Het overige nieuws

Beringen - Politie BHT in de kijker in BrusselZoomIn de politiekazerne van Etterbeek is vandaag, in bijzijn van de minister van Binnelandse Zaken Annelies Verlinden, het nieuwe politie-uniform en de nieuwe markering van de politievoertuigen voorgesteld. Herkenbaarheid, zichtbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en een modernere look waren hierbij het uitgangspunt. Aan de politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo werd gevraagd om één van haar pas opnieuw in dit Battenburg-motief gemarkeerde politievoertuigen hiervoor ter beschikking te stellen.
Het is maar dat je 't weet
De mediaanprijs van de verkochte woonhuizen lag in 2023 in het Vlaamse Gewest op 328.800 euro. Dat betekent dat de helft van de woonhuizen duurder was dan 328.800 euro en de andere helft minder duur. Bij woonhuizen in gesloten of halfopen bebouwing ging het om 298.120 euro, bij woonhuizen in open bebouwing om 410.000 euro. De mediaanprijs van appartementen lag in 2023 op 245.000 euro. In vergelijking met 2022 zijn de mediaanprijzen van gesloten en halfopen bebouwingen met 4,6 procent gestegen, van open bebouwingen met 3,8 procent. Bij appartementen gaat het om een prijsstijging van 4,3 procent.
Bedrijfsnieuws
Beringen - Innovatie bij Marlux TessenderloZoomMinister Jo Brouns opende bij Marlux in Tessenderlo officieel een nieuwe lijn van terrastegels. Marlux heeft al bijna 100 jaar ervaring in de ontwikkeling van betontegels. Sterkte, esthetiek en onderhoudsvriendelijkheid staan daarbij altijd centraal. Die eigenschappen hebben ze nu naar een hoger niveau getild met de Kera Linea 2in1. Deze terrastegel biedt namelijk het beste van 2 werelden: de elegantie van een toplaag in Italiaanse keramiek en de stevigheid van een onderlaag in beton. Marlux is het eerste bedrijf in België dat dit soort terrastegel zelf produceert.
Beringen - Nog eens een staking bij De LijnHet ABVV organiseert op maandag 3 juni een nationale betoging in Brussel. Ook het ACOD Openbare Diensten zal deelnemen aan deze actie. Dit resulteert voor De Lijn in een verstoorde dienstregeling in heel Vlaanderen. De Lijn zorgt voor een aangepaste dienstregeling. Reizigers kunnen hun route vanaf zaterdagnamiddag raadplegen via de app en de website van De Lijn.

Even op het droge

Donderdag 30 mei 2024
Beringen - Even op het drogeZoomEen mooi beeld ingezonden door Marleen Abeels. 

Hopen op droger weer

Donderdag 30 mei 2024
Beringen - Hopen op droger weerZoomHopelijk komt de voorspelling van mooi droog weer vanaf zondag ook uit. Dan kunnen de velden en akkers herademen en drogen de plassen op want voor de boeren is het weer stilaan dramatisch. (Gust Ischen)

Inbrekers op pad in Ensbergen

Woensdag 29 mei 2024
Kort nieuws van bij de buren
In een werfkeet aan de Wouwerstraat in Engsbergen is werkmateriaal gestolen. Aan de Enbergseweg is ingebroken in een garage maar daar is volgens de eerste vaststellingen niets weg.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden 80.598 woningen verkocht in het Vlaamse Gewest. Sinds 2016 ligt de verkoop van woningen duidelijk hoger dan in de jaren daarvoor. Met bijna 100.000 verkochte woningen waren 2019 en 2022 piekjaren. In 2023 lag het aantal verkochte woningen weer lager dan in 2022. 46 procent van de in 2023 verkochte woningen waren gesloten en halfopen bebouwingen, 32 procent waren appartementen en 22 procent waren huizen in open bebouwing. De verkoop van huizen in gesloten of halfopen bebouwing is ten opzichte van 2022 met 20 procent  afgenomen, de verkoop van huizen in open bebouwing met 21 procent De verkoop van appartementen is minder sterk afgenomen, -12 procent.

Als een fuut op het water

Woensdag 29 mei 2024
Puur natuur
Beringen - Als een fuut op het waterZoomWie af en toe al eens in de buurt van een vijver een wandeling maakt, zal ongetwijfeld al opgevallen zijn dat de futen nu met jonge kuikens zitten. En dat zitten mogen we ook letterlijk nemen. Wanneer futen op zoek gaan naar voedsel, meer bepaald vissen laten zij hun kuikens niet alleen achter op het nest. Ze nemen ze gewoon mee op hun rug. En dat doen ze niet omdat ze nog niet kunnen zwemmen want dat kunnen ze al meteen na de geboorte. Ze laten hun kuikens niet alleen uit schrik dat hongerige reigers of snoeken zich zouden te goed doen aan de kleintjes. En dat geeft mooie beelden van de witzwart gestreepte kuikens boven op moeders rug. (Johan Put- foto onderaan Ralf Oehme)
Als een fuut op het water
Zoom
Beringen - Beringse Luna Vanzeir weg bij Genk LadiesDe 21-jarige Beringse Luna Vanzeir trekt de deur achter zich dicht bij Genk Ladies. Zij verkast naar Anderlecht.

Hoog en droog...

Dinsdag 28 mei 2024
Beringen - Hoog en droog...ZoomHoog en droog, maar het zijn momenteel zeldzame momenten. Er is maar één gespreksonderwerp in de winkel of aan de toog, en dat zijn niet de verkiezingen maar het regenweer. En dat zal nog even zo blijven, als we het KMI mogen geloven. (foto Gust Ischen)
Kort nieuws van bij de buren
In 2033 zullen er volgens de demografische vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen naar verwachting bijna 1,05 miljoen personen van 18 jaar of ouder alleen wonen in het Vlaamse Gewest. Dat zijn afgerond 79.000 alleenwonenden meer dan in 2023. Tussen 2023 en 2033 zal het aantal alleenwonenden zo stijgen met 8 procent. Tussen 2013 en 2023 was die stijging groter (+ 17 procent).
De bovenleiding ter hoogte van de spooroverweg van de Vaartstraat in Balen is rond 12u afgebroken. Infrabel probeert de leidingen zo snel mogelijk te herstellen. Er worden vervangbussen ingelegd tussen Leopoldsburg en Mol. Het treinverkeer tussen Leopoldsburg en Mol zal ten vroegste rond 19.00 uur hernemen. Volgens Infrabel is de bovenleiding over een langer stuk beschadigd dan alleen maar aan de spooroverweg. Ook de spooroverweg in Balen zal vermoedelijk niet op korte termijn kunnen worden opengesteld. Het verkeer wordt er omgeleid.

Maria Bellinkx overleden

Maandag 27 mei 2024
Beringen - Maria Bellinkx overleden
Maria Bellinkx uit Koersel, weduwe van Henri Vanzeer, is overleden.
(° Koersel op 25 februari 1935 † Koersel op 25 mei 2024) Begroeting: vrijdag 31 mei 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 19.00 tot 19.30 uur 
Uitvaart: zaterdag 1 juni 2024 om 10.30 uur in de parochiekerk te Koersel.

Marcel Alenteyns overleden

Maandag 27 mei 2024
Beringen - Marcel Alenteyns overleden
Marcel Alenteyns uit Tessenderlo, echtgenoot van Annie Den Hond, is overleden.
(°Paal op 14 januari 193 3† Kwaadmechelen-Ham op 26 mei 2024)
Uitvaart: De familie zal in intieme kring afscheid nemen van Marcel.
Groeten: Op donderdag 30 mei 2024 kan u van 18.30 uur tot 19 uur, in het Uitvaartcentrum Heselmans.
Kort nieuws van bij de buren
In Tessenderlo is ingebroken in een huis aan de Heuvelheemstraat. De bestaat uit juwelen en geld. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.
Kort nieuws van bij de buren
Beringen - Tiener neergestoken in LummenDeze namiddag is een 19-jarige jongeman neergestoken in de buurt van het Spectrumcollege campus Lummen. Het slachtoffers is onder begeleiding van een medisch urgentieteam naar het ziekenhuis gebracht. "Het incident vond plaats tijdens de schooluren en alle leerlingen waren veilig op de schoolbanken. Noch dader noch slachtoffer zijn leerlingen van de school", laat de directie weten. De 18-jarige dader is opgepakt. Dader en slachtoffer leefden al langer in onmin met elkaar.

Carwashcrash

Maandag 27 mei 2024
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Beringen - CarwashcrashIn feite kan iedereen dit stukje schrijven. Je hoeft enkel oren en ogen standby te houden, de actualiteit in het oog te houden en de meest gekke onderwerpen springen zo maar naar de lege pagina van word op het pc-scherm. Ik heb nog geen AI nodig om al die blikvangers in een tekst te gieten. Ik gooi al die boeiende nieuwsfeiten in een grote pot, dan de mixer er in en even later is het leesgerecht klaar. Artificiële intelligentie zal ik wel gebruiken als mijn inspiratiebron opgedroogd is. Criticasters zullen (…) Het hele nieuwsbericht

Archeologiedagen 2024

Zondag 26 mei 2024
Beringen - Archeologiedagen 2024ZoomAfgelopen vrijdag en zaterdag waren het archeologiedagen, in een samenwerking tussen Archeohuis De Kolonie (Erfgoed Lommel) en de bibliotheek van Beringen.
Vrijdag kon je in Lommel deelnemen aan een archeologiewandeling 'Duik mee in een actieve prehistorische opgraving te Lommel' in samenwerking met KULeuven. Je kon in Kattenbos een kijkje nemen op een zeer grote prehistorische kampplaats van jagers-verzamelaars uit de ijstijd. 40 mensen hadden ingeschreven, maar het was echt geen weer om een (…) Het hele nieuwsbericht
Archeologiedagen 2024Archeologiedagen 2024Archeologiedagen 2024
Zoom
Kort nieuws van bij de buren
Beringen - Gestolen zonnepanelen: vier arrestatiesDe Federale Gerechtelijke Politie van Limburg voerde zeven huiszoekingen in Hasselt, Vilvoorde en Tongeren in een onderzoek rond mogelijke diefstallen van ladingen zonnepanelen. De diefstallen vonden plaats in Nederland, onder andere op Schiphol en in Oosterhout. De totale buit zou een waarde hebben van minimum 1.174.000 euro. De gestolen zonnepanelen werden door Limburgse vennootschappen getransporteerd naar verschillende loodsen in Lummen, Gingelom en Pelt om van daaruit te worden verkocht op de zwarte (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Recreatieve fitness is de sportieve activiteit met het meeste dopinggevallen: 22 van de 37 overtredingen in 2023 werden vastgesteld in fitnesscentra. Daarnaast liepen in de competitiesport ook 3 bodybuilders, 2 voetballers, 2 kickboxers en 2 ijshockeyspelers tegen de dopinglamp. Zwemmen, basket, boksen, golf, triatlon en volleybal telden elk één dopinggeval. Bij alle andere sporttakken werd geen enkele sporter vervolgd.
Uit de oude doos
Beringen - Memorabilia AC Tervant en Flandria Paal gezochtZoomKFC Paal-Tervant, de fusieclub tussen AC Tervant en Flandria Paal, bestaat dit jaar 5 jaar. Maar er is nog meer reden tot feest van AC Tervant werd 50 jaar geleden opgericht en Flandria Paal 100 jaar geleden. Daarom wordt er in augustus een herdenkingsfeest gehouden. Het bestuur zoekt voor een expo nog memorabilia van beide clubs. Heb jij nog oude truitjes, stickers, foto's of andere leuke spullen? Laat het weten aan Jos Van Winge. Tel: 0479 99 03 83 of jos.vanwinge[!]telenet.be

Koolmijnlaan

Zaterdag 25 mei 2024
Vroeger en Nu door Gust Ischen
Beringen - KoolmijnlaanZoomDe Koolmijnlaan in Beringen-Mijn ter hoogte van het Kioskplein. Moeten we je nog vertellen dat het verkeer wel flink is toegenomen?

De dageraad

Zaterdag 25 mei 2024
Gekleurde Woorden
Beringen - De dageraadZoomEdith brengt ons elke zaterdag poëtische woorden op een foto van Lambert Reynders.

Madeleine Helzen overleden

Vrijdag 24 mei 2024
Beringen - Madeleine Helzen overleden
Madeleine Helzen uit Paal, echtgenote van Felix Quintens, is overleden. 
(° Paal op 28 september 1951† Paal op 22 mei 2024) Begroeting: dinsdag 28 mei 2024 - funerarium - PAAL van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents

Volle maan

Vrijdag 24 mei 2024
Beringen - Volle maanZoom
"Volle maan
en ik kan de slaap niet vatten 
Volle maan 
Op de daken krijsen katten
Volle maan 
Spiedt naar mij van verre 
Jij wijkagent der sterren", zingt Johan Verminnen.
Dat we de slaap niet kunnen vatten bij volle maan, horen we wel vaker. En dat moet ook het geval geweest zijn bij onze fotograaf Johan Put want die maakte in het midden van de nacht deze foto.
Showbizz
Beringen - Helmut Lotti eert Elvis op JOE GoldZoomHelmut Lotti debuteert voor het eerst als radio-dj op radiozender JOE Gold met zijn gloednieuwe programma Elvis Forever. Daarin brengt hij een ode aan zijn muzikale held, The King of Rock and Roll, Elvis Presley. Van Elvis’ hartstochtelijke romances, glansrijke filmcarrière en legendarische comeback tot zijn rol als komiek, acteur en the searcher. Kersvers JOE-dj Helmut Lotti neemt de luisteraars mee in het spraakmakende leven van zijn absolute icoon, draait de beste Elvis-hits en belicht (…) Het hele nieuwsbericht

Vakbondsactie bij De Lijn

Vrijdag 24 mei 2024
Beringen - Vakbondsactie bij De LijnZoom
Door een vakbondsactie is er vandaag hinder bij de dienstverlening in Limburg. De chauffeurs leggen het werk neer omdat De Lijn hun dienstroosters de dag zelf vaak nog aanpast. Ze vinden dat hun balans tussen werk en privé daardoor verstoord raakt. Meer dan de helft van de busritten vandaag is geschrapt. Kijk nu of je bus rijdt op onze website via de routeplanner, haltepagina of lijnpagina. Je kan deze informatie ook terugvinden in onze app. Ritten die niet gereden worden, zie je niet verschijnen in de routeplanner. "We betreuren ten zeerste de hinder en het ongemak die de vakbondsactie met zich zal meebrengen", laat De Lijn weten.
De Koninklijke Vereniging voor Limburgse Schrijvers organiseert op zondag 26 mei een poëtische wandeling in het park van de directeur in Beringen-Mijn. De leden wandelen door het park en lezen onderweg een gedicht voor. Het is de ideale manier om eens kennis te maken met deze groep van schrijvers en dichters. Onze huisdichteres Edith Oeyen is voorzitter. Aarzel niet om haar aan te spreken.

Postzak gedumpt in vuilnisbak

Donderdag 23 mei 2024
In Beringen heeft een postbode vorige week een postzak in een vuilnisbak gedumpt. De postbode heeft ontslag genomen en bij Bpost is te horen dat de post alsnog werd bezorgd.

Inbrekers slaan toe in Beverlo

Donderdag 23 mei 2024
Beringen - Inbrekers slaan toe in BeverloAan de Laan op Vurten in Beverlo is de voorbije nacht ingebroken in twee woningen. De daders maakten onder andere een gouden ketting buit. In een derde woning in de straat raakten zij niet binnen.

Louis Vandeneynde overleden

Donderdag 23 mei 2024
Beringen - Louis Vandeneynde overleden
Louis Vandeneynde uit Klein-Vorst Laakdal, weduwnaar van Yvonne Peeters, is overleden.
(°Koersel op 4 mei 1928 † Geel op 21 mei 2024)
Uitvaart: De familie zal in intieme kring afscheid nemen van Louis.
Beringen - Actie voor een beter openbaar vervoerZoomGreenpeace Limburg heeft aan het Limburgs provinciehuis een groot spandoek opgehangen voor meer en beter openbaar vervoer. De actievoerders hingen een spandoek met de boodschap ‘Laat Limburg de bus niet missen’.  “Het openbaar vervoer laat in onze provincie sterk te wensen over. Politici duwen de Limburger zo in de auto voor alledaagse verplaatsingen. Recent werden er bijvoorbeeld nog 500 haltes geschrapt. Deze uitholling van het Limburgse openbaar vervoer is volstrekt (…) Het hele nieuwsbericht

Raf Thenaers overleden

Donderdag 23 mei 2024
Beringen - Raf Thenaers overleden
Raf Thenaers uit Beringen is overleden.
(° Hasselt op 6 mei 1975 † Beringen op 21 mei 2024)
Uitvaart: in intieme kring

Staking bij De Lijn op vrijdag

Woensdag 22 mei 2024
Beringen - Staking bij De Lijn op vrijdagOpgelet voor wie de bus neemt om naar school of het werk te gaan of voor andere verplaatsingen. Deze vrijdag wordt hinder verwacht bij De Lijn in Limburg door een stakingsactie van de drie vakbonden. Die hebben opgeroepen om het werk neer te leggen omdat ze mistevreden zijn over de communicatie over de werkroosters. Gisteren zaten directie en bonden voor een verzoeningsgesprek rond de tafel, zonder resultaat. De Lijn verwacht dat 4 op de 10 van haar eigen chauffeurs zullen rijden en voorziet een aangepaste dienstregeling. Raadpleeg daarvoor best de website of app van De Lijn.

Rozen die bloeien

Woensdag 22 mei 2024
Beringen - Rozen die bloeienZoom
"Rozen die bloeien voor jou en voor mij 
Rozen die bloeien dat gaat nooit voorbij 
Zo is 't leven, we zijn toch gelijk 
Rozen die bloeien of je arm bent of rijk", zo begint het liedje van Corry en de Rekels.
En mooie wilde rozen die bloeien, kan je nu bewonderen in de rozentuin op de Avonturenberg, een project van de Rozenkring uit Heusden-Zolder. (foto's Gust Ischen)
Rozen die bloeienRozen die bloeien
Rozen die bloeienRozen die bloeien
Rozen die bloeienRozen die bloeien
Rozen die bloeienRozen die bloeien
Zoom

Rietgors in het riet

Woensdag 22 mei 2024
Puur natuur
Beringen - Rietgors in het rietZoomDe rietgors is een zaadetende zangvogel die we aantreffen in het riet bij het water en moerassen. Vooral rond deze tijd is hij het vaakst de zien. Hij komt dan dikwijls hoog in het riet zijn liedje zingen. Vooral de mannetjes zien we dan het vaakst omdat zij indruk willen maken op de vrouwtjes met zijn kort sissend liedje dat hij telkens weer herhaalt. De mannetjes hebben nu in het voorjaar en de zomer een opvallende zwarte kop , een witte sjaal en zwart bruinde strepen op de rug. Het vrouwtje is overal bruin zwart gestreept en lijkt fel op een mus. De eerste jongen hebben rond deze tijd al het nest verlaten en wagen zich al alleen in het riet. (Johan Put)
Rietgors in het rietRietgors in het riet
Zoom

Met dank aan Europa

Woensdag 22 mei 2024
Beringen - Met dank aan EuropaZoomVaak horen we de opmerking: wat doet Europa eigenlijk voor ons? Geld geven aan de Vlaamse Waterweg bijvoorbeeld voor de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal. In ruil wil Europa wel een bordje...
Het is maar dat je 't weet
Iets minder dan de helft van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder had in 2023 minstens wekelijks contact met buren (45%) en niet-inwonende familie (48%). 39% had minstens wekelijks contact met vrienden of kennissen. Daartegenover staat dat 24% van de bevolking minder dan maandelijks contact had met buren, 22% met niet-inwonende familie en 25% met vrienden of kennissen. Statistiek Vlaanderen)

Top vijf qua tewerkstelling

Dinsdag 21 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,1% van de werkenden tussen 20 en 64 jaar in het Vlaamse Gewest actief in de gezondheidszorg en maatschappelijke diensten en 13,4% in de industrie. Daarmee zijn dat de sectoren met het hoogste aandeel werkenden. De top 5 van sectoren met het hoogste aandeel werkenden van 20 tot 64 jaar werd in 2023 vervolledigd door de groot- en detailhandel en reparatie van voertuigen (12,4%), het onderwijs (9,6%) en de sector openbaar bestuur, defensie en sociale zekerheid (7,1%).
Beringen - 101 kaarsjes voor Augustinus BelenZoomAugustinus Belen uit Beverlo werd vandaag 101 en werd officieel gefeliciteerd door het gemeentebestuur. Ook familie en vrienden zijn vandaag present om de jarige in de watten te leggen. 

Godelieve Vanheel overleden

Dinsdag 21 mei 2024
Beringen - Godelieve Vanheel overledenGodelieve Vanheel uit Beringen, echtgenote van Gust Vanhoudt, is overleden.
(° Beringen op 3 november 1938 † Beringen op 18 mei 2024) Begroeting: donderdag 23 mei 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: vrijdag 24 mei 2024 om 15.30 uur in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Jose Bernaerdts is overleden

Dinsdag 21 mei 2024
Beringen - Jose Bernaerdts is overleden
Jose Bernaerdts uit Ham, echtgenote van Jef Husso, is overleden.
(° Hechtel op 15 september 1940 † Heusden-Zolder op 18 mei 2024)
Begroeting: donderdag 23 mei 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: in intieme kring.

Kampplaatsen krijgen naam

Dinsdag 21 mei 2024
Beringen - Kampplaatsen krijgen naamZoomDe Zandduin, De Vlakte, Het Bos en Het Speelveld zijn de namen van de kampplaatsen aan het Koersels Kapelleke. Voorheen werden die gewoon met nummers aangeduid, nu staan er bordjes om de jeugdverenigingen deze zomer goed de weg te wijzen. Beringen is met meer dan tien locaties een belangrijke kampplaats voor Vlaamse jeugdverenigingen.
Het is maar dat je 't weet
Mannen werken meer ‘s avonds en ‘s nachts dan vrouwen. In 2023 was 15,4% van de werkende mannen in de avond aan de slag, tegenover 8,8% bij de vrouwen. Bij nachtwerk ging het om 4,5% bij de mannen tegenover 1,9% bij de vrouwen. Het aandeel mannen en vrouwen dat in het weekend werkt, is min of meer gelijk. Bij zaterdagwerk was het aandeel mannen in 2023 (21,1%) nagenoeg even groot als het aandeel vrouwen (20,4%). Ook bij zondagwerk was dat het geval, met respectievelijk 12,6% en 12,0%. Mannen (16,0%) werkten meer dan vrouwen (11,6%) in ploegverband, maar vrouwen (40,8%) werkten iets meer dan mannen (38,6%) van thuis uit.
Beringen - W. Koersel verliest finale eindrondeWeerstand Koersel heeft vanmiddag de finale van de interprovinciale eindronde op het veld van KFC De Kempen in Tielen verloren met 1-0. Senne Dierckx maakte het doelpunt in de 13de minuut, zijn 22ste van het seizoen. Door de nederlaag zal Weerstand Koersel komend seizoen ook aantreden in Eerste Provinciale.
Beringen - Aanwinst voor FC Paal TervantFC Paal-Tervant heeft Tristan Volders aangetrokken. De speler komt over van THES B.

Even schuilen

Zondag 19 mei 2024
Vandaag gezien
Beringen - Even schuilenZoomOok deze pad lijkt genoeg te hebben van de overvloedige regen en zoekt even een droog plekje op... (foto Marleen Abeels)

Boekenkastje vernield

Zondag 19 mei 2024
Beringen - Boekenkastje vernieldZoomVandalen hebben het boekenkastje aan het Kolenspoor in Beringen-Mijn weer al eens vernield. Misschien wordt het tijd om ze eens deftig te leren lezen om wat wijsheid bij te brengen.

René Vosch overleden

Zondag 19 mei 2024
Beringen - René Vosch overledenRené Vosch uit Koersel, weduwnaar van Nicole Vanschooren, is overleden.
(° Heusden op 8 oktober 1952 † Koersel op 18 mei 2024) Begroeting: donderdag 23 mei 2024 - funerarium - KOERSEL van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: vrijdag 24 mei 2024 om 11.15 uur in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.
Het is maar dat je 't weet
Sinds begin dit jaar hebben de ondernemingsrechtbanken 2.224 faillissementen in het Vlaamse Gewest uitgesproken. Dit cijfer ligt 12,3 procent hoger dan het vorige record uit 2013 (1.980).

Sinkenkermis

Zaterdag 18 mei 2024
Uit de oude doos
Beringen - SinkenkermisZoomHet is dit weekend kermis in Beringen-Mijn. Ooit één van de grootste van de regio, vandaag nog slechts een kleine kermis die je vandaag en de komende twee dagen kan vinden voor het Casino van Beringen. (foto Citévolk Spreekt)

Beringen bib en college

Zaterdag 18 mei 2024
Vroeger en Nu door Gust Ischen
Beringen - Beringen bib en collegeZoomVandaag even terug in de tijd toen het college nog in Beringen was.
Gekleurde Woorden
Beringen - Laat ons de helderheid van zoveel levenZoomElke zaterdag is Edith present met nieuwe gekleurde woorden.

Treesje Leyssens overleden

Vrijdag 17 mei 2024
Beringen - Treesje Leyssens overledenTreesje Leyssens, weduwe van Louis Boirts, is overleden
(° Paal op 2 oktober 1926 † Beringen-Mijn op 16 mei 2024) Begroeting: woensdag 22 mei 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur.
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Bert Garcia overleden

Vrijdag 17 mei 2024
Beringen - Bert Garcia overledenWoensdag is Bert Garcia (42) overleden, de echtgenoot van Lieselotte Wils. Hij woonde in Oostham en was afkomstig uit Beringen. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in uitvaartcentrum Heselmans in Tessenderlo. Begroeting: maandag (17-17.30 uur).

Louis Gijsbrechts overleden

Vrijdag 17 mei 2024
Beringen - Louis Gijsbrechts overledenDinsdag is Louis Gijsbrechts overleden, de echtgenoot van Maria Vos. Hij was 75 jaar en afkomstig uit Paal. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Rillaar (Aarschot).
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag het aandeel werkenden in het Vlaamse Gewest dat minstens de helft van de werkdagen avondwerk en nachtwerk verricht op respectievelijk 12,3% en 3,3%. Daarnaast lag het aandeel werkenden dat minstens op 2 zondagen per maand werkt op 12,3% en het aandeel met zaterdagwerk op 20,8%. Ten slotte kwam het aandeel werknemers met ploegenarbeid op 13,9% en het aandeel werkenden dat minstens af en toe thuiswerkt op 39,6%.  Bijna al die flexibele arbeidsvormen, met uitzondering van zaterdagwerk, zijn tussen 2013 en 2023 toegenomen. Bij thuiswerk (+18,0 procentpunten) en ploegenarbeid (+ 5,9 procentpunten) was die toename het grootst.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 14 procent van de bevolking in het Vlaamse Gewest in een huishouden dat aangeeft dat het zich geen week vakantie buitenshuis per jaar kan veroorloven om financiële redenen. Dat komt overeen met ongeveer 900.000 personen. Bij een aantal groepen ligt het aandeel dat zich geen week vakantie kan veroorloven hoger dan gemiddeld. De hoogste aandelen waren in 2023 te vinden bij huurders (35%) en bij eenoudergezinnen (32%). Ook bij laaggeschoolden (27%), werklozen (25%), alleenstaanden (25%) en niet-actieven (exclusief gepensioneerden) lag het aandeel met vakantiearmoede hoger dan gemiddeld.
Beringen - Musical Leyn en de mysterieuze mijnZoomAcademie Beringen tovert tweejaarlijks een musical op de planken. Dit schooljaar komt het thema van eigen bodem: 'Leyn en de mysterieuze mijn' Een spannend muzikaal verhaal over vriendschap, fantasie en avontuur, maar ook angst, armoede en achterklap, met als decor de Limburgse steenkoolmijnen.
De leerlingen en leerkrachten voeren deze voorstelling meermaals op in de vijf gemeenten van de Academie. Acteurs, dansers, een groot koor en een live orkest zorgen voor een uniek spektakel. Er zijn voorstellingen in Beringen, Lummen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg. Tickets via deze link.

Sintec failliet verklaard

Donderdag 16 mei 2024
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag Sintec uit Beringen failliet verklaard. De uiterlijjke datum voor het neerleggen van de schuldvorderingen is 15 juni.

Horecazaak Doymaz failliet

Donderdag 16 mei 2024
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van de Beringse horecazaak Doymaz. De uiterlijke datum om schuldvorderingen neer te leggen is 15 juni.

Regenboog boven Beringen

Donderdag 16 mei 2024
Vandaag gezien
Beringen - Regenboog boven BeringenZoomDeze ochtend was al een mooi regenboog te zien. Regen en zon, ze blijven afwisselend strijden voor de hemeltroon. (foto Gust Ischen)

Simone Luyck overleden

Donderdag 16 mei 2024
Beringen - Simone Luyck overleden
Simone Luyck uit Oostham, weduwe van Fons Somers, is overleden.
(° Spalbeek op 13 mei 1934 † Mol op 15 mei 2024)
Begroeting: vrijdag 17 mei 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: zaterdag 18 mei 2024 om 12.30u in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.
Beringen - Een verjaardagskaartje voor JorisZoom
Joris is binnenkort jarig en we willen hem een heleboel kaartjes bezorgen. Stuur je een kaartje? Dat kan naar Joris Vandecruys
Kraaibosstraat 6, 3580 Beringen.
Beringen - Kunstwerk mijnschacht zoekt nieuwe thuisZoomJarenlang stond dit kunstwerk te pronken in badzaal van de Beringse Mijn. Het moet plaatsruimen voor be-MINE PIT. Nu zoeken de Vrienden van het Mijnstreekmuseum een een nieuwe thuis. Interesse? Stuur een mailtje naar info[!]mijnmuseum.be.

Winactie bij Paal Lokaal

Donderdag 16 mei 2024
Beringen - Winactie bij Paal LokaalZoom
De Paalse handelaars hebben tot 10 juni een spaaractie waarmee je waardebons kan winnen. Kopen, stempeltje vragen en winnen, dat is de boodschap. Er zijn 18 handelaars die meedoen en herkenbaar zijn aan de blauwe vlag. 

'één stem voor Limburg'

Donderdag 16 mei 2024
Beringen - 'één stem voor Limburg'ZoomDe werkgeversorganisaties UNIZO Limburg, VKW Limburg en Voka – Kamer van Koophandel Limburg lanceren naar aanleiding van de verkiezingen op 9 juni de gezamenlijke campagne ‘één stem voor Limburg’. Met deze campagne leggen de drie organisaties naar aanleiding van de komende verkiezingen een aantal gezamenlijke ondernemersprioriteiten op tafel voor de (Limburgse) politici. En vragen ze vooral om in Limburgse dossiers als één stem te spreken, zoals ze zelf ook tonen (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 zette ongeveer één op drie Vlaamse bedrijven minstens één AI-technologie in. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van één op vier in 2022. Vooral de opkomst van instrumenten zoals ChatGPT blijken deze stijging te verklaren. Ook de aandacht voor cyberveiligheid neemt toe bij de Vlaamse bedrijven, maar blijft beperkt. Zo heeft slechts één op de drie bedrijven minstens één cyberveiligheidsmaatregel genomen het afgelopen jaar.
Minister (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsster belandt in kanaal

Woensdag 15 mei 2024
Beringen - Fietsster belandt in kanaalEen 36-jarige fietster uit Beringen is vanmorgen in het Albertkanaal beland in Tessenderlo. Een duikteam heeft de vrouw gered. Ze vertoonde onderkoelingsverschijnselen en is voor controle naar het ziekenhuis gebracht, dat ze al mocht verlaten.

Libellen in het vizier

Woensdag 15 mei 2024
Puur natuur
Beringen - Libellen in het vizierZoomHet is nu volop lente en we hebben een eerste warm weekend gehad. En dan komen in de vochtige gebieden de libellen te voorschijn. De libel die we nu vaak zien is de platbuik. De naam zegt het zelf. Hij heeft een plat en breed achterlijf. Het mannetje is lichtblauw met gele uiteinden aan de zijkant. Het vrouwtje is oranje, zelfs bijna goudkleurig met dezelfde gele uiteinden. Als je op het plankenpad wandelt aan het Koersels Kapelletje kom je ze zeker tegen. (Johan Put)
Libellen in het vizierLibellen in het vizier
Zoom

Botsing op Beverlosesteenweg

Dinsdag 14 mei 2024
Beringen - Botsing op BeverlosesteenwegZoomDeze namiddag rond 15.30 uur botsten een auto en een vrachtwagen op de Beverlosesteenweg in Paal. Daarbij zijn twee gewonden gevallen.
Kort nieuws van bij de buren
In 2023 werkten in totaal 171.333 personen bij de lokale besturen in het Vlaamse Gewest. Het gaat om de som van de tewerkstelling bij de provincies, autonome provinciebedrijven, gemeentebesturen, Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW’s), verenigingen van OCMW’s, autonome gemeentebedrijven, intergemeentelijke samenwerkingsbedrijven, hulpverleningszones en lokale politiezones. Omgerekend naar voltijdse jobs gaat het om 137.813 voltijdse equivalenten (VTE). In 2023 waren er 1.170 VTE meer werkzaam bij de lokale besturen dan in 2022 (+0,9%). Tussen 2010 en 2023 steeg het aantal VTE met 5,1%.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 2,3 procent van de bevolking in het Vlaamse Gewest in een huishouden dat het zich niet kan veroorloven om de woning voldoende te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 personen. Het aandeel van de bevolking dat de woning omwille van financiële redenen onvoldoende kan verwarmen schommelt sinds 2014 rond 2%.

Juwelendievegges veroordeeld

Maandag 13 mei 2024
Beringen - Juwelendievegges veroordeeldDe rechtbank heeft vier vrouwen die woninginbraken pleegden in onder meer Beringen, Hamont-Achel en Pelt zware straffen opgelegd. De dievegges waren vooral uit op juwelen en bankkaarten en sloegen toe tussen augustus 2022 en februari 2023. Om in de woningen binnen te getraken braken zij doorgaans de voordeur open. (PG)
Beringen - Twee inbrekers op heterdaad betrapt
De politie van Beringen-Ham-Tessenderlo heeft afgelopen nacht twee inbrekers opgepakt. Rond 3u45 kregen ze melding van twee verdachte mannen die rondliepen met zwarte kledij en mondmaskers in de Vlotstraat in Tervant. De twee werden met inbrekersmateriaal betrapt door de agenten en voor verhoor overgebracht naar het politiekantoor.

Maria Grootjans overleden

Maandag 13 mei 2024
Beringen - Maria Grootjans overleden
Maria Grootjans, weduwe van Felix Vandevenne, is overleden.
(° Schaffen op 27 juli 1932 † Hever op 13 mei 2024
Uitvaart en begroeting: dinsdag 21 mei 2024 om 10.00 uur in de parochiekerk te Paal.

Charel Peeters overleden

Maandag 13 mei 2024
Beringen - Charel Peeters overleden
Charel Peeters uit Beverlo, weduwnaar van Bertha Claes, is overleden.
(° Heppen op 6 augustus 1931 † Beringen-Mijn op 12 mei 2024)
Uitvaart: in intieme kring.
Beringen - Marie Jeanne Bogaerts overledenIn WZC H.Catharina in Zonhoven is Marie Jeanne Bogaerts overledebn. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Beringen. Het afscheid vindt in intieme kring plaats in de aula van Begrafenissen Schraepen-Mathijsen in Zonhoven.

Vanavond gemeenteraad

Maandag 13 mei 2024
Beringen - Vanavond gemeenteraadHet is vanavond gemeenteraad, je kan deze live volgen via de website van de Stad. Een verslag lees je ook meteen op onze website.

The winner is…..

Maandag 13 mei 2024
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Beringen - The winner is…..De winnaar van het Eurovisiesongfestival is diegene die in de finale niet mocht meezingen. Morgen zijn we het winnende liedje en alle andere finalisten al vergeten maar Joost Klein zal altijd in ons geheugen gebeiteld zitten met ‘Europapa’. De klacht was een klucht. Het gaat Joost niet deren om een succesrijke periode tegemoet te gaan waarin iedereen Europapa gaat meebrullen zodat zijn boodschap over heel de wereld zal galmen. De woordspelingen met zijn naam zullen legio zijn. Ik kan het ook niet (…) Het hele nieuwsbericht

Miners Beringen degradeert

Zondag 12 mei 2024
Beringen - Miners Beringen degradeertIn het basket degradeert Miners Beringen uit Tweede Landelijke. Het verloor op de laatste speeldag van Aarschot B met 99-76.
Beringen - Weerstand Koersel stoot doorIn de halve finale van de Interprovinciale eindronde (bijkomende stijgers) is Weerstand Koersel vanmiddag met 1-2 gaan winnen op het veld van SK Vlaamse Ardennen in Ronse. Thibo Ballet scoorde in de 44ste minuut de 0-1. Olivier Asnong maakte er in de 59ste minuut 0-2 van. In de 90ste minuut kreeg Vlaamse Ardennen een strafschop die omgezet werd door De Ridder. In de finale komt Weerstand Koersel zondag uit tegen KFC De Kempen.
Beringen - Turkse FC naar Eerste ProvincialeTurkse FC heeft vanmiddag de eindronde in Tweede Provinciale (bijkomende stijgers) gewonnen. Het versloeg Vlijtingen VV met 2-0 en promoveert naar Eerste Provinciale. Voor Turkse FC gaat het om de tweede promotie op rij.

Een fijne Moederdag

Zondag 12 mei 2024
Beringen - Een fijne MoederdagZoomWij wensen alle moeders een fijne feestdag! (foto Patrick Haesevoets)

Maria Nuyts overleden

Zaterdag 11 mei 2024
Beringen - Maria Nuyts overledenMaria Nuyts uit Beringen-Mijn, weduwe van Felix Cuppens, is overleden;
(° Tessenderlo op 21 januari 1926 † Beringen-Mijn op 8 mei 2024)  Begroeting: woensdag 15 mei 2024 - funerarium - PAAL van 18.30 tot 19.00 uur.
Uitvaart: donderdag 16 mei 2024 om 10:00 uur in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Jeanne Leten overleden

Zaterdag 11 mei 2024
Beringen - Jeanne Leten overledenJeanne Leten uit Koersel, weduwe van Alfons Cuyvers, is overleden<.
(° Heppen op 22 juli 1938 † Heusden-Zolder op 10 mei 2024) Begroeting: donderdag 16 mei 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.

Noorderlicht te zien

Zaterdag 11 mei 2024
Beringen - Noorderlicht te zienZoomHet fameuze noorderlicht was gisteren ook bij ons goed waarneembaar op bepaalde plaatsen. Ook deze nacht zou het fenomeen opnieuw te spotten zijn. (foto Marleen Abeels)

Stralend lenteweer

Zaterdag 11 mei 2024
Beringen - Stralend lenteweerZoomWe genieten momenteel van enkele stralende lentedagen en de natuur leeft meter helemaal op. Gust Ischen trok op pad voor enkele impressies.
Stralend lenteweerStralend lenteweerStralend lenteweer
Stralend lenteweerStralend lenteweer
Stralend lenteweerStralend lenteweerStralend lenteweer
Zoom
Kort nieuws van bij de buren
Limburgers kunnen nog drie jaar langer op een goedkope manier  asbestafval thuis laten ophalen. Het project van Limburg.net, de provincie en De Huisdokter werd vier jaar geleden opgestart om komaf te maken met asbestvervuiling. De Vlaamse regering heeft beslist om het project verder te zetten en investeert 2,25 miljoen euro.
Het is maar dat je 't weet
In het schooljaar 2023-2024 telde de Vlaamse Gemeenschap 2.723 basisscholen. Daarvan waren er 2.517 in het gewoon basisonderwijs en 206 in het buitengewoon onderwijs. De basisscholen waren daarmee goed voor 67% van alle onderwijsinstellingen. In het secundair onderwijs waren er 1.130 scholen, waarvan 988 in het gewoon en 142 in het buitengewoon onderwijs. Dat komt overeen met een aandeel van 28% van alle instellingen. Alle andere instellingen samen waren goed voor 6% van de onderwijsinstellingen. Het gaat om 165 academies (deeltijds kunstonderwijs), 32 centra voor volwassenenonderwijs, 13 centra voor basiseducatie, 16 hogescholen en 6 universiteiten.

Viert moeder!

Zaterdag 11 mei 2024
Uit de oude doos
Beringen - Viert moeder!ZoomEen mooi quote voor Moederdag morgen: 'Moeders worden in de eerste jaren aanbeden, daarna een tijd verdragen, in de puberteit volledig genegeerd, maar de tijd en ervaring leren dat je haar later - zelfs als er er niet meer is - met hart en ziel eert.(foto Citévolk Spreekt)

Kapel in Korspel

Zaterdag 11 mei 2024
Vroeger en Nu door Gust Ischen
Beringen - Kapel in KorspelZoomIn deze meimaand een foto van de kapel van Onze Lieve Vrouw van Banneux in Korspel. Het bedevaartsoord in het Luikse Banneux wordt deze maand druk bezocht.

Voor Moederdag

Zaterdag 11 mei 2024
Gekleurde Woorden
Beringen - Voor MoederdagZoomElke week brengt Edith een gedicht samen met een foto van Lambert, vandaag in het teken van Moederdag.
De UHasselt gaat twee jaar lang op drie locaties in Limburg testen hoe het verkeer duurzamer en veiliger kan worden. Het project krijgt de naam 'Innovatieve Proeftuin MIA in Actie'. Het gaat om testen die verkeersconflicten proactief inschatten met AI, maar ook infraroodcamera's die gebruikt worden bij wegenwerken en dataverzameling over het gebruik van Hoppinpunten.
Het is maar dat je 't weet
Van 1 januari tot 15 april van dit jaar kregen al 50 Limburgers een tijdelijk huisverbod opgelegd van de rechtbank. Zo'n verbod, dat initieel geldt voor maximaal 2 weken, verbiedt de agressieve partner om thuis te verblijven en contact te hebben met de rest van het gezin. De persoon moet zich ook laten begeleiden.
Het is maar dat je 't weet
De cultuursector telt zo'n 47.600 arbeidsplaatsen. De tewerkstelling in de cultuursector kende tussen 2007 en 2010 een toename tot ruim 52.000 arbeidsplaatsen. Nadien volgde een daling. Tussen 2015 en 2019 bleef het aantal arbeidsplaatsen min of meer stabiel rond de 47.000. In 2020 was er als gevolg van de Covid-19-crisis een daling van de tewerkstelling te zien. Sindsdien nam het aantal arbeidsplaatsen opnieuw toe.

Winst voor Weerstand Koersel A

Donderdag 9 mei 2024
Wedstrijdverslag
Beringen - Winst voor Weerstand Koersel AIn de eindronde (interprovinciaal) heeft Weerstand Koersel A vanmiddag met 3-1 gewonnen van Fenixx Beigem Humbeek. Voor Koersel scoorden Ballet, Geys en Ulenaers. Koersel geeft zondag Vlaamse Ardennen in Ronse partij. “Met een gemiste penalty en 2 uitschuivers staken de bezoekers een handje toe om Koersel een ronde verder te brengen. Humbeek hield aanvankelijk de bal beter in eigen rangen maar geleidelijk werd de passing van Koersel ook zuiverder en Ballet zorgde voor het eerste gevaar na 20 minuten. (…) Het hele nieuwsbericht

Turkse FC verslaat KRC Peer

Donderdag 9 mei 2024
Beringen - Turkse FC verslaat KRC PeerIn de eindronde van Tweede Provinciale bijkomende stijgers heeft Turkse FC met 1-3 gewonnen van KRC Peer. Turkse FC speelt zondag de finale tegen Vlijjtingen VV.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,8% van de 25- tot 64-jarigen kortgeschoold, 38,9% middengeschoold en 45,4% hooggeschoold. Kortgeschoolden zijn personen zonder een einddiploma van het secundair onderwijs. Middengeschoolden hebben het secundair onderwijs of het postsecundair niet-hoger onderwijs met succes afgewerkt. Hooggeschoolden beschikken over een diploma hoger onderwijs. Het aandeel kortgeschoolden daalde tussen 1999 en 2023 van 42,3% naar 15,8%. Een omgekeerde evolutie was er bij de middengeschoolden en de hooggeschoolden: in vergelijking met 1999 zijn de aandelen midden- en hooggeschoolden duidelijk gestegen (respectievelijk van 32,5% naar 38,9% en van 25,2% naar 45,4%). Het aandeel hooggeschoolden is het sterkst gestegen.

Hendrik Krampiltz overleden

Woensdag 8 mei 2024
Beringen - Hendrik Krampiltz overleden
Hendrik Krampiltz uit Hoeselt, echtgenoot van Josée Van Broekhoven, is overleden.
(° Koersel op 30 september 1946 † Hoeselt op 30 april 2024) Uitvaart heeft plaats gehad in intieme kring.
Aan de Alfred Habetslaan in Beringen-Mijn hebben hangjongeren werfmateriaal in brand gestoken. Dat gebeurde gisterenavond, kort na 21 uur.

Wegenwerken

Woensdag 8 mei 2024
Beringen - WegenwerkenDinsdag 14 mei wordt de asfalt afgefreesd in de Heusdenseweg. Woensdag 15 mei wordt de asfalt afgefreesd in de Kiezelvoortweg en Varenstraat. In de Broekwijerweg en Sint-Petrusstraat worden lokale herstellingen voorbereid. De nieuwe asfalt is aansluitend voorzien. De bewoners van de straten krijgen nog een briefje van de aannemer. Onder voorbehoud van het weer natuurlijk.

De bonte vliegenvanger

Woensdag 8 mei 2024
Puur natuur
Beringen - De bonte vliegenvangerZoomDe bonte vliegenvanger is een zwart-witte zangvogel die je enkel maar ziet hoog in de boomkruinen van loofbomen. Hij broedt het liefst in nestkasten maar omdat hij redelijk laat terugkomt in het voorjaar uit warmere landen, zijn de meeste nestkasten al volzet. Dan wordt het maar een boomholte. Hij voedt zich het meest met insecten. Hij heeft een krachtige zang. Hem waarnemen is niet zo evident omdat hij steeds hoog in het bladerdek van de loofbomen, maar dit mannetje daalde gisteren na een hele poos wachten toch eventjes naar een lager plekje. (Johan Put)

Eindelijk wat meer zon

Woensdag 8 mei 2024
Beringen - Eindelijk wat meer zonZoomWe krijgen de komende dagen beter weer met temperaturen rond de 20° en de zon zal meer en meer van de partij zijn. (Gust Ischen)

Petra Webers overleden

Woensdag 8 mei 2024
Beringen - Petra Webers overleden
Petra Webers uit Tessenderlo, echtgenote van Danny Bensch, is overleden.
(°Koersel op 21 juli 1967 † Calpe (Spanje) op 24 april 2024)
Groeten: Op vrijdag 10 mei 2024 kan u van 18.30 uur tot 19 uur,  in het Uitvaartcentrum Heselmans.
Uitvaart: De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden in de aula van het Uitvaartcentrum Heselmans op zaterdag 11 mei 2024 om 13.30 uur. 

Emiel Jans overleden

Woensdag 8 mei 2024
Beringen - Emiel Jans overleden
Emiel Jans, echtgenoot van wijlen Maria Kumpen, is overleden.
(° 25 april 1945 te Hasselt † 5 mei 2024 te Heusden-Zolder)
De afscheidsviering voor Emiel in de aula van Franken Uitvaartzorg zal in besloten kring plaatsvinden.
Nadien zal zijn urne geplaatst worden in het columbarium bij zijn echtgenote op de begraafplaats van Koersel.
Er is gelegenheid om Emiel een laatste groet te brengen in aanwezigheid van zijn familie in het funerarium van Franken uitvaartzorg, Koerselsebaan 37 te Heusden-Centrum op donderdag 9 mei 2024 tussen 19.30 uur en 20 uur.

Happen en Trappen

Dinsdag 7 mei 2024
Op zondag 2 juni organiseren de afdelingen Landelijke Gilden van gewest Beringen en Herk-De-Stad de fietstocht Happen en Trappen. De tocht is 45 kilometer lang en gaat de richting Westerlo en het Merodegebied. Onderweg krijg je op verschillende tussenstops een hapje of een drankje aangeboden. De deelnameprijs bedraagt 15€ voor volwassenen en 10€ voor kinderen. Vertrekken doe je tussen 10u en 13u in CC het Loo in Tessenderlo. Inschrijven kan tot en met 26 mei door het juiste bedrag over te schrijven naar het rekeningnummer van gewest Beringen: BE27 7350 4876 0773. In de mededeling mag je het volgende vermelden: Happen en Trappen + Jouw naam + het aantal deelnemers.
Het is maar dat je 't weet
In de loop van 2023 werden in de Vlaamse Gemeenschap 6.767 nieuwe personen onder elektronisch toezicht geplaatst. Daarbij krijgt de betrokkene een enkelband waardoor hij of zij beperkt wordt in de vrijheid om zich te verplaatsen. Na een daling in 2016 was er in de daaropvolgende jaren telkens een toename van het aantal nieuwe personen onder elektronisch toezicht. In 2023 was die stijging het hoogst (+31 procent). Elektronisch toezicht wordt vooral gebruikt voor korte straffen. In 2023 waren 9 op de 10 personen met een nieuwe enkelband mannen. (Agentschap Justitie en Handhaving)
De insolventiekamer van de Limburgse ondernemersrechtbank heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Gutami Solar, de gekende groothandel in zonnepalen uit Beringen. Op 6 juni worden de ingediende schulvorderingen neergelegd.

Dirk Peeters overleden

Dinsdag 7 mei 2024
Beringen - Dirk Peeters overledenDirk Peeters, papa van Marie, is overleden. Woonplaats: Genk, voorheen Koersel.
(° Koersel op 14 januari 1963 † Genk op 6 mei 2024)
Begroeting: maandag 13 mei 2024 - funerarium - KOERSEL van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents. 

Vandalen hebben ruiten ingegooid op de site van Regina Mundi in Beringen-Mijn. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.
Een vrachtwagen die steenpuin vervoerde heeft vandaag een deel van zijn lading verloren in de Zuidstraat in Beverlo. Tijdens de opruimingswerken werd het verkeer omgeleid.
Beringen - Drie gewonden bij botsing in BeverloGisterennamiddag zijn bij een kop-staartbotsing op de Heppensesteenweg in Beverlo drie personen gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om leden van een gezin uit Heusden-Zolder.
Het is maar dat je 't weet
Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar werden er in Limburg 254 faillissementen uitgesproken. Dat is bijna 11 procent meer dan vorig jaar. Het is geleden van voor de coronacrisis (2019) dat er nog zoveel vonnissen van faillissement waren.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag het aandeel zelfstandigen in de werkende bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest op 14,4 procent. Het gaat om personen met een hoofdactiviteit als zelfstandige. Dat is het hoogste percentage in de periode 1999-2023. Naarmate de leeftijd toeneemt, stijgt ook het aandeel zelfstandigen in de werkende bevolking: in 2023 ging het bij 20- tot 34-jarigen om 8,9 procent procent en bij 55- tot 64-jarigen om 18,2 procent. Het aandeel zelfstandigen neemt toe met het onderwijsniveau: bij kortgeschoolden ging het in 2023 om 12,7 procent bij hooggeschoolden om 16,1 procent.

Geef jij Lino een duimpje?

Maandag 6 mei 2024
Beringen - Geef jij Lino een duimpje?Zoom
Lino uit Paal heeft de hulp nodig van onze lezers om wat stemmen te winnen. Hij doet immers mee aan een fotowedstrijd. Je moet gewoon een like geven op deze Facebookpagina. 


Wedstrijdverslag
Beringen - KSK Beveren - Weerstand Koersel 1-2In de Interprovinciale Eindronde is Weerstand Koersel A vanmiddag met 1-2 gaan winnen op het veld van KSK Beveren. Jan Luts blikt terug: "Koersel wist blijkbaar geen raad met het zeer grote veld en ….vonden de spelers daardoor mekaar niet zo best? Koersel zorgde vandaag bijna uisluitend voor het gevaar. Beveren kwam aanvallend niet zo best uit de verf. Nadat Ballet een bal op de voet van de keeper had getikt (31’), knalde Coenen een reuzenkans op de winkelhaak (40’). Kort na rust (…) Het hele nieuwsbericht
Beringen - FC Turkse schakelt HO Heide uitIn Tweede Provinciale (bijkomende stijgers) heeft Turkse FC HO Heide Hasselt uitgeschakeld. Het won vanmiddag met 1-2. Turkse FC speelt donderdag (15 uur) uit bij KRC Peer.

PSV Eindhoven kampioen

Zondag 5 mei 2024
Beringen - PSV Eindhoven kampioenZoomPSV heeft zich deze namiddag voor de 25ste keer landskampioen van Nederland gekroond. De voetbalclub uit Eindhoven heeft ook veel supporters uit Belgisch Limburg. In de jaren '90 was Luc Nilis een extra reden om de grens over te steken maar ook vandaag telt de club tientallen abonnementhouders uit onze provincie en uit Beringen zijn er al jarenlang verschillende  trouwe supporters. Vandaag vierden onder andere Davy Rayen, Raf Poelmans en Geoffrey Buekenberghs mee in het rood-witte feestgedruis. 
PSV Eindhoven kampioen
Zoom
Beringen - Josefien Christiaens overledenJosefien Christiaens uit Beverlo, weduwe van Rogier Verpoorten, is overleden.
(° Beverlo op 17 augustus 1935 † Beverlo op 3 mei 2024) Begroeting: vrijdag 10 mei 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur
Uitvaart: in intieme kring.

Welzijnscampus

Zaterdag 4 mei 2024
Vroeger en Nu door Gust Ischen
Beringen - WelzijnscampusZoomMomenteel zijn er renovatiewerken bezig aan de voormalige school Regina Mundi om de verdere uitbouw van de Welzijnscampus Beringen uit te bouwen. In het Inloophuis kan je vandaag al eens gaan kijken naar een expo in het kader van de Beringse kunstroute. En aan de inkom zie je ook de plannen voor deze site.

Uit de kunst

Zaterdag 4 mei 2024
Uit de oude doos
Beringen - Uit de kunstZoomBeringen heeft een lange traditie op kunstgebied, denk maar aan de Kunstkring van Beringen (foto) die jarenlang toonaangevend was in de regio. Welk talent er momenteel in Beringen is, kan je vandaag en morgen ontdekken tijdens de Beringse kunstroute. Maar liefst 144 kunstenaars doen mee. 

Lentedagen

Zaterdag 4 mei 2024
Gekleurde Woorden
Beringen - LentedagenZoomHet kwakkelende lenteweer is deze week de inspiratiebron voor de gekleurde woorden van Edith.
De rechter in Hasselt heeft gisteren Gielen Invest uit Beringen failliet verklaard. De neerlegging van de ontvangen schuldvorderingen gebeurt op 1 juni.
Beringen - Fietsster (19) gewond bij aanrijdingEen 19-jarige fietsster uit Beringen is gewond geraakt bij een botsing met een auto. Het ongeval gebeurde gisteren in de vooravond in de Rijselstraat.
Beringen - Pleisteractie is groot succesZoomDe tweede editie van de Pleisteractie van het Rode Kruis is opnieuw een groot succes geworden: er werden niet minder dan 405.000 pleisters verkocht, goed voor meer dan 4 miljoen euro, een historische recordopbrengst. De opbrengsten gaan integraal naar de 217 lokale afdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen die het geld zullen gebruiken voor onder andere de aankoop van lesmateriaal voor gratis eerstehulpopleidingen (waaraan jaarlijks 45.000 cursisten deelnemen), materiaal om aanwezig te zijn met eerste hulpposten op lokale evenementen, de aanschaf van ambulances, het verzorgen van ziekenvervoer en voor hun verschillende sociaal geëngageerde activiteiten. Het Rode Kruis Mid West Limburg bedankt jullie alvast. 

Louisa Daniels overleden

Vrijdag 3 mei 2024
Beringen - Louisa Daniels overledenWoensdag is Louisa Daniels overleden, de weduwe van de in 2005 gestorven Marcel Tuerlinckx. Zij was 90 jaar en afkomstig uit Koersel. De uitvaartliturgie in de parochiekerk van Houthalen-Lillo en de bijzettting van de urne op de begraafplaats van Helchteren vinden plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen.

Gilberte Snijers overleden

Vrijdag 3 mei 2024
Beringen - Gilberte Snijers overledenGisteren is in Leopoldsburg Gilberte Snijers overleden, de echtgenote van Jos Tormans. Zij was 77 jaar en afkomstig uit Beverlo. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Sonja Pilat overleden

Vrijdag 3 mei 2024
Beringen - Sonja Pilat overleden
Sonja Pilat, echtgenote van Jos Scrayen, is overleden.
(° Oostham op 11 juni 1953 † Ham op 2 mei 2024)
Begroeting: dinsdag 7 mei 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 18.30 tot 19.00 uur 
Uitvaart: in intieme kring in de aula van het Uitvaartcentrum Convents.
Beringen - Stephanie Govaerts overledenStephanie Govaerts uit Koersel, weduwe van Jef Vanhoudt, is overleden.
(° Tessenderlo op 24 april 1935 † Koersel op 2 mei 2024)
Uitvaart: in intieme kring

Sportief (G)oud

Vrijdag 3 mei 2024
Beringen - Sportief (G)oudZoom Beringen, Leopoldsburg, Heusden-Zolder en Ham organiseren samen een regionale sportdag, op dinsdag 28 mei in Ham. Ben je 50 jaar of ouder dan ben je welkom op deze regionale sportdag met een gevarieerd aanbod aan sporten. Inschrijven kan via deze link.
Beringen - Kunstenaars in de bres voor kapelletjesZoomIn deze meimaand staan de kapellen extra in de kijker en worden ze door bewoners versierd. Maar dit jaar krijgt een aantal kapelletjes een extra opsmuk dankzij onze Beringse kunstenaars. Op woensdag 15 mei om 14 uur is iedereen welkom op de feestelijke inhuldiging van de Kunstkapellekestour van stad Beringen. De inhuldiging vindt plaats aan de kapel aan de Paalsesteenweg (nr 56, op de hoek met de Beekstraat). Met dit kunstzinnig erfgoedproject wil de stad de kapellen op haar grondgebied in de kijker (…) Het hele nieuwsbericht
Het parket Limburg heeft de voorbije drie maanden het rijbewijs van 590 bestuurders ingetrokken voor het gebruik van de gsm aan het stuur. Dat is gemiddeld 6,5 per dag. Sinds 1 februari pakt het parket afleiding aan het stuur strenger aan. Wie betrapt wordt, moet zijn rijbewijs 15 dagen inleveren.

Goud voor Tim Celen

Donderdag 2 mei 2024
Kort nieuws van bij de buren
Beringen - Goud voor Tim CelenZoomTim Celen uit Ham won op de UCI wereldbekerwedstrijd G-wielrennen in Oostende goud in de tijdrit (klasse MT2). De driewieler was met een tijd van 33:48.676 vijftien seconden sneller de Amerikaan Conners. De Tsjech Masin werd derde. “Nu leef ik met een vrij gevoel naar de wegritten toe.” Celen begon zijn tijdrit al stevig, maar keek na zijn eerste van twee ronden wel tegen een achtstand van negen seconden op de Amerikaan Dennis Conners aan. Bijna tien kilometer later won Tim met een (…) Het hele nieuwsbericht

Hugo Compeers overleden

Donderdag 2 mei 2024
Beringen - Hugo Compeers overledenHugo Compeers uit Beringen, echtgenoot van Ida Van Gils, is overleden.
(° Turnhout op 11 februari 1952 † Koersel op 30 april 2024) Begroeting: dinsdag 7 mei 2024 - funerarium - BERINGEN-MIJN van 19.00 tot 19.30 uur 
Uitvaart: woensdag 8 mei 2024 om 13.00u in de aula van het Uitvaartcentrum Convents/

Brandje door sigarettenpeuk

Donderdag 2 mei 2024
Beringen - Brandje door sigarettenpeukDeze ochtend was er in de Kastelstraat in Stal een klein brandje door een sigarettenpeuk in de vuilnisemmer. De brandweer kwam ter plaatse en het vuurtje was snel geblust. 

Koning Geiteling Beringen

Donderdag 2 mei 2024
Kampioen in de kijker
Beringen - Koning Geiteling BeringenZoomEric Nijs uit Beringen is de nieuwe koning bij Geiteling Beringen. (Carina Geets)

Woningprijzen in 2023

Donderdag 2 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg 260.000 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 369.000 euro. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het duurste gewest. Huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 495.000 euro. Voor huizen in open bebouwing was dit 932.500 euro. Het Waals Gewest was het goedkoopste gewest met een mediaanprijs van 176.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing en 290.000 euro voor huizen in open (…) Het hele nieuwsbericht

Markant bezoekt Velodroom

Woensdag 1 mei 2024
Beringen - Markant bezoekt VelodroomZoomDe nieuwe velodroom in Zolder krijgt veel volk over de vloer. Niet alleen sportievelingen maar ook veel toeristen. Zo bracht Markant Beringen een bezoek aan de Limburgse fietstempel. Ook de mannen mochten deze keer mee met de dames van Markant. 
Markant bezoekt VelodroomMarkant bezoekt Velodroom
Zoom

Herdenking August Cuppens

Woensdag 1 mei 2024
Beringen - Herdenking August CuppensZoomIn Loksbergen wordt dit weekend August Cuppens herdacht. Zaterdag 4 mei is er een eucharistieviering in de kerk van Loksbergen opgeluisterd door het August Cuppenskoor. Aansluitend is er een bloemenhulde en een receptie namens de stad Halen en de parochie Loksbergen. Zondag 5 mei is er om 11u in de parochiezaal een academische zitting over het pastoorke van Loksbergen. Om 12u is er in museum De Reinvoart de opening van een tentoonstelling met unieke historische documenten. Je kan er dan ook de August Cuppens wandeling doen.

August Cuppens in Loksbergen

Woensdag 1 mei 2024
Van grootvader, die koster was bij pastoor Cuppens
en het kerkorgel bespeelde, hoorde ik verhalen over
de kunstenaarsbezoeken in de pastorij. Schrijvers, 
muzikanten, schilders, ze waren allemaal welkom. 

Gezelle, Streuvels, De Vocht, Marie Belpaire, 
Hilda Ram, Alice Nahon en zoveel meer vrienden
die elkaars teksten lazen, vertaalden, op muziek zetten. 
Zoveel gedeelde schoonheid die groeide met de wijn

die grootvader schonk. Zoveel vrienden die zich thuis voelden in het dorp waar ‘t Cupke’ God zag tussen alle mensen in de kerk of op het veld. Mensen met kleine en grote pijnen. Voor elk een veilig thuisgevoel.

(Ina Stabergh)

René Kenens overleden

Woensdag 1 mei 2024
Beringen - René Kenens overledenMaandag is in zijn woonst in Lummen René Kenens overleden, de weduwnaar van de in 2019 gestorvern Maria Custers. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Paal. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Reweghs-Pïpeleers in Lummen.

Het mooie weer maken

Woensdag 1 mei 2024
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Beringen - Het mooie weer makenHet is een uitdrukking die we vaak gebruiken. Als het goed met iemand gaat dan maakt hij het mooie weer. Ik hoorde het onlangs nog zeggen over Kevin De Bruyne die bij zijn ploeg Manchester City het mooie weer maakt. Ik dacht meteen al een stap verder en droomde hardop dat Kevin in ons land letterlijk dan ook maar echt het mooie weer moest komen maken om de tot nog toe kwakkellente een halt toe te roepen. Ik zag meteen al andere opties met transfers van tal van Belgische topvoetballers, die nu elders dat mooie (…) Het hele nieuwsbericht

Dag van de Arbeid

Woensdag 1 mei 2024
Beringen - Dag van de ArbeidZoom
Het is vandaag de Dag van de Arbeid, een dag dat we niet werken. (tenzij je voor de Internetgazet werkt) Het is ook de dag van de socialistische vakbond. Meer over de geschiedenis van de Dag van de Arbeid of het Feest van de Arbeid via deze link.
(foto Patrick Haesevoets)

Afvalvrij Mei

Woensdag 1 mei 2024
Beringen - Afvalvrij MeiZoomLimburg.net lanceert voor de achtste keer de jaarlijkse sensibiliseringscampagne ‘Afvalvrij Mei’. Dit jaar ligt de focus op het vermijden van keukenafval. Een gemiddeld Vlaams gezin gooit jaarlijks voor 369 euro aan voedsel weg. Daarom wil de campagne aansporen om keukenafval te voorkomen door slimmer aan te kopen, voedsel goed te bewaren en voedselresten zelf te verwerken. Dat zorgt niet alleen voor minder afval, maar ook voor een fikse besparing. De campagnebeelden in de stijl van de (…) Het hele nieuwsbericht
Beringen - Meiklokjes als teken van liefde en gelukZoomMarleen Abeels bezorgde ons deze mooie foto voor het begin van de meimaand.De meiklokjes die momenteel mooi in bloei staan en een slak die wel een groen blaadje lust. Tuinliefhebbers kennen er alles van en zien de slakken liever niet in hun tuin. Meiklokjes geven op 1 mei staat dan weer symbool voor liefde en vriendschap. Het is een traditie die een beetje verloren is gegaan. Vorige eeuw stonden verkopers nog langs de weg om meiklokjes te verkopen.

De koekoek

Woensdag 1 mei 2024
Puur natuur
Beringen - De koekoekZoomWie op dit ogenblik in een natuurgebied gaat wandelen hoort zeer zeker het geroep van de koekoek. In mei leggen de koekoekvrouwkes in totaal wel tot 25 eieren in nesten van andere vogels. Eigenaardig is wel dat ze meestal hun eieren leggen in nesten van kleine vogels. De koekoek lijkt in de vlucht fel op de sperwer terwijl zijn kop meer lijkt op die van een houtduif. Zijn grootte kun je ook vergelijken met die van een houtduif. De koekoek roept meestal van uit een hoge boom en het liefst nog in het topje van de boom. (Johan Put)
De koekoekDe koekoekDe koekoek
Zoom
23/08
Steven D'hulst

Van harte gefeliciteerd met je 45ste verjaardag, maak er een mooie dag van

Veerle Nulens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Beringen