,1%. Dat meldt Statbel.
De pacht is het bedrag dat de pachter jaarlijks aan de verhuurder betaalt voor het gebruik van zijn grond voor landbouwdoeleinden.
Pelt - Leesniveau Vlaamse kinderen blijft dalen...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Voorlopig nog koude wind

Dinsdag 16 mei 2023
Weerbericht
Pelt - Voorlopig nog koude windEen hogedrukgebied met kern net ten zuidwesten van Ierland bepaalt het weer in onze streken. Het is droog en er is flink wat zon. De temperaturen zijn echter bescheiden en de matige wind komt uit het noorden en voelt eerder koud aan. Onder de inversie ontstaan er enkele stapelwolken. Komende nacht, morgen en eigenlijk de rest van de week blijft het hogedrukgebied het weer in onze streken domineren.
Morgen/woensdag is het behoorlijk koud in de ochtend bij minima rond 5 graden. Wel is het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Limburgse werknemers verdienen gemiddeld zo'n 300 euro minder dan de Belgische werknemer. Ze krijgen ook minder vaak extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, jaarpremies of een hospitalisatieverzekering. Toch is Limburg bezig met een inhaalbeweging en wordt de loonkloof kleiner.
Pelt - (Nog) geen overwinning voor ErdoganZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Pelt - Rita Schoolmeesters overledenGisteren is Rita Schoolmeesters overleden, de echtgenote van André Geers. Ze was geboren in Leuven en werd 67 jaar. Zaterdag om 10.30u is er voor haar een uitvaartliturgie in de parochiekerk van SInt-Huibrechts-Lille. Begroeting: vrijdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) startte eind maart aan een gedeeltelijke brugrenovatie op het verkeersknooppunt in Lummen. Het gaat om de brug die het E313-verkeer komende uit Antwerpen naar de E314 richting Nederland leidt. Tijdens het Hemelvaartweekend worden er o.a. waterdichtingswerken op het brugdek uitgevoerd en krijgt de brug een nieuwe asfaltlaag. Hierdoor wordt de brug van woensdagavond 17 t.e.m. maandagochtend 22 mei volledig afgesloten. Verkeer volgt een omleiding via afrit (…) Het hele nieuwsbericht

Veehandel failliet verklaard

Maandag 15 mei 2023
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft het faillissement uitgesproken van veehandel GZ HTT uit Pelt. Schuldvorderingen moeten voor 10 juni ingediend worden.

De treinen zijn (weer) later

Maandag 15 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - De treinen zijn (weer) laterDoor een seinstoring in de zone Antwerpen ziet het er naar uit dat enkele treinen naar Limburg vanavond weer vertraging zullen hebben...

Martin Theuwen overleden

Maandag 15 mei 2023
Pelt - Martin Theuwen overledenDonderdag is Martin Theuwen overleden, de echtgenoot van Anny Rabijns. Hij was geboren in Hamont en werd 88 jaar. Vrijdag (13.30u) is er een afscheidsplechtigheid bij uitvaartcentrum Severens in Pelt. Begroeting: donderdag 19-19.30u in het uitvaartcentrum.
Pelt - Actieplan om bouw te promotenZoomVDAB Limburg en Constructiv, het sectorfonds van en voor de bouwsector, werkten samen een provinciaal actieplan uit met als doel meer werkzoekenden toe te leiden naar de bouw.
Het actieplan bevat 25 acties die VDAB en Constructiv zullen uitvoeren tegen eind 2024. Het Limburgs actieplan bevat 4 prioriteiten met daaronder in totaal 25 acties waarbij VDAB en Constructiv de krachten bundelen. Een actie uit het plan is het organiseren van infosessies om nieuwe doelgroepen warm te maken voor de bouw. (Foto Hans Put)
Pelt - Handbal: ook M15 van Sporting naar finalesZoomOok de M15 van Sporting Pelt plaatsten zich voor de Vlaamse finales op 20 mei in Merksem, meldt Sven Spooren. Succes daar, en proficiat aan de speelsters, begeleider en trainer!

Zebracinema: 'Mon Crime'

Maandag 15 mei 2023
Pelt - Zebracinema: 'Mon Crime'Zoom"Mon Crime" - François Ozon - Frankrijk - 102'
In het Parijs van de jaren ‘30 volgen we Madeleine Verdier, een berooide actrice die beschuldigd wordt van de moord op een beroemde producent. Met de hulp van haar beste vriendin en advocate Pauline kan ze bewijzen dat ze uit zelfverdediging handelde. Ze wordt vrijgesproken en een succesvol leven lacht haar toe. Maar dan komt de waarheid aan het licht…
François Ozon grijpt met ‘Mon Crime’ terug naar de succesformule van ‘Potiche’ en ‘8 Femmes’: steengoede periodefilms met een Franse topcast.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Propere mezen, die mezen

Maandag 15 mei 2023
Puur natuur
Pelt - Propere mezen, die mezenZoom Hoe vogelouders hun jongen voeren en tientallen keren per dag op en af naar het nestkastje vliegen - vertederend.  Maar wat erin gaat, moet er ook uit. Bijna net zo vaak als het voeren wachten ouders op een af te voeren pakje. Het jong steekt daarbij zijn kontje omhoog en voorzichtig pakken de ouders dan het wittig vormpje en vliegen er mee weg. Marcella Stappers kon zo'n moment in haar tuin vastleggen bij haar koolmeesjes. Onderschat het aantal 'poepzakjes' trouwens (…) Het hele nieuwsbericht

Weduwe in de rouw

Maandag 15 mei 2023
Pelter Hükske
Pelt - Weduwe in de rouwZoomGerard, dä ’s ne joonkman, ne vrijgezel zegge ze tiggewoeërig, en op ne zötterigen oaved git ie toch mer wir es oêt. Ge wit noeit.
En daan ziettie e schoeë, ferm medammeke, ferm opgemakt, en ze stit doa cocktails te drinke. Zowwie döre…?
Lüstert.
En had ullie goe, eh!
Tot tekomede wèèk.
(Fons Tuyaerts)

'Blijf van die sigaret af'

Zondag 14 mei 2023
Vandaag gelezen
"Ik kan enkel zeggen: de sigaret heeft mij wellicht kanker gegeven. Probeer er dus van af te blijven, hoe ongelofelijk lastig dat ook is. Ik wil niet terug naar de wereld van de sigaret. De sigaret heeft me bijna vermoord. Ik ga die tweede kans niet verprutsen."
(VRT-journalist Björn Soenens bij VRT-nieuws.be)
Pelt - Handbal: J14 van Sporting naar finaleZoomNa vier tornooien zijn de J14 van Sporting Pelt als eerste uitgekomen in de groep voor de Vlaamse titel. Volgende week spelen ze in Merksem de finale tegen Hasselt. Hiervoor zal een bus worden ingelegd, meldt trainer Stefan Paesen.

SACN wint in Lanaken

Zondag 14 mei 2023
Pelt - SACN wint in LanakenZoomIn Lanaken heeft SACN een meeting voor de Beker van Vlaanderen voor cadetten/scholierenhelemaal gedomineerd. Van de eerste tot de laatste wedstrijd stond de Peltse atletiekclub aan de leiding. Ze behaalden uiteindelijk 414 punten, precies 100 punten méér dan de tweede club. "Met deze ploeg kunnen we zo doorgaan naar 1ste nationale!" zei hoofdtrainer Louis Geboers na afloop, waarbij hij ook zijn dank uitsprak aan de coaches Daan Stevens en Patrick Derickx.
Pelt - Kajak: WB-wedstrijden in Szeged achter de rugOp de laatste dag van de Wereldbeker kajak in het Hongaarse Szeged namen de NWC-leden nog deel aan twee wedstrijden. De B-finale K2 500 m dames senioren werd gewonnen door Lize Broekx en Hermien Peters in een tijd van 1’47”. Ze werden zo 10de in dit nummer. Artuur Peters met zijn Mechelse partner Bram Peters werd 9-de in de À-finale. Over 14 dagen nemen dezelfde NWC-leden deel aan de tweede Wereldbeker in het Poolse Poznan.

Winst voor DHCO!

Zondag 14 mei 2023
Pelt - Winst voor DHCO!ZoomGisteren speelde de beloften en dames van DHCO tegen Hasselt hun laatste thuiswedstrijd. Met een goed gevulde tribune begonnen de beloften aan hun wedstrijd en wonnen met 24-16. Nadien was de eerste ploeg aan de beurt. Ook zij wonnen; met 29-20!
Na de wedstrijd werden 3 speelsters nog in de bloemetjes gezet omdat ze hun handbalschoenen aan de haak hangen: Iris Peeters, Mieke Pinxten en Kathleen Maesen (foto onderaan).
Winst voor DHCO!
Zoom

De Vlaamse canon (2)

Zondag 14 mei 2023
Pelt - De Vlaamse canon (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - Samana Grote-Heide op bedevaartZoomDonderdag trokken 32 leden van Samana Grote-Heide op bedevaart naar de mooie kapel op de Witte Berg in Achel. Wandelend kon men met de rolwagens over het fietspad tot aan die kapel. Voorbijgangers houden er vaak even halt om te bidden en een kaarsje te branden. De mariaviering was sereen met mooie teksten afgewisseld met gekende marialiederen en er werd flink meegezongen. Na de mariahulde keerde men terug naar de Ponyfarm waar een lekker kopje koffie of thee en heerlijke taart stonden te wachten. (Jan Alders)

Aan alle moeders...

Zondag 14 mei 2023
Pelt - Aan alle moeders...ZoomEen fijne moederdag gewenst! Laat u maar eens in de watten leggen! (Foto Pierre Rutten)

Ondertussen, in Szeged...

Zaterdag 13 mei 2023
Pelt - Ondertussen, in Szeged...Op de Wereldbeker kajak in het Hongaarse Szeged heeft Artuur Peters vandaag eerst zijn A-finale K1 1000 m afgewerkt. Hij werd hier 8ste in een tijd van 3’38”. Enkele uren later moest hij, samen met zijn Mechelse K2-partner, de halve finale K2 500 m afwerken. In deze wedstrijd werd het duo tweede en kon zich zo plaatsen voor de A-finale op dit nummer.
Ook de NWC-dames Lize Broekx en Hermien Peters moesten vandaag aantreden in de halve finale K2 500 m. Zij werden hier 5de en konden zich daarmee plaatsen voor de B-finale (10de tot 18de plaats). Beide finales worden zondagvoormiddag afgewerkt. In de namiddag varen Artuur Peters en Lize Broekx dan nog de K1-massastart over 5 km.
Pelt - Ruud Swinkels stopt bij EsperanzaNa twee seizoenen Esperanza Pelt hangt doelman Ruud Swinkels zijn handschoenen aan de haak. Eerder was hij gedurende meer dan 10 seizoenen profvoetballer bij de Nederlandse clubs Willem II en Eindhoven FC.

Nieuw album van Paul Simon

Zaterdag 13 mei 2023
Muziek
Pelt - Nieuw album van Paul SimonZoomSinger-songwriter Paul Simon, 81 jaar intussen, brengt op 19 mei een nieuw album uit. ‘Seven Psalms’ is geïnspireerd door zeven psalmen uit de Bijbel. Paul Simon, ooit de kleine helft van het succesrijke duo Simon & Garfunkel, makers van megahits als The Sound of Silence en Bridge over Troubled Water, mag dan gestopt zijn met toeren, hij blijft onverminderd muziek maken.
Veel muziekliefhebbers, niet in het minst de Simon-fans, kijken nu al uit naar 19 mei. Dan wordt zowel op vinyl, cd als op menig digitaal platform zijn "Seven Psalms" losgelaten. (KerkNet)

Moederdag dankzij deze vrouw

Zaterdag 13 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Moederdag dankzij deze vrouwZoomDe Amerikaanse Anna Jarvis organiseerde in 1908 de eerste Moederdag en streed vervolgens haar hele leven tegen de commercialisering ervan. Jarvis (1864-1948) was 12 toen ze haar moeder in een parochiecentrum haar zoveelste lezing zag geven. Ze leerde er jonge moeders hoe ze hun kinderen zo goed en zo hygiënisch mogelijk konden verzorgen. ‘Eigenlijk verdienen moeders een eigen feestdag’, verzuchtte de vrouw na afloop.
Anna zou dat nooit vergeten. Toen haar moeder dertig jaar later (…) Het hele nieuwsbericht

Schilderijen van de natuur

Zaterdag 13 mei 2023
Pelt - Schilderijen van de natuurZoomSchilderijen van de natuur, zo noemt Jan Leijskens zijn foto-oogst van vandaag. En hij heeft gelijk...
Schilderijen van de natuurSchilderijen van de natuurSchilderijen van de natuur
Schilderijen van de natuur
Zoom

Een warm weekend

Zaterdag 13 mei 2023
Weerbericht
Pelt - Een warm weekendHoewel we nog steeds in onstabiele lucht vertoeven, kan een hogedrukgebied ten westen van onze streken de onstabiliteit toch wel wat beperken en valt het aantal buien erg mee. Het is bovendien ook warm bij maxima rond of zelfs boven 20 graden. Na het weekend wordt het terug frisser en nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Vandaag is het zonnig in de ochtend, maar stapelwolken ontwikkelen al vlug en later kan er hier en daar een bui ontstaan. Daarbij is er ook kans op een donderslag. Op veel plaatsen (…) Het hele nieuwsbericht

Linda Cuyvers overleden

Zaterdag 13 mei 2023
Pelt - Linda Cuyvers overledenDonderdag is Linda Cuyvers overleden, de echtgenote van Ivo Bussé. Zij was 60 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers in Zolder-Centrum.

Mij zal het niet overkomen!

Zaterdag 13 mei 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Mij zal het niet overkomen!Wie mij een beetje kent, weet wel dat ik een vrij Bourgondische levenswandel leid. Ik houd van lekker eten en zal, zoals zoveel van mijn vrienden, een pittig glaasje op zijn tijd niet versmaden. Maar, heb ik bij herhaling verkondigd, ik kruip niet achter het stuur met teveel op. En ik heb me aan die stelregel altijd heel behoorlijk gehouden.
Op het kot van een vriend van een van mijn studerende kinderen hing de volgende tekst boven zijn bureau: ‘Why drink and drive when you can smoke and fly?’ (…) Het hele nieuwsbericht

Erik Vandenberk overleden

Zaterdag 13 mei 2023
Pelt - Erik Vandenberk overledenGisteren is Erik Vandenberk overleden, de zoon van Herman (†) en van Els Jansen. Hij was een van de bewoners bij Sint Oda. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 10.30u) in het hoofdgebouw van Sint Oda. Begroeting: maandag (19-19.30u) in de kapel van Sint Oda. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

José Sliepen overleden

Vrijdag 12 mei 2023
Pelt - José Sliepen overledenVandaag is José Sliepen overleden, de echtgenote van Rik Willekens. Ze was geboren in Luik en werd 82 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - Kajak: eerste WB-wedstrijd in Szeged
Momenteel gaat de eerste aflevering van de Wereldbeker kajak door in het Hongaarse Szeged. Namens de Belgische ploeg werden 4 leden van de Neerpeltse Watersportclub afgevaardigd voor deze wedstrijd waaraan kajakkers uit 57 landen deelnemen. Vandaag werden de halve finales afgewerkt in de K4 500 m bij de dames en in K1 1000 m bij de heren. De dames-K4 werd bemand door de NWC-leden Lize Broekx, Hermien Peters, Amber Van Broekhoven en de Mechelse Anastasia Okunkova. Bij hun debuut in deze formatie op een internationale wedstrijd werden zij 8-ste in hun halve finale en zijn daarmee uitgeschakeld op dit nummer. Artuur Peters daarentegen kon zich wel profileren. Hij won zijn halve finale in de K1 1000 m en plaatste zich zo voor de A-finale die gevaren worden op zaterdagmiddag.

 
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Drugsmeldpunt krijgt bijna 500 meldingenHet drugsmeldpunt Limburg heeft vorig jaar bijna 500 meldingen gekregen. In 2019 nam  het drugsmeldpunt een voorzichtige start met 169 meldingen, in 2020 registreerde men 226 meldingen, in 2021 steeg dit aantal naar 395 meldingen en in 2022 werden er maar liefst 477 meldingen verwerkt. Tot eind december 2022 zijn er in totaal reeds 1.267 meldingen binnengekomen. Gemiddeld leidt ongeveer 30% van deze meldingen tot extra politionele informatie in lopende of nieuwe onderzoeken. Iets meer dan 10% van (…) Het hele nieuwsbericht

Lode Vandebroek overleden

Vrijdag 12 mei 2023
Pelt - Lode Vandebroek overledenOp 10 mei is Lode Vandebroek (86) overleden, de weduwnaar van Emma Schaeken. Hij woonde in Lommel maar was afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Elektrische auto kopen?

Donderdag 11 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Elektrische auto kopen?ZoomElektrische auto's zijn nog steeds duurder dan klassieke verbrandingsauto's, ook qua totale kosten. Tot die conclusie komt de Duitse automobilistenbond ADAC in een onderzoek. Vooral elektrische voertuigen in de kleinste en compacte autoklasse zijn vaak niet concurrerend. Ook de totale kosten, inclusief stroom- en brandstofprijzen, afschrijving en onderhoudskosten voor deze modellen zijn duidelijk in het voordeel van de verbrandingsmotor, zegt de ADAC. Zelfs bij een dieselprijs van twee euro per liter (…) Het hele nieuwsbericht

Morgenavond Klankenbosnocturne

Donderdag 11 mei 2023
Morgenavond organiseert Musica weer een Klankenbos Nocturne. Die speelt zich deze keer af in de schemerzone: tussen het zichtbare en het onzichtbare, tussen dag en nacht. Als een web tussen natuurlijk en onnatuurlijk.
Laat je tussen 19.30 en 21.30 uur door de STEMbende van WICO Juniorcampus, Marta Zapparoli en Floris Vanhoof meenemen op een verrassende en uitdagende ervaring in het Klankenbos. De Nocturne is volledig gratis, maar er wordt wel aangeraden een gratis kaartje te reserveren. Locatie: Toekomstlaan 5.
Reservaties: https://forms.gle/bXhHbmPL57dfxLe48

Eric Boonen overleden

Donderdag 11 mei 2023
Pelt - Eric Boonen overledenGisteren is Eric Boonen overleden, de echtgenoot van Yolande Ramael. Hij was geboren in Keulen en werd 59 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in familiekring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Jan Van Poppel overleden

Donderdag 11 mei 2023
Pelt - Jan Van Poppel overledenIn Heusden-Zolder is gisteren Jan Van Poppel overleden, de weduwnaar van Maria Goris en ooit de bedrijfsleider van de sigarenfabrieken Karel I in Arendonk en Willem II in Overpelt. Hij was 93 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een plechtigheid in het crematorium in Lommel, gevolgd door de urnebijzetting op de begraafplaats van het Lindel in Pelt. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat in Lommel.
Het is maar dat je 't weet
Komend weekend is de E314 afgesloten tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Maasmechelen. Richting Nederland blijven de snelweg en complex 33 Maasmechelen open. 
Vrijdag pakt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het wegdek in de rijrichting Lummen aan. Het verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 12 mei 20u tot en met maandagochtend 15 mei omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen. De toplaag geluidsreducerend asfalt volgt over enkele weken, dus verkeer rijdt tot dan aan 90 km/u over de voorlopige onderlaag. In juni volgen nog enkele vergelijkbare werkweekends.

Lène Maes overleden

Donderdag 11 mei 2023
Pelt - Lène Maes overledenGisteren is Lène Maes overleden, de weduwe van Fons Bosmans. Ze was 91 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroeting: maandag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - Op weg naar een Limburgs zorg- en veiligheidshuisZoomHet Parket Limburg werkt sinds januari 2023 met een nieuwe sectie: M+. Daardoor wordt er compleet anders gewerkt op dossiers van veelvoorkomende criminaliteit, intrafamiliaal geweld, minderjarigen en zedenfeiten. Een grote stap naar een eerste zorg- en veiligheidshuis in ons land werd gezet.
De parketsectie M+ is de samensmelting van de sectie M en de sectie Jeugd & Gezin binnen het Parket Limburg. De sectie M werd opgericht in januari 2020 en was gebaseerd op 3 principes, (…) Het hele nieuwsbericht

Kersenboompje

Donderdag 11 mei 2023
De anonieme grommelaar
Een belangrijke Limburgse krant speelde gisteren sinterklaas met kweenie hoeveel kersenboompjes. Af te halen bij het containerpark (oh pardon, recyclagepark moet dat zijn) in Lille. Ook de anonieme had er eentje besteld, en vermits ie in de late namiddag nog naar de autokeuring moest met het autootje van die-van-ons, en daarna nog heel even in Lommel moest zijn, besloot ie op de terugweg ‘even’ dat boompje op te pikken.
Ja, dag moeder. Gestremd verkeer vanaf de (…) Het hele nieuwsbericht

Willy Keunen overleden

Woensdag 10 mei 2023
Pelt - Willy Keunen overledenGisteren is Willy Keunen overleden, de weduwnaar van de in 1974 gestorven Jenny Theuwis en van de in 1997 overleden Mia Bollen. Hij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerpelt-Centrum. Hij wordt begraven op de begraafplaats De Roosen. Online condoleren kan via www.begrafenissen-witters.be.

Joep Baeten overleden

Woensdag 10 mei 2023
Pelt - Joep Baeten overledenVandaag is Joep Baeten overleden, de weduwnaar van Marie-Jeanne Agten. Hij was 83 jaar. Maandag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsplechtigheid (om 13u) in het crematorium in Lommel. Nadien vindt de asverstrooiing plaats op de begraafplaats aan de Roosendijk. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

De Vlaamse Canon...

Woensdag 10 mei 2023
Pelt - De Vlaamse Canon...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Nog even die Vlaamse Canon

Woensdag 10 mei 2023
Waarom vermeldt de Vlaamse Canon zo weinig over Limburg? Dat heeft een structurele oorzaak, zegt rijksarchivaris in Hasselt Rombout Nijssen. "De verschillende groepen geschiedkundigen communiceren te weinig en lezen elkaars studies niet." Meer bij de VRT.

Jean Veraa overleden

Woensdag 10 mei 2023
Pelt - Jean Veraa overledenVandaag is Jean Veraa overleden, de echtgenoot van Anneke Verdel. Hij was 88 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsplechtigheid (om 13u) in het crematorium. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat de vrijwillige opkoopregeling voor varkensboeren verlengen. De uiterlijke indieningsdatum van 17 mei zal verlengd worden naar 15 juni 2023. De sector zelf en diverse begeleidingsbureaus voor landbouwers geven aan dat de huidige timing te krap is. De Vlaamse Landmaatschappij werd gecontacteerd door meer dan 300 geïnteresseerde landbouwers en adviesbureaus en kreeg tot nu toe 41 dossiers binnen.
“Om de varkensboeren voldoende tijd te geven (…) Het hele nieuwsbericht

Rony Evens overleden

Woensdag 10 mei 2023
Pelt - Rony Evens overledenIn Lindelhoeven is maandag Rony Evens overleden, de echtgenoot van Brigitte Spooren. Hij was 58 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

9 mei-parade in Moskou

Woensdag 10 mei 2023
Pelt - 9 mei-parade in MoskouZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Nieuw op TVL: Kennis van Wonen

Woensdag 10 mei 2023
Radio en TV
Pelt - Nieuw op TVL: Kennis van WonenZoomWie vandaag een woning wil kopen of huren, wordt vaak om de oren geslagen met heel wat complexe termen. Denk maar aan huurkoop, schuldsaldoverzekering of plaatsbeschrijving. Die typische vastgoedtermen worden nu in mensentaal vertaald in een nieuw Tv-programma ‘Kennis van Wonen’. Ex-Miss België Celine Van Ouytsel en Dorien Leyers starten deze week op TVL met een wekelijkse inkijk in de wereld van het vastgoed en wonen. Het programma loopt in samenwerking met Heylen Vastgoed. 'Kennis van Wonen' is vanaf 13 mei elke zaterdag te zien op TV Limburg. In totaal staan er zo een 9 afleveringen ingepland.
Pelt - Zware problemen in treinverkeerOp de lijn Hamont-Antwerpen ligt het treinverkeer tussen Herentals en Lier in beide richtingen stil. Dat heeft een grote impact op de lijn tussen Antwerpen, Limburg en de Kempen. Een treinbestuurder heeft vanmorgen een lichaam gevonden in de buurt van de sporen ter hoogte van Kessel, bij Nijlen. Het gerecht onderzoekt nu de omstandigheden van het incident. De NMBS voorziet vervangbussen. De hinder zal vermoedelijk nog de hele voormiddag duren. UPDATE Sinds 11.10u rijden de treinen weer.
Weerbericht
Pelt - Nog geen beter weer in het vooruitzicht Na de doortocht van een actieve storing domineert onstabiele lucht het weerbeeld en komen er de volgende dagen gemakkelijk buien tot ontwikkeling. De temperaturen zijn even wat lager, maar in het weekend gaat het kwik weer omhoog. De buien zijn dan echter ook nog van de partij, al is er ook wel ruimte voor de zon.
Morgen is het erg wisselvallig. Naast opklaringen vallen ook geregeld buien of zijn er perioden met regen. Een enkele donderslag is niet geheel uitgesloten. De wind waait matig uit (…) Het hele nieuwsbericht

Vlaamse Canon voorgesteld

Dinsdag 9 mei 2023
Pelt - Vlaamse Canon voorgesteldZoomIn Genk werd vandaag de veel besproken Vlaamse Canon voorgesteld. De Canon van Vlaanderen bestaat uit zestig onderwerpen, vensters genoemd. Die vensters zijn chronologisch geordend. Elk venster is opgebouwd uit een blikvanger en een iconisch beeld, een thema en twee focuspunten. Naast de illustraties in de tekst heeft elk venster ook een lint van beelden met complementaire informatie. Het venster wordt afgerond met een ‘meer wetenlijst’: VRT-archiefbeelden, leestips, musea, wandelingen en andere belevingsmomenten. Sommige vensters bevatten ook een historische kaart. Alle historische kaarten vind je samen onder de rubriek Interactieve kaarten.
Vandaag was er al meteen de kritiek dat Limburg in de Canon te weinig aan bod komt. Eén venster gaat over de multiculturele mijncités. Meer via deze link. Het boek is te koop in de boekhandel.

Lente in de natuur...

Dinsdag 9 mei 2023
Puur natuur
Pelt - Lente in de natuur...Zoom...en dan zijn jonge vosjes zó schattig! (Foto Pascal Dorny)
Pelt - U15  Esperanza winnen in BeringenZoomAfgelopen vrijdagavond en zaterdag vond op de terreinen van KVK Beringen het tornooi ‘Jeugdhappening’ plaats. Gretige voetbalploegjes gaven het beste van zichzelf. Het weer zat ‘meestal’ mee en het werd een mooi voetbalweekend! Op vrijdag kroonden de U15 van Esperanza Pelt zich tot winnaar. Proficiat! (Foto Steve Guessoum)
Op de Grote Heide gaan de kruisdagen weer door. Maandag 15 mei om 9u bij Jan Pepels, Bevrijdingsweg 9; dinsdag 16 mei om 9u bij Jan Coumans, Lentestraat 3; woensdag 17 mei om 9u in de Ponyfarm, Achelsendijk 47B. Er wordt gebeden voor de vruchten der aarde. Achteraf is er in de Ponyfarm koffie met gebak.
Maikel Hoeben (29) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap MH Trappen opgericht met zetel aan de Ambachtstraat in Bocholt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het vervaardigen en plaatsen van alle soorten trappen, leuningen en balustrades; het vervaardigen en plaatsen van schrijn- en timmerwerk voor binnen en buiten zoals onder meer kantoor- en winkelmeubilair, keukenmeubilair, eetkamer- , zitkamer-, slaapkamer- en badkamermeubilair én het vervaardigen en plaatsen van ramen, deuren, kozijnen, garagepoorten en rolluiken.

Plat kallen

Maandag 8 mei 2023
Vandaag gelezen
"Voor iemand zonder uitgesproken sociale aanleg, of iemand die er niet echt op uit is om zich populair te maken, was het niet makkelijk om zich in Borgloon te integreren. Iedereen praatte dialect. Ik weet dat de buurvrouw eens op mij afkwam toen ik daar al twee, drie jaar woonde, en zei, in het dialect dan: je woont hier nu al zo lang, het wordt tijd dat je een beetje plat begint te kallen. "
(Schrijver Yves Petry in 'De Morgen'. Hij staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, waarvan de winnaar vanavond wordt bekendgemaakt. UPDATE De prijs is niet naar Petry gegaan maar naar de Nederlandse Anjet Daanje.)

Inbraak in Lilsemolenstraat

Maandag 8 mei 2023
Pelt - Inbraak in LilsemolenstraatVrijdagnacht werd er ingebroken in een woning in de Lilsemolenstraat. De dader kon een raam openduwen en binnengeraken. Er zou niets verdwenen zijn.
Bij een verkeersongeval op de N74 in Pelt in de richting van Hasselt is gisteravond rond middernacht een 42-jarige vrouw uit Oudsbergen gewond geraakt toen haar wagen in botsing kwam met een auto die bestuurd werd door een 32-jarige Poolse.
De vrouw uit Oudsbergen moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Lisa Aerts overleden

Maandag 8 mei 2023
Pelt - Lisa Aerts overledenOp 23 april overleed Lisa Aerts (88), de weduwe van de in 2019 gestorven Mathieu Peeters. Zij woonde in Pelt maar was afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vond plaats in intieme kring.
Pelt - 'Kolenspoor' nieuwe fietssnelwegZoomDe provincie gaat een nieuwe fietssnelweg aanleggen: de fietssnelweg 'Kolenspoor'. Die gaat grotendeels het traject van de voormalige spoorverbinding tussen de voormalige mijnsites volgen. De fietssnelweg zal nummer F75 krijgen en loopt van Beringen via Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Genk en As tot in Maasmechelen. 
De nieuwe fietssnelweg krijgt vanuit As een verlengstuk via Dilsen-Stokkem naar Maaseik. Vanuit Beringen wordt de connectie gemaakt met (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - SACN promoveert naar Eerste LandelijkeZoomSporting Atletiekclub Neerpelt promoveert naar Eerste Landelijke! Met grote voorsprong was de Peltse atletiekclub duidelijk de beste in de Beker van Vlaanderen, 2de afdeling. In 8 atletieknummers waren SACN-atleten de beste. "Het is het tweede jaar op rij dat we promoveren," zegt hoofdtrainer Louis Geboers. "Ook voor volgend jaar is onze ambitie torenhoog. Hoofdcoach van deze unieke ploeg was Daan Stevens. Proficiat aan de atleten en aan alle SACN-trainers die hieraan hebben meegeholpen!"
Op de foto: de deelnemers aan de bekercompetitie in hun nieuwe truitjes.

Er wordt weer geschaakt!

Maandag 8 mei 2023
Pelt - Er wordt weer geschaakt!ZoomNa een lange periode van noodgedwongen rust zijn stilaan de schaakactiviteiten hervat. Zo is afgelopen zaterdag de 10de editie van Open Rapid van Neerpelt doorgegaan. Na een aarzelende inschrijvingsperiode kwamen toch 33 spelers uit Limburg en omstreken bij OC De Peel opdagen om voor de titel van Rapid-kampioen van Neerpelt te strijden.
Robert Schuermans, op papier de torenhoge favoriet uit Deurne, stond heel lang aan de leiding tot hij tegen de ontketende jeugd botste. Hij verloor eerst in de (…) Het hele nieuwsbericht

100 jaar Ferm Lindel-Hoeven

Maandag 8 mei 2023
Pelt - 100 jaar Ferm Lindel-HoevenZoomOp 4 augustus 2023 wordt Ferm Lindel-Hoeven 100 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd met een hele reeks activiteiten.
Zo zal je in de loop van dit jaar op diverse plekken in het Lindel creatieve raamgedichten zien verschijnen. Ze werden geschreven door bekende Peltenaren, Ferm-leden, kinderen van de Corneliusschool. Leerlingen van de afdeling Kunst en Creatie van WICO brengen de gedichten aan op de ramen. In de zomer onthullen ze een heus ‘draadkunstwerk’ en begin september komt (…) Het hele nieuwsbericht

Bij Sinte Pieter

Maandag 8 mei 2023
Pelter Hükske
Pelt - Bij Sinte PieterZoomToon van Graar Dinges en zèn Zjanien, die zien tigge ne boeëm gekwakt. En now stön ze mè hun twieën’n bij Sinte Pieter. Dieë git hun es oêtlegge watter git gebeure.
Lüstert.
En ziet degge öllie goe had! Tot tekomede wèèk. (Fons Tuyaerts)

Zebracinema: 'Godland'

Maandag 8 mei 2023
Pelt - Zebracinema: 'Godland'Zoom"Godland" - Hlynur Pálmason - IJsland - 143'
De jonge en ambitieuze Deense priester Lucas reist dwars door het IJsland van de negentiende eeuw om in een dorpje de bouw van een kerk te beheren. Hij wordt vergezeld door een gids die duidelijk maakt niets met Denen te hebben. Tijdens zijn tocht maakt Lucas foto’s van het reisgezelschap en de natuur.
Het ouderwetse beeldformaat, de prachtige composities en de contemplatieve toon leveren een film op die aanvoelt als een levend fotoalbum. Een imponerende film die van begin tot eind intrigeert.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - Weer medailles voor Judoteam OkamiZoomVandaag was er in Koersel het laatste Limburgse judotoernooi van dit seizoen voor de U11- en U13-judoka's van Judoteam Ōkami.  Ze deden het voortreffelijk, zegt trainer Sven Boonen, en ze wisten weer verschillende medailles in de wacht te slepen. Vooral Isa Vangerven, Julian Baeten en Andrey Selivanov waren onklopbaar en namen verdiend de gouden medaille mee naar huis.

Keurturnen in Bree

Zondag 7 mei 2023
Pelt - Keurturnen in BreeZoomZowat alle jonge Noord-Limburgse keurturners namen vandaag deel aan de regiowedstrijd "Acro" in de Olympia-sporthal in Bree. Jacky Geboers maakte er dit filmpje.
Pelt - Lander Elen (8) wint in ElslooZoomNa zijn overwinning in het veld heeft Peltenaar Lander Elen (8 !) ook zijn eerste overwinning in een wielerwedstrijd op de weg geboekt. Dat gebeurde in Elsloo, in Nederlands-Limburg. Aan de meet had hij meer dan 30 seconden voorsprong.

Josee Cruys overleden

Zondag 7 mei 2023
Pelt - Josee Cruys overledenOp 5 mei is Josee Cruys overleden, de echtgenote van André Linsen. Zij was 69 jaar. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Lindelhoeven. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in funerarium Witters in Eksel.

De eerste dode meikever

Zondag 7 mei 2023
Vandaag gezien in Bosland
Pelt - De eerste dode meikeverZoomHet eerste kievitsei in Nederland is al gevonden, in eigen land hebben we ook al de eerste meikever zien passeren. En vandaag mailt Pierre Rutten ons de eerste dode meikever - eens wat anders. Toch spijtig wanneer je het beestje ziet - je kijkt er toch elk jaar naar uit - en het dan dood blijkt te zijn.
Pelt - Biljarten: BC De Peel klopt BC De VriendenZoomAlex Verduyckt, Cyriel Renckens, Henri Derikx en Jos Bergs van BC De Peel konden de overband beker, ingericht door Hamont BC, in de wacht slepen na een ware inhaalrace tegen BC De Vrienden uit Lommel. Gefeliciteerd!

Ondertussen, in Londen...

Zondag 7 mei 2023
Pelt - Ondertussen, in Londen...ZoomWaarom juichten al die Britten gisteren zo bij de kroning van Charles? Omdat ze blij waren dat ze dat enorme feest zelf mogen betalen! (Cartoon: Fobie)

Marcel Vanbalen overleden

Zaterdag 6 mei 2023
Pelt - Marcel Vanbalen overledenVandaag is Marcel Vanbalen overleden, de echtgenoot van Mariette Seutens. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Verlies voor dames van DHCO

Zaterdag 6 mei 2023
Pelt - Verlies voor dames van DHCOVanavond speelden de dames van DHCO in Eupen. De beloften verloren met 25-19 en de eerste ploeg verloor met 29-24.
Volgende week zaterdag speelt DHCO de laatste thuiswedstrijd van de play-offs: een match tegen Hasselt. Supporters op post! (HV)
Pelt - Sporting wint, maar gaat niet naar de finaleIn de play-offs van de nationale competitie heeft Sporting Pelt vanavond in de sporthal met 32-30 gewonnen van HC Visé. Maar Hubo Handbal sleepte bij Bocholt vanavond een puntje uit de brand en mag dus tegen datzelfde Bocholt de finale spelen. Pech voor Sporting...
Pelt - Expositie in Trefpunt De GortenZoomIn Trefpunt De Groten van dienstencentrum De Klimroos in de Boemerangstraat werd vanmiddag de expositie van werk van Goele Peters en Stefy Geerts officieel geopend. (Foto Paul Smeets) Meer foto's
Pelt - Jong geweld wint Bondswisselbeker KNLBZoomIn een bomvolle Kentings, thuishaven van de Koninklijke Biljartclub Moedig Vooruit Neerpelt, heeft het jeugdige biljartgeweld van K Achel BC het gewonnen van de routiniers van KNBC. Jarno Vandewal, Jan van den Hurk en Wesley Vrijsen haalden het in de strijd voor de Bondswisselbeker van de Koninklijke Noord-Limburgse Biljartbond overtuigend van Dirk Smeets, Toon Valkenborgh en Jan van Helden. (Foto GC)

Pelt - Sporting haalt Tanguy Delpire binnenZoomSporting Pelt heeft Tanguy Delpire (foto) binnengehaald, de jongere broer van Louis en het petekind van Jo Delpire. Hij was op zijn 20stee al een bepalende speler bij zijn moederclub Kraainem, die in 1e nationale actief is. Sven Spooren van Sporting: "Tanguy gaat alvast drie jaar bij ons keihard werken aan zijn handbalcarrière. Deze laatstejaars student TEW komt ook in Neerpelt wonen en heeft, ondanks meerdere aanbiedingen, gekozen voor het opleidingsplan bij Sporting Pelt. Met 4 tot 6 (…) Het hele nieuwsbericht
Serge Hegge (32) uit Pelt heeft de besloten venootschap Hennige Hegge opgericht met zetel aan Lommelsakker. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de bouw van podia en tribunes, het restaureren van bouwwerken, het monteren van buiten- en binnenschrijnwerk, elektrotechnische installatiewerken en tuinaanleg en tuinonderhoud.
Het is maar dat je 't weet
De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg in 2022 255.000 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 360.000 euro.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het duurste gewest. Huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 491.750 euro. Voor huizen in open bebouwing was dit 1.150.000 euro.
Het Waals Gewest was het goedkoopste met een mediaanprijs van 175.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing en 290.000 euro voor (…) Het hele nieuwsbericht
Op dinsdag 9 mei is het Europese Dag van de Beroerte. In het kader daarvan werkten enkele medewerkers van Noorderhart Revalidatie & MS een FAST 4-wardwandeling uit. Tijdens de volledig rolstoeltoegankelijke wandeling van 3 km, die start aan Noorderhart Revalidatie & MS,worden er vragen gesteld die kunnen helpen om de signalen van een beroerte te herkennen.
Een beroerte of CVA is een verstoring in de doorbloeding van de hersenen waardoor het hersenweefsel acuut (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Juniorcampus zamelt geld in voor het Overkop-huisZoomDe WICO-Juniorcampus organiseerde onlangs een solidariteitsmaal ten voordele van het Overkop-huis (foto) aan de Norbertinessenlaan. Ze verkochten er soep met vers brood en een stuk Fairtrade chocolade van Oxfam. De actie bracht maar liefst 800 euro op.
In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Een OverKop-huis is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en een beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. (ED)
Pelt - Winnaars van 'Maand van de markt' bekendZoomDe winnaars van de actie Maand van de markt zijn bekend. Gisteren, tijdens de donderdagmarkt op de Oude Markt, kregen Jeaninne Schoemans en Martina Van Tol (foto) hun prijs overhandigd door burgemeester Dennis Fransen en schepen van markten Niels Valkenborgh: een handige trolley inclusief een zeer mooi prijzenpakket van waardebonnen van de marktkramers en Peltse horecazaken, met daar bovenop een cheque van Visitlimburg.be.
Niet bij de winnaars? Niet getreurd want de actie van de Maand (…) Het hele nieuwsbericht
Bells Lab van de Peltse beiaardier Jan Verheyen is doorgestroomd naar de finale van de Ultima publieksprijs. Bells Lab verovert met zijn vernieuwende beiaardmuziek vanuit torens en vanop de mobiele toerbeiaard stilaan de wereld en ze verdienen daarom een plekje op deze hoogmis van de Vlaamse cultuur. Dus stem hen naar winst t.e.m 9 mei op "CARILLON TOUR - Bells Lab” via deze link. Er is niet enkel een Ultima-beeldje te winnen, maar ook 10000 €. Bij winst wordt dit bedrag gebruikt voor een ongezien beiaardfeest/festival! Meer info over Bells Lab vind je hier

Luxx Lifestyle Studio failliet

Donderdag 4 mei 2023
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Luxx Lifestyle Studio uit de Burgemeester Van Lindtstraat in Overpelt. Schuldvorderingen moeten voor 27 mei ingediend worden.

Een cheque van Markant

Donderdag 4 mei 2023
Pelt - Een cheque van MarkantZoomEen delegatie van Markant N-Pelt heeft vandaag een cheque overhandigd aan Ronny Wasiak, een van de verantwoordelijken voor de organisatie van de G-integratietrophy. Dat is een niet-traditionele sportdag waar leerlingen van het secundair en buitengewoon onderwijs samen een aantal sportieve proeven zullen afleggen. Doel van deze dag is om met de mogelijkheden en de beperkingen van alle groepsleden rekening te houden.(Leon Alders)

Investeren? Ja, maar!

Donderdag 4 mei 2023
Bedrijfsnieuws
Pelt - Investeren? Ja, maar!ZoomInvesteringen door eigen Limburgse bedrijven - dat is cruciaal voor onze Limburg economie. Dat bleek deze ochtend bij de voorstelling van het 8ste Limburgse investeringrapport van Unizo Limburg en VKW Limburg bij Miniflat in Beringen. Het bedrijf, gekend voor zijn veranda's, kondigde een investering aan van 6.750.000 euro. Toch is het investeringsrapport niet helemaal rooskleurig.
"De hoge en sneller oplopende loonkosten zijn voor 6 op 10 Limburgse bedrijven dé voornaamste concurrentiehandicap (…) Het hele nieuwsbericht

Dag van de brandweer vandaag

Donderdag 4 mei 2023
Pelt - Dag van de brandweer vandaagZoomVandaag is het de dag van de brandweer.  Vorig jaar werden de brandweer- en ziekenwagendiensten van de Limburgse hulpverleningszones 67.948 keer opgeroepen voor een noodsituatie.  Er waren 2.974 oproepen voor brand, in 2021 waren dat er 2.297.
“We zien hier, al gedurende 2 jaar, een stijging van het aantal branden. De verklaring voor de stijging in 2022 ligt bij het weer: we konden vorig jaar ‘genieten’ van een vrij droge, warme en zonnige zomer met als gevolg meer buitenbranden, (…) Het hele nieuwsbericht

Johny Geusens dartskampioen

Donderdag 4 mei 2023
Pelt - Johny Geusens dartskampioenZoomVoor de 29ste keer organiseerde dartsclub t blokske uit SHLille haar clubkampioenschap. Winnaar werd Johny Geusens, vóór Erwin Theunis en Bart Quanten. Proficiat aan alle deelnemers! (Marc Eerdekens)
Woensdagtrappers
Pelt - Woensdagtrappers naar de Betonnen KopZoomGisterenmorgen vertrokken de Woensdagtrappers in toch nog fris weer voor een rit van 150 km naar de Betonnen Kop (foto) in Hoeselt. Die Kop is een werk van kunstenaar Frits Jeuris, die ook een houten kop (Wellen) en een stalen kop (Hasselt ) ontwierp.
De Betonnen kop viel volgens sommigen dan wel wat tegen, de rit ernaar toe was wel een voltreffer. Toen we aan het Kolenspoor in As over de fietsbrug reden, waren de temperaturen al best aangenaam. Nadat we door de Mechelse Heide (…) Het hele nieuwsbericht
De trein van Antwerpen naar Hamont liep vanavond vertraging op door agressie. Op een trein tussen Antwerpen en Berchem was er sprake van agressie op een werknemer van de NMBS, zo werd in de stations langs de lijn omgeroepen. Uiteindelijk konden de reizigers pas drie kwartier later hun reis verderzetten.

10.000 euro voor Arktos

Woensdag 3 mei 2023
Pelt - 10.000 euro voor ArktosZoomEen samenwerking tussen Ladies Circle Neerpelt en Round Table Neerpelt (foto) heeft een mooie cheque van 10.000 euro voor de vzw Arktos opgeleverd. De vzw wil dit bedrag lokaal inzetten in diverse initiatieven, zoals enkele jongerenprojecten. (VV)
Morgenavond vanaf 18.30u vindt er op de Britse begraafplaats aan de Luikerweg in Valkenswaard een dodenherdenking plaats. Er zijn onder meer toespraken en kransleggingen, ook door Oekraïense vluchtelingen. Voorts wordt op elk van de 222 graven een bloem gelegd door scouts. Tijdens de bijeenkomst speelt fanfare EMOS koraalmuziek. Ook worden de Britse en de Nederlandse vlag gehesen en worden beide volksliederen gespeeld. De bijeenkomst wordt afgesloten met een rondgang langs de graven.
Op de Breugelweg botsten een bromfietser (19) en een fietsster (54), beiden uit Pelt, vanmiddag tegen elkaar bij het kruisen. Ze werden beiden licht gewond maar moesten niet naar het ziekenhuis. 

Henri Dilissen overleden

Woensdag 3 mei 2023
Pelt - Henri Dilissen overledenZaterdag is Henri Dilissen overleden, de echtgenoot van Agnes Spooren. Hij was 91 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in familiekring. Begroeting: vandaag/woensdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. 
UPDATE Vanmorgen vond een grootschalige Europese operatie tegen de Calabrese maffia plaats in verschillende landen. Het gaat om een dossier dat is geopend door het Belgische federaal parket, in samenwerking met het Limburgse parket, de federale gerechtelijke politie, Eurojust, Europol en verschillende landen, met name Italië.
De operatie was gericht tegen meer dan honderd vermeende leden van de 'Ndrangheta. In België werden meer dan 20 huiszoekingen verricht, onder meer in Genk, Maasmechelen en Pelt
In ons land zijn er 13 mensen gearresteerd. Ze worden verdacht van witwassen, belastingontduiking, drugssmokkel en fraude.

Pieter Pinxten uit Pelt heeft de besloten vennootschap Seal-lnx opgericht met zetel aan de Tongersvenweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer kitwerken en waterdichtingswerken van muren, gevelreiniging, schilderen van gebouwen, vervaardiging van meubelen en installatie van garagepoorten.
Weerbericht
Pelt - Tweede helft van de week warmerEen hogedrukgebied bepaalt het weer in onze streken, maar hoge wolkenvelden krijgen steeds meer invloed. Het blijft voorlopig wel droog. Donderdag draait de wind naar een zuidelijke sector en wordt het de warmste dag van de week bij maxima boven 20 graden. Daarna is het iets minder warm en wisselvallig.
Vandaag krijgt de zon steeds meer ruimte vanuit het noordwesten en tegen de avond wordt het zelfs flink zonnig. Bij een zwakke noordelijke wind wordt koude lucht aangevoerd en de maxima komen dan ook (…) Het hele nieuwsbericht

Kris Gijbels overleden

Dinsdag 2 mei 2023
Pelt - Kris Gijbels overledenGisteren is Kris Gijbels overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Cel Daemen. Zij was 53 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
De gemeente Pelt heeft een nieuw ruimtelijk beleidsplan. Het plan kreeg - zoals we al meldden - de naam Peltorama 2050 en je komt er alles over te weten tijdens drie inloopsessies. De eerste sessie vindt vanavond plaats, de volgende twee op 7 en op 10 mei. Alle details en de locaties vind je op www.gemeentepelt.be/infosessies-peltorama-2050.
Het is maar dat je 't weet
"Iets moet hier van mijn hart. (...) Wat ik vandaag heb meegemaakt, tart alle verbeelding.
Ik erger me enorm over het feit dat er mensen zijn die denken dat ze overal en zonder enig respect voor verkeersregels en infrastructuur kunnen lopen (wandelen) op het rondpunt dat de Ringlaan verbindt met de parking Peltri en de Burgemeester Laenenstraat. Ik heb daar vandaag bijna iemand van zijn kruk gereden (sorry voor mijn taalgebruik) die liep op de middenberm van de afslag Peltri richting het rondpunt, richting (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In Nederland moeten treinreizigers naar België en Duitsland vanaf half juni vooraf een zitplaats reserveren in veel treinen. De Nederlandse Spoorwegen willen zo de enorme drukte indammen. (Bron: AD)
Om over na te denken
Geen kwaad woord over Luca Brecel. De manier waarop de sympathieke Maasmechelaar de Britse hegemonie in het snooker heeft doorbroken, is ongezien en een stunt van formaat. Het is Luca's eerste wereldtitel en het zal niet zijn laatste zijn.
Het wereldwijde applaus voor Luca staat in schril contrast met de bijna-anonimiteit van Wendy Jans, die in Pelt de snookerzaak Maxx uitbaat. Zij is al acht keer wereldkampioene in het vrouwensnooker! Van een hulde als die van Luca kan ze slechts dromen, van de financiële beloning nog meer.
"Zelfs een officieel profstatuut zou me financieel niet genoeg opleveren om er ook effectief mijn job van te maken," zei ze vorig jaar, na haar overwinning in het WK in Qatar.
Accordeonclub Dutmala uit Overpelt viert op 11 juni haar 25-jarig bestaan met een festivaldag in Den Drossaerd. Maar eerst plannen ze op vrijdag 9 juni nog een reünie in hun clubhuis aan de Willem II-straat. Daarom is men op zoek naar al de spelende leden die nog ooit in die 25 jaar bij hen gespeeld hebben. Bij interesse mogen ze zich voor 19 mei melden bij Cindy Franssen via cindy.franssen75[!]telenet.be..

Samen uit, samen thuis

Maandag 1 mei 2023
Pelt - Samen uit, samen thuisZoomZondag werd de tweede voorronde VHV M15 in het handbal gespeeld. Niet alleen de meisjes van Sporting, ook de buren van DHCO moesten de tocht naar Izegem maken. Daar hoorde natuurlijk een "Peltse" foto bij! 
Pelt - OKRA Grote Heide viert de lenteZoomOKRA Grote Heide vierde de lente. Na een kort welkom en bezinning stonden een heerlijke maaltijd, goede muziek en leuke babbels op het programma. In het najaar gaat men een nieuwe activiteit uitproberen - de leden kregen verschillende suggesties die in andere trefpunten al met succes gebeuren. De activiteiten die de meeste stemmen kregen, zullen in het najaar op het programma staan. Eind mei is er de voorjaarsreis.(Rik Molemans)
Pelt - DHCO verliest van UilenspiegelDe eerste ploeg van DHCO verloor zaterdag met 34-39 van Uilenspiegel. Volgende week speelt DHCO in Eupen.

Opendeur bij HCO

Maandag 1 mei 2023
Heren Handbalclub Overpelt (HCO) zet de deuren open voor kinderen van 6 tot 18 om eens te komen proeven van de handbalsport. Dit kan nog de hele maand mei 2023. De trainingsdagen zijn afhankelijk van de leeftijd. Voor meer info neem contact op met HCO: www.handbalcluboverpelt.be; Vangeneugden Irène: 0478/541 631; Vandersanden Peter: 0472/889 943. Mail : info[!]handbalcluboverpelt.be.

Zomaar even tussendoor

Maandag 1 mei 2023
Het is maar dat je 't weet
Soms kom je, zomaar, ineens enkele interessante cijfers tegen. Zoals dit:
- In maart werden in het Noorderhart Mariaziekenhuis 91 kinderen geboren: 47 jongens en 44 meisjes. De lichtste woog 1835 gram, de zwaarste.4470 gram. In 19 gevallen moest er een keizersnede aan te pas komen; in drie gevallen kwam een sterrenkindje ter wereld. De drukste dag was 27 maart: toen waren er op één dag 8 bevallingen!
 
Pelt - Zebracinema: 'The Banshees of Inisherin'Zoom"The Banshees of Inisherin" - Martin McDonagh - Ierland - 113'
1923, op het fictieve eiland Inisherin, nabij de westkust van Ierland. De brommerige Colm zet abrupt een punt achter zijn langdurige vriendschap met Pádraic. Naar eigen zeggen omdat hij de simpele ziel gewoon niet meer mag. Tegen de achtergrond van de Ierse Burgeroorlog drijft de spanning tussen de twee mannen een wig in hun besloten eilandgemeenschap. En het gaat van kwaad naar erger.
De Oscarwinnaar van het veelgeprezen ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ herenigt tot ieders genoegen Brendan Gleeson met Colin Farrell, de hoofdrolspelers uit zijn langspeeldebuut ‘In Bruges’.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Tün Bob nog nie bestond

Maandag 1 mei 2023
Pelter Hükske
Pelt - Tün Bob nog nie bestondZoomVrüger, tün ze “Bob” nog nie oêtgevonnen hawwe, tün woort er wèl es otto gereje ‘mè en peent op’.
Natürlek waëst nie altij zoe êrg as wa ge now hurt… ;0))
Zjang en Zjef zitten in hun kaffee asser op ne kieër drij zoatlep binne kome. Lüstert… ’t is mer vur te laachen, eh! En zoe êrg was’t oech nie altij zölle!
Had öllie goe en tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)
08/04

Het was een mooie viering van je vormsel gisteren. Het feest was gezellig en de tent,die stond er gewoon bij. Stralende dag en stralende gasten konden zalig genieten in de tuin.

Oma en opa Laing Vanmierlo
07/04

Aaliyah, hartelijk gefeliciteerd met je achttien-de verjaardag. Het is een super dag vandaag. Je hoort nu bij de volwassenen. Geniet van deze mooie dag. Een super dikke PROFIAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt