Het overige nieuws

Mensen en potlooi

Zondag 31 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - Mensen en potlooi“Ge hèt mensen en potlooi,” zou mijn oma gezegd hebben. Ze kon het mooi formuleren. In plat Brabants fileerde ze met een - vaak zelfverzonnen - uitdrukking een hele situatie in dunne, overzichtelijk mootjes. Ik moest aan haar denken toen ik deze middag, verzadigd van de paaseieren, een jongen op een fiets over de kinderkopjes zag kruien. Een aardige knul die sportief is en beresterk. Thieuke. Ik mag hem wel. Met zijn Kempische tongval spreekt hij meer Vlaams dan Nederlands en nu hij zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Geen stof en as, wel compost

Zondag 31 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Begraven lichamen vervuilen het grondwater en nemen veel plaats in. Cremeren is een alternatief maar waarom zouden we overleden mensen niet composteren? vraagt een milieu-ingenieur in Dinant zich af. Hij composteerde vroeger samen met zijn vader dieren en die verdwenen totaal. Een lijk dat in 3m³ compost gelegd wordt, voegt er 1m³ compost aan toe. De ingenieur heeft zijn idee voorgelegd aan het stadsbestuur, dat op dit punt niet voorop wil lopen, maar hem wel aanmoedigt om zijn idee "in het milieu" verder te bespreken. Een schepen: "Toen crematie nog nieuw was, vond men dat ook vreemd."
Het is maar dat je 't weet
53 Limburgse spelers uit het middenveld hebben samen acht suggesties geformuleerd voor lokale besturen om een sterk lokaal sociaal beleid uit te werken na de verkiezingen van oktober. De organisaties vragen om ook een plek aan tafel, omdat zij de expertise hebben en dichter bij de bevolking staan. Ze pleiten voor hulp- en dienstverlening in de buurt, betaalbaar wonen, goed uitgebouwde kinderopvang, de aanpak van de sociale onderbescherming, een warme plek voor iedereen, toegankelijke scholen, een laagdrempelig cultuur- en vrijetijdsaanbod en toegankelijke gezondheidszorg.
Groetjes uit Zuid-Afrika
Pelt - Band tussen  Afrikaans en VlaamsZoomAls iemand die opgroeide in Noord-Limburg maar nu in Zuid-Afrika woont, denk ik vaak aan de interessante verbindingen tussen mijn oude en nieuwe thuis. Het is een verhaal van verschillen en overeenkomsten, gevormd door de geschiedenis en cultuur van beide plaatsen.
Hoewel Afrikaans en Vlaams op het eerste gezicht misschien mijlenver uit elkaar lijken te liggen, delen ze in werkelijkheid een aantal opvallende gelijkenissen die een diepgaande band tussen de twee talen onthullen. Afrikaans ontstond toen (…) Het hele nieuwsbericht
Band tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en VlaamsBand tussen  Afrikaans en Vlaams
Zoom

Een zalige Pasen!

Zondag 31 maart 2024
Pelt - Een zalige Pasen!ZoomMaak er een mooie Pasen van... met hopelijk, straks, wat zon!

Josée Wyers overleden

Zaterdag 30 maart 2024
Pelt - Josée Wyers overledenDonderdag is Josée Wyers overleden, de echtgenote van Jos Houben. Zij was 76 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Remans. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

'Zonnebrandpalen' in Valkenswaard

Zaterdag 30 maart 2024
Grensgevallen
De gemeente Valkenswaard wil inwoners en bezoekers bewust maken van het risico op huidkanker door overmatige blootstelling aan de zon. Daarom zijn er op het grondgebied van de gemeente drie slimme zonnebrandpalen geplaatst: op de Markt, in Sportpark Den Dries en in de Malpie. Je kan je daar gratis insmeren met zonnebrandcrème en de palen geven aan wanneer dit nodig is. De slimme palen geven advies over wanneer je moet smeren door naar de hoogte van de UV-index te kijken en het risico op verbranding op dat moment. 
De slimme zonnebrandpalen blijven tot het najaar staan. Daarna wordt bekeken wat de ervaringen van inwoners en toeristen zijn en of de palen volgend jaar weer worden ingezet.
Pelt - Wielerploeg Visma in Ronde van VlaanderenZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Paasfeest bij Samana Grote-Heide

Zaterdag 30 maart 2024
Pelt - Paasfeest bij Samana Grote-HeideZoomOp Witte Donderdag vierde Samana Grote-Heide haar jaarlijks paasfeest. Voorzitter Jaak heette iedereen hartelijk welkom. De namiddag begon met het nuttigen van een klein gebakje en een lekker kopje koffie of thee en een paasbezinning geleid door Rik en Jan. Als ontspanning speelden we het spel van "waar of niet waar": vier vrijwilligers - Jaak, Jan, Nelly en Gerrit - vertelden elk drie verhalen uit hun eigen leven, soms waar gebeurd; soms verzonnen. De genodigden moesten dan per tafel oordelen of het waar of niet waar was. De bijeenkomst eindigde met een lekkere broodmaaltijd. Onze dank gaat uit naar alle kernleden die van deze namiddag een gezellig samenzijn maakten. (Jan Alders)

Paasfeest bij OKRA Haspershoven

Zaterdag 30 maart 2024
Pelt - Paasfeest bij OKRA HaspershovenZoomAfgelopen week vierde OKRA ‘t Haspershoven haar jaarlijks paasfeest. Na het welkomstwoord van de voorzitter werd men uitgenodigd op een lekkere broodmaaltijd. Op het menu stond een hartig kippensoepje vergezeld van diverse soorten brood. Daarna was het de beurt aan de ontspanning; deze werd verzorgd door Pierre Habets, wat de nodige danspasjes opleverde. De fijne namiddag werd afgesloten met een heerlijk gebakje en koffie. Iedereen was tevreden en kijkt nu al naar het volgend jaarfeest. (Louis Pellens)

Van winteruur naar zomeruur

Zaterdag 30 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Van winteruur naar zomeruurZoomKomende nacht schakelen we weer over op de zomertijd. Om 2 uur draaien we de klok een uur vooruit. We verliezen dus een uurtje slaap... "En dat heeft niet alleen voor mensen gevolgen", zegt de politie. "Wilde dieren hebben hier natuurlijk geen weet van en zijn in de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd nog op zoek naar een slaapplaats terwijl de spits al op gang komt. Dit kan ervoor zorgen dat ze op zoek zijn naar eten in de berm of onverwachts oversteken. Wees dus extra alert en pas je snelheid aan."(Foto Patrick Haesevoets, met AI)
Het is maar dat je 't weet
Het Vlaamse Gewest telde eind 2023 29.588 sportaccommodaties. Petanqueterreinen zijn het meest voorkomende type sportinfrastructuur. Eind 2023 waren er 5.893. Andere vaak voorkomende types sportinfrastructuur zijn tennisvelden (3.560) en sportlokalen (3.458). Er waren 3.169 openlucht natuursportvelden van minstens 40 bij 80 meter, en nog eens 4.726 openluchtsportvelden van kleinere afmeting. Het aantal sporthallen, ruitervelden en padelterreinen lag eind vorig jaar telkens iets boven de 1.000 (…) Het hele nieuwsbericht

Ernstig nu: de zomertijd

Zaterdag 30 maart 2024
Chel mag het zeggen
Pelt - Ernstig nu: de zomertijdGaan jullie het niet vergeten? Mij is het nog maar één keer overkomen en vermits het toen ging om het verwisselen van het zomer- naar het winteruur, waren de gevolgen ook nogal ingrijpend. Ik verbleef toen in Engeland en arriveerde twee uur te laat voor mijn terugvlucht op de luchthaven van Birmingham. Neen, ik was die timeshift niet vergeten dus, ik had de klok de avond tevoren gewoon één uur achteruit gezet en niet vooruit zoals het moest. Dat heeft me wel een duur nieuw ticket naar Eindhoven (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Heb je er ooit bij stil gestaan hoe je dagelijkse zitgedrag je gezondheid beïnvloedt? Met onze huidige levensstijl, waarbij we vaak urenlang zitten, is het daarom misschien tijd om actie te ondernemen voor onze gezondheid. Aan de universiteit van Hasselt gaat Oudsbergenaar Jen Vanherle onderzoeken hoe de negatieve effecten van zitgedrag kunnen worden voorkomen.
Jen zoekt mensen die willen deelnemen aan een onderzoek dat de effecten van zitgedrag en trainingssessies op onze (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Sporting haalt Lions-keeper binnenSporting Pelt heeft  Bram Kleijkers binnengehaald, de keeper van de Nederlands-Limburgse club Lions. Hij is 25 jaar oud, 193cm groot en weegt 100kg. Hij is na Rob Schmeits de tweede speler die overkomt van het in moeilijkheden verkerende Lions. Samen met Milan De Graeve gaat Kleijkers bij Sporting het keepersduo vormen. Youri Denert trekt naar Eupen.
Op de eerste zondag van juli wordt traditioneel het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) gehouden. Een geweldig feest - mocht je het nog nooit meegemaakt hebben, trek dan die zondag eens naar het Nederlands-Limburgse Doenrade. Er nemen 134 buksschutterijen uit beide Limburgen aan deel. Het feest wordt geopend met een optocht; daarin zal schutterij Sint-Sebastiaan uit SHLille als 14de schutterij aantreden.

Pasen wordt wisselvallig

Vrijdag 29 maart 2024
Weerbericht
Pelt - Pasen wordt wisselvalligGestuurd door een omvangrijke depressie over de Britse Eilanden trekken storingen en buien met de regelmaat van de klok over onze streken. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden met wat zon. Op Pasen verloopt de ochtend droog, wat uiteraard positief is om paaseitjes te rapen. Paasmaandag wordt een regendag. De dagen nadien blijven de neerslagkansen hoog.
Morgen/zaterdag wordt vrij warme lucht naar onze regio gestuwd en zou het kwik wel eens kunnen oplopen tot 18 of 19 graden. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Geen Teutenroute deze zomer

Vrijdag 29 maart 2024
Wie via Google naar de Teutenroute 2024 zoekt, vindt daar dat deze wielerhappening voor de 23ste keer zal plaatsvinden op zondag 2 juni 2024. Maar dat blijkt niet te kloppen: vandaag werd bekend dat de 22ste editie de laatste is geweest. Het evenement, dat jaarlijks zeer veel deelnemers trok maar ook tegenslagen opliep wanneer het regende, was een initiatief van de Fifty-One club "De Teuten" en de vliegbasis van Kleine-Brogel. De opbrengst ging naar MS-Limburg.
Als alternatief zal er nu op 16 juni een oldtimertreffen worden georganiseerd, ook nu ten voordele van de MS-Liga.
Pelt - Bestelwagen tegen boom: man gewondVanochtend rond 2.40 uur belandde een auto tegen een boom op de Kazernelaan in Houthalen-Helchteren. Een 55-jarige man uit Pelt raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.
Pelt - Bekerfinales handbal zijn uitverkochtMorgen/zaterdag worden in de Alverberg in Hasselt de finales van de handbalbeker van België bij de dames en de heren gespeeld. Om 13u nemen de dames van Handbal Sint-Truiden het op tegen die van Hubo Handbal. Om 16u start de finale van de heren tussen KTSV Eupen en HC Visé BM. Voor beide ploegen is bekerwinst een primeur. De finales worden voor een vol huis gespeeld en de herenfinale wordt uitgezonden op één.

Anna Schelmans overleden

Vrijdag 29 maart 2024
Pelt - Anna Schelmans overledenWoensdag is Anna Schelmans overleden, de weduwe van Jef Vandenberk, die in 2021 stierf. Ze was geboren in Overpelt en werd 96 jaar. Woensdag (10u) is er een afscheidsplechtigheid in het crematorium. Begroeting: dinsdag (20-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 waren er bijna 3,7 miljoen personenwagens ingeschreven in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er ruim 700.000 meer dan in 2006, een stijging van 24 procent. Het aantal ingeschreven personenwagens steeg tussen 2022 en 2023 met 1,6 procent. (Statistiek Vlaanderen)

Zomeruur in het recyclagepark

Donderdag 28 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Zomeruur in het recyclageparkZaterdagnacht wordt het zomeruur weer ingevoerd, en dat betekent ook dat vanaf dinsdag de zomeruurregeling in de recyclageparken van Limburg.net van kracht is. Die komt er op neer dat het park elke werkdag (behalve maandag) opengaat om 9u, 's middags sluit van 12.30 tot 13u, en 's namiddags de poorten sluit om 17u. Behalve op dinsdag - dan gaan de poorten om 18u dicht - en op zaterdag (om 16u).

EMJ zoekt helpende handen

Donderdag 28 maart 2024
Pelt - EMJ zoekt helpende handenZoomDe voorbereidingen voor het 72e Europees Muziekfestival voor de Jeugd draaien al op volle toeren. Het duurt geen maand meer voor het van start gaat! Het EMJ zoekt nog naar enthousiaste medewerkers om te helpen bij de maaltijden, zowel 's middags als 's avonds, in de sporthal van de Wico Juniorcampus. Iedereen is welkom, van jong tot oud want vele handen maken licht werk! Wie interesse heeft, kan mailen naar emj_catering[!]hotmail.com of je kan je direct inschrijven via deze link.  
Noorderhart en de gemeente Pelt lanceren samen de podcast ‘Peltcast Noorderhart spreekt’. Daarmee breiden zij de samenwerking die dit jaar ontstond in de organisatie van de lezingen over medische thema’s verder uit, zo is vandaag bekendgemaakt.
In de reeks ‘Noorderhart spreekt in Pelt' komen al jaren een heleboel geïnteresseerde mensen luisteren naar lezingen waarbij artsen en andere ziekenhuismedewerkers op een eenvoudige manier medische (…) Het hele nieuwsbericht

Robert Eben overleden

Donderdag 28 maart 2024
Gisteren is Robert Eben overleden, de echtgenoot van Paula Wils. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag 8 april (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Vandaag gelezen
"Dat mensen met overgewicht snurken is al langer bekend, ook dat mensen met snurkproblemen fysieke klachten kunnen ondervinden van hun gesnurk. Maar dat snurkers ook minder zin in seks hebben was tot nu minder bekend."
(Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland)

Limburger verdient het minst

Woensdag 27 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Limburger verdient het minstZoomDe doorsnee Belg verdient nu 3.800 euro bruto per maand. In Vlaanderen staat het gemiddelde op 4.099 euro. Toch zijn er nog grote regionale verschillen. Met 3.896 euro worden de Limburgers het slechtst betaald. Andere gemiddelden: 4.248 euro in Antwerpen, 4.019 euro in Oost-Vlaanderen, 3.947 euro in West-Vlaanderen en 4.303 euro in Vlaams-Brabant. Ter vergelijking: in Brussel wordt gemiddeld 4.924 euro betaald.

Henri Goversen overleden

Dinsdag 26 maart 2024
In Balen is vandaag Henri Goversen overleden, de weduwnaar van Mientje Vromans. Hij was 74 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Dries in Balen.

Bushokje mikpunt van vandalen

Dinsdag 26 maart 2024
Onbekenden hebben het glas van een bushokje verbrijzeld in de Stationsstraat in Neerpelt. De feiten zijn vandaag vastgesteld.
Pelt - Elektrische step botst met fietssterBij een botsing tussen een fietsster en een bestuurder van een elektrische step, gisteren in de late namiddag op de Ringlaan, is de fietsster gewond geraakt. Het gaat om een 44-jarige vrouw uit Hamont-Achel. De stepbestuurder, een 49-jarige Peltenaar, bleef ongedeerd. 
Geïnspireerd door werken uit Het Kunstuur maakten mensen in armoede hun eigen kunst. Horizont vzw bracht twee jaar geleden een groep van 10 mensen in armoede samen. Onder begeleiding van Avansa en Knst. leerden ze over kunst om tot slot zelf kunst te creëren. Die creaties gaan in april onder de veilinghamer. In deze online veiling kan iedereen bieden op de werken. De opbrengst gaat 50/50 naar de kunstenaars zelf, mensen in armoede, en (…) Het hele nieuwsbericht
Kerk
Het aantal volwassen dopelingen in ons land is op tien jaar tijd bijna verdubbeld. Dit jaar zijn het er 362.  Tien jaar geleden, in 2014, lieten 186 volwassenen zich in ons land door het doopsel in de katholieke kerk opnemen. In 2019 waren het er 244. In Limburg zijn er dit jaar 9 volwassen dopelingen.
Pelt - Brulkikker gehoord of gezien? Melden!ZoomIn Pelt en Ham is hij al gesignaleerd: de Amerikaanse stierkikker. Of de brulkikker - hij loeit als een koe. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) vraagt het publiek hen te verwittigen wanneer men die reuzenkikker hoort of ziet. Want het is een invasieve soort. Niet welkom, dus!
De Amerikaanse stierkikker vormt een bedreiging voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker die alles eet wat in (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (maart 2023 – februari 2024) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 869km per werkdag.
Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de coronacrisis. In april 2021 steeg het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van de filezwaarte voor het (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Dilissen overleden

Dinsdag 26 maart 2024
Pelt - Henri Dilissen overledenZaterdag is Henri Dilissen overleden, de weduwnaar van Mia Lamers, die in 2006 stierf. Hij was 93 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Twee nieuwe spelers voor SV HerkolEersteprovincialer SV Herkol heeft twee spelers aangetrokken met het oog op komend seizoen: Tarik Saïdi van Lutlommel VV en Melvin Okoh van Geel.

Dora Dilissen overleden

Dinsdag 26 maart 2024
Pelt - Dora Dilissen overledenZondag is in Oudsbergen Dora Dilissen overleden, de weduwe van de vorig jaar gestorven Bèr Evens. Zij was 88 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kaulille. Begroeting: donderdag(19.30-20.30 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Henri Vandekerkhof overleden

Dinsdag 26 maart 2024
Pelt - Henri Vandekerkhof overledenGisteren is Henri Vandekerkhof overleden, de echtgenoot van Agnes Rabijns. Hij was 87 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een uitvaartplechtigheid (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-centrum. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Voorjaarsfeest bij OKRA-Lille

Maandag 25 maart 2024
Pelt - Voorjaarsfeest bij OKRA-LilleZoomIn een goed gevulde parochiezaal kwam op het voorjaarsfeest nog maar eens tot uiting dat de vernieuwing bij OKRA Lille volledig is losgebarsten. De mengelmoes van nieuwe en oude leden was voor iedereen een verademing. Met geprojecteerde foto’s uit de oude doos en een ludieke voorstelling van de activiteiten op de website, waren de lachsalvo’s niet uit de lucht. We zijn precies in een nieuwe vereniging terechtgekomen, was een veelgehoorde opmerking.
Kersvers voorzitter Marc Triki kon meedelen dat er intussen 54 “jongere” leden waren ingeschreven tussen 55 en 74 jaar, die de toekomst van de vereniging zullen helpen verzekeren. De talloze activiteiten zijn dan ook geschikt voor alle leeftijden. En het motto blijft BLEUSINLI (Bliieven euhsemen in Lille)!

Weer boerenbetoging in Brussel

Maandag 25 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Morgen is er weer een boerenbetoging in Brussel. De politie daar verwacht dat die in het hele Brusselse Gewest tot heel wat verkeershinder zal leiden, en raadt af om dinsdag met de auto naar Brussel te komen. De problemen kunnen aanhouden tot in de late namiddag.

Gezinsbond ging wandelen

Maandag 25 maart 2024
Pelt - Gezinsbond ging wandelenZoomAfgelopen donderdag had de Gezinsbond 55+ een wandeling in de omgeving van de Bosuil georganiseerd. Er kwamen 56 deelnemers opdagen. Na de wandeling trakteerde de Gezinsbond van Sint-Huibrechts-Lille iedereen op koffie en vlaai. Het was een fijne dag! (KV)

Mia Vandervee overleden

Maandag 25 maart 2024
Pelt - Mia Vandervee overledenGisteren is Mia Vandervee overleden. Ze was 98 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Gerard Bollen overleden

Maandag 25 maart 2024
Pelt - Gerard Bollen overledenZaterdag is Gerard Bollen overleden, de echtgenoot van Gerda Dewit. Hij was 80 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerpelt. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Drie op tien lid van sportclub

Maandag 25 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Drie op tien inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder gaven in het najaar van 2023 aan actief lid te zijn van een sportclub of sportvereniging (31%). Dat aandeel bleef min of meer gelijk in vergelijking met 2021. Mannen zijn vaker actief lid van een sportclub of –vereniging dan vrouwen. In 2023 ging het respectievelijk om 35% en 27%. Hoger opgeleide personen zijn vaker actief lid van een sportclub dan lager opgeleiden. (Statistiek Vlaanderen)
Grensgevallen
De politie in Valkenswaard heeft zaterdagnacht een dronken Belg overgedragen aan de Belgische politie. Hij was tegengehouden nadat getuigen alarm hadden geslagen over zijn gevaarlijke rijgedrag

Sporting Pelt trekt speler aan

Maandag 25 maart 2024
Pelt - Sporting Pelt trekt speler aanJona Boiten heeft de deur achter zich dicht getrokken bij Hubo Handbal. Hij ondertekende zaterdag een contract bij Sporting Pelt.

Opletten op de Noord-Zuid

Maandag 25 maart 2024
Onder politiebegeleiding worden in Houthalen-Helchteren de verkeerslichten ter hoogte van de carpoolparking richting Hasselt vanmorgen sinds 09.00 uur tijdelijk aangepast in functie van de werken. Verkeer dat de oprit van de E314 richting Lummen wil nemen, krijgt een aparte en constante groentijd. Er is door die aanpassingen aan de verkeerslichten heel wat hinder op de Grote Baan. Je reistijd om richting Hasselt te rijden zal vandaag langer zijn dan normaal.
Grensgevallen
Aan de Bergeijksedijk in Valkenswaard is afgelopen nacht een bestelwagen van een pakketbezorger uitgebrand. Dat gebeurde rond half drie. De bezorger kon zich redden, maar de pakjes zijn verloren gegaan. Tijdens het blussen kwamen er enkele harde knallen uit het voertuig. Wat de oorzaak daarvan was wordt nog onderzocht.

Zebracinema: 'Das Lehrerzimmer'

Maandag 25 maart 2024
Pelt - Zebracinema: 'Das Lehrerzimmer'Zoom
"Das Lehrerzimmer" - Ilker Çatak - Duitsland | 98'
Wanneer er sprake lijkt te zijn van diefstal op een middelbare school, neemt de directie ingrijpende maatregelen om de dader te vinden. Lerares Carla Novak zet vraagtekens bij deze aanpak. Als ze zelf ontdekt wie de vermeende dader is, zet ze iets in gang wat ook grote gevolgen heeft voor haarzelf. Hoe ver ga je voor de waarheid
Actrice Leonie Benesch zet een indrukwekkende prestatie neer in dit meeslepend drama. De film won de Duitse Filmprijzen voor Beste Film, Beste Regie en Beste Actrice, en is de Duitse Oscarinzending van dit jaar.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Gewónne mè de lotto

Maandag 25 maart 2024
Pelter Hükske
Pelt - Gewónne mè de lottoZoomSoêj en Trees zien aal lang getrouwd… en now hit Soêj toch nie mè de Lotto gewónne zeker! Enfin, dä zittie toch… Lüstert.
Had öllie goed, eh! Tot tekomede móndig. Daan ist ‘Poasmóndig’! (Fons Tuyaerts)

Maria Peeters (100) overleden

Maandag 25 maart 2024
Pelt - Maria Peeters (100) overledenZaterdag is in Herent Maria Peeters overleden, de weduwe van de in 1999 gestorven Jozef Vaesen. Zij had pas haar 100ste verjaardag gevierd. Maria was afkomstig uit Grote-Brogel. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Overpelt. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg in Bocholt .
Pelt - Handbal: Montegnée - Pelt 21-25In de play-offs van Tweede Nationale in het handbal heeft Sporting Pelt met 21-25 gewonnen van Montegnée. Sporting Pelt staat tweede.

Lentefeest bij OKRA-Overpelt

Zondag 24 maart 2024
Pelt - Lentefeest bij OKRA-OverpeltZoom"We hadden geen betere dag kunnen kiezen om ons jaarlijks lentefeest te houden," zegt Lambert Loenders van OKRA Overpelt: "Op 20 maart, de vooravond van de lente en een van die zeldzame dagen dat het mooi weer was, echt een lentegevoel. Met veel enthousiasme werd de zaal klaargezet, tafels, stoelen, borden, tassen en andere benodigdheden waren in een mum van tijd op de plaats gezet. Op het menu stond een koude schotel. Die werd door de traiteur tijdig afgeleverd, maar toch waren enkele genodigden al (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Sp.Grote Heide - FC Opitter 1-1In Derde Provinciale heeft Sporting Grote Heide thuis 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Opitter. Geenen scoorde voor Sporting Grote Heide. Kreemers van FC Opitter werd uitgesloten.
Pelt - Lommel-Kolonie verliest van Kadijk BKadijk SK B is bij Grenstrappers Lommel-Kolonie gaan winnen met 0-2. Karafiloski en Peeten maakten de doelpunten. Van Hout (Kadijk B) en Vreys en Timmermans, beiden van Lommel-Kolonie, pakten geel.

Sparta Lille wint van Peer SV

Zondag 24 maart 2024
Pelt - Sparta Lille wint van Peer SVIn Vierde Provinciale heeft Sparta Lille met 2-1 gewonnen van Peer SV. Op het halfuur maakte Weytjens van Peer SV een onwgoal. In de 41ste minuut hing Akkermans op strafschop de bordjes gelijk. In de 73ste minuut maakte Meylaers de winninggoal.

Eksel B verliest van LHVV B

Zondag 24 maart 2024
Pelt - Eksel B verliest van LHVV BEksel B heeft vanmiddag met 0-2 verloren van Lindelhoeven VV B. Deferm en K. Maes maakten de doelpunten.
Pelt - Zwak Kadijk SK verliest van  FC AnadolEen zwak Kadijk SK heeft deze namiddag verdiend verloren van FC Anadol: 3-1. Na veertien minuten stond Kadijk SK al op achterstand. In de 26ste minuut verdubbelde FC Anadol de voorsprong op strafschop. In de 62ste minuut kon Molenberghs tegenscoren. Twaalf minuten later werd het 3-1. Kadijk SK staat nu op zeven punten van leider Lindelhoeven VV.

Esperanza Pelt B speelt gelijk

Zondag 24 maart 2024
Pelt - Esperanza Pelt B speelt gelijkDe wedstrijd Esperanza Pelt B - Zelo Halen is op een gelijkspel geëindigd: 3-3. Martijn Vervloet scoorde een hattrick, en de bezoekers mogen blij zijn dat de wind hen een handje hielp...

Danske placeren

Zondag 24 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - Danske placerenDe eerste lentezon valt in dikke stralen naar binnen. De lucht kleurt als in zo’n evangelische film. Je hebt het eerst nog niet door, tot plots een engelenkoor begint te zingen en God in de vorm van vanillekleurige lichtbundels de plottwist brengt. Alleen leek het erop dat hier de boodschap was: “Ga en kuist uw vensters!”
Even een lekker plaatje opzetten, dat helpt altijd bij vervelende klusjes. Ik scroll wat door mijn afspeellijstje en klik op Gold van Spandau Ballet. Luidkeels (…) Het hele nieuwsbericht

Bijna 8 op 10 kopen online

Zondag 24 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel van de bevolking van 16 tot 74 jaar in het Vlaamse Gewest dat in het jaar voorafgaand aan de bevraging goederen of diensten voor privégebruik aankocht of bestelde via een website of via een app, lag in 2023 op 79%. Dat aandeel steeg sterk sinds 2005. Toen kocht of bestelde nog maar 16% van de inwoners online. Meer recentelijk was er een sterke stijging van 2018 tot 2020, gevolgd door een stagnatie vanaf 2021. (Statistiek Vlaanderen)

Monsterscore voor DHCO

Zaterdag 23 maart 2024
Pelt - Monsterscore voor DHCODe eerste ploeg van dameshandbalclub DHCO heeft vandaag met 30-9 gewonnen van Gent. De beloften wonnen een oefenwedstrijd tegen de eigen M18 met 38-21.

Esperanza wint bij Nijlen

Zaterdag 23 maart 2024
Pelt - Esperanza wint bij NijlenEsperanza Pelt is bij Nijlen gaan winnen met 0-3. Bij de rust was het nog 0-0. De doelpunten werden gescoord door Maxim Goossens, Mourad Daoudi en Thomas Paumen. In de laatste minuten van de wedstrijd stopte doelman Ben Mertens van Esperanza nog een strafschop.

LHVV wint van Thes B

Zaterdag 23 maart 2024
Pelt - LHVV wint van Thes BIn Tweede Provinciale heeft Lindelhoeven vanavond met 2-0 gewonnen van Thes Sport B. In de 5de minuut scoorde Jonas Meeeus de 1-0. In de 40ste minuut legde hij de eindstand vast.

Herkol verliest van Achel

Zaterdag 23 maart 2024
Pelt - Herkol verliest van AchelSV Herkol is bij Achel VV gaan verliezen met 3-0. Achel is nu kampioen en promoveert.

Jean Vanveggel overleden

Zaterdag 23 maart 2024
Pelt - Jean Vanveggel overledenVandaag is Jean Vanveggel overleden, de weduwnaar van Juliette Schuurmans. Hij was 93 jaar. De uitvaartdienst wordt in besloten kring gehouden. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.
Pelt - Al 46 jaar de Wielerclub Noord-LimburgZoomElke week komen er bij de Wielerclub Noord-Limburg ongeveer 40 jongeren tussen 5 en 16 jaar fietsen. Iedereen op zijn of haar niveau. De club bestaat nu al 46 jaar! Vanaf dit jaar trainen de nieuwelingen gezamenlijk onder het toeziend oog van een professionele trainer en voedingsdeskundige.  Meer info  

Damesvoetbal: Kadijk - STVV B 5-0

Zaterdag 23 maart 2024
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk - STVV B  5-0In Eerste Provinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk de punten thuis gehouden tegen STVV B. Uitslag: 5-0. Kadijk staat zevende in de stand.

Maartse buien

Vrijdag 22 maart 2024
Weerbericht
Pelt - Maartse buienEr staat een guur weekend voor de deur met maartse buien. Maartse buien zijn eigenlijk regenbuien vergezeld van winterse neerslag zoals korrelhagel of natte sneeuw. Vaak gaan die ook gepaard met onweer. Dat komt door de erg koude bovenlucht en natuurlijk ook door de lage temperaturen aan het aardoppervlak. Na het weekend wordt het wat rustiger op de weerkaarten, is het vaak droog en wordt het ook terug wat zachter.
Zaterdag wisselen sterkt ontwikkelde stapelwolken af met zonnige momenten. (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden er 138.137 klachten ingediend bij de Vlaamse overheidsdiensten. In 2022 waren dat er 92.345. Tussen 2022 en 2023 steeg het aantal ingediende klachten met 49,6%. Eén op twee klachten ging over mobiliteit. Daarna volgde het beleidsdomein Energie, Water, Omgeving en Wonen (31%). Bij het beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media ging het over 10% van de klachten. Daarin zijn de klachten in verband met de VRT opgenomen. (Vlaamse Ombudsdienst)

Nieuw: Michiels Tuinwerken

Vrijdag 22 maart 2024
Ruben Michiels (39) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Michiels Tuinwerken opgericht met zetel aan de Watermolenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer tuinarchitectuur, tuinontwerp, het onderhouden van sportvelden en parken, het plaatsen van afsluitngen en het uitvoeren van verhardings-, drainerings- en rioleringswerken.

Regen vanaf morgen

Donderdag 21 maart 2024
Weerbericht
Pelt - Regen vanaf morgenTijdelijk bevindt ons land zich nog onder de beschermde vleugels van een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren. De wind is wel naar het noordwesten gedraaid, waardoor de aangevoerde lucht een fractie kouder is. Deze wig van hogedruk maakt stilaan plaats voor een storing die morgen rond of kort na de middag de kuststreek bereikt en vervolgens het land in trekt. Het gaat daarbij enige tijd regenen. Achter deze storing stroomt koude lucht van polaire oorsprong over onze streken en dat gaan we zaterdag (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Janssen overleden

Donderdag 21 maart 2024
Pelt - Henri Janssen overledenGisteren is Henri Janssen overleden, de echtgenoot van Annie Kwanten. Hij was 90 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Het is maar dat je 't weet
Sinds het derde kwartaal van 2021 ondervraagt Statbel, het Belgische statistiekbureau, elk kwartaal zo'n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. In het vierde trimester van 2023 voelde 62,3% van de Belgen zich altijd of meestal gelukkig, voelde 8% van de Belgen zich altijd of meestal eenzaam, kon 42,4% van de Belgen zeer moeilijk, moeilijk of eerder moeilijk rondkomen, voelde 52,9% van de Belgen een hoge mate van algemene levenstevredenheid, voelde (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Red Wolves mogen dromen van kwalificatieIn de vooravond werd in Kopenhagen geloot voor het EK Handbal dat in 2026 georganiseerd wordt in Denemarken, Zweden en Noorwegen. België komt uit in groep 5 waarin Kroatië, Tsjechië en Luxemburg de tegenstanders zijn.
Door deze gunstige loting mogen de Red Wolves dromen van een eerste EK- kwalificatie. Behalve Luxemburg en Tsjechië nemen de Belgen het ook op tegen Kroatië. De eerste en tweede van elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, net zoals de vier beste teams die als derde eindigen. De vier slechtste teams die op de vierde plaats eindigen moeten barragewedstrijden spelen om te mogen deelnemen.

Pas op met Temu

Donderdag 21 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Ongetwijfeld heb je op je smartphone al aanbiedingen gezien van Temu. Spotgoedkoop, die producten. Onwaarschijnlijk, zo goedkoop. Maar wat blijkt: de Chinese shoppingapp is volgens onderzoekers een nog grotere dataspion dan TikTok. Lees dit verhaal van VRTnieuws.

VITO en LRM gaan samenwerken

Donderdag 21 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie VITO en Limburg Startup, de startup-community van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, sluiten een partnership af. Start-ups die gevestigd zijn in één van de 7 Limburgse incubatoren zullen zo nog beter ondersteund worden bij het bedenken, uitwerken en implementeren van projecten of bedrijfsideeën met impact op een duurzame samenleving. De samenwerking is vanmorgen bekendgemaakt.

Gwenn Dierckx weg bij Kadijk SK

Donderdag 21 maart 2024
Pelt - Gwenn Dierckx weg bij Kadijk SKGwenn Dierickx trekt de deur achter zich dicht bij Kadijk SK. Hij verkast naar derdeprovincialer Verbroedering Lommel.

Jos Vaesen overleden

Woensdag 20 maart 2024
Pelt - Jos Vaesen overledenVandaag is Jos Vaesen overleden. Hij was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 83 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van SHLille. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.  
Het is maar dat je 't weet
Volgens de EU-SILC-enquête van 2023 lag het netto beroepsinkomen van de werkende bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest gemiddeld op 2.732 euro per maand. In 2006 ging het om 2.512 euro per maand. Tussen 2006 en 2023 steeg het netto reële beroepsinkomen met 9%. Dat is gemiddeld 0,5% per jaar. (Statistiek Vlaanderen)

TV-nieuws trekt minder kijkers

Woensdag 20 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 volgde 73% van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder minstens één keer per week het nieuws op televisie. 70% volgde het nieuws via de radio. 68% volgde minstens één keer per week het nieuws via het web en 62% via kranten. Enkel bij het volgen van het nieuws op televisie is er sprake van een significante wijziging tegenover 2021. Dat aandeel daalde van 78% in 2021 naar 73% in 2023. (Statistiek Vlaanderen)

Nieuwe vennootschap: Wivan Invest

Woensdag 20 maart 2024
Karel en Yente Van Renterghem, beiden uit Pelt, en Kristof Winters uit Peer hebben de besloten vennootschap Wivan Invest opgericht met zetel aan de Lodewijk De Raetstraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer managementactiviteiten, het verlenen van administratieve prestaties en computerservices en het optreden als grafisch ontwerpbureau.

Elly Beckers overleden

Woensdag 20 maart 2024
Pelt - Elly Beckers overledenMaandag is Elly Beckers overleden, de echtgenote van Jan Sleurs. Ze was 66 jaar. Woensdag (10u) is er een afscheidsplechtigheid in Uitvaartzorg Severens. Begroeting: dinsdag (19.30-20.30 uur) in dat uitvaartcentrum. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Magnolia's

Woensdag 20 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - Magnolia'sDe magnolia staat weer in bloei. Het is de mooiste manier om te zeggen dat de lente eraan komt. Vier jaar geleden stond ze ook in haar roze-witte bloemenpracht te schitteren tegen een strakblauwe achtergrond. Ik neem dezelfde foto als toen. Alleen - weet ik nu - zou het een van de raarste periodes uit mijn leven worden. De eerste lockdown was net een paar dagen van kracht en hoewel de berichten over het aanstormende virus een nakende apocalyps leken te voorspellen, was corona nog ver van ons bed. Wie besmet was, (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Hou je hond aan de lijn, zeker in het bosZoomTijdens het weekend van 23 en 24 maart, op woensdag 27 maart en tijdens het verlengd weekend van 30 maart tot en met 1 april voeren de boswachters en natuurinspecteurs extra controles uit, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Wie zijn hond niet aangelijnd heeft, wordt gesanctioneerd en krijgt een boete van 96 euro. Een bedrag dat bij recidive of meer dan één hond verder kan oplopen.
Hondeneigenaars die, zoals het hoort, hun hond wel aan de leiband houden, worden beloond. Zij krijgen - zolang de voorraad strekt - een doosje met hondensnacks.
Pelt - Waarom begint de lente nu op 20 maart?Zoom
Het begin van de lente valt niet altijd op dezelfde datum. Dat komt omdat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om haar baantje om de zon te draaien en dus alle seizoenen te doorlopen.
De komende decennia trouwens (tot het jaar 2048) begint de lente altijd op 20 maart. Vandaag dus! De wetenschappelijke uitleg kan je lezen op Quest. (Foto Gust Ischen)

Word vriend(in) van de bij

Woensdag 20 maart 2024
Pelt - Word vriend(in) van de bijZoomWil je in je tuin een plekje vrijmaken voor de (vrienden van de) bij?  Bestel dan bij Werkgroep Isis je zadenmengsel met streekeigen soorten. Het éénjarige wilde bijenmengsel is zeer kleurrijk met een mozaïek van blauwe, rode, gele, witte, roze en paarse bloemen: korenbloem, grote klaproos, raapzaad, zwart mosterd, luzerne, voederwikke, rode klaver, echte kamille en dille. Bijen en andere insecten zullen door dit mengsel aangetrokken worden. Vogels kunnen er zowel voedsel als een (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - SACN-trainer Europees kampioen speerwerpenZoomOp de Europese kampioenschappen speerwerpen in het Poolse Torun heeft Zacarya Aznag (midden op de foto) zijn speer het verst van alle deelnemers in de categorie M45 gegooid. Zijn speer landde na 59m69, drie meter (!) verder dan de tweede. Zacarya, die ook trainer in die discipline is bij SACN, had eerder al de WK-titel binnengehaald. Om maar te zeggen dat de SACN-trainers niet van de minste zijn!
Pelt - Peltenaar mee winnaar van WK 'diplomatie'ZoomPeltenaar Simon Timmermans (21) heeft met zijn delegatie MUN Society Belgium het wereldkampioenschap diplomatie van de Harvard University gewonnen. Het WK vond plaats in Taiwan. "Met 23 studenten van verschillende universiteiten vertegenwoordigden we heel België," zegt Simon. "Met deze overwinning hebben we weer in de kijker gezet hoe België bekend staat om zijn diplomatieke kwaliteiten."
Peltenaar Zizou Bergs (ATP 114) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de hoofdtabel van het tennistoernooi in Miami.In de tweede ronde verloor hij in twee sets van de Amerikaan Aleksandar Kovacevic (ATP 98): 7-6 (7/2), 6-2.

Sophie Hermans overleden

Dinsdag 19 maart 2024
Pelt - Sophie Hermans overledenGisteren is Sophie Hermans overleden, de echtgenote van Fons Liberloo. Ze was geboren in Neerpelt en werd 85 jaar. De uitvaart vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19u) in funerarium Convents, Kerkplein 24 in Koersel.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 'Negatieve gevolgen windturbines onderschat'ZoomOmwonenden van windturbines ervaren ernstige hinder door het constante geraas van de windturbines en het laagfrequente geluid dat ze produceren. Dat zegt een groep Nederlandse artsen die zich verenigd hebben in het collectief Wind Wiki. Ze vinden dat de negatieve gevolgen van windturbines voor het woon- en leefklimaat zwaar worden onderschat.
"De slapeloosheid door de windturbines leidt tot stress, boosheid, vermoeidheid en verhoogde niveaus van irritatie en alertheid", aldus een huisarts in het Groningse Meeden. "Ik zie ruzies, depressies en suïcidale neigingen. Maar ondanks alle noodkreten aan de politiek verbetert er niets."
Pelt - Nieuwe keeperstrainer voor SV HerkolGlenn Bosmans wordt de nieuwe keeperstrainer van eersteprovincialer SV Herkol. Kayahan Berkay (Geel) zal komend seizoen de kleuren van SV Herkol verdedigen.
Pelt - Jan Smolders naar Nevok GruitrodeJan Smolders (37), een van de sterkhouders van Esperanza Pelt, trekt volgend seizoen naar Nevok Gruitrode. Dat meldt Esperanza Pelt. Smolders speelde ruim 500 wedstrijden voor die club.

Nieuwe vennootschap: DiDe

Dinsdag 19 maart 2024
Dimitri Vanderbiesen en Debby Hermans, beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap DiDe opgericht met zetel aan de Bemvaartstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de vervaardiging van bakkerijproducten en deegwaren, handel in auto's, ontwerpen en programmeren van computerprogramma’s, loodgieterswerk en stukadoorswerk.
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 namen bijna 9 op de 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder deel aan minstens 1 van 11 bevraagde culturele activiteiten (88%). De culturele participatie neemt sinds 2021 jaarlijks toe. In 2021 ging het om 77% van de bevolking. (Statistiek Vlaanderen)

Nieuwe vennootschap: Synio

Dinsdag 19 maart 2024
Wesley Stessens uit Pelt heeft de besloten vennootschap Synio opgericht met zetel aan de Peerderbaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer softwareontwikkeling, advisering op het gebied van informatietechnologie, hosting, social media management en data-analyse.

De waan van de dag

Maandag 18 maart 2024
Vandaag gelezen
“Wat me is bijgebleven, is dat Obama vertelde hoe hij tijdens zijn presidentschap nooit naar het tv-nieuws heeft gekeken. Hij wilde de focus op zijn langetermijnvisie kunnen bewaren en zich niet laten afleiden door de waan van de dag. Dat zijn zaken waar Belgische politici, die er tuk op zijn om zoveel mogelijk in het nieuws te verschijnen, nog veel van kunnen leren."
Strafrechtadvocaat Kris Luyckx over de toespraak van oud-VS-president Barack Obama in Puurs, in Het Nieuwsblad.

'Bult' van Marieke De Maré

Maandag 18 maart 2024
Pelt - 'Bult' van Marieke De MaréZoom
We hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Bult" van Marieke De Maré.

Een pareltje van eigen Vlaamse bodem! ‘Bult’ is een mooi, poëtisch verhaal over drie mensen die op een kleine heuvel wonen: een oude vrouw, een lange slanke man (en zijn hond) en als laatste bijgekomen: een jonge vrouw. Het boek gaat over de (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Pelt - Hoeveel eieren mag je per week eten?Eieren zijn al eeuwenlang een voedingsmiddel dat deel uitmaakt van ons dieet. Lange tijd werd beweerd dat eieren, vanwege hun hoge cholesterolgehalte, beperkt zouden moeten worden tot slechts drie per week. Maar is dat echt zo? Voeding is een wetenschap die voortdurend evolueert, en nieuwe ontdekkingen kunnen ons perspectief op voedingsstoffen veranderen, ook als het gaat om eieren.
Een ei bestaat uit twee hoofdonderdelen: het eiwit en de dooier. Het eiwit is een puur eiwit dat essentieel is voor (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Limburgse kampioenen bij Oude StamZoomVele leden van boogschutterij Oude Stam Neerpelt schoten zich tot Limburgs kampioen. De jeugd (foto onder) deed dit vorige week zondag in Alken. Limburgs kampioen werden daar Robbe Schoonis, Leon en Timo Vanderhenst, Sien Kauffmann, Nina Lenaerts en Thibe Berckmans. Zilver was er voor Eline Kuypers, Stellan Koot en Thibaut Ruttens en brons voor Anika Quanten.
Gisteren was het dan de beurt aan de volwassenen, nu in Ham-Kwaadmechelen. Limburgs kampioen werden Sterre Monten, Franky Verschakelen, Benny Vandenbergh, Laura Bloemen en Natasja Fierens. Pieter Driesen, Tabitha Serroyen, Luc Franssen en Annita Vos waren goed voor zilver en Jolien Franssen haalde brons.
Limburgse kampioenen bij Oude Stam
Zoom

Nieuwe vennootschap: B-Finance

Maandag 18 maart 2024
Bas Tuin (50) uit Pelt heeft de besloten vennootschap B-Finance opgericht met zetel aan de Nachtegaalstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer consultancy, opleiding, technische expertise en bijstand op het gebied van bedrijfsbeheer en bedrijfsvoering én advies op het vlak van public relations en communicatie.

Mariette Meekers overleden

Maandag 18 maart 2024
Pelt - Mariette Meekers overledenVrijdag is Mariette Meekers overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Louis Vanhove. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Nieuw meldpunt everzwijnen

Maandag 18 maart 2024
Pelt - Nieuw meldpunt everzwijnenZoomDe provincie Limburg heeft in samenwerking met Boerenbond, Natuurpunt, Limburgs Landschap, Hubertus Vereniging Vlaanderen, Agentschap voor Natuur en Bos en Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek een nieuwe website gelanceerd: www.everzwijnen.be. Op deze website vind je informatie over everzwijnen, over de schade die ze kunnen aanrichten, maar ook over de maatregelen die je kunt treffen om everzwijnen te ontmoedigen. Je vindt er ook de link naar het meldpunt om schade door everzwijnen aan te geven.
Op de wereldranglijst van het mannentennis is Peltenaar Zizou Bergs acht plaatsen gestegen ten opzichte van twee weken geleden. Hij staat nu 114de.
Pelt - Zebracinema: 'C’è ancora domani'Zoom "C’è ancora domani" - Paola Cortellesi - Italië - 108'
Het is 1946. Delia is getrouwd met Ivano en berust in haar traditionele rol van onderdrukte echtgenote en moeder. De familie is opgewonden over de verloving van hun dochter Marcella met een jongen uit de middenklasse. Delia ziet dit als Marcella’s kans om hetzelfde lot als zij te ontlopen. Maar alles verandert wanneer Delia een mysterieuze brief ontvangt die haar aanzet om te streven naar een beter leven. 
Stijlvol en krachtig drama van en met Paola Cortellesi. Zij wordt algemeen beschouwd als één van de veelzijdigste artiesten in de Italiaanse fillmwereld.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Op de pèrdemêrt

Maandag 18 maart 2024
Pelter Hükske
Pelt - Op de pèrdemêrtZoomZjanienneke is mè tante To op de pèrdemêrt en ze kiekt heur oeëgen oêt. Ze hit toch zoe gère ne ponnie. Mer heur moe wilt gin biesten in hoês… Lüstert!
En tot tekomede móndig... (Fons)
Pelt - Handbal: nationale ploeg uitgeschakeld voor WKZoomIn de kwalificaties voor het wereldkampioenschap handbal van volgend jaar is de nationale mannenhandbalploeg uitgeschakeld. Ze verloor vanavond in het Italiaanse Pescara met 33-31, nadat ze in Hasselt ook al verloren hadden (25-29). (Foto Antonio Parisi)
Pelt - Biljarten: KNBC wint beker K Bocholt BCZoomIn het biljarten heeft KNBC gisteravond met Toon Smeets, Kris Vanerum en kopman Jan Vanhelden de ploegenbeker K. Bocholt BC gewonnen. Tegenstander en verliezer was BC 't Pelterke. 
Pelt - Jeugddag in Gent voor jonge atletenZoomIn de sporthal van sportpark Blaarsemeersen in Gent was er gisteren een jeugddag voor alle Vlaamse sportatleten van 5 jaar tot 12 jaar. Daar zette ook SACN een bus voor in, want de club nam deel met 34 atleten en 9 begeleiders. Het was een topdag, zegt Tine Frederix van SACN. "We zijn allemaal weer een ervaring rijker. We zijn super fier en en we zijn alle begeleiders, waaronder twee ouders, zeer dankbaar!" (Foto Ben Broeders)
Pelt - Damesvoetbal: Bilzen - Kadijk 6-1In Eerste Provinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk met 6-1 verloren van Bilzen Youth. Aan de rust leidde Bilzen met 4-1. Voor Kadijk scoorde Lambrecht.

Fietsen op twee continenten

Zaterdag 16 maart 2024
Groetjes uit Zuid-Afrika
Pelt - Fietsen op twee continentenZoomAnnick Helsen is verhuisd naar Zuid-Afrika. Ze gaat ons van daaruit regelmatig laten weten waarom ze dat land zo aantrekkelijk vindt.
De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en de natuur ontwaakt uit zijn winterse sluimer. Bij jullie is de lente in aantocht, en wat is er nu een betere manier om dit seizoen te omarmen dan op de fiets te stappen en de contrasten op twee continenten te verkennen, elk met zijn eigen charme?
Ik moet eerlijk bekennen dat fietsen in Zuid-Afrika toch een heel (…) Het hele nieuwsbericht

Sparta Lille wint bij Breugel

Zaterdag 16 maart 2024
Pelt - Sparta Lille wint bij BreugelSparta Lille heeft vanavond de derby bij buur SV Breugel gewonnen met 0-1. Leynen maakte het doelpunt in de 50ste minuut.
Pelt - Achel B en Grote Heide spelen gelijkIn Derde Provinciale zijn Achel VV B en Sporting Grote Heide op het terrein van Achel niet verder gekomen dan een doelpuntenloos gelijkspel: 0-0. Een verslag uit Achel:
Het burenduel leverde een pittige strijd op waar beide ploegen elkaar geen duimbreed toegaven. Uitgespeelde doelkansen waren er amper te bespeuren en het doelgevaar moest aan beide kanten komen van enkele hoekschoppen en vrije trappen. De tweede helft bood eenzelfde scenario met tal van duels op het randje, en soms erover…. Maar beide doelmannen hielden hun netten schoon en een logische brilscore op het einde was het resultaat.

Dubbele winst voor DHCO

Zaterdag 16 maart 2024
Pelt - Dubbele winst voor DHCOZoomDHCO moest vanavond naar Waasmunster en heeft daar tweemaal gewonnen. De beloften wonnen met 21-27 (rust 9-10) en de eerste ploeg met 23-26 (rust 9-12). Proficiat, dames! (Foto DHCO)
Pelt - Esperanza Pelt verliest van TermienEsperanza Pelt heeft vanavond thuis met 0-2 verloren van Eendracht Termien, de leider in Derde Afdeling B, die al bijna 20 wedstrijden niet verloren heeft. Andy Dauwe maakte de doelpunten in de 5de en de 36ste minuut. Herkol-speler Mols trof de lat.

Kadijk wint van Hechtel

Zaterdag 16 maart 2024
Pelt - Kadijk wint van HechtelKadijk SK heeft vanavond Hechtel verslagen met 6-0. Voor Kadijk scoorden Vankemenade (2), Janssen, Molenberghs, Dierckx en Jarju.

LHVV wint van Leopoldsburg

Zaterdag 16 maart 2024
Pelt - LHVV wint van LeopoldsburgLindelhoeven VV is met 0-1 gaan winnen bij K ESK Leopoldsburg. Meeus scoorde het doelpunt in de 48ste minuut.
Pelt - Esperanza B verliest van Koersel BEsperanza B is bij Koersel B gaan verliezen met 1-0.
Pelt - SV Herkol verliest van KVK BeringenSV Herkol heeft vanavond met 0-1 verloren van KVK Beringen. Demirsoy scoorde in de 28ste minuut. Bij SV Herkol kreeg Ovnicek een goede kans maar hij miste. Symkens en Van der Suys van SV Herkol pakten geel.

LHVV B wint van KFC Hamont 99 B

Zaterdag 16 maart 2024
Pelt - LHVV B wint van KFC Hamont 99 BIn Vierde Provinciale heeft Lindelhoeven B vanavond met 3-1 gewonnen van KFC Hamont 99 B. Voor Lindelhoeven B scoorden Leën en Deferm , voor KFC Hamont 99 B Janssens.

Kadijk B verslaat SK Heusden 06

Zaterdag 16 maart 2024
Pelt - Kadijk B verslaat SK Heusden 06In Vierde Provinciale heeft Kadijk B met 2-1 gewonnen van SK Heusden 06. R. Thijs maakte de twee doelpunten van Kadijk B.

Jef Leijnen overleden

Zaterdag 16 maart 2024
Pelt - Jef Leijnen overledenGisteren is Jef Leijnen overleden, de echtgenoot van Dinfina Verspeek. Hij was 85 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Josefa Garcia-Luna overleden

Zaterdag 16 maart 2024
Pelt - Josefa Garcia-Luna overledenVandaag is Josefa Garcia-Luna overleden, de weduwe van Julio Castelo-Luque. Ze was geboren in Espiel (Spanje) en werd 93 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Wally Odinius overleden

Zaterdag 16 maart 2024
Pelt - Wally Odinius overledenGisteren is Wally Odinius overleden, de weduwe van Jan Boonen en de levensgezel van Lambert Bancken. Zij was 86 jaar en woonde in Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Centrum. Begroeting: donderdag (20-20.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat. Online condoleren: www.uitvaartzorg-severens.be

Eén op tien planten is uitheems

Zaterdag 16 maart 2024
Het aandeel uitheemse plantensoorten is sinds de jaren 1970 verdubbeld: van ongeveer 5% tot 11% in 2023. Het gaat om het aandeel uitheemse plantensoorten ten opzichte van het totaal aantal soorten per vierkante kilometer (km²). Door de toenemende mobiliteit van mensen en goederen worden – al dan niet bewust – steeds meer soorten planten in- en uitgevoerd. Een deel daarvan slaagt erin zich te vestigen en breidt zich spontaan uit. Het ontsnappen van planten uit de horticultuur (bijvoorbeeld (…) Het hele nieuwsbericht

Goed gezelschap

Zaterdag 16 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - Goed gezelschapVoor haar zoete, zestiende verjaardag deed ik mijn nichtje een dagje Antwerpen cadeau. Doe-cadeautjes zijn meestal leuker dan krijg-cadeautjes, is het motto. In Neerpelt stonden we in alle vroegte klaar op het perron voor een dagje ‘wij-tijd’. Het was nog stil, maar het was dan ook nog vroeg. Ruim op tijd om twee heen-en-weertjes naar "’t Stad" te kopen aan de automaat. Ik had gezien dat er spoorwerken op til waren, maar las in de wirwar dat het alleen om een korte vervangbus ging. Niet wat ik (…) Het hele nieuwsbericht

Na het weekend gevoelig zachter

Zaterdag 16 maart 2024
Weerbericht
Pelt - Na het weekend gevoelig zachterDe ene storing verlaat de regio op zaterdagochtend en de volgende meldt zich op zondagochtend. Daartussen is het droog met ook wat zon. Na het weekend nemen de neerslagkansen af en wordt het gevoelig zachter. In de tweede helft van volgende week dalen de temperaturen opnieuw.
Vandaag verlaat regen in de ochtend onze regio en wordt gevolgd door droog weer met ook wat zonneschijn. Vooral na de middag is de zon wat meer van de partij. De maxima liggen rond 11 of 12 graden en de wind waait zwak tot (…) Het hele nieuwsbericht

Hoera, een reanimatiebeha!

Zaterdag 16 maart 2024
Chel mag het zeggen
Pelt - Hoera, een reanimatiebeha!Zit ik fout als ik de indruk krijg dat de getijden van de woke-manie wat minder golfslag vertonen de laatste maanden? Gelukkig maar zeg! Maar ik hoed me ervoor om te vroeg te juichen. Ik weet zeker dat ik een paar dagen geleden nog ergens gehoord of gelezen heb dat er discussie ontstaan is over het gebruik van het woord ‘moeder’. De hoogopgeleide specialiste ter zake, die het daar in alle ernst een drietal minuten over had – ik herinner het me ineens weer: ik hoorde het op de autoradio – (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Esperanza Pelt ontvangt leider Termien
Esperanza Pelt, vierde in de stand, ontvangt morgenavond leider Eendracht Termien. Bij Esperanza ontbreken de geschorsten Palmans, Daoudi en J. Mols en de gekwetsten Van Aerschot en Gerritsen. Termien moet het stellen zonder de geschorsten Opdekamp en Baerts en de gekwetste Degeling.

Beiaardcantus - cantusbeiaard

Vrijdag 15 maart 2024
Pelt - Beiaardcantus - cantusbeiaardEr komt inderdaad - we meldden het al - weer een beiaardcantus in Neerpelt! Dat is alvast iets om naar uit te kijken en zeker voor de mensen die een kaartje kunnen bemachtigen. Nu zaterdag is immers de eerste verkoopdag. Daarom verandert de beiaard morgen al even in de cantusbeiaard en speelt beiaardier Jan Verheyen bekende cantusliedjes. Je kan dus al wat oefenen! Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur.
Het is maar dat je 't weet
Gevraagd naar het vertrouwen in 23 verschillende instellingen binnen en buiten de overheid gaven de inwoners van het Vlaamse Gewest in het najaar van 2023 aan, het meeste vertrouwen te hebben in het onderwijs en de politie. Respectievelijk 61% en 57% van de bevolking van 18 jaar en ouder gaf op dat moment aan (heel) veel vertrouwen te hebben in deze instellingen. Het minste vertrouwen heeft de bevolking in de politieke partijen. Slechts 4% geeft aan daar (heel) veel vertrouwen in te hebben. (Statistiek Vlaanderen)

Prolan failliet verklaard

Vrijdag 15 maart 2024
De rechter in Hasselt heeft gisteren Prolan uit Pelt failliet verklaard. 13 april is de uiterste datum voor het indienen van schuldvorderingen.
Het is maar dat je 't weet
Bijna 6 op 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder gaven in het najaar van 2023 aan, actief lid te zijn van minstens één vereniging (56%) en minstens af en toe deel te nemen aan de activiteiten ervan. Het actief lidmaatschap lag in 2023 met 51% hoger dan in 2021 (33%). (Statistiek Vlaanderen)
Promotekst
Pelt - De vakantie wenkt: allen naar Depolim!ZoomHet is nu wel genoeg geweest, met al die regen. Een mens wil zon! Even weg, naar andere horizonten! En daarbij kan een kampeerwagen helpen. Ken je er niks van? Geen nood: bij Depolim Motorhomes, aan de Norbert Neeckxlaan, zijn er morgen en overmorgen Kampeer Inspiratie Dagen. Je kan daar een hele reeks mobilhomes, caravans en andere kampeerwagens bekijken. en je kan nog een prachtig barbecue-stel winnen ook.
Het is echt de moeite hoor, die campers. En wat er binnen allemaal in zit! Hoe het is om met zo'n camper op vakantie te gaan, kan je ook zien tijdens een lezing waarbij je wordt meegenomen op een rondreis langs de mooiste plekken van Denemarken voor mobilhome of caravan. 
En als het snel moet gaan, kan je je keuze maken uit de stockwagens en daarbij al van een mooie promotieprijs profiteren. Bovendien is er 10% korting op bijna álle artikelen in de gezellige kampeerwinkel. Het aantal stands tijdens deze twee opendeurdagen is nog verder uitgebreid, zodat er nóg meer inspiratie op te doen is voor je vakantie met de motorhome of caravan. 
Allen daarheen, dus! Morgen en overmorgen bij Depolim Motorhomes aan de Norbert Neeckxlaan 156. Geniet ervan!
De vakantie wenkt: allen naar Depolim!De vakantie wenkt: allen naar Depolim!
Zoom

Nieuwe website voor consumenten

Vrijdag 15 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Nieuwe website voor consumentenZoomDe FOD Economie lanceert de nieuwe website ConsumerConnect. Die kwam er op vraag van de minister van Economie en de staatssecretaris voor Consumentenzaken. Heb je spijt van een aankoop of werd je aankoop niet geleverd? Ben je slachtoffer van misleidende praktijken? Vertoont het product dat je kocht een gebrek? Zoek je de juiste ombudsdienst voor je probleem met een onderneming?
Op de nieuwe website ConsumerConnect vind je voortaan het antwoord (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Bij veertien kinderen en een volwassene uit Eindhoven en omstreken zijn mazelen vastgesteld. De getroffenen waren allemaal niet gevaccineerd. De eerste besmetting kwam half februari aan het licht.

Inbraak in de Kompenstraat

Donderdag 14 maart 2024
Pelt - Inbraak in de KompenstraatUit een tuinhuis in de Kompenstraat is gisteren bij een inbraak een fiets gestolen. 

Mathieu Ooms overleden

Donderdag 14 maart 2024
Pelt - Mathieu Ooms overledenDinsdag is Mathieu Ooms overleden, de echtgenoot van Nicolle Cuypers. Hij was geboren in Eksel en werd 77 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) bij uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www. uitvaartzorg-severens.be. 

Huibert Frey overleden

Donderdag 14 maart 2024
Pelt - Huibert Frey overledenGisteren is Huibert Frey overleden, de echtgenoot van Josée Smids. Huib was geboren in Indonesië en werd 72 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzoirg-severens.be.

Indiase verpleegkundigen op komst

Donderdag 14 maart 2024
In het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk en in het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt gaan binnenkort ook Indiase verpleegkundigen aan de slag. De ziekenhuizen willen zo het tekort aan personeel opvangen. Dat was vorig jaar al bekend geraakt, maar nu blijkt dat de verpleegkundigen sinds september in India acht uur Nederlandse les per dag volgen.
België heeft de heenwedstrijd van de dubbele WK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië in eigen huis verloren met 25–29. Halfweg de partij was het 13–14 in het voordeel van Italië. In de tweede helft namen de bezoekers het initiatief en moesten de Belgen voortdurend achtervolgen.
Zondagavond wordt in Italië de terugwedstrijd gespeeld.

Doelman Pinxten weg bij SV Herkol

Woensdag 13 maart 2024
Pelt - Doelman Pinxten weg bij SV HerkolDe 23-jarige doelman Robbe Pinxten trekt de deur achter zich dicht bij SV Herkol. Hij zal komend seizoen de kleuren van KFC Eksel verdedigen.

Mia Herkens overleden

Woensdag 13 maart 2024
Pelt - Mia Herkens overledenGisteren is Mia Herkens overleden, de weduwe van Pierre Theuwis. Ze was geboren in Opoeteren en werd 95 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Elektrische fiets gestolen uit tuinhuisOp de Riesel in Sint-Huibrechts-Lille is ingebroken in een tuinhuis. De daders gingen met een elektruische fiets aan de haal.
Het is maar dat je 't weet
Volgens het laatste rapport van Sciensano over de drugssituatie in 2022 in België wordt meer cocaïne maar minder heroïne gebruikt tegenover de afgelopen vijf jaar. Cannabis blijft de meest gebruikte illegale drug. Het gebruik van stimulerende middelen zoals ecstasy, amfetamine en cocaïne is toegenomen bij de algemene bevolking. Lees hier het volledig rapport van de Unit Illegale Drugs van Sciensano.
Het is maar dat je 't weet
Op de Limburgse wegen zijn vorig jaar 33 verkeersdoden gevallen, 16 minder dan in 2022. Landelijk bekeken vielen er in 2023 483 verkeersdoden. In 2020 waren er dat 520. (VIAS)

9 op 10 inwoners doen aan sport

Woensdag 13 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
In het najaar van 2023 gaven 9 op de 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder aan, minstens één keer per jaar aan sport te doen (90%). Dat is iets meer dan de voorgaande jaren. In 2021 ging het om 86%. Sport wordt hier ruim opgevat. Het gaat ook om wandelen en fietsen.
Maar niet al wie sport, doet dat met dezelfde frequentie. 64% deed in 2023 minstens wekelijks aan sport, 25% (bijna) dagelijks.
(Statistiek Vlaanderen)
Uit het Internetgazet-verleden
"De NMBS heeft elf reizigers vergoed die vorig jaar tijdens de hittegolf onwel werden in de trein Antwerpen-Neerpelt omdat de airco was uitgevallen. Dat heeft voogdijminister Johan Vande Lanotte geantwoord op een schriftelijke parlementaire vraag. De Spoorwegen betaalden de verzorgingskosten waarin de mutualiteiten niet tussenkwamen. Het defect van de airconditioning in een wagon was het gevolg van softwarefouten in de installatie en van de extreem hoge buitentemperatuur, aldus de minister. Om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen is er inmiddels in alle wagons van dat type een nieuwe versie van de betrokken software geïnstalleerd."
(Uit de Internetgazet van 30 juli 2004)
Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft het startschot gegeven voor de kennismakingstoetsen die leerlingen vanaf deze week afleggen om zich voor te bereiden op de Vlaamse Toetsen. Concreet kunnen alle leerlingen van het 4de leerjaar en alle scholieren van het 2de middelbaar dankzij de kennismakingstoets met oefenvragen al leren werken met het toetsplatform dat ze vanaf eind april zullen gebruiken om de eerste echte Vlaamse Toetsen af te leggen. Daarnaast is er nu ook een nieuwe campagne met als slogan (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 2,3% van de Vlamingen in een huishouden dat het zich niet kan veroorloven om de woning voldoende te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 personen. Het aandeel dat de woning onvoldoende kan verwarmen lag in 2023 het hoogst bij huurders en personen die deel uitmaken van een eenoudergezin. Het gaat daarbij telkens om 7%. Ook bij alleenstaanden ligt het aandeel hoger dan gemiddeld (6%). (Statistiek Vlaanderen)
Pelt - Eerste deelname en hop! Belgisch kampioen!Hugo Wouters is zondag Belgisch kampioen op de halve marathon geworden in Gentbrugge. Hugo is pas lid van SACN. Het was ook zijn eerste deelname aan een Belgisch kampioenschap! Bovendien mocht zijn tijd er best zijn: 1u25'42" bij de masters M65. Hugo zorgde daarmee voor de eerste Belgische titel van het nieuwe seizoen voor SACN.

Jef Winters overleden

Dinsdag 12 maart 2024
Pelt - Jef Winters overledenZaterdag is Jef Winters overleden, de weduwnaar van Mia Philippe, die in 2017 stierf. Hij was geboren in Kleine-Brogel en werd 94 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: donderdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
De visie van Fobie
Pelt - Busbouwer VanHool in moeilijkheden...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
In 2023 had 95% van de huishoudens in het Vlaamse Gewest een internetverbinding in huis. In 2012 lag dat aandeel nog op 80%. Het aandeel huishoudens met een internetverbinding is groter bij huishoudens met kinderen (99%); bij huishoudens zonder kinderen gaat het om 94%. Huishoudens met een inkomen van minstens 3.200 euro hadden in 2023 bijna allemaal internet, terwijl dat aandeel bij de huishoudens uit de twee laagste inkomensgroepen respectievelijk op 87% en 91% lag. (Statistiek Vlaanderen)

'Week van het Water' in De Wulp

Maandag 11 maart 2024
Pelt - 'Week van het Water' in De WulpZoomOntdek de "Week van het Water"! Van 16 maart tot 14 april organiseert Natuurpunt Pelt een boeiende reeks activiteiten rond water, geschikt voor alle leeftijden. Iedereen kan deelnemen aan de belevingstocht 'Dealen met Water!', een interactief parcours van 6,5 km dat informeert over het belang van water, en over de droogte en wateroverlast in Vlaanderen en ver daarbuiten. Het Scoutsrally Café is de plaats van start en aankomst. Daar vind je ook de informatie voor de tocht. (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
"Officieel gaven de Belgische spoorwegen tussen 2020 en 2022 45 miljoen euro uit aan consultancy. Maar het echte bedrag ligt vijftien keer hoger: 612 miljoen euro. De best betaalde consultants factureren tot 300.000 euro per jaar, sommige zelfs 9.000 euro per dag. Ze worden daarmee beter betaald dan de grote bazen van de spoorwegen. Hoe competent en gespecialiseerd sommige van die externe krachten ook mogen zijn: of hun advies zijn prijs waard is, is onduidelijk." Lees meer bij Apache.
Uit het Internetgazet-verleden
"Het nieuwe kantoor van Fortis in de Broesveldstraat gaat op 10 september open. Gevolg is dat het kantoor in de Kloosterstraat op 6 september om 12u30 dichtgaat.
Het nieuwe gebouw staat op het terrein waar vroeger de boerderij van Jef Tielen was. Jef was lang, mager, hij rookte, en hij was een goed mens. En, voor ons toen steeds een moment van immense bewondering: hij had een prachtig, groot, zwart paard. Een Fries!"
(Uit de Internetgazet van 23 juli 2004)

ACV huldigde trouwe leden

Maandag 11 maart 2024
Voor de eerste keer werden de trouwe ACV-leden van beide Pelten samen uitgenodigd voor een huldiging. Na een welkom door plaatselijk voorzitter Gerard Fransen werd de gebruikelijke speech gehouden door zoneverantwoordelijke Wesley Bammens, die het vooral had over de komende verkiezingen. Daarna werden de gouden (+45 jaar lid) en de speciale (+50 jaar lid) eretekens overhandigd. Nadien volgden nog een kleine brunch en een gezellige babbel.
ACV huldigde trouwe leden
ACV huldigde trouwe leden
Zoom
Pelt - Nationale Loterij verhoogt handbalsponsoringDe Nationale Loterij gaat nauwer samenwerken met de Koninklijke Belgische Handbalfederatie en vergroot haar partnership voor de nationale dames- en herenhandbalploeg. Met de vernieuwde samenwerking wil de Nationale Loterij de ontwikkeling van de Black Arrows en Red Wolves versnellen en op die manier ook jongeren aanzetten tot meer sporten, zo is vanmiddag bekendgemaakt.
Pelt - 'Koningin Klaagzaag' bij de kunstacademieZoomDe kunstenmixertjes van Kunstacademie Noord-Limburg speelden donderdag in de Speelkamer van de academie in Neerpelt "Koningin Klaagzaag", een sprookje over een koningin die alleen maar zagen en klagen kan en een bende kleurrijke hovelingen die haar met alle mogelijke middelen proberen op te fleuren. Schatten, zwaarden, struisvogelkunst, hoofse dansen en een heleboel muziek mochten de revue passeren alvorens de koningin weer lachen kon. Het publiek daarentegen genoot des te meer. 'Koningin Klaagzaag' was een feest voor ogen en oren!
'Koningin Klaagzaag' bij de kunstacademie'Koningin Klaagzaag' bij de kunstacademie
Zoom

Zebracinema: 'Maestro'

Maandag 11 maart 2024
Pelt - Zebracinema: 'Maestro'Zoom
"Maestro" - Bradley Cooper - VS - 129'
De legendarische Broadwaycomponist en dirigent Leonard Bernstein, het bekendst van West Side Story, ontmoet Felicia op een feest in 1946. Hun liefdesparcours wordt gedurende 30 jaar gevolgd en ook zijn professionele leven wordt onder de loep genomen.
Met zijn impressionistische stijl onderscheidt dit indrukwekkend en onverschrokken liefdesverhaal zich van de klassieke biopics. Bradley Cooper schittert als Bernstein, Carey Mulligan als zijn vrouw.  
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - Mathias Rombouts weg bij Kadijk SKMathias Rombouts trekt de deur achter zich dicht bij Kadijk SK. Hij zal komend seizoen de kleuren van Wezel B verdedigen.

Zuster Maria vèlt zonder naft

Maandag 11 maart 2024
Pelter Hükske
Pelt - Zuster Maria vèlt zonder naftZoomZuster Maria is ieën van de lèèste jóng nónnekes en ze is onderwegen mè den otto van’t klóster. Mer ze vèlt zonder naft… Lüstert hoe dezze heure plan trèkt.
En had öllie goed, eh! Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Inbraak in Lodewijk De RaetlaanAan de Lodewijk De Raetlaan is ingebroken in een pand. De daders staan op de bewakingscamera. Of zij buit konden maken, is niet bekendgemaakt.

SV Breugel - Kadijk B 1-0

Zondag 10 maart 2024
Pelt - SV Breugel - Kadijk B 1-0SV Breugel heeft Kadijk SK B geklopt met 1-0. Het doelpunt viel in de 20ste minuut en werd gescoord door Vrijsen. Peeten van Kadijk werd uitgesloten.
Pelt - Vrijwilligersfeest in De VrankenZoom Gisteren was het weer feest in ontmoetingscentrum De Vranken. Het bestuur organiseerde er namelijk het vrijwilligersfeest. Om de paar jaar leggen ze daarmee alle vrijwilligers van de verschillende Hèntse verenigingen eens goed in de watten met een ouderwets en sfeervol feestje met live muziek, samen met een drankje en een hapje. Nieuw dit jaar was dat ook de nieuwe inwoners van het Peltse gehucht waren uitgenodigd om hen daarmee hartelijk welkom te heten in het Herent en de Kolis en om hen tegelijkertijd kennis te laten maken met de verschillende verenigingen. Een initiatief dat mee werd ondersteund door de gemeente in het kader van de buurtwerking. Elke vereniging van het Herent had van de gemeente een banner gekregen waarop hun vereniging werd voorgesteld. Het initiatief zal worden uitgerold over de rest van de gemeente. Meer foto’s 
Vrijwilligersfeest in De Vranken
Zoom

Verlies voor Lindelhoeven VV B

Zondag 10 maart 2024
Pelt - Verlies voor Lindelhoeven VV BLindelhoeven VV B heeft vanmiddag met 2-0 verloren van SK Heusden 06. Na 7 minuten kwam SK Heusden 06 op voorsprong via Snellinx. Luijten legde in de 60ste minuut de eindstand vast op strafschop.
Pelt - Sparta Lille - KFC Hamont 99 B   2-2Sparta Lille heeft vanmiddag thuis 2-2 gelijkgespeeld tegen KFC Hamont 99 B. Voor Sparta Lille scoorden  Meylaers en Schildermans, voor KFC Hamont 99 B Janssens en Van Gennip. Thys van KFC Hamont 99 B pakte rood. 
Pelt - Sp. Grote Heide verliest van Exc. HamontSporting Grote Heide heeft vanmiddag thuis met 1-3 verloren van Excelsior Hamont. Sporting Grote Heide kwam in de 4de minuut op voorsprog via Cloots. Daarna scoorden Langens (2) en G. Nijs voor Exelsior Hamont.
Pelt - Nevok Gruitrode klopt SV HerkolNevok Gruitrode heeft vanmiddag de punten thuis gehouden tegen SV Herkol. Het won met 2-1. Na 4 minuten scoorde J. Berben de 1-0. Evens maakte in de 70ste minuut de gelijkmaker. T. Daniëls zorgde in de 72ste minuut voor de 2-1. S. Plessers van Herkol werd met twee gele kaarten uitgesloten.

Winst en verlies voor DHCO

Zondag 10 maart 2024
Pelt - Winst en verlies voor DHCO
De dames van DHCO speelden gisteren thuis hun tweede wedstrijd in de Play Downs tegen Union Beynoise. De beloften wonnen met 39-32, maar de eerste ploeg verloor met 25-27 (bij de rust stonden ze nog voor). Volgende week zaterdag mogen de beide teams het opnemen tegen Waasmunster.
Uit het Internetgazet-verleden
"Komend weekend viert zwembad Dommelslag de eerste verjaardag. In dat eerste jaar zijn er 175.000 mensen komen zwemmen - 55.000 méér dan de meest optimistische prognoses. De viering van de eerste verjaardag wordt over drie dagen gespreid, met vrijdagavond een after-school party, zaterdagvoormiddag gratis hydrobic en aquajogging voor 50-plussers en 's namiddags muzikale achtergrond uit de jaren '50 tot '80. Zondag is een familiedag, met brunch (voor wie ingeschreven is), verrassingen en op de ligweide een springkasteel."
Uit de Internetgazet van 23 juni 2004
Vandaag gelezen
"Mijn ouders hebben me altijd gesteund, maar ze waren wel ontzettend ontgoocheld dat ik mijn studies niet heb afgemaakt. Daarom heb ik hen gezworen: ge gaat zien, ik ga 'ne goeie worden. Mijn eerste Michelinster haalde ik op de dag dat mijn moeder 60 werd. Dat kon niet mooier. Ik had het bewezen."
Oud-Peltenaar Viki Geunes, nu driesterrenchef bij restaurant Zilte, in De Morgen.

Rob Schmeits naar Sporting

Zondag 10 maart 2024
Pelt - Rob Schmeits naar SportingRob Schmeits heeft getekend voor Sporting Pelt. Vanaf volgend seizoen gaat hij samen met Seppe Vandenboer de rechterflank invullen. Rob (29) is op 10-jarige leeftijd beginnen handballen bij HV Sittardia. 12 jaar geleden heeft hij zijn eerste wedstrijd gespeeld voor Lions 2 om vervolgens in 2014 de overstap te maken naar de hoofdmacht van Lions. 

Sporting verliest van Visé

Zondag 10 maart 2024
In de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt gisteravond zwaar verloren van Visé: 30-15. 

Wisselvallig maar vaak droog

Zaterdag 9 maart 2024
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig maar vaak droogEen depressie draait rondjes in de nabijheid van onze regio. De bijbehorende storingen en buienlijnen komen rakelings voorbij onze streken, maar de huidige weerkaarten zien niet zo erg veel activiteit. Het is wel wisselvallig met bij momenten talrijke wolkenvelden en de kans op een bui is aanwezig. Toch lijkt het weer meestal droog te verlopen en de maxima blijven relatief hoog. 
Morgen/zondag is het overwegend bewolkt en lokaal valt een spat regen of een bui. Er zijn echter ook langere droge (…) Het hele nieuwsbericht
In het dameshandbal heeft Bocholt met 17-25 gewonnen van DHCO. Bij de rust was het nog 13-11.
Pelt - Esperanza verliest van Sint-LenaartsEsperanza Pelt is bij Sint-Lenaarts gaan verliezen met 2-1. Esperanza speler Palmans maakte op het kwartier een owngoal. J. Mols scoorde in de 48ste minuut de gelijkmaker. Sint-Lenaarts maakte in de 71ste minuut de winninggoal.
Pelt - Kadijk SK verliest bij Maasland NO AKadijk SK is bij Maasland NO A gaan verliezen met 1-0. De ruststand was 0-0. Kadijk SK kende in de eerste helft een paar keer pech bij de afwerking. In de 88 ste minuut trapte Vandenberg een vrijschop in de winkelhaak.

Gelijkspel LHVV - KRC Peer

Zaterdag 9 maart 2024
Pelt - Gelijkspel LHVV - KRC PeerLindel-Hoeven VV is, thuis tegen KRC Peer, niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel.  De ruststand was 0-0. Meeus bracht de thuisploeg in de 64ste minuut op voorsprong maar Gijbels hing in de 77ste minuut de bordjes gelijk.

Lei Claassen overleden

Zaterdag 9 maart 2024
Pelt - Lei Claassen overledenVandaag is Leo Claassen overleden, de echtgenoot van Mia Pepels. Lei was geboren in Maarheeze en werd 88 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Met de peuter naar Kokoon+

Zaterdag 9 maart 2024
Pelt - Met de peuter naar Kokoon+ZoomZin in een magisch moment met je kind? Laat je dan verrassen door de samensmelting van muziek, dans en verbeelding tijdens de try-out van KOKOON+! Deze voorstelling werd gecreëerd voor kinderen van 3 tot 6 jaar en hun begeleiders. Het is een interactief avontuur dat de thema's vriendschap en verbondenheid verkent. Musica organiseert deze gratis try-out - die 40 minuten duurt - op zondag 17 maart in Dommelhof. Je moet je plaats wel reserveren. (Foto Musica)
Pelt - Ten strijde tegen de Aziatische hoornaarZoomHet Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap voor Natuur en Bos lanceren een grootschalig burgerwetenschapsproject om de effectiviteit van voorjaarsvallen voor de koninginnen van de Aziatische hoornaar (foto) in kaart te brengen. Het project is een samenwerking met MijnTuinlab en Natuurpunt en moet de selectiviteit van de voorjaarsvallen voor de koninginnen nagaan. In welke mate doet de lentevangst het aantal nesten afnemen en vangen deze vallen ook andere insecten dan de (…) Het hele nieuwsbericht

Werken op spoorlijn

Zaterdag 9 maart 2024
Pelt - Werken op spoorlijnVanaf dit weekend en dit tot en met 21 april vernieuwt en onderhoudt Infrabel spoorwissels, sporen en overwegen in de regio Mol. Bij het station van Geel wordt een fietstunnel geplaatst. Door deze werken wordt het treinverkeer aangepast tussen Lier, Turnhout en Hamont, en soms ook naar en van Hasselt. Meer informatie is hier te vinden.
Het is maar dat je 't weet
Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag analyseerde Statbel op basis van de gegevens van 2022 het vrouwelijk ondernemerschap. In België zijn er 1.590.166 zelfstandige ondernemers - oprichters, bestuurders en managers. In 2022 werd 31% van deze jobs ingenomen door vrouwen. De vrouwelijke ondernemers zijn het sterkst vertegenwoordigd in de gezondheidssector, de enige sector waar vrouwen in de meerderheid zijn met 61% van de zelfstandige ondernemers. De twee andere meest (…) Het hele nieuwsbericht
Artiesten, auteurs, filmmakers en academici uit België hebben een online petitie gelanceerd waarin ze oproepen tot een boycot tegen Israël. Onder hen is ook Stijn Meuris.
"Hoe ver zal deze moorddadige waanzin in Gaza gaan?", vragen de initiatiefnemers zich af. Ze hekelen ook het feit dat het westen stil blijft, afwachtend en voorzichtig is. Ze zien "geen andere oplossing meer dan zich bij een boycot aan te sluiten en zoveel mogelijk burgers op te roepen druk uit te oefenen op de Israëlische regering, een totaal wapenembargo tegen Israël te eisen en een einde te maken aan deze oorlog en deze genocide". De ondertekenaars willen tegelijkertijd druk uitoefenen op de Palestijnse organisatie Hamas, "zodat het de gijzelaars zo snel mogelijk vrijlaat". 
"Het gemeentebestuur heeft een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van een nieuw dienstencentrum dat in de plaats gaat komen van het huidige CLB-gebouw op het Sooi Willemsplein. Geoordeeld zal worden op basis van de conceptuele originaliteit, de stedenbouwkundige waarde, de architecturale bouwkwaliteit, de uitvoerbaarheid en... de kostprijs. Deelnemers hebben tot eind augustus de tijd om hun ontwerpen in te sturen. Het dienstencentrum krijgt een gevellijn van 30 meter en een diepte van minstens 12 meter."
(Uit de Internetgazet van 7 juli 2004)
Op het Challenger tennistornooi in Lugano heeft Zizou Bergs zich vandaag geplaatst voor de halve finales. In de kwartfinales versloeg hij een Kazak, die eerder deze maand de Challengertornooien van Manama en Tenerife won, in twee sets: 6-3, 6-4.

Jeanne Schildermans overleden

Vrijdag 8 maart 2024
Pelt - Jeanne Schildermans overledenGisteren is Jeanne Schildermans overleden, de weduwe van Antoon Seutens. Ze was 96 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een afscheidsplechtigheid (om 10.30u) in de SInt-Niklaaskerk in Neerpelt. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in Uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Opbrengst Koffiestop 583 euro

Vrijdag 8 maart 2024
Aan de Corneliusschool in het Lindel is een koffiestop georganiseerd ten voordele van Broederlijk Delen. De opbrengst bedroeg 583 euro.

'Dar a luz'

Vrijdag 8 maart 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - 'Dar a luz'Het is me al weken niet gelukt om nog een stukje te schrijven. Niet uit tekort aan inspiratie, integendeel. Er gebeurde genoeg rondom mij. Maar ik was druk bezig met de laatste hand te leggen aan mijn aanstaande boekje. Boek. Want het is veel lijviger geworden dan ik op voorhand had gedacht.
Al weken ben ik aan het schrappen, verbeteren, twijfelen en kommaneuken. Halve nachten heb ik gedubd over het woordje ‘kap’ of ‘capuchon’ en of die aanhalingstekens daar wel juist staan. Gelukkig (…) Het hele nieuwsbericht

Harry Baeken overleden

Donderdag 7 maart 2024
Pelt - Harry Baeken overledenGisteren is Harry Baeken overleden, de echtgenoot van Anna Hoeben. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Eindelijk: De Vranken!

Donderdag 7 maart 2024
"Vanavond wordt op het Herent het nieuwe ontmoetingscentrum 'De Vranken' officieel geopend. Véél later dan gepland, sommigen vreesden dat het er nooit meer van zou komen, maar ziet: het stáát er, en pastoor Jef Hoydonckx zegent het complex om 19u30 officieel in."
(Uit de Internetgazet van 4 juni 2004)

Loop niet in die valse melding

Donderdag 7 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
De NMBS heeft vandaag gewaarschuwd voor frauduleuze berichten - o.m. op Facebook - die een zogenaamde promotieactie voor de trein aanbieden. De NMBS vraagt iedereen om niet op deze berichten te reageren en enkel te vertrouwen op communicatie van de officiële NMBS-kanalen. "In een van de berichten wordt zogezegd voor 2 euro een cadeaukaart aangeboden waarmee een jaar lang gratis met de trein kan worden gereisd. Het gaat hier om fraude," zegt de spoorwegmaatschappij." Ze zal klacht neerleggen tegen onbekenden.

Inbraakpoging aan de Europalaan

Donderdag 7 maart 2024
Pelt - Inbraakpoging aan de EuropalaanAfgelopen nacht, even voor 1.30u, ging het inbraakalarm af bij een handelszaak aan de Europalaan. De verantwoordelijke stelde later schade vast aan de toegangsdeur van de werkplaats. De inbreker was niet binnen geraakt.

Mia Panis overleden

Donderdag 7 maart 2024
Pelt - Mia Panis overledenGisteren is Mia Panis overleden, de echtgenote van Jef Lenaerts. Ze was geboren in Lanaken en werd 87 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Bijna 8 op 10 koopt online

Donderdag 7 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel van de bevolking van 16 tot 74 jaar in het Vlaamse Gewest dat goederen of diensten voor privégebruik aankocht of bestelde via een website of via een app, lag in 2023 op 79 procent. Dat aandeel steeg sterk sinds 2005. Toen kocht of bestelde 16% van de inwoners online. Meer recentelijk was er een sterke stijging van 2018 tot 2020, gevolgd door een stagnatie vanaf 2021. (Statistiek Vlaanderen)
Het is maar dat je 't weet
Februari 2024 gaat de boeken in als de warmste februarimaand sinds het begin van de temperatuurmetingen. Het is de negende maand op rij die een temperatuurrecord verbreekt, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Wereldwijd was het gemiddeld 13,54 graden. Dat is 0,81 graad warmer dan gemiddeld tussen 1991 en 2020.
Pelt - Daar zijn de Woensdagtrappers weerZoomDe lente hangt in de lucht, dus zijn de Woensdagtrappers weer aan het wielerseizoen begonnen. Deze maand nog wat namiddagritjes om daaarna weer de langere dagtrips te rijden. Vandaag ondernamen ze een ritje naar de Keiheuvel, om bij terugkomst in het vast lokaal De Bosuil af te sluiten. Daar werd bijgaande foto genomen. (ES)

Enkele zonnige dagen

Woensdag 6 maart 2024
Weerbericht
Pelt - Enkele zonnige dagenEen krachtig hogedrukgebied met kern over de Scandinavische landen bouwt op richting ons land en kan steeds overtuigender het weer in onze streken bepalen. Aanvankelijk is er nog veel bewolking, maar met de toenemende hoge luchtdruk nemen deze wolken gestaag in aantal af. Dat houdt in dat we een flinke afkoeling tijdens de nacht mogen verwachten. Woensdag zijn er nog een aantal wolkenvelden, maar donderdag kan de zon flink doorbreken. De meeste zon wordt evenwel op vrijdag verwacht, maar dan komt er strakke (…) Het hele nieuwsbericht

Toon en Germaine stoppen

Woensdag 6 maart 2024
Uit het Internetgazet-verleden
"Aan alles komt een eind, ook aan een succesvolle carrière als cafébaas. Toon en Germaine stoppen immers met de uitbating van De Peel, in de Norbertinessenlaan. Het parochiecentrum wordt vanaf juli uitgebaat door Dominique Neyens en Nina Karagiannidou uit Peer. Op vrijdag 2 juli is er een openingsreceptie, meldt het Dommelklokje. En voor wanneer de afscheidsreceptie van Toon en Germaine?"
(Uit de Internetgazet van 16 juni 2004)

Inbraak in de Energiestraat

Woensdag 6 maart 2024
Pelt - Inbraak in de EnergiestraatGisteren deed een inwoner van de Energiestraat bij de lokale politie HANO aangifte van een diefstal uit zijn woning. De man was enkele dagen weg geweest en stelde bij thuiskomst vast dat zijn buitendeur niet meer slotvast was. Uit de berging waren meerdere dozen met SD-kaarten (voor digitale opslag) gestolen.

Zou het dan toch ooit lukken?

Woensdag 6 maart 2024
Uit het Internetgazet-verleden
"De haalbaarheidsstudie over de omleidingsweg rond Neerpelt is afgerond en ze heeft een positief resultaat opgeleverd. Ook de provinciale adviescommissie heeft een positief advies gegeven. Dat heeft Vlaams minister van mobiliteit Landuyt gezegd aan volksvertegenwoordiger Gilbert Van Baelen. Daarmee is de eerste stap in de realisatie van de omleidingsweg gezet. Nu moet het traject vastgelegd worden."
(Uit de Internetgazet van 19 mei 2004)

Een weggeefkast in SHLille

Dinsdag 5 maart 2024
Pelt - Een weggeefkast in SHLilleZoomOm iedereen de kans te geven zich te verzorgen hebben de buren van de Schoolstraat en het Wijerpad in SHLille een weggeefkast geplaatst, in de Schoolstraat bij huis nummer 10. Samen hebben ze de eerste spullen voorzien in de kast. Ze hopen dat de inwoners van Lille hen helpen met voor iedereen te zorgen. 
Wat mag je brengen? Droge voeding: spaghetti, blikgoed, verzorgingsproducten (douchegel, tandpasta, tampons...), alles voor de poets ( afwasmiddel, waspoeder...), klein speelgoed, puzzelboekjes, schoolspullen...
Voor wie is het? Voor iedereen die het nodig heeft. Neem mee wat je kan gebruiken, maar neem niet alles mee, denk ook aan anderen.
Enkele regels: is de kast vol, heb dan geduld tot er weer ruimte is; plaats geen spullen naast of op de kast; plaats alleen spullen die schoon en onbeschadigd zijn; geen voedingsmiddelen die over datum zijn.
De buurt van de Schoolstraat en het Wijerpad is je dankbaar!

Nieuwe vennootschap: Noviax

Dinsdag 5 maart 2024
Pieter Verbeeck en Michelle Geunes, beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap Noviax opgericht met zetel aan de Jaak Tassetstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer human resources- en marketingactiviteiten en het verkopen van goederen op basis van commissie.

Ingewanden van runderen

Dinsdag 5 maart 2024
Uit het Internetgazet-verleden
"Vandaag is het exportverbod ingegaan voor wat betreft ingewanden van runderen uit Neerpelt, Overpelt, Lommel en Balen. Oorzaak zijn de resultaten van een onderzoek naar het hoge cadmiumgehalte in de ingewanden van runderen. Met de rest van het vlees en met de melk is er niets aan de hand, zegt het Federaal Voedselagentschap. De maatregel duurt voorlopig een maand, maar het wordt niet uitgesloten dat er een uitbreiding komt naar Hamont-Achel."
(Uit de Internetgazet van 24 mei 2004)
Pelt - Bijna 1.000 overtredingen in schoolbuurtZoomBij de 'Veilig naar school'-actie die de Limburgse politiezones na de krokusvakantie organiseerden, zijn in het totaal bijna 1.000 overtredingen vastgesteld. Dat blijkt uit de resultaten die de provincie vandaag heeft bekendgemaakt.
Het gaat om de meest uiteenlopende overtredingen. Zo werden 304 overtredingen vastgesteld voor stilstaan en parkeren op niet-toegelaten plaatsen of negeren van de signalisatie voor verboden rijrichtingen. Vier bestuurders kregen een boete voor het overtreden van de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Lichtgewonde bij verkeersongevalBij een botsing tussen een fietser en een personenwagen, gisterennamiddag even voor 16u op het kruispunt Lepelstraat/Plataanstraat, is een 14-jarige jongen lichtgewond geraakt. Hij werd met een ziekenwagen naar het ziekenhuis overgebracht voor verzorging.

Met de trein in het weekend...

Dinsdag 5 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Met de trein in het weekend...Door het vernieuwen van de wissels aan de overweg aan het station van Olen zullen treinreizigers tussen Mol en Antwerpen tijdens de weekends vanaf half maart tot begin juni weer aangewezen zijn op vervangbussen.
Pelt - Ruben Van Hertum weg bij Sparta LilleRuben Van Hertum trekt de deur achter zich dicht bij Sparta Lille. Hij zal komend seizoen de kleuren van KFC Kaulille verdedigen.
Pelt - Priester Rik Coninckx overledenOp 29 februari is priester Rik Coninckx overleden. Hij was 83 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Op 4 juli 1965 werd hij in Luik priester gewijd. Hij was kapelaan in As en Kermt en pastoor in Zelem en Wellen. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kermt. Zondag 17 maart (9.30 uur) is er een herdenkingsdienst in de parochiekerk van Wellen. Gelegenheid tot groeten: dinsdag en woensdag van 14 tot 18 uur en donderdag van 19 tot 20 uur. in funerarium Vendrickx in Wellen.

De brug is weer open

Maandag 4 maart 2024
Uit het Internetgazet-verleden
"Zondag is het een maand geleden dat de brug over het kanaal tussen de Grote Heide en het Centrum heropend werd. Maandenlang bleef ze gesloten omwille van de werken aan de nieuwe collector. Volgens enkele handelaars in het centrum heeft die hinder hen al die maanden circa 30 procent van hun normale omzet gekost." 
(Internetgazet Neerpelt, 30 april 2004)
Het is maar dat je 't weet
Het sportseizoen voor de Diabetes Liga Vlaanderen wordt dit jaar weer afgetrapt in Noord-Limburg. Meer bepaald op zondag 10 maart in Lommel. Er werden zowel routes voor fietsers en lopers als voor wandelaars uitgestippeld. De organisatie loopt dit jaar in samenwerking met de lokale afdeling Diabetes Liga Noord-Limburg. De fietsers vertrekken om 9u30 voor een fietstocht van 50 of 80 km doorheen Noord-Limburg. De lopers en de wandelaars genieten van de lokale parcoursen in de Lommelse Sahara. Meer info vind je achter deze link.
Pelt - Inbraak in werfkeet op HolenwegAfgelopen weekend werd er ingebroken in een werfkeet en schaftwagen aan de Holenweg. Een groot aantal werkapparaten werd gestolen.
Pelt - Damesvoetbal: pandoering voor KadijkIn Eerste Provinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk met 14-0 verloren van Hasselt. Aan de rust was de stand 6-0. Labro maakte zes doelpunten.

Wist je dat...

Maandag 4 maart 2024
Het is maar dat je 't weet
...benzine, diesel en stookolie morgen weer duurder worden?
In de nieuwe ATP-ranking van het wereldtennis is Zizou Bergs één plaatsje gestegen. Hij staat nu 122ste.

Weg fietspad, dag sneltram?

Maandag 4 maart 2024
Uit het Internetgazet-verleden
"We gaan op verkiezingen af en dat zullen we geweten hebben. In het Belang lanceert Steve Stevaert vandaag het idee voor de uitbouw van drie sneltramlijnen in Limburg. Een van die lijnen moet lopen van Hasselt naar Neerpelt/Lommel, over de vroegere spoorweg 18. Het vroegere station van Wijchmaal zou dan opgewaardeerd worden tot regionaal knooppunt van openbaar vervoer. Het hele plan gaat 150 tot 175 miljoen euro kosten. Voor Stevaert moet het een moeilijk idee geweest zijn. Spoorweg 18 werd decennia geleden afgeschaft en is inmiddels voor het grootste deel omgebouwd tot fietspad in het kader van het fietsroutenetwerk." (Internetgazet Neerpelt, 17 mei 2004)
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Keukenafval scheiden uit huisvuilVanmorgen lanceerde Limburg.net de nieuwe keukenafvalcampagne. Voor de aftrap van die campagne werden Pat Krimson en Loredana De Amicis ingehuurd. Limburg.net wil zo de aandacht vestigen op het belang om organisch afval uit het huisvuil te weren. De komende weken zal de sensibiliseringscampagne alle inwoners van Limburg en Diest bereiken.
Afval dat niet ontstaat, hoeft ook niet te worden opgehaald en verwerkt. Heel wat afval uit de keuken en de tuin kan vermeden worden of zelf verwerkt. (…) Het hele nieuwsbericht
Gezondheid
Pelt - Heemijzer: de rode kleurstof van vleesVlees kan ingedeeld worden in twee categorieën: wit vlees en rood vlees. Rood vlees omvat rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild, terwijl gevogelte zoals kip en kalkoen wordt beschouwd als wit vlees. Waarom is rood vlees rood? Dat komt door een speciaal eiwit, genaamd heemijzer, dat zuurstof opslaat en transporteert in spiercellen. Dit eiwit, is, zoals de naam het zegt, rijk aan ijzer: hoe roder het vlees, hoe meer heemijzer het bevat.
Helaas kan het heemijzer in rood vlees (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Zebracinema: 'Le procès Goldman'Zoom"Le procès Goldman" - Cédric Kahn - Frankrijk - 115'
Goldman werd in 1974 in eerste aanleg veroordeeld tot levenslang voor vier gewapende overvallen, waarvan er één resulteerde in de dood van twee Parijse apothekers. Hij vindt echter dat hij onschuldig is aan de dood van de twee, en gaat in beroep. De fantastische dialogen zijn gebaseerd op de echte rechtbank- en krantenverslagen, en onze landgenoot Arieh Worthalter is geweldig in de hoofdrol. Als een niet te stoppen natuurkracht houdt hij zowel de rechter, de jury, zijn publiek in de rechtszaal als het publiek in de cinema twee uur lang aan de stoel gekluisterd, met speeches, provocaties en grappen. Een zeer fascinerend en uiterst meeslepend rechtbankdrama.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Nen daag verlèt

Maandag 4 maart 2024
Pelter Hükske
Pelt - Nen daag verlètZoomZjef vrugt oppet wêrk nen daag verlèt. Mer hij kriêget nie. Lüstert… En had öllie goed eh! 
(Fons Tuyaerts)

Inbraak op Leopoldlaan

Zondag 3 maart 2024
Pelt - Inbraak op LeopoldlaanDieven drongen binnen in een bedrijf aan de Leopoldlaan. Wat er werd gestolen, is niet geweten. De politie kreeg deze voormiddag melding van de feiten.
Grensgevallen
De afgelopen maanden is op de Malpie in Valkenswaard hard gewerkt aan herstel van de heide. Daar hebben in die periode diverse voertuigen  gereden en dat is helaas zeer goed te merken. In combinatie met de op vier na natste februarimaand (sinds 1906) leidt dat tot veel modder en slecht begaanbare paden. "Vandaar dat we – in overleg met de uitvoerder Bosgroep Zuid Nederland – hebben besloten een aantal paden tijdelijk af te sluiten," zegt de gemeente Valkenswaard. Zodra het grondwater weer wat is gezakt en de zandpaden wat droger zijn, worden de paden opgeknapt en terug opengesteld. "En kan je komen genieten van hoe mooi de heide (weer) gaat worden," aldus de gemeente.
Pelt - Oud-leidingsavond KSA Overpelt-centrumZoomOngeveer 80 voormalige leiders van KSA Overpelt-centrum waren gisteren aanwezig op de avond die voor hen georganiseerd was. Daar werden alle verhalen uit het verleden terug naar boven gehaald in combinatie met een drankje en een hapje. Ook was het fijn om de mensen te zien die de KSA jaar en dag gedragen hebben en gemaakt tot wat het nu is. Zo kon men onder meer een lijstje samenstellen met alle kampplaatsen door de jaren heen - en de verhalen over wat daar allemaal gebeurde... (MB)

Wim Frederix overleden

Zondag 3 maart 2024
Neerpelt - Wim Frederix overleden

Neerpelt

Gisteren is Wim Frederix overleden, de echtgenoot van Christine Voets. Hij was 68 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag 19.30-20u in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Sporting Pelt (H2) wint van Sezoens BocholtZoomIn de tweede afdeling van de nationale handbalcompetitie speelden deze namiddag de Heren 2 van Sporting Pelt tegen Sezoens Bocholt, een wedstrijd in de play-offs. Thuisploeg Pelt begon het best aan de wedstrijd en bouwde in de eerste helft zelfs een voorsprong van 5 doelpunten uit.
Maar in de tweede helft kwamen de bezoekers langszij, na 11 minuten stonden zij zelfs voor. In een spannend slotoffensief waar het eerst nog alle kanten uit kon, was het toch Sporting Pelt dat uiteindelijk met de overwinning ging lopen (29-27).
Voor promotie naar Eerste Nationale zal het nu gaan tussen Sporting Pelt en Sprimont. Meer foto's

LHVV B klopt Sparta Lille

Zondag 3 maart 2024
Pelt - LHVV B klopt Sparta LilleHet is een mooi weekend voor Lindelhoeven VV. Gisteravond werd er na een spannende wedstrijd gewonnen tegen Kadijk, vandaag wint de tweede ploeg tegen Sparta Lille: 3-1, na goals van Leen (2) en De Moor voor LHVV en van Van Hertum vanop de stip voor Lille.
Pelt - Weer twee Belgische kampioenen bij SACNZoomAtletiekclub SACN uit Pelt sloot de succesvolle atletiekwinter af met 13 deelnemers aan de laatste Belgische kampioenschappen indoor van dit seizoen.
"We sluiten dit succesvolle winterseizoen af met 6 Belgische kampioenen, 2 Vlaamse en maar liefst 32 Limburgse kampioenen!" zegt Louis Geboers van SACN.
De twee Belgische kampioenen die er gisteren nog bijkwamen zijn Kyani Joosten (polsstok, rechts op de foto) bij de scholieren en Lander Loomans (kogelstoten - links op de foto) bij de cadetten.
De overige resultaten:
Scholieren: Daan van Selst (kogel) 6de, (hoog) brons en PR (= persoonlijk record); Lars Theunis (polsstok) 9de; Imke Beks 60m 28ste en PR; Dieuwke Claes (200m) 16de; Kyani Joosten (200m) 6de en PR; Femke Vanhees (400m) 6de; Imke Beks (200m) 19de en PR.
Cadetten: Sophie Willekens (kogel) 7de; Lander Loomans (200m) 8ste en PR; Marta Wouters (polsstok) 4de en PR.
Geboers: "Proficiat, atleten en trainers! Nu een weekje rust en dan op naar een keigoed zomerseizoen!"

Peltenaar gewond bij ongeval

Zondag 3 maart 2024
Bij een verkeersongeval op de Duinenlaan in Genk is vanmiddag een 33-jarige Peltenaar gewond geraakt. Het ging om een kop-staartbotsing. 
Pelt - Handbal: Sporting verliest van LionsZoomDe Nederlandse handbalploeg Kembit-Lions mag dan wel failliet zijn - ze waren veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding die ze niet konden ophoesten -, ze spelen dit seizoen nog wel mee in de BENE-league. En dat heeft Sporting Pelt vanavond geweten. in de sporthal van Dommelhof verloor de thuisploeg met 24-25 van de Nederlands-Limburgers. Sporting blijft 7de in de stand. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Na een ronduit matte wedstrijd won (…) Het hele nieuwsbericht

Winst voor HCO-heren

Zaterdag 2 maart 2024
Pelt - Winst voor HCO-herenZoomDe heren van Handbalclub Overpelt (HCO) hebben vanavond HC 't Noorden verslagen met 27-35. (Foto HCO)
Pelt - Grote-Heide en Ham spelen gelijkIn Derde Provinciale is Sporting Grote Heide bij Ham United niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Bloemen bracht Sporting Grote Heide in de 11de minuut op voorsprong maar Beyens hing de bordjes in de 84ste minuut gelijk.
Pelt - Esperanza Pelt wint van Zwarte LeeuwIn Derde Afdeling B heeft Esperanza Pelt vanavond met 1-0 gewonnen van Zwarte Leeuw. Die stand was al bij de rust bereikt, nadat aanvoerder Carlo Palmans in de 11de minuut een penalty had omgezet. Maar het dient gezegd dat Esperanza het geluk aan zijn kant had.

LHVV wint van leider Kadijk

Zaterdag 2 maart 2024
Pelt - LHVV wint van leider KadijkZoomIn Tweede Provinciale heeft Lindelhoeven VV de derby tegen Kadijk gewonnen. Uitslag: 2-4. Bij de rust was de stand nog 2-1. Door die winst neemt LHVV de leidersplaats in Tweede Provinciale B over van Kadijk. Meer foto's van Albert Loos.
Pelt - Herkol verliest van Turkse RangersHerkol heeft vanavond thuis met 1-2 verloren van Turkse Rangers. Ian Laenen scoorde voor een gehandicapt Herkol dat vier basisspelers moest missen vanwege kwetsuren of schorsingen.
Pelt - Gelijkspel Esperanza Pelt B - Peer SVEsperanza Pelt B en Peer SV hebben vanavond in Pelt 0-0 gelijk gespeeld. Scheidsrechter Swinnen trok vijf gele kaarten.

Kadijk B verslaat Eksel B

Zaterdag 2 maart 2024
Pelt - Kadijk B verslaat Eksel BIn Vierde Provinciale heeft Kadijk B in de late namiddag met 1-0  gewonnen van FC Eksel B.
Voor de pauze speelden beide teams een risicoloze helft. Openingen waren schaars, doelgevaar bijgevolg ook. Na de rust zagen we (gelukkig) wel al snel doelgevaar. Karafilosfki trapte naast, na uitstekend voorbereidend werk van Kalala, Eksel reageerde met een kopbal van Cornelissen, net naast. Kadijk hees zich iets na het uur dan toch op voorsprong in een nog steeds evenwichtige partij: Ricardo Manilla kreeg (…) Het hele nieuwsbericht

Wisselvallig weekend

Zaterdag 2 maart 2024
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig weekendEen depressie over de Britse Eilanden bepaalt dit weekend het weer in onze streken. Het wordt een wisselvallig weekend met hoge neerslagkansen, al kan het zaterdag wel enige tijd droog zijn. Zondag wordt een sombere dag met wat lichte regen of motregen. Na een droge maandag, vallen buien op dinsdag. Daarna breekt een drogere periode aan met meer zon en ook wat hogere temperaturen.
Vandaag is het bewolkt in de ochtend met wat regen. Vanuit het westen wordt het droog en volgen er opklaringen, maar (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
In de top 250 van de beste ziekenhuizen staan vijf Belgische ziekenhuizen. UZ Leuven scoort met een 44ste plaats het best. Na het UZ Leuven volgen het UZ Gent (107), de Cliniques universitaires Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe (147), het Erasmus-ziekenhuis in Anderlecht (164) en het UZA (226). (Newsweek)

Fons Huskens overleden

Zaterdag 2 maart 2024
Pelt - Fons Huskens overledenGisteren is Fons Huskens overleden. Hij was 68 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Peer-Centrum. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
De voetbalscheidsrechters van Noord- Limburg verzamelden vanavond in zaal De Schakel in Pelt voor hun derde cursusavond van dit seizoen. De spelregels werden opgefrist en daarmee kunnen ze de laatste maanden de competitie weer in goede banen leiden. Volgende activiteit van deze gezellige bende is de ledenuitstap op 30 maart met op het programma kleiduifschieten, een escaperoom en als afsluiter een gezellig etentje... (JH)

Zeemansliederen in Pelle Melle

Vrijdag 1 maart 2024
Pelt - Zeemansliederen in Pelle MelleZoomDeze namiddag trad het JaKL Shantykoor, een schipperskoor uit Leopoldsburg, op in dienstencentrum Pelle Melle. Zij brachten er bekende en minder bekende zeemansliederen. (Foto Paul Smeets)

Giel Seutens overleden

Vrijdag 1 maart 2024
Pelt - Giel Seutens overledenGisteren is oud-fotograaf Giel Seutens overleden, de weduwnaar van Roza DIdden. Hij was 93 jaar. Zaterdag 9 maart (10.30u) is er een afscheidsplechtigheid in uitvaartcentrum Severens in Pelt, waarna de urn wordt bijgezet op het urnenveld in Achel.  

Jef Ras overleden

Vrijdag 1 maart 2024
Pelt - Jef Ras overledenGisteren is Jef Ras overleden, de weduwnaar van Josee Vanherk, die in 2017 stierf. Hij was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 98 jaar. Begroeting dinsdag (19.30 - 20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Geef jij ook een complimentje vandaag?ZoomEen complimentje geven, het klinkt zo vanzelfsprekend als iets goed gaat, of goed gedaan wordt. En toch doen we het misschien nog veel te weinig. Vandaag is het complimentendag, de uitgelezen dag om daar verandering in te brengen. Geef jij ook een complimentje, een schouderklopje of een kleine attentie aan iemand die iets goed doet, anderen helpt of altijd optimistisch is? En vergeet daarbij natuurlijk jezelf niet. Want geef mensen een pluim, en ze krijgen vleugels! (Foto Pexels - Anni Roenkae)
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt