Het overige nieuws

Paddenstoelen (3)

Dinsdag 31 oktober 2023
Pelt - Paddenstoelen (3)ZoomEn dit is de groene knolamaniet. Zeker niet plukken, laat staan opeten. De eerste uren voel je er niets van, maar na een uur of twaalf kan je al beginnen met een kruis over je leven te maken. Een dodelijk giftige paddenstoel dus. UPDATE Veel dieren daarentegen zijn immuun voor het gif, signaleert Pierre Rutten. "Op de stengel is duidelijk slakkenvraat te zien."

Halloween nadert... (slot)

Dinsdag 31 oktober 2023
Pelt - Halloween nadert... (slot)Zoom...en de titel is niet helemaal juist, want vanavond is Halloween weer voorbij. De foto, die opnieuw een Halloween-figuur uit de pure natuur laat zien, komt van Pierre Rutten. En met deze foto sluiten we ons Halloweenreeksje af.
Het gaat niet goed met de Limburgse bouwsector. Uit een recente bevraging van de Limburgse Bouwunie blijkt dat de bouwbedrijven de toekomst niet zo rooskleurig zien. Eén op drie bouwbedrijven verwacht dat het aantal opdrachten de komende maanden fors zal verminderen. Een aantal bedrijven is bang dat ze werknemers in tijdelijke werkloosheid zullen moeten zetten. Dat heeft o.m. te maken met de fors gestegen prijs van bouwmateriaal.

Ria Theunis overleden

Dinsdag 31 oktober 2023
Pelt - Ria Theunis overledenIn Eksel is zondag Ria Theunis overleden. Zij was 60 jaar. Het afscheid vindt dinsdag 7 november (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Lindelhoeven. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Paddenstoelen (2)

Dinsdag 31 oktober 2023
Pelt - Paddenstoelen (2)ZoomGezien op het Hènt... Nieuw leven uit oud hout. (Foto Jo Bloemen-Smits)

Halloween nadert (6)

Dinsdag 31 oktober 2023
Pelt - Halloween nadert (6)ZoomEn dicht bij huis!

Liza Hurkmans overleden

Dinsdag 31 oktober 2023
Pelt - Liza Hurkmans overledenVandaag is Liza Hurkmans overleden, de weduwe van Nand Gielkens. Ze was geboren in Peer en werd 92 jaar. De afscheidsviering heeft zaterdag (10u) plaats bij Uitvaartzorg Severens. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in dat uitvaartcentrum.
Het is maar dat je 't weet
Hebben we het al gemeld - we raken op den duur de tel kwijt. Maar je moet weten dat er vanaf morgen tot en met zondag geen treinen rijden tussen Herentals en Lier - en omgekeerd. Dat heeft te maken met werken aan de spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals. Treinreizigers kunnen gebruik maken van autobussen.

Meer fietsendragers gestolen

Dinsdag 31 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De politie waarschuwt voor het feit dat er de afgelopen weken meer aangiftes van gestolen fietsendragers binnenkomen. Ook in de omliggende gemeenten blijkt dat zo te zijn. Meestal gebeuren de diefstallen op openbare parkings bij de fietsknooppunten.
Enkele tips om het dieven moeilijker te maken:
- leg, indien mogelijk, de fietsendrager in de auto;
- als de fiets ongebruikt op de drager staat, verstop dan de accu in je auto
- gebruik het slot van de (…) Het hele nieuwsbericht

'De situatie in Gaza is rampzalig'

Dinsdag 31 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 'De situatie in Gaza is rampzalig'ZoomDokters van de Wereld België roept op tot een stopzetting van het geweld tegen burgers en de aanvallen op burgervoorzieningen, in het bijzonder op de gezondheidsinfrastructuur in Gaza. "Een staakt-het-vuren is een absolute prioriteit om een grootschalige humanitaire en gezondheidscrisis in de Gazastrook te voorkomen".
Murad Abed, een arts en medisch referent voor Dokters van de Wereld in Gaza, getuigt in enkele video's over de noodsituatie. "De gezondheidsvoorzieningen in de Gazastrook (…) Het hele nieuwsbericht

Paddenstoelentijd (1)

Dinsdag 31 oktober 2023
Pelt - Paddenstoelentijd (1)Zoom...in het Hobos. (Foto Paul Smeets)

Reünie Meisjesschool 1973

Dinsdag 31 oktober 2023
Pelt - Reünie Meisjesschool 1973ZoomZaterdag kwamen 10 oud-leerlingen van de Meisjesschool in Neerpelt, geboren in het jaar 1973, samen aan Dommelhof. Na een receptie, wandeling en quiz in en rond het Klankenbos, gingen ze samen nog lekker tafelen. Voor meer dan de helft van het gezelschap eindigde de avond in De Drempel. Afgesproken werd een editie binnen 5 jaar, en dan met de hele klas! (MVV)

Halloween nadert (5)

Maandag 30 oktober 2023
Pelt - Halloween nadert (5)ZoomEen foto van Jos Leppens met dreigend Halloween-onheil uit de natuur. Hij bespeurde daar dreigende berkenogen!

Michel Paesen overleden

Maandag 30 oktober 2023
Pelt - Michel Paesen overledenGisteren is Michel Paesen overleden, de echtgenoot van Vonny Matthijs. Hij was geboren in Overpelt en werd 85 jaar. De afscheidsdienst en de crematie vinden in intieme kring plaats. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Dora Voets overleden

Maandag 30 oktober 2023
Pelt - Dora Voets overledenZaterdag is Dora Voets overleden, de weduwe van Michel Goven. Ze was geboren in Overpelt en werd 88 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 12.30u) in de parochiekerk van Lindel-Hoeven. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Winteruur in het recyclagepark

Maandag 30 oktober 2023
Vanaf morgen is er ook een winteruurregeling in het recyclagepark. Dat opent tot en met zaterdag 30 maart elke dag - behalve zondag en maandag - om 9 uur, sluit tussen de middag van 12.30 tot 13 uur, en gaat 's avonds dicht om 16u. 

Bengelpop gespreid over twee dagen

Maandag 30 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2024 blaast Bengelpop in Balen 20 kaarsjes uit. Speciaal voor die gelegenheid wordt het kinderfestival op recreatiedomein Keiheuvel volgend jaar gespreid over twee dagen: donderdag 20 en vrijdag 21 juni. Inschrijven kan vanaf maandag 6 november om 8u 's morgens via www.bengelpop.be.

Jaak Keepers overleden

Maandag 30 oktober 2023
Pelt - Jaak Keepers overledenZaterdag is Jaak Keepers overleden, de echtgenoot van Marie-Josée Trippaers. Hij was geboren in Eindhoven en werd 87 jaar. De afscheidsviering vindt in besloten kring plaats. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Rien Steenbak overleden

Maandag 30 oktober 2023
Pelt - Rien Steenbak overledenIn St.-Huibrechts-Lille is gisteren Rien Steenbak overleden, de echtgenoot van Hilde Aerts. Hij was geboren in Bergen op Zoom (Ned.) en was 85 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in familiekring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Geen Zebracinema-film morgen

Maandag 30 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Vanwege "Theater op de Markt" is er morgenavond geen film van Zebracinema in Dommelhof.
Grensgevallen
Pelt - Man zwaargewond bij verkeersongevalOp de Maastrichterweg in Valkenswaard, ter hoogte van Tops, is vanmiddag een auto tegen een boom beland. De bestuurder werd daarbij zwaargewond en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht. De auto droeg Nederlandse kentekenplaten.

Nieuwe vennootschap: Eleat

Maandag 30 oktober 2023
Dirk Broekx (42) uit Pelt heef de besloten vennootschap Eleat opgericht met zetel aan de Zwaluwweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de plaatsing van metaalconstructies, ontwerp en bouw van podia, en computerconsultancy- en aanverwante activiteiten.

Ozempicje leggen

Maandag 30 oktober 2023
De visie van Fobie
Pelt - Ozempicje leggenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Willy Van Hooff overleden

Maandag 30 oktober 2023
Pelt - Willy Van Hooff overledenZaterdag is Willy Van Hooff overleden, de echtgenoot van Rina Nijs. Hij was geboren in Lommel en werd 71 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Aangeven, die renovatie

Maandag 30 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Wie renovatiewerken aan zijn woning of de aankoop van buitenlands vastgoed niet spontaan aanmeldt bij het kadaster, riskeert sinds 22 oktober hogere boetes. Die kunnen oplopen tot 3.000 euro, terwijl de maximumboete voordien 1.250 euro bedroeg.
(De Tijd)

Wa wille de jung loater wère...

Maandag 30 oktober 2023
Pelter Hükske
Pelt - Wa wille de jung loater wère...ZoomIn ’t zèsde hemme de jung e gesprek over wa ze loater wille wère. Lüstert wa Zjefke hei over zit. En had öllie mer goed, eh!
Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Einde seizoen voor  'WTC Allemaal op de fiets'ZoomOnder hoorngeschal - niet voor hen maar voor de Sint-Hubertusviering - en een herfstzonnetje ging vanmorgen in SHLille de laatste rit (voor dit seizoen) van de leden van WTC Allemaal op de fiets van start. Het geslaagde fietsseizoen werd afgesloten met de Seizoensroute. Na afloop stond op De Bosuil de vlaai klaar als afsluiter. Op de foto de wielertoeristen samen met de E-groep. Deze groep rijdt het hele jaar door, met vertrek op het Dorpsplein, steeds om 9 uur. Zin om eens mee te fietsen en zo je conditie op peil te houden? Altijd welkom!

Halloween nadert (4)

Zondag 29 oktober 2023
Pelt - Halloween nadert (4)ZoomEn deze is van Pierre Rutten. Een merkwaardige creatuur uit Bosland! Hebt u in de natuur ook al foto's gemaakt van halloween-achtige figuren? Laat ze maar komen! Mail ze naar redactie[!]internetgazet.be. We hebben nog tijd, want het is pas dinsdag Halloween!.

Kadijk speelt gelijk tegen Anadol

Zondag 29 oktober 2023
Pelt - Kadijk speelt gelijk tegen AnadolZoomKadijk heeft thuis 1-1 gelijk gespeeld tegen FC Anadol. Voor de thuisploeg scoorde Raf Thijs. (Foto's Albert Loos)
Kadijk speelt gelijk tegen AnadolKadijk speelt gelijk tegen AnadolKadijk speelt gelijk tegen Anadol
Zoom

Grote Heide klopt Ham United

Zondag 29 oktober 2023
Pelt - Grote Heide klopt Ham UnitedSporting Grote Heide heeft vanmiddag verdiend met 4-0 gewonnen van Ham United. De thuisploeg kwam al na een minuut op voorsprong toen Jarne Verweijen kon scoren.Na zowat 20 minuten kwam Ham beter in de wedstrijd, maar er viel geen doelpunt. 
In de tweede helft een gelijkaardig scenario, met Lars Rabijns die snel een mooi opgezette aanval kon afronden en de 2-0 kon vastleggen. Ham liet daarna de kopjes hangen en Grote Heide kon naar hartelust scoren, eerst via Robbe Belien en ten slotte door Placide Avouzo Njoh.
Pelt - Esperanza verliest van Zepperen-BrustemEsperanza Pelt is bij Zepperen-Brustem gaan verliezen met 2-1. Voor Esperanza scoorde Maico Gerritsen. UPDATE Een verslag van Esperanza:
Het paard, dat de haver verdient, krijgt ze niet. Dit zegt voldoende over de wedstrijd vanmiddag tegen het nummer twee, Zepperen Brustem. Bij Pelt verschenen Jarne Mols en Thomas Paumen terug aan de aftrap.
Op de zompige grasmat in het Haspengouwse was de beginfase zoeken en tasten voor beide ploegen en wanneer de thuisploeg (…) Het hele nieuwsbericht

Sparta Lille verliest van LHVV B

Zondag 29 oktober 2023
Pelt - Sparta Lille verliest van LHVV BDe tweede ploeg van Lindelhoeven is bij Sparta Lille gaan winnen met 1-4.
Gisteren vond het internationale Klompentornooi plaats, een van de grotere jeugdjudotornooien in Nederland. Judoteam Ōkami uit Hechtel-Eksel en Pelt was met vijf sterkere wedstrijdjudoka's goed vertegenwoordigd. Uiteindelijk wisten twee van hen zich naar de medailles te vechten: Isa Vangerven haalde na een verliespartij en drie winstpartijen de bronzen medaille binnen en Ziggy Leijssen knokte zich met vier winstpartijen naar de finale, waar hij met het kleinste verschil uiteindelijk de duimen moest leggen. Een mooie zilveren medaille voor hem. Proficiat!
Zilver en brons voor Judoteam OkamiZilver en brons voor Judoteam OkamiZilver en brons voor Judoteam Okami
Zoom
Pelt - Winnaars World Solar Challenge terug thuisZoomDe studenten van het team van KU-Leuven dat zopas de World Solar Challenge voor zonnewagens heeft gewonnen, zijn weer thuis. Achter het Belgische team zit onder meer een wetenschapper uit Hechtel-Eksel: Maarten Vanierschot… die nooit op de voorgrond wil. (Cartoon: Fobie)

Is je aannemer nog in orde?

Zondag 29 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds enkele dagen kan men via de website van justitie Just-on-web nagaan of ondernemers wettelijk nog in orde zijn en of ze dus al dan niet een bestuursverbod hebben opgelopen. Op die website kan men "JustBan" raadplegen, het centraal register van bestuursverboden (onderste kadertje rechts op die website). En dat zou men eigenlijk altijd moeten doen, want ga je bijvoorbeeld met een aannemer in zee die onder dat bestuursverbod valt en gaat die failliet, dan zijn de gevolgen voor jou niet min. Aanmelden kan via itsme of met de identiteitskaart.

Halloween nadert! (3)

Zondag 29 oktober 2023
Pelt - Halloween nadert! (3)ZoomGriezelen in de natuur... Een bosbeest!

Handbal: Sporting verslaat Izegem

Zaterdag 28 oktober 2023
Pelt - Handbal: Sporting verslaat IzegemIzegem ligt in het verre West-Vlaanderen. Maar ze hebben er een niet-onverdienstelijke handbalclub, Filou Izegem, en die speelde vanavond thuis tegen Sporting Pelt in de BENE-league van het handbal. Piece of cake, zou je denken, maar dat was niet het geval: Sporting kon maar nipt winnen. Uitslag: 28-29. In de rangschikking van de BENE-league staat Sporting 6de, met 10 punten, en Filou Izegem laatste, met 0 punten. Bocholt leidt, met 14 punten, samen met Kembit-Lions.
Het was eindelijk eens andersom, (…) Het hele nieuwsbericht

SV Breugel wint van Pelt B

Zaterdag 28 oktober 2023
Pelt - SV Breugel wint van Pelt BSV Breugel heeft vanavond Esperanza Pelt B verslagen met 5-1. UPDATE SV Breugel liet zich na het eerste fluitsignaal verrassen door het jeugdige Esperanza Pelt B, want na 2 minuten stond het al 0-1, via Lars Craps. Maar Breugel alles snel terug op orde en na 9 minuten kon Wouter Jongeneelen de stand op gelijke hoogte brengen. Hij zorgde in de eerste helft meteen voor een loepzuivere hattrick, want voor de rust trapte hij nog twee ballen tegen het doelnet. Toen vlak na de pauze de bezoekers met 10 man kwamen te staan lag voor Breugel de weg naar de overwinning open. Via doelpunten van Björn Nijssen en Martijn Geens werd de eindstand op 5-1 gebracht.(JH)

KVK Beringen klopt Herkol

Zaterdag 28 oktober 2023
Pelt - KVK Beringen klopt HerkolIn Eerste Provinciale heeft KVK Beringen Herkol verslagen met 3-0. Bij de rust was het al 2-0. Doelpuntenmakers waren Hulsmans, Er en Bens.

LHVV klopt K ESK Leopoldsburg

Zaterdag 28 oktober 2023
Pelt - LHVV klopt K ESK LeopoldsburgLindelhoeven VV heeft vanavond K ESK Leopoldsburg verslagen met 3-2. Aan de rust was de stand 1-1. Voor Leopoldsburg scoorden Yucel en Swolfs, voor Lindelhoeven Vanherck, Mues en Meeus. Het verlies betekende het ontslag voor trainer Michael Modubi van Leopoldsburg.

Kadijk B wint van Lommel-Kolonie

Zaterdag 28 oktober 2023
Pelt - Kadijk B wint van Lommel-KolonieIn Vierde Provinciale heeft Kadijk B vanavond Lommel-Kolonie verslagen met 3-1.

Jan Vlemmix overleden

Zaterdag 28 oktober 2023
Pelt - Jan Vlemmix overledenVandaag is Jan Vlemmix overleden, de weduwnaar van Regine Sleurs. Hij was 91 jaar. De afscheidsviering vindt zaterdag 4 november (10.30u) plaats in de Sint-Martinuskerk van Overpelt. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

IJsland dan maar

Zaterdag 28 oktober 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - IJsland dan maarBegin deze week, toen ik om een uur of half tien ‘s morgens mijn autootje door het Noord-Limburgse landschap leidde, maakte een verklikkerlichtje op mijn dashboard er me attent op dat de lichten aan stonden. Het had die nacht gevroren – dat was lang geleden! – en er hing wat mist. De moderne wetenschap zorgde ervoor dat ik veilig reed: goed zichtbaar voor de andere verkeersdeelnemers. Je hoeft tegenwoordig niet eens zelf je eigen licht aan te knippen!
Weten jullie wie Katrin (…) Het hele nieuwsbericht

Halloween nadert (2)

Zaterdag 28 oktober 2023
Pelt - Halloween nadert (2)ZoomAch, dachten we, al dat gedoe uit Amerika - in de natuur kan je toch ook soms iets griezeligs tegenkomen? Kijk eens naar dit "wezen"!

Halloween nadert!

Zaterdag 28 oktober 2023
Pelt - Halloween nadert!ZoomHalloween - het komt uit Amerika en we raken het niet meer kwijt. Want iemand doen schrikken met wat gegriezel lijkt iedereen leuk te vinden. Dirk Van Bun maakte er deze aardige tekening bij. 

Daar is de smartphonerug

Zaterdag 28 oktober 2023
Vandaag gelezen
"Al swipend en surfend over het internet met voorovergebogen schouders, bolle rug of lekker onderuitgezakt in een stoel, krijgen miljoenen mensen last van een ‘smartphonerug’. En dat is een groot probleem, dat op steeds jongere leeftijd ontstaat."
(Orthopedisch chirurg Piet van Loo in de NRC)

Overschakelen naar het winteruur

Zaterdag 28 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Overschakelen naar het winteruurZoomKomende nacht wordt er overgeschakeld naar het winteruur. Om 3 uur 's nachts wordt de klok een uur teruggedraaid naar 2 uur. Dat betekent een uur langer slapen... en voor wie dan aan het werk is, een uur langer werken. Al jaren wordt er in verschillende landen voor gepleit dat men van het zomeruur afziet en gewoon het winteruur aanhoudt. Maar zelfs het winteruur loopt nog een uur voor op de werkleijke Greenwich-tijd (UTC).  

Alda Vandervelden overleden

Vrijdag 27 oktober 2023
Pelt - Alda Vandervelden overledenIn WZC Immaculata is vandaag Alda Vandervelden overleden, de echtgenote van Jan Vanduffel. Zij was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 84 jaar. Vrijdag 3 november wordt ze begraven, na de uitvaartliturgie in de decanale kerk van Overpelt-Centrum. Donderdag 2 november (18.30 uur) is er daar een avondwake. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig weer, ook in de herfstvakantieEen krachtige en omvangrijke depressie blijft vandaag en de komende dagen rondtollen in de nabijheid van Ierland en stuurt met de regelmaat van de klok storingen en buienlijnen naar ons land. Daarbij is de isobarische gradient bij momenten erg strak en mogen we ook flink wat wind verwachten. Dinsdag verliest deze depressie aan kracht om later zelfs helemaal op te lossen. Maar woensdag komt een volgende depressie, vergezeld van storingen, aanzetten en die zou wel eens voor een stormachtige wind kunnen zorgen aan (…) Het hele nieuwsbericht

Een bypass voor een boom

Donderdag 26 oktober 2023
Grensgevallen
Vorig jaar dreigde een heel oude (naar schatting 263 jaar) plataan in Eindhoven kapot te gaan aan een brand op een vlonder vlakbij. Maar een bypass-operatie en veel verzorging lijken succes te hebben zodat er weer wortels uit de stam groeien. Een prachtig verhaal over de taaiheid van de natuur. Lees meer in de NRC.

79 woningen in Valkenstaete

Donderdag 26 oktober 2023
Grensgevallen
Het gemeentebestuur van Valkenswaard is akkoord met het stedenbouwkundig plan Valkenstaete. Dat houdt in bij de vroegere gelijknamige winkelgalerij, waar bijna alle winkels uit vertrokken zijn, 79 woningen worden gebouwd. De winkelfuncties aan de Eindhovenseweg en de Corridor blijven daarbij behouden. 30% van de woningen is als sociale huurwoning bestemd. Meer info

Limburg koploper meldingen dierenleed

Donderdag 26 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Limburg heeft het hoogste aantal meldingen over dierenmishandeling of -verwaarlozing. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit) heeft opgevraagd. In 2023 ging het om 371 meldingen. Dat zijn er meer dan in andere Vlaamse provincies. Toch wordt er niet meteen gedacht aan een stijging in het aantal dieren dat mishandeld wordt, wel zou het er op wijzen dat Limburgers sneller een melding maken van dierenleed.

Gemiddeld inkomen: 20.357 euro

Donderdag 26 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2021 gemiddeld 20.357 euro. Vlaanderen blijft de regio met de hoogste inkomens. Brussel blijft het gewest waar de gemiddelde inkomens het laagst zijn.
De provincie Vlaams-Brabant blijft in 2021 de provincie met het hoogste gemiddeld inkomen per inwoner, gevolgd door Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het gemiddelde inkomen in Limburg bedroeg 20.633 euro. Op gemeentelijk niveau spant Sint-Martens-Latem opnieuw de kroon als gemeente met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner. Het ligt er 63,3 % boven het Belgische gemiddelde. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Schutkringmaatregelen preventie wolf verlengdZoomMinister Zuhal Demir heeft de schutkring in kader van preventie wolf verlengd tot eind februari. Daardoor kunnen ook niet-professionele paarden- en rundveehouders (verder) gebruik maken van subsidies voor wolfwerende maatregelen vanuit ANB. "In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring (zie afbakening op bijgaande kaart) kunnen nu ook voor runderen en paarden subsidies voor wolfwerende maatregelen verkregen worden," aldus het ANB. Meer info

Ronny Snoeckx overleden

Donderdag 26 oktober 2023
Pelt - Ronny Snoeckx overledenMaandag is Ronny Snoeckx overleden, de echtgenoot van Noëlla ter Haar. Hij was geboren in Balen en werd 66 jaar. Het afscheid vond plaats in familiekring. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Wolf vervangt jacht in Nederlands ZW-VeluweZoomDe Nederlandse vereniging Natuurmonumenten heeft beslist om in haar terreinen op de Zuidwest-Veluwe geen jacht meer toe te staan. Waar vroeger jagers beweerden onmisbaar te zijn om de populatie herten, reeën en wilde zwijnen te beheren, doen wolven dat nu op de meest geschikte manier, zo blijkt. Omdat het roofdier veel wild pakt, schiet Natuurmonumenten sinds 2021 geen edelherten, wilde zwijnen en reeën meer in dat gebied af.
Doordat de wolf kiest welke dieren hij pakt, zal de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Pelt middagstad van 1000km voor KotK 2024ZoomTijdens de 1000 km voor Kom op tegen Kanker is Pelt volgend jaar een van de vier middagsteden. Op zaterdag 11 mei – de derde dag van het vierdaagse fietsevenement – worden de pelotons met open armen ontvangen in het hart van Overpelt Centrum. De 1000 km voor Kom op tegen Kanker wordt gereden van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei, het hemelvaartweekend.
Elk team zamelt in aanloop naar het evenement minstens 5 500 euro in voor kankeronderzoek. De 1000 km wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Grote Heide-Bocholt B 3-1

Woensdag 25 oktober 2023
Pelt - Grote Heide-Bocholt B 3-1
De inhaalwedstrijd die vanavond tussen Sporting Grote Heide en Bocholt VV B werd gespeeld is door Grote Heide met 3-1 gewonnen.
Grote Heide maakte in de eerste helft het verschil met doelpunten van Geert Gielen, Robbe Beliën en Placide Avouzoa Njoh. De ruststand was dus 3-0.
In de tweede helft kwam Bocholt gemotiveerd uit de kleedkamer. Maar bij hun pogingen om de achterstand weg te werken stonden de paal en een uitstekende doelman van Grote Heide in de weg. In de 83ste minuut kon Dries Thijs dan toch het eerreddende tegendoelpunt van Bocholt scoren.

Planning en crisisbeheer

Woensdag 25 oktober 2023
Tegenligger
Pelt - Planning en crisisbeheerDoorgaans rijdt de allereerste trein in Hamont stipt, maar maandag liep het toch heel anders. In Mol bleef de trein veel langer staan dan gewoonlijk. En dan weet je al dat er onderweg een hindernis is opgedoken. De werken aan de brug over het kanaal in Herentals waren danig uitgelopen en de brug kon nog niet vrijgegeven worden. In Mol werd er meegedeeld dat de trein niet verder zou rijden dan Herentals. Eenmaal in Herentals aangekomen, kwam de mededeling dat we toch verder zouden mogen. Hoopvol begonnen we aan de (…) Het hele nieuwsbericht

Nog meer regen en buien

Woensdag 25 oktober 2023
Weerbericht
Pelt - Nog meer regen en buienEen omvangrijke depressie nabij Ierland en Schotland zorgt voor een strakke westcirculatie in onze streken, waarbij storingen en buien met de regelmaat van de klok worden aangevoerd. De volgende 10 dagen verloopt vrijwel geen enkele dag volledig droog. Af en toe zijn er wel droge momenten met wat zon. Met een strakke zuidwestenwind wordt wel relatief zachte lucht aangevoerd. 
Morgen/donderdag krijgen we een droger intermezzo in de ochtend en is zowaar de zon ook even van de partij. Niet (…) Het hele nieuwsbericht

Welzijn van zalmen geen criterium

Woensdag 25 oktober 2023
Vandaag gelezen
"In Vlaanderen kan het criterium van welzijn van zalmen evenwel niet als beoordelingsgrond in rekening worden gebracht bij omgevingsvergunningen."
(Minister van Omgeving Zuhal Demir in een toelichting op het afleveren van een omgevingsvergunning in beroep voor de grootste industriële zalmkwekerij van Europa in Oostende)

Inbraak in werfcontainer

Woensdag 25 oktober 2023
Bij een inbraak in een werfcontainer op Lommelsakker is afgelopen nacht vooral verfmateriaal gestolen. De dader had het slot van de container opengebroken.  De benadeelde is een 55-jarige man uit Nijlen. 

Okra Overpelt trok naar Nijlen

Woensdag 25 oktober 2023
Pelt - Okra Overpelt trok naar NijlenZoomMet 62 enthousiaste leden trok Okra Overpelt-Centrum en -Fabriek naar Nijlen. De helft van de groep ging eerst naar het diamantcentrum (foto)waar alles over de vindplaatsen, de handel en het bewerken van diamanten werd uitgelegd. Dat bewerken is een harde en ongezonde job, vanwege het fijne stof dat erbij vrijkomt. De andere helft van de groep trok naar een artisanale stokerij, waar vooral advocaat geproduceerd wordt. Een kleine demonstratie via een video gaf een idee hoeveel handwerk (…) Het hele nieuwsbericht

Frank Bleyen nieuwe procureur

Dinsdag 24 oktober 2023
Lommelaar Frank Bleyen (49) volgt Guido Vermeiren op als procureur van het parket Limburg. Bleyen is momenteel advocaat-generaal bij het Hof van Beroep in Antwerpen. In april volgend jaar treedt hij in Hasselt in functie.

De 50-jarigen van Lille

Dinsdag 24 oktober 2023
Pelt - De 50-jarigen van LilleZoomZaterdag kwamen de 50-jarigen van SHLille bijeen. Dit was alweer 10 jaar geleden en iedereen was dus wat ouder, wijzer en sommigen ook grijzer geworden. Er werd al in de namiddag gestart met een wandelzoektocht naar de Blonde Lena. Na een paar uren speuren werd het geheim ontdekt en kon de avond ingezet worden met een drankje. Er werd nog een lekker warm buffet voorzien en daarna werd er gezellig bijgepraat en werden de nodige moppen getapt. Het was een zeer geslaagde avond die voor sommigen tot in de vroege uurtjes doorging.
Pelt - Fietsster gewond in BevrijdingsstraatIn de Bevrijdingsstraat in Damsheide (Neerpelt)  is vanmorgen rond kwart voor acht een jonge fietsster gewond geraakt. Het meisje (15) uit Hamont-Achel botste er met haar fiets tegen een slagboom. Ze moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.
Het is maar dat je 't weet
79,7% van de Belgen eet dagelijks groente. Het percentage ligt hoger bij vrouwen (82,5%) dan bij mannen (76,9%), hoger bij hoogopgeleiden (87,3%) dan bij laagopgeleiden (70%), en hoger bij werkenden (82,2%) en gepensioneerden (84,3%) dan bij werklozen (60,8%). (Statbel)

Nieuwe verf voor Lilse kapellen

Dinsdag 24 oktober 2023
In opdracht van de kerkfabriek kregen de Boskapel (links) en de Driegezusterskapel in SHLille een nieuwe verflaag. (Foto's Ivo Vrolix)
Nieuwe verf voor Lilse kapellenNieuwe verf voor Lilse kapellen
Zoom

Partijpolitiek...

Dinsdag 24 oktober 2023
Pelt - Partijpolitiek...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Steden en gemeenten zijn verplicht om tegen 2030 over te schakelen naar ledverlichting. Het uitgelezen moment dus om stil te staan bij de invloed van kunstlicht op dieren, planten en mensen en de juiste keuzes te maken. Om hen te helpen lieten de vijf Vlaamse provincies en het Interprovinciaal Kenniscentrum (IPKC) twee literatuurstudies uitvoeren. Het PIH, kenniscentrum milieu en gezondheid, bracht de wetenschappelijk studies samen over de relatie tussen nachtelijke verlichting en de gezondheid (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - 20 chauffeurs onder invloed van drugsHet voorbije weekend zijn in Limburg 20 bestuurders betrapt die onder invloed van drugs reden. In opdracht van het parket is hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. De betrapten riskeren vervolging voor de politierechtbank.

Gebruik de Deense stop

Maandag 23 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De Fietsersbond Gent pleit voor de invoering van de Deense stop, waarbij fietsers hun rechterhand opsteken voor ze vertragen of stoppen. Zo wordt het verkeer dat achter hen rijdt, niet verrast door hun remmanoeuvre. Bij de start van het academiejaar zijn veel fietsende studenten nog niet gewend aan het drukkere verkeer in de stad. Het handgebaar kan helpen om ongevallen te voorkomen. De Deense stop is afkomstig uit Kopenhagen, een stad waar heel veel gefietst wordt.
Pelt - Canon van Vlaanderen in braille en luisterversieZoomOok wie niet of moeilijk gedrukte boeken kan lezen, kan vanaf nu in De Canon van Vlaanderen duiken. Luisterpuntbibliotheek, de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking, zorgde voor een Daisy-luisterversie en een versie in braille. De Canon van Vlaanderen werd in mei gelanceerd en belicht in 60 vensters beslissende momenten uit de Vlaamse geschiedenis en cultuur. Het boek werd samengesteld door een commissie van deskundigen na overleg met onderzoekers, onderwijsspecialisten en andere (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Zebracinema: 'How to Blow up a Pipeline'Zoom"How to Blow up a Pipeline" - Daniel Goldhber - VS - 103' Klimaatactiviste Xochitl is wees geworden nadat een extreme hittegolf haar moeder het leven heeft gekost. Van activiste evolueert ze naar saboteur van mileuonvriendelijke auto’s en jachten. Samen met een groep gelijkgestemden wil ze haar protesten naar een hoger plan tillen: het opblazen van een oliepijpleiding in West-Texas.
Deze film springt in het oog door de fantastische cast, spannende scènes, pulserende elektronische muziek en een sterk scenario dat losjes gebaseerd is op het non-fictieboek met de gelijknamige titel. 
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Handbal : Pelt - Houthalen 20-14

Maandag 23 oktober 2023
Pelt - Handbal : Pelt - Houthalen 20-14In de damesliga van het handbal heeft Pelt met 20-14 gewonnen van Houthalen. Houthalen leidde aan de rust met 7-9.

Zacht herfstweer

Maandag 23 oktober 2023
Weerbericht
Pelt - Zacht herfstweerDepressies circuleren over West-Europa en komen soms erg stevig uit de hoek. Daarbij zorgt storm Babet voor overstromingen en vernielingen in het noorden van Europa en storm Aline voor overvloedige neerslag in het zuiden. Ons deel van Europa blijft gespaard van het stormweer, maar we krijgen wel wat nattigheid en toch ook flink wat wind. Ook de volgende dagen blijven depressies in de buurt en is het erg wisselvallig. Positieve noot komt er van de temperaturen, die zijn relatief hoog met gemiddeld 16 graden.  (…) Het hele nieuwsbericht

De koe van Boegget

Maandag 23 oktober 2023
Pelter Hükske
Pelt - De koe van BoeggetZoomDe viejart haaw tigge Zjang gezeed dettie mer es e koppel now kui moes koeëpe. Vur ander bloed inne staal te kriêge.
En Zjang git dus nò de vieëmêrt… Lüstert.
Tot tekomede móndig!
Fons
Op de Open Venlo-dartwedstrijden in het Nederlandse Venlo is Peltenaar Sybreng Gijbels als tweede gëeindigd.
Pelt - Woensdag inhaalwedstrijd Grote Heide - Bocholt B
Sporting Grote Heide en Bocholt VV B spelen komende woensdag een inhaalwedstrijd voor de wedstrijd van 1 oktober, die toen werd uitgesteld omdat een auto met spelers van Bocholt in een verkeersongeval betrokken geraakte.
De inhaalwedstrijd vindt woensdag om 20u plaats op het terrein van Esperanza Pelt.

HCO verslaat 't Noorden

Zondag 22 oktober 2023
Pelt - HCO verslaat 't NoordenZoomHeren 1 van HCO hebben thuis met 31-23 gewonnen van HC 't Noorden. (Foto HCO)
Pelt - Exc. Hamont en Grote Heide spelen gelijk
Exc. Hamont en Sporting Grote Heide hebben in Hamont in een matige wedstrijd 0-0 gelijk gespeeld.

Pelt - Handbal: Sint-Truiden - Sporting Pelt 34-38In tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 34-38 gewonnen van Sint-Truiden. Sporting Pelt staat vijfde in de stand.
Pelt - BENE-League: Sporting verliest van BevoIn de BENE-League van het handbal heeft Sporting Pelt met 31-29 verloren van het Nederlands Bevo Panningen. Een verslag van Sven Spooren:
Het was een mooie pot handbal! Veel intensiteit, spanning, wisselende leiders met uitzicht op winst, maar uiteindelijk was het Bevo dat de winst thuis hield. Sporting begon, zoals steeds dit seizoen, heel goed. Geweldige dekking en keeper, tegenaanvallen of supersnelle 2e tempo-aanval. Onze dekking verdient echt wel een pluim met goeie keepers (…) Het hele nieuwsbericht

Tweemaal winst voor DHCO

Zaterdag 21 oktober 2023
Pelt - Tweemaal winst voor DHCOVandaag speelden de beloften en 1ste ploeg van DHCO thuis tegen Femina Visé. De beloften wonnen met 24-15. De 1ste ploeg won met 29-23. Volgende week staat een verplaatsing naar Gent op het programma.

Esperanza Pelt - Betekom 3-3

Zaterdag 21 oktober 2023
Pelt - Esperanza Pelt - Betekom 3-3Esperanza Pelt en Betekom hebben vanavond 3-3 gelijkgespeeld. De wedstrijd moest korte tijd stilgelegd worden omdat een speler van Betekom het bewustzijn verloor. Maxim Goossens pakte rood.
Pelt - Kadijk SK speelt gelijk bij As-Niell UtdTweedeprovincialer Kadijk SK heeft vanavond 2-2 gelijkgespeeld bij As-Nielt Utd. Voor Kadijk scoorden Van Kemenade en Gwen Dirckx.

Lindelhoeven VV B - KFC Eksel B 2-1

Zaterdag 21 oktober 2023
Pelt - Lindelhoeven VV B - KFC Eksel B 2-1Lindelhoeven VV B heeft vanavond met 2-1 gewonnen van KFC Eksel B.

SV Herkol - KSK Meeuwen 2-2

Zaterdag 21 oktober 2023
Pelt - SV Herkol - KSK Meeuwen 2-2SV Herkol - KSK Meeuwen eindigde vanavond op 2-2. Voor Herkol scoorde Ovnicek voor de rust. Na de pauze kwam Meeuwen op voorsprong via Willems en Segers, maar in de slotfase was het Zaczagkis die voor Herkol nog een punt uit de brand sleepte.

Esperanza Pelt B - W. Koersel B 1-5

Zaterdag 21 oktober 2023
Pelt - Esperanza Pelt B - W. Koersel B 1-5Esperanza Pelt B heeft vanavond thuis met 1-5 verloren van Weerstand Koersel B.

KFC Hamont 99 B - Sparta Lille 3-5

Zaterdag 21 oktober 2023
Pelt - KFC Hamont 99 B - Sparta Lille 3-5KFC Hamont 99 B heeft vanavond thuis met 3-5 verloren van Sparta Lille.
Pelt - Lindelhoeven VV A verslaat THES Sport BIn tweede provinciale B heeft Lindelhoeven VV A met 1-2 gewonnen op het veld van THES Sport Tessenderlo B. Aan de rust was de stand 1-1. Voor Lindelhoeven scoorden Mues en Vanherck. Lindelhoeven komt door deze overwinning mee aan de leiding.

Bertha Janssen overleden

Zaterdag 21 oktober 2023
Pelt - Bertha Janssen overledenIn Humelgem (Steenokkerzeel) is vorige week dinsdag Bertha Janssen overleden, de echtgenote van Leo Cuyvers. Ze was geboren in Neerpelt en werd 88 jaar. Dinsdag werd ze gecremeerd; de urn werd bijgezet in de urnentuin op de plaatselijke begraafplaats. Online condoleren via www.uitvaartcentrum-thielemans.net.
Pelt - Damesvoetbal: Wiemesmeer - Kadijk 4-4In eerste provinciale van het damesvoetbal hebben Wiemesmeer en Kadijk 4-4 gelijkgespeeld. Na vier wedstrijden staat Kadijk vijfde in de stand.

34 liter regen gevallen

Vrijdag 20 oktober 2023
Vandaag is er in Pelt 34 liter regen gevallen. Dat zijn ongeveer 3,5 emmers water. Dat heeft Frido Van Hertum berekend. Normaal valt er hier in heel oktober 75 liter regen.
Het is maar dat je 't weet
Op één jaar tijd heeft de Limburgse federale gerechtelijke politie (FGP) al 1.000 verdachte websites kunnen blokkeren die probeerden mensen geld te ontfutselen. Het gaat dan steeds om phishing-websites - die lijken op de officiële sites van banken of andere instanties - waarmee de rekeningen van slachtoffers geplunderd kunnen worden. Het datalab waarmee de websites geblokkeerd konden worden, is uniek in België.
Pelt - Auto en tractor botsen: twee gewondenIn de Toleikstraat in Bree botsten vanmorgen rond 8 uur een auto en een tractor. Een 36-jarige man uit Pelt en een 21-jarige man uit Bocholt raakten daarbij gewond.

Bijna 900 vacatures in de bouw

Vrijdag 20 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In Limburg alleen ontving de VDAB de afgelopen 12 maanden 2.286 vacatures van werkgevers uit de bouwsector. Daarvan stonden eind september nog 887 vacatures open. De bouwsector is in Limburg één van de grootste werkgevers, maar kandidaten voor beroepen zoals elektricien en wegenwerker zijn amper te vinden.

Berta Theuwis overleden

Vrijdag 20 oktober 2023
Pelt - Berta Theuwis overledenGisteren is Berta Theuwis overleden, de echtgenote van Henri De Saedeleir. Ze was 77 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. 

Rundveestapel stijgt

Vrijdag 20 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In tegenstelling tot mei 2022 steeg de Belgische rundveestapel in mei 2023 met 1,8%. Die stijging is bijna volledig te danken aan de stijging van de rundveestapel in Vlaanderen (+2,9%).
Het aantal mannelijke runderen stijgt in alle leeftijdsklassen, als gevolg van de gunstige prijsstijgingen tussen 2021 en 2022 voor de stieren en een lichte daling van de voederprijzen. In Vlaanderen bedroeg de stijging 7,3%. Door de goede melkprijzen is ook het aantal melkkoeien gestegen.

Muzikale steun van de beiaard

Vrijdag 20 oktober 2023
Pelt - Muzikale steun van de beiaardDonderdag was het de dag tegen kanker en ondertussen gebeuren er in de wereld nog steeds gruwelijke dingen op verschillende plaatsen. Vanuit de beiaardtoren wordt morgen een muzikale boodschap van steun de lucht in gestuurd voor al wie het nodig heeft. De beiaardier speelt liedjes die deze morele steun uitdrukken of oproepen tot vrede.
Daarnaast was het ook de week van het Duits en dus weerklinken er ook enkele bekende Duitse hits over de daken van Neerpelt. Dit alles is te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt vanaf 11 uur.
Daarnaast nog dit: zondag om 14 uur speelt beiaardier Jan Verheyen met zijn toerbeiaard de voorstelling “The boy in the belfry” in cc Palethe. Iedereen is welkom op deze familievoorstelling (vanaf 10 jaar).

Al in 2017 een wolf in Vlaanderen

Vrijdag 20 oktober 2023
Pelt - Al in 2017 een wolf in VlaanderenZoomBegin april 2017 werd in het zuiden van Oost-Vlaanderen een dood ree gevonden, en er waren aanwijzingen dat dit het werk van een wolf zou kunnen geweest zijn. Het iNBO nam toen DNA-stalen en bewaarde die in de diepvriezer. Deze stalen werden onlangs meegenomen in de routinematige analyse van DNA-stalen, en wat bleek? Van de zes stalen leidde er één naar een wolvensoort die in de Centraal-Europese wolvenpopulatie voorkomt. Daarmee weten we dus dat het hier wel degelijk om de eerste bevestigde wolf in Vlaanderen gaat sinds de soort in onze contreien werd uitgeroeid in de negentiende eeuw. Het ging in de analyse om een mannelijke wolf, aldus het INBO.
In Wallonië werden wolven voor het eerst genetisch vastgesteld in 2016 (La Roche) en nog eerder via een cameraval-opname in 2011 (Gedinne).(Foto Welkom Wolf)

Gaza: meer tijd nodig voor evacuaties

Donderdag 19 oktober 2023
Pelt - Gaza: meer tijd nodig voor evacuatiesZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Pelt - Feest voor de vrijwilligers van NoorderhartZoomNaar jaarlijkse traditie worden in het najaar alle vrijwilligers van Noorderhart Pelt (zowel Mariaziekenhuis als Reva MS) getrakteerd op een geanimeerd avondje. Dit jaar waren er een 60-tal vrijwilligers, mannen en vrouwen. Het team van de dienst Vrije Tijd had gezorgd voor een heus “Feestival” met een live muzikant, samenzang, festivalbuffet en vele bedankjes! Ambiance was er!

Grote verkeerscontrole in het weekend

Donderdag 19 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Grote verkeerscontrole in het weekendDit weekend staat in Limburg de tweede grootschalige verkeerscontroleactie van dit jaar op het programma: alle Limburgse politiezones en de federale wegpolitie Limburg voeren zaterdag en zondag controles uit. Men gaat niet alleen op snelheid controleren, maar ook op het gebruik van alcohol of andere drugs, de aanwezigheid van de boorddocumenten, de afstelling van de lichten, de technische uitrusting, het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van de smartphone...

Chelleke Eerdekens overleden

Donderdag 19 oktober 2023
Pelt - Chelleke Eerdekens overledenGisteren is Michel Eerdekens overleden, de weduwnaar van Godelieve Schoemans. Chelleke was geboren in Eksel en werd 88 jaar. Woensdag (10.30u) is er een afscheidsplechtigheid in uitvaartzorg Severens, waarna de asurn geplaatst wordt in het columbarium op de begraafplaats van Overpelt-centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in het uitvaartcentrum.
Overdagkoor Daytime en het Brabantse vocaal ensemble Vocalix komen op zondag 17 december met een lichtvoetig kerstconcert in de parochiekerk van Lindel-Hoeven. Het concert start om 15u en na afloop is er een gezellig samenzijn in Zaal Den Drossaerd (tegenover de kerk). Je kan kaarten bestellen aan €12 door te storten op rekeningnummer BE39 9731 8125 2719 van “Daytime-Pelt” met de mededeling “naam en voornaam + aantal gewenste tickets” en dan liggen ze voor je klaar aan de kassa. De plaatsen zijn niet genummerd. Voor meer inlichtingen kan je terecht op koor.overdag[!]gmail.com.

Twee faillissementen uitgesproken

Donderdag 19 oktober 2023
De insolventiekamer van de Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Zound 3 en varkenshouderij De Lochtjes, beide uit Pelt. Schuldvorderingen moeten voor 18 november ingediend worden.

Meer dan 400.000 varkens minder

Donderdag 19 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De varkensstapel in ons land is in mei 2023 met 7,3% (- 428.502 dieren) gedaald ten opzichte van mei 2022, zowel bij mestvarkens als fokvarkens. In deze periode was er veel leegstand in de stallen en dit vermoedelijk door de onzekerheid in het stikstofdossier. Ook blijft het moeilijk om te exporteren naar de Aziatische landen. (Statbel)

Lotgenotengroep voor mensen in rouw

Woensdag 18 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Lotgenotengroep voor mensen in rouwZoomIn november start in het ziekenhuis in Pelt een lotgenotengroep voor mensen in rouw na het overlijden van een dierbare. 
Afscheid nemen van een dierbare doet pijn en verdriet. Dat verdriet delen kan bevrijdend zijn. De lotgenotengroep voor mensen in rouw na het overlijden van een dierbare wil een luisterend oor en ondersteuning bieden na het verlies van een partner, familielid, vriend(in), collega of kennis. Speciale aandacht gaat uit naar wie onder moeilijke omstandigheden tijdens de coronacrisis (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar lezing over bushcraft?

Woensdag 18 oktober 2023
Pelt - Gratis naar lezing over bushcraft?ZoomAltijd al eens in de natuur willen slapen in een zelfgemaakte shelter? Wil je leren hoe je vuur kan maken zonder aansteker of lucifer? Zin om een maaltijd bij elkaar te zoeken in het bos en die te bereiden op een houtvuur? Bushcraft staat voor allerlei vaardigheden die je nodig hebt om in de natuur te verblijven. Daardoor sta je dichter bij de natuur, maar ook dichter bij jezelf: een geweldige ervaring! 
We mogen drie duotickets weggeven voor een lezing waarin Mike De Roover (foto) je meeneemt in zijn avontuurlijke wereld. Hij is auteur van het boek ‘Bushcraft’ en leeft met zijn gezin bijna zelfvoorzienend en dicht bij de natuur. Je kan hem ook kennen van tv: in 2021 begeleidde hij Saartje Vandendriessche voor het programma ‘Saar in het bos’.
De lezing vindt  volgende week woensdag 25 oktober om 20u plaats in De Schans in Hechtel-Eksel. Wilt u kans maken op een gratis duokaart? Mail dan vóór maandag 22 oktober naar cultuur[!]hechtel-eksel.be. Grijpt u naast de gratis kaarten, dan kunt u meer info en tickets krijgen via deze link.

Pierre Verdonck overleden

Woensdag 18 oktober 2023
Pelt - Pierre Verdonck overledenGisteren is Pierre Verdonck overleden, de echtgenoot van Lisette Dirckx. Hij was geboren in Lommel en werd 81 jaar. Maandag om 10u is er een afscheidsviering in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan. Begroeting: zaterdag (18-18.30u) in dat uitvaartcentrum. 
Het is maar dat je 't weet
Ook dit jaar kan je op de Limburg.net- recyclageparken kosteloos bladafval van het openbaar domein afleveren. Dat kan van 2 november tot en met 31 januari. Druk bij het binnenrijden op de knop 'bladafval'.
Het moet gaan om zuiver bladafval van bomen op het openbaar domein en niet om ander fijn tuinafval of snoeihout. Wie tussen zijn bladafval ander afval vermengt, krijgt dit aangerekend op zijn quotum groenafval. De parkwachters zullen hierop toezien.  
Het is maar dat je 't weet
Meer dan een kwart van de Belgen (27,5%) van 16 jaar en ouder drinkt helemaal geen alcohol, terwijl 9,4% dit dagelijks consumeert. Voor 28,7% is dat enkele keren per week, en voor 20,9% enkele keren per maand. Tot slot drinkt 13,5% van de bevolking enkele keren per jaar alcohol.
Mannen drinken vaker dagelijks alcohol dan vrouwen (12,8% tegenover 6,1%), en onthouden zich minder (22% tegenover 32,8%). Gepensioneerden (17,3%) en werklozen (12,2%) drinken vaker dagelijks alcohol dan werkenden (7,2%), maar tegelijkertijd zijn werklozen (42,7%) ook vaker geheelonthouders dan gepensioneerden (26,5%) en werkenden (19,4%). (Statbel)

Mia Vanderfeesten overleden

Woensdag 18 oktober 2023
Gisteren is Mia Vanderfeesten overleden, de weduwe van Pierre Theuwis. Zij was 87 jaar en wordt woensdag 25 oktober begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: dinsdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan Condoleren: www.uitvaartzorg-severens.be

Zachter maar regenachtig

Dinsdag 17 oktober 2023
Weerbericht
Pelt - Zachter maar regenachtigStoringen trekken de volgende dagen vanuit Frankrijk over ons land en gaan gepaard met veel wind, maar ook zachte lucht. Op het einde van de week en in het weekend bouwt een krachtig hogedrukgebied op over Scandinavië en blijven de storingen over ons land geblokkeerd. Koudere lucht meldt zich dan over onze streken. Na het weekend komt een westcirculatie opzetten en wordt het wat zachter, maar het blijft wisselvallig.
Morgen/woensdag is er de eerste helft van de dag geregeld wat zon, maar de (…) Het hele nieuwsbericht

Jaak Beckers overleden

Dinsdag 17 oktober 2023
Pelt - Jaak Beckers overledenGisteren is Jaak Beckers overleden, de weduwnaar van Rosalie Paesen. Hij was geboren in Kleine-Brogel en vrijdag was hij 89 jaar geworden. Zaterdag wordt hij begraven in Neerpelt, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Nieuwe vennootschap: Akima

Dinsdag 17 oktober 2023
Luc Desmadryl uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Akima opgericht met zetel aan de Houtmolenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer projectleiding en consulting en IT-consulting en advies.

Bestuurder step gewond bij botsing

Dinsdag 17 oktober 2023
Pelt - Bestuurder step gewond bij botsingGisterenvond is de bestuurder van een step gewond geraakt bij een botsing met een auto op het kruispunt van de Haagdoorndijk en de Rallylaan. Het slachtoffer is een 47-jarige man uit de gemeente.
Pelt - GSM-gebruik: 403 rijbewijzen ingetrokkenIn Limburg zijn vorige week 403 rijbewijzen ingetrokken voor gsm-gebruik aan het stuur. De betrapten kregen ook een boete van 245 euro. Wie zijn gsm gebruikte als hij stilstond voor het rode verkeerslicht of aan een spoorovergang, of wiens gsm binnen handbereik lag, kreeg enkel die boete van 245 euro.

125 jaar kruisboogschieten

Dinsdag 17 oktober 2023
Pelt - 125 jaar kruisboogschietenZoomEr zijn van die dingen die op het eerste zicht heel simpel zijn, maar als je wat verder gaat zoeken zo complex in elkaar zitten dat je bewondering moet hebben voor de bedenkers. Al eens een orgel vanbinnen gezien? Of een stoomlocomotief? Of, in dit geval, een kruisboog? Voor zulke opsporingen is Wikipedia geld waard. Zo zochten we vanmorgen naar "kruisboog", en het eerste wat we lezen is: "Een kruisboog heeft een pees die op zijn plaats wordt gehouden door een noot (ook wel rol of (…) Het hele nieuwsbericht

Dringen voor huurkoopwoningen

Dinsdag 17 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Huurkoop, waarbij u een woning huurt die u later kunt kopen, is aan een stevige opmars bezig nu de huizenmarkt voor veel gezinnen onbetaalbaar wordt. Tienduizenden geïnteresseerden staan op de wachtlijst, omdat het aanbod beperkt is. (Bron: De Tijd)

De mensen zijn gek!

Dinsdag 17 oktober 2023
De anonieme grommelaar
De anonieme is ervan overtuigd: “De mensen zijn gek!” De anonieme heeft nu eenmaal een aangeboren obsessie om te grommelen, op alles en iedereen. Niets aan te doen. Eén excuus: de mensen geven hem o zo vaak alle redenen om te grommelen. De pap in de mond. Gefundenes Fressen.
Neem nu dat belachelijke en vooral foute gedoe van de kleine helft van de automobilisten om midden op de rijweg zomaar te stoppen om een fietser te laten oversteken, ook al staat die fietser daar achter de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Honderden boswachters van de Nederlandse vereniging Natuurmonumenten willen dat het volgende kabinet in Nederland direct in actie komt voor de natuur. Die verslechtert volgens hen steeds verder en de achteruitgang gaat steeds sneller. De tijd van beterschap beloven is voorbij, er moet nu actie komen, stellen zij in een advertentie in het Algemeen Dagblad.
Pelt - Knoop mee de strijd aan tegen armoedeZoomVandaag, 17 oktober, is de Werelddag van het Verzet tegen Armoede. Jaarlijks brengen armoedeorganisaties armoede onder de aandacht van het grote publiek. Besturen en verenigingen worden opgeroepen om armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk te bestrijden.
Het Netwerk tegen armoede nodigt iedereen uit om vandaag geknoopte lakens uit het raam te hangen. Deze staan voor de boodschap ‘ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen’. (…) Het hele nieuwsbericht
Knoop mee de strijd aan tegen armoede
Zoom
Pelt - VRT overweegt  schrapping eredienstenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Luisteren naar eetgeluiden

Maandag 16 oktober 2023
Zomaar even tussendoor
Pelt - Luisteren naar eetgeluidenZoomKijken en luisteren - daarover gaat het in "Misophonic Treatment", een nieuwe "hEAR DROP" van Musica. Want eten kan niet alleen lekker zijn, het kan ook goed klinken. Hoewel: voor mensen met misofonie kan het horen van eetgeluiden echt een kwelling zijn. Musica: "In deze aflevering benaderen we het geluid van eten op een muzikale manier. Hopelijk inspireert het je om zelf een smakelijke sessie te beginnen."  

Toenemende bewolking

Maandag 16 oktober 2023
Weerbericht
Pelt - Toenemende bewolkingMet hoge luchtdruk over onze streken en aanvoer van koude polaire lucht vanuit het oosten, krijgen we een echte koude-inval, waarbij de temperaturen ondermaats zijn. Het wordt niet erg warm vanmiddag met maxima rond 12 graden. Wel is er ruimte voor de zon, al komen er ook veel hoge wolken voor. Het stabiele weer houdt ook morgen aan, met iets hogere temperaturen. Later op woensdag bereiken storingen ons land en volgt er een periode van erg wisselvallig, maar wel gevoelig zachter weer. Vanmiddag komt wat (…) Het hele nieuwsbericht

Irène Gijsbers overleden

Maandag 16 oktober 2023
Pelt - Irène Gijsbers overledenGisteren is Irène Gijsbers overleden, de weduwe van Roland Adriaens. Ze was geboren in Hechtel en werd 85 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een afscheidsplechtigheid (om10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt. Begroeting: woensdag (18-18.30u) in Uitvaartzorg Severens.

Jetje Strackx overleden

Maandag 16 oktober 2023
Pelt - Jetje Strackx overledenVandaag is Jetje Strackx overleden, de weduwe van Rik Vercammen. Ze was geboren in Overpelt en werd 88 jaar. De afscheidsviering vindt zaterdag (10.30u) plaats in de Sint-Pietersbandenkerk van Lommel-Centrum, en wordt gevolgd door de asverstrooiing op de begraafplaats. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Treinverkeer onderbroken

Maandag 16 oktober 2023
Pelt - Treinverkeer onderbrokenInfrabel meldt dat door een 'persoonsaanrijding' in Lommel er sinds 14.30 uur geen treinverkeer mogelijk is tussen Mol en Hamont. Er worden vervangbussen voorzien. UPDATE Inmiddels rijden de treinen weer.
Vogelbescherming Vlaanderen organiseert voor de 19e keer de verkiezing voor de Vogel van het Jaar. Men selecteerde voor 2024 vijf vogels die voor hun overleving afhankelijk zijn van (faunavriendelijke) gebouwen. Wordt het de gierzwaluw, huismus, huiszwaluw, spreeuw of zwarte roodstaart?  Stemmen kan tot 16 november via deze link. Voor dit jaar was de putter laureaat.
Pelt - 'The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry'Zoom"The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry" - Hettie Macdonald - GB
De zestiger Harold Fry is getrouwd met Maureen. Al heel zijn leven houdt hij zich graag op de achtergrond. Wanneer zijn goede vriendin Queenie op sterven ligt wil hij haar een brief sturen. Aan de brievenbus verandert hij echter van gedachten en besluit hij haar zelf op te zoeken in het verpleeghuis dat zich honderden kilometers verder bevindt. Te voet.
Een wandeling vol verdriet, schuld, maar ook hoop, geloof in mededogen, vergeving, verbondenheid en vastberadenheid. Jim Broadbent is geweldig als Harold Fry en zorgt voor een hartverwarmende film.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Lüstere nò Chopin

Maandag 16 oktober 2023
Pelter Hükske
Pelt - Lüstere nò ChopinZoomSuska en Toon zitten in den donkere stillekes te lüstere nò e concèr. Mer of ze de muziek goe door hemme?
Lüstert. En had öllie goed! Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)

Microplastics voortaan verboden

Zondag 15 oktober 2023
Pelt - Microplastics voortaan verbodenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Joseph Van Ginneken overleden

Zondag 15 oktober 2023
Pelt - Joseph Van Ginneken overledenIn WZC Vinkenhof in Houthalen is gisteren Joseph Van Ginneken overleden. Hij was 86 jaar en afkomstig uit Overpelt. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen.

Sparta Lille klopt Grenstrappers

Zondag 15 oktober 2023
Pelt - Sparta Lille klopt GrenstrappersSparta Lille heeft vandaag met 2-0 gewonnen van Grenstrappers Lommel-Kolonie.De doelpunten werden geaakt door Meylaers.

Grote Heide - Lutlommel 3-3

Zondag 15 oktober 2023
Pelt - Grote Heide - Lutlommel 3-3Leider Lutlommel had het bij Grote Heide niet onder de markt. De wedstrijd was nog maar pas begonnen of Jens Dilissen stond al voor de keeper van de thuisploeg, maar hij faalde bij de afwerking. Even later kopte Geert Gielen een bal uit hoekschop in de handen van de keeper van Lutlommel. In de 20ste minuut scoorde Niels Vanpol de 0-1 na onzorgvuldig verdedigen van de thuisploeg en in de 44ste minuut maakte Pieter Houben er 0-2 van via een afstandsschot waar de keeper geen verhaal tegen had. Net voor rust kopte Placide de bal in het Lommelse doel: 1-2.
In de tweede helft was vooral het laatste kwartier spectaculair. Sporting kwam op 3-2 via goals van Tom Vanbroekhoven en Geert Gielen, maar in de 86ste minuut kon Pieter Houben gelijk maken: 3-3, meteen de eindstand. Een mooie wedstrijd, maar Lutlommel leed zijn eerste puntenverlies in deze competitie.

Kadijk B wint van Helson B

Zondag 15 oktober 2023
Pelt - Kadijk B wint van Helson BKadijk B heeft thuis Helson B verslagen met 2-0.

Moet verschil er zijn?

Zondag 15 oktober 2023
Pelt - Moet verschil er zijn?Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Gelijkspel voor Esperanza Pelt B

Zondag 15 oktober 2023
Pelt - Gelijkspel voor Esperanza Pelt BEsperanza Pelt B is bij Zelo Halen niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Bij de rust was het 0-1 voor Pelt, na een doelpunt van Jameston Karibu. Maar een ongelukkige owngoal zorgde in de tweede helft voor de gelijkmaker.

Herkol verliest van Herk FC

Zondag 15 oktober 2023
Pelt - Herkol verliest van Herk FCSV Herkol verloor vanmiddag met 2-1 op het veld van Herk FC. Alexi Zagzackis scoorde, net voor de rust, voor Herkol.

Handbal: Pelt - Bocholt 26-38

Zondag 15 oktober 2023
Pelt - Handbal: Pelt - Bocholt 26-38In tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 26-38 verloren van Bocholt. Sporting Pelt staat zesde in de stand, Bocholt tweede.

HCO wint bij Merksem

Zondag 15 oktober 2023
Pelt - HCO wint bij MerksemHandbalclub HCO is gisteravond gaan winnen bij Olse Merksem: 23-25.
In de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt Hubo Handbal verslagen met 33-16. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Oef! Als er onzekerheid was bij de aanhang van Sporting, is die gisteren alvast weggepoetst met een knalprestatie tegen HUBO handbal. De eerste 25 minuten ging het min of meer gelijk op (10-9) maar dan was het allemaal Pelt wat de klok sloeg! Doelman Deekens leverde opnieuw een knalprestatie en lanceerde dan ook nog de ene na de andere (…) Het hele nieuwsbericht

Kadijk SK - K. ESK Leopoldsburg 2-2

Zaterdag 14 oktober 2023
Pelt - Kadijk SK - K. ESK Leopoldsburg 2-2Kadijk is thuis tegen K ESK Leopoldsburg niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2. De twee Peltse doelpunten werden gescoord door Kevin Ulenaers.

Esperanza Pelt speelt gelijk in Geel

Zaterdag 14 oktober 2023
Pelt - Esperanza Pelt speelt gelijk in GeelEsperanza Pelt is bij Geel niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2. Voor Esperanza scoorden Mourad Daoudi vóór en Thomas Paumen na de rust.

LHVV wint van As-Niel

Zaterdag 14 oktober 2023
Pelt - LHVV wint van As-NielLindelhoeven VV heeft met 2-1 gewonnen van As-Niel Utd. Jonas Meeus scoorde beide Lindelse doelpunten.

KRC Peer B - LHVV B 2-4

Zaterdag 14 oktober 2023
Pelt - KRC Peer B - LHVV B 2-4Lindelhoeven VV B is bij KRC Peer B gaan winnen met 2-4. De overwinning van LHVV B, dat een moeilijk seizoensbegin kende, was verdiend. Voor Lindel scoorden Koen Maes, Martijn Vrolix, Stef Lenaers en Robbe Daerden. 

Winterke koud?

Zaterdag 14 oktober 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Winterke koud?Soms kost het een mens moeite om ‘s morgens op te staan. En vandaag was het weer zo ver. Dat komt door gisteravond. De nieuwsberichten waren het laatste wat ik zag op tv, vooraleer vermoeidheid me dwong om tussen de klamme lappen te schuiven. Ik ging dus (proberen te) slapen met op mijn netvlies de beelden van Israëliërs en Palestijnen die elkaar uitmoorden. Straten lagen vol lijken. Baby’s werden niet gespaard. De haviken in Israël vinden dat hun bijbelse geschiedenis hun het recht (…) Het hele nieuwsbericht

Thérèse Verspeek overleden

Zaterdag 14 oktober 2023
Pelt - Thérèse Verspeek overledenGisteren is Thérèse Verspeek overleden, de weduwe van Reimond Klok, die in januari stierf. Ze was 95 jaar. Vrijdag (10.30u) is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille, waarna de assen verstrooid zullen worden op de begraafplaats van Neerpelt. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk verliest van BocholtDe damesploeg van Kadijk heeft vanavond met 0-9 verloren van Bocholt. Kadijk eindigde de wedstrijd met 10 speelsters.

Mazoutfraude: meer arrestaties

Vrijdag 13 oktober 2023
Pelt - Mazoutfraude: meer arrestatiesZoomIn het onderzoek naar de mazoutfraude waarin eerder deze week verscheidene arrestaties werden verricht meldt het parket Limburg dat de onderzoekers opnieuw negen huiszoekingen hebben uitgevoerd. Daarbij werden vijf personen gearresteerd; twee van hen werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Tongeren die één verdachte onder elektronisch toezicht en één persoon onder strikte voorwaarden plaatste.
In het kader van het onderzoek werden inmiddels 6 benzinestations verzegeld: in Tienen, As, Zutendaal, Hensie, Estaimpuis en Berlaar. Er werd ongeveer 2 miljoen euro in beslag genomen. De speurders namen ook zakken met meer dan 1.200 kg ontkleuringsproduct in beslag. In totaal zijn inmiddels 12 personen aangehouden waarvan 1 in Nederland, 1 in Frankrijk en 2 onder elektronisch toezicht. Twee personen werden vrijgelaten onder strikte voorwaarden. (Foto parket)

Vrijdag de 13de: bijgeloof

Vrijdag 13 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het bijgeloof over vrijdag de 13de zou in de 19de eeuw zijn ontstaan, en begin de 20ste eeuw ‘populair’ zijn geworden. • Eén van de populairste verklaringen waarom vrijdag en het getal 13 zo'n verdoemde match zijn, wordt in het christendom gezocht: Jezus stierf op een vrijdag en er waren 13 aanwezigen op het Laatste Avondmaal. Eén van die 13 had Jezus verraden.• Nog een ander laatste avondmaal met slechte afloop: een Noorse sage verhaalt hoe Loki, de god van de chaos en de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Werken in Herentals: voor de treinreizigersSinds 2022 werken spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en De Vlaamse Waterweg nv samen aan de verhoging en vernieuwing van de spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals. Van woensdag 1 tot en met zondag 5 november verplaatst Infrabel lokaal de sporen en vernieuwt ze de spoorwissels.    Door deze werken rijden er dan geen treinen tussen Lier en Herentals.  
Tijdens de weekends t.e.m. 29 oktober voert Infrabel de voorbereidende fase uit van deze werken tussen Lier, Turnhout en Mol. Op weekdagen van maandag 23 oktober t.e.m. vrijdag 8 december rijden de meeste P-treinen niet. Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 oktober rijden de S33-treinen Antwerpen-Centraal - Lier - Mol niet.

Vredesmuziek op de beiaard

Vrijdag 13 oktober 2023
Pelt - Vredesmuziek op de beiaardZaterdag barstte een nieuwe, gruwelijke oorlog los in het Midden-Oosten. Het is een spiraal van brutaal, zinloos geweld waar heel veel mensen het slachtoffer van zijn. Een beiaard is een symbool van vrede, want in oorlogstijd wordt hem vaak het zwijgen opgelegd of worden klokken opgeëist. Aan het einde van de twee wereldoorlogen werd er overal op de beiaard gespeeld om de terugkerende troepen te verwelkomen. Dus: als de beiaard klinkt, heerst er vrede…
We willen dan ook muzikaal protesteren tegen oorlog. Er klinken geen nationale volksliederen, maar wel liedjes die oproepen tot vrede en protestliedjes… Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur. (Jan Verheyen)

Alice Peeten overleden

Vrijdag 13 oktober 2023
Zaterdag is in WZC O.L.V. van Troost in Zandhoven Alice Peeten (96) overleden, de weduwe van Marcel Matheussen. Zij was afkomstig uit Neerpelt en schonk haar lichaam aan de wetenschap.

Onze gedachten bepalen onze gevoelens

Donderdag 12 oktober 2023
Vandaag gelezen
'We zijn altijd zo bezig in ons hoofd en hebben vaak niet door hoezeer we beheerst worden door onze gedachten. Ze bepalen onze gevoelens, zelfs zonder dat we het beseffen. Het is helend om die mallemolen af en toe stil te leggen. Om afstand te nemen van je eigen gedachten en gevoelens en alles eens van op een afstandje te beschouwen." (Zangeres Selah Sue in Kerk & Leven).

Dertig jaar SAAMO Limburg

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
SAAMO, het vroeger RIMO, bestaat 30 jaar en doet aan maatschappelijk opbouwwerk in Limburg. Met 70 medewerkers en 400 vrijwilligers brengt ze de leefwereld van de kwetsbare mensen onder de aandacht. SAAMO is vandaag actief in 22 Limburgse gemeenten waar ze met een 45-tal projecten kwetsbare groepen ondersteunt en versterkt. Het doel: uitsluiting aanpakken en een samenleving uitbouwen waar plaats is voor iedereen. Het is nodig, zo blijkt. Minstens 130.000 Limburgers hebben een inkomen onder de Europese armoedegrens.

EU stemt morgen over glyfosaat

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen/vrijdag (de dertiende...) stemmen de Europese lidstaten over de goedkeuring van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Round Up. Glyfosaat is heel schadelijk voor insecten, het waterleven, waterkwaliteit en het bodemleven - het maakt eigenlijk àlles kapot. Dat zie je aan die oranjekleurige velden wanneer ze met Round Up zijn bewerkt. Glyfosaat wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en kanker. Mensen dragen soms (…) Het hele nieuwsbericht

Nancy Heybroek overleden

Donderdag 12 oktober 2023
Pelt - Nancy Heybroek overledenGisteren is Nancy Heybroek overleden, de weduwe van Hendrikus Graus. Ze was geboren in Kidiri (Indonesië) en werd 96 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Harrie Cox overleden

Donderdag 12 oktober 2023
Pelt - Harrie Cox overledenGisteren is Harrie Cox overleden, de weduwnaar van Stefanie Hendrikx. Hij was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 91 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 11u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: maandag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
Het negatief effect van nachtelijke verlichting op gezondheid en biodiversiteit is groter dan gedacht. Dat blijkt uit een studie van experten die, op vraag van de vijf Vlaamse provincies, 1500 wetenschappelijke studies hebben onderzocht om een praktijkgids uit te werken voor lokale besturen. Die komt er omdat steden en gemeenten verplicht zijn om tegen 2030 om te schakelen naar ledverlichting. Samen met de vernieuwde ecologische duisternisbehoeftekaart moet de praktijkgids lokale besturen helpen om (…) Het hele nieuwsbericht

Annette Molemans overleden

Donderdag 12 oktober 2023
Pelt - Annette Molemans overledenDinsdag is Annette Molemans overleden, de weduwe van Jerome Verreyt en de levenspartner van Pierre Winters. Ze was geboren in Overpelt en was vorige week 92 jaar geworden. De afscheidsdienst en de bijplaatsing van de urn op het Boskerkhof vinden in intieme kring plaats. Begroeting: zondag (16-17u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be. 

Jean Bleyen overleden

Donderdag 12 oktober 2023
Pelt - Jean Bleyen overledenGisteren is Jean Bleyen overleden, de echtgenoot van José Mertens. Hij was 88 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

683 geboorten in Limburg

Donderdag 12 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In augustus zijn in Limburg 683 kinderen geboren. Dat is het laagste aantal van alle Vlaamse provincies. (Statbel)

Jules Mispoulier overleden

Woensdag 11 oktober 2023
Pelt - Jules Mispoulier overledenGisteren is Jules Mispoulier overleden, de echtgenoot van Francine Peeters Hij was 75 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt dinsdag (10 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Lommel-Centrum. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters.

Vrouw gewond bij botsing

Woensdag 11 oktober 2023
Pelt - Vrouw gewond bij botsingEen vrouw uit Pelt is gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's op het kruispunt van de Tongersesteenweg en de Nieuwe Steenweg in Hoeselt. Het ongeval gebeurde deze voormiddag rond 11.10 uur.

Jonge eik omgezaagd

Woensdag 11 oktober 2023
Pelt - Jonge eik omgezaagdZoomLangs het fietspad in de Kolisbos hebben onbekenden op een hoogte van 1m20 een jonge eik omgezaagd. Waarom? vraagt Judith Roosen zich af. "De boom is geen buitenlandse bedreiging zoals de vogelkers of Amerikaanse eik, geen spar besmet met de letterzetter maar een inlandse Eik! Ene van ons! De boom stond een paar meter van het fietspad af op een plekje waar helaas verscheidene bomen afgestorven waren. De jonge boom vormde nieuw leven. Vorige week nog vol leven, vol blad, vol eikels, niet ziek, sterk, (…) Het hele nieuwsbericht

Zijn je paardenzadels gestolen?

Woensdag 11 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) heeft mensen van wie paardenzadels werden gestolen, opgeroepen daarvan aangifte te doen bij de lokale politie. Het is daarbij van belang te vermelden van wanneer de diefstal dateert. Een goede beschrijving van het zadel, een aankoopfactuur en foto's zijn nuttig voor de onderzoekers, aldus een persbericht van de FGP West-Vlaanderen, dat het onderzoek naar gestolen paardenzadels coördineert..
De FGP meldt dat afgelopen nacht vier verdachten zijn gearresteerd in een onderzoek naar een reeks diefstallen van paardenzadels. Bij huiszoekingen in een manege en een huis in de provincie Antwerpen werden zowat 150 zadels en 35.000 euro in beslag genomen. In het huis woonden de verdachten: vier Roemenen. De politie vermoedt dat de meeste zadels na de diefstal vanuit de manege naar het buitenland werden overgebracht.

Willy Mallet overleden

Woensdag 11 oktober 2023
Pelt - Willy Mallet overledenGisteren is Willy Mallet overleden, de weduwnaar van Christine Groenen. Hij was geboren in Wijchmaal en werd 87 jaar. De uitvaartdienst vindt plaats in familiekring, waarna de begraving volgt op de begraafplaats aan de Roosendijk. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Nieuwe vennootschap: MFP Education

Woensdag 11 oktober 2023
Jurgen Umans (24) en Kevin Schippers (22), beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap MFP Education opgericht met zetel aan de Achelsendijk. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer consultancy met betrekking tot ICT-toepassingen, het ontwikkelen van websites en van software en computerservices.

Limburgs kampioenschap uurloop

Woensdag 11 oktober 2023
Pelt - Limburgs kampioenschap uurloopZoomZaterdag hadden de Limburgse kampioenschappen uurloop plaats in Lanaken. Elianthe Didden behaalde goud bij de +65. Frieda Hendrix werd kampioene bij de +70 en Mia Palmans haalde zilver.
Het is maar dat je 't weet
Tijdens de door het provinciebestuur georganiseerde actie "Veilig naar school" heeft de politie 98 boetes, 142 pv’s en 74 GAS-pv’s opgesteld voor bestuurders die stilstonden of parkeerden op plaatsen waar dat niet is toegelaten.
Zowat 2150 autobestuurders reden te snel in de schoolomgeving. Zij mogen allemaal een boete of GAS-pv verwachten. Verder klikten 132 autobestuurders zichzelf of hun inzittende kinderen niet correct vast, werden er 13 bestuurders betrapt op het gebruik van de (…) Het hele nieuwsbericht

Mène Meuris overleden

Dinsdag 10 oktober 2023
Pelt - Mène Meuris overledenVandaag is Wilhelmina Meuris overleden, de weduwe van Jan Vangerven. Mène, geboren in Neerpelt, was donderdag 92 jaar geworden. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Joseph Houtman overleden

Dinsdag 10 oktober 2023
Pelt - Joseph Houtman overledenZondag is Joseph Houtman overleden, de weduwnaar van Maria Asselman en de levenspartner van Dora Schildermans. Hij was geboren in het Oost-Vlaamse Welle en werd 86 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Vandaag voerde de federale gerechtelijke politie van Limburg in totaal 31 huiszoekingen uit in het kader van een gerechtelijk onderzoek  naar een criminele organisatie die zich zou bezig houden met grootschalige mazoutfraude en het witwassen van crimineel verworven geld. Er werden meer dan 150 politieagenten en douaniers ingezet. Ook de Franse en de Nederlandse politie namen deel aan de actie (huiszoekingen in Weert en Jeumont).
Door het uitvoeren van deze huiszoekingen proberen (…) Het hele nieuwsbericht

Relativeer het leven

Maandag 9 oktober 2023
Vandaag gelezen
"Als je het niet te serieus neemt, heb je meer kans op een mooi leven."
(Jos Kessels in Eindhovens Dagblad)

Raymond Raymaekers overleden

Maandag 9 oktober 2023
Pelt - Raymond Raymaekers overledenVandaag is Raymond Raymaekers overleden, de echtgenoot van Mia Luys. Hij was geboren in Berbroek en werd 89 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Jaak Hendrikx overleden

Maandag 9 oktober 2023
Pelt - Jaak Hendrikx overledenOp 6 oktober is Jaak Hendrix (90) overleden, de echtgenoot van Fien Boonen. Hij woonde in Neerpelt maar was afkomstig uit Achel. Het afscheid vindt zaterdag (11.30 uur) plaats in het crematorium in Lommel. Zijn urne wordt begraven in het urnenbos op het Boskerkhof in Hamont.

Mia Van den Boer overleden

Maandag 9 oktober 2023
Pelt - Mia Van den Boer overledenGisteren is Mia Van den Boer overleden, de weduwe van Henri Wouters. Ze was geboren in Lommel en werd 94 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via: www.uitvaartzorg-severens.be.

Zebracinema: 'Fædre & mødre'

Maandag 9 oktober 2023
Pelt - Zebracinema: 'Fædre & mødre'Zoom"Fædre & mødre" - Paprika Steen - Denemarken - 97'
Piv heeft een designwinkeltje, Ulrik is dokter. Ze hebben één dochter. Vol goede moed probeert het koppel zich aan te sluiten bij het oudercomité van haar nieuwe school. Dit blijkt niet zo eenvoudig, want tussen al die geëngageerde vaders en moeders zitten heel wat grote ego’s en heerst er een ware machtsstrijd om toch maar de beste en meest hippe ouder te zijn.
Herkenbaar, ontnuchterend, tragisch, grappig. Er is pijn en vreugde, feest en verdriet. Een sterk script en sterke acteerprestaties maken van deze film, naar goede Deense gewoonte, een heerlijk avondje uit.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Actie tegen afleiding achter het stuurLandelijk gaat de politie morgen en woensdag controleren op afleiding achter het stuur. Het is de bedoeling chauffeurs te "pakken" die tijdens het rijden bezig zijn met bellen of andere activiteiten. Handen aan het stuur dus, nergens anders!

Dzjon is de bás

Maandag 9 oktober 2023
Pelter Hükske
Pelt - Dzjon is de básZoom
Den Dzjon vindt dä zèn miense nie genoeg respekt vur heum hemme en hij mènt dettie er iet oan moet doên. Lüstert. En had öllie goed eh!
Tot tekomede móndig. 
Fons
Om de veiligheid voor onze jeugd en alle supporters te waarborgen heeft het bestuur van Sporting Grote Heide enkele verkeersdrempels laten leggen op de toegangsweg naar de club. Mede hierdoor wil men de snelheid van de auto's op het terrein drastisch verminderen. Het was het bestuur opgevallen dat sommige automobilisten zich niet bewust waren van hun snelheid en er hierdoor gevaar voor spelertjes en supporters kon ontstaan. Gisteren werden de drempels gerealiseerd en het terrein zal de komende dagen afgesloten worden voor auto's, zodat de drempels kunnen uitharden. Parkeren kan op de parkeerplaats voor men het terrein op komt.

OLS 2024 met kogelvangers

Zondag 8 oktober 2023
Voor het eerst in de geschiedenis van het OLS worden er volgend jaar tijdens het Oud-Limburgs Schuttersfeest in Nederweert (Ned.) kogelvangers ingezet om de loden kogels op te vangen zodat ze niet in de omgeving (tot 750m) kunnen belanden. Dat is zaterdag op een vergadering in Baexem (Ned.) besloten. 

Thuisverlies voor LHVV B

Zondag 8 oktober 2023
Pelt - Thuisverlies voor LHVV BLindelhoeven VV heeft, thuis tegen Zelo Halen, verloren met 2-3. Aan de rust was de stand 1-2. Vandael en Vanherck maakten de doelpunten voor de thuisploeg.

Kadijk wint in Heusden

Zondag 8 oktober 2023
Pelt - Kadijk wint in HeusdenKadijk heeft vandaag Heusden-Zolder verslagen met 1-4. De doelpunten kwamen van Dierckx, Jarju Dawda (2) en Ulenaers.
Pelt - Vandalisme in Sint-Huibrechts-LilleVanmiddag is vandalisme vastgesteld aan een huis aan de Oude Brugstraat.

Verlies en winst voor Dhco

Zondag 8 oktober 2023
Pelt - Verlies en winst voor DhcoVerlies en winst gisteravond voor DHCO, in het verre Waasmunster. De beloften wonnen hun wedstrijd met 11-24. De eerste ploeg verloor met 32-22. Volgend weekend wordt er gerust en op 21 oktober ontvangt DHCO thuis Visé.
Pelt - Damesvoetbal: Diepenbeek - Kadijk 6-1In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk met 6-1 verloren van Diepenbeek.
Pelt - U15 van PELt - HE-VOC winnen hun eerste matchZoomAl verschillende jaren werken VC Pelt en volley Hechtel-Eksel (HE-VOC) samen om in de jeugdreeksen van het jongensvolleybal een degelijke ploeg te kunnen vormen. Gisteren hebben de jongens U15 van de samengestelde ploeg (foto) hun eerste match van het seizoen gewonnen met 3-1 in Lanaken! Smaakt naar meer...
Pelt - Handbal: Sporting verliest van EupenIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond met 31-30 verloren van KTSV Eupen. Sporting zakt daardoor naar de 8ste plaats in de rangschikking, met 5 punten achterstand op leider Kembit Lions, Eupen is 9de met één punt achterstand op Sporting. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Opnieuw geeft Sporting een grote voorsprong prijs. Deze keer was het zelfs 3-12 na een verschroeiend eerste kwartier. De defensie stond goed met een (…) Het hele nieuwsbericht

Koersel B - Kadijk B 3-3

Zaterdag 7 oktober 2023
Pelt - Koersel B - Kadijk B  3-3Weerstand Koersel B en Kadijk SK B hebben vanavond 3-3 gelijkgespeeld.

Esperanza B - Sparta Lille 2-0

Zaterdag 7 oktober 2023
Pelt - Esperanza B - Sparta Lille 2-0Esperanza Pelt B heeft Sparta Lille vanavond verslagen met 2-0.

Louwel - Grote Heide 1-1

Zaterdag 7 oktober 2023
Pelt - Louwel - Grote Heide 1-1Louwel heeft thuis 1-1 gelijk gespeeld tegen Sporting Grote Heide. Een aangename wedstrijd, waarvan de eerste helft voor de thuisploeg was en Jasper Cleeren voor Louwel kon scoren. Grote Heide had de overhand na de rust en dat resulteerde in een doelpunt van Jarne Verweyen.

FC Hechtel klopt Lindelhoeven VV

Zaterdag 7 oktober 2023
Pelt - FC Hechtel klopt Lindelhoeven VVFC Hechtel heeft vanavond met 1-0 gewonnen van Lindelhoeven VV.

Herkol verslaat Koersel

Zaterdag 7 oktober 2023
Pelt - Herkol verslaat KoerselSV Herkol heeft vanavond met 4-3 gewonnen van Weerstand Koersel. UPDATE Het was een knotsgekke wedstrijd. Bij de rust was het al 2-0, na doelpunten van Niessen en Palmans. Koersel kwam sterk uit de kleedkamers en nog geen kwartier later stond de 2-3 op het scorebord. Herkol kwam via Niessen terug op gelijke hoogte en in een prangend slot scoorde Zaczagkis vijf minuten voor tijd de voor Herkol winnende treffer.

Esperanza - Berg en Dal 2-3

Zaterdag 7 oktober 2023
Pelt - Esperanza - Berg en Dal  2-3Esperanza Pelt heeft vanavond met 2-3 verloren van Berg en Dal. Het winnende doelpunt viel uit strafschop. Voor Esperanza scoorden Y. Mols en Gerritsen.

Louis Van Son overleden

Zaterdag 7 oktober 2023
Pelt - Louis Van Son overledenDonderdag is Louis Van Son overleden, de weduwnaar van de in 1973 gestorven Alice Eerlings en de echtgenoot van Annie Fiddelaers. Hij was 78 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in het Afscheidshuys in Kinrooi.

Luc Vandebroek overleden

Zaterdag 7 oktober 2023
Pelt - Luc Vandebroek overledenDonderdag is Luc Vandebroek overleden, de echtgenoot van Els Houben. Hij was 53 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) bij Franken Utvaartzorg in Heusden.

Buurtfeest in de Kruisboogstraat

Zaterdag 7 oktober 2023
Pelt - Buurtfeest in de KruisboogstraatZoomDe inwoners van de Kruisboogstraat kregen dit jaar voor hun buurtfeest het gezelchap van een pasta-foodtruck. Die zorgde voor de hapjes. En de organisatoren waren, vanwege de babyboom van de afgelopen jaren, heel blij dat de gemeente had gezorgd voor een springkasteel. De voorlopige teller staat nu op 25 kindjes. Maar de straat blijft stilletjes verder groeien en de komende maanden gaan daar nog enkele nieuwe inwonertjes bijkomen. Een leuke speelplek voor deze kids in de straat zou daarom ook een (…) Het hele nieuwsbericht

Warm oktoberweer

Vrijdag 6 oktober 2023
Weerbericht
Pelt - Warm oktoberweerEen hogedrukgebied met kern over Frankrijk zorgt voor droog weer in onze streken. Aan de noordelijke flank van dit hogedrukgebied trekken storingen van west naar oost over het noorden van Europa. Af en toe schuiven daarbij wolken tot over onze streken, maar er is ook veel ruimte voor de zon. Zondag zijn de wolkenvelden wel talrijker, maar neerslag van betekenis wordt er niet verwacht en de maxima zijn nog steeds hoog voor de tijd van het jaar. Ook na het weekend krijgen we nog enkele warme dagen. In de (…) Het hele nieuwsbericht

'Vapen is extreem schadelijk'

Vrijdag 6 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
"Vapen geeft een verhoogd risico op blijvende schade aan het brein en mentale problemen tijdens de rest van het leven. (...) In de huidige vapes zit vaak nicotinezout, een vorm van nicotine die niet scherp is in de keel en razendsnel in de hersenen aankomt. Omdat je van nicotinezout niets proeft of voelt, kun je met vapen gewoon de hele dag doorgaan zonder te merken dat je heel veel nicotine binnenkrijgt. Jongeren gebruiken het bijna als een speen of lolly: ze lurken er de hele dag aan. Kinderen raken op die manier binnen twee of drie dagen verslaafd.’’
                                                                         (Trimbos Instituut)

Een beiaard in Palethe

Vrijdag 6 oktober 2023
Beiaardier Jan Verheyen speelt op zondag 22 oktober om 14 uur zijn voorstelling “The boy in the belfry” in CC Palethe. Het is een familievoorstelling, waar iedereen welkom is (geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar).
Een jongen raakt bezeten door klokken en bekijkt de wereld vanuit zijn torenperspectief. Vanuit de historie van klokken en beiaard krijgt hij eigenzinnige inzichten over het heden en de toekomst. Het lijkt wel alsof hij weet waar de klepel hangt. Of is dat (…) Het hele nieuwsbericht

Botsing in Boseind: twee gewonden

Vrijdag 6 oktober 2023
Pelt - Botsing in Boseind: twee gewondenBij een kop-staartaanrijding in Boseind raakten gisterenavond rond 18.30 uur twee personen gewond: een 25-jarige vrouw uit Pelt en een 24-jarige vrouw uit Bree.
Het is maar dat je 't weet
Op de Noord-Zuid is er elke dag wel wat hinder - understatement - maar morgenvroeg moeten weggebruikers toch rekening houden met het feit dat er dan tussen 8 en 10 uur een 80 tot 100 vrachtwagens over de Noord-Zuid naar Hasselt gaan rijden. Dat heeft te maken met hun deelname aan de Warmste Truckrun

Supermarkt Turhan failliet

Donderdag 5 oktober 2023
De rechter in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van supermarkt Turhan uit Pelt. Het indienen van de schuldvorderingen moet voor 5 november gebeuren.
Lise Boonen (23) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Kine Lise Boonen, verkort KLB, opgericht met zetel aan de Zwamstraat. Tot het doel van de uitbaten van een kinesitherapeutische praktijk en van een fitnessruimte.

Nieuwe vennootschap: Daco-Project

Donderdag 5 oktober 2023
David Monbaillieu uit Overpelt heeft de besloten venootschap Daco-Project opgericht met zetel aan de Voetbalstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer consultancy, marketing, immobiliën, bouwactiviteiten, schrijnwerkerij en het uitbaten van een restaurant.

Alfons Koolen overleden

Donderdag 5 oktober 2023
Pelt - Alfons Koolen overledenVandaag is Alfons Koolen overleden, de weduwnaar van Rosa Maes. Hij was 91 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Bijna 127.000 bedrijven opgericht

Donderdag 5 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 zijn er in in ons land 126.858 bedrijven opgericht. Daartegenover staan 78.062 bedrijven die hun activiteiten vorig jaar hebben stopgezet. (Statbel)

Blauwtongvirus al in Waalre

Donderdag 5 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Het door schapenhouders gevreesde blauwtongvirus, dat vorige week in Noord-Nederland opdook, heeft inmiddels een schapenhouderij in Waalre bereikt, boven Valkenswaard. Gevreesd wordt dat het virus ook de grens zal gaan oversteken. Met name schapen, geiten en runderen kunnen dan het slachtoffer worden. Koeien kunnen er ziek van worden, maar overleven een besmetting doorgaans wel. Van geïnfecteerde schapen kan de helft overlijden. Een vaccin is er niet.

Elke dag Werelddierendag

Woensdag 4 oktober 2023
Pelt - Elke dag WerelddierendagZoomHet was vandaag Werelddierendag, maar is het dat niet élke dag? Want dieren maken toch ook deel uit van onze samenleving. Of het nu bosdieren of huisdieren zijn, insecten, vogels of andere. Mario Vanoppen bezorgde ons deze mooie fotocollage van een aantal dieren.

Werken op parking ziekenhuis

Woensdag 4 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen en vrijdag wordt de golvende overkapping op de bezoekersparking van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt over de volledige lengte grondig gereinigd. Om deze werken te kunnen uitvoeren, zullen aan beide zijden van de overkapping enkele parkeerplaatsen tijdelijk afgesloten worden. Vrije doorgang in de buurt van de werkzone zal soms beperkt zijn.
Pelt - Zorgcentrum voor slachtoffers seksueel geweldZoomSlachtoffers van seksueel geweld moesten vroeger aan het politieloket aangifte doen, vervolgens naar een dienst gynaecologie gaan en dan weer naar de politie. Met één zorgcentrum na seksueel geweld (ZSG) per provincie gebeurt alle opvang nu op één plek.
In februari opende het Limburgs centrum in Genk. Meer dan 180 slachtoffers hebben zich in die tijd al aangemeld. Forensisch verpleegkundige bij het ZSG, Annemieke Dieltiëns (foto), licht het ZSG toe: (…) Het hele nieuwsbericht

Jacqueline Roeleveld overleden

Woensdag 4 oktober 2023
Pelt - Jacqueline Roeleveld overledenVorige week dinsdag is Jacqueline Roeleveld overleden. Jacky was 55 jaar en de echtgenote van Ruud van den Eijnden. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Morgen vakbondsactie bij De Lijn

Woensdag 4 oktober 2023
Pelt - Morgen vakbondsactie bij De LijnMorgen/donderdag rijden sommige bussen mogelijk niet. Dat is het gevolg van een vakbondsactie, zegt De Lijn. Het gaat om een actiedag tegen een wetsvoorstel van minister Vincent Van Quickenborne en voor het vrijwaren van het recht op collectieve actie. De Lijn zegt dat de actie niet tegen haar is gericht en dat ze de hinder en het ongemak die uit de actie gaan volgen, zeer betreurt. Op de website van De Lijn kan je nagaan of je bus zal rijden. Daar wordt de meest accurate informatie vermeld.
Pelt - Jeugdsamenwerking SV Breugel - SV HerkolZoomVoorafgaand aan de wedstrijd SV Breugel-Heusden 06 vond afgelopen zaterdag de ploegenvoorstelling van de jeugd plaats. Zoals bekend is dit het tweede seizoen van de jeugdsamenwerking tussen SV Breugel en SV Herkol. SV Breugel kreeg dit jaar de eer om de ploegenvoorstelling te organiseren.
Met bijna 90% van de 92 jeugdleden die de samenwerking telt van U6 tot en met U15, kon men van een mooie opkomst spreken. Een voor een betraden de verschillende teams het veld, luid aangemoedigd door de meegekomen ouders, grootouders en supporters. Intussen werden de namen voorgelezen door Jasper Daniels, die tussendoor ook nog even de diverse sponsors bedankte. Want naast de nieuwe uitrusting, die overal enthousiast onthaald wordt, waren er voor sommigen ook nieuwe trainingspakken en zullen de coaches en afgevaardigden straks ook in nieuwe coachjassen worden gestopt. En aan het eind was er de traditionele groepsfoto! Meer foto's

Donderdag test voor BE-alert

Dinsdag 3 oktober 2023
Het is maar dat je 't weet
Donderdag wordt BE-alert nog eens getest. 205 steden en gemeenten nemen er aan deel. BE-Alert is het systeem dat je via sms, e-mail of telefoon op de hoogte brengt van een noodsituatie in je buurt. Dat kan een grote brand zijn, een overstroming, een belangrijke stroomonderbreking,... Je moet je daarvoor wel registreren. Ben je nog niet geregistreerd, dan kan dat via www.be-alert.be. Je kunt ook meerdere adressen toevoegen zoals je werkadres of weekendverblijf. Donderdag krijgt iedere geregistreerde een testbericht; dat zal duidelijk als test omschreven staan.

Even wat gas terugnemen

Dinsdag 3 oktober 2023
Weerbericht
Pelt - Even wat gas terugnemenNa de doortocht van een koufront vanmiddag stroomt koelere lucht over onze streken en dat merken we aan de forse afkoeling komende nacht. Ondertussen bouwt een hogedrukgebied boven Frankrijk op en kan het in onze streken voor droog weer zorgen. Wel zijn er nog wolkenvelden, maar er komen ook opklaringen voor. Morgen zijn de maxima beperkt tot 18 graden, maar het is wel rustig en droog najaarsweer. Vanaf vrijdag wordt het terug warmer.
Vandaag verlaat een koufront met wat regen of buien (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Seroeyen overleden

Dinsdag 3 oktober 2023
Pelt - Maria Seroeyen overledenZondag is Maria Seroeyen (86) overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Henri Huijsmans. Zij verbleef in een WZC in Lommel en woonde lang in Holheide. Het afscheid vindt maandag (11.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Overpelt-Fabriek. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Adelberg in Lommel.

Rosa Verlinden overleden

Dinsdag 3 oktober 2023
Pelt - Rosa Verlinden overledenZondag is Rosa Verlinden overleden, de echtgenote van Louis Dauwen. Ze was geboren in Herselt en werd 92 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - Motorcross MX1: Jens Steensels kampioenZoomZondag werd Jens Steensels uit SHLille Belgisch kampioen motorcross bij de VLM bij de categorie nationalen MX1. Het is voor hem al de 7de Belgische titel. In het verleden werd hij ook al belofte van het jaar van de gemeente!

Wat een zomerse dag!

Dinsdag 3 oktober 2023
Pelt - Wat een zomerse dag!ZoomWe kregen gisteren weer een zeer mooie en zwoele zomerse dag. We zouden haast vergeten dat het herfst en oktober is! Vandaag krijgen we wat afkoeling en mogelijk wat regendruppels maar de 'Indian summer' is volgens het KMI nog niet voorbij. (foto Gust Ischen)

Daar kan je bijna onder schuilen

Maandag 2 oktober 2023
Vandaag gezien
Pelt - Daar kan je bijna onder schuilenZoomVandaag gezien op een veld in de Kleinmolenstraat: een héél grote paddenstoel. 35 cm hoog, met een diameter van ruim 27 cm. Ideaal voor kabouters om onder te schuilen, tegen de zon... (Foto Dominique Hendriks)
Daar kan je bijna onder schuilenDaar kan je bijna onder schuilen
Zoom
De Peltse dartspeler Sybren Gijbels (foto) heeft gisteren op de Darts Zomertour in Schoten samen met de Antwerpenaar Brian Raman de finale in het dubbelspel gewonnen met 6-0. (Foto VTM)

Naam gezocht

Maandag 2 oktober 2023
Pelt - Naam gezochtZoomDe metamorfose van het voormalige gemeentehuis in Neerpelt loopt zoals gepland, zegt de gemeente. "In het nieuwe trefcentrum komen onder meer de centrale bib van Pelt, de gemeenteraad, de officiële ceremonies en het Huis van het Kind. ‘Gemeentehuis’ of ‘Bibliotheek’ als naam dekt dus niet langer de lading. We gaan daarom met alle Peltenaren op zoek naar een passende naam voor het gemeenschapshuis aan de Dommel. In de eerste fase kan iedereen tot en met zondag 5 november voorstellen indienen:
- via de beide bibs, 
- via het algemeen nummer 011 94 94 94 of
- via www.participelt.be/kerkplein. Hier vind je bovendien meer informatie en het vervolg van de procedure om tot een naam te komen.
Maar geeft de gemeente niet zelf de aanzet met trefcentrum? Overigens wordt er over gebabbeld, in Neerpelt. We hoorden al enkele suggesties, ook in het dialect. 't Plenkske, 't Cachot, De Biotoop, De Sacristie, De Boekerij, De Priezendoor, De Klok,...
Naam gezochtNaam gezocht
Zoom

Veertiger vervolgd voor slagen

Maandag 2 oktober 2023
Pelt - Veertiger vervolgd voor slagenHet Openbaar ministerie heeft 15 maanden cel en een boete van 800 euro gevorderd tegen een veertiger uit Pelt die op 14 juli jongstleden in de Stationsstraat slagen uitdeelde aan een meisje. Hij werd eerder al veroordeeld voor diefstallen. Op 16 oktober wordt er vonnis geveld in deze zaak. (PG)

Politie waarschuwt voor inbraken

Maandag 2 oktober 2023
Pelt - Politie waarschuwt voor inbrakenDe afgelopen dagen waren er verschillende inbraken in de politiezone, meldt de politie. Die inbraken gebeurden bijna uitsluitend in Hamont-Achel. De politie vraagt de inwoners waakzaam te zijn en alle verdachts te melden; 's nachts kan dat via het nummer 101.
Ook in Lommel - een andere politiezone - waren er vorige week verscheidene inbraken, vooral in de villawijk bij de Nederlandse grens.

OKRA Overpelt hield jaarfeest

Maandag 2 oktober 2023
Pelt - OKRA Overpelt hield jaarfeestZoomVoor het jaarfeest van Okra Overpelt-Centrum en -Fabriek hadden zowat honderd leden ingeschreven. Ze genoten van een lekkere maaltijd, voor de gelegenheid opgeluisterd door het huisorkest van Monsheide-Peer. De muzikanten dwongen door hun enthousiasme veel respect af bij de aanwezigen en de stemming zat er direct in. Verder werden de overige activiteiten van de vereniging toegelicht en Annie demonstreerde enkele oefeningen uit de cursus evenwicht (foto boven). De namiddag werd afgesloten met koffie en taart, ook voor de mensen van Monsheide. En die apprecieerden dat enorm. (Lambert Loenders)
OKRA Overpelt hield jaarfeest
Zoom

Zebracinema: 'Il Colibri'

Maandag 2 oktober 2023
Pelt - Zebracinema: 'Il Colibri'Zoom"Il Colibri" - Francesca Archibugi - Italië - 126 minuten
Het verhaal speelt zich af over een tijdsspanne van enkele decennia. Marco (Pierfrancesco Favino) heeft in de jaren '70 een platonische relatie met Luisa. Hij is nu een succesvolle arts. Maar iedereen in zijn leven lijkt onrustig en eeuwig op zoek: van zijn ongelukkig getrouwde ouders en zijn eigen huwelijk dat een illusie blijkt, tot de liefde van zijn leven die hij al sinds zijn jeugd kent, maar nooit heeft kunnen beminnen. Hij blijft niet gespaard van tragedie, maar toch slaagt Marco er in niet verstrikt te geraken in de chaos. Zoals een kolibrie gebruikt hij al zijn energie om ter plaatse te blijven.
‘Il Colibrì’ is de prachtige verfilming van de gelijknamige bestseller van Sandro Veronesi. De regisseur weet een intieme film te maken, met behoud van de rijkdom aan thema’s en de complexe karakters van het boek.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Weduwe en weduwnèèr

Maandag 2 oktober 2023
Pelter Hükske
Pelt - Weduwe en weduwnèèrZoomSus is aal lang genoeg allieën gewist. En Drieka is oech allieën. Dä hoeft toch nie zoe te bliêve, dinkt Sus.
Lüstert… Het begint in den hoof…
En had öllie goed, eh! ’t Zien de lèèste stoêptrekkinge van de zomer. Profiteert er van.
Tot tekomede móndig! (FonsTuyaerts)

HCO verder in beker

Zondag 1 oktober 2023
Pelt - HCO verder in bekerIn de competitie voor de Beker van Limburg in het handbal heeft de regioploeg van HCO met 26-27 gewonnen van Sint-Truiden. Met mooi en efficiënt handbal konden ze een opgelegde 5-0 achterstand, waarmee ze aan de wedstrijd moesten beginnen, ombuigen en een krappe maar verdiende zege in de wacht slepen.
Pelt - Herkol speelt gelijk in HoepertingenHerkol is bij Hoepertingen niet verder geraakt dan een gelijkspel:  2-2. Voor Herkol scoorden Zaczagkis en Colemont.

LHVV A klopt Anadol

Zondag 1 oktober 2023
Pelt - LHVV A  klopt AnadolLindelhoeven VV A  heeft vandaag een onmondig Anadol verslagen met 3-0. 

Brons voor Tuur Verheyen

Zondag 1 oktober 2023
Pelt - Brons voor Tuur VerheyenZoomOp het Nationaal Atletiekcriterium in Nijvel behaalde Tuur VERHEYEN van SACN in de categorie Pupillen een bronzen medaille op de 1000m. 
Pelt - Tweemaal podium voor SACN bij VK hamerslingerenZoomOp het Vlaams Kampioenschap hamerslingeren in Antwerpen heeft Pascal Snoeks (rechts op de foto) van SACN zilver gehaald bij de masters M50. Clubgenoot Patrick Coene haalde ook zilver, maar dan bij de M60. Het was voor Patrick meteen een nieuw persoonlijk record. (Foto SACN)
Pelt - Wedstrijd Grote Heide - Bocholt B uitgesteldDe voetbalwedstrijd tussen Sporting Grote Heide en Bocholt B, voorzien voor deze namiddag, is uitgesteld nadat een auto met enkele spelers van Bocholt betrokken geraakte in een verkeersongeval. UPDATE Dat gebeurde toen de auto waarin drie Bocholter spelers en de afgevaardigde van Bocholt VV B zaten, op de Hamonterweg achteraan aangereden werd. De spelers Robin en Michael Didderiens werden naar het ziekenhuis overgebracht. Daar moest Robin Didderiens enkele onderzoeken ondergaan. Grote Heide ging uit menselijke overwegingen akkoord met uitstel van de wedstrijd.

Gelijkspel na topmatch handbal

Zondag 1 oktober 2023
Pelt - Gelijkspel na topmatch handbalEen gelijkspel (23-23) na de wedstrijd Sporting Pelt - Sezoens Achilles Bocholt, gisteravond. Een verslag van Sven Spooren: 
Wat een reclame voor onze sport! Dommelhof was goed volgelopen voor deze derby! De spanning die bij deze derby hoort was er vooral in de 2e helft.
Sporting speelde in de eerste helft immers een verschroeiend tempo en kon dat geen 2 helften volhouden. Uitblinker Nick Deekens zorgde er immers voor dat Bocholt heel moeilijk tot scoren kwam. Sporting ging als een (…) Het hele nieuwsbericht
16/06

Stiena en jef proficiat met jullie 70 jaar samenzijn

Rita en jaak Dolders
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt